abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardwarové novinky – 20/2009

    22. 5. 2009 | David Ježek | Hardware | 2332×

    Intel Pine Trail bez vlastní HD akcelerace, zastoupí jej Broadcom. Gigabyte Radeon HD 4650 pro AGP. PowerColor Radeon HD 4730. První stolní Blu-ray s podporou 1080p DivX. Kauza vadných GPU NVIDIA pokračuje další žalobou.

    Obsah

    Intel Pine Trail bez vlastní HD akcelerace, zastoupí jej Broadcom

    link

    Největší bolístkou současné platformy Atom je typické párování těchto procesorů se zastaralým, energeticky náročným a graficky velmi pomalým čipsetem rodiny 945 (přestože se ví i o použití výrazně lepšího Poulsbo, je to spíše výjimka). Tuto bolístku si bohužel dle dostupných informací ponese nadále i příští generace Atomů, integrující v sobě vedle CPU také paměťový řadič a grafiku. Ta totiž bude nadále zajišťována něčím velmi podobným GMA950, které samozřejmě hardwarovou akceleraci HD videa nezvládá ani omylem. Intel tak hodlá vedle této základní "čipsetově prehistorické" verze nabídnout i vyšší variantu obohacenou o malý kousek křemíku (10x10mm) od Broadcomu, který se o tento problém postará. BCM70015 je akcelerátor různých video formátů jako H.264/AVC, VC-1, WMV9 a MPEG-2 až do rozlišení 1080p, přičemž v klidu si bere směšných 30 mW, při 720p ~500 mW a konečně při přehrávání FullHD videa ~1 W. Softwarová podpora je přitom k dispozici jak pro Windows (XP, Vista, 7), tak Linux. Jestli to tak skutečně bude, to se dozvíme v posledním čtvrtletí tohoto roku, kdy se Pine Trail objeví.

    Gigabyte Radeon HD 4650 pro AGP

    link

    AGP slot se ne a ne vzdát (tedy přesněji, výrobci grafik ho nechtějí nechat po zásluze "zdechnout"), a tak tu máme další grafiku z aktuální poslední generace pro něj určenou. "Na vině" je firma Gigabyte, která pro majitele AGP desek (což mohou být mnozí majitelé stále ještě solidních počítačů Athlonů X2 či dokonce Core 2) připravila Radeon HD 4650. Sice to není žádná hi-end herní karta, ale procesory v AGP deskách by nějaký HD 47xx/48xx beztak neuživily a u řady 4600 se cenila převážně skvělá spotřeba. Model s označením GV-R465D2-1GI se vejde do 48 W, nabídne 1 GB DDR2 paměti (zbytečně mnoho) a trojici výstupů DVI-I, D-Sub a HDMI. Snad jen škoda aktivního chlazení, nicméně máte-li AGP, připravte si ~2000 Kč (a silné nervy s rozcházením grafiky od výrobce GPU s ne-moc-dobrými ovladači, který navíc již před mnoha měsíci oficiální podporu AGP variant svých grafik zrušil).

    2009 20 4650

    PowerColor Radeon HD 4730

    link

    Ještě o jedné javorové grafice se dnes zmíním. Je všeobecně známo, že Radeon HD 4770 je víceméně nedostatkovou záležitostí, karta je při ceně lehce přes 2000 Kč velice výkonná a současně úsporná, že se po ní vždy zapráší. Stejně tak ale velice rychle mizí předchozí varianta (Radeony HD 4830), která sice konzumuje ampérů o něco více, ale je o pár stovek levnější, a tak jsou též skvělou investicí. AMD má tím pádem problém, protože na trhu je poměrně sucho, TSMC nezvládá výrobu 40nm GPU RV740 tak, jak by se hodilo, a tudíž došlo na záložní "plán B". Na trzích, kde by se po Radeonech HD 4770 i 4830 zaprášilo kompletně, bude nasazena nová varianta, Radeon HD 4730. Ten v sobě kombinuje GDDR5 paměti s užší sběrnicí po vzoru HD 4770 a současně původní 55nm GPU RV770 z HD 4830 (přesněji jeho CE variantu místo původní LE). Cenu na vysušených trzích lze tak očekávat pod úrovní 2000 Kč, je však otázkou, jestli se tento nejhorší scénář odehraje i v Česku a na Slovensku. Každopádně proč karta od PowerColoru nese dvě PCIe napájení, to mi uniká.

    2009 20 4730

    První stolní Blu-ray s podporou 1080p DivX

    link

    Společnosti LG a DivX představily vůbec první stolní Blu-ray přehrávač, který drží certifikaci pro přehrávání DivX videí o rozlišení 1920×1080p. Model BD390 navazuje na své předchůdce a i v duchu nutnosti plnit také specifikace BD Profile 2.0 přináší 1GB lokální flash paměť pro BD Live obsah, dále DVD upscaling, WiFi připojení k internetu, možnost tahat DivX videa ze sítě či služeb Netflix, Youtube a CinemaNow. Dále umí dekódovat Dolby TrueHD a DTS-HD audio, pročež disponuje 7.1 analogovým výstupem. Cena v přepočtu kolem 8000 Kč tak celkem odpovídá.

    2009 20 lg

    Kauza vadných GPU NVIDIA pokračuje další žalobou

    link

    Nepříjemná záležitost kolem vadných sérií předposlední generace mobilních GPU NVIDIA (zahrnující zejména GeForce řady 8M) nabírá další obrátky. Po nedávných žalobách ze strany vlastních akcionářů a zákazníků přichází další subjekt: NVIDII žaluje její vlastní pojišťovna.

    Vezmu to ale popořadě: v posledních měsících se představitelé NVIDIE poměrně činili, aby urovnali všechny problémy se svými odběrateli převážně z řad výrobců notebooků. V průběhu tohoto roku dospěli k řadě (mimosoudních) dohod s mnoha firmami, které zahrnovaly odškodnění, jež jim NVIDIA přislíbila vyplatit. S firmami Toshiba, Apple, Dell, HP, Quanta, Wistron, Compal, Asus a Samsung se dospělo k dohodám, z nichž víme, že Dell by si měl přijít na odškodnění na 10 miliónů USD, celková částka tedy bezpochyby bude v těchto jednotkách a je možné, že dosáhne 50 až 100 miliónů.

    NVIDIA má samozřejmě pro řady různých událostí pojistnou smlouvu s jistou velkou pojišťovnou, National Union Fire Insurance Company of Pittsburgh (NUFI), ke které pochopitelně všechny tyto vyjednané dohody a z nich plynoucí požadavky směřovala. Pojišťovna se ale nehodlá vzdát nemalého balíku peněz jen tak, a tak na NVIDII podala u kalifornského okresního soudu žalobu, ve které žádá vyjasnění několika věcí a stanovení toho, co jejich vzájemná pojistná smlouva pokrývá, a co nikoli.

    NUFI tvrdí, že NVIDIA si tyto dohody vyjednala sama za zavřenými dveřmi a k jednáním nepřizvala její zástupce. Dále odmítla poskytnout dodatečně podrobnosti o požadavcích odběratelů vadných GPU, namísto toho pojišťovnu zahltila velkým množstvím irelevantní technické dokumentace, což nemá s pojistným nárokem jako takovým nic společného. Vydání dalších informací měla odmítnout s tím, že se prý jedná o obchodní tajemství, ale bez toho se NUFI odmítá hnout dál. Žaloba tedy požaduje dodání všech objektivních informací o proběhlých jednáních nad osudem vadných GPU G86, G86A2, G84, C51, G72, G72M, G73, G72A3, MCP67 a NV42 a stanovení toho, co s pojistným nárokem bude.

    Jasné tedy je, že se pojišťovna cuká a nechce se jí platit desítky miliónů dolarů. To ale výrobce notebooků nemusí zajímat, někdo jim jejich škody zaplatit musí a NVIDIA to poměrně logicky požaduje po své pojišťovně. Očekávat tak můžeme buď delší či kratší soudní spor, nebo nějakou formu mimosoudní dohody, ale spíš bych věřil v rychlejší postup (pomalé přešlapování v nejistotě obchodu nesvědčí a NVIDIA si chce své partnery nadále udržet nakloněné a navíc tyto věci umí zacvičit s hodnotou firemních akcií, což zas neradi akcionáři).

           

    Hodnocení: 54 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.5.2009 01:14 bubaq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    zabudli ste na </b>

    22.5.2009 01:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Sorry, opraveno.
    22.5.2009 08:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Každopádně proč karta od PowerColoru nese dvě PCIe napájení, to mi uniká.
    Nevychází PCB náhodou z nějaké karty, která ty dvě napájení potřebuje?
    Quando omni flunkus moritati
    David Ježek avatar 22.5.2009 09:17 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    těžko říci, je RV770-based s GDDR5, takže bych čekal hybrid mezi 4830/50 a 4770, rozhodně ta karta nebude žrát přes 150W, aby potřebovala dvě napájení (jako 4870/90)
    pools avatar 22.5.2009 08:38 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    hele, vsiml si nekdo ze vyslo tohleto: http://www.mini-itx.com/reviews/zotac-ion/

    Vivre libre ou mourir!
    Nicky726 avatar 23.5.2009 17:14 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    A teď ještě v micro ATX formátu, aby bylo kam dát TV-kartu. ;-)
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    randy avatar 24.5.2009 13:22 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    usbckova nestaci? :)

    R>
    Nicky726 avatar 24.5.2009 17:38 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Nebude to USB nějak výrazně brzdit? Když půjde třeba o digitální pozemní TV nebo satelitní vysílání?
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    22.5.2009 09:17 MK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    Pěkné, ale co ta spotřeba ampérů?

    belisarivs avatar 22.5.2009 09:56 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    Me vzdycy dokazi pobavit ty uchylne obrazky anorekltickych divcin s detskou tvari a nepritomnym pohledem s nejakym obrim kverem ci obourucakem v ruce co se davaji na krabice od grafaren.

    IRC is just multiplayer notepad.
    23.5.2009 21:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Nejen na krabice, jsou častokrát i na samotném krytu chlazení grafárny. Já tam taky ňákou takovou mám, viděl jsem ji dvakrát: když jsem sestavoval komp a když jsem odprachoval chlazení. Jinak kouká neustále k zemi skříně. Nebyla by vidět ani dybych měl prosklenou bočnici, fakt mi smysl uniká :-D
    vlastikroot avatar 24.5.2009 12:55 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Treba maji podporit ten pocit z dobre koupenyho HW :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    25.5.2009 15:30 hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    nene, pořádně vyhonit ego
    belisarivs avatar 25.5.2009 16:44 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    Nebo i neco jineho. :-D

    IRC is just multiplayer notepad.
    25.5.2009 10:57 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    A proč se nedělají taky varianty s pořádným svalovcem co v ruce drží nějaký pidimečíček? Třeba by mi pal přítelkyně jednu koupila.

    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    25.5.2009 14:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009
    Ale jo, taky se najde... viz třeba tady ;-)
    belisarivs avatar 25.5.2009 16:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

    Paneboze, co tohle vymysli za paka. Ti musi mit solidni zasoby prvotridniho matrose.

    IRC is just multiplayer notepad.
    M!ky8 avatar 26.5.2009 20:10 M!ky8 | skóre: 9 | blog: Miky8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky – 20/2009

     vyrobci ho zjevne porad nemaji malo :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.