abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.

    7.5.2008 20:00 | Přečteno: 2044× | o zivote | poslední úprava: 8.5.2008 11:18

    Chtěli jste někdy vlastnit Apple MacBook? Povím vám jak se k jednomu dostat a ani pro to nemusíte mnoho udělat. Stačí jeden takový nechtít. Ano správně, nechtít. Asi jako ho nechtěla má přítelkyně.

    Jednoho dne firmička, kde pracuje, zakoupila licenci na čerstvé VectorWorks kterýžto soft je jednodušší CAD používaný firmou na zpracování výkresové dokumentace. Nová verze byla ale pro "pracovní stanici" velké sousto a milý počítač se proměnil z pracovního nástroje na generátor krátkých pracovních přestávek.


    Řešení problému si musela přítelkyně vybojovat a přestože musela čelit těžkým dělostřeleckým útokům svých šéfů, kteří užívali argumenty ráže:"tak holt ty výkresy nebudeš ukládat tak často když to trvá pokaždé minutu a půl" a jim podobné. Po čtrnácti dnech si vymohla majlant v podobě £20 na nákup půl giga ram do svého počítače doufajíc, že se dostaví navýšení výkonu. Bohužel této "pracovní stanici" s netburst celeronem, deskou s chipsetem via, integrovanou grafickou kartou a teď už, považte, celým gigabajtem(velkorysost mi nedovoluje zmínit fakt, že si grafika z paměti také něco ukousne) už nebylo pomoci. Nepřátelská linie byla narušená a úplně se zhroutila ve chvíli, kdy si jeden z šéfů místo přestávky na oběd spočítal kolik by firma zaplatila přítelkyni zatímco by se ona nudila čekáním až se počítač uráčí dokončit úkol, který mu byl zadán.

    Na nejbližší firemní poradě se usneslo, že se koupí nový počítač a to buď desktop(s windows) v ceně okolo £400 nebo notebook(mimochodem tady tomu všichni říkají laptop, opět s windows) okolo £500 £600. Poslední variantou byl MacBook přibližně za £700. Rozhodnutí, co přesně by se mělo koupit, bylo ponecháno na přítelkyni a ta po víkendu stráveném vybíráním a zvažováním všech pro a proti přišla s dvěma návrhy. Za prvé desktop od Dellu s tříletou next bussiness day zárukou nebo notebook od téže firmy se stejnými záručními podmínkami a s porovnatelnými hardwarovovými parametry jako MacBook s roční zárukou za oněch sedm stovek . Obě varianty v ceně okolo předem stanovené hranice. Nutno poznamenat, že variantu s notebookem musela trošičku obhajovat a to následujícím způsobem:

    otázka: a k čemu ten notebook(vlastně laptop) potřebuješ?
    odpověď: pokud jedu na jednání, nemusím si tahat štos výkresů a po případné konzultaci se zadavatelem můžu udělat změny návrhu přímo na místě podle jeho přání
    reakce: aha, hmm... no..., to je vlastně pravda, to by se hodilo
    No řekněte, neobdivovali byste v takové chvíli svého šéfa pro jeho pronikavou inteligenci a progresivní myšlení?

    O možnosti říct si o počítač od apple ani neuvažovala z několika důvodů. Především, výpočtové programy, které ke své práci používá, běží jen na Windows a pak je tu ta maličkost s kancelářským balíkem. Přestože, firma kromě sekretářky, jednoho architekta a mé přítelkyně jede na MacOS X(včetně mail a file serveru jež je samostatnou kapitolou :), vlastní firma jednu(pro jistotu ještě jednou a tučně: jednu) licenci na MS Office pro tuhle platformu. Licence je spravována nějakým licenčním serverem, který zajišťuje, že je ve firmě spuštěna maximálně jedna instance programu z tohoto balíku. Pochopte, že se jí nechtělo rozšiřovat skupinu nešťastníků, co se přetahují o to kdo bude následující půlhodinu editovat tabulky v Excelu. Byla by šestá.


    A jak to nakonec dopadlo? Odpovědným osobám se zdálo i £400 za něco na čem neběží OS X přemrštěná cena a začali handlovat. Přítelkyni to přestalo bavit a na rovinu řekla, že chce maca, který po čtrnácti dnech urgování u nadřízených, dorazil. Poněkud úsměvný byl i samotný akt objednávky, jen posuďte. Při objednávce zapomněla přítelkyně specifikovat velikost hardisku a tak se prodejce, vědom si toho, že na druhém konci drátu sedí ženská, zeptal jakou barvu toho notebooku by chtěla. Bílou nebo černou? (rozuměj: chcete 160GB nebo 250GB?).

    No a to je vlastně celé. Přítelkyně si nainstalovala Neo Office(čímž tento balík objevila pro celou firmu) a zatím si na nic nestěžuje a dokonce se vyjádřila v tom smyslu, že ji tenhle operační systém působí méně potíží než ten předchozí. Zápasí snad jen s ovladači firemního scanneru. Já jsem si konečně trochu osahal železo od apple a alespoň zběžně se podíval jak vypadá OS X pod kapotou(první aplikací kterou jsem na tom spustil byl terminál, co taky jiného že...). Jako z pohádky ne?


    P.S.: Pokud vám vrtá hlavou proč byla cenová relace pro mac stanovená poněkud výše než pro komp s windows pokusím se vám to trochu objasnit. V téhle firmě pracují lidé, kteří podlehli úžasnému marketingu firmy apple a kupovali by i 3x dražší trenýrky, jen kdyby na nich bylo nakousnuté jabko(kdyby se prodávali v marks&spencer tak možná i 4x). Například jeden architekt si koupil iPod, aby si za půl roku mohl koupit jiný iPod s větším harddiskem, aby ho mohl za tři měsíce prodat sekretářce a koupit si iPod Touch, který pak skončil v šuplíku protože ho nahradil iPhone(hypotéku, opravy auta, alimenty platí jen tak tak a před výplatou žere jen housky se sýrem).
    Když se přítelkyně rozhodovala co si koupí za mp3 přehrávač tak přišla z práce, po odborném výplachu ehmm... konzultaci s kolegy, s jediným požadavkem: nesmí to být iPod. Jak řekla, tak se stalo, čímž se dobrovolně vystavila nemístným komentářům o původu a schopnostech jejího antracitového přehrávač značky samsung.

    Nechápejte mě špatně. Klidně apple, když zvážím všemožná pro a proti. Ale pokud jsou všechna "pro" hesla z televizních reklam a "proti" nemají žádná protože je reklamní spot opomněl zmínit, tak si na to čelo zaťukat musím.


    P.S.S.: pokud máte čárka, co dočinění, čárka, s mimozemskými bytostmi nevídaného intelektu, dvojtečka otazník dejte mi vědět, potřeboval bych pomoc nejen s interpunkcí vykřičník


           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2008 20:12 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Slovo notebook mi vůbec nejde z huby, byl bych pro nahrazení laptopem všema deseti.
    THIS IS SPARTA!
    7.5.2008 20:33 ---- | skóre: 23 | blog: -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    +1
    H0ax avatar 7.5.2008 20:39 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Mě se tedy víc líbí notebook než laptop, ale jde spíš o to, že já tomu říkám vždycky "notík". Jak mám říkat laptopu? :-D ... no dobře, na "lapík" bych si asi taky zvyknul :-D
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    pavlix avatar 8.5.2008 19:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Tak když používáš počítač jako notebook (=poznámkový blok) :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.5.2008 20:39 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    mě taky ne ale laptop by nikdo nepochopil. Počeštil jsem si to na notebouček, čti jak se piše.
    7.5.2008 21:01 ---- | skóre: 23 | blog: -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Česky říkám „noťas“
    belisarivs avatar 7.5.2008 21:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Ja zase "notes".
    IRC is just multiplayer notepad.
    saly avatar 7.5.2008 21:12 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Sakra, si mě předběhl ;-)
    saly avatar 7.5.2008 21:11 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    "notes" je imho nejlepší, tedy pro zasvěcené :-D
    kozzi avatar 8.5.2008 18:52 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    to já zase říkám, ukaž co to je to za „buka“
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Cubic avatar 7.5.2008 22:53 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    me je ukradeny jak tomu kdo rika pokud tomu rozumim, coz rozhodne neni pripad anglicanu s kterymi se potkavam, parkrat mi uklouzlo "notebook" a lidi na me koukali jak z nudli o cem ze to vlastne mluvim
    8.5.2008 00:49 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    jaky notebook jste vybrali od dellu? nejaky xps? ten mi prisel mnohem lepsi nez macbook.
    Cubic avatar 8.5.2008 11:08 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    tak jsem se po tom koukal a byl to Dell Latitude D630 a zaroven jsem zjistil ze ta hranice pro notebook nebyla £500 ale £600 za coz se omlouvam.
    XPSko nechtela, ale uz presne nevim proc. Mam pocit, ze to bylo kvuli zaruce. Doufala, ze sefove projevjej trochu pricetnosti a ocenin triletou zaruku, ale opak byl pravdou a zaruka byla jedina vec co je nezajimala.
    8.5.2008 01:49 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    první aplikací kterou jsem na tom spustil byl terminál, co taky jiného že...
    Jednou jsem byl na předváděčce Apple, která se konala u konkurence na MUNI. Když jsem se dostal konečně k Apple počítači, tak jsem najednou nevěděl co tam s tím dělat. Takže moje první aplikace spuštěná na macu byla, shodou okolností, taky xterm. :-D

    No, ale co jsem si za to od kolegů z MUNI vyslechl! Samé žblepty o tom, jak můžu, v tak krásném grafickém prostředí, spouštět nějakou příkazovou řádku, či co. :-)

    Teď jsem alespoň zjistil, že nejsem jediný z Marsu. :-D
    8.5.2008 09:03 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    No, ale co jsem si za to od kolegů z MUNI vyslechl! Samé žblepty o tom, jak můžu, v tak krásném grafickém prostředí, spouštět nějakou příkazovou řádku, či co
    V tom pripade se jich chtelo zeptat, jakou jinou uzitecnou aplikaci v tom MacOSu maji?:-)
    8.5.2008 13:41 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Terminál na jabku? Proč? K čemu?
    hmm
    8.5.2008 14:15 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    To taky v těch reklamách neříkají, co? :o) Ale ne,nenech se rušit. Nevědomost je tak sladká.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.5.2008 15:42 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Vážně bych rád věděl o co přicházim jako uživatel při nepoužívání tý černý díry :-)
    hmm
    Algi avatar 8.5.2008 16:34 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Já ho jednou použil - heč :-) K připojení na školní účet pomocí SSH. Jenže jsem pak stejně zjistil, že už mi tam ten účet zrušili. Jinak, na vše ostatní používám Automator, Terminal opravdu na Macu nepotřebuji. Špatně se v něm programuje a úprava fotek také nic moc :-D O zbytku ani nemluvě... Za to Console si občas pustím a nevěřím vlastním očím, co za supr hlášky mi tam systém a aplikace píšou. Neuvěřitelný množství chyb ;-)
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    8.5.2008 17:12 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Ale ano, máš pravdu. V OS X řádku taky nepoužívám dvakrát rád. Všechno to tam jaksi nefunguje (Dneska jsem zkoušel editovat něco ve vimu, ale klávesy Home a End nefungovaly, tak jsem to vzdal). Nazývejte mne kacířem, ale OS X je to, co by hlavní vývojáři GNOME navrhli, kdyby měli možnost mluvit do adresářové struktury, kernelu, konfiguračních souborů všech aplikací atd. :o) Spustit wpa_supplicant pro nastavení šifrované wifi? V Linuxové příkazové řádce zkopírování jednoho konfiguračního souboru z netu, v OS X pár desítek kliků.

    Proto se také vždycky vrátím do Linuxu, i když jsem taky majitelem Apple hardwaru. Ty možnosti jsou tam mnohem větší. Příklad za všechny: dneska jsem nahrál svému malému bratranci pomocí pár kliknutí nějaké písničky z Amaroku do jeho iPodu. Včetně obalů alb, což on sám doma nemůže, protože nemá účet na iTunes (asi Vás to překvapí, ale jsou i 12letí kluci, co ještě nemají bankovní konta).
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.5.2008 17:20 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Čoveče ty toho moc o apple nevíš. Od kdy musíš mít účet na iTunes kvůli přidávání písniček, videí, podcastů do iPodu? Přidání písniček do iPodu mam na jeden klik. Šifrovaná wifi? Kliknu na ikonu v menu baru, napíšu jméno (pokud je skrytý) heslo a enter. Taky mi chvíli trvalo po přechodu z linuxu na jabko než jsem si uvědomil, že nemusim vše dělat složitě, ale jednoduše.
    hmm
    8.5.2008 17:32 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Člověče, Ty toho moc o čtení nevíš :o) Kdybys totiž víc četl a míň fanouškoval, tak by sis mohl přečíst tu doložku "Včetně obalů alb". Automatické nahrávání alb do iTunes nemůžeš udělat bez účtu na iTunes Music Store. Ano, můžeš si to nahrát ručně (ale jak vlastníš víc jak 10 alb, tak to určitě ručně dělat nebudeš). Amarok si ten obal najde na amazon.com bez větších potíží. Taky si můžeš koupit nějaký z n programů, co tohle udělají za Tebe. Nicméně zkusil jsem jich pár a většina z nich byla horší nebo rovna tomu, co Amarok zvládne zadarmo.

    Jo a zdálo se mi, že iPody dělají problémy, pokud je přenášíš z počítače na Windows na počítač s OS X. Přesněji řečeno: donutí Tě smazat celou kolekci písniček na něm. Přesněji řečeno: to udělal onen iPod, o kterém jsem tady mluvil. Your mileage may vary.

    A pokud chceš oříšek, tak mi ukaž, jak z toho iPodu dostaneš ty písničky zpátky do počítače jedním klikem a ideálně jedním klikem v iTunes :o) (Nevidím to jako nikterak nelegální záležitost, zvlášť pokud jde o vlastnictví jiného člena rodiny.) Zase předpokládám, že nemáš konto v Americe, aby sis mohl koupit nějakou aplikaci třetí strany, co tohle dovede.

    Věřím, že nějaké trivialní šifrování takhle na jablkách nastavit jde. Ukaž mi, jak uděláš tohle (návod na eduroam pro OS X) jedním klikem.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.5.2008 17:53 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Aha včetně obrázků, to ani z účtem neni jednoduchý, všechno jaksy nemaj, ale toto stačí udělat jednou ne. Další věci okolo iPodu nemůžu komentovat, používam jeden iPod jedno OS X a nepotřebuju si přidávat písničky od nikoho jinýho. Co se týče wifi-nevim co na tom odkazu mam hledat :-) Mě prostě zatim všude wifi jela jen na těch pár kliknutí. Ten návod nejede? Mam Leoparda a je to tu trochu jiný.
    hmm
    8.5.2008 22:04 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Ad poslední odstavec: to není ani tak průšvih masoxů jako WPA/EAP, protože si protistrany nemohou domluvit podporované metody autentizace, takže člověk mimo jména/hesla/certifikátu musí zadávat ještě jakési podivné zkratky. Složitá jsou všechna nastavovadla co umí WPA/EAP, rozdíl je jenom v tom, že některá jsou ještě složitější. :-)
    17.9.2008 22:18 Jana
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Jeden apple mám už 9 let - G3, pořád plně funkční, tenkrát rozhodně nebyly reklamy v televizi, koupila jsem jej kvůli spolehlivosti a nutnosti instalovat Microstation na něco, co mi nebude pořád kolabovat. Kamarádi, kteří vlastní PC, museli obnovit hardware za těch 9 let několikrát - tím padá argument na výši investice. Jediná smůla mě postihla se zastavením vývoje microstationu pro apple, většinu ovládl Bill Gates. Nicméně třeba se situace změní právě zvýšením prodeje ipodů a iphonů, které umožní pochopit, že apple je něco jiného než "jen" nakousnuté jablko na vytahování se před písíčkáři.
    8.5.2008 18:05 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Terminál na jabku? Proč? K čemu?
    No třeba k práci? Ne každý je grafik nebo hudebník. Ono zase tolik (ani open source) specializovaných aplikací pro další obory pro Mac není. A unixové sotva bude někdo přepisovat do Cocoa (tedy ne, že by nějaké nebyly, ale ve spoustě oblastí nejsou). A pouštět některé typy výpočtů jinak než z terminálu by mi přišlo jako úplný nesmysl.

    Ale naštěstí v OS X mají i zsh... ;-)
    Marián Kyral avatar 8.5.2008 09:03 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Nějak jsem se nedočetl, jak se vyřešil ten CAD, co běží jen pod win.
    Cubic avatar 8.5.2008 11:16 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Ma chyba.
    Především, výpočtové programy, které společně s VectorWorks používá, běží jen na Windows
    tohle je spatne zformulovane. Jen na windows bezi pouze ty vypoctove programy. CAD bezi bez problemu jak na Win tak OS X. Zkusim to opravit.
    Jinak jeden z architeku kresli v AutoCADu na iMacu. Hlavne ze ma zelezo s jablkem, ale stejne na tom jede bootcamp s windows :)
    8.5.2008 13:36 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Se divim, že jí nekoupili iWork a musí chudák holka používat nepovedenou kopii MS Office.
    hmm
    8.5.2008 14:03 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    že jí nekoupili iWork a musí chudák holka používat nepovedenou kopii MS Office.
    Ano, samozřejmě, M$ přece úplně všechno okopíroval od Applu. A že Office jsou o skoro 20 let starší než kterákoli součást iWorku, to přece vůbec nevadí ;-)
    pavlix avatar 8.5.2008 19:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Hmm, sarkasmem shazovat sarkasmus :D....
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    8.5.2008 22:36 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    To nebylo mysleno "iWork zkopiroval MS Office", ale jako "MS Office pro Maca jsou nepovedene zkopirovany MS Office pro Win" (alespon ja to tak pochopil).
    8.5.2008 14:09 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Co to meleš o tom co bylo dřív? To je vcelku jedno ne, hlavní je jak co funguje.
    hmm
    Cubic avatar 8.5.2008 14:31 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    coze?
    Cubic avatar 8.5.2008 14:38 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    aha uz vim, spatne umistene
    jinak na iWork taky prisla rec, ale vzledem k tomu ze potrebuje dost funkci z MS Excel a v te nepodarene kopii jich valna vetsina funguje tak to nebylo nutne, navic stejne nikdo nevi co vsechno iWork umi a jestli by ji to vubec pomohlo
    8.5.2008 17:56 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Co to meleš o tom co bylo dřív?
    Prosím nemelu, nýbrž konstatuji, a to reakci na vaši poznámku o kopii.
    8.5.2008 17:53 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Co se stalo, že macbook je teď tak in?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    8.5.2008 17:56 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Je to jednoduchý, protože OS X.
    hmm
    8.5.2008 18:44 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Co se změnilo okolo OS X, že je macbook tak in?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Algi avatar 8.5.2008 19:02 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Okolo Mac OS X se změnila spousta věcí; přesto zůstal stejný (tady si prostě musím rýpnout do Vist :-) ). Ale jako hlavní důvod bych viděl cenu. Dnes jsou Macy rozhodně dostupnější, než dříve. Proto si lidé jako já řeknou: "když je to levnější, proč to nezkusit?". MacBook má hezký design, je v něm Mac OS X a cena je vcelku příznivá. Jediné, co se mi na něm nelíbí je jeho monitor. Lesklý, s divnými barvami...
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    Cubic avatar 8.5.2008 18:37 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    imho je duvodu vic. Krome toho, ze to zelezo samotny neni nejhorsi tak i OS X muze byt prijemnejsi na ovladani nez windows tak je tu jeste "cool" faktor, kde se Apple snazi vzbudit dojem exkluzivity a nadrazenosti macu nad pc viz. reklamy "Hi I am Mac, Hi I am PC..." - kdo by si koupil sediveho a nudneho urednicka kdyz muze mit toho "cool" pohodare v dzinach a tricku
    8.5.2008 18:55 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    A že těch reklam tady běží!
    hmm
    Cubic avatar 8.5.2008 20:16 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Nemluvim jen o cechach, ja napriklad jsem tomu byl vystaven na kazdem druhem filmu v kine a reklama na Air uz mi leze krkem. Taky jsem nerekl, ze to plati na kazdeho, ale na druhou stranu by me zajimalo kolik lidi co si ho koupilo pretim nejakej ten spot na youtube nevidelo.
    9.5.2008 02:58 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Já konkrétně jsem si koupil macbook protože jsem chtěl přenostej počítač a podle parametrů který jsem chtěl mi vyšel nejlevnějš. Řekl jsem si je to intel když tak tam prdnu ubuntu, přinejhoršim windows, no a zůstal jsem u OS X. Myslim, že hodně dělá ten intel.
    hmm
    Cubic avatar 9.5.2008 15:36 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak přijít k MacBooku, který vlastně nechcete.
    Vzdyt ja proti tem pocitacum nic nemam. Pokud by mi nekdo dal na vyber nejakeho maca s OS X nebo notas Lenovo bez moznosti dat na to linux tak jdu asi do jabka. Jen jsem se pozastavil na uzasnym marketingem firmy Apple a hlouposti !nekterych! jejich zakzniku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.