abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jsem divný?

    18.7.2005 15:48 | Přečteno: 1455×

    Pamatuju si doby, kdy heslo: "Kdo nekrade, okrádá rodinu..." bylo každodenním heslem. Nejsem natolik naivní, abych si myslel, že se lidé po roce 1989 změnili k lepšímu a přestali "přemisťovat věci na místa, kde je jejich využití aktuální". Nicméně mě moji rodiče asi vychovali nevhodně pro současnost - příčí se mi už jen pocit, že bych něco čórnul, otočil, lohnul apod., popř. abych se dostal k jádru věci -> používal software načerno...

    To byl asi i jeden z důvodů, který mě přitáhnul do světa Linuxu.

    A co mně tak nakrklo, že jsem to musel šoupnout do blogu?

    Pracuji jako admin externě pro firmu XY, která má několik obchůdků po celé republice a nemá zrovna existenční problémy. V rámci úspor nákladů se kdysi zakoupily na obchdoy starší compy s OEM W98, na centrálu s WXP a skladový software běžící pod DOSem. Jako office se všude nainstaloval OOo (tehdy ještě 1.1.0) a vše fungovalo k naprosté spokojenosti. Cca před třičtvrtě rokem nastoupil do této malé firmy "pan manažer" a hned se začaly dít věci...

    OpenOffice 8-O co to je? ikonky jsou jinde, vzhled stránky se nenastavuje v položce Soubor atd. atd.

    Skladový program pod DOSem??? Proboha jak jste tady mohli existovat? Vždyť to umí "jen" export databází do TXT a DBF? Třídění skupin zboží? To neumí hvězdičkovou konvenci? (systém je plně konfigurovatelný, výběry pomocí checkboxů zvládné i "teta" na prodejně ... přehledný help + skvěle napsaný manuál je asi málo :) ).

    Proti gustu žádný dišputát --> když má pocit, že instalací MS Office za 13000Kč "ušetří", říkal jsem si, ať si ho klidně pořídí. Jaké bylo mé překvapení, když jsem dostal úkol sehnat MS Office ZADARMO!!! se slovy: "Však to máš určitě někde doma na CDčku vysmahnuté, ne?" ... NE, NEMÁM. Doma mám tučňáka, na noťasu mám tučňáka, ve stojanu na CD mám SW pro tučňáka nebo max. nějaký pozůstatek freewarů z Windows-období. Ani já, ani přítelkyně nemáme potřebu shánět někde Wokna a ilegální soft.

    Po záporné odpovědi se "pan manažer" obrátil jinam (jestli úspěšně nevím). Když jsem ho upozornil, že se jedná o nelegální užívání software, tak se zasmál a prohlásil, že si MS Of. nainstalí jen na svůj pracovní notebook, že "tam to nikdo hledat nebude" --> což je, kdyby to někdo kromě mne nevěděl, NEJLEPŠÍ VÝHODA notebooku.

    Je mi na zvracení. Na každou prodejnu jsem musel na jeho přání doinstalovat software, k němuž má firma zakoupenu jen jednu licenci a vzhledem k tomu, že bez konzultace se mnou zakoupil skvělé tiskárny, které jsou úplně na prd, protože bez příslušných udělátek do nich ten DOSovský soft neumí tisknout... ať žijou proprietární protokoly, dostal jsem za úkol sehnat nějaké to udělátko ... vždyť ve WAREZu něco určitě bude... Naštěstí jsem našel freeware -> snad bude fungovat.

    Tohle je na mne trochu silné kafe :( --> asi jsem divný, ale než dělat takovéhle svinstvo, raději jsem ukončil s firmou spolupráci. Doinstaluju ty tiskárny a ať si "pan manažer" své WAREZ kousky dělá sám.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.7.2005 16:03 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    Rozbalit Rozbalit vše BSA
    http://www.bsa.cz/formular.asp

    kde je problem ? :)
    18.7.2005 18:33 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Fuj, odkaz na práskačský stránky. To je ještě horší, než warezit! Hnus! Polehčující okolnost je, že není klikací.
    19.7.2005 06:41 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Tohle jsem nějak nepochopil, pokud vím že se někdo krade, proč by mělo být špatné to "prásknout"? Koneckonců, kdo krade, okrádá nepřímo i mne. Myslím že nejsme v základní škole abychom na sebe žalovali paní učitelce, oznámení krádeže je něco jiného. Pravda od vyšetřování tu je policie, nikoliv BSA.
    19.7.2005 10:29 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Fuj, to myslis vazne?! Vzdyt ty stranky jsou fakt k zbliti... :-(
    19.7.2005 11:12 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA

    Máte pravdu v tom, bsa mi jako taková přijde pošahaná. Anonymně někam poslat udání pochybné organizaci je opravdu dost silná káva.

    Proto jsem psal o tom, že vyšetřování je věcí policie (nikoliv bsa). Policie a další orgány státní správy je tu od toho, aby hájily právo platné v této zemi, pokud dojde k jeho porušování (vč. práv autorských). Nemluvím o tom, že by bylo správné poslat anonymně udání jakékoliv soukromé organizaci, ale pokud jste si vědom porušení zákona, můžete podat regulérní trestní oznámení. To ovšem vyžaduje prochu jiné morální vlastnosti, už jen proto, že rozhodně není anonymní.

    19.7.2005 12:05 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Organizace BSA mi přijde dost nesympatická, protože staví používání komerčního softwaru bez licence na roveň krádeži, třeba rohlíku v samoobsluze. Je ale do očí bijící, že je v tom jistý nezanedbatelný rozdíl. :-D
    18.7.2005 16:33 Samael
    Rozbalit Rozbalit vše Bezna praxe
    Smutne je ze toto se deje v hodne firmach a o beznych domacnostech nemluve...Docela mne nastvalo kdyz jsem hajil legalitu softwaru (kdyz na to nemam tak to nekradu a pouzivam neco jineho, co je napr. zdarma)...Lide se na mne divaji jako na paranoika...Dnes je uplne normalni ze kazdy krade software a data a jeste se tim chlubi...A kdo to nedela je udajne divnej...Tenhle pristup je velice spatny a pripadam si velice divne ve spolecnosti techto lidi...
    Heron avatar 18.7.2005 16:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Musim se priznat, ze me prekvapilo, ze se tak deje ve firmach... Sam jsem na Linux presel take castecne kvuli warezu. Co me ale stve je to, ze mezi lidma je warez zcela bezna vec a myslim, ze si ti lide vlastne ani neuvedomuji, ze delaji neco spatneho. Nejhorsi je, ze se na me kamaradi a spoluzaci nastvou, kdyz jim odmitnu z inetu stahnout a vypalit nakej ten soft, stim, ze muzou prejit na linux, kde by krast nemuseli. Pak jsem ja ten nejhorsi, protoze soft stahuje prece kazdej...
    18.7.2005 16:56 Samael
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Oni jsou si toho vsichni moc dobre vedomi ze to co delaji je nelegalni...Ale strach nemaji pac ceska policie je pomala a neschopna a domacnosti jsou az to posledni co je bude zajimat...Takze si kazdej krade vesele dal...
    Heron avatar 18.7.2005 18:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Mno, nejsem si jist, ze si toho jsou vedomi. Jednou se semnou kdosi hadal, proc mam linux a nestahnu si zdarma windy. Kdyz jsem mu rekl, ze za windy se plati tezky peniz, nechtel mi to verit. Proste skutecne veril tomu ze soft je normalne zdarma... No a to, jestli nekdo ma nebo nema strach z policie na cele veci nic nemeni. Prece kdyz policie neco nestiha prece neznamena, ze to budu delat. Btw tohle me pripomelo dalsi silenou diskusi, kdy mi nekdo tvrdil, ze pokud policie neco nestiha, tak je to vlastne legalni. Nevim no, podle me existuji moralni zasady, ktere stoji nad zakony a me brani v pouzivani warezu.
    19.7.2005 06:46 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Ano, že je něco tolerované (např. z důvodu, že policie nestíhá), pak to neznamená, že to je legální. To je jedna rovina. Druhá, nezávislá, je o tom, že když něco dělají všichni, tak to také neznamená, že to je také správné, z hlediska etického. Ovšem moc se mi líbí někteří pokrytečtí "linuxáci", kteří mají sice legální software, ale jinak vlastní rozsáhlé sbírky nelegálních mp3 a videa. Je to snad něco jiného?
    19.7.2005 09:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    ... jinak vlastní rozsáhlé sbírky nelegálních mp3 a videa.
    tak ukaž prstem - znáš někoho, kdo vlastní "sbírku nelegálních mp3 a videa"?

    co je to vlastně "nelegální mp3"? copak soubor sám o sobě může být nelegální? co já vím, nelegální může být pouze jeho pořízení nebo použití, ale nikoliv samotná existence ...
    19.7.2005 10:04 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Nemusíte mne chytat za slovo, samozřejmě že jde o "nelegálně získané" soubory.
    19.7.2005 10:31 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Asi po milionte - precti si AZ, nez budes zase psat nesmysl o nelegalnich MP3 a filmech. Stahovani MP3 a filmu z internetu pro vlastni potrebu je legalni.
    19.7.2005 10:52 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Vážně, pak jste právě jste předvedl parádní příklad toho pokrytectví o kterém jsem psal. Nejsem právník, možná je legální, možná není, osobně o tom pochybuji. Ale rozhodně jej nepovažuji za správné, pokud k tomu majitel autorských práv nedal svolení.
    19.7.2005 11:11 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe

    Dodržovat licence a autorská práva není otázka toho, zda je nade mnou bič trestu, ale otázkou toho, zda zda je dodržovat chci, protože to považuji je správné.

    Luk avatar 19.7.2005 12:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Problém je, že u nás (i jinde) dokonce může být nelegální i to, když k tomu vlastník dal svolení. Když si vezmu do hospody kytaru, budu tam chvíli improvizovat (= šířit svoje vlastní dílo, navíc bezplatně), je to nelegální. Proč? Protože OSA. OSA je kolektivním správcem autorských práv, má ze zákona pověření spravovat práva autorů hudby a textu. Za jakékoliv veřejné provozování hudby inkasuje poplatky (s výjimkou autorů, u kterých už vypršela 70letá ochranná lhůta - ale i tyto produkce se musí hlásit), i když díla šíří sám autor (nebo někdo s jeho souhlasem) a chce tak činit bez nároku na odměnu. Je to morální?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2005 13:04 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe

    Jak jsem řekl, nejsem právník. O něčem podobném jsem již četl, samozřejmě že to za normální nepovažuji. Naopak podle mých zkušeností je OSA co do úchylnosti plnně srovnalená s BSA, pravděpodobně ještě horší. Viz. http://zpravy­.idnes.cz/doma­ci.asp?…
    a http://www.sbo­ry.cz/…l_clanek­.php?…

    brk avatar 19.7.2005 13:14 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Jako vrchol drzosti OSA bych považoval vymáhání poplatku za zpěv hymny a lidových písní dětským sborem presidentu republiky.
    USE="-qt -kde"
    19.7.2005 19:23 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Nedojdem jim zazpívat hymnu před jejich vlastní sídlo?
    Copak toho není dost?
    19.7.2005 19:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Ale rozhodně jej nepovažuji za správné, pokud k tomu majitel autorských práv nedal svolení.
    autor (majitel autorských práv) k tomu dal svolení už tím, že se rozhodl dílo vytvořit v ČR, kde s ním musí být nakládáno dle zákonů ČR, které zhotovování rozmnoženin za určitých podmínek dovolují

    mimochodem, je celkem zajímavé všimnout si rozdílu mezi majitelem a vykonavatelem autorských práv ...
    Heron avatar 19.7.2005 11:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Hmm, aha...

    Takze je legalni drzet neco, co jsem nemohl nabyt legalni cestou? Aha... Skutecne pusobiva logika. To me pripomina tem zakon, kde se pravi, ze si kazdy muze mit grogy pro svou vlastni potrebu, jenze nelze je zadnym legalnim zpusobem ziskat, tj. vypestovat, prodavat, prepravovat, ....
    19.7.2005 19:24 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Takze je legalni drzet neco, co jsem nemohl nabyt legalni cestou?
    viz Luk ... jinak třeba sbírku mptrosek si mohu vybudovat, aniž by vůbec někdo nějaký zákon porušil
    Heron avatar 19.7.2005 19:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Ano, klidne si muzu vytvorit mptrojky z vlastnich originalnich cdcek a je to legalni. Ale opravdu nechapu, jak muzu neco legalne stahovat, kdyz ten, kdo to na inetu poskytuje porusuje zakon (nebo autorske pravo)...
    Luk avatar 19.7.2005 20:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Je to skutečně jako s těmi drogami (i když tam už je nějakou dobu zakázané "množství větší než malé").
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2005 20:22 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    ten, kdo to na inetu poskytuje porusuje zakon (nebo autorske pravo)...
    jsem přesvědčen, že např. tato stránka je naprosto v pořádku, čili vysvětlení "jak můžu něco legálně stahovat" bych hledal například tam ;-)

    jinak mptrosky lze vyrobit z ledasčeho, proč je tu neustále počítáno jen s "vlastními originálními CD"?
    Heron avatar 19.7.2005 20:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Mate zajem o diskusi nebo chytani za slovicka?
    19.7.2005 21:37 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    omlouvám se, zřejmě jsem to souvětí (jehož část jsem citoval) špatně pochopil, neboť tak, jak je pravděpodobně zamýšleno, nenavazuje v daném kontextu ("mp3 jen z vlastních originálních CD") na to, co jsem psal ...
    Heron avatar 19.7.2005 22:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    OK, v pohode.

    Ja se nehodlam moc zabyvat tim, co je legalni ve smyslu zakona. To je me celkem jedno. Proste si myslim, ze pokud autor hudby chce za kazde cd zaplatit, tak na to ma pravo a ten kdo si to jen tak zkopiruje tohle pravo porusi.

    Me osobne vzdy vadilo kopirovani softu, ale na vlastni kuzi jsem to zazil asi pred rokem a pul, kdy jsem naprogramoval par veci na zakazku a rikal jsem si, jak by me asi bylo, kdybych nedostal zaplaceno a videl chyb jak muj program kazdy kopiruje... Asi by me to hodne vadilo.
    Luk avatar 19.7.2005 22:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Software a hudba jsou různé věci. Spíš než SW bych hudbu přirovnával třeba k fotografiím.

    Moje fotografie na webu (nebudu říkat, kde jsou, nebudu si dělat reklamu ;-)) si může každý pro vlastní účely kopírovat dle libosti. Má na to právo dle AZ, a navíc mi to ani nevadí. Co mi ale vadilo, bylo, když se jedna fotografie objevila v jednom nejmenovaném časopisu. Tehdy to bylo ještě pikantnější o to, že dotyčná osoba (zastupující vydavatele) působila velice seriózně, proto jsem jí poskytl fotku v plném rozlišení s tím, že se hned dozvím, zda se foto skutečně použije, a pak podepíšeme smlouvu. Osoba se vypařila (telefon nebrala, na maily neodpovídala...), fotka však zanedlouho vyšla v časopisu. To se mi samozřejmě hrubě nelíbilo, tak jsem musel udělat bububu na vydavatele (a dosáhnout toho, aby se věci daly do pořádku).

    Prostě, tohle je příklad neoprávněného užití - nikoli pro vlastní potřebu. A u té hudby/filmů je to podobné.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 19.7.2005 10:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezna praxe
    Nelegálně získané MP3 má asi málokdo. Spíše mají lidé MP3 soubory a filmy, které jim někdo nelegálně poskytl.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.7.2005 16:36 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nemám rád titulky
    brk avatar 18.7.2005 17:41 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Tradice
    U software je problém, že se jedná o obrat o 180˚ v relativně krátké době. Jestliže tamhle Franta ve fabrice štípně pár fošen, tak je úplně jedno, jestli to nazvu prostě krádeží, rozkrádáním majetku v socialistickém vlastnictví, nebo jakkoliv jinak. Podstata je pořád stejná. Když si ale někdo dneska vypálí nějakého zánovního Dooma, tak je podle některých zloděj, podle někoho porušuje "jen" autorská práva. Když si člověk před 16ti lety nahrál ve Svazarm klubu, pod záštitou státu, třeba Boulder dash, tak bylo všechno v naprostém pořádku. Nic není ze dne na den, ale pokrok je patrný. Možná by nebyla od věci nějaká osvěta a dostupné multilicence pro žáčky. Ať si zvykají, ať si sami udělají názor, jestli to za ty peníze stojí a co opravdu potřebují. Studie zaplacená Microsoftem nebo akční film z produkce BSA asi nebude to pravé.
    USE="-qt -kde"
    18.7.2005 18:36 Samael
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    At se to nazve jak chce je to nelegalni a porusuje to zakon...Tudiz ten clovek muze byt a mel by byt trestan (at uz penezite nebo jinak - napr. verejne prospesne prace:)
    18.7.2005 19:24 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Nemám rád legalisty. V zákonech je to, co do nich schválila sněmovna, a často jsou to bludy. Příklady nemyslných, avšak platných zákonů si snadno najdeš sám na webu. Bavme se v etické rovině a v rovně toho, co je možné -- a neodpovídají-li zákony tomu, k čemu dojdeme, je třeba je změnit.

    Třeba s hudbou už se snad blýská na lepší časy (plošný platby), byť zatím ne u nás...
    18.7.2005 20:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Bavme se v etické rovině
    To je těžké. O tom, co je a není etické, se většinou lidi neshodnou. A když se přeci určitá skupina shodne, neznamená to, že je to tak správné a přijatelné pro jiné. Zákony - ač bývají často špatné - dávají určitou záruku, že je, o co se opřít. Je-li zákon pochybený, nebo dokonce (záměrně) škodlivý, je potřeba se jej snažit změnit/zrušit. Snahy spoléhat na neuchopitelnou etiku mívají často nešťastné konce.
    18.7.2005 21:06 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Proč by měly být zákony, které z ní vycházejí, ale jen ji aproximují, lepší? Zákony jsou etické a morální kompromisy, které nejsou nijak dány shůry, ale vytváříme je my sami. A to procesem, který je často dost ubohý, ale používáme ho proto, že lepší neznáme. Trpí -- zejména v rukou legalistů -- vytrháváním skutečností z kontextu jen proto, že vyhovují nějaké definici, kdežto při etickém posouzení nějakého jednání mohu diskutovat okolnosti. Legalisti na nedostatek kontextu v definicích samozřejmě reagují jejich zpřesňováním, to jest zvyšováním objemu, komplexity, nesrozumitelnosti, pravděpodobnosti omylu, počtu kontradikcí a rychlosti zastarávání vůči realitě...
    18.7.2005 21:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Myslíš tedy, že by bylo lepší zrušit právní řád a snažit se držet etiky? Diskutovat okolnosti apod.? To je vlastně anarchie, která není jako společenské zřízení příliš vhodná... Jak jsi napsal
    Zákony jsou etické a morální kompromisy, které nejsou nijak dány shůry, ale vytváříme je my sami. A to procesem, který je často dost ubohý, ale používáme ho proto, že lepší neznáme.
    ... je to tak, že lepší způsob prostě neznáme. Je to jediný realizovatelný a udržitelný systém umožňující dlouhodobější soužití velkého počtu lidí s rozdílnými názory, výchovou a ambicemi.
    19.7.2005 09:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    ... tak je podle některých zloděj, podle někoho porušuje "jen" autorská práva.
    celkem by mě zajímalo, když už se to tady na ábíčku několikrát řešilo, proč stále prakticky všichni mluví o kradení software, když v popsaných případech jde právě o porušování autorských práv? :-(
    brk avatar 19.7.2005 11:39 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Protože krádež je drtivou většinou obyvatelstva považována za něco zavrženíhodného a porušování autorský práv naopak za něco zcela běžného? Jak tu někdo výše nakousl ty filmy a muziku, kolik lidi _nemá_ doma nějaké to pálené CD, DVD, mp3, ...? U nás je snad legální kopie z originálu pro vlastní potřebu. Šířit kopie by se již nemělo, ale kdy jste si naposledy půjčili od někoho DVD a on to byl dokonce i originál?
    USE="-qt -kde"
    19.7.2005 19:18 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tradice
    Protože krádež je drtivou většinou obyvatelstva považována za něco zavrženíhodného a porušování autorský práv naopak za něco zcela běžného?
    aha, takže, rozumím-li tomu správně, když něco považuji za zavrženíhodné, mohu o tom lhát (tedy nazývat porušení autorských práv krádeží)? - opravdu pěkný příklad, kam to s tím newspeakem dotáhneme :-(
    Jak tu někdo výše nakousl ty filmy a muziku, kolik lidi _nemá_ doma nějaké to pálené CD, DVD, mp3, ...?
    hodně :-) - ale počty jsou irelevantní, podstatné je, že na legálnost užití "CD, DVD, mp3" nemá vliv to, jestli jsou pálené nebo lisované ... to je oblíbený FUD, říkat pálené = nelegální = kradené, přičemž ani jedno rovnítko neplatí :-(
    ale kdy jste si naposledy půjčili od někoho DVD a on to byl dokonce i originál?
    já asi před půl rokem; leč nechápu smysl otázky?
    18.7.2005 20:33 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Onehdá sem scháněl winy
    Onehdá sem scháněl winy s tím, že už konečně přestanu pirátit ( Mám je jen na hry ale co. ) Jak sem dopadl sem napsal ve svém blogu a nebudu to tady rozebírat, ale co mě dostalo byla reakce lidí ve fórech, kdyš sem se ptal, u který firmy bych je u nás sehnal nejlevnějc, hlášky typu -> "Hele blázen :), Se na to vyser sou to vyhozený peníze (To sice sou ale..), sežeň pálený., Dpobrej džouk." Tam byly fakt úplně běžný. Nakonec sem sehnal 98my, na to moje hrní to stačí.
    Luk avatar 18.7.2005 20:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    "Hele blázen :), Se na to vyser sou to vyhozený peníze (To sice sou ale..), sežeň pálený., Dpobrej džouk."
    Na to je dobrá odpověď: Než shánět pálené a peklit se s nimi, za tu dobu vydělám víc peněz, než mě stojí legální :-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.7.2005 21:16 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    Taky mě na legálním softu sere nutnost tisíce a jedné registrace a ověření zatímco u Warezu je to všechno "vobejitý". Takže peklo si člověk užije spíš s tim legálem. Zlatej Linux Tam se žádná registrovací mánie zatím nevloudila.
    19.7.2005 06:49 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    Jó, "Za dobrotu - na žebrotu", říkávala moje babička. :-)
    18.7.2005 22:36 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    no, ja v podstate neverim nikomu, kdy mi tady bude tvrdit, ze nikdy zadnej SW neslohnul.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    19.7.2005 08:31 myšák | skóre: 26 | blog: EmentuX | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy

    Člověče, tak jsem pátral v paměti... první comp, co jsem měl, byl C64 a na ten jsem si tehdy v naivitě "kupoval" hry přes Avízo -> pak jsem ho prodal a jako nemajetný studentík jsem si za prachy z brigád apod. poskládal 286...386...486. To bylo "černé" období, kdy se na mém compu objevil soft pochybného původu Win 3.11, Word6 (MSDOS jsem měl oficiální) - za což se hluboce stydím :-(

    Další comp jsem koupil s předinstalovanýma W98, takže jsem svému svědomí poněkud ulehčil :-) a po cestě lemované GIMPem, Mozillou a OOo pro Wokna jsem se dostal k linuxu, kde jsem doposud (a když TUX dá i nadále).

    Takže podle hesla: "Kdo je bez viny, ať hodí kamenem" bych měl asi držet ústa a krok... Mea culpa, mea maxima culpa :-(

    Je nesmírně těžké být idiotem, konkurence je obrovská...
    19.7.2005 10:29 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    ja taky mel legalni MSDOS. Ted premejslim, mam totiz tenhle PC uz asi 10 let, jen ho postupne predelavam, kousek po kousku je to porad jeste ten puvodni? plati mi porad tam licence? Je to neco ve stylu co jsem ted cetl v Pratchetovi, kde jeden trpaslik vypravi, tahle sekera se dedi v nasi rodine jiz po cele generace, nekolikrat jsme vymenili topurko a dvakrat zeleznou hlavici, ale je to porad ta puvodni sekera, tak neco takoveho je muj PC. Jak to v tomhle pripade je s OEM licencemi?

    Doma do toho nikomu stourat nechci, ale mas pravdu, ze ve firmach je to ostuda. A tak to i ja podavam ve svem okoli.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    19.7.2005 10:52 myšák | skóre: 26 | blog: EmentuX | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    Jestli se nepletu, tak OEM licence operačního systému zakoupená k počítači (ke kompletní sestavě) platí u Microsoftu do chvíle, kdy se změní více jak polovina hardware původní sestavy. Pak licence zaniká. Takže se obávám, že z původní sestavy už tam nezbylo nic - možná tak case :) - a OEMka jsou v tahu...
    Je nesmírně těžké být idiotem, konkurence je obrovská...
    19.7.2005 22:23 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Onehdá sem scháněl winy
    Mam pocit, viz moje peripetie s Win XP v mym blogu, že mi bylo řečeno, že dokud máš jakoukoli původní součástku ze seznamu ( Grafárna. zvukárna, deska, hadr, kejs ) takže si v poho.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.