abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 203 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)

    26. 3. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 3513×

    Práce na KIO-GIObridge - transparentní síťové vrstvě pro přístup k síťovým souborovým systémům jako FTP, SFTP, SMB, WEBDAV a dalším. Vývoj Kommanderu pro KDE3 a KDE4.

    Tento týden

    Podpora konfigurace a rozložení v Plasma. Kompletní backport Plasmy z trunk do větve KDE 4.0 (pro KDE 4.0.2). Plasma aplety jsou postupně portovány, aby používaly WebKit z Qt 4.4. Simulace barvosleposti pro KMag. Práce na podpoře tlačítek ve formuláři a podpora pro šifrované ODF dokumenty v aplikaci Okular. Další vývoj v portaci a údržbě kódu Kooka. Vzdálené KABC zdroje a propojení s KCal v Akonadi. Integrace UPnp v Kopete. Přepsaný nahrávací (upload) plugin pro KDevPlatform (použitý v Quanta a KDevelop). Pokračování práce na novém projekčním systému v Marble. Undo/Redo pracuje s použitím "piece table" v aplikaci Okteta. Optimalizace v aplikacích Kalzium, Amarok a KGet. KControl modul pro nastavení zdrojů imaplib v Mailody a modul pro správu témat smajlíků v KDE. Počátek práce na Puck, nástroji pro konverzi XML formátu uživatelského rozhraní Plasmy do kódu v C++. Experimenty s KDE 4 verzí aplikace Kommander. Nová větev KDEPrint pro experimentování s refactoringem a port na Qt 4.4 (pro KDE 4.1). Decibel a Plasma aplety "Luna" a "Trash" byly přesunuty do kdereview. KSystemLog byl přesunut do kdeadmin. Import Plasma bindingů pro Smoke a Ruby. KDE 3.5.9 a KOffice 1.9.95.3 (KOffice 2 Alpha 6) byly označeny pro uvolnění.

    Norbert Frese představuje svoji práci na KIO-GIObridge:

    Účelem KIO-GIObridge je, aby veškeré desktopové aplikace a souborové manažery sdílely stejnou transparentní síťovou vrstvu pro přístup k síťovým souborovým systémům jako FTP, SFTP, SMB, WEBDAV a dalším. Takže jak KDE4, tak i Gtk+ nebo aplikace třetích stran mohou přistupovat ke stejným serverovým zdrojům bez nutnosti být několikrát přihlášen, nemluvě o ostatních nekonzistencích. V současnosti máme dva nekompatibilní transparentní síťové systémy, které ve stejné uživatelské relaci používají různé skupiny aplikací. Což také způsobuje, že mnoho aplikací třetích stran je z tohoto systému vyloučeno, protože se nemohou rozhodnout pro jednu z nich.

    KIO-GIObridge je volitelný adaptér, který umožňuje vrstvě KIO používat nové GIO/GVFS (následovník GNOME-VFS) k práci s výše uvedenými protokoly. GIO/GVFS bylo vybráno pro svoji nezávislost na desktopových knihovnách, démonech a toolkitech a závisí pouze na D-Bus a GLib. Další výhodou GIO/GVFS jsou stavové připojovací démony (mount daemons): veškerá komunikace s daným zdrojem je zajišťována jediným připojovacím démonem. Životní cyklus těchto démonů je uživatelsky ovladatelný (mount/umount), stejně jako jaderné či FUSE připojení.

    KIO-GIObridge je implementován jako víceprotokolové IO-slave, které převádí volání na GIO/GVFS a poskytuje svoji vlastní implementaci remote:// pro zobrazení připojených GVFS systémů a dovoluje uživatelům je odpojit. Pro použití KIO-GIObridge je nezbytné upravit kdelibs pro podporu víceprotokolových IO-slave. Také je nutné přeložit Qt4 s podporou GLib-Main-Loop (což je výchozí nastavení v mnoha distribucích).

    V balíku KIO-GIObridge je také experimentální kód, který rozšiřuje Solid o práci s GVFS připojeními. S tímto rozšířením se síťová připojení mohou objevit v seznamu míst (places pane) stejně jako ostatní jednotky. Stále se diskutuje o tom, jestli je to žádoucí vlastnost.

    KIO-GIObridge je prakticky dokončený a použitelný, ale překlady chybových kódů a adresářových položek a implementace některých operací poskytovaných KIO budou možná potřebovat další úpravy.

    Současně s KIO-GIObridge bude výhodné implementovat "Desktop Bookmarks Storage Specification" pro opravu dalšího problému se spoluprací při správě souborů.

    Je v plánu mít KIO-GIObridge hotové jako volitelné rozšíření pro KDE 4.1. GIO/GVFS by mělo být stabilní, jakmile bude uvolněno v dalším vydání GNOME.

    Jelikož vývoj Kommanderu, vizuálního skriptovacího aplikačního prostředí, byl poslední dobou nějak potichu, zeptal jsem se Erica Laffoona na novinky:

    Vývoj Kommanderu nějaký čas do jisté míry stagnoval. Původně na něm pracoval Marc Britton a rozšířil jej Michal Rudolf, který zároveň napsal nový parser. Já jsem se nejčastěji zabýval návrhy rozhraní a testováním, přičemž jsem opravil několik chyb. Andras Mantia už měl v poslední době plné zuby práce na Quanta4, takže jsme se rozhodli pro změnu trochu vylepšit Kommande pro KDE3. Dopadlo to tak, že svoje interní nástroje pro správu firmy vytvářím v Kommanderu.

    Momentálně neplánujeme žádný další vývoj na KDE3 Kommanderu, ale máme hezký systém pluginů, takže až se zblázním a budu chtít něco udělat, mohu přidat stackwidget nebo něco podobného. Hraji si s nějakými nápady ohledně pluginů, které by pro mě mohly být užitečné, a ty dobré budou zveřejněny na webových stránkách. Měli jsme diskusi s ostatními vývojáři KDE o přidání spouštěče Kommander skriptů do hlavního balíku KDE, např. kdebase, takže by se na něj mohli spolehnout koncoví uživatelé i vývojáři, kteří by s jeho pomocí chtěli rozšiřovat aplikace. Jedním z hlavních zádrhelů byla otázka bezpečnosti, ale to jsme vyřešili ve verzi 3.5.9 použitím spustitelného příznaku. V budoucnu se zaměřím na použití digitálních podpisů a MD5 součtů v součinnosti s online databází, kde by tvůrci aplikací mohli automaticky nastavit ověření aplikace a jakákoli objevená zranitelnost by mohla znamenat vypovězení certifikátu aplikace. Tím se zbavíme otravných potvrzujících dotazů - za předpokladu, že se zabudovaný podpis klíče spáruje s platným MD5 okna v databázi. Jinak by bylo na uživateli, aby nastavil spustitelný příznak.

    Současný vývoj Kommanderu je v udržovacím režimu spojeném s opravou chyb, ale současná nabídka funkcí je dostačující. Andras plánuje během přibližně měsíce přeložit spouštěč skriptů pro KDE4. Některá vylepšení Qt4/KDE4 mohou být důvodem pro odlišnosti ve widgetech a funkčnosti, ale nyní je třeba převést spouštěč na D-BUS namísto DCOP a provést obyčejný port. To by mělo znamenat nativní běh jakýchkoliv (nebo téměř jakýchkoliv) Kommander programů v KDE4. A také by díky tomu mělo být možné vyvíjet nové Kommander programy pro KDE4 ve stávajícím editoru. Bude také možné vytvořit pluginy pro specifické funkce KDE4.

    Brzká dostupnost schopnějšího Kommanderu v KDE4 a možnost začlenění spouštěče do balíku kdebase slibují pro Kommander příznivou budoucnost. Mělo by být možné přilákat více vývojářů. Kommander nabízí výhody v oblasti prototypování a rozšiřování aplikací s pomocí vizuálního skriptování, stejně jako při tvorbě malých či středních aplikací a frontendů k nástrojům pro příkazovou řádku. Vývoj Kommanderu pro KDE4 se rovněž zaměří na jazykovou neutralitu. V současnosti má každý jazyk, který umí pracovat s DCOP/D-BUS, plný přístup k interním příkazům, signálů, slotům a všemu ostatnímu.

    Já a Sebastian Sauer, autor enginu Kross, jsme diskutovali o tom, jak vytvořit vícejazykovou implementaci. Navrhl vytvořit Qt plugin, což by nemělo být příliš složité. Současný Kommander mapuje veškeré své funkce v registrační proceduře, takže jsou všechny dostupné v okně Function Browser. Naším plánem pro KDE4 je zařídit, aby byla veškerá interní funkčnost přímo dostupná libovolnému skriptovacímu jazyku; D-BUS už tohle podporuje. Náš další nápad je zapojit uživatele ostatních skriptovacích jazyků do vytváření registračních souborů, díky kterým by byly funkce jejich jazyka dostupné v okně Function Browser. Něco z toho je možné udělat automaticky, ale rád bych, aby byl Function Browser schopen používat PHP, Python nebo cokoli jiného a nabízet přitom podporu pro vestavěné funkce!

    Jde o potenciálně revoluční záležitost. Aplikace jsou vizuálně vykreslovány, přičemž většina funkcí volá zkompilované funkce, takže to má stejné výhody jako zkompilované aplikace, ale rozhraní ještě lehčí než většina skriptovaných GUI. Zařazení podpory více jazyků znamená, že základní nástroje budou moci těžit z a zároveň poskytovat výhody pro různé jazyky. Poslední kousek skládanky je to, že jakmile bude sestaven základní designový nástroj, rozšíření a doplňkové nástroje budou moci být sestaveny pomocí Kommanderu. Nový widget nebo projektový nástroj by poskytovaly podporu pro všechny uživatele a projekty by mohly být sestavovány lidmi, kteří by pro jejich části používali různé jazyky.

    Finální vydání pro KDE4 je vzdálené ještě přinejmenším několik měsíců, což nám dává čas na sestavení nového editoru. Vypadá to, že nový Qt4 Designer by mohl nabízet vše, co potřebujeme z hlediska vizuálního designu, a zároveň se zdá, že budeme moci využít i platformu KDevelop. Používáme ji pro Quantu, protože je tak pružná a nabízí tolik nástrojů.

    Nový editor pro KDE4 se nám pravděpodobně podaří představit ve druhé polovině roku 2008 - pokud se nezapojí noví vývojáři, ať už dobrovolníci nebo sponzorovaní. Cílem bude nabídnout nástroj, s jehož pomocí by mohli začínající programátoři tvořit menší programy a ti zkušenější menší až střední projekty. Bude zahrnovat všechny aspekty vývoje pro KDE a nabízet většinu jeho funkcí. Drobné nedostatky budou vykoupeny rychlostí a jednoduchostí vývoje a skutečností, že bude možné přidělat pluginy pro cokoliv budete potřebovat.

    Doufám, že se nám v Kommanderu podaří dát dohromady nástroj, který si oblíbí více lidí než jakýkoliv jiný nástroj pro skriptované GUI, protože vzhledem výběru jazyka bude neutrální. Všichni jsou vítáni. Kromě toho Kommander nezajímá, jak jsou vytvářeny vizuální prvky, a nativně nepoužívá typování, což vývojářům šetří práci a snižuje riziko možných chyb při tvorbě programů. Moderní počítače jsou rychlejší a výkonnější, takže přišla ta správná chvíle pro malou oběť výměnou za snadnost použití. Máte-li zájem se zapojit do vývoje nebo projekt sponzorovat, dejte mi prosím vědět.

    Statistiky

    Commity: 2944 od 245 vývojářů, 6750 změněných řádek, 1558 nových souborů.
    Otevřené chyby: 15948
    Otevřené požadavky: 13642
    Otevřených chyb: 310 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 303 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    342
    /trunk/l10n-kde4
    262
    /branches/stable
    145
    /trunk/extragear
    114
    /branches/KDE
    97
    /trunk/playground
    82
    /trunk/kdesupport
    57
    /branches/work
    36
    /trunk/www
    34
    /trunk/koffice
    34
    Řádek Vývojář Commitů
    49
    Khoem So
    49
    103
    Gilles Caulier
    41
    83
    Laurent Montel
    38
    98
    Aaron J. Seigo
    37
    36
    Andras Mantia
    30
    29
    Chusslove Illich
    29
    60
    Allen Winter
    27
    73
    Pino Toscano
    26
    25
    Eric Laffoon
    24
    69
    Volker Krause
    23

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    98%
    řečtina
    95%
    švédština
    95%
    japonština
    92%
    estonština
    86%
    němčina
    86%
    polština
    85%
    francouzština
    85%
    nizozemština
    85%
    španělština
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Matt Rogers
    49
    Aaron J. Seigo
    40
    George Goldberg
    32
    Thomas McGuire
    30
    Pino Toscano
    25
    Joris Guisson
    12
    Peter Penz
    12
    Andras Mantia
    11
    Aleix Pol Gonzalez
    7
    Albert Astals Cid
    7
    Program Cvrkot
    Amarok
    12280
    KMail
    4840
    K3b
    4275
    Kopete
    3403
    KDevelop
    2900
    Kate
    2599
    Solid
    2475
    Plasma
    1988
    Kontact
    1673
    Kaffeine
    1541
    Osoba Cvrkot
    Tobias Hunger
    5020
    Aaron Seigo
    3108
    David Faure
    2610
    Stephan Kulow
    1934
    Allen Winter
    1521
    Torsten Rahn
    1405
    Adriaan de Groot
    1293
    Laurent Montel
    1084
    Jonathan Riddell
    1081
    Sebastian Kügler
    894

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Co se děje v KDE (dílů: 13)

    Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008) (první díl)
    <—« Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    »—> Co se děje v KDE - 99 (24. 2. 2008)
    Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008) (poslední díl)

    Související články

    Co se děje v KDE - 97 (10. 2. 2008)
    Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Co se děje v KDE - 95 (27. 1. 2008)
    Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008)

    Odkazy a zdroje

    KDE Commit-Digest 98

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    progdan avatar 26.3.2008 00:41 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Neodpustím si rýpnutí :)
    Nedávno začal Andras Mantia už měl v poslední době plné zuby práce na Quanta4...
    Jinak jako obvykle tisíceré díky za ty překlady...
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    26.3.2008 07:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Moje chybka, díky. Opraveno.
    David Heidelberg avatar 26.3.2008 18:21 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Docela mě potěšilo, že se GNOME a KDE na něčem shodlo ;-) Jen tak dál :-)
    kozzi avatar 26.3.2008 21:37 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Ono to neni nic zvlastniho, posledni dobou se GNOME i KDE snazi pouzivat spolecne programy ktere nejsou zavisle na danem prostredi. Coz je jen a jen dobre alspon nedochazi k zbytecne duplicite kodu.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    26.3.2008 21:45 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Jo zní to dobře, vypilovává se to do detailů :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.