abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (12%)
     (13%)
    Celkem 191 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)

    25. 4. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 3309×

    Reportáž ze setkání vývojářů Akonadi a Mailody v Berlíně.

    Tento týden

    Počátek práce na apletu pro správu sítí v Plasmě, práce na kontrolách a zlepšení v datovém zdroji "RSS" a apletu "Zařízení" (Devices). Počáteční podpora pro ukládání změn do dokumentů v Okular. KLinkStatus obsahuje skriptovací plugin založený na Kross. Nové kontroly "Tip-of-the-day" a "Qt methods to avoid" v nástroji pro kontrolu kvality kódu Krazy. První kroky k C++ parseru v Umbrello. Práce na nezávislosti projekce v Marble. Další úpravy a opravování chyb v Kooka. Pokračující práce na KHTML. Rozšířená podpora výběru titulků a audio kanálů ve Phononu (na základě požadavků vývojářů Dragon Player). Přepsaný pohled "Todo" v KOrganizeru. Další práce směrem k Amaroku 2.0. "HTTP webseeding" v KTorrentu. Skriptovací podpora založená na Kross v KPlato, společně s podporou hledání ve více dokumentech v KOffice. Podpora pro cache rozšířena na všechny KDE hry. Vylepšení v KTurtle, KNetwalk a Kubrick. Počáteční import a práce na hrách "Killbots" a "Astrododge". Import "RSSNOW", alternativní RSS čtečky v podobě plasmoidu. Fyzikální balíček Step se přesunul z playground/edu do kdereview, což jej může posunout do kdeedu pro KDE 4.1.

    Tom Albers podává zprávu o setkání vývojářů Akonadi v Berlíně:

    Rozhodli jsme se, že zkusíme přesunout různé části Akonadi do správných míst v SVN pro vydání 4.1. A to je přesně to, co se stalo dnes ráno; přesunuli jsme libakonadi - část závisející na KDE - do kdepimlibs, zdroj (resource) mailody se přesunul k ostatním zdrojům a podobně.

    Rovněž jsem odstranil lokální kopii Akonadi, kterou jsme měli v Mailody. To znamená, že Mailody nyní závisí na kdepim v KDE SVN. Očekávám, že distribuce zabalí zdroje do samostatných balíčků, takže to není velký problém. Akonadi Server stále závisí na KDE (KLocalSocket) - hned jak bude nahrazen za QLocalSocket, tak se tato část přesune do kdesupport nebo někam jinam.

    Zatímco Volker Krause a Tobias Koenig věci přesouvali, začal jsem pracovat na tvorbě aplikace pro ovládání Akonadi, která bude sídlit v systémové oblasti. Už umí zastavit a spustit Akonadi server a ukázat jeho stav. Brzy bude sloužit jako nástroj pro zobrazování chyb z různých zdrojů.

    Začali jsme pracovat na revizi Akonadi API, což pravděpodobně zítra vyústí v určité změny. Jedna změna poškodí všechny stávající položky v Akonadi, ale je prostě třeba ji udělat. Vše bude hotové před vydáním 4.1, protože od toho okamžiku už ke změnám v API dojít nesmí.

    Včera večer jsme pokračovali v práci na Akonadi a spol. Kevin pracuje na nahrazení KLocalSocket za QLocalSocket, ale zatím to nepokračuje příliš dobře. Thomas pracuje na "collection model/view/delegate" (jednoduše řečeno: seznam složek) proto, aby bylo možné zobrazit a zpřístupnit počet nepřečtených položek horní úrovně. Frode čistí zdroje Mailody a KCM, zabývá se stylem kódu, odsazením, konzistentním použitím značek * a & a podobně.

    Ovládací aplikaci jsem trochu vylepšil použitím DBUSu ke sledování stavu Akonadi. Pokud oznámí změnu, položky v menu se přizpůsobí a titulek menu se změní. Právě ten titulek kontextového menu mi způsobil velké trápení, protože API kdelibs nemá možnost, jak to udělat, takže prostě kreslím vlastní titulek nad kontextovým menu. Urs Wolfer zachytil můj commit a hned opravil API kdelibs a zlepšil možnosti vložení titulku. To je úžasné. Brzy změním i svoji aplikaci, ale momentálně nechci všechny nutit znovu překládat trunk kdelibs a nechat kdepim záviset na této změně. Předpokládám, že každý nemá kompilační cluster, jako máme teď v KDAB.

    Tobias provedl nějaké změny API těsně předtím, než jsme spustili překlad, což pokazilo kdepim a playground. Vzápětí jsme to opravili. Dnes pokračoval Tobias s pomocí Tilla a Volkera ve změnách API. Frode implementoval odstraňování poštovních schránek pro zdroj IMAP a já jsem udělal tu a tam nějaké opravy, přičemž jedna z nich umožnila Mailody čtení news konferencí.

    Thomas dokončil delegáta pro seznamy složek, takže složky s nepřečtenými zprávami jsou vykreslovány odlišně a navíc to umožňuje přidat počet nepřečtených zpráv za název složky. Momentálně to není použitelná funkce, protože pohled na složky potřebuje podporu pro výběr sloupce, která zatím neexistuje. Potom došlo na další přejmenovávání.

    Tobias pracoval na podpoře vyhledávání a několikrát jsem ho slyšel radostně volat, takže se domnívám, že má základní a funkční implementaci. Podívám se, jak to funguje, a až to bude možné, přidám podporu v Mailody.

    Volker opravil několik důležitých chyb v transakčním kódu, který jsme používali pro MySQL, a já našel další malou chybku v databázovém schématu; patch se právě schvaluje. Poté jsme se dohodli na několika organizačních záležitostech: začneme používat #akonadi a neochotně začneme od teď používat Bugzillu. Nahlásil jsem několik chyb, aby na ně Volker nezapomněl. Musím říci, že Bugzilla je ještě horší, než jsem čekal. Přál bych si přejít na něco lepšího.

    Po obědě se Volker, Kevin a Tobias znovu pustili do kontroly API na projektoru. Máme seznam změn, které chceme udělat, takže pravděpodobně znovu přestane spousta věcí fungovat. Také se hodně diskutovalo o zpracovávání chybových hlášení; sice jsem výsledku úplně neporozuměl, ale prostě budu sledovat commity a pak se zeptám zas, protože to budu potřebovat pro komunikaci s tou novou ovládací aplikací, na které jsem dnes ještě trochu zapracoval. Varování, která vyskakují pomocí KNotify, se zobrazovala úplně všude. Takže jsem to nahradil za KPassivePopup, který umožňuje určit správnou pozici. Pořád bych dal přednost KNotify, protože to může uživatel nastavit, ale nechce se mi to teď hackovat.

    Celý týden byl naplněn diskusemi ohledně API. Přidali jsme do hlavičkových souborů komentáře se změnami, které chceme provést, a příští týden je hodláme všechny implementovat. Mezitím jsem vylepšil Akonadi KCM nahrazením nudného widgetu za widget dostupný v Akonadi, který ukazuje stav různých zdrojů. Teď to v Mailody vypadá následovně:

    mailody

    Statistiky

    Shrnutí commitů

    Stav překladů (i18n)

    Commity: 2410 od 226 vývojářů, 5987 změněných řádek, 1029 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16196
    Otevřené požadavky: 13790
    Otevřených chyb: 252 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 246 za posledních 7 dní.

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    624
    /trunk/l10n-kde4
    585
    /trunk/extragear
    191
    /trunk/playground
    183
    /branches/work
    139
    /branches/stable
    127
    /branches/extragear
    112
    /branches/KDE
    99
    /trunk/koffice
    95
    /trunk/www
    66
    Řádek Vývojář Commitů
    143
    Thanomsub Noppaburana
    143
    278
    Gilles Caulier
    109
    88
    Sergiu Bivol
    87
    178
    Laurent Montel
    78
    148
    Pino Toscano
    56
    44
    Khoem So
    44
    107
    Rafael Fernández López
    41
    89
    Allen Winter
    38
    71
    Helmut Schaa
    34
    71
    Dan Meltzer
    34

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    99%
    řečtina
    98%
    švédština
    93%
    japonština
    92%
    nizozemština
    88%
    němčina
    87%
    ukrajinština
    86%
    polština
    86%
    Low Saxon
    85%
    brazilská portugalština
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Gilles Caulier
    42
    Robert Knight
    39
    Luboš Luňák
    16
    Aaron J. Seigo
    14
    Pino Toscano
    13
    Harald Sitter
    12
    Tristan Hoffmann
    12
    Thomas McGuire
    11
    nhnielsen
    10
    Peter Penz
    8

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631


    Článek je překladem č. 102 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Co se děje v KDE (dílů: 13)

    Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008) (první díl)
    <—« Co se děje v KDE - 100 (2. 3. 2008)
    »—> Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)
    Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008) (poslední díl)

    Související články

    Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Co se děje v KDE - 100 (2. 3. 2008)
    Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)

    Odkazy a zdroje

    KDE Commit-Digest 102

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 25.4.2008 08:26 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Dekuji za tu praci a tesim se na dalsi dil.
    IRC is just multiplayer notepad.
    djs_core avatar 25.4.2008 10:15 djs_core | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    I ja dekuji, perfektni prace. Diky :)
    ...do you want to make your dreams come true? Wake up!
    25.4.2008 10:21 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    mohl bych se zeptat, co presne si pod pojmem "HTTP webseeding" predstavit?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 10:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Že se při stahování torrentu stahují data i přes HTTP z nějakého mirroru. Mimochodem implementováno v libtorrentu, tedy i ve FatRatu ;-)
    25.4.2008 14:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    A když jsem to po tobě chtěl, tak že prej to bude moc težké :-p
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 14:40 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Protože tehdy to libtorrent neměl ;-)
    25.4.2008 17:48 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    uz jednou jsem o jeho instalaci uvazoval, ale diky absenci deb balicku pro sid jsem se na to vykaslal.... tedka jsem se dival, jestli ho nahodou nekdo nepridal, ale nic jsem nenasel, takze asi budu muset zustat dal u ktorrentu...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 18:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    To je kompilace ze zdrojáku takový problém :-) ;-)
    25.4.2008 19:33 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    asi se budes divit, ale i pro me (a to jsem relativne schopny uzivatel) to problem je... a to uz vubec nemluvim o naprostych zacatecnicich.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 19:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    A to jsou to jen 3 příkazy a nainstalování pár balíčků. Zůstává nepochopeno.
    25.4.2008 19:41 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Ona je to spíš lenost. :-) Taky se mi nechce kompilovat si programy ručně. Je otrava ručně dohledávat a instalovat závislosti. Není to těžké, ale otravné, takže to nedělám.
    25.4.2008 20:57 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    no ja se fatrat pokousel prelozit ale absolutne bez uspechu, nejprve to chtelo knohovny libtorentu ikdyz v systemu je mam. Pak to zarvalo pri kompilaci pro zmenu zase s nejakym gloox nebo jak se jmenoval.

    Chtel jsem dokonce nahlasit bugrepost ale je potreba registrace.

    Mimochodem obdobna situace nastala i s prekladem jabber bota. To se me take nepodarilo. Takze to nejsou nekdy jen 3 prikazy, ale kopa problemu.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 21:09 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    No když ti chybí balíky, tak to na bugreport není. Gloox je volitelný - když nechceš Jabber, může to být bez toho. Jediný "problém" je nainstalovat si ty -dev balíky.
    25.4.2008 21:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    A to jsou to jen 3 příkazy a nainstalování pár balíčků. Zůstává nepochopeno.
    Nic nepochopitelného - obyčejná lenost. Já například aktualizoval FatRat dnes poprvé po více než dvou měsících - kdyby byl deb balík, dělal bych to mnohem častěji. A protože jsem líný, tak jsem ještě nikdy nekompiloval FR s podporou SSH, BitTorrentu nebo Jabberu - používám ho jen na RapidShare. I tak jsem rád, že ho mám, ale kdyby existovaly verze (a distr. balíky), tak bych přestal používat KTorrent a naučil se to ovládání přes Jabber.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.4.2008 21:09 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    To bych nejprve musel vydat nějakou verzi ;-) Ale až přepíšu engine na epoll(), tak to vydám.
    25.4.2008 22:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Konečně. :-) Pak můžu udělat balíček :-)
    25.4.2008 13:44 cinan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    Myslim ze by bol dobry napad pisat ku stavu prekladu aj to, ako je na tom slovencina a cestina
    25.4.2008 18:59 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    To je možná lepší sledovat aktuálně na http://l10n.kde.org/. Ten stav u KDE 4.0 se téměř vůbec nemění a u 4.1, jak v něm přibývají změny, tak jdou procenta u překladu dolů (skoro u všech jazyků).
    Milan Lajtoš avatar 25.4.2008 19:01 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 102 (16. 3. 2008)
    “Every great achievement was once considered impossible.”

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.