abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 16/2008

    22. 4. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3917×

    Ubuntu portováno na ARM. Novell a Microsoft rozšiřují spolupráci v Číně. ODF národním standardem v JAR. Qt také na platformě Maemo. X Developers' Conference 2008. BeleniX 0.7. openSUSE 11.0 Beta 1. Distribuční rada: souborový dialog KDE v Qt/GTK+ aplikacích.

    Obsah

    Letem světem

    link

    DragonFly BSD 1.12.2 přináší opravy nejen bezpečnostních chyb. Parsix GNU/Linux 1.5r0 Test 1 aktualizuje software (z repozitářů Debianu). Arch Linux 2008.04 RC je první vydání založené na plně živém Arch systému. EnGarde Secure Linux 3.0.19 má kromě oprav chyb také rozšíření instalátoru. Vyšlo Ubuntu 8.04 Release Candidate - alternativní CD nyní nabízí možnost instalace LTSP serveru. Fedora 9 Preview předvádí, jak by měla vypadat konečná verze distribuce. Draco GNU/Linux, systém založený na Slackware Linuxu a pkgsrc, přichází ve verzi 0.3.0. Elive 1.7 implementuje podporu uspání a hibernace, opravuje vysouvání CD při běhu jako živé CD a ještě další věci.

    Ubuntu portováno na ARM

    link

    Nokia zasponzorovala projekt portování Ubuntu Linuxu na architekturu ARM. Výsledkem je, že týmu, který se nazývá "Handheld Mojo", se pro ARM nyní podařilo vytvořit sestavení Feisty Fawn a Gutsy Gibbon. Hardy Heron nezůstane stranou, práce na něm začnou brzy. Příležitost k otestování můžete mít buď na libovolném počítači s QEMU nebo na linuxových tabletech Nokia. Až s pár výjimkami nebyl s portováním problém. Potíže jsou s Javou, Monem a kompilátorem G77 (Fortran), což se pak odráží i na závisejících aplikacích. Jeden z vývojářů prozradil, že cross-kompilace je rychlejší než kompilace přímo na zařízení, ale vzhledem k tomu, že většina balíčků Debianu a Ubuntu není na cross-kompilaci připravena, se volí klasická kompilace - ve výsledku to představuje méně práce. Port je určen pro architektury ARMv5EL a ARMv6EL-VFP, měl by tedy běžet i na ARM9 a ARM11.

    Novell a Microsoft rozšiřují spolupráci v Číně

    link

    Firmy Novell a Microsoft oznámily rozšiřování jejich partnerství v oblasti interoperability - speciální důraz bude kladen na čínský trh. V Číně půjde o společný marketing a výcvikové kurzy v souvislosti s vysokovýkonnostními výpočty (High-Performance Computing, HPC) a virtualizací. HPC se bude týkat produktů SUSE Linux Enterprise Server a Windows Compute Cluster Server, které poběží v dual-boot konfiguraci. U virtualizace to pak budou Windows Server 2008 s Hyper-V a SUSE Linux Enterprise Server 10 s Xen. Spolupráce se zaměři také na přechod existujících uživatelů Linuxu k SUSE (a jejich podporu). Celá věc je odezvou na větší zájem o řešení spojující open source a proprietární technologie v zemi.

    ODF národním standardem v JAR

    link

    Jihoafrický úřad pro standardy schválil Open Document Format jako oficiální jihoafrický standard. Následuje tak zlepšení postavení ODF v Brazílii a navazuje na skutečnost, že ODF je už standardem pro vládní komunikaci v JAR. Zatímco nasazení ODF pro vnitřní účely vlády nemá takový dopad na veřejnost, nyní se s tímto formátem seznámí mnohem více lidí a firem. Už v září by měla být všechna oddělení úřadů schopna číst a zapisovat ODF a věc bude dokončena v roce 2009. Pokud se podíváme na zprávy z Brazílie, dozvíme se, že tam byl ODF přeložen do brazilské portugalštiny a výsledek pak byl schválen členy brazilské standardizační organizace. ODF tak získal označení NBR ISO/IEC 26300.

    Qt také na platformě Maemo

    link

    Nokia má v plánu dále rozšiřovat platformu Maemo. Ta nyní staví na toolkitu GTK+, ale Nokia chce uvést podporu Qt. Prvním krokem by mělo být distribuování Qt ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku a za tímto účelem Nokia hledá zaměstnance v oblasti Qt/C++ (ale mimo to také GTK+/C). Krok se dal čekat, vezmeme-li v úvahu, že Nokia nyní odkupuje Trolltech. GTK+ (a na něm založený Hildon) ovšem bude i nadále hlavním GUI pro tento tablet - "hildonizace" Qt není v současnosti plánována. Firma chce dále prozkoumat možnosti multiplatformní spolupráce mezi S60 (Symbian) a Maemo. V souvislosti s tím připomeňme už více než rok starou zprávu, že Symbian vytvořil POSIXové knihovny pro svůj OS.

    X Developers' Conference 2008

    link

    V Googleplexu se konala letošní X Developers' Conference - podle zpráv se této konference účastnili tři zástupci ATI a jeden zástupce NVIDIA. Během prvního dne se hovořilo o stavu vývoje X.Org 7.4, podpoře suspend/resume, Xquartz a Mesa/Gallium3D. Diskutovalo se také o kvalitě vydání tohoto grafického serveru, která se v poslední dbě zdá být sestupná - došlo se k závěru, že je nutné vytvořit infrastrukturu pro testování. Dále bylo navrženo vyřazení akcelerace XAA, ale tento návrh byl smeten ze stolu, neboť architektura EXA ještě není připravena XAA nahradit. Čas byl věnován také debatování o integraci Composite, Cairo 1.6, funkcích RandR 1.3, architektuře GPU R600 a dalších věcech.

    BeleniX 0.7

    link

    BeleniX 0.7 by měl představovat důležitý milník ve vývoji tohoto systému. BeleniX je nyní derivátem projektu Indiana na úrovni zdrojového kódu. Má tak většinu funkcí Indiany, výjimkou je balíčkování obrazů (Image Packaging). BeleniX 0.7 je možné nainstalovat na pevný disk a ZFS může fungovat jako kořenový souborový systém. Jako instalátor pracuje Caiman Installer, veškerý software je dostupný v podobě balíčků (SVR4) a systém obsahuje 64bitové jádro a knihovny. Živé CD je sice stále 32bitové, ale po instalaci je na 64bitových systémech použito 64bitové jádro. Výchozím KSH se stal KSH93 a BeleniX nyní obsahuje balíčky z jiných derivátů OpenSolarisu - dodatečný software lze instalovat přes get-pkgs. V nyní plně integrovaném KDE 3.5.8 vypadají GTK+ i Qt aplikace stejně díky GTK-Qt theme engine.

    belenix belenix belenix

    openSUSE 11.0 Beta 1

    link

    openSUSE 11.0 Beta 1 je hotové, ke konečné verzi zbývají už pouhé dva měsíce. Tato betaverze může uživatelům nabídnout KDE 4.0.3; pokud vám tato řada nevyhovuje, během instalace je možné zvolit starší KDE 3.5. Své místo v distribuci má i GNOME 2.22.1. YaST je portovaný na Qt 4, s čímž souvisí i změna vzhledu (autoři jsou si jisti, že k lepšímu). Díky lepší správě balíčků a změně na instalačních médiích by typická instalace měla trvat přibližně 24 minut - zrychlení oproti starším verzím openSUSE by mělo být přes 60 %. Pod kapotou tepe Linux 2.6.25-rc9 spolu s glibc 2.8 CVS, kompilace zajišťuje GCC 4.3 a o zvuk se stará PulseAudio 0.9.10. Další důležité komponenty zastupují Xen 3.2.1 RC1, AppArmor 2.3 nebo PackageKit 0.2.0. Živé CD KDE u mě bohužel nepředvedlo nic lepšího, než vidíte na screenshotu.

    opensuse

    Distribuční rada: souborový dialog KDE v Qt/GTK+ aplikacích

    link

    kgtk je drobný program, který může zajistit používání klasického KDE dialogu pro otevírání či ukládání souborů v mnoha programech na bázi Qt 3, Qt 4 a GTK+ 2. Stáhneme si poslední verzi z projektové stránky a zkompilujeme ji.

    cmake .
    make
    make install
    

    Standardně se wrapper nainstaluje do prefixu /usr/local, jiný prefix lze nastavit následujícím způsobem:

    cmake . -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr

    Nyní je možné spustit program s dialogem k nahrazení takto:

    kgtk-wrapper gimp

    Dále je vhodné upravit si v nabídce KDE položku reprezentující program tak, aby byl wrapper použit i při spuštění z menu.

    Program automaticky detekuje, jaký typ dialogu má nahrazovat - v případě, že tato kontrola selže, je možné upravit soubor ~/.kde/share/config/kgtkrc a takto uvést korektní typ:

    [Apps]
    gimp=gtk2

    kgtk - kgtk-wrapper

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.4.2008 00:19 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Škoda že kgtk neumí náhledy, zrovna u toho Gimpu by se to hodilo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.4.2008 00:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Pokud myslíš náhled v open dialogu, tak to tam je... je to klasický KDE open file dialog.
    Marián Kyral avatar 23.4.2008 07:28 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    <F11>
    rudiik avatar 22.4.2008 08:14 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Kgtk jsem chvili pouzival, ale za ty komplikace mi to nestalo, tak sem se smiril s gnome dialogy. Firefox i Thunderbird mi fungovali, ale napriklad Evolution mela bytostny problem s vlozenim prilohy. Jedina cesta byla pomoci drag'n'drop. Ale uznavam, ze nekomu se to muze hodit. Na Debianu mi to slo celkem v pohode, ale horsi uz to bylo u pritelkyne na OpenSuSE. Tam neslo otevrit URL z thunderbirdu ve firefoxu a k memu uzasu do prestalo fungovat uplne po odebrani devel balicku, ktere jsem tam mel pro kompilaci. Treba se jednou dockame, ze tvurci popularnich aplikaci integruji nejaky mechanismus primo do aplikace a ta zobrazi opendialog v zavislosti na detekovanem GUI.
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    Saljack avatar 22.4.2008 13:26 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Zrozna Firefox se dá přepnout na ten svůj starej dialog. Já se s tím gtk taky nemůžu smířit, nechápu proč už to dávno není napsáno tak aby se použil ten dialog buď v gtk nebo qt a ne takovíhle hacky.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    22.4.2008 14:58 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    chtělo bych Ubuntu s kabelem Nokii jak to má ve Windows a chci tak v Ubuntu :-)
    emorjino avatar 22.4.2008 18:06 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Ta tvoje čeština ě vážně vytáčí. A je mi úplně jedno, že neumíš psát česky. Taky nedělám věci, které neumím.
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    22.4.2008 18:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Taky nedělám věci, které neumím.
    A nic se nenaučíš?
    22.4.2008 18:50 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Taky tomu textu sem tam nerozumím. Ale snaha se cení.
    AltOS avatar 23.4.2008 04:45 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Proto tady taky nemoderujes, vole.
    AltOS avatar 23.4.2008 04:51 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Ja jsem byl stastnej ted nedavno, kdyz se mi (za pomoci par lidi na nasem foru) podarilo alespon zalohovat SMS a kontakty ze SIM karty ze Siemense S65. Nojoono, ale fotky jsou prednejsi, takze souhlasim - chce to dobrej kus SW (nejlepe na co nejsirsi skalu mobilu). Anebo mozna par uprav jadra...
    22.4.2008 15:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    HPC se bude týkat produktů SUSE Linux Enterprise Server a Windows Compute Cluster Server, které poběží v dual-boot konfiguraci.
    No to sem teda zvědav jak tohle bude fungovat. Copak se na serveri dá jet v dual boot conf? Buď tam mám win nebo linux (případně něco jinýho), prostě jedno nebo druhý, ale dual boot? stejně ten co to bude spravovat nakonec bude spouštět furt ten jeden systém kterej si oblíbí a ten druhej nakonec vymaže...
    hankey avatar 22.4.2008 21:28 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2008
    Nejspíš to poběží paralelně, a to pak budou všici zírat!
    A nebo tam ty Windows dají jen na okrasu za peníze a budou tam prostě jen tak ležet...
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.