abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 848 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 7/2007

    16. 2. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4976×

    Rozhodnutí Technické rady Ubuntu pro Feisty Fawn. Partnerství mezi Linspire a Canonical. Sun uvažuje o GNU GPL v3 pro Javu a Solaris. SCO bojuje proti Groklaw.net. Slax 6.0.0 pre6. FreeSBIE 2.0.1 "Black Mamba". Frugalware Linux 0.6 RC1. Distribuční rada: stejná sada balíčků na jiném systému (Debian).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vývojáři dodatečně sepsali poznámky k vydání pro Fedoru 7 Test 1. Je tu druhé testovací sestavení PCLinuxOS 2007 obsahující velmi aktuální software; v souvislosti s ním vyšel i SAM Linux Desktop 2007 Test 2, distribuce s XFce 4.4 založená na PCLinuxOS. SimplyMEPIS 6.5 Beta 5 přichází s X.Org 7.1, posledními proprietárními ovladači nVIDIA a ATI a madwifi-ng 0.92 — stahujte. Nová verze systému Network Security Toolkit (NST) 1.5.0 stojí na Fedora Core 5 a má značně vylepšené webové rozhraní. Aktuální betaverze KateOS LIVE 3.2 má nyní grafický instalátor, ISO může být vaše po stažení 701 MB. Sidux 2007-01 Preview 3, neboli práce několika bývalých vývojářů Kanotixu, je na světě pro účely testování.

    Rozhodnutí Technické rady Ubuntu pro Feisty Fawn

    link

    Matt Zimmerman oznámil dvě rozhodnutí Technické rady Ubuntu, která ovlivní vydání Ubuntu Feisty Fawn (plánované na duben). Pro toto vydání bude platit, že proprietární grafické ovladače nebudou součástí výchozí instalace a verze pro PowerPC nebude oficiálně podporována.

    První rozhodnutí každopádně neznamená, že v Ubuntu nebude žádný proprietární software. Proprietární software bude stále přítomen, aby bylo možné podporovat některý hardware. K diskuzi o zmiňovaných ovladačích vedla debata o zahrnutí softwaru pro 3D desktop do výchozí instalace — Beryl a spol. však nejsou pro něco takového dostatečně stabilní. Vývojáři se však postarají o to, aby uživatelé mohli proprietární grafické ovladače a 3D desktop snadno doinstalovat. Ubuntu bude také sledovat vývoj ovladače Nouveau, u kterého je ovšem velmi nepravděpodobné, že byl v použitelném stavu ještě tento rok.

    PowerPC již nebude oficiálně podporovanou platformou, protože na to prostě nejsou zdroje. Co vlastně to znamená? Balíčky pro PowerPC a ISO obrazy budou stále vytvářeny, ale nebudou prioritou a potíže na této architektuře nebudou ani důvodem k oddálení vydání Ubuntu. Tato změna se nedotkne velkého množství uživatelů: podle statistik archive.ubuntu.org z listopadu 2006 bylo pouze 0,8 % stažených souborů pro tuto architekturu, což je navíc pokles oproti červenci 2005, kdy PowerPC dosahovalo 1,95 %.

    Partnerství mezi Linspire a Canonical

    link

    Světem proletěla zpráva, že společnosti Linspire (Freespire a Linspire) a Canonical (Ubuntu) spolu uzavřely dohodu o technologické spolupráci. Nové verze Freespire a Linspire budou založeny na Ubuntu místo Debianu a jak už bylo oznámeno dříve, repozitář Click'N Run (CNR) pro rychlou instalaci software bude dostupný i pro uživatele Ubuntu. I přes značnou pozornost, kterou zahraniční servery věnovaly této události, nelze říct, že by se jednalo o zvlášť významný krok. Freespire a Linspire nejsou (alespoň v ČR) příliš rozšířené distribuce a Ubuntu bude i přes dostupnost CNR připravovat balíčky stejně jako doposud.

    Sun uvažuje o GNU GPL v3 pro Javu a Solaris

    link

    Zdá se, že si Sun oblíbil licenci GNU GPL, jejíž druhou verzi použil pro Javu. Nyní uvažuje o přechodu na GNU GPL v3 a to jak v případě Javy, tak i u Solarisu, který je nyní pod licencí CDDL (Community Development and Distribution License) [zprávička]. Na toto téma se vyjádřil Jonathan Schwartz ze Sun Microsystems.

    „Uvolníme Solaris pod GPL? Chceme se ujistit, že můžeme spolupracovat s komunitou GPL, komunitou Mozilly a komunitou BSD,“ řekl minulý týden při interview v San Franciscu. Jonathan Schwartz se neobává negativní reakce ze strany komunity jako v minulosti při volbě licence CDDL, která je podobně jako GPLv3 nekompatibilní s licencí Linuxu.

    Sun ve svém úsilí spolupracuje i s Free Software Foundation: „Sun se zajímá o náš názor na přechod Solarisu na GPLv3 a také o to, co vše musí udělat, aby zapojili komunitu vývojářů svobodného softwaru. Především vidí výhody ve vytvoření GNU systému za použití jádra Solarisu,“ řekl Peter Brown, výkonný ředitel FSF. „Distribuce GNU s jádrem Solarisu by jistě získala stejnou podporu od FSF, jakou má nyní Linux. Skutečnost, že Sun zvažuje právě licenci GPLv3, nás zajímá obzvlášť.“

    Je velmi nepravděpodobné, že by Sun přestal používat CDDL — zvažuje se duální licencování. Stephen Harpster, který pracuje jako ředitel pro open source software v Sunu, uvažoval o tom, jestli by licence GPL přilákala vývojáře, kteří OpenSolaris dosud ignorovali kvůli CDDL. Tím si je jist Erast Benson — jeden z vývojářů se zájmem o vývoj systému Nexenta, který stojí právě na Solarisu.

    SCO bojuje proti Groklaw.net

    link

    Nechvalně známá firma SCO začala pronásledovat bloggerku Pamelu Jones, která po dobu 3,5 roku bojuje psaním článků proti SCO Group. Zajímá ji totiž soudní spor, který SCO vede s IBM kvůli Linuxu. Snaha o doručení obsílky byla marná; na adrese, kde si mysleli, že bydlí, se ji nepodařilo najít. Navíc není jisté, že Pamela Jones, nebo také jen „PJ“, je pravé jméno — ve hře je i varianta, že je to pouhý pseudonym.

    Lucy Dalglish, výkonná ředitelka z Výboru reportérů za svobodu tisku (Reporters Committee for Freedom of the Press), označila tento krok SCO za hloupý — pouze tím vyprovokují další bloggery. Také řekla, že Pamela bude možná muset splnit požadavky SCO, i když tím SCO téměř ničeho nedosáhne.

    Co vlastně Pamela přesně dělá? Dva měsíce po zahájení sporu mezi SCO a IBM, tedy v květnu 2003, spustila známý web Groklaw. Od té doby napsala přes 3 000 článků, které veřejnost informují o tomto i souvisejících soudních sporech. Obvinila i některé jiné žurnalisty z toho, že straní SCO — vedoucí pracovníci SCO zase na druhou stranu tvrdí, že Pamela je osoba nastrčená společností IBM, nebo se ve skutečnosti jedná o tým právníků placený IBM.

    Z Groklaw se každopádně stal populární server, na kterém vyšly zajímavé články — z poslední doby jsou to články o patentech, smlouvě Novell - Microsoft nebo rozbory Microsoft OpenXML.

    Slax 6.0.0 pre6

    link

    Tomáš Matějíček intenzivně pracuje na populárním živém CD Slax 6.0.0. Poslední ukázkovou verzí je zatím pre6, kterou můžete nalézt na FTP. A co je vlastně v této řadě Slaxu nového?

    Slax 6.0.0 pohání skripty Linux Live 6.0.1 a funkce hotplugu byla nahrazena udevem (což urychluje start systému). Jako jádro systému slouží Linux 2.6.20 s podporou pro WiFi a NdisWrapperem. Kromě velmi aktuálních ovladačů ALSA 1.0.14 se můžete těšit i na zápis na NTFS nebo na souborový systém AUFS, který nahradil původní unionfs.

    Protože se nejedná o hotovou verzi, počítejte s následujícími chybami a omezeními:

    • KOffice nefunguje.
    • Aktuálním omezením AUFS je použití 127 modulů.
    • Použití velkého množství modulů (např. 50) navíc vede ke kernel oops před spuštěním initu.

    SLAX SLAX SLAX

    FreeSBIE 2.0.1 "Black Mamba"

    link

    FreeSBIE 2.0 mělo několik chyb, a proto je tu opravná verze 2.0.1. Obzvláště nepříjemná byla chyba, která znemožňovala fungování USB myší. Tato verze byla testována důkladněji, takže by měla uživatelům přinést lepší zážitek bez dalších překážek. Toto vydání FreeSBIE (2.0.1-RELEASE) stojí na FreeBSD 6.2-RELEASE a obsahuje 450 různých programů o celkové velikosti 1,3 GB — na jediném CD.

    Novou verzi tohoto živého CD získáte ze zrcadel nebo přes BitTorrent.

    Frugalware Linux 0.6 RC1

    link

    Vyšel Frugalware Linux 0.6 RC1. V oznámení se můžete dozvědět, že obsahuje aktualizované prostředí GNOME 2.17.90 s opravami chyb a vyšším výkonem, dále prostředí XFce 4.4 a KDE 3.5.6 plus 3D desktop Beryl ve verzi 0.1.99.2. Počítejte i s Wine 0.9.29. Virtualizaci si můžete užívat díky jádru 2.6.20 (podpora KVM) a přidání systému VirtualBox.

    V tomto vydání bylo mnoho balíčků překompilováno, aby se využily přednosti GCC 4.1 a Glibc 2.5. Kromě toho se můžete těšit na nové téma pro GDM a 45 nových balíčků včetně MythTV, xfburn, cdrkit a dalších.

    FrugalWare FrugalWare FrugalWare

    Distribuční rada: stejná sada balíčků na jiném systému (Debian)

    link

    Pokud potřebujete nainstalovat na druhé instalaci Debianu stejné balíčky jako na první, nebo jen chcete zálohovat seznam instalovaných balíčků, může se vám hodit následující tip. Na hotovém systému spusťte následující příkaz:

    dpkg --get-selections | sed 's/hold$/install/' > balicky.txt

    sed zajistí, že se i pozdržené instalace balíčků zanesou do seznamu jako dokončené. Soubor balicky.txt nyní můžete uchovat jako zálohu nebo jej přenést na jiný počítač a pokračovat:

    dpkg --set-selections < balicky.txt

    Po provedení apt-get dselect-upgrade se provedou potřebné instalace.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.2.2007 01:45 J.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Na SLAXu 6 je (podle mě) nezajímavější změna zavedení komprese LZMA, což přináší podstatné snížení velikosti obrazu cd, takže si můžete přidat daleko víc modulů podle vlastního výběru. Jenom dodám, že pro použití starých modulů je třeba převod pomocí mo2lzm.
    16.2.2007 18:22 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Flugalware Linux mně zlákal. Má v repo dobrý soft (vč č-s lokalizace). Stahuji, zkusím.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    16.2.2007 19:46 Huncut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    To jsem rád :) Doporučuju, sám ho používám. Tak pokud nezklame, třeba budem v ČR už dva :) Kdyby něco, tak huncut@gmail.com :)
    16.2.2007 20:30 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Pokud Vám činí problém angličtina, zde je dokumentace ke Frugalware v polštině.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    16.2.2007 23:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Myslím si že polština bude většině lidí činit větší problémy než angličtina. :-)
    16.2.2007 23:53 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Naprawde? :-) Ona je stejně víc anglická. A pak je tam ještě myslím "LAPLÁ FRANCE ZA PERÓ"... :-D
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    17.2.2007 12:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Totéž se dá říci i o češtině… :-)
    26.2.2007 11:24 Mareček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    polština je fpoho. o mnohem jednodušší než AJ.
    17.2.2007 16:28 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Taky jsem ho teď instaloval na dva počítače a hodně se mi líbí. Takový Arch se SysV init skripty a stable repozitářem. :-)
    17.2.2007 23:20 Huncut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Paráda, už se nám to rozrůstá! Snad nezklame a zůsnate na těch počítačích nějakou chvíli :-)
    17.2.2007 21:00 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    I přes značnou pozornost, kterou zahraniční servery věnovaly této události, nelze říct, že by se jednalo o zvlášť významný krok.

    Freespire není v ČR rozšířeno kvůli problému lokalizace. Pokud bude založeno na Ubuntu, situace se může rychle změnit. Bylo by fajn mít v ČR deb-based distro v balení podobném Mandrivě CZ, tedy s českou instalační příručkou. A pročpak bylo věnována pozornost tomuto kroku? IMHO je důvodem spojení Robertson (mp3.com, freespire), Shuttleworth (thawte, canonical/ubuntu). Tito pánové mají totiž tah na branku a čuch na góly.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    18.2.2007 15:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    Hlavně aby se nedostali do ofsajdu :-)
    20.2.2007 19:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    nn, to je malá kopaná... ;-)
    18.2.2007 20:15 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7/2007
    s|freespire|linspire|
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.