abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 12/2007

    23. 3. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5120×

    326 řádků kódu předmětem sporu SCO proti IBM. Ian Murdock (Debian) přechází z Linux Foundation k Sunu. 3× Novell: SUSE Enterprise Linux 10 SP1, Open Enterprise Server 2, BrainShare 2007. SabayonLinux 3.3. Mandriva Linux 2007.1 Spring RC1 (Xianyang). Pioneer MigrationSERVER. Kwort Linux 2.2. Distribuční rada: Flagedit (Gentoo).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Přišla druhá alpha verze openSUSE 10.3. Vývojáři turecké distribuce Pardus Linux dokončili verzi 2007.1 – obsahuje podporu pro různé jazyky a také 300 aktuálních balíčků softwaru. Třetí release candidate Damn Small Linuxu je připraven k testování – opravuje mnoho chyb a vylepšuje různé detaily. CRUX 2.3 je lehká a nezávislá distribuce pro pokročilé uživatele Linuxu – v nové verzi používá glibc 2.5, GCC 4.1.2 a nově i modulární X server. SAM Linux 2007 je živé CD, které stojí na distribuci PCLinuxOS, používá prostředí Xfce a má podporu 3D desktopu. Vyšel nový Frugalware Linux 0.6 s aktuálním software včetně Berylu, KDE a GNOME.

    326 řádků kódu předmětem sporu SCO proti IBM

    link

    Groklaw.net čtenářům přinesl přepis slyšení ve sporu SCO versus IBM [zprávička]. Ten obsahuje zajímavé informace o kódu, který má IBM údajně neoprávněně používat. Někoho to překvapilo, někoho možná ne, ale jde o pouhých 326 řádků kódu. Tyto řádky se nacházejí ve 12 souborech, z toho je 11 souborů hlavičkových a navíc se z velké části jedná o komentáře v kódu. 121 řádků jsou jen obyčejná #define (obvykle definice konstant), 12 řádků jsou prototypy funkcí. Právník IBM argumentoval, že se nemůže jednat o porušení autorských práv, protože hlavičkový soubor není něco, co by se dalo spustit – jsou to jen informace o tom, jak jsou informace sdíleny mezi komponentami operačního systému. A aby toho nebylo málo, tento konkrétní kód je dostupný pod pěti různými licencemi, jednou z nich je dokonce GNU GPL v2.

    IBM si to nenechalo líbit: obvinilo SCO z porušení autorského práva u 700 000 řádků kódu Linuxu, který je dílem IBM. Proč nemá SCO oprávnění používat tento kód? Protože porušili licenci GNU GPL v2 tím, že uzavřeli restriktivní dohody s různými firmami na trhu. Argumenty SCO proti tomuto nařčení se v zásadě pohybovaly okolo toho, že kód Linuxu je odvozené dílo Unixu a IBM tedy nemůže vynucovat svá autorská práva. Toto však nebylo nikdy skutečně dokázáno.

    Ian Murdock (Debian) přechází z Linux Foundation k Sunu

    link

    Ian Murdock, zakladatel Debianu, odchází z Linux Foundation [zprávička]. Nyní je jeho pracovištěm Sun Microsystems, kde bude pracovat jako vedoucí pracovník strategie pro operační platformy (Chief Operating Platforms Officer) – bude zodpovědný za návrh strategie pro rozvoj Solarisu i GNU/Linuxu. Ian Murdock však zdůrazňuje to, že zůstane předsedou Linux Standards Base, a také to, že Sun je členem Linux Foundation. Samozřejmě se ozvali kritici, kterým vadí, že Sun měl zvolit spíše někoho z komunity OpenSolarisu než cizího člověka, který nemusí komunitě OpenSolarisu rozumět.

    Novell připravuje SUSE Enterprise Linux 10 SP1

    link

    Novell připravuje první Service Pack pro svůj SUSE Enterprise Linux [zprávička]. Podle Novellu bude Service Pack zahrnovat vylepšenou podporu a správu virtualizace díky Xenu 3.0.4. Kromě toho budou zahrnuty i paravirtualizované ovladače pro sítě a bloková zařízení, jež umožní běh neupraveného Windows Server ve virtuálním prostředí. Budou také aktualizovány klíčové komponenty systému, včetně clusterového souborového systému, správce svazků a správce zdrojů clusteru. Bude zlepšena podpora pro SAP běžící na databázových systémech Oracle, DB2 a MaxDB, stejně tak jako podpora webových služeb.

    Novell Open Enterprise Server 2

    link

    Novell oznámil novou generaci Open Enterprise Server 2 postaveného na SLES 10 SP1, kterým završí přechod z NetWare k Linuxu. Bude obsahovat 64bitovou virtualizaci na bázi Xenu, podporu dynamických úložišť a podporu domén Windows. OES 2 umožní běh NetWare ve virtualizovaném prostředí. A aby byl výkon optimální, NetWare 6.5 toto prostředí rozpozná a přizpůsobí se mu.

    Podpora dynamických úložišť je technologie, která administrátorům umožní vytvořit pravidla, podle kterých se určí, zda jsou data aktivně používána nebo ne. Málo používaná data pak může systém přesunout na levnější úložiště s menší četností záloh – aktivně používaná data budou sídlit na výkonnějších médiích s vyšší frekvencí záloh.

    Doménové služby pro Windows umožní přístup k serveru pomocí nativních protokolů Windows. Dále zajistí bezproblémovou autentizaci mezi Active Directory a Novell eDirectory. Tato technologie ve zkratce umožní, aby se linuxové servery chovaly jako servery Active Directory. Novell Open Enterprise Server 2 vyjde ještě v tomto čtvrtletí.

    Novell BrainShare 2007

    link

    Letošní Novell BrainShare je, což pravděpodobně nikoho nepřekvapí, značně ovlivněn smlouvou Novellu s Microsoftem. Výkonný ředitel Ron Hovsepian řekl, že tato smlouva představuje pro Novell „změnu ekosystému“. Prý je cílem pomoci zákazníkovi – ulehčit mu práci a usnadnit spolupráci s Windows. Toto téma se opakovalo stále dokola: spolupráce OS a virtualizace jsou dle jeho slov klíčem k budoucnosti obou společností, ve které aplikace pro správu SUSE Linuxu a aplikace pro správu serverových OS Microsoftu spolupracují. Technický ředitel Novellu Jeff Jaffe vidí v budoucnosti svět se dvěma operačními systémy – Windows a Linuxem – přičemž Linux se stane univerzální platformou: Windows, NetWare a další OS poběží právě pod ním. Dále se zmínil o úsilí, jaké Novell vynakládá na práci na Java Enterprise Services. V průběhu BrainShare 2007 byl také představen tenký linuxový klient – v případě tohoto systému se jedná o odlehčený SUSE Linux obohacený o potřebné nástroje třetích stran. Tenký klient má představovat řešení, které je cenově dostupné pro více potenciálních zákazníků. Zdrojem informací je článek od serveru Linux-Watch.

    Zajímavost navíc: na protější straně ulice, kde se konal BrainShare 2007, vystoupil Bruce Perens proti smlouvě Novell - Microsoft. Označil ji jako nemorální a pojmenoval ji slovy „protection racket“ – tedy jako vyděračské prodávání ochrany (kšefty s patenty).

    SabayonLinux 3.3

    link

    SabayonLinux 3.3 je systém, ve kterém šlape upravený Linux 2.6.20 s wireless-dev a podporou KVM. Díky optimalizacím nyní systém rychleji startuje – hned po startu si můžete vychutnat X.Org 7.2 s AIGLX a Composite. Má vylepšenou detekci grafických karet ATI X600, X700 a X8xx, a tak nic nestojí v cestě použití zahrnutých ovladačů ATI 8.34.8. Kromě toho jsou v systému přítomny i ovladače NVIDIA ve verzích 1.0-9755 a také 1.0-9631 (legacy) pro starší grafické karty. Pod X serverem vám může běžet KDE 3.5.6 nebo GNOME 2.16.2 s Berylem 0.2.0r2.

    sabayon sabayon sabayon sabayon

    Mandriva Linux 2007.1 Spring RC1

    link

    Xianyang – to je jméno pro Mandriva Linux 2007.1 Spring RC1 [zprávička]. Má nový zjednodušený MandrivaUpdate, mnoho vylepšení a oprav chyb ve správci balíčků rpmdrake a nový drak3d, jenž nyní podporuje nastavování 3D desktopu Metisse spolu s Berylem a Compizem. I v oblasti hardwaru na uživatele čekají novinky – byla značně rozšířena detekce a podpora grafických karet NVIDIA, ATI/AMD a Intel. Kromě toho nyní v distribuci funguje mnoho vestavěných čteček karet v noteboocích a lépe pracuje i suspend-to-RAM a suspend-to-disk. Z oblasti známého softwaru očekávejte KDE 3.5.6, GNOME 2.18 RC, OpenOffice.org 2.1 a Mozillu Firefox 2.0.

    mandriva mandriva mandriva mandriva mandriva

    Pioneer MigrationSERVER

    link

    Pioneer MigrationSERVER je serverová distribuce odvozená od Ubuntu, která se pyšní snadným používáním. Podporuje RAID pole, může fungovat jako DHCP server, Samba server, apod. – software nainstalujete kliknutím na tlačítko ve webovém rozhraní. Ke správě serveru můžete využít SSH nebo Webmin. Cílem je poskytovat systém s dobrou spoluprací se sítěmi Windows za přijatelnou cenu.

    migrationserver migrationserver

    Kwort Linux 2.2

    link

    Kwort Linux je distribuce založená na Slackware s upravenou poslední verzí desktopového prostředí Xfce (4.4.0) a vlastním správcem balíčků kpkg. Před několika dny byla vydána nová stabilní verze – 2.2. Kromě zmiňovaného kpkg pro snadnou správu balíčků obsahuje i Kwort Network Manager pro správu sítě, jádro 2.6.19, GAIM 2.0.0 beta6 a aMule 2.1.3. Více napoví screenshoty nebo oznámení.

    kwort kwort kwort kwort

    Distribuční rada: Flagedit (Gentoo)

    link

    flagedit je nástroj podobný Euse (správa USE flagů), ale má rozšířené možnosti a snazší používání. Nainstalujeme jej:

    emerge app-portage/flagedit

    a můžeme pokračovat objevováním jeho možností. Můžeme snadno zakazovat nebo povolovat globální USE flagy – ukázka:

    flagedit -gtk +qt

    V možnostech tohoto nástroje je i měnit USE flagy pro konkrétní balíčky – povolíme si několik flagů u Xine:

    flagedit media-libs/xine-lib dts dvd flac ipv6

    Jiná ukázka použití: pokud máme globálně povolenou podporu lirc, ale u KRadio ji nechceme, můžeme ji zakázat:

    flagedit media-sound/kradio -lirc

    flagedit toho umí ještě více – můžeme si s ním hrát s povolenými keywords, tedy např. použít ~amd64 balíček na stabilním amd64 systému:

    flagedit net-im/twinkle speex zrtp -- +~amd64
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.3.2007 00:32 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Sabayon nvidia legacy ovladace
    Verze 9631 je urcena pro nove karty, verze pro stare karty (legacy) je stale 7184:
    NVIDIA Drivers 9755 and 9631 (legacy - automatically triggered - to disable append nvidia=disablelegacy to the boot prompt. To force 9631, append nvidia=forcefail instead) sporting our runtime linking feature
    MaT avatar 23.3.2007 15:52 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon nvidia legacy ovladace
    No jo, legacy má podporovat třeba nVidia Riva TNT2... Jenže já mám například v notebooku NV17 - GeForce4 420 Go 32M. Na tu nebyly legacy ovladače potřeba, byla dál podporována tou hlavní větví. Jenže - pouze do verze 1.0.9631. Vyšší verze (1.0.9746, 1.0.9755) už s ní nepracují...

    Co teď? Používat tu větev legacy? Ale zase proč, tím se vrátím o několik verzí zpět... No, mám v Gentoo zamaskováno cokoliv novějšího, než 1.0.9631, ale celkem mi to vadí. Prostě potřebuju něco méně legacy, než je legacy. Kolik různých legacy verzí tady takhle jednou bude? :-)

    Holt asi aby člověk čekal na Nouveaou...
    Open source software for open minded people. :-)
    24.3.2007 19:16 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon nvidia legacy ovladace
    A ted si prestavte, ze ve svem obstaroznim vikendovem desktopu mam prave TNT2. Do jadra 2.6.11 (zhruba) fungovaly proprietarni ovladace celkem obstojne. S dnesnimi jadry nove ovladace ji nepodporuji a legacy verze funguje spatne (po nahodne dobe, radove sekundy, se presteane prekreslovat GLX okno).

    Ve svem beznem desktopu mam take NV17 a zustal jsem zatim u verze 8000 neco, novejsi jsem nemel odvahu zkouset, protoze s poslednim jadrem a Xorgem zatim problemy nemam.

    Boze, jak ty uzavrene ovladace sajou.
    MaT avatar 16.4.2007 02:31 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sabayon nvidia legacy ovladace
    To jo. Až budu kupovat nový notebook, tak snad radši půjdu do nějaké integrované grafiky od Intelu, než tohle... V desktopu tu grafickou kartu člověk může po letech obměnit, ale v notebooku těžko...
    Open source software for open minded people. :-)
    23.3.2007 08:16 maniakum | skóre: 20 | blog: medved
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Nevite nekdo na cem je postaven "SABAYON LINUX" ?? Vypada to hezky :-)
    Toto APT má schopnosti svaté krávy.
    23.3.2007 08:29 DAve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    SabayonLinux is based on the source-based distro named Gentoo

    Nalezeno na strance http://www.sabayonlinux.org/wiki/index.php?title=Introduction
    23.3.2007 10:34 maniakum | skóre: 20 | blog: medved
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    DIky diky :)
    Toto APT má schopnosti svaté krávy.
    26.3.2007 00:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Taky me tahle distribuce zajima...
    Skouselste to nekdo?
    Jaky to ma vyhody/nevyhody oproti orig. gentoo?
    clayman avatar 26.3.2007 12:42 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Staci hledat... I tady na foru se o tom dost diskutovalo.
    karoliner avatar 23.3.2007 10:45 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Na Novell Open Enterprise Server 2 jsem hodně zvědavý.
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    23.3.2007 16:15 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Už na LMO jsme Sabayon zkoušeli, ale tuhl nám na problému s ACPI. Doma jsem to na desktopu vyřešil do té fáze, že mi dá na výběr, jaký chci akcelerovaný desktop. Pak Xka spadnou do rootovské konzole, nějakých výrazných hlášek jsem si nevšiml. Pokud vyberu 3D desktop, padne taky. Grafika je radeon 7000VE, 512 MB RAM. Nesetkal se s tím někdo?
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    24.3.2007 13:31 Fursdy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Pokial ja viem tak akceleracia so starymi Radeonmi je problem... niesu uz davno podporovane od ATI. Co sa tyka XGL tak ten tiez stare radeony nepodporuje
    26.3.2007 14:16 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 12/2007
    Ati je nemusí podporovat, protože stačí driver radeon dodávaný s xorg, který podporuje dri (3d akcelerace).
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.