abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 490 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vlaky zabíjejí rychle

    12.6.2006 22:58 | Přečteno: 1667× | Ze života | poslední úprava: 13.6.2006 20:20

    A pro Čechy mají zřejmě magickou přitažlivost - rádi pod ně skáčou, vkračují nebo vjíždějí. Článek na Novinkách je sice dost zmatený a dezinformující (hlavně jeho název), nicméně odkazovaná statistika Eurostatu ukazuje zajímavé skutečnosti.

    Článek má nadpis "Česko má druhé nejnebezpečnější železnice v EU". To je samozřejmě hrubé zkreslení skutečnosti, nicméně je pravda, že se v Česku na železnici velice často umírá. Celou zprávu Eurostatu, která se tím zabývá, si lze stáhnout ve formátu PDF. Jenže navzdory představě, která by po přečtení názvu mohla leckoho napadnout - totiž že se tu sráží a vykolejují vlaky jak na běžícím pásu - je to úplně jinak.

    Nelze říci, že by samotné dráhy fungovaly stoprocentně bezpečně (což by při známé situaci u ČD byl opravdu velký zázrak). Vzpomeňme třeba na případ onoho zapomětlivého strojvůdce (který měl - dokonce písemný - příkaz počkat, přesto vyjel na trať a srazil se s protijedoucím vlakem), nebo partičku "železničních závodníků", kteří se v úseku s traťovou rychlostí 40 km/h hnali s osobním vlakem o celých 70 km/h rychleji (což skončilo katapultáží vlaku z kolejí, jeho převrácením na bok a zarytím do země).

    Drtivou část mrtvých a zraněných ale tvoří lidé, kteří vlakem ani necestovali, ani se nepodíleli na jeho řízení. Takoví, kteří se pod jeho kola vrhli buď dobrovolně nebo v neskutečném hazardu. Co si myslet o lidech, kteří přejíždějí přes přejezdy (i nepřehledné) na blikající červená světla, nebo si dokonce ještě zvednou závory? Jaký názor si udělat na ty, kteří se proplétají mezi odstavenými vagony přes mnohokolejnou trať kdesi na konci nádraží, kde se občas prořítí Pendolino rychlostí až 160 km/h?

    Je to zajímavé, ale takových lidí je u nás hodně. Docela dost je také těch, kteří volí vlak jako vhodný způsob sebevraždy (a je jim jedno, že se kvůli každému z nich stovky lidí nedostanou včas tam, kam potřebují). Jako by vlaky měly nějakou magickou přitažlivost. Možná to souvisí s tím, že vláčky jsou oblíbená hračka - ovšem mnoha lidem uniká rozdíl mezi roztomilým vláčkem v měřítku TT a těmi stovkami tun oceli valící se po kolejích. A číhající smrt už teprv roztomilá není.

    UPDATE 13.6.2006: Nejen v Česku se často umírá na přejezdech. Bývalý slovenský ministr kultury František Tóth dnes nedojel na volební mítink, jeho život ukončil vlak na přejezdu s fungující světelnou signalizací.

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.6.2006 23:37 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle

    Nevím jak vy, ale kdybych se chtěl zabít, tak asi budu opravdu řešit jiné věci, než jestli se někdo dostane včas do práce, nebo ne :o)

    Jinak projíždění přejezdů "na červenou" je samozřejmě risk, ale část viny je IMHO i u ČD. Kdyby bylo signalizační zařízení seřízeno tak, aby blikalo jen po nezbytně nutnou dobu, lidí, kteří by na přejezdy zmateně vjížděli by IMHO ubylo. Když spěcháš a stojíš už pátou minutu u přejezdu a furt nic nejede, tak to prostě občas nevydržíš. Vrcholem všeho pak je, když je kousek od přejezdu zastávka a signalizace bliká když vlak ešte stojí na zastávce a nastupujou lidi...

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    Luk avatar 13.6.2006 10:38 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Ta signalizace bývá seřízena "na jistotu". Tedy aby i v případě, že se strojvůdce zblázní a osolí to, bylo dost času opustit přejezd.

    Další problém jsou pak přejezdy v těsné blízkosti nádraží. Při posunování se signalizace uvádí v činnost, i když pak na přejezd nic nevjede.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.6.2006 12:58 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    No já bych na to ohled měl. Moje sebevražda by neměla nikoho omezit nebo dokonce ohrozit. A totéž vyžaduji od ostatních sebevrahů...
    Nemám rád NVidii!
    13.6.2006 13:07 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Jinak projíždění přejezdů "na červenou" je samozřejmě risk, ale část viny je IMHO i u ČD. Kdyby bylo signalizační zařízení seřízeno tak, aby blikalo jen po nezbytně nutnou dobu, lidí, kteří by na přejezdy zmateně vjížděli by IMHO ubylo. Když spěcháš a stojíš už pátou minutu u přejezdu a furt nic nejede, tak to prostě občas nevydržíš. Vrcholem všeho pak je, když je kousek od přejezdu zastávka a signalizace bliká když vlak ešte stojí na zastávce a nastupujou lidi...
    Ale kolik z těch nehod se stalo v takovýchto případech? Řekl bych, že nula celá nula nic. Většina se IMHO odehrává tak, že si někdo myslí, že to ještě stihne, nebo kouká bůhví kam a přejezd i s vlakem přehlédne.

    Ostatně, kolik jste za poslední rok zažil případů, že jste čekal na přejezdu 5 minut a nic? A k tomu vlaku stojícímu v zastávce – na dráze se požaduje trošku jiná bezpečnost, než je zvykem na silnici nebo i běžně v IT, takže přejezd musí být aktivován průjezdem vlaku. To že ten vlak, když všechno dobře půjde, možná zastaví v zastávce, není z pohledu zabezpečení nijak relevantní. Přejezd musí jít do výstrahy v okažiku, kdy se dá důvodně očekávat, že na něj vjede vlak. Navíc i kdyby v tomhle konkrétním případě se zastávkou na přejezd motorista vjel, tak smrtelné zranění mu nezpůsobí srážka s rozjíždějícím se osobákem, ale smete ho rychlík projíždějící po druhé koleji (který řidič velkomyslně přehlédl, protože přece ví, proč ta signalizace svítí).

    Pokud jde o přejezd, je lepší s autem vždycky počkat. Protože souboj s vlakem auto nikdy nevyhraje (pokud to není tatrovka naložená panely, pak to může být "remíza" se ztrátami na obou stranách).
    Luk avatar 13.6.2006 13:37 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    takže přejezd musí být aktivován průjezdem vlaku
    Ono to občas nejde ani dost dobře udělat tak, aby se přejezd otevřel, když vlak zastaví v zastávce za přejezdem. Nezapomínejme, že někteé součásti zabezpečovací techniky na mnohých úsecích našich tratí (speciálně v JČ kraji) pamatují tatíčka Masaryka, případně dokonce Franze Josefa!
    smete ho rychlík projíždějící po druhé koleji
    Pozor ještě na jednu věc. I na jednokolejné trati může být velice nebezpečné projet těsně za vlakem. V následu za vlakem totiž může jet drezína - nemělo by se sice takto jezdit, ale nezřídka se to děje.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.6.2006 18:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Ono to občas nejde ani dost dobře udělat tak, aby se přejezd otevřel, když vlak zastaví v zastávce za přejezdem.
    Pokud je signalizace spouštěna automaticky, tak tohle většinou funguje - spínač, který určuje, že vlak projel, je umístěn pár metrů za přejezdem, takže když vlak zastaví o kousek dál, signalizace se vypne.
    Quando omni flunkus moritati
    13.6.2006 19:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    V původním příspěvku bylo zřejmě myšleno, že vlak stojí v zastávce před přejezdem. Tam opravdu nezbývá, než tu minutu počkat, protože zabezpečovací zařízení nemůže vědět, že vlak ve stanici zastaví. Ostatně čekat by tam musel řidič i v případě, že by to byl přejezd bez signalizace. Protože vrhat se s autem pod přijíždějící vlak se slovy "tady moh' zastavit" může jen blázen.
    14.6.2006 11:26 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Ostatně, kolik jste za poslední rok zažil případů, že jste čekal na přejezdu 5 minut a nic?
    Na přejezdu v Brně - Horních Heršpicích se to děje furt. ;-) Je to hodně frekventovaný přejezd a na jedny spuštěné závory projedou až 3 vlaky. Pak se tam čeká i 10 minut
    14.6.2006 12:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    No jo, ale to zase není případ "čekám 5 minut a nic". V takovémhle případě by samozřejmě měl být nadjezd (pokud je to prostorově možné). Jenže na to určitě nejsou peníze. No ale třeba se zatrhnou jezy na Labi a betonová lobby vezme zavděk i silničními nadjezdy, a peníze se najednou najdou…
    16.6.2006 13:45 TomCat1 | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Jj, jednou jsme tam čekali 20 min. Přejelo 5 vlaků.
    Have you tried turning it off and on again?
    13.6.2006 00:00 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Vlaky jsou dobrý způsob sebevraždy, jsou težké, pomalu brzdí a pokud nedáte hlavu z kolejí tak na 100% vám rozlousknou lebku/oddělí hlavu od těla. Nad tímto způsobem sebevraždy jsem už přemýšlel a pořád ho beru jako prvotní cíl. Navíc kdybych si lehl do zatáčky, kde je to trochu zarostlé travou a navíc se zabalil do pytle od brambor a krk dal přes kolej tak by cestující měli šanci se dostat ráno do práce včas:) Ovšem co vím jistě, že bych neskočil před vlak, to bych mohl dopadnou jen se zlomeninami žeber a otřesem mozku (samozřejmě kdybych byl šikovnější tak bych v letu mohl stačit dát nohy přes koleje:). Sebevrahové dělají chybu, oni si to na poslední chvíli rozmyslí, nestačí uhnout, no a potom jsou celý život na vozíku... Králíčci jsou geniální!
    13.6.2006 00:05 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Dalibor Smolík avatar 13.6.2006 00:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Nejlepší je vzít provaz a jít se zastřelit do rybníka.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.6.2006 00:22 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    PROVAZ: S tím si přivážu k tělu kameny? Nebyl by lepší batoh?
    RYBNÍK+ŘACHNA: Jakože se nechám stáhnout pod hladinu a tam se střelim? Co když zapomenu nabít? :-)
    Pro sebevrahy je nejjistější vlak, skok z letadla, nebo brokovnice:-) A ať nikdo nezkouší napodobovat Sataníka...
    Max avatar 13.6.2006 15:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Ne, přivážeš si k sobě kamen, stoupneš si na hráz rybníka, nakloníš se nad hladinu a ve finále si prskneš jednu do hlavy ;-)
    Zdar Max
    PS:Brokovnice? Tu bych jako příliš šťastné řešení nepovažoval ;-)
    Měl jsem sen ... :(
    Dalibor Smolík avatar 13.6.2006 18:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Broky? Ty se nejlépe střílejí do pr*ele :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.6.2006 13:21 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Ti králíčci nemají chybu :D
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    13.6.2006 07:48 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle

    V naší vsi (maloměstečku) jsou sebevraždy skokem pod vlak nesmírně populární. Jen těch, co o nich vím, je až, až. Další mrtvé obstarávala skutečnost, že jedna hospoda zavírala dřív, a byla dál od bydlišť spoluobčanů opilců, nežli ta druhá a spojnice hospody A a hospody B procházela přes koleje. Z nějakých magických důvodů si opilci na té štrece ulehali zásadně na koleje.

    Vůbec je to asi populární. V Řeži jsme stáli a čekali na vlak, na druhý straně stál chlap, pak jel rychlík a už mi kolem hlavy letí utržená noha. Málem mi nakop. Šli jsme ho zachraňovat, ale nějak už nebylo co, tak jsme jenom odehnali jezevčíka (majitelka psa zatím zvracela), co se o to nějak moc zajímal. Vlakvedoucí vylez z vlaku, zapálil si a povídal, že se právě vrátil z dovolený, kterou si vzal na uklidnění pošramocenejch nervů. A že takhle si ten klidnej začátek nepředstavoval.

    Dalibor Smolík avatar 13.6.2006 08:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    No tak to já jsem viděl pád mladé holky z Nuselského mostu, asi 30 m od místa, kde jsem se nacházel s tehdy asi tříletou dcerou. Nic příjemného :-(
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.6.2006 07:53 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle

    Nedivím se, že se sebevrazi při provádění občas rozmyslí. Člověk si leží na kolejích, čeká, čeká, čeká, .... a Pendolino nikde!

    Filda avatar 13.6.2006 08:59 Filda | nejmenší velkoměsto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Léta dozrávaní
       Až jednou: Lehl jsem si na koleje, 
       neb jsem měl v duši zas nějaký zmatek, 
       ležel jsem dlouho, vlak však stále nejel 
       a pražce tlačily mě do lopatek. 
       Dobytčí vlak do městských jatek 
       měl ukončit mé trápení, byl všední den 
       a přece svátek, dobytčí vlak měl zpoždění. 
    
    Komix na Hovno
    13.6.2006 12:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    No, hlavně nechápu proč kvůli takovým lidem jsou potřeba nějaká zpoždění. Jeden člověk není pro rychlík vůbec podstatnou překážkou a tipuju, že na odvážné automobilisty by pomohla nějaká radlice.
    Copak toho není dost?
    Luk avatar 13.6.2006 13:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Snad ti nemusím říkat, jak probíhá vyšetřování. Vlak zůstane stát, po 2 hodinách přijede policie, začnou poklidně fotit, kreslit a datlit do psacích strojů. Po nějakých 10-15 hodinách jsou hotovi a vlak může pokračovat ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.6.2006 18:36 unknown_user | skóre: 8 | blog: unknown_blog | Kamenný Újezdec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Jedna nehodicka byla malem u nas na nadrazi. Vlak se rozjizdel ze stanice a pres prejezd (bez svetel, zavor - jsme mala vesnicka) se prehnalo auto. Ridic ten vlak jasne musel videt, je to totiz rovinka. Ale mel sakra stesti, ze to stihnul - jet vlak trochu rychleji, nabral by ho - chybelo jen 10 metru do srazky.
    Tento příspěvek je šířen pod licencí GNU/FDL.
    14.6.2006 00:33 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlaky zabíjejí rychle
    Třeba bude příště strojvedoucí pohotovější a stihne z výchovných důvodů zrychlit... :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.