abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus

    20. 9. 2013 | David Ježek | Hardware | 7242×

    Fenomén tick-tock výroby, kdy se vždy po roce střídá náběh ověřené architektury na novém výrobním procesu s vylepšenou architekturou na procesu lepší, opět následováno touto architekturou na procesu zase o pár nanometrů menším, má v desktopech své časy spočítané. Intel bude tick-tock procesory uvádět nadále jen pro mobilní segment, v desktopech bude nabízet pouze tock generace.

    Obsah

    Intel končí s tick-tock modelem u desktopů

    link

    „Broadwell“ versus „Haswell Refresh“, to je ožehavé téma posledních měsíců, co se týče desktopových procesorů Intel. Zdá se, že rozuzlení je na světě, byť jakkoli v tuto chvíli neoficiální. Intel prý bude soustředit síly vývoje a rané tick výroby na mobilní segment a u desktopů upustí od ročního vývojového tick-tock cyklu. Deskotpy počínaje současným „Haswellem“ přecházejí na dvoujetý cyklus, který nabídne pouze „tock“ procesory.

    A upřímně, je to logické. Desktopy jsou na ústupu, už dávno nejsou takovým ternem jaké sílící mobilní a ultramobilní segment a také nám v x86 segmentu v podstatě skončil konkurenční boj mezi hi-end CPU. Intel by tak každým nově vydřeným, drahou a zpočátku ne tolik dostupnou výrobou vyráběným tickem jen parazitoval na vlastních prodejích předchozího tocku, který si pohodlně vyrábí v továrnách na starší technologii, nebo jen vytahuje z vyrobených zásob ve skladech. Intelu toto pragmatické chování plně schvaluji, desktopy již nějaký razantní růst výkonů neužijí tak jako mobilní segment a stejně tak vývoj úsporných technologií se lépe uplatní tam.

    AMD pojmenuje Radeony „HD 9000“ po vzoru svých APU

    link

    Dlouho se řešilo, jak to AMD provede s názvy nové generace Radeonů. Hloupě si totiž vypotřebovala označení „HD 8000“ v OEM a mobilním segmentu na přeznačená GPU řady HD 7000 (to není nic nového, to si prostě žádá marketing a dělá to i Nvidia: GeForce GTX 380 nebo něco takového jsme u ní prostě neviděli) a HD 9000 by už naráželo na generace minulé (i když to byl problém i řady 7000 a 8000, ale vem to čert).

    No zkrátka je zde nové značení a vypadá následovně (rozděleno podle jednotlivých výkonnostních tříd produktů):

    • AMD Radeon R7 240, R7 250
    • AMD Radeon R7 260X
    • AMD Radeon R9 270, R9 270X
    • AMD Radeon R9 290, R9 290X

    Tyto informace odhalila nejnovější verze utility GPU-Z, takže jim lze věřit. AMD tedy zavádí podobný způsob značení jako u APU, kde také máme A4, A6, A8 či A10 s nějakým dodatečným číslem.

    Termín odhalení architektury

    link

    Novou generaci GPU „Hawaii“ mimochodem AMD představí 25. září na akci AMD GPU ‘14 Tech Day konané, jak jinak, na Havaji. Ten den bude představena minimálně celá architektura nové generace, je otázkou, co výrobce odhalí z parametrů jednotlivých modelů. Nové Radeony by se každopádně mohly objevit již příští měsíc (tolik říkají optimisté), případně obecně v posledním čtvrtletí letošního roku. Připomínám, že půjde stále o 28nm GPU, byť o něco pokročilejší oproti současným Radeonům, kde model HD 7970 byl světu představen v prosinci 2011 (později nahrazen vylepšenou GHz Edition) .

    Hardwarové novinky

    SanDisk představil paměťovou kartu formátu CFast 2.0, nástupce CompactFlash

    link

    Formát CFast je fyzicky shodnou novou variantou standardu CompactFlash. Namísto rozhraní PATA/IDE používá SATA, a to v aktuální 6,0Gbps verzi, tedy s teoretickou přenosovou rychlostí až 600 MB/s. Právě rozhraní je úzkým hrdlem CompactFlashe již pár let, kdy rychlosti NAND flash čipů a řadičů dosáhly hodnot přesahujících teoretický limit rozhraní UDMA7 PATA, tedy 167 MB/s.

    CFast je tedy jistě budoucnost. Karty nejsou s ohledem na rozhraní pochopitelně fyzicky kompatibilní s klasickým CompactFlashem, to ani není možné, jakkoli SATA umí emulovat protokoly PATA. Softwarově je to ale podporováno, takže vše je jen otázka nových slotů v zrcadlovkách. CFast používá 7pinový datový konektor a 17pinový napájecí (standardní SATA rozhraní má 7 + 15 pinů).

    SanDisk nyní uvedl na trh své karty CFast 2.0, dosahující rychlostí až 450 MB/s čtení a až 350 MB/s zápisu. Aktuálně nabízí kapacity 60 a 120 GB (menší model zapisuje rychlostí 225 MB/s). Ceny neohlásil, ale představil i USB 3.0 čtečku pro tyto karty :-).

    Hardwarové novinky

    Apple představil iPhone 5s a levný iPhone 5c

    link

    Hardwarové novinky

    Na světě jsou dva nové iPhony a iOS 7. Nejprve si povězme o novém hi-endu iPhone 5s. Ten vychází z dosavadního modelu 5, nese displej o stejné velikosti i rozlišení, má o něco větší výdrž, ale jeho srdcem je nový 64bit ARM procesor Apple A7 a také foťák si polepšil z hlediska velikosti čipu i světelnosti (f/2.4 → f/2.2). SoC A7 je vyráběno 28nanometrově a jde o 1,3GHz dvoujádro generace ARMv8 integrující grafiku PowerVR G643 a doprovázené Apple M7, motion co-processorem pro zpracování dat z akcelerometru, gyroskopu, kompasu atd.

    Hardwarové novinky

    Od LPDDR2-1066 paměti se přešlo k LPDDR3 (opět 1 GB), flashové úložiště je k dipozici v kapacitách 16, 32 a 64 GB. Displej je typu IPS s rozlišením 1136×640, kontrastem 800:1 a jasem až 500 cd/m². Video je podporováno nejen jako 1080/30, ale i 720/120 a je zde dvojitý LED blesk s různou barevnou teplotou LED, mixovatelnou automatikou i uživatelsky pro co nejvěrnější barevné podání snímků.

    Apple tedy provedl jistý upgrade. Druhá část tohoto upgradu jde na bedra nové verze iOS 7, kde jsou nejvíce vidět kosmetické změny GUI, s podrobnostmi vás odkáži na Wikipedii. iPhone 5s začíná na 18 tisících Kč za 16GB verzi a končí na 29 tisíc Kč za 64GB verzi (předběžné ceny českých e-shopů).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nový levný plastový iPhone 5c dostal SoC Apple A6, 16/32GB úložiště, displej též s 1136×640, foťák též starší s f/2.4 objektivkem, video též jen 1080/30, no zkrátka od pohledu taková levná plastová alternativa dosavadního iPhone 5c. Jenže s cenovkou 14 tisíc Kč. Barevných variant bude hned několik, tak si ukažme všechny.

    Hardwarové novinky

    Jsem snad jediný, komu ty ceny připadají *********?

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.9.2013 07:25 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jasně, "desktopy jsou na ústupu". Odteď budeme vše dělat patláním po mastném displeji mobilních hraček pro náctileté :-)
    20.9.2013 08:13 jary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Laptopy...
    20.9.2013 09:53 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    U výkonného laptopu, který potřebujete k pořádné práci, asi nepůjde o typický "mobilní" hračkový procesor. Kromě toho, pokud třeba pracujete jako vývojář, není laptop nic moc a potřebujete k němu minimálně dock. Zlatý desktop.... Jen blázen si může myslet, že zmizí.
    20.9.2013 12:10 mrv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    kdybys umel cist/premyslet, tak by ti treba doslo, ze "na ustupu" != "zmizi"
    20.9.2013 12:34 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No dobře. Když člověk v poslední době čte rozjásané články mladých "moderních" jinochů (odborný termín Mlamoj), má pocit, že za chvíli počítače zmizí a všichni si budeme hrát s umaštěnými kusy skla a soukromé pevné disky budou zakázané....
    21.9.2013 12:46 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    jednoznacny suhlas. tiez mi z tohto trendu stoja vlasy
    Jendа avatar 20.9.2013 13:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nevím, jestli se označit za vývojáře, asi jo. Mám jedinou „workstation“ - jeden z nejlevnějších 13" Asusů (i3 Sandy Bridge, 8 GiB RAM). Dock to neumí. Samozřejmě si k tomu připojuji klávesnici, myš a velký monitor. V čem přesně by mi to mělo vadit?

    Desktop nemám, protože takhle nemusím řešit správu, synchronizaci a zabezpečení víc počítačů.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 13:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Můžeš si k tomu připojit víc monitorů?
    Jendа avatar 20.9.2013 13:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Má to VGA a HDMI, ale nevím, jestli je ta karta umí samostatně (minimálně kombinaci VGA a interní displej zvládá). Na vícmonitorovou kombinaci jsem si nikdy nezvykl.
    22.9.2013 15:26 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Neumi, ty v noteboocich umi vetsinou jenom jeden vystup. Btw. me treba nestaci tech monitoru na praci ani 6 ... bohuzel ... takze notebook nepripada v uvahu, pokud nejsem zrovna na cestach. Kdysi jsem to resil displaylink donglem, ale to stoji za prd (synergy nebo x2x nic moc).
    Jendа avatar 22.9.2013 15:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Já raději přepínám plochy softwarově bez námahy než hardwarově otáčením hlavy :)
    Bystroushaak avatar 22.9.2013 19:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Já mám radši oboje.
    23.9.2013 09:23 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    404
    23.9.2013 22:40 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Můj viditelný rozměr jsou dva monitory 1920x1200+1600x1200. tedy 3520x1200 pixelů. (viz muj desktop) Na nich mám 4 softwarové plochy. Přímo viditelná plocha na níž mohu mít 3 otevřené A4 dokumenty plus dokument, který sám píšu, je neocenitelné. Dříve jsem měl rozložených několik knih po stole a do bloku jsem psal. Mít každý dokument na jiné ploše, je jako bych všechny knihy musel zavřít (sice se záložkou) a když do bloku píšu.

    Desktopy rozhodně nevymizí, protože lidí, kteří přijdou do práce a zapnou desktop, pracují u něj, pak ho vypnou a jdou domu je obrovské množství. Ne softwéráři, admini, síťaři, kteří pracují pro několik firem, ani manageři, co velmi cestují, a spousta jiných, který mají notebooky, ale účetní, projektanti, inženýři, všichni kmenoví zaměstnanci firem, kteří maji v kanclu stroj a na tom pracují.

    Tenhle humbuk kolem toho, že desktopy vymizí je podle hlavně proto, že se neprodávají tolik. A neprodávají proto, že firmy i domácí uživatelé je už mají, Moorův zákon už přestává platit. Za 18 měsíců výkon jistě není dvojnásobný. (Před více než 2 lety jsem si kupoval nový komp s i5 3400K, v současnosti je ve stejné úrovni i5 3570K. Cena cca stejná, výkon o pár procent větší takže nezajímavé zvýšení.) Není důvod proč měnit desktopy. V letech cca 1995-2005 byl 2 roky starý komp na poloviční cestě k morálnímu zastarání firmy i lidé měnily desktop mnohem častěji.

    28.9.2013 20:48 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    S tím v zásadě souhlasím, jen je otázka, zda nerozlišovat desktop a workstation.
    20.9.2013 15:23 WNJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Vykon. Koukni na anandtech benchmark, v kodovani videa (ktere muzeme povazovat za podobnou ulohu jako kompilaci neceho vetsiho, pokud mas SSD, ktery bys mit mel), notebookovy SB i3 je cca 3x pomalejsi nez SB i7, u modernejsi CPU to vychazi podobne.

    Tohle neni vec, kterou bys poznal u neceho maleho v pythonu, ale u kompilace vetsiho kusu c++, analyzy dat kterych je vic nez par GB a podobne, to dost poznas.
    Jendа avatar 20.9.2013 15:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Zatím jsem čekal na kompilaci gnuradia (dělám jednou za rok) a syntézu VHDL (to nasere, ale problém je, že jim pořádně nefunguje paralelizace); věci, na kterých jsem se podílel, se kompilují asi sekundu.

    Analýzu velkých dat, když už provádím, provádím na hučících velkých serverech daleko ode mě :).
    20.9.2013 16:18 WNJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To je hezke, ale ne kazdy pracuje s malym SW.
    20.9.2013 17:01 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To je hezke, ale drtiva vetsina lidi nepracuje s velkym SW a s velkymi daty. Drtiva vetsina lidi nepotrebuje vykonny desktop. Proto jsou desktopove procesory na ustupu.

    Jiste, vzdycky se najdou lidi co budou potrebovat vykonny desktop, ale ti si za nej budou muset priplatit, protoze uz to nebude masova zalezitost. Stejne jako se doted vyrabi CRT monitory a stoji nehorazne prachy, budou se i nadale vyrabet vykonne desktopy a budou stat nehorazne prachy. Ale tak jako je naproste vetsine uzivatelu na svete putna kolik stoji moderni CRT monitor, bude jim za par let putna kolik stoji moderni vykonny desktop. Ze ho zrovna WNJ opravdu potrebuje je prima ale nic to nezmeni na tom ze desktopy jsou na ustupu.
    21.9.2013 10:14 WNJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Skoda, ze o tom ta diskuse nebyla. Byla o tom, ze Hrach si mysli, ze je vyvojar i kdyz nikdo nekontroluje jeho produktivitu a muze na vysledky zbytecne dlouho cekat, nebo neco takoveho.
    Jendа avatar 21.9.2013 10:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nevím, jestli se označit za vývojáře, asi jo.
    Dobře, omlouvám se, tak ne. Nicméně furt nějak nevidím to, že vývojář automaticky pracuje s gigantickým SW, který se např. kompiluje nezanedbatelně dlouho.
    21.9.2013 11:52 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    1) Prevazna vetsina zmen a naslednych kompilaci se netyka celeho projektu, jen nekolika souboru.

    2) U kompilace celeho projektu casto neni duvod cekat na dobehnuti kompilace, proste zadam kompilaci a dal pokracuji v praci.
    22.9.2013 15:50 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Uz jen podle Jendovych blogu (a clanku) tady na abclinuxu je to vyvojar a hacker jakych je malo. Asi by mel psat v Jave, aby vsechno bylo 10x komplikovanejsi a trvalo 100x dyl a pak si muze rikat vyvojar ze :-)
    21.9.2013 17:07 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To je hezke, ale drtiva vetsina lidi nepracuje s velkym SW a s velkymi daty. Drtiva vetsina lidi nepotrebuje vykonny desktop. Proto jsou desktopove procesory na ustupu.
    Peknej blabol...

    Desktop procesory nejsou na ustupu. Prodeje klesaji protoze vetsina lidi uz desktop ma. A kupovat novej nema moc smysl, protoze vyvoj se skoro zastavil a 8 let starej comp neni o moc pomalejsi nez dnestni stroje.
    21.9.2013 21:53 mensi lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    8 let starej comp neni o moc pomalejsi nez dnestni

    Pouziji vase slova:
    Peknej blabol...
    21.9.2013 23:07 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    mam tady vedle sebe E6600 a i5.

    Pri normalni praci zadnej rozdil. Pri vypoctech je i5 zhruba 2x rychlejsi ale zaplatis za to skoro 2x vyssi spotrebou.

    Urcite to neni v zadnym ohledu 30x rychlejsi, coz by se dalo predpokladat vzhledem k Moorovu zakonu.
    Jendа avatar 21.9.2013 23:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Dost záleží na tom, kterou i5. Ono je zase padesát výkonových podskupin a deset mikroarchitektur…
    21.9.2013 23:28 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    je to 3570 ivy bridge.

    Dalsi zajimava vec je ze to e6600 ma 2.4 GHz a i5 3.4 GHz.

    To je dost maly zvyseni za tu dobu. Navic co si vzpominam tak 4 GHz procesory uz existovaly snad pre 10 rokama...

    njn, rychlost svetla je smesne mala, a tak se budeme muset smirit s pomalejma processorama... :-)
    23.9.2013 14:52 mensi lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Delate si opet prdel?

    E6600 je vyrazne pomalejsi nez i5 3570, to je videt i na syntetickych benchmarcich, treba zde a zde; a to srovnavame navic jine kategorie.

    Moji E8600, ktere je vykonnejsi nez E6600, strci do kapsy i soucasny lowend Celeron za 1000Kc, v praxi u vetsiny aplikaci overeno a jeste to min zere.

    Tedy vase
    protoze vyvoj se skoro zastavil a 8 let starej comp neni o moc pomalejsi nez dnestni stroje.
    je neuveritelny blabol, radsi to priznejte a nedelejte ze sebe lamu vola.

    23.9.2013 17:58 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    to je videt i na syntetickych benchmarcich
    Jak jsem rekl, pri vypoctech je ten rozdil zhruba 2x, coz je tragicky na tu dobu.

    Nevidel jsem tam co presne testuji. Vzhledem k tomu ze e6600 ma 2 jadra a i5 4, tak u **syntetickych** benchmarku, kde kazdy jadro pracuje oddelene a nepotrebuji komunikovat, ani pristupovat k pameti :-) by se ty vysledky na ktery odkazujes daly dosahnout.

    Pokud ze vsech jader zacnes pristupovat k pameti tak na to muzes zapomenout.

    A porad se to ani nepriblizuje k zrychleni 30x, ktery by melo nastat pokud by vyvoj pokracoval podle Moorova zakona.
    24.9.2013 09:21 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Moji E8600
    Tak tímhle hezky popíráte celou svou polemiku. :-)
    28.9.2013 20:51 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nepleteš si 'i' a 'e'?
    Jendа avatar 21.9.2013 23:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To není pravda. Podívej se třeba sem.
    22.9.2013 13:08 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    > Drtiva vetsina lidi nepotrebuje vykonny desktop. Proto jsou desktopove procesory na ustupu.

    Nikoliv.

    Na ustupu je desktop proto, ze propadaji prodeje. Prodeje propadaji, protoze nove rady neprinasi narust vykonu. Narust vykonu se nedostavuje, protoze od roku 2005 se zastavil zakazniky nejvice vnimany prinose vyplyvajici z Moorova zakona diky dosazeni fyzikalnich hranic technologie. Zpusob kontinuity Moorova zakona po roce 2005 nema prozatim dostatecnou podporu a pochopeni u vyvojaru. Navrhnout ucinne a zaroven korektne paralelizovanou verzi aplikace je zatim drazsi nez jednovlaknovou. A jak presvedcit vsechny uzivatele, ze potrebuji neco drazsiho, chybovejsiho s prinosem o kterem lze polemizovat a po zmereni si kolikrat i zanadavat.
    26.9.2013 12:33 WNJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ha, a z ted jsem si vzpomnel na tuhle perlu. Rikas "lepsi CPU nepotrebujeme, protoze si to muzeme pustit na serveru"?

    To je jak ze ekologicka aktivistka co rikala, ze ji nemit elektrinu nevadi, ze se na tu televizi klidne bude divat pri svickach ;-)
    Jendа avatar 26.9.2013 12:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ne, říkám „nepotřebuju řešit synchronizaci všech dat mezi desktopy a notebookem“.
    28.9.2013 20:53 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Server není desktop, pokud sis nevšiml.
    20.9.2013 09:01 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Aspoň vidíme, jak velký procento na světě existující výpočetní techniky za celou svou životnost nedělala nikdy nic smysluplnýho :-D
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    20.9.2013 08:50 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ceny ******
    To je jeden ze základních učebnicových postupů v marketingu (obvykle zmiňovaný též u relevantního učiva v mikroekonomii): při uvedení nového produktu na trh nasadit vysokou cenu, počkat až si tu věc za tu cenu nakoupí všichni kdo jsou ochotni, a teprve potom cenu o něco snížit, počkat, a tak dokola. Ať už jsou výrobní náklady (přímé + nepřímé) jakékoli, tento postup obecně maximalizuje zisk. U nablýskaných hogo fogo hraček to platí úplně stejně jako u kteréhokoli jiného zboží, ale zřejmě to u nich prakticky líp funguje. K vytvoření počátečního překmitu hogo fogo poptávky lze s výhodou využít mediální hype, a pokud se samovolně vytvoří pozitivní davová psychóza tak tím líp. Být schopen prodat za vyšší cenu než konkurence vyžaduje, aby zákazníci vnímali produkt jako do jisté míry vyjímečný = bezkonkurenční. Těžko takto uvedete na trh svou aktuální sklizeň brambor...
    [:wq]
    20.9.2013 08:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ceny ******
    Staci, kdyz k tem bramboram dam ceduli, ze jsou "Bio" a napalim jim cenu na desetinasobek ...
    20.9.2013 08:55 timt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Mno tak to ať si intel strčí do tunelu. Mám ve svém serveru stále AMD X2 3800 - 35W TDP. 7 let staré. Horko těžko seženu dnes něco podobného. Tak jaké pak, že není potřeba vývoje? To si mám kupovat Atom? Proč? Vyměnovat desku, procesor, patlat se s tím a výkon o 10% vyšší než 7 let starý procák. Sakra kam ten svět spěje? BTW Poraďtě dvoujádro s nízkým TDP (do 45W APU, 30W CPU)
    20.9.2013 09:13 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Věc názoru, to co jsem před 8 roky dělal s 2500+ bartonem dnes zvládnu s mini itx atomem (marshalltown) s desetinovou spotřebou. Nikde nepřekáží hučící bedna, jen je v rohu strčená pasivní krabička o málo větší než domácí router. Za dva tři roky se ta cena vrátí v elektrice.

    Ale k tvýmu dotazu - osvědčil se mi C-60 od amd, nežere, podpora slušná, výkon dostatečnej.
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    20.9.2013 10:12 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    A10-6700T
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    Limoto avatar 20.9.2013 10:44 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Intel Celeron 1007U (17W TDP) a je i s prknem. Jinak je potřeba brát do úvahy, že dneska mají CPU oproti AMD K8 integrovanej v sobě i northbrige, takže TDP je o něco vyšší. Jinak když si dám vyhledat CPU do socketu 1155, tak 35W kousky jsou i mezi těma nejlevnějšíma Sandy Bridge Celeronama.
    24.9.2013 20:30 ehm...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ehm... K8 MÁ integrovaný northbridge, byl to naopak první mainstream procesor takto postavený... (na K8 lze via HyperTransport pověsit rovnou southbridge, že to AMD nikdy nedokázala naplno využít a že většina soudobých AMD/ATi chipsetů je postavená v podstatě zastarale je samozřejmě problém č.2).
    Limoto avatar 24.9.2013 20:42 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus

    To je sice pěkný, ale pokud není čipset, kterej by to využil a musí tam teda být další čip, co bude topit, tak je to trochu bezvýznamný.

    24.9.2013 22:20 ehm...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    (ovšem jestli je potřeba či nikoliv další čip, to s tím, zda má CPU integrovaný nb tak docela nesouvisí, že, to jsou relativně mimoběžné záležitosti, nakonec ani jednočipové čipsety nejsou nic nového pod sluncem a byly tu už v časech procesorů, které nb zcela určitě integrovaný neměly, je to jen otázka praktičnosti a vyrobitelnosti celé konstrukce)

    Na toto téma je poměrně slušný článek na anglické Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Northbridge_%28computing%29

    K8 má northbridge integrovaný a to podle všech kriterií.
    20.9.2013 15:39 Ziktofel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    i7-4765T
    24.9.2013 12:29 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    4ta generace i3 i4340
    mikirc avatar 20.9.2013 09:27 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jsem snad jediný, komu ty ceny připadají *********?
    Ovečkám je jedno kolik to stojí a jestli to má tu cenu. Hlavně že budou mít novy iPhone
    Byl jednou jeden...
    20.9.2013 10:33 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ja si myslim, ze naopak vysoka cena je rovnez tahakem. Kdyby to nestalo 20 tisic, tak by se ti chudaci co si ho porizuji na splatky nemohli citit nadrazeni. Videl jsem cloveka, ktery horko tezko dava dohromady penize na najem, ale iPhone ma.
    20.9.2013 12:03 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Hele to je uplne jednoduchy ... vis jak poznas skutecne bohatyho cloveka? Nema mobil (nebo ma uplne obycejnou tlacitkovou "sunku") .... ale ma !mechanicky! hodinky na ruce. On totiz velmi dobre vi, co hodnotu ma a co ne => elektronika je spotrebak, nema smysl kupovat cokoli vic, nez co splni ucel.

    Samo, zaroven bude oblecenej v kvalitnich materialech, dost pravedepobne usitych na miru. Ale vizuelne nebude budit zadnou extra pozornost - zadny vystrednosti.

    Vystrednosti prave voli ti, kteri na to ve skutecnosti nemaji. Tudiz se snazi vyvolat ten humbuk kolem sebe, aby to vypadalo, ze na to maji a samo, se s kazdou pitomosti musi nalezite pochlubit.
    Jendа avatar 20.9.2013 13:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    vis jak poznas skutecne bohatyho cloveka?
    Bohatého duševně? Má vysílačku? :-)
    ale ma !mechanicky! hodinky na ruce. On totiz velmi dobre vi, co hodnotu ma a co ne => elektronika je spotrebak, nema smysl kupovat cokoli vic, nez co splni ucel.
    Mohl bys tohle trochu rozvést? Osobně jsem názoru, že digitální hodinky mají nižší TCO než mechanické a proto tohle nechápu. Je můj předpoklad s TCO chybný nebo je v tom něco víc?
    Pavel Stárek avatar 20.9.2013 14:51 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Já si myslím, že mechanické hodinky (což není nijak levná záležitost třeba: PRIM Diplomat 34C stojí "jen" 72000Kč) a nemyslím tím takové ty rádoby ručičkové s quartzem, vydrží hromadu let, na nich se totiž nemá co zkazit. Jistě, elektronika taky nějakou dobu vydrží, ale 150 let rozhodně ne. To je prostě ruční piplavá práce která má sběratelskou hodnotu. Ano mohu mít sbírku ajFounů, ale ty nebudou funkční, kdežto ty železné hodinky budou.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Jendа avatar 20.9.2013 14:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Digitálky za 100 Kč z tržnice mi opakovaně vydržely přes 2 roky. Vydrží mi „levnější“ mechanické hodinky za 2000 Kč celý život? A to je nesmím ztratit.
    Jendа avatar 20.9.2013 14:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Rozptyl 30s/den (dle datasheetu) taky nic moc (digitálky jsou o řád přesnější) a každý den natahovat…
    Pavel Stárek avatar 20.9.2013 15:03 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nepochopil, ale nevadí :-) O tom to totiž vůbec není.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Jendа avatar 20.9.2013 15:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nepochopil jsem
    elektronika je spotrebak, nema smysl kupovat cokoli vic, nez co splni ucel
    Jak říkám, digitálky mají nižší TCO, jsou tedy „méně“ a účel plní.

    (ještě se můžeme bavit o odolnosti přes EMP a subjektivní složitosti odečítání času (osobně snadněji dekóduji sedmisegmentovku než ručičku))
    Pavel Stárek avatar 20.9.2013 15:14 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Je to o tom, že jsou prostě lidé (a velmi bohatí), kteří si sice nekoupí iPhone za 25 000 , ale klidně nějakou Nokii za 1000. Ale klidně si koupí mechanické hodinky za 70 000. A neukazují své "bohatství" tím, že jako některé iOvce vytáhnou ušmudlaného ajFouna v tramvaji z kapsy (nejlépe na půjčku) a ještě se kouká, jestli ostatní koukají že on má ajFouna :-D

    Ty hodinky jdou například pozlatit, vyrábějí se limitované edice, dají se dát klidně do banky do trezoru a za dvacet let prodat za 90 000 a třeba i víc. A nejde o to, že to jde s přesností +-30 sekund za den.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Jendа avatar 20.9.2013 15:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Zatímco hodinky nosí v trenýrkách, aby je pokud možno nikdo neviděl.
    Ty hodinky jdou například pozlatit, vyrábějí se limitované edice
    Aha, takže stejný efekt jako „já mám nejnovějšího pozlacenýho šmírfouna za 30k“
    dají se dát klidně do banky do trezoru
    Mluvili jsme o nošení, že?
    20.9.2013 17:20 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Drahé hodinky jsou vyloženě snobská záležitost (ti lidi s nima by levnej mobil taky nesnesli), to bych v tomhle kontextu fakt jako protiváhu jablek nevytahoval. Koneckonců, ta argumentace by se dala shrnout do: iphone má každá zbohatlická lúza, lepší lidi jsou o třídu vejš.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 16:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Rozptyl 30s/den (dle datasheetu) taky nic moc (digitálky jsou o řád přesnější) a každý den natahovat…
    Vtip je v tom, že ty mechanické hodinky budou reprezentativní mistrovské dílo i za 10 let a jejich cena nepadne dolu, pokud je zrovna neomlátíš a neodřeš. U digitálek bude cena poloviční už za rok, protože jsou to prostě digitálky, sériově vyrobený krám, stejný jako tisíc dalších, který bude okamžitě nahrazen dalším modelem, tentokrát s vodotryskem.

    BTW: Podívej se na Luxury Watches - How its made a seriózné mi řekni, jestli bys radši tohle, nebo digitálky.
    20.9.2013 17:07 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    "reprezentativni"

    A jsme opet u toho. Stejnou sluzbu splni mechanicke hodinky za 5 i 50 tisic, vzhled je subjektivni zalezitost. Jestli chce nekdo hodinky jako investici a schova je do trezoru, pak uz se neda bavit o nejake spolehlivosti/ucelnosti.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 17:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Stejnou sluzbu splni mechanicke hodinky za 5 i 50 tisic
    Splní stejnou službu z hlediska ukazování času, to ano.

    Nesplní však stejnou službu z hlediska reprezentace, investice a pocitu krásy z perfektního stroje. Ty hodinky budou dokonalé mechanické dílo, na které je radost pohledět i za padesát či sto let, kdežto digitálky budou jen kus zastaralé elektroniky, který navíc nejspíš funguje blbě, pokud vůbec, protože únava polovodičů a elektroniky vůbec.
    pak uz se neda bavit o nejake spolehlivosti/ucelnosti.
    To z toho prosím plyne jak?

    PS: Koukni se prosím na to video a řekni mi, zda bys je chtěl, nebo ne. Tu cenu 150 000 dolarů v úvahu neberme :)
    20.9.2013 18:34 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jenomze reprezentativni jsou z toho duvodu kolik stoji, ne jak vypadaji. Mam hodinky ktere vypadaji prakticky stejne a nestaly ani pet tisic.

    A nechtel bych je. Kdybych hodinky nosil, tak takove co neco vydrzi. Rekl bych, ze kdyz tenhle orloj upustis z metru na dlazky, tak musis za hodinarem.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 22:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jenomze reprezentativni jsou z toho duvodu kolik stoji, ne jak vypadaji. Mam hodinky ktere vypadaji prakticky stejne a nestaly ani pet tisic.
    Pic or it didn't happen.
    Rekl bych, ze kdyz tenhle orloj upustis z metru na dlazky, tak musis za hodinarem.
    Já bych zase řekl že ne.
    21.9.2013 12:56 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Fotka se dá nafotit ledajak... teda, na fotce to bude vypadat stejně, realita je jiná když je vemeš fyzicky do ruky.
    Jendа avatar 20.9.2013 19:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    BTW: Podívej se na Luxury Watches - How its made a seriózné mi řekni, jestli bys radši tohle, nebo digitálky.
    Digitálky.

    Sedmisegmentovka se mi rychleji přesně čte, má to plnohodnotné stopky a alarm.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 22:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Sedmisegmentovka se mi rychleji přesně čte, má to plnohodnotné stopky a alarm.
    To jsou hned tři funkce, které v běžném životě vůbec nepoužívám.
    Jendа avatar 21.9.2013 10:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No vidíš, a to já zase bych je používal (kdybych si k nošení čehokoli na těle - nejen hodinek, ale i třeba brmpaw, šmírovacího výzkumného náramku nebo nedej bože módních doplňků - z neznámých důvodů nevypěstoval před pár lety z neznámého důvodu nepřekonatelný odpor [časově to koreluje s dobou, kdy jsem začal všude jezdit na kole]) - teď tyto funkce musím složitě nahrazovat vytahováním mobilu (který už taky moc nenosím), hledáním a spoléháním se na pouliční či nástěnné hodiny atd. (to jsem se zase rozepsal)

    Nicméně abychom se vrátili k původnímu tématu
    ma !mechanicky! hodinky na ruce. On totiz velmi dobre vi, co hodnotu ma a co ne => elektronika je spotrebak, nema smysl kupovat cokoli vic, nez co splni ucel.
    Stále jsem nepochopil, proč bohatý/chytrý/ohlížející se na TCO má mít mechanické hodinky - ukázal jsem ti, že třeba v mém případě by digitálky plnily funkci lépe s menším TCO.
    Bystroushaak avatar 22.9.2013 19:15 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Je to asi stejný rozdíl jako nerez prsten od vietnamců za 50 a na zakázku dělaný prsten ze zlata. Oboje se nosí na prstu, oboje funguje podobně, ale to není to, co by hrálo roli. Kvalitu tomu dodává provedení, úprava na míru a krása (i ta technická). Někdo prostě žije v mindspace a stačí mu čistě funkce, někdo chce i něco víc.
    Jendа avatar 22.9.2013 21:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nevím, jestli je bordel to správné slovo. (vysoká entropie systému může snižovat jeho použitelnost) Ale jinak souhlasím…
    21.9.2013 13:02 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Já mám na mých ručičkových chronograf ;)
    22.9.2013 22:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus

    Proboha, hodinky, které udělají půl minuty za den, jsou bez ohledu na technologii dobré leda jako dekorace, protože neplní svou primární funkci. Když jsem naposledy nosil hodinky, byly to digitálky, sice ne z tržnice, ale taky nic super extra, a odchylku měly půl sekundy za den. Dnes se mi budík u postele o půl minuty rozejde tak za 2-3 měsíce a mobil za 1200 Kč takové odchylky za půl roku (mezi dvěma přechody mezi zimním a letním časem) nestihne dosáhnout.

    Vtip je v tom, že ty mechanické hodinky budou reprezentativní mistrovské dílo i za 10 let a jejich cena nepadne dolu

    A jakou to má výhodu proti investici do zlata nebo drahých kamenů, které si mohu dát do bezpečnostní schránky, čímž oproti hodinkám neplnícím svou funkci řádově snížím riziko ztráty, odcizení nebo poškození?

    Podívej se na Luxury Watches - How its made a seriózné mi řekni, jestli bys radši tohle, nebo digitálky.

    Když už bych se rozhodl nosit hodinky na ruce, tak nějaké nenápadné, tohle v žádném případě - ani kdyby to šlo naprosto přesně a dostal jsem to zadarmo.

    20.9.2013 17:01 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ten rozdíl je víceméně v tom, že ty mechanické hodinky jdou prakticky kdykoliv opravit, pač v zásadě je to pár mechanických součástek a v nejhorším nějakou vyměníš. U quartz hodinek je většina tohohle nahrazena kusem elektroniky, který když se rozbije, tak už to nikdo opravovat nebude a pokud už nepůjde sehnat náhradní strojek, tak smůla... jinak i ta oprava mechanických bude docela dost drahá. Takže hodinky za 70k opravit necháš, ale u těch za 2k ti to už nebude stát za to...

    Jinak co se týče přesnosti, tak si nemyslím, že digitálky z tržnice za 100,- by na tom s ní byly nějak líp :))
    Jendа avatar 20.9.2013 19:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    U quartz hodinek je většina tohohle nahrazena kusem elektroniky, který když se rozbije, tak už to nikdo opravovat nebude a pokud už nepůjde sehnat náhradní strojek, tak smůla...
    Jak často se ti u digitálek rozbije ten zalitý čip? Většinou odejde obal, upevnění řemínku, displej nebo kontakty od baterky.
    Jinak co se týče přesnosti, tak si nemyslím, že digitálky z tržnice za 100,- by na tom s ní byly nějak líp :))
    Papírově nevím, ale prakticky jo (nižší jednotky sekund).
    21.9.2013 13:00 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    On se nemusí rozbít sám, ale stačí když mu pomůžeš... utopíš je / etc... u mechanik tohle jde pořád opravit (byť draze), starý quartz ti už neopraví...

    No, nevím, mechanický hodinky nemám, nicméně co si pamatuju ty z tržnice, ta se mi na můj vkus rozcházely dost... teď mám ručičkový quartz a po roce je posunutý o pár sekund, nicméně jeho ceníkovka byla taky už přes hranici, kterou by za to spousta lidí nedalo...
    20.9.2013 15:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To je tedy legracni. Muj otec mel takove podobne hodinky, jeste nekdy za komunistu. Urcite nestaly 72000..

    Stejne tak kovane zabradli u nas v dome (postaveny 1890) uz se asi nevyrabi. Majitel ho nechal opravit, ale neudelali to tak pekne jako original - to by se asi nedoplatil.

    Jak se ta doba meni. Vsechno se dnes dela jednoduse a maskuje se tim, ze je to 100x levnejsi. A to nam pry roste zivotni uroven!
    Jendа avatar 20.9.2013 16:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To je tedy legracni. Muj otec mel takove podobne hodinky, jeste nekdy za komunistu. Urcite nestaly 72000..
    Taky bys mohl napsat, že telefon určitě nestál 29k. Srovnáváš úmyslně naprosto předražený produkt. Na DX jsou ručičkové hodinky za $7 a digitálky v místní tržnici za 50 Kč.

    Zkus jiný příklad. A zrovna jak je zábradlí „pěkné“ je moc subjektivní. Já třeba vzhled zábradlí vůbec neřeším. To kdybys napsal, že do roka zrezivělo…
    20.9.2013 18:36 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Rucickove, nebo plne mechanicke?

    Pekne zabradli neni zase az tak subjektivni. Ale ono se staci podivat i na domy - ty 100 let stare maji same kudrlinky, prestoze slo o normalni domy pro mestanskou stredni vrstvu. Dneska se nikdo s necim takovym nedela, protoze by to bylo prehnane drahe (jakozto rucni prace).

    Proste, neco tady, ekonomicky, nehraje.
    Jendа avatar 20.9.2013 19:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Rucickove, nebo plne mechanicke?
    Elektronkové nebo tranzistorové rádio?
    20.9.2013 16:57 jenicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    V poměru k příjmům nemusely mít k 72000 zase tak daleko, jak to může vypadat. Tehdy to taky byla sériová velkovýroba, dneska je to na zakázku.
    20.9.2013 18:40 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ze by tehdy byla seriova velkovyroba (zadne roboty, vsechno delali lide u stroju) mechanickych hodinek vyrazne levnejsi, nez malovyroba dnes (CNC stroje, specializovani vyrobci dilu..)?

    Nejak o tom mam pochybnost.
    20.9.2013 19:00 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Podstatne je, ze dnes jsou naklady u tech hodinek irelevantni. Zatimco tehdy byly mechanicke hodinky normalni zbozi, kde vitezi ten, kdo vyrobi rozumnou kvalitu za nejnizsi cenu, tak dneska to je prevazne status symbol pro snoby, takze tam je revertovana poptavkova krivka (viz veblen goods).
    20.9.2013 20:25 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ja vim, ale neprijde ti to zvlastni? Driv jakoby se ekonomicky vyplacelo vyrabet rucne slozite a hezke veci, i pro masy (relativne). Dneska je to pry drahe, pritom mame vsechny ty stroje, a mirnou nezamestnanost. Cim to je? Skutecne je vyssi zivotni uroven?

    Sice se mluvi o tom, ze nam stroje seberou praci, ale ja mam trochu pocit, ze je to prachobycejna socialni nerovnost, jenom jinak prevlecena. A tohle (zjednodusovani hezkych veci a vydavani to za pokrok a modu) je jeden ze symptomu.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 22:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Driv jakoby se ekonomicky vyplacelo vyrabet rucne slozite a hezke veci, i pro masy (relativne).
    Vždyť je to v případě hodinek týče docela blbost. Pěkné kusy koupíš za cenu do pěti tisíc, což mi přijde jako hranice, která odděluje sračky na rok od těch co vydrží let desítky a člověk si jich může trochu vážit. Nadstandard koupíš třeba za 20/30 tisíc a ty už pak máš na celý život. Ty mi stále nepřijdou jako něco pro snoby, ale pro lidi, co hledají kvalitu, tu skutečnou držící desítky let.
    21.9.2013 08:34 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    OK. Ale stejne mi prijde, ze moje otazka zustala nezodpovezena, i v jinych vecech.
    21.9.2013 10:08 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus

    Ja by som ako dovod videl proste to, ze v poslednych desatrociach sa znizoval dopyt po lacnej rucnej praci, kedze aj napriek tomu, ze bola lacna nemohla konkurovat cenou strojovej vyrobe. Remeselnici, co dokazili vyrobit schopne produkty zrazu nemali dostatok zakazok pre uzivenie svojich rodin a preto s tym remeslom prestali. Nakoniec pri jednotlivych remeslach ostali zvacsa len spicky a tie sa nechali dobre zaplatit aj predtym (a dnes su pravdepodobne s ohladom na unikatnost ich prace zaplateni este o cosi lepsie).

    Nasledok je jednoduchy: za mierne vyssie peniaze nez predtym rucnu pracu ti najlepsi proste robit nebudu. Obvzlast ak maju dostatocny dopyt aj po vysoko platenej praci. Ti, co by to boli ochotni robit za mierne vyssiu cenu oproti masovej vyrobe zas uz nemaju na to dostatocne zrucnosti.

    Co sa tyka vyssej zivotnej urovne, tak podla mna nie je otazne az tak ci ju mame, ale skor ci za to moze spolocensky alebo technologicky pokrok alebo ich kombinacia (co by som videl aj ako odpoved).

    Tiez mi pride, ze boom lacnych veci a velmi lacnej (a hlavne nekvalitnej) masovej vyroby v nasich koncinach uz vyprchava a ludia si zacinaju vazit skor kvalitne produkty a su konecne ochotni za ne aj zaplatit viac.

    Tiez verim tomu, ze dnes by k podobnej strate dopytu po remeselnikoch uz az tak moc nedochadzalo (resp. by bola mensia). Keby sa niekto z tych nezamestnanych rozhodol zaucit remeslu a vyrabat (prevazne rucne) produkty napr. vyssej kvality, tak si svojich zakaznikov najde. Ako clovek, ktory vyrastal na dedine stale poznam ludi, ktori sa zivia rucnou remeselnou vyrobou a neziju si zas nejak zle.

    21.9.2013 12:19 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Neprekvapuje. V podstate snizovani podilu lidske prace na 'jednotku uzitku' je jedina moznost, jak zvusovat zivotni uroven. Nekdy to jde cestou snizeni potrebne prace na vyrobeni te same veci, jindy to jde cestou 'zjednoduseni' veci pri zachovani uzitne hodnoty [*]. Nemyslim, ze to tehdy nebylo drahe, pouze se zmenilo vnimani toho, co je 'drahe' a co jsou 'masy'.

    [*] coz je nekdy proste osekavani na ukor kvality, jindy (jako treba tomto pripade hodinek ci obecne prechod od mechanickych k elektrickym a pozdeji k elektronickym) je to proste prechod k naprosto jine forme, ktera je natolik odlisna od predchozi, ze lze kvalitu jen tezko porovnat bez toho, abychom se nejdriv shodli na cilove funkci. Analogicky priklad od prechodu k mechanickych hodinek k digitalnim je treba prechod od klasicke mechanicke tel. ustredny, pres jednoduche elektricke az po dnesni VoIP ustredny. Neda se rict, ze by doslo k 'zjednodusovani', komplexita povetsinou (i u tech hodinek) roste, tim se veci stavaji mene transparentni a mene elegantni, ale ve vetsine beznych metrik jsou kvalitnejsi co se tyce plneni sveho primarniho ucelu.
    22.9.2013 21:29 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ja vim, ale neprijde ti to zvlastni? Driv jakoby se ekonomicky vyplacelo vyrabet rucne slozite a hezke veci, i pro masy (relativne). Dneska je to pry drahe, pritom mame vsechny ty stroje, a mirnou nezamestnanost. Cim to je? Skutecne je vyssi zivotni uroven?
    Ano. Například teď jsem měl otočený starý gauč a na štítku byl rok výroby a cena: 1967, 3600 Kčs. I kdyby dnešní gauče vydržely půlku toho co ten skoro 50 let starý, zatíží mou kapsu míň než ten starý gauč kapsu mých předchůdců. Předpokládám, že o dalších 50 let dřív to bylo ještě markantnější.
    20.9.2013 17:01 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No jestli máme zabředat do osobního vkusu, tak si přisadím.

    Na to že jsem lopata počítačová, jsem docela zpátečník: nemám rád složité telefony s velkým OS a dotykáčem, naopak mám rád tlačítka. Potřebuju volat na uchu nebo přes BT, SMSky mačkám nerad ale když musím, tak ocením nezkriplený jednoduchý editor. Foťák používám minimálně ale občas bodne. Jeden čas měly telefony s foťákem výkonnější střeva a horší výdrž na baterku... Takže momentálně je to Nokia C2-01, předtím tuším 6020, předtím... různé šunty co dal zaměstnavatel, rád vzpomínám tuším na 6150. Ty šestkové Nokie měly vždycky dobrou baterku a včas hlásily vybití - a měly tlačítko zvlášť na zvednutí a zvlášť na položení. Škoda že symbianové Nokie mají s každou novou generací naschvál zkriplenější editor SMS a horší možnost upravit menu na levém tlačítku (přestože výkon procesoru a vizuální pokročilost GUI jde s každou generací nahoru) - nechápu. U té poslední C2 jsem ocenil výrazný nárůst výdrže na baterku. Co bude dál, těžko říct.

    Hodinky jsem míval zamlada všelijaké za pár stovek až cca 1kKč. Vydržely většinou cca rok - někdy míň, nikdy víc jak 2 roky. Mívaly spíš mechanické závady (ulomilo se futro rafičky pásku apod.) a přesnost i u digitálek bejvala nic moc (za měsíc pár vteřin). Někdy v létě 2000 jsem si udělal radost a koupil jsem si takový nenápadně elegantní kousek od Seika: quartzové ručkové, relativně strohý vzhled, převážně hliník (včetně ciferníku) a zlatá obroučka. V té době jsem ještě občas nosil kravatu... Stály tehdy docela ranec: 4300 Kč, připadal jsem si trochu hloupě (jakože snob). Od té doby jsem 3x vyměnil baterku a šlapou dál. Už 13 let. Když si vzpomenu je zkontrolovat, což je tak dvakrát do roka, rozejdou se tak nejvýš o vteřinu. Do sprchy a do bazénu je neberu, a když házím lopatou, tak je taky radši sundavám. Až jednou umřou, bude mi jich líto.
    [:wq]
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 17:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Co se týče těch telefonů - zkus blackberry. Já mám starší model a jsem s ním celkem spokojený.
    22.9.2013 07:45 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Neni BB mrtve? Z toho co jsem cetl, to v podstate zabil iPhone - reditelum se tolik libil, ze ho vytlacil z korporatni sfery.
    Bystroushaak avatar 22.9.2013 19:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Moje Blackberry mrtvé není :D
    23.9.2013 01:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    vis jak poznas skutecne bohatyho cloveka? Nema mobil (nebo ma uplne obycejnou tlacitkovou "sunku") .... ale ma !mechanicky! hodinky na ruce.
    Hmm to by mě zajímalo co to činí ze mě. Mám n5110 a žádný hodinky nemám :-D.
    Jendа avatar 23.9.2013 01:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Počkej, tohle nebo tohle?
    23.9.2013 02:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Řekněme, že jsem bitbangoval eeprom, hádej :-D.
    mikirc avatar 21.9.2013 08:30 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    A nejlepsi na tom je, ze to k cemu ho potom takovy lide pouzivaji dokaze i telefon za 2000,- a nekdy i lepe a jednoduseji :D
    Byl jednou jeden...
    22.9.2013 22:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nedokáže, protože oni ho z velké části používají právě na to, aby ukázali, že na něj mají. :-)
    23.9.2013 16:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No není tomu tam, na (novém) telefonu za 2000 to s Facebook app, Whats app, nebo Messengerem zase tak slavné nebude. Stejně tak místo hada se dneska paří spíše Angry Birds ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    20.9.2013 09:31 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CFast
    CFast je už v první inkarnaci (SATA2 = 3 Gbps) velice příjemná technologie. Osobně to vnímám jako neodvratnou generační obměnu CF, a to gruntovní, přišly rychlejší target-mode řadiče, aniž by se zvedla spotřeba. Jemnější litografie, vývoj jde kupředu, normálka. Jenom mám pocit, že se to ve foťákách moc nechytlo. Uvidíme, co s tím udělá nová 6Gb generace - ale přece jenom formát SD jde taky kupředu a je mechanicky menší. Ostatně i CF byla vždycky spíš v drahých zrcadlovkách. CFast je milá hlavně jako bootovací nebo datový disk pro průmyslová PCčka, protože tam je SATA velice běžné rozhraní (patrně na rozdíl od čipsetů pro foťáky). Potažmo se CFast patice začíná objevovat na miniaturních motherboardech, ale i tam jenom zvolna a neochotně (už jsou to nejmíň dva roky a moc jich pořád není). Samotná rychlost těch nových produktů od SanDisku je úžasná - tohle jsem byl zvyklý vídat u lepších 2.5" SSDček.
    [:wq]
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 10:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jsem snad jediný, komu ty ceny připadají *********?
    Ne. Osobně se mi to zdá naprosto zfetované.
    20.9.2013 12:53 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Naopak, skutečná tržní cena je ještě o 200 EUR vyšší.
    Bystroushaak avatar 20.9.2013 13:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jo, velmi tržní se mi zdá i ten rozdíl v ceně o 10k za pár gigabajtů navíc.
    20.9.2013 17:09 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jenze tahle cena bude platit jen par dni.
    20.9.2013 15:04 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Intel prý bude soustředit
    V jakém je to, prosím, jazyce...?
    21.9.2013 21:57 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    čeština včera dnes a zítra :P
    26.9.2013 18:45 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    V češtině. Jak snadno nahlédnete, pokud navštívíte stránky Ústavu pro jazyk český.

    Bohužel se internetem i médii šíří samozvaní češtináři (často i prodesoři češtiny), kteří, aniž by to zdůraznili, prosazují češtinu v rozporu s Ústavem pro jazyk český. Když jsem je párkrát nachytal v nedbalkách a zatlačil do kouta, vypadlo z nich "Já vím, že to není tak, jak jsem psal do časopisu, či povídal v rádiu, a spisovná čeština je jinak, ale mně se to líbí takhle".

    Takže "bude se soustředit" je zcela správně česky, navzdory pomluvám mnoha samozvaných češtinářů.

    Miloslav Ponkrác
    26.9.2013 20:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    OT: Prej jednou na čtvrt roku :-D. Zajímaly by mě tvé odpovědi na ty reakce tam.
    22.9.2013 21:42 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Překlepy v jedné větě jsem tu dlouhou neviděl. Deskotpy počínaje současným „Haswellem“ přecházejí na dvoujetý cyklus, který nabídne pouze „tock“ procesory.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    23.9.2013 02:48 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jsem snad jediný, komu ty ceny připadají *********?
    Pokud dodaj schémata, PCB návrh (hlavně z důvodu lokace součástek), dokumentaci registrů a GPU. Tak proč ne. Ještě by na tom vydělali, neboť od nich ani nechci zdrojáky provozovaného OS.
    24.9.2013 13:50 jazz | skóre: 8 | blog: prostě... tak | třeba Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jen si říkám, kolik z lidí, kteří obhajují jednoletý cyklus, opravdu mění procesor každý rok.

    Pokud někdo potřebuje u desktopu každoročně takový nárůst výkonu, a to v řádu řekněme 12 % (jen hypoteticky do pranice), proč si kupuje "desktop"? Ne nadarmo některé firmy používají dvě skupiny: desktop (kancelářské PC) a workstation (výkonné stanice pro vývoj, rendering, ...). A právě "workstejšny" nejsou osazovány běžnými procesory pro consumer segment, ale procesory serverovými. Viz HP Z820, Dell Precision T5600.

    Nehledě na to, že je lze osadit několika GPU kartami... Proč bych si tedy, pokud potřebuji opravdový výkon, pořizoval kancelářské PC s nějakou i7, když sáhnu vedle a mám pracovní stanici s několikanásobně vyšším výkonem?
    To, že jsem paranoidní ještě neznamená, ze po mně nikdo nejde...
    24.9.2013 15:56 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No... několikanásobně... Pokud byste napsal s několikanásobným PŘÍkonem tak beru :-)

    Řekněme, že lze vytipovat zátěže, u kterých rozdíl ve výkonu poznáte (změříte). Pokud bude na boardu 2 a více procesorů a chcete je využít nadoraz, tak si musíte v softwaru případně dávat pozor na bludný kořen zvaný NUMA.

    Že do serverového boardu namontujete víc než jednu grafiku do slotu širšího než x1, nebo i několikanásobek RAMky (obsluhovaný dvěma i více procesory), to je taky pravda.

    Prakticky je xeonový hardware (zejm. hnaný na hranu výkonu) žravý, hlučný a složitý, způsob zvýšení výkonu je to takový jednorázový... (pravda, existuje cesta dále vzhůru k renderovací nebo kompilační farmě :-)
    [:wq]
    25.9.2013 17:30 jazz | skóre: 8 | blog: prostě... tak | třeba Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Desktopové procesory neumožňují multiprocesorovou konfiguraci... No a pokud se nepletu, tak více procesorů zvyšuje (ne násobí) výkon.

    Spíš mi šlo o takovou filozofickou úvahu. Když v komentářích vidím, že nějaký vývojář potřebuje každým rokem víc a víc výkonu, proč se zabývá desktopovými CPU, když pro podobné účely ani nejsou používány. Když budu vyvíjet něco náročného, tak sáhnu po odpovídající konfiguraci, která mi nějaký ten rok vydrží a současně zrychlí aktuální práci.

    Ale spíš za tím vidím něco jako honění trika... já to využiju... já to potřebuju... já to chci! A přitom spoustu takových křiklounů vyvíjí na tři roky starém notebooku s mobilní i5. Ale to je můj subjektivní názor. Popravdě, já si na svém notebooku taky vyvíjím a virtualizuju. Jen jsem občas rád, že mám při kompilaci čas vstát, protáhnout záda a uvařit čaj/kafe :-)
    To, že jsem paranoidní ještě neznamená, ze po mně nikdo nejde...
    26.9.2013 18:52 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jednoduše proto, že většina lidí je omezena také finančně.

    Osobně jsem si postavil před dvěma lety desktop, u kterého jsem chtěl max. procesorový výkon. Zato má slabý grafický a diskový výkon, protože ten ani trochu nevyužiji.

    A využil bych i silnější stroj.

    Tehdy jsem za komplet vše dal 15 000 Kč. Kdybych šel mimo desktop, do serverových či dokonce nějakých enterprise stanic, tak bych se musel asi začít živit jako VIP prostitut pro bohaté paničky, jinak bych to nezaplatil.

    Takže pro Vaše filozofické úvahy, existují také věci, a teď dobře poslouchejte, protože Vám z filozofických úvah vypadly: absolutní cena řešení, poměr výkon/cena, poměr výkon/spotřeba, a další.

    Doufám, že psychicky neodnesete, že jsem Vám trochu naboural ten krásný černobílý svět s primitivním filozofickým pojetím.
    24.9.2013 16:04 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Hlavně proto, že desktopové procesory mnohdy výkonnější jsou. Serverové procesory mají charakteristiku, že uřídí mnohem více paměti. (A pro tyto workstationy je to patrně hlavní důvod.) Na desktopovém procesoru více než 64 GB paměti nejde. Samozřejmě jsou stabilnější a lépe se chovají v dlouhodobé zátěži na hranici výkonu. Ale pokud nepotřebuji více než 64 GB paměti na stanici (a nebo více než jeden fyzický procesor) tak absolutní výkon na jeden procesor je i7 výkonnější. Ale jak jsem psal výše, teď není důvod na častou výměnu procesorů, výkon prakticky neroste. (Důvod je ten, že frekvence už nahoru moc nejde a možnosti paralelizace vykonávání instrukcí v jednom jádře jsou již z většiny vyčerpány.)
    25.9.2013 17:39 jazz | skóre: 8 | blog: prostě... tak | třeba Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    On ale není serverový procesor jako serverový procesor. E3 je vlastně lehce vytůněná i7. E5 a E7 je ale jiná káva, to jsou procesory určené pro vysoké výkony. Nicméně je porovnávat nemá moc smysl, protože je jejich určení rozdílné. Výběr záleží na tom, zda chcete mít single image systém se stovkami procesorů a nebo několik TB RAM na jeden socket.

    Souhlasím ale s tím, že každoročně uvádět novou řadu desktopových CPU zbytečně odčerpává zdroje z momentálně strategičtějšího segmentu, což jsou procesory pro ultramobilní zařízení. Ona zase časem na desktopy určitě přijde řeč...
    To, že jsem paranoidní ještě neznamená, ze po mně nikdo nejde...
    25.9.2013 21:45 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No podle porovnání je rozdíl mezi Intel Xeon E5-2687W @ 3.10GHz a Intel Core i7-4930K @ 3.40GHz malý. Podle mne v jednom jádru se už nedá skoro vůbec zrychlit ani na serverovém ani v desktopovém provedení. Výkon na jedno jádro je závislý jen na frekvenci. Serverové procesory mají přirozeně více jader a to jim pro serverové úlohy nažene výkon. A také je vidět, že čím více jader tím nižší frekvence, protože by to prostě neuchladili. A vzhledem k tomu, že závislost na ztrátového tepla na frekvenci není lineární tak když sníží frekvence cca o 15%, mohou tam mít o 50% jader více při stejném ztrátovém teple, což pro serverové procesory znamená větší výpočetní výkon na watt,

    Pokud nepřijde nějaký nový zásadní fyzikální objev, tak s výkonem na jedno jádro se už moc nehne (možná o 50%, možná 2x, ale rozhodně ne 10x), takže potřeba upgrade se výrazně snížila.
    Jendа avatar 26.9.2013 01:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Podle mne v jednom jádru se už nedá skoro vůbec zrychlit ani na serverovém ani v desktopovém provedení. Výkon na jedno jádro je závislý jen na frekvenci.
    Ne všechny instrukce trvají jeden tik hodin - takže třeba v tomhle můžeš zrychlovat. Můžeš mít lepší predikci skoku, rychlejší/kratší pajplajnu, rychlejší a větší cache… To udělá strašně moc, třeba mezi Atomem N270 na 1,6 GHz a i3 (Sandy Bridge) na 2,4 GHz není rozdíl půlka, ale 5x.
    26.9.2013 03:25 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nojo, akorát že Atom je výsledkem opačného postupu, Atom je devoluce. U Intelu ušetřili trochu šťávy tím, že dost ořezali složitost CPU jádra - takže je to hnusně pomalé a žere to pořád ještě dost. Mluvím samozřejmě o 45nm generaci, která je dodnes asi nejrozšířenější (viz zmíněný N270, ale N450 a N455 jsou na tom podobně), a aktuální 32nm generace na tom není o moc líp. A pak narazíte na to, že v některých strojích sice BIOS hlásí 1.6 GHz, ale už se nedozvíte (pokud po tom nepátráte na vlastní pěst) že ten stroj je z výroby reálně podtaktovaný EISTem třeba na půlku. Protože se výrobce boardu a šasi nenamáhal řešit chlazení. Svého času mi nějak nedávaly smysl výsledky z benchmarků mezi dvěma stroji s ATOMem na podobném taktu - později jsem zjistil důvod... Rayerovo CPUID rules.

    Zpátky k tématu... na dnešních špičkových procesorech (co do počtu instrukcí na takt) už není moc co zlepšovat, branch prediction a podobné věci jsou patrně na maximu možného. Vybavuju si článek z nějaké univerzity, že si hráli v simulátoru s branch prediktorem nějakého tehdy aktuálního procesoru Intel (asi dva-tři roky zpátky) a navrhli nějakou alternativní heuristiku, podle které by branch prediktor mohl fungovat... a dosáhli zlepšení řádově o jednotky procent. Že by se to dalo natáhnout třeba o půlku nebo na dvojnásobek, tomu nevěřím.

    Intel během posledních několika generací pravidelně zvyšuje výkon SIMD instrukcí (MMX atd) zdvojnásobením šířky operandů. Poslední je tuším generace AVX2. Čili to je dobré na chroupání dat.

    Jedna zásadní neefektivita dnešních procesorů spočívá v pomalém přístupu do RAMky. Pokud nepomůže cache, jedná se o desítky taktů jádra zahozených čekáním. Přesun řadiče paměti na čip CPU pár let zpátky dost pomohl (odstranil další latenci způsobenou FSB), ale ty RAMky jsou v principu pořád ještě pomalé. Pokud by přišla nějaká radikálně rychlejší technologie pamětí, dal by se z toho vytěžit nějaký další výkon (pro určité druhy zátěže, prakticky cokoli jiného než SIMD chroupání) - ale specialisti mě jistě opraví, že tady se nějaké zlepšení taky čekat nedá. Napadá mě obětovat kapacitu za výkon a přejít na SRAM, ale další hrdlo je možná v komunikačním protokolu dnešních DDR DRAM pamětí... prostě naadresovat stovky MB na velké ploše čipů stojí čas v adresových dekodérech a komunikačních linkách.
    [:wq]
    26.9.2013 05:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    U RAM je IMHO největší problém to připojení, zachovat nízkou latenci a stejnou dobu šíření s tolika vodiči je vysoce složité. Samotný průtok by šel ale řešit obyčenou hrubou silou větším paralelizmem (stejně se burstuje cache line).
    26.9.2013 19:02 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Radikálně rychlejší technologie pamětí existují již desítky let. Ostatně z čeho si myslíte, že se dělají L1, L2 cache?

    Problém je, a filozofům to nedochází, cena takových pamětí. Proto se používají dnešní, mnohem pomalejší.

    Dynamické paměti chtějí pouze jeden kondenzátor a jeden tranzistor, proto jsou levné. Ovšem žerou víc elektřiny a jsou pomalejší, navíc potřebují refresh.

    Nové technologie jsou už desítky let staré, ale nejste ochoten je platit, pokud by se prodávaly.

    27.9.2013 07:15 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Přesně - mě by zajímalo, kolik by stálo postavit celou operační paměť na SRAM a jak by to bylo s tím komunikačním overheadem do CPU, kolik by byla dosažitelná CAS Latency. Jednoduchá úvaha: když mám dneska možnost mít za pár korun v desktopu 16 GB DRAM, pro některé věci by mohlo být užitečné pořídit za podobné peníze třeba 2 GB SRAM :-)

    Mimochodem ta krátká latence s velikostí cache moc neškáluje, a cache v dnešních CPU (velikost v jednotkách MB) tvoří značnou část spotřeby, zejm. u vyšších modelů, kde je jí víc... Pravda je, že cache obsahuje ten asociativní adresní dekodér, což je jistě dílčí kámen úrazu. Takhle kdyby někdo zhodnotil, jak by se v porovnání s tím chovala SRAM s normálním adresním dekodérem (žravost, scaling).
    [:wq]
    27.9.2013 22:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Obecná SRAM buňka má 6 tranzistorů, DRAM má 1 speciální tranzistor (nebo tranzistor a kondík). Takže se dá zjednodušeně říct, že libovolný SRAM modul bude mít 6x větší cenu než DRAM modul stejné kapacity (používá se multilevel cell?). Samozřejmě ze začátku výroby bys zaplatil ještě přirážku nízkého nákladu. Jsou tuším ještě zapojení SRAM s méně tranzistory na bit, ale tam potřebuješ odpory (dražší než tranzistor) nebo je paměť taky dynamická (existují i dynamické flipflop D, kde nesmíš jít pod minimální frekvenci - blésmrt).

    SRAM s adresním dekodérem by imho byla podobná jako DRAM, pořád musíš adresovat buňku v nějaké matici.

    BTW jeden (ve skutečnosti tři :-D) můj průmyslový počítač má SRAM jako operační paměť a podle všeho může být hooodně dlouho offline se zachovanou pamětí na akumulátor stejných rozměrů jako CMOS baterka na starých deskách (takovej ten přípájenej NiCd váleček, co strašně rád vytekl). Kdyžtak je to čip km684000 (v datasheetu by mohly být zajímavé údaje pro porovnání s DRAM).
    26.9.2013 15:11 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nemluvím o Atomu a i3. Ale Pentium 4 běželo na 3 Ghz v roce 2003. A pokud si vzpomenete tak intel tehdy mluvil, že 10 GHz někdy někdy kolem roku 2008. Ukázalo se že z frekvencí už to nahoru nepůjde a veškerý zisk mezi Pentiem 4 a Sandy Bridge je v paralelizaci. Za těch 10 let si myslím, že se vyčerpalo 95% možností paralelizace, které jsou. Navíc je třeba si uvědomit, že se zvyšováním paralelizace roste také režie na to tu paralelní strukturu uřídit. Takže desktopové procesory v podstatě nemají kam jít. Frekvenci nenaženou a paralelizovat už není co. Serverové ještě mohou zvyšovat počet jader.

    Největší potenciál bude v práci s pamětí a s cache. Viz výstup programu latency od CPUID z počítače na kterém ted sedím což je starší E2200 na 2,2 GHz
    latency>latency.exe
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       6       6       6       6       6       6       6       6
    2       6       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       3       3       3       3       3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       3       3       3       3       3       3
    32      3       3       3       3       3       3       3       3
    64      3       4       5       9       14      14      14      14
    128     3       4       5       9       14      14      14      14
    256     3       4       5       9       14      14      14      14
    512     3       4       5       9       14      14      15      14
    1024    3       4       5       9       15      17      17      18
    2048    3       4       15      16      36      189     187     204
    4096    3       4       11      18      36      187     187     196
    8192    3       4       11      19      41      196     187     195
    16384   3       4       11      19      36      201     196     198
    32768   3       4       11      19      37      189     190     194
    
    2 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 1024Kb   latency = 14 cycles
    
    Kde cache je 3 a 14 cyklech a paměť na nějakých 185 Mimochodem nevíte někdo o podobnem hezkém prográmku?
    Jendа avatar 26.9.2013 16:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Mimochodem nevíte někdo o podobnem hezkém prográmku?
    V aim-kitu (1, 2) něco bylo, ale už si nepamatuju, jak se to jmenovalo. Je to v tom gitu v adresáři access/.
    26.9.2013 21:38 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    A pokud si vzpomenete tak intel tehdy mluvil, že 10 GHz někdy někdy kolem roku 2008.
    Ono by to dneska šlo, ale nikdo by nechtěl investovat do tekutého dusíku :-D.
    Za těch 10 let si myslím, že se vyčerpalo 95% možností paralelizace, které jsou.
    To IMHO ještě ne. Pořád ještě není jeden procesor pro každý proces v OS.
    27.9.2013 00:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Na výrazné většině aktuálních desktopů je IMHO po výraznou většinu času k dispozici procesor pro každý proces, který o něj stojí.
    27.9.2013 00:13 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Takže vlastně možnosti paralelizace jsou (stejně tak se dá paralelizovat GPU - pro každý trojúhelník jedno core), ale není poptávka. Těch několik superpočítačů dostatečný tlak dělat nebude.
    27.9.2013 07:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Záleží na tom, co přesně myslíte formulací "možnosti paralelizace jsou". IMHO je problém v tom, že i řada úloh, které by z paralelizace těžit mohly, ji nevyužívá prostě proto, že tak program nebyl napsaný. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že při běžné práci s desktopem dnes není procesor limitujícím faktorem. Pokud se nebudeme bavit o specialitách typu překlad větších projektů nebo překódovávání videa, bude většinou uživatel těžit mnohem víc z rozšíření paměti nebo přesunu výkonnostně klíčových filesystémů na SSD. Na počítači doma mám třeba stařičký 2x2.2 GHz Athlon64 z jedné z nejstarších řad a i když se chystám na upgrade, je to v podstatě jen proto, že rozumné rozšíření paměti (ze současných 4 GB) znamená přechod na DDR3 a tedy i výměnu procesoru a základní desky.
    28.9.2013 03:19 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jo pravda on i ten původní post o 95% se dá interpretovat různě. Je klidně možné, že 95% matematických postupů už bylo použitých, ale určitě nesouhlasím s tím, že 95% celkových možností bylo vyčerpáno. To bych řekl, že současný desktop používá tak hluboko pod 1%. Není problém zvyšovat počet jader i na desktopu, přidávat paralelní výkonné (EX) jednotky do pipeline. Koneckonců i kvantový počítač pracuje se všemi stavy +-najednou (~paralelně).
    28.9.2013 12:40 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Těmi 95% jsem myslel možnosti paralelizace jednoho jádra. Tedy předvídání skoků, pipleline ve vykonávání instrukci, samostatné jednotky pro náročnější instrukce. To všechno současné CISC procesory už mají a zvyšování počtu těch subjednotek na druhou stranu přidává logiku pro zařazení těchto jednotek do proudu a tahle logika vytvoří ztrátu, která sníží zisk jednotky. A od nějakého počtu jednotek ztráta převáží zisky.

    Dlouhodobě bych viděl jen dvě možnosti zvyšování výkonu. Jednak specializovaný HW. Např. když se podíváte na srovnání bitcoinový minérů tak minéry Black Arrow Prospero X-3 nebo BitForce Mini Rig 'SC' mají neskutečný výkon za cenu v porovnání s grafickými kartami. Dokáži si představit specializovaný HW na operace s obrázky, videem a zvukem s daleko větším výkonem než současné, případně ještě speciální HW na ray tracing. Popsané funkce jsou v současnosti jediné, které prakticky zdržují. Podobně jako zařazení AES jednotky do intel procesorů způsobilo řádový nárůst výkonu v šifrách.

    Druhá možnost je spíš představa než reálná možnost. Představa o tom, že operační systém a programovací jazyky, by mohly dynamickým způsobem požádat o další procesor(y), když by měly nějakou podčást svého běhu, kterou mohou vykonat paralelně, a po ukončení paraleního běhu procesory uvolnit, podobným způsobem, jako v programu dynamickým způsobem požádáme o paměť a po použití ji uvolníme. To ale by znamenalo přeprogramování jádra i programů a to je nereálné.

    28.9.2013 13:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Představa o tom, že operační systém a programovací jazyky, by mohly dynamickým způsobem požádat o další procesor(y), když by měly nějakou podčást svého běhu, kterou mohou vykonat paralelně, a po ukončení paraleního běhu procesory uvolnit, podobným způsobem, jako v programu dynamickým způsobem požádáme o paměť a po použití ji uvolníme.

    Na jinak nezatíženém systému v podstatě přesně tohle pthread_create() udělá.

    28.9.2013 15:34 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    A nově vytvořený thread pracuje na těch stejných datech jako odkud byl volán? Ta moje představa byla v tom, že např. mám nějakou komplexní operaci s obrázkem, ale ta operace je všudena ploše stejná, takže by bylo možné ji zparalelizovat. Třeba tak, že každý řádek obrázku by se prováděl na separátním jádře, vzájemně by si výsledky nezavazely a přitom by bylo možné využít i velmi mnohajádrové procesory. Obvykle se zpracování zatím dělá tak že v dávkovém zpracování na jednom jádře se přechroustá jeden obrázek a více jader je více současně zpracovávaných obrázků, ale žádný zisk z mnoha jader u jednoho obrázku není.

    Asi režie vytvoření vlákna bude taková, že se vyplatí jen na větší operaci.
    Jendа avatar 28.9.2013 15:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    28.9.2013 17:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    A nově vytvořený thread pracuje na těch stejných datech jako odkud byl volán?

    Obecně ano. Thread má jen vlastní hodnoty registrů a vlastní zásobník, takže typicky má své lokální proměnné, ale globální sdílí.

    Třeba tak, že každý řádek obrázku by se prováděl na separátním jádře, vzájemně by si výsledky nezavazely a přitom by bylo možné využít i velmi mnohajádrové procesory.

    S opravdu mnohaprocesorovými systémy praktické zkušenosti nemám (tedy aspoň co se živých systémů týká), ale třeba povray škáluje lineárně přinejmenším do těch osmi jader, která mám v počítači.

    Asi režie vytvoření vlákna bude taková, že se vyplatí jen na větší operaci.

    Samozřejmě záleží na tom, s čím se porovnává. Nijak přehnaně velká ta režie není, ale samozřejmě je příliš velká na to, aby se thread vytvářel na něco, co zabere řádově desítky instrukcí.

    28.9.2013 18:37 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jo taky bych to viděl na ty specializované HW. A hlavně zvyšování jader, tam je ještě hodně velká rezerva.
    29.9.2013 15:05 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    To zvyšování počtu jader může jít ještě dvěma směry. Když vzpomenu na začátky RISC procesorů, tak byli tehdy schopni udělat celý 32 bitový procesor na nějakých 40 tisících tranzistorech. Pokud by šli tímto směrem, tak na současné ploše chipu bývá řádově miliardy tranzistorů, což umožňuje dostat tam řádově tisíce podobných jednoduchých procesorů (ale neumím si představit, jak je řídit tak, aby byli efektivní a dokázali si nevadit při přístupu do paměti). Druhý možný směr je odvozen od některých superpočítačů, kde se už léta používají vektorové procesory, které umí paralelně dělat stejnou operaci na mnoha buňkách paměti současně, dostat tento princip do pracovních stanic by asi byla třeba naprosto jiná paměť s jinými charakteristikami sběrnice zvláště, co se týká paralelního přístupu. Pokud by něco takového třeba bylo na deskách jako "masivně paralelní koprocesor" nebo "vektorový koprocesor" tak jako kdysi byly 287 a 387 matematické koprocesory, tak bych po nich jistě sáhl.
    27.9.2013 07:08 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Přesně tohle vypisoval už před lety tuším "cachechk", nějaký freeware v DOSu.
    [:wq]
    27.9.2013 10:10 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Samozřejmě jsem myslel linuxový program. latency je freeware na windowsí command line od party, která také (a hlavně) dělá CPU-Z. Což je program na přesnou identifikaci procesoru a jeho běžícího stavu, který často používají overclokeři. Člověk latency často nepotřebuje, ale nejsem si zcela jist, jak je přesné, když bych je spouštěl přes wine.
    27.9.2013 23:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ve wine by to nemusel být problém. To měření by si měl dělat sám procesor, popis třeba tady. Ten wine prográmek si to jen přečte z MSR registrů.
    28.9.2013 00:30 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Měří to ten program. Také běh je dlouhý vteřiny. I ostatní programy od té party CPUID si zjišťují informace o HW samy, ale dobře to zjistí jen když se na HW přímo dostanou.

    Následuje několik postupných běhů přes wine (notebook procesor P8600) výsledky se liší. Nejvíce pozoruhodný je poslední dva běhy, kdy latency chybně identifikovalo úrovně cache.
    ~> wine bin/latency.exe 
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       3       3       3       3       3       3       3       3
    2       3       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       3       3       3       3       3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       3       3       4       4       3       3
    32      3       3       110     4       3       3       3       3
    64      3       6       5       9       23      15      16      16
    128     3       4       5       9       16      15      15      16
    256     3       4       5       9       16      15      15      18
    512     3       4       6       9       16      16      15      15
    1024    3       4       7       10      16      15      16      15
    2048    3       4       6       11      18      26      24      25
    4096    4       4       5       18      49      171     177     165
    8192    3       4       6       22      44      181     187     194
    16384   3       4       7       13      45      194     196     186
    32768   3       4       5       13      35      190     191     190
    
    2 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 2048Kb   latency = 17 cycles
    ~> wine bin/latency.exe 
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       3       3       3       3       10      3       3       3
    2       3       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       3       3       3       3       3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       3       3       3       3       3       3
    32      3       3       3       3       3       3       3       3
    64      3       4       5       10      16      15      15      16
    128     3       4       5       9       15      16      15      17
    256     3       4       5       9       16      15      15      16
    512     3       4       5       9       16      15      16      15
    1024    3       4       5       9       16      16      15      16
    2048    3       4       5       10      18      20      17      17
    4096    3       4       7       18      37      290     174     175
    8192    3       4       5       11      40      184     184     185
    16384   3       4       5       11      34      193     191     184
    32768   3       3       5       14      37      188     190     188
    
    2 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 2048Kb   latency = 15 cycles
    ~> wine bin/latency.exe 
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       3       3       3       3       3       3       3       3
    2       3       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       3       3       3       3       3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       6       3       3       3       3       3
    32      3       3       3       3       3       3       3       3
    64      3       4       5       9       16      15      16      15
    128     3       4       5       9       15      15      15      16
    256     3       4       5       9       16      15      15      16
    512     3       4       5       10      16      15      16      16
    1024    7       4       5       9       16      16      16      16
    2048    3       4       6       11      21      28      35      27
    4096    3       4       7       15      41      184     179     178
    8192    3       3       7       17      49      186     188     184
    16384   3       3       5       11      39      188     188     184
    32768   3       4       5       16      34      189     189     187
    
    2 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 2048Kb   latency = 17 cycles
    :~> wine bin/latency.exe 
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       3       3       3       3       3       3       3       3
    2       3       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       4       3       3       3       3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       3       3       3       3       3       3
    32      3       3       3       3       3       3       3       3
    64      3       4       5       9       16      15      15      15
    128     3       4       6       9       15      18      16      18
    256     3       4       5       9       16      15      19      16
    512     3       4       6       9       16      15      36      15
    1024    3       4       6       9       16      16      15      16
    2048    3       4       6       11      23      17      22      38
    4096    3       4       5       31      37      193     174     167
    8192    3       4       6       11      34      192     186     184
    16384   3       3       5       19      38      188     187     185
    32768   3       3       7       13      33      196     188     188
    
    3 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 1024Kb   latency = 17 cycles
    Level 3         size = 2048Kb   latency = 25 cycles
    ~> wine bin/latency.exe 
    
    Cache latency computation, ver 1.0
    www.cpuid.com
    
    Computing ...
    
    
    stride  4       8       16      32      64      128     256     512
    size (Kb)
    1       3       3       3       3       3       3       3       3
    2       3       3       3       3       3       3       3       3
    4       3       3       3       3       76      3       3       3
    8       3       3       3       3       3       3       3       3
    16      3       3       3       4       3       3       3       3
    32      3       3       3       4       3       3       3       3
    64      3       4       6       9       15      15      42      15
    128     3       4       5       9       16      15      15      16
    256     3       4       5       13      16      15      15      15
    512     3       13      5       9       15      15      133     90
    1024    3       4       6       9       16      141     15      250
    2048    3       4       6       12      151     30      18      16
    4096    4       4       6       19      39      173     176     181
    8192    3       5       5       14      48      187     189     185
    16384   4       3       5       14      36      195     188     195
    32768   3       3       5       13      50      188     188     190
    
    4 cache levels detected
    Level 1         size = 32Kb     latency = 3 cycles
    Level 2         size = 256Kb    latency = 18 cycles
    Level 3         size = 512Kb    latency = 79 cycles
    Level 4         size = 2048Kb   latency = 78 cycles
    
    
    28.9.2013 03:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Aha tak ono to ty hodnoty odhaduje na základě pozorování chování při určitých operacích :-/. To ale nikdy nemůže být přesný a jediný výsledek který dostaneš je to, že různé systémy mají tu cache při různém vytížení různou :-D (na to se špatně optimalizuje, resp. to můžeš rovnou věřit specifikacím výrobce).

    To bude podobný i na linuxu (IMHO v libovolném preemptivním OS), navíc wine je stejně jen wrapper volání windows funkcí. Ty hodnoty ale budou dobře popisovat jaké chování můžeš od počítače čekat, což je ale vzdálené reálné logice na čipu. Schválně zda to hází různé hodnoty i na windows, protože hw to má zadrátované (ledaže by to bylo FPGA s rekonfigurací :-D).

    Ty chybně odhadnuté velikosti cache jsou vtipný, protože velikost cache je uložena v jednom CPUID registru. Latence by pak šla možná vypočítat z nějakého cache miss rate MSR registru a timestampu (což by mohlo být ovlivněno opět přepnutím úloh).

    BTW (ad původní post) při cache hit lze dosáhnout i nulové latence, protože přečtení z cache je vlastně kombinační funkce (komparace a dekódování adresy řádku). Jenom je ta logika pak příšerně velká (například jeden komparátor adresy per cache-line + adresa příslušející cache-line + vyhodnocení všech komparátorů najednou).
    Jendа avatar 28.9.2013 03:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Ty chybně odhadnuté velikosti cache jsou vtipný, protože velikost cache je uložena v jednom CPUID registru.
    Třeba ti kecaj.
    28.9.2013 03:48 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Jako Intel a AMD? Hmm ovšem jako výrobci můzou detekovat pokus o měření a schválně zvětšovat latenci :-D. Nakonec bude většina čipu malhardware na zametení stop a výpočet bude provádět menšina :-D (tak proto má ARM tak malou spotřebu :-D :-D ).

    Ale jako OK, takový měření bych ale implementoval jako memtest, tedy bez OS a s vyloučením BIOSu/UEFI. Protože ten kód může vždy přerušit preempce a ne všechno lze jako v MSDOSu disablovat z userspace.
    28.9.2013 10:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Nejlepší by bylo, kdyby ty informace poskytoval přímo hardware sám. Tedy pokud by to jeho výrobci implementovali správně, ne jako v případě EDID u monitorů a občas bohužel i SPD u paměťových modulů.
    28.9.2013 11:57 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    Latency se podle mne dá jedině měřit. Zvláště když jde o latency hlavní paměti. Už jsem také přišel jaká utilita je v linuxu. Je to lat_mem_rd, je to součást lmbench a také hezké povídání o latency má IBM.

    28.9.2013 19:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel přejde u desktopových CPU na dvouletý cyklus
    No v HW bys to mohl změřit tak, že v nějakém měřícím registru x86 definuješ adresu pro watchpoint a nějakej čítač se pak bude inkrementovat než dostane po datové sběrnici hodnotu z té cache/RAM. Ty si pak přečteš zda to byl hit/miss a kolik taktů to trvalo.

    BTW jinak za ten benchmarking dík, hned jsem si ho zkusil :-D. Zvládá to počítat i na dost velkých zátěžích (dva testy současně apod.), akorát odhad velikosti cache bych tomu nesvěřil na T7200 je 4MB ztraceno prakticky někde uprostřed toho skoku na vyšší latenci, který ale začíná už na někde na 1MB. To se pak nedivím, že ten první test ve wine dával takový podivný hodnoty, zvlášť pokud se latence potom přepočítá a zaokrouhlí na celé cykly (a průměrná hodnota je jednou pod a jednou nad prahem zaokrouhlení).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.