abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 861 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 4/2007

    26. 1. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5791×

    Mandriva One 2007 "Metisse" je živé CD s novým 3D desktopem. gNewSense 1.1 je založená na Ubuntu, ale obsahuje pouze svobodný software. Distribuční rada: vyměnitelná zařízení pod stálými jmény. Rozhovor: Matthew Szulik, šéf firmy Red Hat (ukázka).

    Letem světem

    Sidux 2007-01 Preview 1 je výsledkem práce vývojářů, kteří se oddělili od komunity KANOTIXu - figuruje v něm Linux 2.6.19.2 a KDE 3.5.5. SAM Linux Desktop 2007 Test 1 je distribuce založená na novém PCLinuxOS 2007: přichází s funkcí 3D desktopu v prostředí Xfce 4.3.99.2 - více v oznámení. Vyšel Berry Linux 0.78 (live CD stojící na základech Fedory) s podporou pro 3D desktop s AIGLX a Berylem (seznam změn). Pioneer MigrationSERVER (distribuce zaměřená na serverové použití, která je založená na Ubuntu) je připravena k testování, vyšel první release candidate. Živé CD Finnix přichází s verzí 89.0 (oznámení, poznámky) - CD je určeno pro systémové administrátory; verze pro x86 obsahuje i jádro pro amd64 (i když je userland pouze 32bitový), takže je možné použít chroot do 64bit prostředí.

    Mandriva One 2007 "Metisse"

    Mandriva One 2007 "Metisse" je live CD s 3D okenním správcem a GNOME. Teď už si pravděpodobně říkáte, že jde o další live CD s Berylem, ale není tomu tak — díky tomuto CD můžete poznat nový 3D desktop Metisse, který byl vyvinut projektem In Situ. Pokud se vám zalíbí (na informační stránce naleznete zajímavá videa), můžete začít stahovat 700 MB velký obraz.

    gNewSense 1.1

    Brian Brazil oznámil dostupnost distribuce gNewSense verze 1.1. gNewSense je založená na Ubuntu, ale používá výhradně svobodný software (více ve FAQ). Nová verze přináší podporu pro volitelné meta-balíčky, plus volitelnou podporu pro aktualizace a backporty. Opravuje problém s NPTL a povoluje ovladač eepro100 (e100 byl nesvobodný). Obsahuje překompilovanou a přejmenovanou Mozillu Firefox — ta by neměla nabízet nesvobodné pluginy. Kromě dalších oprav a vylepšení má také novou grafiku. Všechny potřebné informace naleztnete v oznámení.
    Obraz CD můžete získat přes BitTorrent nebo ze zrcadel.

    PCLinuxOS 2007 Test 1

    Vyšlo první experimentální sestavení distribuce PCLinuxOS v tomto roce. Běží v něm čerstvé KDE 3.5.6 s podporou 3D desktopu Beryl a Compiz, které mohou běžet na připraveném AIGLX a Xgl. Těšit se můžete na Linux 2.6.18.6, Mozillu Firefox 2.0.0.1 s pluginem Flash 9, OpenOffice.org 2.1.0, nový bootsplash, ikonky a další pěkné věci z projektu na zkrášlování teto distribuce. V této verzi je několik chyb, o kterých byste měli vědět:

    • ALSA někdy vypisuje varování při vypínání systému (lze opravit aktualizací kdebase).
    • Synaptic neumožňuje reinstalaci softwaru.
    • Chybí firmware pro některé WiFi karty.
    • Podpora 3D je experimentální a funguje jen s některými grafickými kartami.
    • V repozitáři chybí mnoho aplikací.
    • Někdy se objeví problémy s editorem menu.

    Všechny potřebné informace včetně odkazů na zrcadla naleznete v oznámení o vydání.

    MCNLive "VirtualCity" Release Candidate

    Projekt MCNLive, který vytváří specializované živé distribuce na bázi Mandrivy, oznámil svůj nový přírůstek: release candidate živého CD, na kterém je předinstalované virtualizační řešení VirtualBox Open Source Edition. VirtualCity je pouze v anglickém jazyce; ostatní jazyky bylo potřeba vyřadit, aby zůstalo live CD malé (nyní je velikost 362 MB) a funkce copy2ram fungovala i na systémech s 512 MB RAM.
    Od předchozí verze MCNLive byly přidány aktualizace z Mandrivy 2007 a webový prohlížeč Opera byl aktualizován na poslední verzi 9.10. Známým nedostatkem této verze je chybějící modul jádra madwifi pro WiFi karty Atheros. Podívejte se na oznámenía stahujte.

    Astaro Security Gateway 7.0

    Bylo vydáno Astaro Security Gateway 7.0. Obsahuje velké množství vylepšení, mezi které patří lepší GUI, podpora QoS optimalizovaná na VoIP, lepší zabezpečení VoIP, VPN s podporou SSL, transparentní FTP proxy, zlepšení výkonu HTTP proxy a ještě více. Na webu výrobce si můžete vyzkoušet demoverzi tohoto produktu.

    Trinity Rescue Kit 3.2

    Trinity Rescue Kit 3.2 je live CD stojící na Mandriva Linuxu, které je stvořeno za účelem záchrany a opravy systému, změny hesla apod. Zaměřuje se na OS Windows - díky ntfs-3g má totiž plnou podporu zápisu na NTFS. Funkce hledání virů v systému umožňuje použít 4 různé antiviry: ClamAV, F-Prot, Grisoft AVG a BitDefender. Dokáže bootovat z USB disku i ze sítě přes PXE. Díky integrovanému souborovému serveru je možno sdílet data z počítače, na kterém Trinity Rescue Kit běží. Čtěte oznámení o vydání, obraz CD má pouze 105 MB.

    Distribuční rada: vyměnitelná zařízení pod stálými jmény

    V různých distribucích (jako např. Ubuntu) bývají zařízení připojována pod /media pod různými názvy. Pokud často připojujete svůj přenosný disk či MP3 přehrávač, mohlo by být užitečné, aby toto zařízení mělo nějaké trvalé jméno. Proto se v této distribuční radě naučíte nastavovat popisek pro různé souborové systémy.

    Začneme VFATem. Budete potřebovat nástroj mlabel z balíčku mtools. Nejprve musíme přiřadit zařízení nějaké DOSové označení disku (ve stylu D:) — příklad se zařízením /dev/sda1:

    echo 'drive d: file="/dev/sda1"' >> ~/.mtoolsrc

    Nyní můžeme příkazem

    mlabel -s d:

    získat současný popisek a příkazem

    mlabel d: "popisek"

    nastavit nový.

    Pro změnu popisku u ext2/3 potřebujeme balíček e2fsprogs. Následujícím příkazem popisek změníme:

    e2label /dev/sda1 "popisek"

    Pokud nepředáme nový popisek, vypíše se současný.

    Pokračujeme souborovým systémem ReiserFS a případně instalací reiserfsprogs. Používáme příkaz reiserfstune pro zobrazení:

    reiserfstune /dev/sda1 | grep LABEL

    i pro změnu nastavení:

    reiserfstune /dev/sda1 -l "popisek"

    Na závěr se podíváme na změnu popisku u souborových systémů JFS a XFS. Pro JFS nainstalujeme balíček jfsutils, pro XFS zase xfsprogs. Zobrazení současného popisku je u těchto souborových systémů stejné:

    jfs_tune -l /dev/sda1
    xfsadmin -l /dev/sda1

    U obou FS je podobný i způsob jeho změny:

    jfs_tune -L "popisek" /dev/sda1
    xfsadmin -L "popisek" /dev/sda1

    V ukázkách, které jste viděli, by se souborový systém při automatickém připojování nalézal v /media/popisek. Pro změny popisků musíte být uživatelem root, na Ubuntu stačí před příkaz umístit sudo.

    Rozhovor: Matthew Szulik, šéf firmy Red Hat (ukázka)

    Plánované rozšíření vývojového centra v Brně z něj udělá druhé největší na světě. Jaký byl hlavní důvod pro výběr tohoto regionu?

    MS: Red Hat měl vždy blízké vztahy s akademickým prostředím. Například právě v tuto chvíli telefonuji z pozemku North Carolina State University hned vedle College of Engineering [technická fakulta]. Takže naší strategií je zůstat i nadále v blízkosti akademických komunit. To jsou kořeny open source. Chceme si být jisti, že budeme mít přístup k dobře školeným a vysoce motivovaným studentům a profesorům. A postoj české vlády a akademických představitelů na nás udělal velký dojem. Jejich nadšení pro open source vývoj, principy a učení.

    Kompletní rozhovor vyjde 31. 1. 2007 v samostatném článku.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Mikos avatar 26.1.2007 00:26 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    Prosím o napravení chybné informace - Metisse nebylo v žádném případě vyvinuto pro Mandrivu! Metisse (což je upravené FVWM) tu bylu už dlouhá léta předtím než vznikly projekty jako Compiz, Beryl, XGL, AIGLX, Looking Glass 3D, atd. Slouží pro výzkumné účely institutu In Situ (více viz oficiální stránky Metisse, nikoliv ty Mandrivácké).

    Jediné co se stalo je, že Mandriva nyní s lidmi z In Situ začla spolupracovat, aby mohla Metisse do své distribuce začlenit. Možná to bude ale užitečné, protože se tak Metisse přiblíží od experimentálního výzkumného softwaru k reálnému nasazení.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 26.1.2007 06:58 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    Bude opraveno, díky.
    26.1.2007 08:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    Píší na svých stránkách doslova:

    Metisse is a window manager developped by the In Situ project. Available under the GPL Licence and in exclusivity for Mandriva Linux...

    Takže nedorozumění je v tom, že to nebylo _vyvinuto_ pro Mandrivu, ale Mandriva je jediné distro, které to _distribuuje_.
    26.1.2007 09:27 franta
    Rozbalit Rozbalit vše gnewsense ?!
    Docela by mě zajímalo, komu dává FSF prachy, když gNewSense má takovou publicitu (dokonce už jen když to oznámili aniž by něco vydali!). A přitom všichni nebo většina příspěvků ve fórech je pak o tom, že taková ditribuce je plácnutí do vody, pokud nepřináší nic nového oproti ubuntu a jen odstraňuje "nesvobodný" software. (Dokonce jak kdosi podotkl, existuje balík vrms (i v Ubuntu), co podle popisu udělá zhruba totéž).
    26.1.2007 11:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gnewsense ?!
    To mě taky zaráží, jakou publicitu gNewSense má, ale pochybuju že je to díky placené reklamě. Osobně mám z gNewSense docela radost, protože to člověk může použít při výběru počítače pro Ubuntu, pokud chce být co nejvíc frý. Pak se třeba prodejci počítačů můžou honosit že jejich počítače jsou "gNewSense Ready", "gNewSense Capable", či lépe "FSF-Approved". Myslím že efesefeprůvd distra jsou potřeba, ale už je jich myslím dost a nechápu proč mezi nimi není Debian. Myslím že by bylo nejlepší, kdyby FSF zvolila za distro svého srdce Debian bez nesvobodných částí jakožto solidní základ na němž se má stavět namísto podpory něčeho jako je gNewSense působící jako okleštěná a tím zmrzačená verze Ubuntu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.1.2007 10:31 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    Něž šibovat s labely oddílů, tak je myslím lepší si ohnout trochu udev, ne? Já pro svůj flashdisk používám:
    radek@linwood udev $ cat /etc/udev/rules.d/10-local.rules
    BUS=="usb", SYSFS{idVendor}=="0ea0", SYSFS{idProduct}=="2168", NAME="my_usb%n", MODE="0644"
    Odpovídající zařízení pak obsahuje i /etc/fstab:
    radek@linwood ~ $ grep my_usb /etc/fstab
    /dev/my_usb1            /media/flash    vfat            rw,noauto,users,utf8    0 0
    Only Sith deals in absolutes.
    26.1.2007 14:09 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    Nejak v tom minirozhovoru nevidim souvislost mezi otazkou a odpovedi.
    26.1.2007 14:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    "postoj české vlády a akademických představitelů" na ně udělal dojem, proto si ten region vybrali.
    26.1.2007 21:56 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše postoj vlady
    A postoj české vlády a akademických představitelů na nás udělal velký dojem. Jejich nadšení pro open source vývoj, principy a učení.

    mluví opravdu o české republice? nespletl se tady někdo? nebo je to sarkasmus? ne, to asi ne, to by tady nestavěli centrum. hm, zřejmě pořádně nesleduji dění na české scéně a ušla mi nějaká mohutná propagace a podpora open-source od české vlády. počítám že to muselo být až po tom faux pas na ministerstvu kultury...
    30.1.2007 17:15 čéčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: postoj vlady
    Asi mi taky něco uteklo :)

    Ach, kéž bychom se jednou dočkali podobného rozhodnutí, jaké udělali v Chorvatsku: http://digg.com/linux_unix/Croatian_government_adopts_free_software_policy
    emorjino avatar 27.1.2007 09:12 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2007
    spíš bych řekl, že to vláda podpruje prostřednictvím czechinvestu finančně. A imho je to tedy asi pro redhat důležitější :)
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.