abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)

    2. 4. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 4002×

    Virtuální glóbus Marble: jak funguje, co umí, jaké jsou plány do budoucna. Puck je překladač XML definic uživatelského rozhraní do C++. Nová funkce KGet: ovládání přes webové rozhraní.

    Tento týden

    Další práce na spouštěčích, bindingy pro WebKit a počátek lepší podpory kompozitních správců oken v Plasmě, spolu s podporou více zdrojů v RSS plasmoidu. Přidány plasmoidy "BBall", "Show Desktop", "KMLDonkey", a "IM Presence" (za použití Decibel). Alternativní alt+tab přepínač oken (podobný s "Cover Switch" efektem z Compiz Fusion). SuperKaramba podporuje technologii "widgets-on-canvas" z Qt 4.4. Začalo dlouho očekávané přepsání KCron. Podpora operace Undo v dialogu KShortcutsEditor. Nové pluginy pro Digikam a Kritu. Různé vylepšení v KTorrent a Amarok 2.0. Práce na rozhraní a integrace MusicBrainz v KsCD (studentský projekt). Mnoho práce na přechodových efektech mezi stránkami v KPresenter. Začátek práce na integraci podpory pro online čtečky pro Akregator. Kubrick, rubikova kostka, byla importována do playground/games. KDiamond se přesunul z playground/games do kdereview, Kollision z kdereview do kdegames pro KDE 4.1. kdebase (trunk, KDE 4.1) nyní vyžaduje Qt 4.4. Akonalendar (malá aplikace pro demonstraci Akonadi modelů KCal) a grafická knihovna Quasar byly importovány do KDE SVN.

    Inge Wallin mluvil o novinkách ve vývoji v Marble 4.1:

    Marble je rychlý, univerzální a nenáročný virtuální glóbus. Je součástí balíku aplikací KDE-Edu a je velmi používán k demonstraci závratně krásného vzhledu KDE4. Ukážeme zde některé zajímavé momenty z vývoje, které se udály právě teď při vývoji pro vydání KDE 4.1.

    Marble dnes

    Marble je v KDE 4.0 virtuální glóbus. Je to normální aplikace, která ukazuje zeměkouli, umí přibližovat a vzdalovat pohled a dokáže zemi zobrazovat buď jako kouli nebo jako plochu. Marble je založen na dlaždicích, což znamená, že datové položky jsou obyčejné velké pixmapy, které můžeme získat ze zdrojů jako třeba NASA.

    Uživatel si může vybrat z několika témat mapy, tj. použít třeba zdroj v podobně standardního zobrazení pro atlasy nebo noční mapu se světly měst, případně satelitní snímky. Stejně tak může určit, zda se mají zobrazovat další prvky typu hranice států, města nebo významná místa jako hory nebo vraky lodí (pomocí Marble se můžete podívat, kde je vrak Titaniku).

    Kromě toho, že jde o samostatnou aplikaci, je Marble rovněž množina widgetů, které mohou programátoři použít ve svých projektech. Jde o mapový widget a dva ovládací prvky. Widgety rovněž nabízejí plnou integraci s Qt Designerem, takže vývojář může jednoduše umísťovat a upravovat komponenty za pomoci myši, stejně jako u běžných tlačítek.

    Marble, vize

    Přestože je v současnosti Marble virtuálním glóbem, v plánu je toho mnohem více. Očekáváme, že se takzvané "geografické služby" (Geo Services) stanou v blízké době běžnou součástí desktopu. Už teď dokáže Digikam geotagovat fotky, pokud fotoaparát obsahuje GPS. Geotagging prostě bude jednoduchá a běžná věc.

    Manifest ve zdrojových kódech Marble říká: "Marble je zamýšlen tak, aby pro "geo prohlížeče" znamenal to stejné, co znamená je KHTML/WebKit pro webové prohlížeče". Jinými slovy, Marble bude centrální komponenta pro geografické služby.

    Marble existuje ve dvou odlišných inkarnacích: v KDE verzi, která používá veškeré vymoženosti kdelibs, a Qt verzi, která je více portovatelná. Qt verze byla portována na Windows, Macintosh, Windows CE a OLPC. Doufáme, že se za nějaký čas stane Marble standardním geo prohlížečem na všech desktopech, Gnome nevyjímaje.

    Marble a vývoj

    K dosažení vize potřebujeme integraci. Marble potřebuje být plně integrovatelný do čehokoliv a také připraven k integraci ostatních komponent do sebe. Ve skutečnosti na toto klademe tak velký důraz, že jsme pro Marble 4.1 zvolili kódové jméno "Integration".

    Widget Marble je v současnosti plně integrovatelný do jakékoliv KDE či Qt aplikace. Nicméně ne všechny frameworky widgety používají; například Flake Shapes z Plasmy a KOffice jsou dvě významné výjimky, ačkoliv Plasma v KDE 4.1 už dokáže používat i je.

    Refaktoring pro umožnění integrace Marble bez widgetů

    Právě jsme dokončili refaktoring, v němž jsme rozdělili MarbleWidget do dvou tříd:

    • MarbleMap, což je abstraktní mapová třída, která dokáže kreslit na libovolné zařízení.
    • MarbleWidget, což je obdoba staršího widgetu, ale pro vykreslování používá MarbleMap.

    Vývojář, který nechce použít widget, prostě může použít MarbleMap a říct mu, aby se překreslil, kdykoli je to potřeba.

    Refaktoring pro podporu externích pluginů

    Vývoj probíhá i uvnitř Marble. Vnitřní mašinerie je dosti složitá kvůli extrémním výkonnostním nárokům, které jsou na hardware kladeny pro zajištění plynulých změn pohledu. Pamatujte, že Marble dobře funguje i bez hardwarové akcelerace.

    Rozdělení jednotlivých vrstev je v současnosti daleko lépe definováno a refaktoring se zaměřuje na to, aby mohly externí pluginy vytvářet samostatné dlaždicové vrstvy, kombinovat je, vytvářet vektorové vrstvy či významné body nebo všechny předešlé libovolně kombinovat. Tyto pluginy budou také schopné se zapojit do systému pro nastavení legendy, což uživatelům umožní libovolně zapínat a vypínat různé funkce.

    Podpora pro formáty KML a GPX

    KML je XML formát, který se používá pro data, jež mohou být vložena do Google Maps a Google Earth. Marble 4.1 bude obsahovat podporu pro nejčastěji používané části KML a možná i pro KML celé. Takže jakákoli data, která mohou být zobrazena v Google Earth, bude také možné zobrazit v Marble.

    Marble 4.1 bude podporovat i standardní trackovací soubory GPS (takzvané "GPX") a dost možná také další formáty souborů.

    Podpora pro vlastní scény

    Marble podporuje formát DGML, nový XML formát navržený přímo pro něj. DGML popisuje téma pro mapy nebo obecné nastavení kombinující jednu či více množin dlaždic s daty ostatních typů, jako jsou vektory či významné body. Pro Marble 4.1 jsme rozšířili DGML formát na DGML2, který je velmi šikovný. Příklady použití: vědci mohou vytvořit specializované mapy pro sledování zemětřesení, mapy počasí s kompletním popisem veškerých použitých symbolů, integrace s OpenStreetMap a tak dále.

    Podpora další geografické infrastruktury

    Pokud to vyjde, bude Marble 4.1 rovněž integrován do dnes existujících geo frameworků jako GeoClue, který se snaží ze souřadnic GPS, IP adresy a dalších zdrojů najít vaši současnou pozici. Rovněž podporuje GPS démona gpsd.

    Doufáme, že lidé budou využívat všechny tyto nabízené možnosti integrace Marble a budou vytvářet nové a zajímavé způsoby, jak používat geografické služby na desktopu. Myslím, že si dnes ani nedokážeme představit všechny možnosti použití, které lidé vyvinou, až se potenciál KDE4 naplno projeví v KDE 4.2 a dále. Momentálně můžete použít Marble widget a Marble map ve vašich projektech a brzy bude možné napsat vlastní plugin do Marble. Kontaktuje mě (ingwa) nebo Torstena Rahna (tackat) na irc://irc.freenode.com/#kde-edu. Odpovíme skoro na všechno. Rovněž se můžete přihlásit do marble-devel@kde.org a získat informace přímo z první ruky.

    Ivan Čukić prezentuje nový nástroj Puck, překladač uživatelského rozhraní pro Plasmu:

    Tentokrát nehodlám mluvit přímo o Lancelotu, přestože z něj uvidíte screenshoty, ale hlavně o nástroji, který vytvářím, abychom si vývoj Lancelotu a dalších plasmových aplikací usnadnili.

    Jméno toho nástroje je "Puck" (Dannyho nápad), což by mohlo znamenat Plasma UI Compiler K. Puck je nástrojem pro konverzi XML definice uživatelského rozhraní do C++ kódu Plasmy.

    Není příliš složité vytvořit velice komplexní GUI přímo v C++, ale změny nebo přeuspořádání takového rozhraní jsou otrava. S UI definovaným v XML je to otázka cut-and-paste, což je přesně způsob, jak byla vytvořena kompaktnější verze Lancelotu nebo k uzpůsobení jeho vzhledu ala Kickoff. (Jediným účelem takových rozložení bylo udělat screenshoty pro tento Commit-Digest, finální verze Lancelotu tak vypadat nebude.)

    099 pucking_lancelot

    V současnosti Puck podporuje výhradně widgety a rozložení použitá v Lancelotu a je rovněž schopen generovat výhradně kód v C++. To znamená, že zatím není možné nahrát soubor s definicí UI za běhu.

    Hlavní cíle do budoucna jsou:

    • podpora pro veškeré Plasma widgety a rozložení
    • podpora pro ECMAScript či Python a s tím také nahrávání nebo změna rozložení za běhu
    • vymyslet, co provést s podporou QWidget na QGV představenou v Qt 4.4

    V tuto chvíli je Puck součástí sestavovacího systému Lancelotu a je k dispozici v extragear/plasma/applets/lancelot/tools/puck. Není určen k použití pro jiné účely, tedy zatím ještě ne. Pokud byste jej chtěli použít pro váš vlastní projekt, můžete mě kontaktovat - adresa je ivan(dot)cukic(plus-sign)kde(at)gmail(dot)com.

    Urs Wolfer představuje novu vlastnost v KGet pro KDE 4.1: webové rozhraní:

    KGet v KDE 4.1 má novou funkci: webové rozhraní k ovládání stahování přes Internet.

    Je to užitečné především pro velké objemy dat, které zaberou spoustu času. Například stahování torrentů, což bude s KGetem v KDE 4.1 možné. Na jednom počítači ve vaší lokální síti můžete spustit KGet (server), který pravděpodobně tak jako tak běží stále! Potom stačí jenom povolit na daném stroji webové rozhraní a můžete ovládat stahování na tom stroji odkudkoliv, kde máte přístup k síti/Internetu.

    099 kget_webinterface_1

    Webové rozhraní by mělo pracovat s libovolným prohlížečem dodržujícím standardy. Technologie použité pro to všechno jsou XHTML, CSS, Javascript, JSON a Ajax. Bude to pracovat velmi rychle i na pomalých linkách, protože se pokaždé nenahrává celá stránka. Přenáší se pouze seznam stahování, což je velice malý JSON soubor. "Webserver" je postaven na QTcpServer z Qt. Může to být zajímavé pro jakoukoli Qt aplikaci, která chce nabízet webové ovládání.

    099 kget_webinterface_2

    Webové rozhraní je plně přeložitelné, stejně jako jakákoli jiná KDE aplikace. Vzhled navrhl Mensur Zahirovic. Patří mu velké díky za tak pěkný layout.

    Statistiky

    Commity: 2612 od 245 vývojářů, 6750 změněných řádek, 1558 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16124
    Otevřené požadavky: 13711
    Otevřených chyb: 278 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 193 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    342
    /trunk/l10n-kde4
    262
    /branches/stable
    145
    /trunk/extragear
    114
    /branches/KDE
    97
    /trunk/playground
    82
    /trunk/kdesupport
    57
    /branches/work
    36
    /trunk/www
    34
    /trunk/koffice
    34
    Řádek Vývojář Commitů
    99
    Allen Winter
    39
    58
    Andreas Pakulat
    21
    19
    Siraj Razick
    19
    87
    Riccardo Iaconelli
    16
    17
    Thanomsub Noppaburana
    16
    32
    Stephan Binner
    15
    24
    Maximilian Kossick
    12
    21
    Nikolaj Hald Nielsen
    10
    40
    Michaël Larouche
    9
    19
    Koos Vriezen
    9

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    100%
    řečtina
    98%
    švédština
    95%
    japonština
    92%
    Low Saxon
    87%
    estonština
    86%
    němčina
    85%
    brazilská portugalština
    85%
    nizozemština
    85%
    francouzština
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Thomas McGuire
    24
    Leonardo Finetti
    23
    Pino Toscano
    23
    Tristan Hoffmann
    22
    Tommi Tervo
    11
    Aaron J. Seigo
    11
    Joris Guisson
    8
    Gilles Caulier
    8
    Charles Connell
    8
    Jonathan Marten
    6
    Program Cvrkot
    Amarok
    8885
    KMail
    5095
    K3b
    4305
    Kopete
    3183
    KDevelop
    2716
    Kate
    2417
    Solid
    1970
    Plasma
    1970
    Kontact
    1649
    Kaffeine
    1637
    Osoba Cvrkot
    Tobias Hunger
    5525
    David Faure
    2550
    Stephan Kulow
    1883
    Aaron Seigo
    1797
    Torsten Rahn
    1224
    Laurent Montel
    1120
    Jonathan Riddell
    1097
    Stephan Binner
    786
    Adriaan de Groot
    728
    Thiago Macieira
    721
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 2.4.2008 08:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Vyborne. Dekuji.

    Tesim se na kazdy dil. A na KDE 4.1 snad jeste vic.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Nicky726 avatar 6.4.2008 17:04 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    +1
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    10.4.2008 10:00 cunik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    +1
    2.4.2008 10:38 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Puck vypada rozhodne zajimave. Podle meho nazoru by melo veskere uzivatelske rozhrani byt konfigurovatelne za behu, nezavisle na aplikaci, a idealne jeste s nejakym GUI editorem. Tim by se vyresili vsechny stiznosti lidi typu "GIMP ma jine rozhrani nez Photoshop" apod. - proste by nekdo (neprogramator) takove rozhrani vytvoril, a dalo by se v tom programu zmenit. Take by pak lide nemuseli aplikace prepisovat jenom pro to, aby byly pod Gnome, pod KDE a nebo proste z duvodu, ze nekomu nevyhovuje nejaka drobnost v uzivatelskem rozhrani.
    2.4.2008 11:28 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    jen dotaz - jaky je duvod psani clanku cervenou barvou? osobne mi to nepripada jako dobrej napad, jako zvyrazneni casti jeste mozna, ac bych to taky nedelal moc casto, ale pro polovinu clanku mi neprijde jako vhodny...
    2.4.2008 12:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Je to způsob označování citací zavedený v Jaderných novinách, ovšem je pravda, že když je většina článku citace, tak to asi nedává smysl.
    hankey avatar 2.4.2008 22:15 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Je to citace v článku a třeba mně to velice vyhovuje.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    2.4.2008 13:39 latrína.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    tak už se těším až budu moct marble používat jako traceroute či podobně na zjištění polohy ip adresy. taková prkotina ale potěší...
    2.4.2008 15:20 Richard Tesař | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)

    c++ sem c++ tam

    http://www.simontoth.cz/trocha-odpocinku
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.4.2008 22:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    To je ovšem hustý překlad :-)
    V podstatě většina programátorů v C++ zahazuje zpětná hlášení. Co se vůbec stalo s dobrou ol' '-1'?
    2.4.2008 23:13 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Toto je tiež dobré :-)

    http://www-users.cs.york.ac.uk/~susan/joke/c.htm
    2.4.2008 23:25 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    S tou znovupoužitelností kódu se IMHO docela trefil. Taky jsem to ještě nikdy neviděl. :-)
    3.4.2008 11:35 petris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Kdyz jsem to poprve videl, tak jsem si sel ten casopis pujcit. Pise se tam ale neco uplne jineho :-)
    2.4.2008 15:34 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Přemýšlím, přemýšlím, ..... už ať se to 'dá používat' a přejdu na to:-)
    PS: Kromě toho, že jde o samostatnou aplikaci, je Marble rovněž množina widgetů, které mohou programátoři použít ve svých projektech.
    Xeelee avatar 2.4.2008 16:09 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Marble
    Hned bych si dal na plochu rotující Mars nebo Měsíc :-)
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    2.4.2008 16:50 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Nevite jak a k cemu pouzivat plasmoid FileWatcher ? Byl by peknej na sledovani treba nejakych logu, irc, atd. ale jaksi ukazuje jenom prvnich par radku(podle nastaveni) a ty se nemeni. Nebo je urcen na neco jineho?
    2.4.2008 17:27 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Mně osobně se FileWatcher zdá jako vychytávka pro správce systémů, pro normální lidi to je vcelku nanic, nebo se mýlím? Myslím, že by se vynaložené síly měly ubírat trochu jiným směrem. K lidem.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    David Watzke avatar 2.4.2008 21:18 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    překlep: getoagovat
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.