abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 5/2007

    2. 2. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 9477×

    Instalátor Linuxu pro Windows: Install.exe pro Ubuntu a Debian. Realtime hudební distro: JackLab Audio Distribution 0.1 Alpha 1. Předkompilované Gentoo z Egypta: BinToo GNU/Linux 2007.1. Linux, který (prý) "prostě funguje": Foresight Linux 1.0. DragonFly BSD 1.8. Distribuční rada: snazší provedení příkazu jako root.

    Letem světem

    Vyšel ParallelKnoppix 2.3 - opravuje chyby a obsahuje aktuální balíčky z Debian unstable. Byla uvolněna poslední část openSUSE 10.2, stahovat můžete nové live DVD. Nová verze Trustix Secure Linuxu je na cestě: testuje Release Candidate 1 (oznámení, stažení). Nonux 4.1 je nová verze nizozemské distribuce s Dropline GNOME, zaměřuje se na použití v tamním obchodním prostředí. Ve španělské Galicii byl vyvinut Trisguel GNU/Linux 1.0 — plně svobodná distribuce založená na Debianu, která je sponzorována tamní regionální vládou. Pioneer Linux Basic doputoval k verzi 2.0 RC1, testovat můžete i betaverzi distribuce Linux Mint 2.2.

    Install.exe pro Ubuntu a Debian

    Mnoho uživatelů Windows odrazuje od instalace Linuxu proces, který musí běžně podstoupit: tedy stáhnout ISO obraz, správně ho vypálit na CD/DVD, nabootovat do něj, zmenšit existující oddíl(y) na disku a nainstalovat systém. Pro naprostou většinu uživatelů naopak není problém spustit instalátor ve Windows a klikat na tlačítka.

    Proto vznikl projekt Ubuntu Install.exe [zprávička]. Instalátor, používající známý Nullsoft Scriptable Install System, si přes BitTorrent stáhne soubory ubuntu.img a swap.img a umístí je do adresáře C:\ubuntu. Ubuntu.img je kořenový souborový systém (ext3) s částečně předkonfigurovaným Ubuntu Linuxem — musí se dokončit konfigurace hardware a uživatelských jmen; nastavení jazyka a časového pásma je získáno z registru Windows.

    Instalátor nainstaluje zavaděč GRLDR, aniž by přepsal původní zavaděč Windows; pouze upraví soubor C:\boot.ini a zálohuje původní. Pak stačí po restartu zvolit Ubuntu z nabídky operačních systémů a začít jej používat. V současnosti je k dispozici prototyp instalátoru včetně odinstalačního programu.

    Instalátor Debianu [zprávička], sídlící na adrese goodbye-microsoft.com, používá jiný přístup, více se podobá projektu Instlux. Stáhne si pouze nejnutnější minimum (jádro + initrd) a po restartu zahájí klasickou síťovou instalaci Debianu — nejedná se tedy o tak automatizovaný a z hlediska neznalého uživatele „bezpečný“ způsob instalace.

    JackLab Audio Distribution 0.1 Alpha 1

    JackLab Audio Distribution je nová distribuce GNU/Linuxu, která stojí na základech openSUSE. Jak je již z názvu zřejmé, zaměřuje se na zájemce o hudební produkci. Běží na real-time jádru, používá Jack Audio Connection Kit a zdobí jej Enlightenment D17 jako výchozí prostředí. Kromě Enlightenment je přítomno i KDE s některými známými K programy: můžete se těšit na Konqueror, KMail, K3b, Konversation a další.

    První veřejná verze označená jako "0.1 Alpha 1" je plně kompatibilní s openSUSE 10.2. Tepe v ní real-time jádro 2.6.19 s latencí do 1,5 milisekundy. Instalátor je založený na YaST 2, instalovat můžete i z repozitářů PackMan. Obsahuje multimediální kodeky a 70 aplikací pro práci se zvukem. Kromě nahlašování chyb můžete k vývoji přispět i jiným způsobem, a to účastí v soutěži: nejlepší grafická díla budou použita jako výchozí bootovací obrazovka, pozadí na ploše, skin nebo sada ikon.

    Současnou verzi můžete stáhnout ze zrcadel uvedených na stránkách projektu nebo přes BitTorrent. První konečná verze distribuce je plánována na konec dubna 2007.

    BinToo GNU/Linux 2007.1

    BinToo GNU/Linux 2007.1 je třetí vydání distribuce egyptského původu — za jejím názvem se skrývá binární Gentoo určené pro desktop. Novinkou této verze jsou čtyři instalační profily:

    1. Plná instalace — vyžaduje 12 GB místa na disku (2400 balíčků) a zabere odhadem 8 hodin.
    2. Základní desktop — představuje instalaci GNOME a KDE s mnoha užitečnými aplikacemi; 6 GB místa a instalace trvá 4 hodiny.
    3. Minimální/server — nainstaluje se pouze základní systém s některými serverovými aplikacemi, včetně firewallu; instalace zabere pouze jednu hodinu a vyžaduje 3 GB volného místa na disku.
    4. Vlastní — nainstalují se balíčky dle vašeho výběru.

    Po instalaci můžete hned začít používat GNOME 2.16.2, KDE 3.5.5 či Xfce4 - 3.9.x. Kancelářský software zastupuje KOffice 1.6 a OpenOffice.org 2.0.4. Pro brouzdání na webu na vás čeká SeaMonkey a Firefox 2.0. A na závěr si třeba můžete zastřílet ve hře Sauerbraten. Distribuce dle autora neobsahuje snad žádný proprietární software — pro instalaci Javy, Flash pluginu nebo některých ovladačů grafických karet musíte použít příkaz emerge.

    Torrenty pro DVD obraz této distribuce najdete na LinuxTrackeru. Varianta CD je pouze upravený Slax, který obsahuje instalátor, ten ovšem stále vyžaduje přítomnost obrazu DVD.

    Foresight Linux 1.0

    Foresight Linux chce být distribucí, která „prostě funguje“ — cílem je poskytnout systém, který je dostatečně jednoduchý pro nováčka, ale také flexibilní pro pokročilého uživatele. Před několika dny vyšla první velká verze 1.0.

    Pro snadnou aktualizaci systému, který je spravován správcem softwaru Conary, se používá program nazvaný Foresight System Manager. I připojení k bezdrátovým sítím by mělo být snadné díky NetworkManageru, klidně i bez přítomnosti DHCP serveru: implementaci Zeroconfu poskytuje Avahi. Foresight je distribuce orientovaná na prostředí GNOME, které je v současném vydání přítomno ve verzi 2.16. Proto nepřekvapí, že hlavním přehrávačem hudby je Banshee a správcem fotek F-Spot. Foresight obsahuje implementaci .NETu Mono, kterou využívá taktéž přítomný vyhledávací nástroj Beagle. Samozřejmě ani OpenOffice.org nezůstává opomenuto.

    Foresight Linux je distribuován v podobě dvou instalačních CD nebo jednoho DVD, vše se dá stáhnout ze zrcadel nebo přes BitTorrent.

    DragonFly BSD 1.8

    Jednou z největších novinek DragonFly BSD 1.8 je podpora virtuálního jádra. Virtuální jádra běží jako uživatelský proces a poskytují kompletní pracovní prostředí: je zahrnut ovladač virtuálního disku a emulované síťové rozhraní přes TAP. V nové verzi byla synchronizována podpora MII síťových karet s NetBSD a OpenBSD, a to včetně podpory GMII — zkráceně lze říci, že byla zlepšena podpora pro fyzická síťová rozhraní. Mezi dalšími vylepšeními v síťové oblasti je podpora IPv6 a více IP adres najednou v Jailu, lepší podpora pro síťové mosty (bridge) a velká část infrastruktury pro bezdrátová zařízení IEEE 802.X.

    Došlo v velkým změnám v oblasti spojování připojených souborových systémů (mount glue infrastructure) a NULLFS. Připojení NULLFS se nyní mohou vrstvit (pod připojeným NULLFS mohou být další). Bližší informace a všechny změny ve verzi 1.8 jsou k dispozici na webu projektu, obrazy můžete stáhnout z různých zrcadel.

    Distribuční rada: snazší provedení příkazu jako root

    Určitě se vám už někdy stalo, že jste v konzoli napsali dlouhý příkaz jako běžný uživatel, ale pak jste si uvědomili, že je zapotřebí práv superuživatele root. Běžně byste museli příkaz upravit, ale jde to i snáze. Stačí jako uživatel root vložit do souboru /etc/inputrc následujícím příkazem potřebné informace:

    echo '"\C-x": "\C-e\"\C-asu -c \""' >> /etc/inputrc

    Pokud nyní napíšete jako běžný uživatel libovolný příkaz a stisknete Ctrl+X následované ENTERem, budete dotázáni na heslo superuživatele root:

    lubos@zeus ~ $ su -c "shutdown -h"
    Heslo:

    Po zadání hesla bude příkaz proveden s oprávněním superuživatele.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.2.2007 00:17 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Hezký článek, distribuční rada se mi hodí, díky.
    Prcek avatar 2.2.2007 00:35 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Proc jsou casy instalace toho BinToo tak dlouhe? Kdyz je to binarni distribuce, tak se snad nic nekompiluje, ne? Nebo je tam zapocitana doba stahovani na pomale lince? :-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.2.2007 01:08 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    To jsem také nechápal. Proto jsem si stáhnul install CD a to byl vlastně jen Slax (což mě namíchlo). Náladu a čas stahovat dalších 4,3 GB jen abych zjistil, co to BinToo vlastně dělá, jsem už neměl :-/
    2.2.2007 01:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Pochopil jsem dobře, že to Ubuntu i pro běžné používání zůstane v tom Ubuntu.img, tj. že se ten soubor bude měnit?

    (mj. v té cestě k Ubuntu.img je asi překlep - místo zpětného lomítka tečka)
    Quando omni flunkus moritati
    Prcek avatar 2.2.2007 01:55 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    To nebude preklep. Ubuntu.img je zacatek nove vety ;-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    2.2.2007 02:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Á, pravda... beru zpět.
    Quando omni flunkus moritati
    2.2.2007 09:38 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007

    Drobná oprava - JackLab používá (alepsoň podle jejich homepage) kernel 2.6.19. Jinak díky za článek :-)

    2.2.2007 12:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Dík, opraveno.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 2.2.2007 10:03 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    hmm tak to jo, zarazilo me proc tak "stare" jadro (2.6.9) :-)
    2.2.2007 10:51 dymbeel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Použité loga by bolo dobré nahradiť verziou, ktorá nemá transparentne pozadie. V kombinácií s tmavým css teraz vyzerajú hnusne.
    2.2.2007 12:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Právě kvůli tmavému stylu mají průhledné pozadí. Nevypadají sice krásně, ale pořád lépe než na bílém čtverci...
    2.2.2007 23:47 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Distribucni novinky uz opravdu nejsou o nicem jinem, nez ze si nekdo uz zase vytvoril vlastni distribuci. Nevim jak ostatni, ale me to nebavi. Konec nemistnych plku...
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    3.2.2007 00:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Nové distribuce jsou potřeba, jinak by se nedalo nadávat na roztříštěnost sil.
    Quando omni flunkus moritati
    3.2.2007 08:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Nebaví tě, že pořád vznikají nové distribuce, nebo že se o tom píše? :-P
    emorjino avatar 3.2.2007 12:02 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Mě to baví. Distribuční novinky jsem si oblíbil. A to že je to jen o nových forcích mi nevadí, aspoň mám přehled, co se děje.
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    3.2.2007 17:13 JOJO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Tak jsem vyzkousel instalaci ubuntu ve win.,vse se provedlo automaticky. Ubuntu se stahlo a nainstalovalo, ale pri zpousteni se mi pouze zobrazila logovaci obrazovka ubuntu a nic vic. Jsem uplnej zacatecnik muzete mi nekdo poradit? muj email x.hop@seznam.cz Predem diky
    Prcek avatar 3.2.2007 18:10 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Co to znamena ze se objevila logovaci obrazovka a vic nic? Myslis prihlasovaci obrazovku? Bylo to v grafickem rezimu s textovym polem pro uzivatele a heslo, nebo to byl pouze textovy rezim? Nebo co jsi myslel, ze vic nic - sekne se to a nic nejde?
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    3.2.2007 21:32 JOJO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Jen logovaci obrazovka Ubuntu, nic vic. Jako kdyz nacitaji windowsy. Ani prihlasni do desktopu nebylo, jo a seklo se to hned na zacatku byl tam jen milimetr nacteny. Cekal jsem ctvrt hodiny!
    3.2.2007 21:55 majkyyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Nemyslis nacitaci obrazovku?? me taky, vytuhne to tam.
    Prcek avatar 4.2.2007 00:02 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Tak to nevim, jestli je to treba problem s nejakym specifickym hardwarem? Zkus jinou distribuci - na vyber je jich fakt dost ;-). Namatkou treba Fedora, Suse, Debian (od nej je odvozeno Ubuntu), Mandriva,... Staci si vybrat :-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    4.2.2007 00:45 hjnjghnhg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    poradte mi prosim ako v linuxe mandriva pridam novy openoffice?
    Prcek avatar 4.2.2007 01:44 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Tak to fakt nevim - Mandrivu nepouzivam :-). Bud pres nejaky system spravy balicku (pokud Mandriva nejaky ma), nebo na strankach www.openoffice.org stahnout instalator pro linux a nainstalovat ;-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    4.2.2007 02:36 JOJO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Ja jsem nejakou chvilku pouzival mandrivu, ale nesla mi tam grafika a tv karta. Stve me, ze linux je nedodelany. Chvili sel vpohode, jindy ani nenaskocil. Jsem uplnej zacatecnik, ale rad bych jej vyuzival, jelikoz na PC jiz nehraji hry tak nevim pro mit windowsy!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.2.2007 02:44 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Linux není nedodělaný, jen s ním neumíte. Nebo ve Windows vám po instalaci systému hned jde "grafika" a "tv karta"?
    4.2.2007 11:02 OLSEN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Instalátor openoffice.org, který lze stáhnout na www.openoffice.org (heh) se dá nainstalovat všude, dokonce i bez rootu.
    4.2.2007 11:04 OLSEN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Ah, zapomněl jsem, že je potřeba si potom udělat zástupce - ty programy se pouští přes soubory scalc, swriter atd. v adresáři openoffice/program, tuším, který máte tam, kam jste si to nainstaloval :)
    4.2.2007 11:07 majkyyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    asi jo, ja mel driv problem u ubuntu s tim ze mam durona, tak jsem musel nainstalovat grafiku a nastavit tam nejakou polozku "no Intel"..ale tady se nikam nedostanu, takze nemam narok. Neznas jeste nejaky takovyhle instalace, docela se mi zamlouva ze to bezi takto pouze ve trech souborech.
    Prcek avatar 4.2.2007 13:38 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Ted nevim, o jakych instalacich mluvis? Co bezi ve trech souborech?
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    4.2.2007 13:52 majkyyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Ja myslel jako je ten setup-ubuntu-full.exe , ze se ti na ccku vytvori slozka Ubuntu se swap.img, root.img atd, v tom je celej ten linux, instalace z windows.. hledal jsem neco podobneho na SUSE a nenasel. nevis o necem takovem pls??? treba na jinou distribuci, je to celkem jedno na kterou..
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.2.2007 14:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Tohle je novinka Ubuntu a i tohle zatím existuje jen jako prototyp.
    Prcek avatar 4.2.2007 14:40 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Podle toho co vim (psalo se o tom urcite tady na Abicku), tak to existuje jen pro Debian a Ubuntu. Takze jestli to chces mermomoci pres ten instalaor, tak asi jedine uz jen ten Debian.

    Kazdopadne bych se vubec nebal klasicke instalace - staci jen nastavit CDROM (pokud tak uz neni nastaven) v BIOSu aby bootoval jako prvni a pak uz jen v grafickem instalatoru klikat na "Dalsi" jako u Windows. Pokud uz nechces Windows, tak to mas o to jednodussi, protoze se nebudes muset zaobirat rozdelovanim disku. Dneska uz ma graficky klikaci instalator snad kazda distribuce (i Gentoo :-D), takze si staci jen vybrat ;-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    4.2.2007 17:30 majkyyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    no to ja nainstalovat umim, me slo o to ze nemusim mazat zadnej disk, protoze ted momentalne neoplivam volnym mistem. a windows potrebuju, protoze hold neco se bez nej neobejde.
    Prcek avatar 4.2.2007 18:50 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Aha, tak az ted jsem asi pochopil, ze ta instalace a ty tri soubory zustavaji na disku a na zadny jiny oddil se nic nenahrava... Takze je to v podstate takovy LiveCD, jen je ulozeny na disku, jo? Tak v tom pripade nic ekvivalentniho asi neni, pokud nechces pokazdy bootovat nejaky LiveCD a pokazdy si ho znovu nastavovat (i kdyz existujou urcity funkce na ulozeni nastaveni na flash nebo disketu, tak me se to teda moc neosvedcilo).

    Jak rika muj kamos - pokud potrebujes misto na disku, tak smaz to pecko! :-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.2.2007 19:19 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    Není to jako LiveCD, je to plně read/write.
    4.2.2007 22:03 majkyyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2007
    No uz taham suse 10.2 tak to zkusim. Since jsem musel obetovat 40 GB ,abych uvolnil jeden oddil, ale asi to bude nejlepsi. LiveCD me opravdu moc nelakaj. No ale pokud budou dalsi takovyhle instalace z woken, teda takovy aby fungovali, tak by to nebylo pro spoustu uzivatelu k zahozeni. :)
    Bob Bobovich avatar 6.2.2007 20:05 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Poradíte live distribuci pro testování CMS?
    Zdravím,

    v poslední době se "bavím" testováním různých webových CMS systémů a php skriptů, bohužel si na stroj v práci linux instalovat nemůžu. Potřeboval bych tip na live distribuci, která obsahuje nástroje, které najdu na běžném webhostingu s tím, že bude umět jednoduše zálohovat veškeré změny, které provedu, na flashdisk.

    Hledám takovou livedistribuci, která kromě aplikací pro provoz (webserver, smtp, databáze, skriptovací jazyk) obsahuje i aplikace pro vývoj (editor se zvýrazněním syntaxe + browser) a hlavně, která umí zálohovat změny provedené nejen v domovském adresáři a konfiguračních souborech, ale taky nezapomene na zálohu databáze, tak abych se při příštím spuštění aplikace s načtením konfigurace z USB nemusel dodatečně otravovat s obnovou tabulek v databázi...

    Existuje něco takového?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.