Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.
Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.
Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.
Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.
Byla vydána nová verze 5.4.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie). Z novinek lze vypíchnout vylepšenou podporu Waylandu. Nejnovější darktable by měl na Waylandu fungovat stejně dobře jako na X11.
Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.3 s kódovým jménem Zena. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že nástroj Systémová hlášení (System Reports) získal mnoho nových funkcí a byl přejmenován na Informace o systému (System Information). Linux Mint 22.3 bude podporován do roku 2029.
GNU Project Debugger aneb GDB byl vydán ve verzi 17.1. Podrobný přehled novinek v souboru NEWS.
Josef Průša oznámil zveřejnění kompletních CAD souborů rámů tiskáren Prusa CORE One a CORE One L. Nejsou vydány pod obecnou veřejnou licenci GNU ani Creative Commons ale pod novou licencí OCL neboli Open Community License. Ta nepovoluje prodávat kompletní tiskárny či remixy založené na těchto zdrojích.
Nedávná vlna veder se bez klimatizace dala těžko vydržet. Dovoluji si dát malý návod jak připravit v mžiku chutný ledový čaj 
Co je k tomu zapotřebí? Sypaný čaj dobré kvality a především chuti (samozřejmě stačí i pytlíkový, ale za nižší cenu lze koupit kvalitnější sypaný) - doporučuji Earl grey, zelený jasmínový nebo třeba Daarjeling. Dá se de facto ale použít jakýkoliv jiný.
Uvaříme si trochu vody. Do hrnku dáme jednu až dvě čajové lžičky čaje a do třetiny zalijeme vroucí vodou (to jest tak 0,5-1 dcl vody. Po 1-5 minutách (dle druhu čaje) vznikne optimální koncentrát, do kterého můžeme dát lžičku cukru, pokud sladíme, nebo nemusíme. Přes sítko přelijeme do jiného hrnku, aby se nám čaj nepřelouhoval a nebyl hořký.
Do 3 - 5dcl sklenice nalijeme vodu (z kohoutku, nebo vychlazenou z lednice) tak do 3/4tin. Následně k tomu přilijeme onen vyfiltrovaný koncentrát a dolijeme sklenici do plna. Přidáme pár kostek ledu, vhodíme brčko a je to! Chutný ledový čaj je na světě, a celá příprava nezabere víc jak 10 minut. Dobrou chuť 
Tiskni
Sdílej:
Mám jednodušší recept: 
1) Půjdu a koupím Lu Xue Ya.
2) Převažím vodu a rychle zchladím téměř na bod mrazu.
3) Zaliju čaj na 15-20 minut (mrznoucí jde i 20-25 minut) a sliju.
4) Vypiju. 
Jinak hezké, příště bych poprosil o recept na instatní polévku
Moje zkušenost je, že to chutná trošku líp, bez ohledu na to, že ve výsledku je to stejně ledové.
Jen počkej, někde jsem tu měl recept na tu instantní vodu, co jsem koupil v supermarketu. Bylo na něm, co do ní mám přidat, jenže já to vždycky zapomenu...
Hmm, pasterizacia je jeden pojem, co ma v suvislosti s tymto napada. Zchladenie vody tie bakterie asi nezabije a ked sa ladovy caj dostane do zaludka a zohreje sa, tak sa prebudia k zivotu. Tolko moje laicke dva centyNo ale ten život asi pro ně nebude moc dlouhým potešením vzhledem ke kyselině chlorovodíkové (HCL)
i když to asi stejně nezavraždí všechny druhy, značně to počty zredukuje :)
A co kdybych udělal rovnou celý hrnek čaje a ten nechal vychladnout? Má to zalévání koncentrátu studenou vodou i nějaký jiný smysl, než že to bude rychlejší?
Jinak díky za inspiraci.
deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
ale zase ta chuť, ta chuť potom! :e)
Jinak další luxusní čajíky pro výrobu koncentrátu vyzkoušeny - bílý Pai Mu Tan (mňam), zelený Lung Xing (taky ňamiňam) a jakýsi bezejmený nepálský oolong, co chutná jako Darjeeling :]]
takovou tu "čajovou houbu" (moc se v tom nevyznám, kamarád to pěstoval a mělo to takovou nakyslou chuť).Kombucha