abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič

    8. 6. 2010 | David Ježek | Hardware | Recenze | 5975×

    Možná (téměř zcela jistě) jste někdy řešili hlučnost svého chladiče. Jedni to řeší přechodem na vodní chlazení, jiní novějším procesorem s nižším TDP, další zase tlumením počítačové skříně. Již nějakou dobu jsou ale na trhu k dispozici mnohé alternativy v podobě velkých chladičů s řadou heatpipe a mohutným žebrováním, které umožňují velmi tiše chladit i ty nejnenasytnější procesory. Králem mezi nimi nepochybně je téměř 1,3 kg vážící obr s deseti heatpipe: Scythe Orochi.

    Obsah

    Sice nejde o absolutní novinku, ale pojďme se společně podívat, jak si umí poradit se 125W procesorem ve srovnání s běžným chladičem za třetinovou cenu.

    Představení

    link

    Plným jménem Scythe SCORC-1100 OROCHI je na trhu již více než dva roky, objevil se na jaře 2008. O rok později jej nahradila revize B, která přidávala s novými úchyty podporu socketu 1366, tedy Core i7. Aktuálně zatím není na trhu varianta pro socket 1156, ale předpokládám, že to jen ve Scythe trochu zaspali. Nicméně ani to není problém, chladiče pro S1366 lze na S1156 často dostat po malé úpravě (více ve slovníku pod heslem „zlaté české ručičky“), případně zvolit pro S1156 například některou desku od ASRock, které mají průchody pro uchycení chladiče kolem PCB přizpůsobeny právě i pro chladiče S1366 – mimochodem ta rozteč se liší jen o „pár milimetrů“.

    scythe orochi 479 s phenomem

    Orochi vás momentálně vyjde na zhruba 1 200 Kč. Za to dostanete 120×194×155 mm monstrum, které spolu s 500rpm 140mm ventilátorem váží 1,27 kg (bez něj 1,13 kg). Ventilátor je mimochodem, to si řekněme rovnou, velice tichý, začíná svoji práci někde nad 300rpm a přes 500 nejde. I jeho relativně malý průtok však s ohledem na obrovské žebrování plně postačí, ostatně většinu procesorů zvládne Orochi chladit pasivně zcela s přehledem.

    Motivace

    link

    scythe orochi 482 arctic v eurocase scythe orochi 484 arctic detail

    Pokud jste četli můj listopadový blogpost na téma 125W Phenomu X4 9850, pak si možná vybavíte, že jsem jej nakonec nepoužil, protože napájecí část desky se pekla v teplotách kolem 100 °C. Přeci jen jsem se ale od té doby rozhodl dát desce ještě šanci a nyní mám již ověřeno, že sice obvody pracují na hodně vysokých teplotách (velmi blízko svým mezním), ale nezdá se, že by jim to vadilo, a sestava pracuje zcela stabilně i třeba po 30 hodinách 100% zátěže uvedeného 125W procesoru. Jediným kamenem úrazu je, že běžný Arctic Cooling Freezer 64 Pro se po několika vteřinách dostane do stavu, kdy se už jen topí ve vlastní šťávě a teplo z procesoru dokáže odvádět jen za cenu ~2500rpm a hlučnosti téměř 47 dBA, která je opravdu velmi nepříjemná, pokud člověk např. potřebuje něco enkódovat přes noc. Arctic tedy putuje do krabičky a nastupuje Orochi.

    Instalace

    link

    scythe orochi 486 gb backplate scythe orochi 487 scythe backplate scythe orochi 488 scythe backplate osazena scythe orochi 491 scythe povrch scythe orochi 492 sroubovani na desku

    Osazení velkých chladičů si zpravidla žádá demontáž desky pro výměnu backplate. Nejinak je tomu u Orochi, používá vlastní silnou kovovou backplate s tlumením proti poškození základní desky. V zásadě je ale s ohledem na hmotnost chladiče a hlavičky šroubů zespodu potřeba osazovat desku na chladič, nikoli chladič na desku. Přichycení k dodávané univerzální backplate se provádí přes plíšky, které se liší socket od socketu. Šrouby nejsou nijak zajištěny proti případnému vytočení v budoucnu – to jsem již u jiného velkého chladiče zažil, nicméně tam bylo vše pochromováno, zde se šrouby do děr dotahují s jistým odporem, takže věřím, že se postupem času uchycení chladiče k CPU nepovolí.

    Rozměry, kompatibilita

    link

    scythe orochi 494 osazeno 5450 scythe orochi 495 osazeno gtx260 scythe orochi 496 gtx260 seshora

    Chladič je opravdu rozměrný – pokud máte běžný middletower, kde kousek nad deskou začíná zdroj, pak zapomeňte na polohu „na svislo“. Druhou v mém případě vyřazuje pasivní chladič na grafické kartě, kam by Orochi přesahovalo. Je pravděpodobné, že druhou svislou polohu nebude možné použít na drtivé většině základních desek, leda byste přeřadili grafiku do některého ze vzdálenějších PCI Express slotů. V takovém případě si pohlídejte, jde-li o slot s plným počtem PCIe linek.

    V mém případě má druhý PCI Express ×16 slot pouze 8 linek, ne že by to low-endovému Radeonu HD 5450 nestačilo, ale toto variantu jsem nakonec zavrhl. Ideální pro mne totiž je otočit Orochi „vodorovně“ a teplo, které přes něj protlačí ventilátor, rovnou předávat napájecímu zdroji k odvedení ven ze skříně. Tato konstrukce ušetří osazení ventilátoru(ů) na zadní stranu skříně pro realizaci vzduchového tunelu. Jediná nevýhoda je namáhání konstrukce, protože se Orochi pod vlastní vahou trochu vyhýbá, ale to je spíše kosmetický problém než cokoli jiného.

    scythe orochi 496 gtx260 seshora scythe orochi 497 v eurocase scythe orochi 498 vycuhuje scythe orochi 501 eurocase na zemi

    Přístup k připojení napájecích a datových kabelů závisí na konstrukci vaší desky, já osobně neměl problém. Jediný problém se jmenuje „180 mm široká skříň Eurocase“, kam se prostě Orochi nevejde. Chce to cca 190 až 200 mm pro osazení Orochi s možností zavřít bočnici (záleží na tom, jak je vzdálena deska od druhé bočnice; některé skříně mají ližiny, jiné zase šroubují desku přímo na vlastní plech, což dělá tento rozdíl). Každopádně 200 mm široké skříně začínají někde kolem 900 Kč, takže to zas takový problém není.

    Výsledky testů

    link

    Nejprve úvodem konfigurace PC: Gigabyte 790X+SB600, Phenom X4 9850 (TDP 125W), 2×1GB DDR2-667, Radeon HD 5450 (1×LCD připojeno přes DVI), 1×5400rpm SATA + 1×7200rpm SATA, DVD±RW SATA, PCI TV tuner, zdroj Corsair VX550 (80Plus).

    Jako první vás jistě bude zajímat hlučnost. V klidu se Orochi i předchozí levný Arctic Cooling vešly do 33,3 dBA – to je hlučnost generovaná 120mm ventilátorem ve zdroji (nehlučnější komponenta v PC). Pod plnou zátěží 125W Phenomu X4 9850 ale Arctic Cooling roztáčí ventilátor naplno, což činí téměř 47 dBA. Orochi zvedá pouze mírně, ale celková hlučnost zůstává nadále pod zdrojem, tedy z 33,3 dBA se nehne ani o píď.

    Regulace ventilátoru CPU chladiče prováděná základní deskou drží v obou případech CPU na 60°C v zátěži. V klidu snižuje oba ventilátory na minimum, ale zatímco u Arcticu to znamená pokles na teplotu 44°C, pro Orochi je to při ~330rpm pokles na 40°C. To jistě komentář nepotřebuje.

    A na závěr to nejzajímavější: spotřeba. Jistě jste na hardwarových webech někdy zahlédli články o vlivu teploty čipů na spotřebu PC. Enormní je to třeba u grafických karet, ale svůj vliv na spotřebu má i nutnost masivněji točit ventilátorem. Zatímco s Arcticem tedy PC v klidu/při zátěží bralo 106/225 W, s Orochi to bylo jen 103/215 W, tedy 10W rozdíl v zátěži. Orochi je tedy nejen tišší a účinější, ale dokonce mi mírně šetří spotřebu elektřiny. Kdybych to neviděl na vlastní oči, asi bych nevěřil, ale je to tak.

    Závěr

    link

    Orochi po zhruba týdnu provozu hodnotím jako skvělou investici. Je to sice chladič z kategorie drahých, nejenže však umí trochu elektřiny ušetřit, on šetří zejména uši majitele. Jeho využití do budoucna je zajištěno, na AM3 základní desky jej lze osadit (patice je s 939/940/AM2/AM2+ zcela shodná), takže jím lze chladit i nejnovější šestijádrové Phenomy II X6. Výhodou je větší rozteč žebrování chladiče, které mají žebrování příliš blízko sebe, mají sice více žeber a tedy větší plochu k odvádění tepla, ale daleko snadněji se zanesou prachem a jejich efektivita jde k šípku. Toto Orochi netrápí, viz fotografie.

    Pokud se tedy smíříte s cenou, zbývá jediná nevýhoda, a to rozměry (částečně i s hmotností). Orochi sice používá vlastní uchycení k deskám, ale i tak je jeho hmotnost vysoko nad doporučenými limity zatížení socketů. Při přenášení PC tedy lépe se skříní neházet :-). Do užších skříní jej samozřejmě osadit lze, ale nepůjde zavřít bočnici. Každopádně pokud vás trápí hlučnost PC, Orochi je jedno z nejlepších možných řešení.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    zoul avatar 8.6.2010 06:48 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Marjapano, to už mi připadne patologické. Dobře provedený počítač při běžném provozu žádnou takovou krávu nepotřebuje a nemusí tím pádem vyhazovat watty coby topení. (Když jsem u svých posledních dvou počítačů uslyšel větrák, automaticky jsem pouštěl top a díval se, co mi kde visí.) Možná je to myšleno na specializované mašiny?
    David Ježek avatar 8.6.2010 07:01 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    marjapano a čím bys chladil například šestijádrový cpu? podpotýkám, že pod 125W se s ním prostě nevejdeš a řada lidí ten výkon prostě chce/potřebuje.
    zoul avatar 8.6.2010 09:05 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    čím bys chladil například šestijádrový cpu?
    Proto jsem se ptal, jestli je to myšleno pro specializované mašiny. Což pro mě 125W šestijádro je :)
    David Ježek avatar 8.6.2010 09:14 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    nevidím důvod, proč by mělo být takto označování. blenderu, x264, boinc a dalším věcem se věnuje řada lidí a ti 6jádro ocení. to, že momentálně má tdp 125W, je v tomto kontextu irelevantní, nejde o specializovanou mašinu, ale o běžné pc s procesorem za relativně slušných ~4900kč (tj ~816kč za kždé jádro na které připadá tdp 21W - jen pro srovnání).
    =^..^= AmigaPower® avatar 12.6.2010 15:26 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Na co šest jader proboha, zatim nepotřebuju ani žádný druhý. Crackuješ pentagon? :-D
    8.6.2010 16:36 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Ja mam sice jenom 90W ctyrjadro, ale stejne mi ten chladic prijde prehnany. Pouzivam puvodni chladic co byl s procesorem a zadne problemy s chlazenim nemam. Tohle monstrum mi prijde naprosto zbytecne, vzdyt je uplne jedno, jestli ten procesor uchladim na 30, nebo na 40 stupnu.
    David Ježek avatar 8.6.2010 17:08 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    to je o 35W nize, navic me neslo o chlazeni v idle (na to staci hlinikova kostka za 50kc), ale v loadu v noci. kdyz mas doma tyhle letni vedra a 125W cpu jede na 100% a chces se soucasne v klidu vyspat, orochi je reseni, box chladic je na nic.
    8.6.2010 17:26 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Ten muj chladic je ale takova smesna hlinikova kosticka(vypada takto. Kdybych tam dal misto toho treba tento, tak mam vystarano i s 125W a nebudu si na desku veset jeden a pul kila medi korunu za gram. Kdyz uz bych tam strkal tohle monstrum, tak jedine bez vetraku s tim, ze mi bude stacit jeden pomalu bezici vetrak ve skrini. P.S. Ja taky nemluvim o chlazeni v idle, bez problemu to zvladne plne vytizeni neomezene dlouho. Je sice pravdou, ze jednou mi to pri plne zatezi spadlo, ale to je tim ze se o pocitac vubec nestaram a mezi telem chladice a vetrakem se vytvorila souvisla vzduchotesna pokryvka prachu.
    David Ježek avatar 8.6.2010 17:55 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    ale budeš, toho freezera jsem na tom měl a dělal zmíněný kravál. a ta jednotková cena za gram, jistě přijdeš na to, proč je tak vysoká.
    8.6.2010 18:03 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Materialu je tam za 150 korun.
    8.6.2010 22:02 gi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    A kolik stoji gram na Freezeru? nebude to nahodou podobne?
    8.6.2010 22:06 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Priznavam, ze jsem chtel pouze napsat neco stylysticky hezciho, nez "Jeden a pul kila medi za 1500 korun", zadny zamer v tom nebyl. U toho freezeru je ten pomer stejny, ale je to jen tretina.
    9.6.2010 08:51 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    no kdyz se chci v klidu vyspat u kompu a zaroven ho nevypinam, tak ja jsem to vyresil tak, ze jsem si protahl kabely stropem (v panelaku realizovatelne treba ve vedlejsi mistnosti) a mam 2 kompy o patro vys na podlaze v nizkem podkrovi. Chladi se to puvodnima ventilatorama a je mi to uplne jedno pac je z podkrovi timpadem serverovna a desktopovna :) a at si tam seveli jak chteji. Teplota je tam ok, samozrejme v lete vyssi ale je tam neustale proud vzduchu protoze se tam vetra do pruvanu. Ja dole slysim jen muziku a kdyz vypnu muziku, tak naproste ticho :) Kdyz jsem to ticho poprve slysel a videl ze mi dal jede PC, spadla mi brada a chvili jsem neveril, ale kdyz je komp proste zavreny jinde, tak je to jasne :) Co se tyce pristupu napriklad k vypalovacce, tak mam jeste jeden PC a ten mam pristupny v jine mistnosti normalne na stole, nebo si hodim na sit notebook a vyuziju HW v NTB. USB mam USB hubem taky svedene dolu. K PC jdu vlastne jen tehdy kdyz delam nejake HW upravy, nebo kdyz se zacne uz brutalne ozyvat ventilator ze jeho loziska potrebuji péči :) To jde pak slyset fakt uz i pres ten strop :)
    9.6.2010 21:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Vím o čem mluvíš. Když jsme bydleli v garsonce, tak jsem měl kompa v boudě na balkóně.
    9.6.2010 20:36 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    normální lidi mají počítač v pracovně, přinejhorším v obyváku. mít ho v ložnici? tam to maj jen tragédi, co by měli přemýšlet jak dál ve svym tragickym životě a né počítat blbosti z boincu!
    David Ježek avatar 9.6.2010 20:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    vy jste pod moji úroveň.
    10.6.2010 02:34 Harvie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    nekdo hold muze (musi) chodit na pocitac v pracovne svoji mamy a nekdo si musi vydelavat a je rad, kdyz ma v byte loznici se stolem... za zbytek penez si pak uziva co ho bavi...
    pavlix avatar 13.6.2010 18:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Tak na ty tragédy můžeš přispět, ať si taky pořídí palác :). A nebo táhnout a neotravovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    8.6.2010 10:30 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Naprosto souhlasím, také mi to přijde docela zběsilé. Ale přiznávám, že jsem v minulosti řešil hlučnost podobně. Jeden celý počítač s velikým chladičem mi tu leží už dlouho vypnutý pod stolem; dříve nebo později všechno zestárne a pak je víc vidět spotřeba. Dneska mám stroj vlastně pomalý HP Compaq dx2300 (CPU Fan: 1140 RPM, CPU Temp: 51.0°C, Sys Temp: 37°C) a když mám občas potřebu enkódovat video, tak si prostě počkám a navíc ještě přidám "nice -n 19". Vzpomínám si, že na prodejce jsem měl tehdy snad jedinou otázku a to bylo, jak je ta sestava hlučná.
    Pokud bych dneska řešil nějakou konkrétní potřebu třeba to enkódování videa, pak bych hledal něco víc šetrnějšího k životnímu prostředí a asi bych použil např. Xtreamer, který obsahuje čip Realtek 128X s přímou HW akcelerací pro x264.
    8.6.2010 21:01 já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Navrhuji přejmenovat článek na "Diagnóza chladič"
    :-)
    9.6.2010 10:35 tecik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Vec nazoru, pred par lety bych Vam dal za pravdu, ale dnes nikoliv. Jsem pohodlny, a doma chci mit klid. Chci vecer usinat u filmu (desny zlozvyk), ale neslyset huceni z PC. Poridil jsem si do nove sestavy kvalitni case (Thermaltake Element T) + Arctic-Cooling Freezer 7 (rev.2) + kvalitni vetraky (poradna loziska), a svete div se... rozdil jde znat, a to silene. V beznem provozu o PC prakticky nevim, pri zatezi stale nic...

    A tim se dostavam k jadru veci, podobne monstrum, co tu recenzuji, pokud je dostatecne tiche, tak bych jej doporucil dale... A kor jestli mate PC v mistnosti, ve ktere travite vetsinu casu, nebo hure - spite (a PC nevypinate). Vynalozene penize se Vam klidnym/zdravym spankem vrati ;-)
    8.6.2010 07:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Já mám v několika strojích s quadcore phenomy chladič ARCTIC Freezer Xtreme Rev.2 a teplota mi při maximálním zatížení neleze přes 30° C, nechápu kde se ti tedy bere těch 100°.

    Jinak nejhlučnější součástí je u mne ventilátor na diskovém koši.
    David Ježek avatar 8.6.2010 07:42 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    uff, takže:

    1) protože napájecí část desky se pekla v teplotách kolem 100 °C

    2) v loadu 30 imho mít nebudeš ani omylem, leda bys to měl někde v klimatizovaný serverovně. pokud bys měl 30°C v loadu na phenomech X4 (upřesni pls tdp) a současně je nejhlučnější částí větrák u disků, pak jsi NAPROSTÝ BŮH! :-D
    8.6.2010 09:12 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Nevíš, čím ty disky chladí :-)), aby to nebyl nějaký větrník přes půl místnosti, pak bych mu to bez problému věřil :-D.
    Baník pyčo!
    9.6.2010 00:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič

    Ano, momentálně jsou tyto stroje v serverovně, ale i když nebyly, tak se teplota zase tak moc nelišila. Jak píše člověk kousek níže - dost záleží na bedně. Ty moje mají bednu CHIEFTEC BigTower LBX-02B-B-B. Ač mají všechny tři stroje stejnou bednu, přeci jen se vnitřním vybavením a především umístěním krapátko liší. Momentálně vypadá stav takto:

    Stroj A - +21.2°C (V zátěži měl kolem +30°C)
    Byl pořízen jako první. Má výše zmíněný chladič. A navíc na boku skříně přidané dva větráky

    Stroj B - je v zátěži a má teplota +31.6°C
    Od A se liší tím, že nemá ony boční větráky.

    Stroj C - +26.0°C
    Byl pořízen jako poslední a nemá stejný chladič jako A a B, a také nemá boční větráky.

    Jinak jak jsem zmínil výše. Největší kravál dělá větrák v koši na sata disky CHIEFTEC SNT-3141SATA - malá uřvaná mrcha. Naštěstí teď řve už v serverovně, ale předtím to byl bezkonkurenčně největší zdroj hluku v naší kanceláři.

    David Ježek avatar 9.6.2010 06:57 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Ano, momentálně jsou tyto stroje v serverovně, ale i když nebyly, tak se teplota zase tak moc nelišila.
    fakt srovnáváš nesrovnatelné. prostě tu napiš, jaká je teplota v serverovně, ať se bavíme nad reálnými čísly. určitě tam není znatelně nad 20°C jako u mě v době měření teplot s orochi pro článek. a to že nejvíš řve ten sata koš, co takhle napsat jak velký je tam ventilátor a kolik á otáček.

    jinak ta bedna opravdu nemá takový vliv, jaký jí přisuzuješ. ale to by byla další zbytečná debata, nebudu ji tedy startovat.
    9.6.2010 13:07 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Jojo, ty ventilátory jsou asi jediná piha na kráse kastlíků od Chieftecu.

    http://www.chieftec.eu/images/accessories/backplane/4/4_1.jpg

    Odhadem 80 nebo 92 mm průměr. Regulace otáček dvoustupňová (nízké/vysoké), řízeno nějakým prahem s hysterzí. Třídiskové kastlíky mají tuším ventilátor o průměru 60. Teplotu to měří trochu podle plotu, podle mého by to taky nemuselo tak hrozně větrat. Má to sklon k oscilaci mezi nízkými a vysokými otáčkami. Do obýváku nic moc. V serveru ten hluk zanikne. Spousta serverů mimo echt hostingy běží ve špatně větraných stojanech, takže trochu chlazení navíc má smysl.

    Osobně dávám pro spojení s RAIDy Areca přednost SASovým sourozencům SST-xxxxSAS (mají failure LEDky kompatibilní s Arecou). S jakýmkoli jiným RAIDem nebo onboard řadičem stačí SATA model (failure LEDky nejsou připojitelné).
    [:wq]
    stativ avatar 8.6.2010 08:49 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    To mi řekni, jak to děláš. Mám ten samý a jsem rád, když má CPU 40° C v klidu (momentálně má 42). A musí mi všechny větráky běžet na maximum – ten hukot je slyšet přes celý byt (nedělám si srandu).

    Mimochodem, netušíte někdo jak si stojí v porovnání s Noctua NH-D14?
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    David Ježek avatar 8.6.2010 09:20 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    no kdyby byla "v redakci" chuť si střihnout další recenzi velkého chladiče, tak já se tomu nebráním. zípůjčka imho nebude vůbec problém, takže je to spíše o tom, jestli je to vhodné na abc či je to "méně vhodné". já riskuju pouze možnou depresi z toho, že noctua bude lepší (ale aby nebyla, za tu cenu :-).
    8.6.2010 10:48 cubi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Zdar všem, nevím, jak podle vás, ale tenhle chladič je podle mě fakt extrém (moc velký). Není lepší použít třeba Xigmatek HDT-S1283 ? Podle serveru FrostyTech je to jeden z nejlepších vzduchových chladičů na AMD i intel a navíc je mnohem levnější. V odkazu je porovnání právě se Scythe Orochi.

    Osobně jsem ho použil na intel E6420 s 2,13@3GHz do ne zrovna dobře větraný bedny a teploty při max zátěži jsou necelých 60°C na jádrech (do 50°C při normální zátěži, pod 40°C iddle) při 1000rpm (regulace pomocí PWM). Zvukový projev se mi subjektivně jeví jako tichý/velmi tichý, v uzavřené bedně ho neslyším. Ale nejni problém ventilátor vyměnit za ještě tišší.

    Jasně, nejni to téměř pasív, jako Orochi.

    A srovnání s Noctuou NH-D14 je tady.
    David Ježek avatar 8.6.2010 11:19 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    ten xigmatek má na výšku 159mm, takže neřeší ten hlavní problém, že se do vělké části case nevejde, stjeně jako orochi. orochi vždy natočíš podle potřeby, hlavní limit je právě ta výška - a to je limit naprosto pro všechny chaldiče téhle xigmatek-like kontrukce, které současně mají 120mm ventilátor. 92mm verze již naději na umístění do užších skříní dávají.
    8.6.2010 11:36 cubi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Hm, potom by bylo dobrým řešením použít CM Gemin II, jak píše Joelp a navíc bys měl přidanej bonus - ofuk napájecí části desky. Na FrostyTech si nevede vůbec špatně, ale praktickou zkušenost s ním nemám. S nějakým nízkým vetilátorem by to mohlo být to pravý ořechový.

    A možná bych zvolil i výměnu CPU za něco z řady AM3 (vyšší takty/výkon, nižší TDP)
    stativ avatar 8.6.2010 17:17 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Když tak nad tím přemýšlím, tak tenhle by ale byl vtipnější než ta Noctua. Proč? Protože:
    [lukas@orochi ~]$ hostname
    orochi
    
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    8.6.2010 11:02 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Já mám coolmastera a ventilátor nepoužívám. Teplota procesoru při běžném používání je kolem 50°C. Zapínám ho jen když CPU hodně počítá (kompilace, ...) a to je jen sporadicky. S jedním ventilátorem mám 40°C (při nízkých otáčkách). Věřím ale, že se dvěma na plné otáčky bych to dostal i na 35 :)
    Boys don't cry
    belisarivs avatar 8.6.2010 11:48 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    For je ovsem ten, ze kdyz uz mame tichounky chladic na procaku (mimochodem, ten dodavany AMD k Phenom II je ~ stejne tichy jako muj Scythe Ninja) tak tu jeste mame grafarnu.

    A ta umi taky solidne zahulakat. Neni to sice kdo vi jaky kraval, ale spat bych u toho nechtel.

    Treba ta grafarna na ilustracnich obrazcich v clanku nejspis moc ticha nebude. A taky s tim jde udelat kulove, kdyz si vezmeme, ze pokusem o vymenu chlazeni prichazime o zaruku a pokud se neco podela tak i o solidni peniz.
    IRC is just multiplayer notepad.
    David Ježek avatar 8.6.2010 11:56 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    gtx260 je jen demonstracni, bezne ted pouzivam ten pasivni hd5450, takze hlucnost "nulova". btw nevim jak ty, ale ja po tech letech umim sundat chladic z prakticky jakekoli vga bez jakychkoli znamek. ale nikdy jsem to nemusel resit, vse co tu dycky mam, jsou vlastne samply.
    belisarivs avatar 8.6.2010 14:14 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    btw nevim jak ty, ale ja po tech letech umim sundat chladic z prakticky jakekoli vga bez jakychkoli znamek.
    njn. Ja to jeste nedelal. Napsal jsem do CZC jestli prijdu o zaruku (jako ze asi jo) pokud chladic vymenim za accelero. Tak uvidime co mi na to povi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    8.6.2010 12:47 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Taky mám rád tiché a dobře chlazené počítače. A taky mě trápí, co se stane s VRM, když z procesoru dokonale odvedu teplo jinam, a zároveň odstraním cirkulaci vzduchu v těsném okolí patice. Většina desek má chlazení north bridge a VRM dimenzované na víření vzduchu způsobené boxovaným větrníkem. Různé vodnické soupravy mívají přídavné bloky na čipset a mosfety.

    Pokud máte na desce aspoň ve VRM "solid polymer" kondíky, tak by to snad nemusela být až taková tragédie. Zajímavé je, že podobnou měrou, jako vyšší teplota (až do jmenovitých cca 105*C) jim vadí relativní vlhkost vzduchu. A protože relativní vlhkost za jinak stejných okolností závisí nepřímo úměrně na teplotě, podle grafů to skoro vypadá, že se teplota a relativní vlhkost navzájem +/- požerou :-) Pokud tedy počítač neprovozujete v papiňáku, měly by kondíky vydržet i mnohem víc, než deklarovaných 2000-5000 hodin (podle typu). Je fakt, že na deskách je dodnes většinou vidět buď nejstarší=nejlevnější rodina "PS" od Nippon Chemicon (=2000 hodin) nebo napodobeniny od konkurence.

    Nějaký graf závislosti životnost/teplota/vlhkost jsem našel v aplikační poznámce firmy CDE (strana 5).

    Taky bude hrát roli, jak velký "ripple current" musí kondík na daném motherboardu snášet - obecně stroje s větším počtem fází ve VRM by se ke kondíkům mohly chovat ohleduplněji. Vemte si, že PS kondíky od Nippon Chemi snesou podle typu cca do 6 A. Vcore u dnešních procesorů je nějakých 1.0 - 1.2 V, na kterých procesor sežere 100A. Z toho lze snadno spočítat, kolik by tam těch koďanů muselo být, aby běžely za všech okolností v povolených jmenovitých mezích...

    V katalogu Nippon Chemicon bohužel nejsou grafy životnosti podle teploty - zato je tam fůra jiných čísílek ("solid polymer" jsou pouze modely PS_ a PX_). Zajímavé jsou především hodnoty ESR a "ripple current".

    Říká se, že "solid polymer" elyty časem ztratí kapacitu a jakoby "zmizí" z obvodu. Na rozdíl od tradičních elytů, které jdou poměrně často do zkratu. Taky jsem zaslechl hlášku, že "solid polymer" elyty můžou při rozumném zatížení vydržet použitelné třeba 25 let.

    Nemám představu, jaká je životnost mosfetů a pájených spojů při teplotách kolem 100*C. Bude záležet taky na střídání teplot = mechanickém namáhání. V této souvislosti spousta kolegů jenom smutně zavrtí hlavou při zmínce o RoHS pájení...

    U mého zaměstnavatele poslední 2-3 roky občas měníme VRM kondíky v dříve prodaných speciálních motherboardech, kde zákazník radši zaplatí opravu, než aby reinstaloval OS a aplikace a řešil integraci nového boardu do původní skříně. Namísto původních konvenčních spínacích elytů dáváme "PS" od Nippon Chemicon. Přímá náhrada klasických elytů "solid polymer" typy (beze změny zapojení regulační smyčky) teoreticky má svá úskalí, ale v našem případě to funguje velmi dobře. Klasické elyty ve VRM vydržely v nepřetržitém provozu cca 3-5 let (pak začne počítač zlobit).
    [:wq]
    hankey avatar 8.6.2010 12:56 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Škrundání v počítači
    Větráky nebrat.
    Nevíte někdo, co může dělat takové tiché škrundání v MacBooku? HDD to není, je to slyšet, jen když počítač počítá. Mi to dost vadí. Tedy jakýkoli zvuk z počítače a elektroniky vůbec, takže tím chci jen sdělit svůj názor na ten ohromný větrák, že to je zhůvěřilost, ať už to je jakékoli, ve chvíli, kdy to vůbec nějaký zvuk vytváří. Zkuste si zapnout doma třeba Amigu nebo Atari nebo ..., to bylo ticho, které rušilo jen vn trafo u televize. Jsem rád, že už takové věci zase začínají být.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    default avatar 8.6.2010 14:34 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škrundání v počítači
    Nevíte někdo, co může dělat takové tiché škrundání v MacBooku? HDD to není, je to slyšet, jen když počítač počítá.
    Ten můj, když počítá, tak to zní, jako když startuje Jumbo. :-) Takže jestli ti ten tvůj "škrundá", tak patrně volá po servisu. :-)
    8.6.2010 17:21 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    No nevím pár PC jsem již odhlučnil, ale zatím vždy platilo:
    • Největší randál dělá grafika,
    • pak je na řadě zdroj
    • a dále vibrace od disků
    • a až pak procesor (uznávám tento je trošku topivější).
    ... dnešní procesory lze běžně uchladit osazeným „Freezrem“.
    Bedna, do které se to cpe je naprosto nevhodná, ta se hodí tak na uvaření čipsetu a výbuch kondenzátorů a jiných termodynamických jevů :).
    Pokud se vezme bedna, která má zepředu 120mm pružně uchycený ventilátor na 1000 otáček před něj 2 až 5 pružně uchycených disků, zezadu další 120mm nebo 2×80mm ventilátory napojené na PWM signál. Jako zdroj Seasonic, na CPU běžný Freezer, trocha tlumící hmoty na bočnice. Tak se terpv PC odhluční, CPU není zásadním zdrojem hluku u nových procesorů, pokud je bedna dobře ventilovaná a hlavně je třeba trochu vzduchu dopřát i jiným komponentám.
    Pokud výkonnější grafiku tak s pasivem a vlastní ventilátor (80m či 120mm).

    PS: nevím jak je to s hmotností, ale desky mají specifikované, jak mohou být namáhány a troufám si tvrdit, že tento měděný důl už bude příliš.
    Místo kila mědi trochu kyslíku by to chtělo… :)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    8.6.2010 17:33 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Neporadil bys s uchlazenim grafiky? Koupil jsem pasivni Zotac GT 220 a v zatezi klekne. Pridelal jsem na nej gumickama nejaky stary vetrak, ale chtel bych vymyslet neco trochu lepsiho. Problem je v tom, ze mam malou skrin a mezi tim pasivem a dnem skrine je jen par centimetru.
    David Ježek avatar 8.6.2010 18:01 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    někam tam k ní umísti např. nějaký 80mm větrák arctic cooling. nemusí být kolmo, svisle, vodorovně, prostě ho tam někam prskni, aby aspoň částí foukal na tu kartu. to plně postačí.
    8.6.2010 18:06 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Ale kam? Leda by mi tam plaval ve vzduchu. Zebra vedou pod kartu a tam uz vetrak nedam. Pod kartou je sice jeste misto na vetrak(ted ho tam mam), ale pak uz je tam mezera tak pul centimetru :/ Jedine reseni co me napada je reklamcee a vymena za jinouu.
    8.6.2010 18:05 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Určitě to nějak lze, ale jak jsem ale psal, základ je dobrá bedna :(.
    Sám mám starší MSI NX7950GT, 512Mb GDDR3 v pasivu a dle testů (ne mých) měla při plné zátěži 20min do kleku.
    Po odzkoušení ji chladím 1×80mm ventilátorem s konstantními otáčkami 1000ot/min (grafika neumožňuje regulaci) plus vzduchovod nasávání z venku.
    Její limit je někde za hranicí 100°C (120°C nebo tak nějak), já jsem to nadimenzoval, že při plné zátěži PC a grafiky to musí být do 95°C a funguje bezvadně v zátěži v průměru kolem 80°C a v klidu něco pod 60°C - což je pro ni naprosto normální.

    Ve vašem případě (dle popisu) bych zkusil dostat vzduch z přední části, nějakým horizontálním vzduchovodem po dně (na zkoušku třeba z kartonu) na tu grafiku aby 3/4 výšky šla na pasiv a 1/4 z vrchu na grafiku - ø80mm na 1000ot/min určitě bude stačit.
    Ventilátor ø80mm na silikon postavit těsně za grafiku, a z kartonou zohnout L-ko 80×80 a silikonem jej chytit aby šel až na čelo bedny (doufám že čelo tam má nějakou díru).
    Pokud to bude OK, tak třeba ten ventilátor i tak nechat (lepší by bylo z plechu udělat držák) a z plechu nebo plastu zrobit ten vzduchovod - přinejhorším i plastová trubka (novodur).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    8.6.2010 18:07 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Diky, to vypada na zajimavy kutilsky projekt :)
    8.6.2010 18:38 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    ...nevidím přesně prostorové poměry ve Vaší skříni, ale někdy se hodí radiální dmychadélko. Víte, jak lacino vyrobit radiální ventilátor? Vezmete standardní axiální ventilátor, který se Vám líbí rozměry, výkonem, hlukem apod, a pilkou na železo mu vyřízenete jednu sajtnu (čtvrtinu obvodu) :-) A namontujete ho na plochou podložku tak, že mu tím ucpete původní axiální výfuk. On pak fouká do strany a docela to stojí za to. Případně mu můžete přiklopit ještě třeba poslední kvadrant sání před bočním výfukem. Popsané úpravy mohou zvýšit aerodynamický hluk - uvidíte.

    Můj oblíbený způsob, jak získat tichý ventilátor s velkým průtokem (a bohužel nízkým statickým tlakem) je vzít 12cm ventilátor specifikovaný na 12V a připojit ho na 5V. Pokud se roztočí, je vyhráno. Případně se dá připojit přes kondík a diodu na +12V, aby dostal při startu "rozběhový kopanec" - ale to většinou není potřeba. Tohle má samozřejmě smysl jenom v případě, že nemáte na desce k dispozici vhodný konektor pro napájení ventilátoru se zpětnovazební regulací otáček.
    [:wq]
    8.6.2010 19:14 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Pokud je alespoň nějaká mezera mezi bokem skříně a grafikou, tak bych udělal díru do boku a osadil tichým, minimálně osmicentimetrovým větrákem. Já sám tam mám dvanácticentimetrový, provozovaný na 5V. U novějších beden jsou často podobné otvory už připravené, i když často ta perforace stojí za starou bačkouru, takže pro plnou účinnost je většinou nejlepší původní perforaci odstranit a použít jen kovovou mřížku.

    Pokud to nestačí, je možné nasadit na druhý konec větráku něco jako koleno, které bude směrovat vzduch na chladič grafiky. Může se udělat z tenkého plechu, papíru nebo plastu, ale viděl jsem i koleno udělané z části kolena z novodurové kanalizační trunky a pčilepené k větráku lepicí pistolí.

    A když není dost místa na boku, jde možmé dát větrák do dna (nebo, pokud se tam nevejde, pod dno), ale pak je většinou třeba dát bedně vyšší nožičky (mně se osvětšily gumové zarážky dveří) a neměla by stát přímo na podlaze, jinak bude nasávat spousty prachu.
    9.6.2010 09:09 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Jen doplním k nožičkám, nejvyšší prašnost je přibližně cca 5cm od podlahy (víří se chůzí), proto je vhodné PC dávat cca 10cm od podlahy.
    Nasávání ze spodu bych doporučil jedině na zvýšených nožičkách v poličce, od země by to za ¼ roku zacpalo celé PC prachem.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    David Ježek avatar 8.6.2010 17:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    jestli se ty body vztahují na mne, tak:

    - nedělá, 5450 je pasivní

    - ano, jasně píšu v rencezi, že po osazení orochi je nejhlučnější zdroj)

    - disky sice vibrují, ale ne tolik, aby to skříním vadilo, spíše je slyšet seek spinpointu F2

    - bingo

    jinak já nemám zájem o nějaké baterie nízkootáčkových větráků. to se pak prodraží jako samo orochi a je to zbytečné, pokud máš alespoň trochu použitelný průtok skrze case.

    ta bedna je jen ja ukázku, já to v ní samozřejmě nemám, zkus trochu přemýšlet (to bude asi tím kyslíkem, že).

    specifikace mě netrápí, už jsem viděl pár desek NESKUTEČNĚ prohnutých od box chladičů pro s775 a žádná s tím neměla problém. jinak jen tak mezi námi, pár pc už mi také rukama prošlo. za těch 16 let, co se v hw vrtám bych to ani nespočítal, natož těch posledních 5 let, kdy jsem za to placenej. nehledej propříště v textu recenze to, co v něm není :-).
    8.6.2010 18:31 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Ani nevím na koho, ale asi ano - bo reaguji na recenzi
    Ber to jako celek, kterým říkám, že procesor je až to poslední a chladič je sakra velké kladivo na posledního strůjce hluku.
    S grafikou jsem vyšel z obrázků - nijak jsem nepátral po specifikaci.
    Disky šíří vibrace dost zásadně a bedna funguje jako ozvučnice, disky dělají velký podíl hluku nižších frekvencí (hučení, dunění :)).
    S více nízko-otáčkovými ventilátory (2-3ks) celkem za 200-300kč, mi to po zkušenostech přijde jako bezva, ale asi je to věc názoru.
    Nevím čtu to dokola, ale píše se tam o Eurocase, (z obrázku tipuji asi starší levnější model, ne že by novější byli lepší :)) - jak potom mám vědět, že to v té bedně není, je popisovaná jedna bedna a ve druhé to je, nebo jak - su z teho Goro u Tokia.
    Házet si co komu rukama prošlo asi nebudeme, to je zbytečné…
    <joke>to je cenzura ?, budu si tam hledat co ¡chci!</joke>
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pushkin avatar 9.6.2010 13:32 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    ližiny
    Brrrrrr!

    Ale jinak pěkný článek, díky. Alespoň mám představu, co dnes obnáší vlastnictví pasivního chladiče (kde jsou časy 486, že?) :-)
    9.6.2010 16:21 dq | skóre: 13 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Hříchy pro šíleného korektora
    Asi se budete divit, ale slovo ližiny je správně. Je to totiž od slova „ležet“, ne od „lyže“.
    pushkin avatar 10.6.2010 21:36 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hříchy pro šíleného korektora
    Vidíte, to jsem netušil ... což ale vůbec nepomáhá tomu, že se mi to vůbec nelíbí :-(
    12.6.2010 11:46 já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hříchy pro šíleného korektora
    Ližiny se vyskytují taky u serverů v racku. Na server nasadíš ližiny a zasuneš ho do racku :-)
    pushkin avatar 14.6.2010 09:58 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hříchy pro šíleného korektora
    Jo, přítelkyně kdysi měla case s ližinami pro uchycení mechanik a HDD. Příšerný technický řešení - všude to chrastilo, nebylo to stabilní a největší problém nastal ve chvíli, když jsem chtěl přidat mechaniku a musel ty ližiny shánět samostatně, protože od výrobce sestavy je nedostala. Ať žijou starý dobrý šrouby!
    12.6.2010 12:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hříchy pro šíleného korektora
    Já někde četl něco o slovu líha/lýha, s podobným významem, jako "prkno" a něco o podobném důvodem pro i/y, jako proč se nepíše stejně standard a standarta.
    Kaacz avatar 9.6.2010 14:03 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Snizme teplotu vstupniho vzduchu a neni treba takovych reseni :-) Mozna by bylo zajimavejsi foukat do case zpredu chladny vzduch z chladnicky. :-)

    Jednou jsem si vzal komp na chalupu a v koute vzdalenem od krbovek bylo u podlahy jen 15 stupnu .. a chvili mi trvalo nez jsem pochopil, ze toto je pricina, proc zadni odtahovy a cpu ventilator nejedou a zdrojovy jede na 500 otacek. Cele to utahly napevno bezici 800ot/min scythe vpredu pred disky :-)

    Coz mi pripomina probourat zed ven, abych si v lete mohl u zeme ve stinu za domem natahovat chladnejsi vzduch a vyhazovat ven ten teply. Server s quad90W a desktop s dual65W a grafarnou vytopi malou mistnost pracovny na nevydrzno pro cloveka.
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    9.6.2010 14:30 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    hmm... připojit komp rovnou na zemní kolektor?

    [:wq]
    10.6.2010 02:38 Harvie
    Rozbalit Rozbalit vše Hmotnost
    Nemohu si pomoct, ale neurve kilo a pul zeleza ten procesor z materske desky?
    Dent avatar 10.6.2010 21:55 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scythe Orochi – obrovský, ale supertichý chladič
    Nepodepíše se takové monstrum na životnosti desky? Když jsem instaloval chladič na Phenoma II, vyděsilo mě prohnutí základní desky - chladič na procesor tlačí opravdu velmi silně. Pokud tam takhle přitlačím kilo a půl kovu a navíc to postavím na výšku (tedy zapůsobí nějaká ta páka), nemůžou na desce časem vzniknout praskliny či podobné problémy?
    12.6.2010 16:06 Petr Kopač | skóre: 6 | Železná Ruda
    Rozbalit Rozbalit vše Tiché chlazení
    Zdravím!

    Když už se tu o tom diskutuje, rád bych vás poprostil o radu ;)

    Sestava:
    • zdroj: 140mm větrák tichý
    • CPU: Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz LGA 775 65W, chladič od výrobce
    • GPU: nVidia 9600GT 512MB, pasiv Accelero S1 Rev. 2
    • MTB: Asus P5K SE EPU
    • HDD: WD Caviar Green, pasiv s odstraněním vibrací
    • Case: Acutake Acu-Zen-sb, jeden větrák 80mm z boku
    Nejdřív mě děsně štvaly větráky grafiky od výrobce, když jsem odstranil ty (investice cca 300 Kč), tak to byl velký skok. Pak vibrace disku... teď si ještě říkám, že bych asi měl něco udělat s CPU.

    Teploty:
    • CPU: idle 44 °C, 50 % 55 °C, 100 % 66 °C
    • GPU: 44 ° - 55 °C
    • MTB: 35 °C
    Nedávno jsem si začal pohrávat s Folding@home, jenže větrák u CPU začne lítat přes 2000 rpm (moc hlasité) a v tomhle vedru to CPU vyleze skoro až na 70 °C, což mu asi taky neprospívá.

    Máte nějaké konkrétní doporučení, jak tu teplotu a hlasitost CPU trochu sundat? (větší chladič ten a ten, větší průvan ve skříni pomocí...)

    Díky :)
    David Ježek avatar 12.6.2010 18:05 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiché chlazení
    jakou šířku má tvoje skříň?
    13.6.2010 12:47 Petr Kopač | skóre: 6 | Železná Ruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiché chlazení

    Rozměry skříně [v x š x h mm]: 435 x 180 x 410
    zdroj: Czechcomputer.cz

    Z toho pasivu na grafiku jsem musel sundat takovou umelohmotnou krytku, aby se to tam vubec veslo a i tak to sedi na milimetr :)

    David Ježek avatar 13.6.2010 14:35 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiché chlazení
    no pokud je mi známo, tak arctic freezer7pro i freezer extreme by se ti do case měli napasovat s přehledem.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.