abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Odposlechy na rozcestí

    27.6.2009 00:33 | Přečteno: 1973× | Ze života | poslední úprava: 27.6.2009 00:49

    Odposlechy se zvolna dostaly na rozcestí. V klasické podobě jsou čím dál méně účinné. Brzy nastane chvíle klíčového rozhodnutí. Rozhodnutí, zda vykročíme směrem k udržení svobod nebo k Velkému bratrovi.

    K napsání těchto řádků mě inspiroval článek v Hospodářských novinách (je i na webu: Odposlechy končí...), zabývající se potížemi, se kterými se kriminalisté stále častěji setkávají při pokusu využívat odposlechy. "Po klasicku" už to totiž zdaleka tak snadno nejde.

    Článek se zabývá především sítí Skype, ale jde o obecnější problém. Data (ať už hlasová, textová nebo jiná) proudí zašifrovaná, často i předem neznámými cestami, a hlavně represivní složky nemají šanci se k tomu dostat. Někdy by i technická šance byla, například protlačit sledovanému objektu na počítač backdoor, přes který mohou systém ovládat a třeba odchytávat data ještě před zašifrováním, sledovat stisky kláves apod. Už to dokonce bylo použito, nicméně v mnoha státech včetně našeho je to nelegální a soud by samozřejmě takto získané důkazy neuznal.

    Mezi technologie, které odolávají pokusům o odposlech, patří nejen zmiňovaný Skype (u kterého by bylo řešení poměrně jednoduché - donutit provozovatele ke spolupráci) a mobily se šifrovacím modulem, ale třeba také Jabber nebo i klasický e-mail šifrovaný pomocí PGP/GPG.

    Brzy, až se drtivá většina komunikace související s kriminalitou přesune na neodposlouchávatelné kanály, přijde okamžik, kdy se bude rozhodovat o další cestě. Jsou v podstatě dvě (kromě toho, že se to nechá běžet dál beze změny, což není moc reálné):

    1. Nastolí se tvrdá represe proti veškeré šifrované komunikaci.
    2. Odposlechy budou opuštěny a přejde se na jiné metody získávání důkazů.

    První cesta, obávám se že pravděpodobnější, už má v některých zemích (ale i u nás) docela slušné zárodky. Bude spočívat v tom, že se zakáží veškeré šifrovací technologie, které nebudou represivní orgány schopny dostat pod kontrolu. Čili šifrování ano, ale klíče budou policii a tajným službám dostupné (budou se například ukládat zašifrované veřejným klíčem, kdy odpovídající tajný klíč k nim budou mít příslušné orgány a budou si je moci přes zabudovaný backdoor kdykoli stáhnout). Budou zakázány veškeré nástroje, které by tento princip ignorovaly, za jejich používání budou vysoké tresty (například 3 - 10 let vězení).

    V některých případech to bude spojeno s prolomením práva nevypovídat proti sobě, protože bude obecně zavedena (jak už to někde je) povinnost sdělit potřebná hesla - pokud je člověk nebude znát (a to i v případě, že onen datový balík či proud nebude vůbec šifrovaný), bude opět potrestán.

    Proti zmíněné velkobratrské cestě, která by největším zločincům stejně nepřekážela, stojí ještě možnost zcela opačná. Tedy úplné opuštění odposlechů a přechod na jiné metody získávání důkazů. Znamenalo by to návrat k již prakticky opuštěným metodám používaným v minulosti, tedy výrazně těsnější kontakt policie s veřejností, důkladná znalost místních poměrů, pečlivější práce při sbírání a hodnocení důkazů a v neposlední řadě intenzivní spolupráce uvnitř policie (což dnes rozhodně není pravidlem).

    K onomu klíčovému rozhodnutí nedojde najednou, v jediný okamžik. Bude to postupné, ať již se nasměrujeme na první nebo na druhou cestu. Rozhodnutí jako taková dělají samozřejmě politici, ale jde o to, ty politiky správně vybrat a i později na ně tlačit, aby se nedali ovlivnit nevhodným směrem.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Kterou cestou se vydáme?
     (57 %)
     (8 %)
     (13 %)
     (22 %)
    Celkem 77 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.6.2009 01:38 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Nemel jsem to cist. Nebude se mi lehce usinat. Sice nemam co [sz]kryvat, ale sve klice nikomu nehodlam davat. Sakra. Doufejme, ze se to vsechno bude ubirat jinym smerem.
    Nicky726 avatar 28.6.2009 16:11 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    +1
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Bluebear avatar 27.6.2009 01:40 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Obávám se, že v této oblasti bude muset nejprve být hůř, a stále hůř, až se to celé ekonomicky zhroutí (protože čím více represí a zákazů, tím horší je jednak efektivita hospodářství, jednak i chování samotných občanů, kteří se pak soustředí primárně na to, aby si kryli záda, a začnou kašlat na všechno ostatní), a teprve potom bude jistá šance (bohužel nijak zvlášť velká) na to, že bude líp.

    Co hůř: když zvážím průměrnou délku lidského života a průměrný poločas rozpadu represivních systémů, tak mi vychází nepříjemný výsledek: naše věková generace (plus minus deset let, možná i dvacet) bude žít asi tak dlouho, aby viděla celý ten sešup a hroucení, a v době, kdy budeme umírat stářím, to bude ve spodní úvrati (ergo "z nehoršího uvnitř"). Žádné červánky svobody, budeme chcípat v té nejtemnější tmě.

    Komu je deset a méně, nebo se ještě nenarodil, ten si může blahopřát - buďto bude mít klidné stáří v hezčím světě, nebo bude budovat novou společnost na troskách. Jedno i druhé je pozitivní.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    JiK avatar 27.6.2009 03:25 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    V klasicky bluebearovsky depresivnim duchu:
    ...Pravděpodobnější, už má v některých zemích (ale i u nás) docela slušné zárodky. Bude spočívat v tom, že se zakáží veškeré šifrovací technologie, které nebudou represivní orgány schopny dostat pod kontrolu. Čili šifrování ano, ale klíče budou policii a tajným službám dostupné (budou se například ukládat zašifrované veřejným klíčem, kdy odpovídající tajný klíč k nim budou mít příslušné orgány a budou si je moci přes zabudovaný backdoor kdykoli stáhnout). Budou zakázány veškeré nástroje, které by tento princip ignorovaly, za jejich používání budou vysoké tresty (například 3 - 10 let vězení)...
    A to uz davno neni? Socialismus ted jede, a to zejmena tam, kde si ho jeste poradne nevozkouseli...To snad verite, ze tuhle brilantni uvahu neudelal nekdo v NSA uz pred 10-15ti lety? Verite snad, ze DNES jeste existuji jakekoli nastroje, ktere by nebyly primerene snadno prolomitelne, pripadne v nich muzi v cernem nemeli backdoory? U closed source programu je to uplne smesna otazka, u open source v podstate taky. Kolik lidi je asi tak schopno na spickove (NSA-like) urovni auditovat kod beznych krypto knihoven, kolik z nich by vedelo o nejake netrivialni zranitelnosti? 10? Ti se daji bud koupit nebo umlcet. Navic zranitelnost muze byt nekde uplne jinde, v generatorech nahody, ve zdroji entropie, v HW, kdo z vas auditoval design cipu u intelu? I kdybyste si napsali vlastni knihovnu uplne from scratch, neverim, ze kazdy jeden radek, kazde volani, kazda fukce, kazde nakouknuti do registru neudelate od nuly....ze nepouzijete ani bit od nikoho jineho.

    Tohle je konspiracni teorie podle meho gusta, ne nejake hovadiny o fakt uplne nenapadnem podminovani 2 rusnych mrakodrapu v centru Manhattanu nekolika desitkami tun vybusnin bez toho aby si toho nekdo vsiml. :-)

    Pred governmentem jste bezpecni jen pokud tento nevi, ze existujete, jste-li naprosto bezvyznamni. Jinak je vse jen iluze, a obchod, kdy se muste snazit aby se jim nevyplatilo (cenou, slozitosti, prostredky) znicit vas. Musite se snazit byt dostatecne bezvyznamni abyste linemu, otylemu, lepsi zitrky planujicimu komisari ci represe ridicimu urednikovi nestali za rozslapnuti.

    27.6.2009 12:17 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    V klasicky bluebearovsky depresivnim duchu:..

    Bluebear je optimista ...

    otasomil avatar 27.6.2009 07:52 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>Žádné červánky svobody, budeme chcípat v té nejtemnější tmě.

    Vidim to taky tak.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    kyknos avatar 27.6.2009 17:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    jsou porad i jine zeme, nez tenhle absurdistan :)

    to nejlepsi co clovek muze udelat, je ucit se jazyky

    krom toho jedna totalita tu byla 40 let, a ja rozhodne nehodlam za 40 let umrit (a uz vubec ne za dvacet, kdy by to bylo jak rikas "z nejhorsiho vevnitr")
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bluebear avatar 28.6.2009 00:35 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    jsou porad i jine zeme, nez tenhle absurdistan :)

    Máš pravdu, ale ve většině zemí euroatlantického civilizačního okruhu přituhuje stejně jako u nás, resp. některé jsou ještě výrazně dál. V tomto případě nám pravděpodobně ten český bordel pomáhá; tiše se kojím nadějí, že u nás díky tomu chlívu není důsledná implementace Velkého bratra možná. Ale žel, mohu se mýlit.

    Samozřejmě, je tu početné množství zemí mimo euroatlantický okruh, ale tam jsou často zase jiné problémy. :-(

    krom toho jedna totalita tu byla 40 let, a ja rozhodne nehodlam za 40 let umrit

    Kéž by to bylo "jenom" těch 40 let; ale ono to, bohužel, může být i déle - a samozřejmě nemusí. Naše situace je v mnoha směrech jiná, a nedokážu posoudit, jaký to má vliv na trvání. Určitě tu bude i spousta externích faktorů.

    Jinak ale, čtyřicet let je pořád setsakramentsky dlouhá doba, zvlášť pokud ji člověk tráví v base. :-( :-(
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    JiK avatar 28.6.2009 00:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Jinak ale, čtyřicet let je pořád setsakramentsky dlouhá doba, zvlášť pokud ji člověk tráví v base.
    Totality tohoto typu prakticky bez vyjimky chteji tvrdou praci, takze bych to nevidel na basu, ale spis nejaky pracovni nebo koncentracni tabor pro zavadne elementy. A z tech 40 let bych si taky hlavu nelamal, medvede, zivotnost bluebearu i vedcu nekde v gulagu je o dost kratsi, takze se tam spolu budeme trapit jen tak 2-3 zimy.
    Dalibor Smolík avatar 29.6.2009 16:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Klidně bych umřel za 40 let při práci v kamenolomu

    V mém případě by totiž šlo skoro o stoleté stáří :-)

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kyknos avatar 28.6.2009 09:02 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ja spoleham na Jizni Ameriku. To je porad euroatlaticky civilizacni okruh, nicmene nikdy si na zavadeni nejakych spolecnych zalezitosti s nami evropany ci severoamericany nepotrpeli. Navic tam je situace v kazdem state uplne jina, a neverim tomu, ze by se to tam dokazalo posrat vsude najednou. I proto jsem se zacal ucit spanelsky, coz je nastesti krasny a velice jednoduchy jazyk.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    30.6.2009 14:51 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    celkom úprimne, ktorý z juhoamerických štátov sa ti pozdáva? Bezpečnosť, korupcia a tak ďalej, okrem niektorých karibských mini štátikov, ako tak v Chile, Kostarike a Paname...

    kyknos avatar 30.6.2009 16:45 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    asi temer vsechny se mi pozdavaji vice nez orweliansky system, o kterem se mluvi v tehle diskusi

    jinak si nedelam iluze, ze by tam byl raj na zemi, ale myslim ze jediny podstatny problem v tehle oblasti je o neco nizsi zivotni uroven

    ostatne i kdyby se tam stalo to, ceho se bojime v evrope, vzdycky clovek muze odejit do pralesa - ja nejsem z tech, co by se lesa bali
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    30.6.2009 17:01 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Ja len tak, či máš nejakú predstavu, alebo si budeš cielovú destináciu "vyberať" na "letisku"

    30.6.2009 17:08 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    BTW neboli v Orwellovej 1984 mikrofony aj v lese?

    kyknos avatar 30.6.2009 17:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Meli, ale jenom nekde :) Amazonie je preci jen trosku velika a predevsim, jak nedavne udalosti ukazaly, vlady ji nemaji prilis pod kontrolou :) Na tom letisti bych se nejspis rozhodoval mezi Brazilii a Argentinou, v obou zemich mam kontakty, v Brazilii jedno moc prijemne devce z pralesa a v Argentine par typku se kterymi jsem chlastal v tech nejdrsnejsich podnicich Olomouce:)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 30.6.2009 17:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Btw, kdyz jsem mluvil o te kontrole nad Amazonii, vzpomnel jsem si i na severoamericke indiany. V te diskusi na /., kterou tu nekde odkazoval modry medved, kdosi psal, ze na indianskych uzemich v USA ma americka vlada take prijmne maly vliv. Ale detaily neznam.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    27.6.2009 02:07 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Zahraji si na dablova advokata a zeptam se - opravdu by bylo tak zle, kdyby byl potreba soudni prikaz k vydani klice?

    Vzdyt uz dnes muze policie prohledat vas byt, a presto jej stale patrne povazujete za soukrome misto. Co kdyz je to tedy v praxi daleko mensi omezeni svobody, nez se to jevi?

    Luk avatar 27.6.2009 02:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    opravdu by bylo tak zle, kdyby byl potreba soudni prikaz k vydani klice?
    Pokud by to byl klíč na datovém médiu, tak ne. To odpovídá standardnímu vydání důkazního materiálu. Něco jiného ale je, pokud je klíč nebo jeho součást uložen v paměti člověka. Pak jeho vydání znamená poskytnout výpověď - je to informace jako každá jiná. Pokud by se ustavila povinnost něco takového sdělit (jde-li o člověka samého nebo osobu blízkou), tak je to prolomení základního principu, že člověk není povinen vypovídat proti sobě ani proti osobě blízké. Kromě toho existuje i to riziko, že by mohl být někdo nucen k vydání klíče k domněle zašifrovaným datům (nebo datům zašifrovaným někým jiným) a následně potrestán za to, že klíč nevydal nebo že vydal něco, co klíčem nebylo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 27.6.2009 02:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Kromě toho máme samozřejmě také velmi rozšířený případ, že se klíče generují automaticky a často se mění (viz třeba SSH). Pak může člověk vydat jen heslo k přihlášení na vzdálený stroj, ne však samotné klíče použité pro šifrování/dešifrování komunikace, se kterými vůbec nepřišel do styku. Podobných situací je mnoho.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.6.2009 09:51 cadic | blog: cadic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    tak se zakáže SSH ne?

    otasomil avatar 29.6.2009 19:33 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    To neni treba. Nez soud naridi vydani klice / fingerprintu tak je server davno odpojenej od netu a muzou si tak akorat huknout.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    29.6.2009 21:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Což ti jako obviněnému je k prdu, přestože to data před zvědavýma očima ochrání.
    27.6.2009 08:06 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Hm, mate pravdu, je to trochu problem. V konecnem dusledku je to ale pomerne podobne, jako kdyz se nekdo proste velmi dobre zbavi nejakeho dukazu - pak uz zkratka nikdo na svete nerozlusti, jak to vlastne bylo.

    Na druhou stranu, vzdycky mi prislo, ze pokud by centralni vlada byla schopna kontrolovat routovani, tak by mohla pomerne snadno provadet man-in-the-middle utoky na zname protokoly. Takze i kdyby mafiani pouzivali P2P telefonovani (tedy, ne od nejakeho komercniho poskytovatele, ktereho lze snadno presvedcit, aby klice vydal), patrne by pouzili nejaky znamy komercni nebo OSS software a bylo by mozne se obema stranam tvarit jako druhy konec a tedy ty klice znat.

    Jendа avatar 27.6.2009 16:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Mafiáni se můžou sejít a klíče/fingerprinty si vyměnit osobně.
    27.6.2009 21:00 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    To muzou. Muzou se taky rovnou sejit a domluvit se, a pak nefunguji ani normalni odposlechy.

    27.6.2009 02:16 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Něco úplně jiného
    Doufám, že nakonec vyjde ta čtvrá možnost,třeba používání lepších a kvalitnějších štěnic, kteké budou velmi těžko odhalitelné. Závod s šifrováním je předem prohraný, plechovka s červy byla otevřena a nelze je dostat zpět, leda že by se zavedla ta nejnočněmůrovatější verze Trusted Computingu.
    27.6.2009 07:15 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    nez se to rozhodne, vymysli nekdo ctecku myslenek a pak uz bude stacit jen vhodne polozit otazku u vyslechu, cloveku to zacne v hlave srotovat a ani nic nebude muset rict a bude to jasny
    otasomil avatar 27.6.2009 07:21 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Skype je natolik proprietalni, ze se jeste nepodarilo napsat alternativniho klienta.

    Ze nejaka specializovana firma nedokaze odposlechnout hovor na skypu mne vubec neprekvapuje - zaplaceno dostala a je jednoduche rict "ze to nejde" kdyz oni jsou ti nej.

    Nikdo neni schopen ani hacknout muj trivialni www server (viz paticka) postaveny kompletne na open source a bezici jako root !

    Dnes uz neverim tomu ze by se to povedlo nejake specializovane firme. Prosim neargumentujte tim ze bych si to hacknuti vlastniho serveru musel zaplatit.

    Nasazovani spionazniho sw - to muzou klidne schvalit - software bude pravidelne poskytovat policii data o cinnosti na pc - stisky klaves apod . Stejne se to bude tykat jen windows. Tomuto se kazdy oss nadsenec jen vysmeje.

    Pozn. Jak vime ze to jiz nedela samotny M$ ? Ja bych tomu veril. Jiz spoustu let poskytuje informace vladam spojenych statu, jen se o tom nemluvi.

    Prohlaseni M$ o ochrane osobnich udaju je jen formalni mazani medu kolem huby.

    Neobvinujte mne z pomluvy kdyz do proprietalni technologie nevidite stejne jako ja.

    Muzete to tu nekdo dokazat ci poprit ?

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    27.6.2009 12:01 petris_ | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Skype je natolik proprietalni, ze se jeste nepodarilo napsat alternativniho klienta.
    Podarilo, akorat nebyly zverejneny kody (ale byl predveden exploit). Ale je mozne, ze protokol zase zmeni.
    Bluebear avatar 27.6.2009 14:32 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Stejne se to bude tykat jen windows. Tomuto se kazdy oss nadsenec jen vysmeje.

    To záleží na tom, jak moc bude lidem dovoleno používat linux. Může se stát, že pro komunikaci s úřady budeš muset používat Windows, protože jen tam poběží všechen patřičný software (samozřejmě, můžeš reverse-engineerovat příslušné protokoly a postavit si alternativní linuxový klient, ale to je de fakto padělání a pozměňování úředních dokumentů - z basy jen tak nevylezeš).

    Ale také se může stát, že jen s Windows a příslušným softwarem bude dovoleno vůbec komunikovat po internetu - stačí, aby se povinně zavedl software pro připojení k poskytovateli, který bude oficiálně schválen jen pro Windows. Pokud takový protokol reverse-engineeruješ a postavíš si vlastní klient, tak vlastně narušuješ integritu celostátní komunikační sítě - tedy pácháš trestný čin plně srovnatelný s nelegálním vysíláním na vyhrazených frekvencích.

    Takže, Linux ano, holoubku, ale jen na domácím boxu, který není připojen do internetu; tam si můžeš pařit Supertuxe podle libosti. :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    otasomil avatar 27.6.2009 20:46 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Nevidim v tom problem. IT a OSS hobby zcela opustim a budu se venovat jinemu konicku.

    >>>budeš muset používat Window

    Nebudu muset nic. Nikdo mi nemuze naridit ze musim mit vubec pc a internet.

    >>>Může se stát, že pro komunikaci s úřady....

    Urady nejsou schopny komunikovat ani mezi sebou natoz s obcany - toho se nikdo nemusime bat.

    >>>Ale také se může stát, že jen s Windows a příslušným softwarem bude dovoleno vůbec komunikovat po internetu

    Opustim internet a usetrim nekolik set korun mesicne. No ale verte tomu ze se to nestane.

    >>> tam si můžeš pařit Supertuxe

    V zivote jsem zadnou pc hru nehral a ani hrat nehodlam.

    Nakones ze vseho lidu zustane jen tupe stado na windows pac ostatni co vi co je TCP/IP, DNS, prompt, shell, ping, whois, traceroute ............budou zavreni kvuli nebezpecnosti pro cely (e)svet.

    Mimochodem diky stupidnosti (a nepouzitelnosti sluzeb) mobilnich a obecne telefonnich operatoru dodnes nevlastnim, nepouzivam a nehodlam nikdy pouzivat (mobilni) telefon.

    Jsem radikalni - co nechci tak nedelam.

     

    Jo a uz mi konecne nekdo hacknite ten server.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 27.6.2009 21:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Bude zákon Kdo připojí k Internetu počítač bez kontrolního softwaru XY nebo tento deaktivuje, dopouští se tím trestného činu blabla s trestní sazbou tou a tou a bude.
    otasomil avatar 27.6.2009 21:27 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Tomu verite ?

    Ja verim v neschopnost to vubec uzakonit a udelat.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 27.6.2009 21:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Tomu, že někdo uzákoní povinnost vydat klíč, jsem taky nevěřil...
    Bluebear avatar 27.6.2009 22:19 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >> Bude zákon Kdo připojí k Internetu počítač bez kontrolního softwaru XY nebo tento deaktivuje, dopouští se tím trestného činu blabla s trestní sazbou tou a tou a bude.
    >>> Tomu verite ?

    Já to shledávám perfektně uvěřitelným. Existují podobné zákony, které už dlouho platí a všichni si na ně zvykli, například je zakázáno jen tak vytáhnout anténu a začít vysílat na nepovolené frekvenci; také je zakázáno vyjet na silnici s autem, které má nepovolenou úpravu.

    Ve stravitelnější formě se to dá formulovat (a uzákonit) takto: počítač se povinně prodává s certifikovaným operačním systémem a se šmírovacím, pardon, bezpečnostním softwarem, stejně jako se auto prodává s určitým motorem, který se nesmí jen tak svévolně vyměnit za jiný. Svévolná změna operačního systému či odstranění kontrolního softwaru bude posuzováno jako nepovolená úprava. Takto upravený počítač můžeš používat doma, ale nesmí na internet - stejně jako s autem, které si nepovoleně upravíš, můžeš klidně jezdit po svém pozemku, ale nesmíš vyjet na veřejnou komunikaci.

    Když se to podá takhle, zní to mnohem přijatelněji, že? Vsadil bych se, že tohle by prošlo sněmovnou jako nůž máslem a běžní občané, kteří do oboru tolik nevidí, by to přijali bez jakýchkoli námitek.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 27.6.2009 22:25 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Hele, teď jsem se pěkně rozjel:

    Co takhle zakázat tvorbu alternativních operačních systémů? Zdůvodnění: máme zákon, který zakazuje výrobu vlastní měny. Pro vlastní potěšení si můžeš vytisknout své vlastní peníze a hrát si s nimi doma, ale pokud se pokusíš rozjet trh, na kterém se budou směňovat za zboží, pácháš závažný trestný čin, narušování toku oběživa. Podobně, pokud vyrábíš vlastní systém a pokusíš se s ním připojit ven, ohrožuješ informační toky, tedy základní infrastrukturu, na které stojí společnost. Posedíš si, kámo.

    Proč já vlastně nedělám právníka?
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    JiK avatar 28.6.2009 00:46 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Proč já vlastně nedělám právníka?
    Protoze by ses kazde rano poblil pri pohledu do zrcadla, zatimco ted to mas jen jednou za tyden nebo mesic?
    Bluebear avatar 28.6.2009 01:14 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Jo, to bude asi ono :-D

    Ačkoli... musím přiznat, že znám několik právníků, kteří jsou slušní, chytří a příjemní lidé. Ale nejsou moc bohatí.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.6.2009 00:23 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Taky přispěju do BigBrother debaty. Podobným způsobem můžeme zakázat alternativní jazyky (taky ohrožení informačních toků) a přikázat používání jediného newspeaku.
    the.max avatar 29.6.2009 00:54 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    ale vzdyt to je k*k*t*na. pokud bude nutne mit nainstalovany sw pro to abych se dostal na net, co tedy potom stemi milony a miliony routeru, switchu a firewallu, ze kterych OBROVSKA cast bezi na systemu ktery je vice ci mene zmrzaceny linux. To jako se hned vyhazi vsechny Cisca, Junipery atd a nahradi se to wydlema??? neblazni, vzdyt by to byl konec internetu:-D Tak nebo tak to proste bude muset byt tim padem i pro Linux. Pak uz to nebude problem, protoze jak poznas z jestli na dane IP adrese bezi nejaky router (s NATem) a nebo je to nejaky desktop?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    29.6.2009 14:43 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ten program bude treba navazovat VPN spojeni na "trusted" servery, z kterych teprve pujde konektivita pryc do sveta... :)
    otasomil avatar 29.6.2009 19:40 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>To jako se hned vyhazi vsechny Cisca, Junipery atd a nahradi se to wydlema???

    Jo

    Podle nich se to vse sesrotuje a nasadi se nove se 256 bitovymi procesory 1 TB RAM a pobezi na tom window$ 3000. Ale nemejte strach to uz tady nikdo z nas nebude.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    29.6.2009 22:22 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ty mysláš, že by Cisco ten software na svá zařízení neimplementovalo? :)
    the.max avatar 3.7.2009 08:38 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    pokud ano, tak uz to nebude 'Windoze Only'.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Bluebear avatar 27.6.2009 22:03 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Nebudu muset nic. Nikdo mi nemuze naridit ze musim mit vubec pc a internet.

    Myslím, že teoreticky by se dalo prosadit, aby to bylo povinné (s tím, že pokud člověk PC nemá, dostane ho od eráru nebo může chodit do kavárny), ale v praxi to není vůbec potřeba. Pokud bude veškerá úřední komunikace, obchod a další služby vedené pomocí PC a internetu, tak pokud ho nebudeš mít, budeš automaticky na okraji společnosti.

    Ano, i tak se dá žít, stejně jako v USA žijí kolonie Amišů, kteří neuznávají žádnou technologii od auta výš, ale výsledek? Je jich jen pár, žijí v izolaci a okolí je má za blbce.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    JiK avatar 28.6.2009 00:50 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ano, i tak se dá žít, stejně jako v USA žijí kolonie Amišů, kteří neuznávají žádnou technologii od auta výš, ale výsledek? Je jich jen pár, žijí v izolaci a okolí je má za blbce.
    K Amišum to mam hodinu autem (nebo oni sem 2-3 dny brickou s konem), a byl jsem tam aspon 5x za posledni 3 roky, rozhodne je nemam za blbce, naopak, myslim si, ze to vcelku rozlouskli a jejich zivotni styl mne do velke miry fascinuje, nekdy jim tise zavidim. Udelali sami sebe natolik bezvyznamnymi, ze je zadne vlady neobtezuji...
    Bluebear avatar 28.6.2009 01:12 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    K Amišum to mam hodinu autem (nebo oni sem 2-3 dny brickou s konem), a byl jsem tam aspon 5x za posledni 3 roky, rozhodne je nemam za blbce, naopak, myslim si, ze to vcelku rozlouskli a jejich zivotni styl mne do velke miry fascinuje, nekdy jim tise zavidim. Udelali sami sebe natolik bezvyznamnymi, ze je zadne vlady neobtezuji...

    Na Amiších mi velmi vadí jedna věc: nemají v lásce vyšší vzdělání, tedy přesněji řečeno vzdělání vyšší než základní škola. To je podle mého názoru velmi špatně, protože znalosti jsou to, co odlišuje člověka od zvířat. Takovou cenu bych já nikdy nepřijal. Bez znalostí je člověk jako slepý, nechápe svět a dokonce ani jiné lidi (pozor, empatie není totéž co pochopení). Ani ta svoboda pak nemá význam, protože bez možnosti kvalifikovaného rozhodnutí se vlastně člověk rozhoduje jen o tom, kde a s kým bude v příštím období primitivně vegetovat.

    Ale z hledáčku vlády se skutečně ztratili dobře. Na druhé straně, Amerika je opravdu hodně veliká země; myslím, že zmizet je tam snazší, než třeba u nás.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    otasomil avatar 28.6.2009 06:35 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>> Myslím, že teoreticky by se dalo prosadit, aby to bylo povinné

    Nikdo neni povinnen cokoliv vlastnit. Neni povinnost cokoliv znat.

     

     

    >>>Pokud bude veškerá úřední komunikace, obchod a další služby vedené pomocí PC a internetu

     

    Uredni komunikace v dohlednych desetiletich v papirove podobe rozhodne nezanikne - takze mne to urco prezije v papirove podobe. Nechci to nejak privolavat, ale doba speje spis k tomu ze lidstvo bude padat hlady natoz aby si nakupovalo nejake zbozi ci sluzby a jeste k tomu na netu.

    Amisi jsou ti kteri preziji. Jsou na okraji spolecnosti ktera se o ne ani nezajima stejne tak jako oni o vetsinu a smeji se tupemu stadu sveta.

    >>>s tím, že pokud člověk PC nemá, dostane ho od eráru

    Od statu jeste nikdo nic nedostal a nedostane.

     

     

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Bluebear avatar 28.6.2009 12:49 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Nikdo neni povinnen cokoliv vlastnit. Neni povinnost cokoliv znat.

    Promiň, ale to přece není pravda. Přinejmenším je tvou povinností vlastnit občanský průkaz, a pokud ho nemáš, je tvou povinností požádat o nový. Pokud se pohybuješ alespoň občas ve společnosti, je tvou povinností mít oblečení. Dále je tu rozsáhlá skupina věcí, jejichž vlastnictví sice nepředepisuje zákon, ale bez nich prakticky s jistotou porušuješ zákony jiné. Například mít střechu nad hlavou a dost peněz na jídlo a základní potřeby - pokud je nemáš, jsi troska na ulici.

    Rovněž nelze říct, že není povinnost cokoli znát. Znát jazyk je prakticky povinnost; pokud ho neznáš, skončíš velmi rychle. Jedna ze základních právních pouček zní: neznalost zákona neomlouvá. Zákon tedy sice znát nemusíš, ale stejně ho musíš respektovat, jinak budeš potrestán a nepomůže ti říkat, že jsi o tom nevěděl.

    Amisi jsou ti kteri preziji. Jsou na okraji spolecnosti ktera se o ne ani nezajima stejne tak jako oni o vetsinu a smeji se tupemu stadu sveta.

    S tím tupým stádem bych byl opatrný, protože vzdělání je, jak jsem podotkl, právě to, co Amiši nemají - jenže znalosti jsou to jediné, co umožňuje člověku přežít krizi.

    V případě zhroucení většinové společnosti by právě oni měli enormní problémy. Bez možnosti obchodovat a získávat věci, které si nedovedou sami vyrobit, by se propadli ne do středověku, ale do pravěku. Pokud vím, neumějí tavit kov, ale i kdyby uměli, nebudou mít suroviny. Nemají tiskařské lisy, takže si ani tu Bibli nemohou vytisknout, a dost pochybuji, že si dokáží vyrobit inkoust, aby mohli něco napsat. Nemají šanci vyrobit si jakékoli léky lepší než bylinky. To všechno ve světě, který rozhodně není panensky čistý a přírodní - z minulé doby je plný znečištění, resistentních patogenů a pravděpodobně i drancujících band.

    Je mi líto, ale dvě - tři generace, a jsou možné jen dva scénáře: buď je potká nakažlivá choroba nebo jiný průšvih a zaniknou okamžitě, nebo se intelektuálně propadnou tak hluboko, že se na ně budou mývalové chodit dívat do ZOO.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    kyknos avatar 28.6.2009 13:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Přinejmenším je tvou povinností vlastnit občanský průkaz
    to je pravda, ale nikdo to nevymaha, ja jsem obcanku nemel mnoho let a nechybela mi
    je tvou povinností mít oblečení.
    huh? v jakem zakonu to je?

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Luk avatar 28.6.2009 14:03 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    to je pravda, ale nikdo to nevymaha, ja jsem obcanku nemel mnoho let a nechybela mi
    Když tě ale z nějakých důvodů budou chtít zkontrolovat a nebudeš mít státem uznaný průkaz totožnosti, zaplatíš pokutu.
    huh? v jakem zakonu to je?
    Není to sice nikde takhle explicitně uvedeno, ale můžeš si to zkusit. Zkus chvíli chodit bez oblečení po městě, nejlépe kolem policejní stanice. Myslím, že tě zanedlouho budou chtít pokutovat za přestupek podle § 47, odst. 1, písm. c) (vzbuzování veřejného pohoršení).

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 28.6.2009 14:09 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>Zkus chvíli chodit bez oblečení po městě, nejlépe kolem policejní stanice

    Tak pred lamparnou si vas nikdo ani nevsimne.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    otasomil avatar 28.6.2009 14:12 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Navic chodit nahy na verejnosti je verejne pohorseni a to je o moralce a ne o povinnosti vlastnictvi veci a to je setsakramentsky rozdil.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Luk avatar 28.6.2009 14:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    To není o morálce, tu máme každý svou a s oblečením nijak nesouvisí. Je to společenská konvence, nic víc. Stačí se zeptat například nudistů, ti na chození na veřejnosti bez oblečení nevidí nic špatného. Většinová společnost ovšem ano - proto to funguje takto.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kyknos avatar 28.6.2009 16:38 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    chozeni nahy je s jakoukoliv rozumnou moralku v naprostem souladu :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 28.6.2009 16:37 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Když tě ale z nějakých důvodů budou chtít zkontrolovat a nebudeš mít státem uznaný průkaz totožnosti, zaplatíš pokutu.

    mam takovy dojem, ze povinnost mit obcanku u sebe uz davno zrusili

    uz se mi nekolikrat stalo, ze me kontrolovali a nemel jsem doklad (vy to nosite porad s sebou???) - zeptaji se na par udaju, porovnaji s databazi a vsechno je v pohode

    jen jednou jsem narazil na policajta buzeranta a byl jsem pres noc zavreny, ale to bylo jeste na stredni skole a fizlove byli nejaci nasrani, pac meli na vaclavaku nejake divne manevry :)

    krom obcanka lze plnohodnotne nahradit jinymi doklady, treba pasem
    Není to sice nikde takhle explicitně uvedeno, ale můžeš si to zkusit. Zkus chvíli chodit bez oblečení po městě, nejlépe kolem policejní stanice. Myslím, že tě zanedlouho budou chtít pokutovat za přestupek podle § 47, odst. 1, písm. c) (vzbuzování veřejného pohoršení).
    a nemusi tam byt nekdo, kdo z toho bude pohorsen? :) jinak napriklad na plazich lide pomerne bezne chodi bez obleceni a jeste jsem policejni zasah nevidel

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Luk avatar 28.6.2009 17:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    mam takovy dojem, ze povinnost mit obcanku u sebe uz davno zrusili
    Ano, zrušili ji, ale jsou situace, kdy je člověk povinen prokázat totožnost. Pokud ji nemá čím prokázat, může být také předveden a až 24 hodin zadržován. Pokud cokoli odmítne (třeba předložit průkaz, který má u sebe), bude pokutován.
    a nemusi tam byt nekdo, kdo z toho bude pohorsen? :) jinak napriklad na plazich lide pomerne bezne chodi bez obleceni a jeste jsem policejni zasah nevidel
    Loni už se něco takového na pláži řešilo. A to bylo jen "nahoře bez". Pokud by to bylo i "dole bez", asi by se to i na té pláži neobešlo bez pokuty nebo aspoň napomenutí. Myslím, že i v případě, že by to nikoho konkrétního nepohoršilo a jen by tam procházela policejní hlídka.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kyknos avatar 28.6.2009 17:40 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    no mozne to je, ale jsou to extremni situace, ktere jsem jeste nezazil - ani tu pokutu za doklad ani ze by policajti nekoho buzerovali na plazi - a to uz jsem policajty hlidkovat na plazi videl - a nahych lidi tam bylo dost
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    msk avatar 29.6.2009 12:41 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Loni už se něco takového na pláži řešilo. A to bylo jen "nahoře bez"
    A docital si si ten clanok? Ved sa tam jasne pise, ze to doriesili tym, ze sa rozhadane strany proste presunuly tak, aby na seba nevideli. To vo mne evokuje nazor, ze policajti nemali ziaden zakonny prostriedok ako tu zenu prinutit sa obliect.
    Luk avatar 29.6.2009 13:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Samozřejmě, že jsem ho dočetl (tehdy i teď). Ale ten názor to v tobě evokuje špatně. Zákonný prostředek mají (viz přestupkový zákon), celý problém ale spočívá v tom, kdy to ještě není "vzbuzování pohoršení" a kdy už ano. U někoho žádná nahota pohoršení nevzbuzuje (případně může pohoršení vzbuzovat naopak to, že je někdo na pláži oblečený v plavkách), u někoho vzbudí pohoršení již odhalený kotník. Celá diskuse je o tom, jak se na to dívá většinová společnost - protože to je klíč, jak to má policie posuzovat. Navíc neexistuje žádná "ostrá hrana", kdy něco je pohoršením a kdy ne - pomůcky typu "nesmí být vidět dvorec prsní bradavky" (s oblibou používané orgány jako RRTV) jsou velkým zjednodušením.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.6.2009 22:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Mají mi při tom zadržení právo prohledávat věci?
    Luk avatar 29.6.2009 23:26 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Pokud jde o věci ve smyslu osobní prohlídky, tak ano (§ 35, odst. 2):

    Policista je oprávněn provést prohlídku osoby a odebrat jí zbraň, pokud
    c) proti ní směřuje jiný úkon, hrozí nebezpečí, že osoba bude klást odpor, a je podezření, že má u sebe zbraň.

    Uvedené ustanovení je gumové, takže sice by se prohlídka rutinně dělat neměla, nicméně pokud se použije, lze těžko prokazovat neoprávněnost (tím spíš, že zbraň je definována velmi široce, může být prakticky cokoliv). Něco jiného je prohlídka zavazadel - na tu právo nemají.

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 28.6.2009 14:07 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Ja bych spis rekl ze se to tu uz prehani, asi bychom mely jit do prirody na prochazku.

    Navic ziskavam dojem ze se dokonce nekteri tesi az takova doba prijde (mam stale na mysli tema zapisku). Ja vam to tu vsem preju a to hlavne vasim potomkum pac ja do takovehoto sveta nehodlam potomky privest. Mj nikde neni uvedeno ze musim mit deti a to se lidstvo rozmnozuje od Adama a Evy a presto nikdo neuzakonil povinnost deti mit.

    Ja se na takovouto dobu rozhodne netesim.

    >>>Dále je tu rozsáhlá skupina věcí, jejichž vlastnictví sice nepředepisuje zákon, ale bez nich prakticky s jistotou porušuješ zákony jiné

    To co jste uvedl jsou standardy a to nema s timto tematem zapisku v blogu nic spolecneho.

    Napr nejste povinnen vlastnit radio, televizi. auto, telefon, pc, mycku, cirkularku, a tisice dalsich veci ktere jsou mezi nami jiz desitky ci stovky let a stale nikdo neuzakonil ze je musite mit.

    Jen tak naokraj:

    Nepredpokladam ze se vubec dockame hromadne implementace IPv6. A pokud ano tak minimalne 50 % z nas jiz bude neboztiky.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    otasomil avatar 28.6.2009 19:36 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>V případě zhroucení většinové společnosti by právě oni měli enormní problémy.

    V pripade zhrouceni vetsinove spolecnosti bude mit problemy jen a pouze vetsinova spolecnost.

    Krasny priklad zivota vetsin a mensin

    Jen si predstavte jake budete mit problemy, kdyz vam nejakou dobu nepude v panelaku voda a treba i elektrika (dny - tydny - mesice - proste nikdy.....). Drive nebo pozdeji se utopite ve srackach. A to je "pouze" voda. Kde mate zhrouceni vetsinove spolecnosti.

    Amisi preziji a budou se chodit divat na vetsinovou spolecnost brodici se ve srackach.

    >>>z minulé doby je plný znečištění, resistentních patogenů a pravděpodobně i drancujících band.

    doporucuji ke shlednuti

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Bluebear avatar 28.6.2009 20:24 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    V pripade zhrouceni vetsinove spolecnosti bude mit problemy jen a pouze vetsinova spolecnost.

    Popsal jsem, proč si myslím, že by konkrétně Amiši a podobné programově zaostalé společnosti měly problémy také. To není otázka menšinovosti, ale chybějícího technického rozvoje.

    Já doporučuji ke shlédnutí film Vesnice. Zejména tu pasáž, kdy je jeden z obyvatel Vesnice těžce raněn, do rány se mu dostala infekce a má jen velmi malé naděje, protože ve vesnici, úmyslně odříznuté od prohnilé civilizace, mají prd a ne antibiotika.

    Pokud jde o film Bohové musí být šílení, tak ten podporuje spíš moje tvrzení než tvoje. Kmen domorodců tam sice nemá techniku v našem slova smyslu, ale je perfektně přizpůsobený podmínkám a dobře je zná. Za takových okolností funguje výborně - ale jenom v případě, že se drží na svém území a podmínky se nemění. Všimni si, jak výrazně narušila život celého kmene odstartovala pouhá jediná flaška od coly, která spadla z letadla a všem se hodila. Už to o něčem svědčí - ti domorodci měli tak mizerné nástroje, že flaška od coly představovala magický artefakt o třídu lepší než všechno, s čím se kdy setkali! A protože jich nedokázali vyrobit víc a vůbec to nezapadalo do jejich ustáleného života, rozhodli se toho zbavit, což se jim naštěstí podařilo, jinak by se jim rozpadl svět.

    Posuď sám: jaké šance má v evoluci kmen, který nedokáže reagovat na změnu jinak, než že ji ignoruje? Co když se setká s něčím, co ignorovat nejde? Obávám se, že v tu ránu by vyhynuli.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Luk avatar 28.6.2009 22:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    protože ve vesnici, úmyslně odříznuté od prohnilé civilizace, mají prd a ne antibiotika.
    Ale ona většinová civilizace za chvíli bude mít také prd a ne antibiotika, protože bakterie budou na všechna (nebo všechna použitelná) antibiotika rezistentní. Ono to stačí už dnes - např. MRSA a ještě "lépe" multirezistentní TBC.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kyknos avatar 28.6.2009 23:06 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    a tos nikdy nemel v krku tu multirezistentni bestii, kterou pestujou na infekci na Bulovce :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bluebear avatar 29.6.2009 00:44 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ale ona většinová civilizace za chvíli bude mít také prd a ne antibiotika, protože bakterie budou na všechna (nebo všechna použitelná) antibiotika rezistentní.

    To je pravda, ovšem technická civilizace má šanci vytvořit nějaký jiný lék, zatímco zaostalá náboženská společenství narazí na tu svini, zocelenou a přizpůsobenou, zcela bez obrany.

    Samozřejmě, možná, že budou mít štěstí a na zdravých, neočkovaných, chemií nepromořených tělech si ten mikrob vyláme zuby. Ale osobně bych na to nesázel, zvlášť když jsou nuceni žít na stejné planetě jako zbytek lidstva, a tudíž chtě nechtě jsou kontaminovaní velmi podobně jako celý zbytek světa, stejně jako jejich půda, zahrádky a plodiny. Jenže na rozdíl od většinové civilizace to nevědí a myslí si, že jsou něco zvláštního.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    kyknos avatar 30.6.2009 17:45 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Evoluce je slepy hodinar - nikdy nevis, jaky zdanlive bezvyznamny ci dokonce hendikepujici znak (a je vcelku jedno, zda gen nebo mem) se stane tim, co umozni prezit. Oni jsou jini - a to muze v urcitych situacich byt klic k preziti. Z hlediska druhu - ten nejlepsi zpusob jak zajistit preziti je diverzita. A tu tihle (a vsichni ostatni) podivini zvysuji.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    otasomil avatar 29.6.2009 19:49 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Jeste bych doporucil ke shlednuti filmy jako:

    Smrtici epidemie

    Akta X The X files

    Soudny den

    Karantena

    Na hafo chorob si zadelava stupidovetsinova spolecnost sama.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    28.6.2009 23:27 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Světlé zítřky se blíží mílovými kroky – již za dva dny si nezaložíš společnost, která nebude dosažitelná Internetem.
    Luk avatar 29.6.2009 00:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    ...a která si bude muset nainstalovat 602XML Filler (pořídit si Windows, případně si nainstalovat Linux a naprasit to do něj) nebo některou z aplikací, které bude podporovat přímou komunikaci se systémem.

    Od nynějška si člověk prostě musí vybrat - buď bude podnikat jako fyzická osoba (čímž dočasně unikne Matrixu) a bude ručit celým majetkem, nebo bude muset vstoupit do Matrixu. Ale jak jsem řekl, je to dočasné, za pár let se povinnost používat datové schránky rozšíří. Nebo se třeba hned tak nerozšíří, ale bude se používat k elektronické fakturaci, takže kdo se bude chtít účastnit byznysu, stejně tomu neunikne (tak jako už dnes prakticky nejde nemít bankovní účet, přestože není povinnost ho mít).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 29.6.2009 19:25 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    A nebo se na to vsechno vy***e a bude delat nacerno tak jak to dela kazdej normalni clovek.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Luk avatar 29.6.2009 19:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    No jasně. BTW dnes vyšel na serveru Podnikatel.cz první díl rozhovoru s šéfem eGovernmentu České pošty Petrem Stieglerem ohledně datových schránek. Michael Hovorka v rámci dotazů citoval (na samém konci tohoto dílu) můj diskusní příspěvek ze starší diskuse u článku o datových schránkách (týká se 602XML Filleru). Je krásně vidět, jak se ten pošťácký šéf kroutí a mlží :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 29.6.2009 19:57 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Ohledne datovych schranek jsem nasel toto:

     

    Dotaz:

     

    Dobrý den Jsem členem zastupitelstva v malé obci (254 obyvatel) a mám na starosti problematiku okolo datových schránek. Můj dotaz: akceptujete formáty txt, html, pdf, odf ? V jakých formátech jsou doručovány dokumenty které nám jakožto obci budou úřady zasílat ? Jaké formáty musí mít v operačním systému podporu pro regulerní využívání datové shránky ? Je potřeba do PC instalovat nějakou aplikaci ? a nebo se jedná jen o doplněk prohlížeče. Máme na obci k dispozici 2 PC s Ubuntu Linuxem na jednom z nich bych mohl nainstalovat Suse Linux který je z vaší strany podporován. Ptám se tedy co je konkrétně důležité pro podporu aplikace datové schránky ? Mj jsem nenašel konkrétní informace o elektronickém podpisu (z pohledu softwarového) takže tímto prosím o podrobnosti.

     

    Odpoved:

     

    Dobrý den,

    nejčastěji se bude vyskytovat formát PDF. Obsahem zprávy může být jedna či více příloh v libovolném počítačovém formátu (nejčastěji PNG, PDF, TIF, PDF/A), s vyjímkou spustitelných souborů jako je např. .exe a komprimovaných souborů typu zip, arc, arj, cab, rar, tar, sfx, lha, lzh, hqx, btoa, bz2, tbz, cpt, tgz, bin, sit, sitx, taz, ync.

     

    Většinu těchto formátů by měli být operační systém schopen přečíst. Pro PDF existují programy bez licence, formáty PNG a TIF přečte grafický editor, který bývá základem každého operačního systému.

     

    Nelze předem říct v jakém formátu Vám budou zasílat přílohy datové zprávy jiné úřady – vždy záleží na daném úřadu.

     

    Při otevření webové stránky s Vaší datovou schránkou by se Vám mělo zobrazit hlášení o nainstalování modulu k danému prohlížeči. Po naistalování modulu by měli být splněny všechny technické požadavky.

     

    K datovým schránkám je zapotřebí kvalifikovaný elektronický podpis. Další podrobné informace budou definovány v prováděcích vyhláškách, které budou vydány do 1. 7. 2009.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 29.6.2009 20:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Hmm,
    s vyjímkou ... komprimovaných souborů typu zip...
    takže třeba ODF nepošleš?
    Při otevření webové stránky s Vaší datovou schránkou by se Vám mělo zobrazit hlášení o nainstalování modulu k danému prohlížeči. Po naistalování modulu by měli být splněny všechny technické požadavky.
    Tím modulem je ten 602 Form Filler?
    otasomil avatar 29.6.2009 20:23 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Ja bych to nehrotil. Urady budou posilat to co posilaji jiz desitky ci stovky let tzn papiry s pismenkama. Akorat ted to bude chodit v e-podobe  *.pdf protoze pdf je standard.

    Stejne tak budou ocekavat odpoved v pdf. A to umi i abiword. urco nebude treba kupovat, krast, warezit. OSS s OO to v poho vse zvladne.

    >>>takže třeba ODF nepošleš?

    >>>Tím modulem je ten 602 Form Filler?

    To nevim - pedkladam to tak jak mi to nedavno preposlal znamy a ja si ted na to spomel.

    Asi bychom museli nekdo napsat na infomail ohledne podrobneho vysvetleni.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 29.6.2009 20:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Akorat ted to bude chodit v e-podobe *.pdf protoze pdf je standard.
    Muhehehehejahahahaháááahahaháá!! Budou posílat doc, v lepším případě docx. PDF ti pošlou možná tak až jim to omlátíš o hlavu. Mimochodem jsem vyhrabal nějaký docx a taky porušuje podmínku "bez archivů" :-)
    Zip archive data, at least v2.0 to extract
    
    Archive:  blablabla.docx
      Length     Date   Time    Name
     --------    ----   ----    ----
         1312  01-01-80 00:00   [Content_Types].xml
          590  01-01-80 00:00   _rels/.rels
          817  01-01-80 00:00   word/_rels/document.xml.rels
        12938  01-01-80 00:00   word/document.xml
         7009  01-01-80 00:00   word/theme/theme1.xml
         2631  01-01-80 00:00   word/settings.xml
         1031  01-01-80 00:00   word/fontTable.xml
         1076  01-01-80 00:00   word/webSettings.xml
         1003  01-01-80 00:00   docProps/app.xml
          736  01-01-80 00:00   docProps/core.xml
        15130  01-01-80 00:00   word/styles.xml
     --------                   -------
        44273                   11 files
    
    otasomil avatar 29.6.2009 20:36 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>PDF ti pošlou možná tak až jim to omlátíš o hlavu.

    Tak budeme mlatit.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Luk avatar 29.6.2009 20:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Klíčové je toto:
    Při otevření webové stránky s Vaší datovou schránkou by se Vám mělo zobrazit hlášení o nainstalování modulu k danému prohlížeči. Po naistalování modulu by měli být splněny všechny technické požadavky.
    Když pominu pravopisné chyby, i tak je to "skvělý" odstavec. To "nainstalování modulu" totiž znamená, že se instaluje plugin pro 602XML Filler. Z toho vyplývá všechno ostatní, včetně omezení provozních platforem, nutnost souhlasit s licencí (doporučuji si ji přečíst - zejména bod III. písm. e) atd.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 29.6.2009 20:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Dík za odpověď ;-)

    Plánuje někdo jít s Jardíkem vydrancovat nějakou poštu? :-)

    Tady vidím jenom okenní verzi, pro Linux je jenom vývojová 3RC2, jenom pro nějakou platformu, kterou nemám, má to skoro 50 mega a ještě k tomu když kliknu na odkaz deb, tak to vyhodí 404, musí se ručně do adresáře. Jaktože susí rpm má poloviční velikost? A jde zobrazit licenční podmínky bez započetí instalace? V papyrech nic takového není, jsem u 64bit stroje a nejsem si jistý podporou 32bit aplikací. Asi jsem se nakazil od Jardíka...
    Luk avatar 29.6.2009 21:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Plánuje někdo jít s Jardíkem vydrancovat nějakou poštu?
    Proč drancovat poštu? Prostě to normálně celé sabotovat (z pozice nějaké právnické osoby, např. s.r.o.) a nechat to přes běžné soudy dojít až k ústavnímu soudu. Podle mého názoru nesmí být nikdo nucen k uzavření licenční smlouvy na konkrétní software. Ano, mohou se bránit tím, že poukáží na otevřené a zdokumentované rozhraní Web Services, kde opravdu žádná taková podmínka není. Jenže to je na úrovni "když se vám nelíbí neuklizená silnice, kupte si stroj a ukliďte ji".
    pro Linux je jenom vývojová 3RC2, jenom pro nějakou platformu, kterou nemám, má to skoro 50 mega a ještě k tomu když kliknu na odkaz deb, tak to vyhodí 404, musí se ručně do adresáře. Jaktože susí rpm má poloviční velikost?
    To proto, že standardní verze pluginu obsahuje navíc ještě kompletní WINE (ano, taková je to čuňárna). Verze pro SUSE zřejmě neobsahuje WINE, místo toho má jen závislost na balíčku s WINE (můj odhad, nezkoumal jsem to). Jinak běžný windowsový 602XML Filler jde pod WINE sice nainstalovat, ale při pokusu o otevření souboru se kousne. Čili asi tu verzi pro Linux trochu poupravili.

    Mimochodem - jen tak čistě pro zajímavost, tohle vrátí slavný server www.datoveschranky.info jako HTTP hlavičky k PDF souborům s vyhláškami:
    HTTP/1.1 200 OK
    Date: Mon, 29 Jun 2009 19:21:47 GMT
    Server: Apache
    X-Powered-By: PHP/4.4.7
    Expires: Mon, 29 Jun 2009 20:21:47 GMT
    Last-Modified: GMT
    Content-Length: 119274
    Content-Disposition: attachment; filename="vyhlaalaka o ulzavaana isds.pdf
    Content-Type: text/html
    Connection: close
    
    Tomu se tedy říká čisté řešení :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.6.2009 21:44 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Susí balíček je poškozený (useknutý), proto je tak malý. Licenci se před instalací nedozvíš a na 64 bitů nebo neinteláckou platformu zapomeň, protože to je běžná win32 aplikace s Wine.

    On ale i samotný formát formulářů stojí za prd. Trochu se v něm hrabu a třeba přístupnost veškerá žádná. Celý to je koncipovaný coby papír A4 včetně barviček, velikosti písma, fontů, které s 602FF nejsou přibalený. A co je nejhorší, že celá struktura formuláře je nesémantický čistě prezentační FO „obrázek“. Takže třeba vztah mezi vstupním textovým polem a popiskem neexistuje. Člověk si to musí vykoukat. Jednotlivé datové typy položek jsou v rámci flexibility programově zakódovány do jednotlivých formulářů, takže každý formulář si po svém řeší formát , data, na e-mailovou adresu je tam pochybný regulární výraz apod.

    Shadow avatar 27.6.2009 15:28 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Nedává Skype vládám a represivním složkám možnost šmírování nějaké komunikace? Jinak souhlas, až na jeden bod:
    Nikdo neni schopen ani hacknout muj trivialni www server (viz paticka) postaveny kompletne na open source a bezici jako root !

    To, že to nikdo zatím neudělal, neznamená, že toho "nikdo není schopen". Já bych řekl, že je to spíše tím, že se těm, kteří toho schopni jsou, prostě nechce (nemají motivaci). V tom je rozdíl. Být černokloboučník, tak jsou pro mne atraktivnější úplně jiné systémy - třeba ty nezabezpečené nebo ty, které nejsou nějakými malými krabičkami se slabým HW, mizernou úložnou kapacitou, ležícími na něčím stole vedle plyšového medvídka a zabezpečené trochu více než je obvyklé.

    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    otasomil avatar 27.6.2009 21:00 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>á bych řekl, že je to spíše tím, že se těm, kteří toho schopni jsou, prostě nechce (nemají motivaci)

    Ne to je tim ze to nikdo nedokaze a to bez ohledu na motivaci.

    Takovi jsou holt vsude odbornici.

    Na jednom diskusnim foru jsem dva borce tak vytocil ze na tom makali celou noc.

    Mazal jsem po nich cca 2.7 MB textovy soubor access.log a server stale slape a ani mi ho neshodili.

    Pokud se vam moje koncepce serveru  zda trivialni (coz opravdu je) tak se do toho dejte (oslovte vase zname jez se vyznaji v techto vecech) a predvedte se a nevykladejte ze nemate motivaci - je to hobby nic vic - je videt ze jste nikdy necet etiku hackera. Hacker neni ten, ktery pusobi skody kradezi dat a poskytovanim tretim osobam. Hacker je ten co to dokaze.

    Doufam ze jsem vas tu vsechny dostatecne vytocil a zitra at je to hacknuty.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Shadow avatar 28.6.2009 14:41 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ne to je tim ze to nikdo nedokaze a to bez ohledu na motivaci.

    To nejhorší, co můžete udělat, je utápět se ve falešném pocitu bezpečí. Ale to je vaše volba.

    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Jendа avatar 28.6.2009 17:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Pokud někdo neobjeví nějaký remote-exploitovatelnou díru ve 2.6.25.16 nebo v Hiawathe 6.7, tak to moc snadno hacknout nepude (IMHO). Osobně bych sázel na díru v Hiawathe ;-).
    otasomil avatar 28.6.2009 20:04 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Gratuluji - jste prvni co prozradil cestu jak nato.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    otasomil avatar 28.6.2009 19:13 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>To nejhorší, co můžete udělat, je utápět se ve falešném pocitu bezpečí.

    Ja se spis utapim v tom ze to nikdo nedokaze hacknout. Ja chci aby to nekdo hacknul. Ja s**u na bezpeci. Cele je to takova hra

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Shadow avatar 28.6.2009 20:29 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    To leda. Dokud je to hra, je to fajn. Proti hrám nic nemám - kdo si hraje, nezlobí. :-) Já se spíš bál, abyste s podobným přístupem (zatím mi to nikdo nehacknul = je to bezpečné = nedá se to hacknout) nespravoval nějaký server, na kterém běží něco důležitého.

    Na stranu druhou, Hiawatha je pro bezpečnost patrně vynikající volba (také jsem ji používal), i když by mne mírně znepokojovalo, že je to relativně malý projekt, který (pokud mne paměť neklame) stojí na jediném člověku, kterému se navíc nedávno narodil potomek.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    pol128 avatar 27.6.2009 07:59 pol128 | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    27.6.2009 08:08 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Nejsem kryptolog, ale mam za to, ze tam jde o neco jineho - ze muzete nad zasifrovanymi daty provest nejaky (obema stranam znamy) vypocet, ale skutecnou hodnotu toho vypoctu nebudete znat, pokud nebudete soucasne znat i klic k tem zasifrovanym datum.

    Grunt avatar 27.6.2009 12:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Co mě ovšem štve ještě víc, jak komerční výrobci jdou na ruku jen aby neklesly tržby. To si kdejaká hlava pomazaná musí vymyslet kdejakou cipovinu(ve zkratce pro lenochy: Zákon, který původně měl umožnit odposlouchávat digitální telekomunikaci(VoIP) stejně jako analogovou když se přesunula z analogu na internet, který byl ovšem rozšířen za Bushe na monitorování veškerého provozu v reálném čase) a třikrát hurá, aby je náhodou neopustili zákazníci tak Mikrotikls SIA musí ihned tuto cipovinu implementovat. A že mají administrátoři díru v síti jako vrata vjezdu v JZD u nás je jím docela jedno, stejně jako absolutní neznalost toho co se v tom balíčku skrývá, hlavně že nejdou proti governmentu a můžou dál dělat business. A stejné manýry bohužel pozoruji i u nás.

    BTW: U nás to není zrovna o moc lepší, jen to ještě nemáme dotažené až k takové dokonalosti jako za velkou louží:

    127/2005 Sb., ZÁKON o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, §97, odstavec 3:

    Právnická nebo fyzická osoba zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací je povinna na náklady žadatele zřídit a zabezpečit v určených bodech své sítě rozhraní pro připojení koncového telekomunikačního zařízení pro odposlech a záznam zpráv Policií České republiky pro účely stanovené zvláštním právním předpisem36).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 27.6.2009 12:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Sakra, ještě jsem zapomněl dodat odstavec 5:
    Zavede-li právnická nebo fyzická osoba zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací při této činnosti kódování, kompresi, šifrování nebo jiný způsob přenosu vedoucí k nesrozumitelnosti přenášených zpráv, je povinna zajistit, aby v koncových bodech pro připojení zařízení uvedených v odstavci 1 byly požadované zprávy a s nimi spojené provozní a lokalizační údaje poskytovány srozumitelným způsobem.
    a 7:
    Osoba uvedená v odstavci 1 a její zaměstnanci jsou povinni zachovávat mlčenlivost o vyžádaném nebo uskutečněném odposlechu a záznamu zpráv podle odstavců 3 a 4 a s tím souvisejících skutečnostech.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 27.6.2009 12:46 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    A ještě(snad už poslední dodatek): Odstavec 3 se týká u nás tak známého a nechvalně proslulého schraňování provozních a lokalizačních údajů, takže mějte na paměti, že až se tím někde budete chlubit, porušujete zákon.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    otasomil avatar 28.6.2009 20:25 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Zase jsem zlocinec. Schranuju osobni udaje typu kdo (IP), vo kolika, s jakym systemem a s jakym prohlizecem navstivil muj hack server. Meli by me zavrit.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Bluebear avatar 27.6.2009 14:25 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Je zajímavé, jak podobné věci napadají lidi zhruba ve stejnou dobu na různých místech světa:

    http://ask.slashdot.org/story/09/06/27/0152216/Emigrating-To-a-Freer-Country
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Grunt avatar 27.6.2009 14:34 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Už to asi začalo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    hikikomori82 avatar 28.6.2009 00:12 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    A bude horšie! V japonsku už dokonca chcú zakázať zobrazovanie non-human hrdiniek ~nya
    Bluebear avatar 28.6.2009 00:28 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Nojo, protože se tím obchází pravidlo, že v kreslené tvorbě nesmí být znázorněn sex s mladistvými; u fiktivních ras nelze exaktně určit, jakého jsou věku a jaký je jejich zákonný věk, případně zda to jsou lidi. Tak to elegantně vyřeší tím, že zakážou fiktivní rasy. V USA k této metě už taky mnoho nechybí.

    Popravdě řečeno, začíná se mi zdát, že míříme přesně k tomu, co se vyčítá těm nejortodoxnějším náboženstvím: rozsáhlý seznam věcí, které se nesmí ani zobrazovat, ani o nich mluvit - v naději, že tím na ně lidé přestanou myslet a případně je provádět. Dokazuje to, co si myslím už dlouho - že se od těch náboženských fanatiků duševně nijak moc nelišíme.

    Ale jsme lepší v tom, že ani nepotřebujeme bohy, abychom ten zákaz prosadili; stačí pár univerzálních frází, jako "myslete na děti" a "národní bezpečnost".

    Kurva, to nám ta temnota houstne... Nemáte někdo lahvičku od paní Galadriel?
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    kyknos avatar 28.6.2009 10:28 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    hlavne aby nezakazali sex :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Luk avatar 28.6.2009 14:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Sex bude povolen jen způsobem á la Demolition Man.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kyknos avatar 28.6.2009 17:08 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    to neznam
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Luk avatar 28.6.2009 17:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    No prostě něco za způsob virtuální reality. Oplodnění provádí lékař, přímý "tekutý transfer" je zakázán.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 28.6.2009 19:50 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Tak tak

    Jedine lekar - gynekolog muze oplodnit zenu protoze z povahy sve profese vi jak na to.

    Jedine zena - lekarka - porodnik muze otehotnet a zdarne porodit dite.

    Sexuologickou aprobaci jsem zamerne vynechal pac sex je neco nemoralniho a odporneho - nebyt orgasmu tak by to vetsina lidi neprezila a nejspis by z tela vyloucili zaludecni obsah nez sperma.

    Jedine takovyto lekarsky par muze mit dite a to pouze pokud maji aprobaci v oboru psychologie a pedagogiky.

    Ostatni (patricne nevzdelani) by deti nemeli mit vubec pac co z nich potom roste - zle zivly bez kousku slusnosti a vzdelani jez pouzivaji neco jineho nez je window$, pisou takoveto  pritrouble zapisky na Abclinuxu.cz apod........

    Toz to je priklad spolecnosti co ?

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    otasomil avatar 28.6.2009 20:08 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>hlavne aby nezakazali sex :)

    O sex casem lidi ani nebudou stat a tak nebude co zakazovat.

    Za sveho ranneho mladi si pamatuji spousty "muchloidu" po parcich a aut s nimi po lese.

    Dnes ..... skoro nikdo s nikym nechodi natoz aby meli spolu sex.

     

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    kyknos avatar 28.6.2009 20:33 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Dnes ..... skoro nikdo s nikym nechodi natoz aby meli spolu sex.
    u eridy, kde zijes????
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Václav 29.6.2009 13:27 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    Ale no tak, spíš si toho přestáváš tolik všímat...
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Dalibor Smolík avatar 29.6.2009 16:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Ba ne. Za mých mladých let se milenci muchlovali v parku na lavičce, dnes má kdekdo svůj vlastní kvartýr :-)

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    otasomil avatar 29.6.2009 19:30 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    >>>Za mých mladých let se milenci muchlovali v parku na lavičce, dnes má kdekdo svůj vlastní kvartýr

    Za mych taky

    Dnes ma kdekdo svuj kvartyr aby mel chvilu klid vod lidi - muchlovani je pase.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    kyknos avatar 29.6.2009 19:52 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    na cem jedes? je to nebezpecny!
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    28.6.2009 18:33 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí
    V japonsku už dokonca chcú zakázať zobrazovanie non-human hrdiniek
    Naštěstí se to týká jen her, ale i tak je to docela šílené. Protože pokud se takto šíleníé zákazy ujmou, lidem postupně přestanou připadat šílené, takže nakonec to může skončit u zákazu koček, modré barvy, sýru, trpaslíků, ústřic, hub, čokolády, uší, košilí se šesti knoflíky a kamenů..

    BTW: Co na tohle asi říkají feministky ..
    vencour avatar 28.6.2009 15:59 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Z jistého pohledu mne těší, že nemam sám tak čerrné myšlenky.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    otasomil avatar 28.6.2009 20:20 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odposlechy na rozcestí

    Tim se netrapte priteli.

    Dulezite ze jsme si tady v nasi e-hospode u Abclinuxu potlachali, zabejkali, hospodskymu natocili hafo reloadu  a muzeme jit s cistou hlavou spat.

    Vstric belejsim zitrkum pro vsechny dobry lidi.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.