abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 404 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Pět a půl zastavení

    20. 10. 2015 | David Ježek | Hardware | 3248×

    V dnešním dílu se podíváme již tradičně na několik témat, která spolu příliš nesouvisí, ale ukazují vývoj a pokrok trhu v daných segmentech. Čekají nás Celerony řady Skylake se svým zajímavým TDP, (r)evoluční ARMové novinky optikou amerického Qualcommu, náhled na budoucnost SD karet v podání reálného produktu od Lexaru a zastavení se dvěma zajímavými fotoaparáty od Canonu.

    Celerony řady Skylake se představují

    Ještě jim to nějakou dobu potrvá, než se objeví na trhu, ale díky přehledu parametrů si už můžeme říci, jaké budou nejlevnější desktopové procesory 14nm řady Intel Skylake. A také odhad, že cenově by měly vyjít zhruba O 6 dolarů dráž než jejich ekvivalenty v generaci Haswell Refresh.

    Nejvyšším modelem bude Celeron G3920: 2,9 GHz bez Turba, dvě jádra, žádný HyperThreading, 2 MB vyrovnávací paměti, grafické jádro Intel HD 510, řadič DDR4-2133 a k tomu TDP 47 W. Stejné hodnoty včetně TDP má i nižší model Celeron G3900, který se liší tím, že jeho takt je 2,8 GHz. A tyto dva modely doprovodí také 2,6GHz Celeron G3900T s TDP 35 W.

    Qualcomm ukázal 24jádrový ARM pro servery, Snapdragon 830 bude vyráběn 10nanometrově

    Již chystaný SnapDragon 830 bude vyráběn 10nanometrově. To je nejnovější informace, která ještě předstihne uvedení serverových mnohojádrových ARMů od Qualcommu. Zatím není jasné, jestli u Samsungu či TSMC, pravděpodobnější je ale první varianta. Každopádně čip tak jednoho dne naváže na současný 14nm FinFET SnapDragon 820 a jeho nechvalně proslulého předchůdce, 20nm přehřívající se SnapDragon 810. Předpokládá se, že i SnapDragon 830 pojede nikoli na generických jádrech licencovaných od ARMu, ale na upravených jádrech Kryo, které si Qualcomm vyvíjí ve vlastních laboratořích.

    Zatímco 10nm SnapDragon by se mohl objevit v již nepříliš vzdálené budoucnosti (pro Samsung je 14nm výroba ARMů již běžnou realitou a na 10nm technologii už má také dost věcí hotových), do vzdálenější budoucnosti míří další specialitka, kterou tahle americká společnost nyní ukázala světu ve formě experimentálního čipu.

    HWN HWN HWN

    Qualcomm v tuto chvíli již dokončuje koncept 24jádrového ARM procesoru určeného pro serverový trh. Na trhu se výsledný produkt, postavený na novější generaci ARM architektury s novější výrobní technologií, neobjeví dříve než v roce 2020. Každopádně Qualcomm si bere velké sousto, zdvihá rukavici svých soupeřů a chystá vstup na potenciálně lukrativní odbytiště mnohojádrových ARMíků pro servery. Současná zkušební verze procesoru je postavena na architektuře ARMv8-A, tedy nejnovější 64bitové. Zajímavé je, že už nyní má Qualcomm speciálně upravená jádra, protože nejde ani o generické Cortexy od ARMu, ani o jeho ultramobilní CPU jádra Kryo. Čip je v tuto chvíli vyráběn současnou generací FinFET výroby, tedy pravděpodobně 14nm u Samsungu, nebo také možná 16nm u TSMC. Firma nyní dodává testovací platformu partnerům, přičemž softwarová stránka obsahuje kernel 4.2, KVM a OpenStack.

    Vedle současné varianty Qualcomm počítá i s daleko více jádry na čipu a také možností víceprocesorové konfigurace. Počet jader v systému by se tak mohl pohybovat ve stovkách. Ale uvidíme, nejdřív tak za 3-4 roky, kdy by mohly prosáknout na veřejnost první informace o chystaných reálných produktech pro serverové firmy.

    128GB SDXC s UHS-II a rychlostí 300 MB/s pochází od Lexaru

    Kdysi dávno dávalo, smysl, že se zavedl z čistě marketingových důvodů u paměťových karet „rychlostní index“. Ten se odvíjel od stejné hodnoty jako všechny ty „dual/tripple/quad-speed či 56× CD-ROMy, teyd od 1× CD-ROM rychlosti, tedy od 150 kB/s. Doba ale pokročila, takže nejnovější SD karta od Lexaru - tedy standard, který se rozhodně neřadí mezi ty nejrychlejší - má rychlostní index 2000×. Než si o ní povíme více, tak čistě pro zajímavost: Lexar uvedl i nové karty formátu CFast 2.0 s rychlostním indexem 3600×.

    HWN

    128GB karta Lexar Professional 2000x SDXC UHS-II umí sekvenční čtení rychlostí až 300 MB/s a sekvenční zápis rychlostí až 260 MB/s. To jsou hodnoty na úrovni nejrychlejších 3,0Gbps SATA SSD své doby, až na ty IOPS pochopitelně. Jen je pro jejich dosažení potřeba, aby příslušné zařízení - tedy primárně nějaký fotoaparát - mělo rozhraní UHS-II. 100% kompatibilita je samozřejmě zaručena pro UHS-I i starší rychlosti, byť samozřejmě vše značně usnadňuje skutečnost, že jde o SDXC kartu, kterou v pouze SD/SDHC zařízení (s ohledem na adresaci a souborový systém exFAT) moc neuplatníme. Karta jde na trh s cenovkou 225 liber včetně USB 3.0 / UHS-II čtečky. Záruka je doživotní.

    Canon rozšířil nabídku profi kompaktů s 20Mpix 1" čipem

    Hned dva nové přírůstky do na trhu populární rodiny kompaktů s 1" čipem o 20 magapixelech (což zahájila konkurenční Sony s kompaktem Cyber-shot RX100), představil Canon. Již z dřívějška jsme tu měli PowerShot G7 X s objektivem o rozsahu ekvivalentním 24 až 100mm a také ultrazoom PowerShot G3 X s 28 až 600 mm, nyní oba doplňují modely PowerShot G5 X a PowerShot G9 X.

    HWN HWN

    Prvně jmenovaný PowerShot G5 X je v podstatě vylepšenou verzí modelu G7 X. Představte si ten, ale obohacený o elektronický hledáček a displej výklopný nikoli nahoru, ale do strany. Tato verze vyjde na 800 dolarů.

    HWN HWN

    Druhým kompaktem je naopak příjemně malý PowerShot G9 X, který sice trochu utrpěl na rozsahu - pouze ekv. 28-84 mm - a světelnosti - pouze f/2,0-4,9 - ale zato si zachoval velmi malé rozměry evokující spíše PowerShot S120, který nesl 1/1,7" snímač o 12 megapixelech.

    Canon tak kompletuje nabídku a zdá se, že na těch 20 megapixelech by minimálně tyhle segmenty trhu mohly chvíli setrvat (když už víme, že Sony má pro běžnou spotřebku i smartphony 23Mpix 1/2,3" čip). 1" velikost snímače se v současné generaci BSI CMOS výroby ukazuje jako vhodný kompromis, kdy čipy dosahují velmi slušného rozlišení, expozičního rozsahu někde na úrovni možná 5 let starých zrcadlovek, ale když se tohle celé doprovodí objektivem o slušné světelnosti, může být většina zákazníků spokojená. Tedy pokud je schopna se oprostit od dogmatu, že nejlepší je full-frame (pozn.: není, je malej, na svitek či listový film nemá :-)) a tudíž to chce alespoň APS-C, když na ten full-frame není bakšiš.

    Jinou stránkou věci, která se týká nejen Canonu a nejen těchto jeho nových kompaktů, ale i Nikonu s jeho řadou 1 a právě Sony s jejími RXněco kompakty, je cena. To, co si účtuje Canon za tyto solidnější kompakty je v „hamounství“ překonáno snad jen Nikonem a jeho mega-prémiovými cenami systému 1. Ostatně považte: jakkoli jsou tyto nov Powershoty krokem vpřed, mají stále starý procesor a tudíž nezvládají 4k video. To, které umí kdejaký dnešní výše posazený smartphone a které bude v roce 2016 už relativně běžným standardem.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.10.2015 01:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Pět a půl zastavení
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.