abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra

    11. 8. 2010 | Petr Bravenec | Návody | 5117×

    Když jsem začal psát seriál o KMyMoney, vůbec mě nenapadlo vyzkoušet půjčky. Až když jsem začal aplikaci KMyMoney překládat, zjistil jsem, že tato část KMyMoney je velmi propracovaná a rozhodně stojí za další díl seriálu.
    kmymoney logo

    Obsah

    Netuším, jakou verzi KMyMoney budete mít nainstalovanou ve svém počítači, až budete číst tento článek. Momentálně je k dispozici verze 3.98.1 a dá se očekávat, že než tento článek vyjde, bude na světě verze 4. Doporučuji použít poslední verzi – jednak kvůli překladům, které, doufám, budou k verzi 4 přiloženy, a také kvůli chybám, které jsou ve starších verzích a týkají se pouze přeložených verzí (tedy i české).

    Ale teď už k půjčkám.

    Hele, kámo, půjč mi bůra

    link

    Do podobné situace se dostáváme všichni. Dáme si oběd v pizzerii a při placení s úžasem zjistíme, že v peněžence je dvanáct korun a na zaplacení jednoho piva, minerálky a pizzy velké jako kolo od vozu to nestačí. Naštěstí nelezeme do pizzerie sami, ale máme po ruce kamaráda, který nám dvě stovky půjčí: „Nezapomeň mi to vrátit!“

    Opačná situace, kdy na zaplacení nemá kamarád, je ještě častější, protože jako čtenáři seriálu o účetnictví KMyMoney máte o svých financích přehled a bez peněz do hospody nelezete.

    Vůbec by mě nenapadlo se o takto jednoduché půjčce zmiňovat, kdyby se mě občas někdo nezeptal, jak vlastně takovou situaci v KMyMoney zaúčtovat. Jednoduše.

    V prvé řadě je třeba si uvědomit, že peníze, které jsme někomu půjčili (nebo si od někoho půjčili), nezmizely. Za nic jsme je neutratili, pouze jsme je svěřili do opatrování někomu jinému. Je to stejné jako v bance. Ty krásné šustivé papírky, které jsme u přepážky odevzdali, pro nás pouze změnily formu na imaginární číslo v zůstatku na účtu a v účetnictví jsme provedli přesun z účtu Aktiva:Peněženka na účet Aktiva:Banka. S půjčkou kamarádovi je to stejné: Naše finanční prostředky se přesunuly z účtu Aktiva:Peněženka na jiný účet speciálně vytvořený pro podobné situace: Aktiva:Pohledávky. Až vám kamarád peníze vrátí, přesunete peníze zpět na účet Aktiva:Peněženka. Prosté.

    V opačné situaci, kdy jste se nechali založit kamarádem, se přesouvají prostředky z účtu Pasiva:Závazky na účet Aktiva:Peněženka. Při splacení půjčky zase naopak.

    Jak vidíte, jde o situace tak obvyklé, že oba účty (závazky a pohledávky) mají i svá ustálená jména. Držte se těchto jmen – vybrat pro své půjčky a kamarádovy půjčky jména účtů Aktiva:Půjčky a Pasiva:Půjčky není nejšťastnější nápad. Zvláště v aplikaci KMyMoney, která běžně zobrazuje pouze poslední část jména (Půjčky), je to ideální způsob, jak sám sebe dokonale zmást.

    V obou situacích se nijak nemění výše vlastního jmění. A jak do toho schematu zapadá snědená pizza? Jde o jinou transakci, peníze se přesunují z účtu Aktiva:Peneženka na účet Výdaje:Potraviny. Za pizzu byste utratili, i kdybyste ve své peněžence měli peněz dost a od kamaráda si nic nepůjčili. Za zmínku stojí pouze situace z nadpisu – jakmile za vámi někdo přijde s kalným zrakem a se slovy: „Hele, kámo, půjč mi bůra“, je možná lepší nápad takového bůra zaúčtovat rovnou do nákladů a netrápit se s účtem pohledávek.

    Složitější půjčka

    link

    Půjčujete-li si peníze třeba od banky, například na dům či auto, je situace poněkud složitější. Do hry vstupují různé poplatky, úroky, pravidelné splátky a další radosti finančního života.

    Zamyslete se nad tím, proč vám asi tak banka své peníze půjčuje – chce vydělat. Podívejte se do předchozích odstavců, tam kde se píše o závazcích a pohledávkách, a zauvažujte, jak na tom banka vydělá, když tím, že vám půjčí, se její vlastní jmění nijak nezmění? Je to jednoduché – na svou příjmovou stranu bude banka připisovat vaše zaplacené úroky. Ve svém vlastním účetnictví (používají i v bance KMyMoney?) bude banka s každou vaší splátkou převádět peníze z účtu Aktiva:Pohledávky a Přijmy:Úroky na účet Aktiva:Náš-bankovní-účet. Navíc se k tomu mohou přidat i různé poplatky, takže si banka přičte nějakou korunu k dobru i z účtu Příjmy:Poplatky. A to vše v jediné transakci, které se běžně říkává „Splátka“.

    Jestliže je tato jediná transakce rozdělená v bance na několik částí (poplatky, splátka půjčky a úroky), je nutné rozdělit tuto transakci i v KMyMoney. Z každé splátky se část peněz použije na samotnou splátku půjčky (převod z Aktiva:Bankovní-účet na Pasiva:Závazky), část peněz je použitá na bankovní poplatky (převod z Aktiva:Bankovní-účet na Výdaje:Poplatky) a část peněz je použitá na splácení úroků (převod z Aktiva:Bankovní-účet na Výdaje:Úroky). Účty (v terminologii aplikace KMyMoney jsou to kategorie), které jsou na straně banky příjmové (poplatky, úroky), jsou na vaší straně výdajové (poplatky, úroky).

    Ponechejme nyní účetnictví ve vaší bance stranou a podívejme se, co s vypůjčenými penězi v KMyMoney. Půjčku lze pojmout dvěma způsoby. Jako první si vysvětlíme ten jednodušší případ: spotřební půjčku. Vyhlédli jste si v obchodě notebook, podmínky splátkové společnosti přímo u prodejce se vám nelíbí, takže jste si půjčili od banky. Banka vám převedla na účet 30 tisíc (zaúčtujete jako převod z Pasiva:Závazky na Aktiva:Bankovní-účet) a za tyto peníze koupíte svůj vysněný skládací počítač (zaúčtujete jako převod z Aktiva:Bankovní-účet na Výdaje:Počítač).

    Jiná situace nastane, kupujeme-li třeba dům. U takto velké investice je nesmysl ji dávat do nákladů, protože takový dům můžeme později prodat, aniž ztratí svou hodnotu, nebo třeba můžeme v domě pronajímat byty. Dům pro nás není nákladem, dům je pro nás investicí – jinou formou uložení peněz. Stejné místo by měl zaujmout i v účetnictví. Pro svůj dům tedy můžete vytvořit nový účet Aktiva:Dům. Povšimněte si, prosím, že v takovém případě jsme převedli peníze z pasiv do aktiv a i když máme vlastní dům, naše jmění se nijak nezměnilo, protože na účtu Pasiva:Závazky nás tíží milión vypůjčený od banky. Jmění poroste až s tím, jak budeme postupně splácet dlužnou částku – účet Pasiva:Závazky se bude postupně snižovat až do úplného umoření dluhu. A odkud budeme brát peníze na umoření dluhu? Pro většinu z nás to bude převodem z kategorie Příjmy:Výplata na Aktiva:Bankovní-účet a z tohoto účtu pak dále na Pasiva:Závazky.

    Někdy se vám může stát (někdo se tím i živí), že někomu peníze půjčíte za podobných podmínek, jaké obvykle nabízí banka (myslím tím stejné účetní podmínky – výše úroků, poplatků a smluvních pokut může být výrazně jinde). Pak se dostáváte do stejné role, v jaké figuruje v předchozích odstavcích banka. Půjčka někomu jinému je z vašeho pohledu investicí, od které očekáváte, že se za prvé vrátí a za druhé přinese i nějaký zisk. Proto i v KMyMoney je taková půjčka vedena jako zvláštní druh investičního účtu.

    Jste z takového vysvětlení chytří? Pokud ne, nic si z toho nedělejte, máte možnost si tento článek přečíst, kolikrát chcete. Anebo se můžete spolehnout na aplikaci KMyMoney, která celý výpočet a evidenci půjčky maximálně usnadňuje.

    Půjčka v KMyMoney prakticky

    link

    V účetnictví KMyMoney má každá půjčka svůj vlastní účet. Máte-li půjčku jen jednu, můžete ji vytvořit jako samostatný účet pasiv. Máte-li půjček více, musíte vytvořit pro každou půjčku vlastní účet. Účty pro půjčky se vytvářejí stejně jako třeba běžný účet v bance, jen nastavení účtu s půjčkou je mnohem složitější.

    První krok se nijak neliší od založení jakéhokoliv jiného účtu. Protože účet s půjčkou je čistě imaginární, není veden u žádné skutečné instituce, volím jako instituci svůj oblíbený „Strožok“:

    Založení účtu, krok 1: instituce

    V dalším kroku musíme zvolit druh účtu „Půjčka“. Na rozdíl od jiných účtů momentálně nezáleží na zadaném počátečním zůstatku, budeme mít možnost jej zadat v dalších krocích. Pamatujete však na to, že v KMyMoney nelze zapisovat na účty před datem otevření, musíme tedy vyplnit toto datum s dostatečným předstihem. Chcete-li evidovat půjčku celý letošní rok (i když jste si půjčili už předloni), je takovým rozumným datem například první leden tohoto roku:

    Založení účtu, krok 2: typ účtu

    Následuje nejsložitější formulář pro zakládání účtu:

    Založení účtu, krok 3: Nastavení půjčky

    Průvodce je na první pohled složitý, ale když si cvičně vyzkoušíte založit dva tři účty s půjčkou, nebude vám formulář činit potíže. Půjčku často nemusíte ani zadávat celou (například deset let starou hypotéku), stačí zadat pouze letošní rok (nebo ani ten ne). Nevíte-li si rady, můžete využít online nápovědu „Co je to?“. Tu najdete na liště okenního manažeru – je to ta ikonka s otazníkem v pravém horním rohu obrázku.

    V dalším kroku a v dalším formuláři musíte zadat informace o úrokové sazbě:

    Založení účtu, krok 4: Nastavení úroků a splátky

    Tento formulář se mi velice líbí. Umožní mi sednout k televizi a ve večerním bloku reklam propočítat jednoduše výhodnost nabídky „Půjčíme vám 50 tisíc za pouhých 900 měsíčně! Bez rizika! Supervýhodně!“. Po vás se zde chce, abyste nastavili parametry tak, aby výše vypočítané splátky odpovídala požadované splátce (bez dalších poplatků). Ve formuláři je vždy nutné nechat jedno políčko prázdné – stisknutím tlačítka se toto políčko dopočítá. Nechce-li vám půjčka vycházet, zřejmě jste naletěli. Nevychází-li půjčka o pár haléřů či korun, můžete si nechat dopočítat poslední splátku a nechat v tomto poli vypočtenou hodnotu (ve formuláři na obrázku jsou to čtyři haléře – částka tak bezvýznamná, že vám ji možná i banka odpustí).

    V dalším kroku můžete zadat některé další poplatky s půjčkou spojené. Víte-li například, že budete splácet půjčku ze svého běžného účtu, a poplatek za bankovní převod činí 6 Kč, můžete tuto částku zadat zde.

    Založení účtu, krok 5: Nastavení poplatků

    Jako poslední krok před vlastním vytvořením účtu následuje zadání kategorie pro evidenci úroků a pro zadání bankovního účtu, ze kterého budete splátky odesílat:

    Založení účtu, krok 6: Nastavení účtů pro evidenci úroků a pro platby

    Uvedený postup platí, pokud chceme evidovat již existující půjčku (například několik let starou hypotéku) a máme již jasno v tom, kam zaúčtovat vypůjčenou částku – přesněji řečeno, vypůjčená částka již byla zaúčtována například na účet Aktiva:Můj-dům. U nových půjček (takové, které nemají zadaný počáteční zůstatek) přibude ještě jeden krok navíc:

    Založení účtu, krok 7: Nastavení účtů pro evidenci

    Zde můžete vytvořit nebo vybrat svůj účet pro čerstvě nabytá aktiva. U spotřebního úvěru (například na notebook) zvolte klidně svůj běžný účet a notebook zaplaťte z běžného účtu přímo do nákladů (do spotřeby). Jestliže jste koupili dům, je lepší pro něj vytvořit vlastní účet Aktiva:Dům. Jinou možností je refinancování staršího úvěru jinou půjčkou s lepšími podmínkami. Pak už byl účet aktiv vytvořený kdysi v minulosti a peníze se použijí na umoření staršího dluhu – zvolíte účet se starou půjčkou.

    Další práce s půjčkou

    link

    V průvodci pro vytvoření půjčky jste klikli na tlačítko „Dokončit“. Máte vytvořený účet pro evidenci své půjčky, ale čeho jste tím vlastně docílili? Aplikace KMyMoney pro vás vytvořila jednak minulé splátky (pokud jste si o jejich vytvoření řekli) a jednak pro vás vytvořila naplánovanou transakci, která se bude opakovat každý měsíc a bude vám připomínat, že je nutné platit dluhy.

    Když otevřete nově vytvořený účet, pravděpodobně zde uvidíte několik zašedlých neaktivních transakcí. Co s nimi?

    Zadání provedených splátek

    Jde o automaticky vytvořené transakce už provedených splátek. KMyMoney vám je pouze nabízí. Tuto nabídku nemusíte využít, jestliže už jste tyto splátky zadali do účetnictví jinak. Pokud se vám tato možnost líbí a chcete ji využít, klikněte na transakci pravým tlačítkem myši a v kontextovém menu najděte možnost „Vložit naplánovanou transakci…“. Otevře se vám formulář, ve kterém ještě můžete upravit některé hodnoty (například skutečné datum splátky) a transakci můžete vytvořit. Nechcete-li transakce vytvářet, zvolte v kontextovém menu možnost „Nevkládat tuto transakci, přeskočit…“

    Podle nastavení plánovaných transakcí se vám bude několik dní předem v peněžním deníku ukazovat plánovaná splátka vaší půjčky. Transakci do peněžního deníku vložíte opět přes kontextové menu výběrem volby „Vložit naplánovanou transakci…“

    Varování

    link

    Nejnovější verze, kterou ve své distribuci můžete v době psaní článku najít, je verze 3.98.1. V této verzi je chyba, která vám znemožní upravit účet s půjčkou, je-li použita jiná než anglická verze KMyMoney (česká, německá, španělská atd.). Podobně se zde vyskytuje chyba, která neumožňuje vytvořit účet s půjčkou, jsem-li to já, kdo peníze půjčuje (ani v anglické verzi). Chyby jsou nahlášené a opravené. Netuším ale, jaká bude situace ve verzi 4, nevím ani, jestli bude k této verzi přibalen český překlad.

    Mazání účtu s půjčkou

    link

    V textu výše jsem vám radil, abyste si cvičně vyzkoušeli založit několik účtů s půjčkou. Chcete-li později takový účet smazat, pravděpodobně narazíte pouze na neaktivní volbu „Odstranit účet…“ V KMyMoney nelze smazat účet, obsahuje-li nějaké transakce. Dvojklikem proto otevřete peněžní deník svého účtu a odstraňte ručně transakci s počátečními zůstatky (opening balance). Zašedlé, neaktivní transakce se vám takto odstranit nepodaří. Najdete je v seznamu naplánovaných transakcí, kde je také můžete smazat (všechny najednou). Potom už je možné smazat i účet s půjčkou.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.8.2010 02:30 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    V opačné situaci, kdy jste se nechali založit kamarádem, se přesouvají prostředky z účtu Pasiva:Závazky na účet Aktiva:Peněženka.
    To ne. Pri pujce se nepresouvaji prostredky z pasivniho uctu zavazku na aktivni ucet penezenka, ale pribydou prostredky zaroven na obou uctech. Proto taky plati rovnost mezi sumou aktivnich uctu a sumou pasivnich uctu.
    Petr Bravenec avatar 11.8.2010 06:05 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Jo, to je pravda - z hlediska účetního zvyklého na něco jiného. Ale v KMyMoney se stačí podívat na úvodní stránku na "Přehled Aktiv a Pasiv", kde je tabulka s čistým jměním - moje dluhy jsou záporně. Ve formuláři se prostředky přesouvají (transfer to). V prvním díle jsem srovnával podvojné účetnictví s různými bankovními účty. Tam se taky prostředky přesouvají - co se na jednom účtu odečte, to se jinde přičte.

    Tohle je KMyMoney. Zavedeného rčení "Přibyly prostředky na obou účtech" se možná nedrží, ale funguje to, počítá to správně a je to pro neúčetního pochopitelnější.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    11.8.2010 07:38 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    No chlapi jak vás tak sleduju, tak si to budu radši držet v hlavě. Bych to tam všechno nacpal a za tejden bych přemejšlel jak ty čísla interpretovat. :-)
    11.8.2010 09:21 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    moje dluhy jsou záporně. ... je to pro neúčetního pochopitelnější.
    No, to mi prijde jako spis matouci - pokud nekde uvidim ze me dluhy ci zavazky jsou zaporne, tak prirozena interpretace je ze nedluzim ja, ale nekdo dluzi mne.
    Petr Bravenec avatar 11.8.2010 09:57 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra

    Než jsem napsal ten svůj ranní příspěvek do diskuse, KMyMoney jsem nastartoval a podíval se, jak to vlastně je. Celé je to složitější - někde jsou dluhy záporné, někde jsou kladné, ale zobrazené červeně (tedy záporné). V přehledu jmění by kladná hodnota mátla, záporná je v pořádku, v peněžním deníku je to zase naopak.

    Důležité je, že to funguje, a pro neúčetního, neznalého pojmů a zvyklostí vzniklých před sto lety, kdy se vedlo účetnictví v různých knihách, je to takto pochopitelnější. Umožňuje to totiž uvažovat v termínech "Převedl jsem peníze z účtu A na účet B".

    Chcete-li, můžete si představit jmění jako účet nadřízený aktivům i pasivům, pak je kladná hodnota nesmysl:

    • Jmění
      • Aktiva
      • Pasiva

    Jinak mi tato debata přijde jen jako žonglování se znaménky a se slovíčky. V článku se totiž popisuje KMyMoney, nikoli vaše zvyky či zvyky jiného účetního.

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    2.9.2010 07:49 L. Horak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    To je v pořádku, je to odvozeno z podvojného účetnictvi.
    12.8.2010 14:22 guest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    jako zapisovat si ze jsem nekomu pujcil bura, byt jako priklad mi prijde dost, ale dost, uchylny...
    tsLnox avatar 12.8.2010 15:07 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Když si děláš účetnictví tak už musíš všechno, jinak pak můžeš zjistit, že máš v peněžence stovku, ale podle účetnictví máš ty stovky třeba dvě. A navíc je to asi dobrej tréning důslednosti ;-)

    Aspoň tak to vidím já
    Petr Bravenec avatar 12.8.2010 15:34 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Postřeh z praxe: ve skutečnosti je v peněžence neustále méně, než v účetnictví. Když si vzpomenu na "hele, kámo, půjč mi bůra", jsem rád, že se můj peněženkový deficit aspoň trochu zmírnil, že jsem si vzpomenul aspoň na něco.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    tsLnox avatar 14.8.2010 23:55 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Oukej, radši už mlčím, já mám právě jen teorii, praxi jsem zatím neměl kde nabrat :-D Dík za usměrnění :)
    Petr Bravenec avatar 15.8.2010 08:01 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    To nebylo usměrnění. To byl postřeh z praxe. Jinak doufám, že tento seriál je dostatečně motivující na to, abyste se pokusil s teoretizováním skoncovat ;-)
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    tsLnox avatar 20.8.2010 14:30 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Stejně mě to usměrnilo. Když se na ten svůj příspěvek zpětně dívám, tak se mi zdá, že jsem to poněkud přehnal. :) Tak díky za postřeh :)

    Jo... a ještě jednu věc. Pokud by to nevadilo, radši bych tykání. Vykání mi moc nesedne. Navíc už jsem tu taky nějakou dobu, i když ne moc komunikativní, ale stejně se cítím sem tak nějak patřit :) Pokud by vám/ti to vadilo, tak se samozřejmě přizpůsobím.
    15.8.2010 10:32 Roman Mátyus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Postreh z praxe: Účtovníctvo som si skúsil viesť tri dni a po na konci som zistil že mám v peňaženke asi o 12 € viac. Nijak si to neviem vysvetliť ale je to tak :D
    17.8.2010 23:29 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Myslím, že nová čeština u čerstvě vydaného KMyMoney 4.5 přiložena není a není zatím ani na http://l10n.kde.org/stats/gui/trunk-kde4/team/cs/extragear-office/
    Petr Bravenec avatar 18.8.2010 07:11 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Já už to teď moc neovlivním. Než se překlady objeví v repozitářích, můžete si nainstalovat překlad ručně, k dispozici je zde:

    http://bravenec.org/cs/clanky/kmymoney
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    20.8.2010 11:50 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Veliké díky za překlad. Mimochodem dnes už se objevil na tom odkazu, co jsem uváděl. Jo a našel jsem tam jeden drobný překlep, hned po otevření KMyMoney je to vidět v tom levém panelu: "Penežní deníky". A ještě někde je tam "Penežní deník".
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2010 14:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    V SVN je. Teda možná až teď. Na webu se to generuje se zpožděním a do distribucí -- no jéje!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.8.2010 21:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Nepochopil jsem, jak to s těmi dluhy funguje. Když vytvořím dluhový účet (já si půjčuji), tak se sice přičte zapůjčená částka na zvolený můj účet, ale v hlavním přehledu se v pasívech u dluhového účtu zobrazí nula. Takže to vypadá, že peníze spadly z nebe a nemusím je splácet. Kde dělám chybu?
    Petr Bravenec avatar 19.8.2010 21:46 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    To je divné. Vodítkem by mohla být transakce, kterou se připsaly peníze na zvolený účet - protiúčtem by měl být účet s půjčkou půjčka. Protistrana se dá zjistit z kontextového menu transakce: "Přejít na ..."
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    20.8.2010 11:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Aha, bylo to tím, že jsem si spletl pojmy a při vytvoření půjčkového účtu na začátku nastavil počáteční zůstatek (ve výši půjčky). Založil jsem tedy půjčku, která byla od prvního dne splacená...
    21.8.2010 10:03 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Zdravím,

    měl bych dotaz ohledně bankovních poplatků. Dá se automaticky nadefinovat, že při platbě z účtu se automaticky zaúčtuje i adekvátní bankovní poplatek? Přišlo mi z toho, co jsem četl, že je potřeba založit další transakci. A jde výši těchto poplatků od určitého data měnit?

    Příklad: Převádím peníze z jednoho svého účtu na druhý a) zaúčtoval jsem 100 Kč b) dále se mi automaticky strhlo 5 Kč za převod, c) připsalo se 100 Kč na druhý účet, d) jelikož se jednalo o příchozí platbu, tak se nezaúčtoval žádný poplatek. Když tento převod udělám o půl roku později (v účinnosti je nový ceník), tak poplatek by se měl navýšit na 6 Kč, ale pouze u plateb od daného data.

    Díky
    21.8.2010 10:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Nebylo by jednodušší vždy jednou za měsíc přidat jednu transakci zahrnující veškeré bankovní poplatky?
    Petr Bravenec avatar 21.8.2010 10:30 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra

    Úplně automaticky asi ne. Dala by se taková transakce udělat jako rozdělená a naplánovaná. Jinak trochu postrádám smysl takové transakce. Předpokládaný styl práce v KMyMoney a v podobném GnuCash je následující:

    • Celý měsíc zadávám převody, které jsem inicioval nebo které mám naplánované (nájemné, telefon a podobně).
    • Jakmile mi přijde výpis z účtu, zadám i platby, které vygenerovala banka (poplatky, úroky, daně).
    • Schválím informace v účetnictví, odsouhlasím shodu s výpisem. Tím za měsícem udělám tlustou čáru a jedu v dalším měsíci od začátku (odsouhlasené transakce jsou skryté).

    Interval schvalování se může samozřejmě měnit (v internetovém bankovnictví schvaluji několikrát měsíčně, kreditku mám s měsíčními výpisy, takže jen jednou).

    Mně se jeví podobný požadavek jako trochu zbytečný. Ale to může být dané stylem práce a množstvím transakcí (není jich mnoho).

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    21.8.2010 10:38 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Díky oběma za odpověď. Asi bude opravdu jednodušší dělat sumární platby poplatků. Ono je asi opravdu jedno, jestli se mi na konci měsíce objeví např. 120 Kč jako jediný poplatek bance nebo těch samých 120 Kč, ale jako součet dílčích...
    22.10.2010 11:56 linuz | Strakonice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra
    Ahoj, nevim jestli bude ještě nějaký díl. chci se zeptat na to, jestli a jak si vedete v programu stanovené cíle. V jednom dílu o tom bylo jen zmíněno okrajově, ale už né jak. Narazil jsem ze staršího článku o GnuCash http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/gnucash-domaci-ucetnictvi-na-urovni-iii konkrétně na obrázku http://www.abclinuxu.cz/images/clanky/bravenec/gc8.png na rozdělení a to by si myslím byla užitečná věc pro tento případ. Například budu mít cíl "nové auto" a že budu dávat měsíčně nastranu 5000,-, ale těch 5000,- pořád bude na jednom účtě s výplatou, nechci zakládat nový účet v programu, chci mít přehled kolik je na mém reálném účtě peněz a v progamu si jen přečíst, kolik že to mohu tedy celkem utratit "Zbytek na útratu". Bylo by tedy možné něco podobného si zavést v KMyMoney? Děkuji za každý nápad, Zdeněk
    Petr Bravenec avatar 22.10.2010 12:10 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra

    Nový díl bude - kupodivu se mi podařilo najít ještě další témata ;-)

    K dotazu: seriál o GnuCash jsem doporučoval právě proto, že se zde dají najít některé myšlenky, které jsem v novém seriálu nezmiňoval. Jednou z nich je právě rozdělení účtu na podúčty. V KMyMoney to jde úplně stejně snadno jako v GnuCash. Já jsem to přestal používat, protože v KMyMoney se dají použít i jiné prostředky (rozpočty).

    V praxi by to vypadalo asi takto:

    • Běžný bankovní účet
      • Odloženo na auto
      • Odloženo na nájem
      • Odloženo na běžnou útratu
      • Rezerva

    Pro mě to takto trochu složitější, protože mám peníze vyhražené na jednu věc (třeba nájem) přes několik různých fyzických účtů různých bankách. Proto je pro mě zajímavější používat rozpočty.

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    Petr Bravenec avatar 22.10.2010 12:17 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – Hele, kámo, půjč mi bůra

    Díval jsem se ještě na ten obrázek - na něm je rozdělená transakce. To jde v KMyMoney taky (s drobným omezením), když kliknete ve formuláři pro zadávání transakce na ikonku s rozdvojenou šipkou (připomíná USB ikonku). Popsáno je to zde:

    http://www.abclinuxu.cz/clanky/kmymoney-penezni-denik-a-platci

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.