abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 6/2007

    9. 2. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5827×

    Ubuntu 7.04 Alpha 3 (Herd 3). Mandriva 2007.1 - na co se těšit. Ubuntu Christian Edition 2.1. VectorLinux 5.8 Live Beta 2. Multimediální liveCD GeeXboX 1.1 RC1. Distribuční rada: testujeme KEXEC na Gentoo.

    Letem světem

    Po týdnu testování vyšlo MCNLive "VirtualCity" Final s virtualizačním software VirtualBox. Živé CD OpenSolarisu je nyní k dispozici i na DVD, stahujte BeleniX 0.5.1 DVD. Kniha Beyond LFS je tu s verzí 6.2.0 RC1 - čtěte poznámky k vydání, prohlížejte knihu nebo ji stahujte. RUNT Linux 5.0 je nová verze distribuce navržené pro běh z USB flash disků o velikosti 256 MB. V uplynulém týdnu vyšla i první testovací verze Fedory 7, finální verze tu bude za necelé tři měsíce. K dispozici je i nová verze EnGarde Secure Linux 3.0.12 s novým softwarem a lepší detekcí HW. Na svět se dostal rPath Linux 2.0 Alpha 2, obsahuje nejnovější GNOME a X.Org.

    Ubuntu 7.04 Alpha 3 (Herd 3)

    Poslední Herd CD Ubuntu přichází s bezbolestnou podporou multimediálních kodeků, novým GNOME Control Centre a aktualizovaným softwarem pro GNOME, plus s podporou KVM (Kernel Virtual Machine). Xfce 4.4 má nového správce souborů Thunar, pěknou věcí je i Network Manager v kombinaci s podporou Zeroconf: znamená to jednodušší připojení a používání bezdrátových sítí.

    Pokud chcete Herd 3 vyzkoušet, počítejte se známými chybami:

    • Detekce hardwaru u alternativního i386 CD trvá velmi dlouho (okolo 5 minut), během dé doby bude vypadat instalátor jako zatuhlý. Přidáním hw-detect/start_pcmcia=false na příkazovou řádku jádra tento problém obejdete.
    • Ubuntu přešlo na novou implementaci nástroje pro rozdělování diskových oddílů. Uživatelské rozhraní tohoto nástroje zatím není hotové a potřebuje testování. Starý rozdělovač spustíte z konzole příkazem ubiquity --old-partitioner.
    • GNOME Power Manager se kvůli chybě standardně nespouští. Musíte ho spustit ručně příkazem gnome-power-manager.

    Odkazy na stažení a informace o vydání jsou v oznámení,
    Bohužel se zdá, že konečná verze Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn" nepřijde s předinstalovaným Compiz/Beryl. Podle informací z Launchpadu není šance, že by tato funkce byla již v tomto vydání — odkládá se na později. Pravděpodobně se tedy objeví v dalším Ubuntu, které by mělo přijít ve třetím čtvrtletí 2007.

    Mandriva 2007.1 - na co se těšit

    Vývoj Mandrivy se vrátil k šestiměsíčnímu cyklu, další verzí Mandrivy bude 2007 Spring (2007.1). Základ systému bude stejný s 2007.0, to znamená, že jádro, glibc a podobné komponenty zůstanou stejné. Jinak bude systém velmi aktuální — svým uživatelům přinese KDE 3.5.6, GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.1 a další. Novinky se budou týkat i oblasti 3D desktopu: podobně jako v 2007.0 vám drak3d umožní přepínat mezi Xgl a AIGLX, v 2007.1 se jeho možnosti rozšíří na přepínání mezi Berylem, Compizem a Metisse (Metisse můžete vyzkoušet v live CD Mandriva One "Metisse").

    Aby se Mandriva vyrovnala ostatním distribucím, repozitář non-free se stane dostupným pro všechny, tedy nejen pro platící členy Mandriva Clubu. Znamená to, že ovladače NVIDIA a ATI, firmware pro WiFi čipy a další komerční produkty jsou nyní volně k dispozici. V budoucnosti vznikne repozitář non-free-restricted, na nějž se budou vztahovat pravidla podobná non-free v minulosti. Členové klubu tedy budou stále mít výhodu oproti ostatním uživatelům, tento repozitář však nebude v době verze 2007.1 hotový.

    Zdrojem informací je blog vývojáře Mandrivy.

    Ubuntu Christian Edition 2.1

    Křesťanská verze Ubuntu, která je známá svým softwarem pro filtrování obsahu webu, vyšla ve verzi 2.1 (Edgy). Hlavním cílem nové verze bylo vylepšení uživatelského rozhraní DansGuardian — uživatelé chtěli, aby bylo GUI hezčí a aby se dalo filtrování snadno zakázat. Ubuntu CE 2.1 obsahuje i nový software: BibleMemorizer, který umožňuje přidávat verše do databáze GnomeSword. Dále byl přidán i program Virtual Rosary — je pouze pro Windows, běží tedy přes Wine. Vzhled systému se také změnil: protože mnoho uživatelů přichází z Windows XP, tak také uživatelské rozhraní Ubuntu CE má nádech Windows XP (není to tak zlé, vizte screenshoty).

    Tuto distribuci si můžete stáhnout jak přes BitTorrent, tak ze zrcadel.

    VectorLinux 5.8 Live Beta 2

    Druhá betaverze tohoto živého systému opravuje chyby v instalátoru na disk, ale také některé jiné menší problémy. Live CD představuje ukázku plné distribuce, obsahuje tedy SeaMonkey, Mozillu Firefox a Operu s aktuálními pluginy, prostředí Xfce, GIMP, Xara Xtreme, AbiWord a Gnumeric. Dále zahrnuje ovladače WiFi karet, konfigurační nástroje, ntfs3g pro zápis na NTFS a různé hry. Vychází ve dvou edicích: standardní a edici s Berylem.

    Podrobnosti naleznete v oznámení o vydání, nebo můžete přejít rovnou ke stahování.

    GeeXboX 1.1 RC1

    GeeXboX je distribuce, která dokáže přeměnit váš systém v domácí kino nebo multimediální centrum. Běží bez instalace na pevný disk na libovolném x86 nebo PowerPC systému. Přes svou malou velikost dokáže přehrát snad všechny druhy audio/video formátů a kompresí, obsahuje i potřebnou automatickou detekci hardwaru.

    I přesto, že se připravuje nová řada 2.0, práce pokračují i na starší řadě 1.0. V nové verzi 1.1 RC1 tepe jádro 2.6.20-rc7, BusyBox 1.4.1 a uClibc 20070110. MPlayer byl aktualizován na verzi 1.0rc1 s podporou nativní dekomprese Windows Media a flash videa, plus byly zařazeny dekodéry bezztrátových kodeků WavPack, TTA a Shorten. Z oblasti podpory hardwaru stojí za zmínku přidaný NdisWrapper, podpora karet nVidia na PowerPC nebo podpora USB zvukových karet. Další novinky naleznete v changelogu.

    Distribuční rada: testujeme KEXEC na Gentoo

    Někteří už jste možná slyšeli o KEXEC neboli funkci, se kterou můžeme restartovat systém bez účasti BIOSu: povypínají se systémové služby, načte se nové jádro a inicializace GNU/Linuxu začne od nuly.

    Budeme potřebovat balíček kexec-tools:

    emerge kexec-tools

    Pokud jádro, na kterém právě běžíme, nepodporuje KEXEC, musíme jej povolit a restartovat do jádra klasickým způsobem. Podporu kexec system call můžete zapnout v jádře pod Processor type and features. Dalším krokem je nakonfigurovat kexec upravením souboru /etc/conf.d/kexec — jeho obsah pravděpodobně mluví sám za sebe:

    BOOTPART="/boot"
     # bootovací oddíl
    
    KNAME="vmlinuz-2.6.20-gentoo"
     # jméno nově načítaného jádra
    
    ROOTPART="/dev/sda1"
     # kořenový oddíl (měl by být automaticky detekován)
    
    KPARAM="splash=silent,theme:emergence"
     # parametry jádra (také se detekují automaticky)
    
    INITRD="/boot/fbsplash-emergence-1024x768"
     # počáteční ramdisk
    

    Nyní nastavíme, aby se služba kexec automaticky spouštěla/vypínala při startu/vypínání systému, a tentokrát ji navíc spustíme ručně:

    rc-update add kexec boot
    /etc/init.d/kexec start

    Pokud je vše nastavené správně, tak se při restartu systému automaticky načte nové jádro. Standardní restart systému můžeme provést tak, že službu kexec před restartem nejprve vypneme:

    /etc/init.d/kexec stop
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 9.2.2007 00:48 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Abych nebyl pozadu, tak první.
    Věřím v jednoho Boha.
    stulda avatar 9.2.2007 07:00 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    A k cemu je ten kexec dobry? K cemu je dobre bootovat bez ucasti biosu? Moc tomu nerozumim. Rychlejsi bootovani to asi nebude nebo jo?
    9.2.2007 07:21 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Mozna behem instalace, vyhnete se biosu (ktery zabere na mem odpornem Aceru asi 15 sekund) i pripadnym bootovacim softwarum (lilo), ktere by mohly uzivatele zmast.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    stulda avatar 9.2.2007 07:42 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Zkuste pred kazdym rebootem odebrat modul psmouse, na mem ntb to zabralo a nacitani biosu se zrychli. Nevim co s tim ma modul psmouse spolecneho, ale zabralo to.
    David Watzke avatar 9.2.2007 12:13 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Proč by někdo měl ovladač myši jako modul?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    stulda avatar 9.2.2007 12:37 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    a proc ne? :)
    David Watzke avatar 9.2.2007 12:52 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    No nevím, třeba já nemám v jádře jen to, co tam mít nemůžu: nvidia, vmmon, rlocate, vmnet. Zrovna myš, kterou používám pořád, by mě nenapadlo dát jako modul (kdybych měl PS/2; USB už vůbec ne). Každopádně když to vyřeší ten problém, tak se nedá nic dělat - vznikne vyjímka potvrzující pravidlo :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    stulda avatar 9.2.2007 13:05 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    No vidis to, ja zase radeji davam vetsinu veci jako modul. Je to jedno. Ale porad mi nikdo neodpovedel na moji uvodni otazku :-).
    David Watzke avatar 9.2.2007 13:14 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    No vidis to, ja zase radeji davam vetsinu veci jako modul.
    Proč?
    Ale porad mi nikdo neodpovedel na moji uvodni otazku :-).
    Protože není třeba unloadovat ho (až na tuhle vyjímku)...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    stulda avatar 9.2.2007 13:47 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Protoze pak nemusim kvuli kazdy ptakovine kompilovat cely jadro.
    13.2.2007 11:06 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Zajimalo by me, jak casto kompilujes jednotlive moduly a nekompilujes u toho cele jadro? (A nepocitam ty, ktere jsou dostupne jen jako moduly a nemohou byt v jadre.)
    10.2.2007 16:56 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Kde najdu v Acer biosu modul psmouse? ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.2.2007 17:26 xobot | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    naco rebootovat linux/unix ?
    Snad okrem pripadu, ze ste kernel developer...
    9.2.2007 10:04 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Me porad neni jasny, proc je tech distibuci tolik? Kdyby radsi ti co delaji vetve existujicich velkych distribuci se spojili, a delali na te puvodni distribuci, tak je linux o mnoho dale nez je ted... skoda... diky tomu musi vetsina problemu skoncit hledanim v googlu a zapsanim nekolika magickych radku do xorg.conf nebo do jinyho konfiguracniho souboru.
    9.2.2007 11:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Me porad neni jasny, proc je tech distibuci tolik? Kdyby radsi ti co delaji vetve existujicich velkych distribuci se spojili, a delali na te puvodni distribuci
    A vy byste to mohl celé organizovat. Anebo aspoň nabídnout recept, jak by něco takového bylo organizovatelné.

    Už je vám to jasnější? ;-)
    9.2.2007 21:11 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Na žive.cz to taky říkali a tam jsou znalci, taky by se měli sjednotit obrázky na plochu aby tu pořád někdo neotravoval se screenshotama :-) .
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    9.2.2007 11:19 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Vzdyt na tom je ta krasa! Kazdy si vybere, co se mu libi

    PS: Jeste by to dopadlo - "Linux home" a "Linux profesional" a to je vse.
    9.2.2007 14:51 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    no mne sa to na Linuxe naopak páči...
    Daj si protiotázku: Je možné niekomu zakázať vetvenie existujúcich distribúcií? Nie, takže nie je o čom diskutovať.
    A myslíš si, že keby nebolo možné forkovať, tak by sa tí programátori zapojili do tvoby "povolených" distribúcií? Podľa mňa len minimálna časť...
    A kto by určoval, ktoré distibúcie sú dovolené a ktoré nie?
    Ale hlavna výhoda tohto modelu je konkurencia vo vnútri platformy, áno stále vznikajú nové distribúcie ale aby sa presadili musia byť podstatne lepšie ako tie súčasné. Predstav si že by aj v platforme "windows" bola taká konkurencia a taká rôznorodosť, určite by tam ceny, HW náročnosť, pestrosť ponuky a pod. bola niekde inde ako teraz...
    A ešte jedna myšlienka, momentálne ma linux na desktope cca 1 % teda táto roztrieštenosť vyzerá trochu zvláštne, ale ak raz bude mať linux 30 % alebo viac tak to bude vyzerať úplne inak.
    9.2.2007 11:49 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Kniha Beyond LFD
    To má byť LFS - Linux From Scratch
    9.2.2007 12:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Díky, překlep opraven.
    9.2.2007 12:29 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Zkoušel někdo tu Mandrivu 2007.1? Je to tohle?

    ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/devel/2007.1/
    hajma avatar 9.2.2007 13:47 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    to je zatím Hangzhou (alfa1), beta 1 se právě teď uploaduje na mirrory = zatím nestahuj
    21 promarněných znaků
    9.2.2007 18:51 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Dej info do zpráviček až to bude :-)
    11.2.2007 15:29 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Samé dobré kroky ze strany Mandrivy, snad to pomůže k většímu rozšíření. Dokonce jsem dal i tomu hovádku, co mě nazývá pošukem, omylem dobré hodnocení.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.2.2007 17:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Zapojil jsem i Google a opravdu si nepamatuju, kdy jsem vás nazval pošukem.
    12.2.2007 07:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2007
    Ale pokud si ho pošukem nazval tak není třeba se za to stydět, Ignor to přežije :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.