abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Typografie: Správné psaní mezer

    25.4.2008 08:34 | Přečteno: 38285× | DTP

    Typografii můžeme primárně chápat jako nauku o tom, jak optimálně rozmístit textové elementy na stránku – jinak řečeno: jak velké mezery by mezi těmito elementy měly být. V tomto specifickém zaměření na vědecký dokument pomineme existenci různě širokých mezer a soustředíme se pouze na to, kde by ona klasická mezera vykouzlená klávesou mezerník být měla a kde by naopak být neměla.

    Mezery navíc

    Jednou ze známek nedbale sepsaného textu jsou dvojité mezery – dva znaky mezery by se vedle sebe rozhodně vyskytovat neměly. Ne každý tento nenápadný neduh v dokumentu vidí stejně jako cvičený korektor; odhalit jej však je přesto prosté – při nezbytné závěrečné revizi dokumentu stačí vyhledat si v textovém procesoru všechny výskyty dvou mezer napsaných bezprostředně za sebou a nahradit je mezerou jedinou.

    Mezera také nepatří před (a naopak patří za) interpunkční symbol, tj. tečku, čárku, středník a dvojtečku (u té se nejvíce hřeší), neděláme ji ani před otazníkem a vykřičníkem. Často se chybuje s vkládáním mezery okolo závorek uvnitř závorkovaného obsahu, tj. ( špatně ), (správně).

    Pevná mezera

    Častá trápení představuje také pevná neboli nezlomitelná mezera – v takovémto oddělovači slov není povolen řádkový zlom. Pevná mezera patří všude tam, kde by slovo s těsnou vazbou na slovo následující vypadalo samostatně na konci řádku nepatřičně, týká se to zejména jednopísmenných předložek a čísel, za kterými následuje jednotka, například „s~úrokem 5~%“ (v této ukázce znak ~ pouze opticky reprezentuje pevnou mezeru, která jinak vypadá úplně stejně jako mezera obyčejná, pouze – v tomto příkladě – nesmí za předložkou „s“ a číslicí „5“ končit řádek).

    Některé textové procesory již automaticky vkládají pevné mezery při psaní, bohužel však ne u všech případů – setkat se lze například s tím, že jsou vloženy za jednopísmenné souhláskové předložky (k, s, v, z) nikoliv však již za samohláskové (o, u); stejné pravidlo platí i pro spojky a a i. Podobně jsou hůře rozpoznávány případy číslo–jednotka (100 Kč, 12,5 %, 4 Mwh, stupně ° apod.), je na autorovi textu, aby si takovéto případy pohlídal. Opět stačí při finální revizi dokumentu projít všechny konce řádků textu, zda se na nich nenachází něco podezřelého. Ručně se pevná mezera v OpenOffice vkládá kombinací Ctrl–Mezerník.

    Mezera a číslo

    V předchozím odstavci jsme si vysvětlili, že mezi číslo a jednotku patří pevná mezera. Přesněji se však sluší říci: za předpokladu, že mezi číslo a jednotku patří mezera, měla by tato mezera být pevná. Mezeru mezi číslo a jednotku vůbec nevkládáme v případě, kdy tento údaj v textu figuruje jako přídavné jméno. Větu „Úroková míra je 5 %“ čteme jako „… je pět procent“, zatímco bez mezery „Úroková míra je 5%“ čteme „… je pětiprocentní“. V některých větách, jako je právě ta ukázková, nepoznáme, zda to autor náhodou nechtěl vyjádřit jiným způsobem, ve většině případů je ale přímo z kontextu jasné, zda údaj má být čten (a tedy i zapsán) jako jméno podstatné či přídavné – „Úroková míra činí 5 %“ – a je třeba si toto pohlídat.

    Snad není třeba zdůrazňovat, že ne všechny jednotky je vhodné použít ve tvaru přídavného jména – zatímco 50$ bankovka nám v textu činit potíže nebude, 100Kč bankovku bychom asi měli číst jako nelibozvučnou stokorunočeskou bankovku. V této souvislosti se hodí zmínit další typografické pravidlo – malá (0 až 12) či krátká (sto, tisíc, milión) čísla je vhodnější vypisovat slovně, tj. „stokorunová bankovka“ či „práce má tři kapitoly“ namísto kostrbatého „práce má 3 kapitoly“.

    Mezera a velké číslo

    Při povídaní o číslech a mezeře je třeba zmínit ještě jeden důležitý vztah – mezera (ideálně opět nezlomitelná) se používá pro oddělení tisíců velkých čísel. Aby čtenář nemusel pracně pátrat, zda číselný údaj 50000000 představuje pět nebo padesát miliónů, sluší se takové číslo zapsat jako 50 000 000. Pravidlo samozřejmě platí i pro desetinná čísla: -5 698,000 001 13. Bohužel se v současné době můžeme velice často setkat i s tzv. účetnickým dělením tisíců, kdy se namísto mezery používá tečka. Tento způsob je špatný a odsouzeníhodný a pokud zastánce tečky tvrdí, že tečka zvyšuje čitelnost, svědčí to hlavně o jeho neschopnosti vložit do textu pevnou mezeru. Pozor také na speciální číselné útvary, které mají vlastní způsob formátování, jako například letopočet – 2006 (tj. bez mezery), PSČ – 602 00 či telefonní číslo – +420 123 456 789 (trojice oddělenou mezerou), nemáme-li k jinému zápisu specifický důvod.

    Pokračování příště …

    Literatura

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.4.2008 08:43 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    v dalším díle bych se zaměřil na pokročilé používání mezer - en, em, úzká mezera atd.

    věta: "neděláme ji ani před otazníkem a vykřičníkem" by se měla vyrývat na hřbet ruky většiny internetových psavců.

    zároveň tímto doufám, že budeš pokračovat.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Jiří Poláček avatar 25.4.2008 09:01 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    zároveň tímto doufám, že budeš pokračovat.
    Už je to sepsané celé.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    25.4.2008 09:06 scarab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Zkus si schvalne zadat nejake url a k nemu treba vykricnik do nejakeho kecaka, zakomponuje to do te url ten znak. Proto bych byl celkem ochoten tady akceptovat vyjimku z duvodu zaruceni spravnosti.
    25.4.2008 16:55 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Raději snad zadávejte URL do (lomených) závorek, přinejhorším mezi znaky je menší než, resp. je větší než...
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    25.4.2008 09:58 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    věta: "neděláme ji ani před otazníkem a vykřičníkem" by se měla vyrývat na hřbet ruky většiny internetových psavců.
    Pakliže ovšem nepíšou zrovna francouzský text, že... Touto poznámkou jen naznačuji, že je to poněkud složitější, protože typografická pravidla (či spíše zvyklosti) pro umístění interpunkce se v různých jazykových kulturách liší. Nepředpokládám ovšem, že by se "internetoví psavci" hromadně inspirovali francouzštinou, ale není zase důvod vyvádět, jako by existovala jakási "obecně platná" pravidla a jejich neznalost vylučovala z příslušnosti k lidskému společenství ;-)
    Toman avatar 25.4.2008 13:11 Toman | skóre: 29 | blog: Tomanův blog | Kostelec nad Orlicí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Presne tak, taci lide jsou opravdu "mimoni". Tito by meli radeji zustat u pouzivani papyrusu a veci jemu podobnych. Je to vec, ktera me irituje maximalne moznym zpusobem. Nebo dokonce i snaha, ktera se projevuje v opacnem pouziti, tedy namisto , (mezera-carka) pouzivaji , (carka-mezera), coz vypada uzasne :-D Prosim pis dal, mas moji plnou dusevni podporu, nebot se nejedna jen o problem internetu, ale publikovani obecne.
    25.4.2008 17:13 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Presne tak, taci lide jsou opravdu "mimoni". Tito by meli radeji zustat u pouzivani papyrusu a veci jemu podobnych. Je to vec, ktera me irituje maximalne moznym zpusobem.
    Mě zase maximálně možným způsobem iritují lidé, kteří neumí skloňovat slovo papyrus. Vy jeden papyruse... Nebo mimoni?
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    13.4.2011 12:39 ferda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Věřím, že za ty téměř tři roky jste se zase uklidnil. Slovo papyrus má obojí skloňování - i s odsunutým us i s us. Takže tvary s us (papyrusu vedle papyru) naše gramatika dovoluje. Nebuďte tak přísný... Papežštější... Brusič...
    tsLnox avatar 26.4.2008 14:25 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    by se měla vyrývat na hřbet ruky
    Nemám vykládat lži! Nemám vykládat lži! Nemám vykládat lži!

    Myslel jsi Harryho Pottera? Nebo to J.K.R. odněkud odkoukala? :-D
    26.4.2008 14:34 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    abych řekl pravdu, tak netuším, o čem mluvíš
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    26.4.2008 21:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Pokud jste četl (nebo viděl) OotP, není třeba vysvětlovat. Pokud ne, nemá to smysl.
    25.4.2008 08:51 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    hele nezabývá se někdo typografií císelných označování výkreů? protože já to řeším teřbas na urovni mého značení kdy tím chci nějak označovat výrobky, sestvay party tak aby seto dobře četlo a přitom to bylo logický... příklad: čte se lépe 01-01-01-01.prt a nebo 0101-0101.prt a nebo 01010101? :-)
    25.4.2008 10:50 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Úplně nejlíp se to čte jako 85.
    25.4.2008 11:19 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    :-))
    Xeelee avatar 25.4.2008 13:00 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Spousta krátkých skupin čísel se mi čte hůř. Rozhodně záleží na počtu znaků/čísel. IMHO je nejlepší 0101-1010.prt.

    Porovnej třeba

    0101010101010101010101010101010101

    01010101010101-01010101010101-010101

    0101010101-0101010101-0101010101-0101 **

    01010101-01010101-01010101-01010101-01 *

    010101-010101-010101-010101-010101-0101 **

    0101-0101-0101-0101-0101-0101-0101-0101-01 (tímto proklínám aktivační kódy placených programů)

    010-101-010-101-010-101-010-101-010-101-010-1

    01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01-01

    * čtou se mi nejlépe

    * ještě to ujde

    01010101010101

    010101-010101-01 **

    0101-0101-0101-01 *

    010-101-010-101-01 **

    01-01-01-01-01-01-01
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    26.4.2008 17:21 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    já jsme nad tím doma přemejšlel z hlediska číslování sestav a pártů pro sebe a pro jednu firmu a došel jsem ke stejnýmu názoru že 0101-0101 se čte nejlépe tkaže jsme to zavedl všude...a kdžy by nestačilo tak 0101-0101-0101 a nebo třebas R204-0101-0101 je zajímavý že tohle to se nikde na vejšce neučí jak zprávně vytvořit číslování pro daný výrobek...
    26.4.2008 18:00 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Jakto? Nejlepší je vygenerovat si UUID identifikátor. :-)
    25.4.2008 09:03 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Velmi pěkné. Mám pocit, že za spojkou a se řádkový zlom toleruje, a že telefonní čísla právě pánové Kočička s Blažkem doporučují dělit po dvou.

    Pěkné je, ale to se netýká mezer, uzávorkování v případě, že se používají smajlíky. Někdo jím závorku končí, já za něj a před uzavírací závorku třeba dávám tu mezeru :-) A nahrazuju jím tečku.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    25.4.2008 09:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Za malým „a“ se řádkový zlom toleruje – přesněji řečeno podle typografických pravidel není důvod tam řádkový zlom nedělat. To, že se „a“ někdy řadilo ke slovům, za kterými řádkový zlom nemá být, vzniklo asi tak, že nějaký software přesouval automaticky všechna jednopísmenná slova. Spíš by ten zákaz zlomu byl asi kontraproduktivní, protože se tím natáhne předchozí řádek a musí se v něm udělat větší mezislovní mezery. A protože je „a“ docela časté slovo, text by se tím celkově opticky naředil.
    27.4.2008 09:12 MJ | Tady a teď
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Za malým „a“ se řádkový zlom toleruje
    Jak kdy – třeba ve vazbách typu "a proto" je řádkový zlom dosti škodlivý.

    Ostatně, správné pravidlo není ani tak "nerozdělíš text v těchto pěti konkrétních případech", nýbrž "nerozděluj ho tam, kde to příliš přerušuje tok textu".
    25.4.2008 10:06 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Na tu spojku mě upozorňoval kamarád. Na konci řádku se prý toleruje hlavně v úzkých sloupcích (například v novinách).

    Telefonní čísla dělená do dvojic byla v době, kdy byla osmimístná, nyní, kdy i předvolba je pevnou součástí čísla, se dělí do trojic.
    25.4.2008 10:30 vlasta neubauer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    rozdělování telefonních čísel po dvou cifrách bylo obvyklé před dávnými a dávnými časy. vzhledem k tomu, že nyní jsou všechna česká telefonní čísla normalizována na délku devíti cifer je takové pravidlo přežitkem. porovnejte třeba +420 123 456 789 a +420 12 34 56 789.
    25.4.2008 12:02 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    +420 123 45 67 89. Samozřejmě když mám třeba 123 123 123, tak nebudu psát 123 12 31 23. A ta Praktická typografie zase nevyšla v žádném pravěku.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    kotyz avatar 25.4.2008 16:56 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    ja kdyz nekomu diktuju svoje cislo tak vzdycky po dvou, protoze po trech ani vcelku si ho nepamatuju ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.4.2008 12:07 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Tak ono hlavní rozdíl, oproti předložkám je, že spojka tvoří jakýsi samostatný celek, kdežto předložka tvoří v zásadě první část následujícího slova, a podobně, jako by se nemělo objevit rozdělení slova po prvním písmenu, tak není vhodné oddělit jednopísmennou předložku.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    26.4.2008 22:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer

    Ono jde hlavně o to, že spojka a nebo i ve významu slučovacím je svázána s předcházejícím slovem stejně jako s následujícím, zatímco předložka nemá na předcházející žádnou vazbu a je velmi úzce svázána s následujícím. Proto by se mělo rozlišovat mezi "pejsek a kočička" či "modří i červení" na jedné straně a "a~proto", "a~tedy", "a~přesto" nebo "I~ty, Brute?" na druhé.

    Navíc tradiční pravidla zakazují pouze zlom řádku za neslabičnými předložkami, nikoli jednopísmennými. Tedy pouze k, s, v, z a ne u, o, natož a, i. Dnešní praxe je ale většinou taková, že se pokud možno vyhýbáme zlomu řádku za všemi jednopísmennými slovy kromě spojek a a i (ve významu slučovacím).

    27.4.2008 00:23 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Nedá se než souhlasit.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    25.4.2008 09:39 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    No nevím, nějak jsem si při čtení tohohle příspěvku vzpomněl na 2. díl Básníků, kde Svěrák vyučuje jak si uapořádat pracovní stůl. Tím chci říct, že je každého věc, jak formátuje své texty, podstatné je, zda má co sdělit a zda je mu rozumět. Předepisovat formátování a nedejbože kontrolovat, jestli to pisatel dodržuje závání hnidopišstvím, dirigismem, socialismem a Evropskou unií.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    masožravá palma avatar 25.4.2008 10:11 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Tyto standardy ale existují již mnoho let (v podstatě několik staletí) a jejich používání výrazně ulehčuje čtení textu. Příměr s pracovním stolem je validní pouze v případě, že je to text napsaný pouze pro soukromou potřebu. Ve chvíli, kdy tvůj text má číst i někdo jiný, je téměř věcí slušnosti to napsat takovým způsobem, aby se text dobře četl, čehož nedocílíš jen vhodnou volbou slov, ale právě i vhodným formátováním textu. Věř mi, že jsem viděla hodně psaného textu a nejlépe se mi četly ty, které se typografických standardů držely. Čím více se text odchyloval od standardu tím více mi dělalo problémy najít konce vět a nějaký řád.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    25.4.2008 10:25 mlz | skóre: 12 | blog: Obcas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Nikoliv, příspěvek se týká typografie a nepředepisuje jak psát. Jak je vidět, je to poněkud zapomenutá vědomost. IMHO typograficky správný dokument je daleko čitelnější, než podle oka.

    Zajímalo by mne pokračování - téma HTML <> vysázený text...
    25.4.2008 11:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Nejde o předpis, jde o stovky let zkušeností s tím, jak vysázet text, aby vypadal co nejlépe, co nejlépe se četl, aby grafická stránka textu na sebe nestrhávala pozornost ale podpořila obsah, atd. Ale samozřejmě si někdo může myslet, že všichni ti sazeči a typografové byli blbci a že to sám s Wordem vymyslí daleko líp…
    25.4.2008 12:49 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    a ja som presvedceny, ze obe strany tejto diskusie hovoria nejaku blbost (zlata stredna cesta)

    povedal clovek, ktory mesacne necita 30 knih (aby som nemusel pisat dalsi komentar aj o kusok vyssie)
    Nicky726 avatar 30.4.2008 16:55 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    -1
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    30.4.2008 17:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    … dirigismem …

    Věřil byste, že jste teprve druhý člověk, kterého jsem viděl tohle příšerné slovo použít? :-) (Se svým vzorem se shodujete i ve zvyku označit to, co vám není po chuti, za socialistické.)

    25.4.2008 10:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Mezera také nepatří před (a naopak patří za) interpunkční symbol, tj. tečku, čárku, středník a dvojtečku (u té se nejvíce hřeší), neděláme ji ani před otazníkem a vykřičníkem. Často se chybuje s vkládáním mezery okolo závorek uvnitř závorkovaného obsahu, tj. ( špatně ), (správně).
    Je treba si uvedomit, ze tato pravidla se objevila davno pred pocitaci, takze neberou v potaz mnohe okolnosti, ktere se bezne vyskytuji v soucasne komunikaci. Je tedy treba brat tyto (a dalsi) pravidla s rozumem a nikoliv absolutne.

    Bezna slova se skladaji z pismen, proto neni problem hned za ne vlozit tecku, pokud je ale na konci vety nejaky identifikator, ve kterem se bezne vyskytovuji i jine symboly, napriklad URL nebo jmeno souboru, pak je rozumne pred interpunkcnim symbolem mezeru udelat.
    26.4.2008 00:46 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Ja vetsinou URL koduji bud pomoci tagu, nebo v plaintextu pomoci >> http://www.* <<. Vetsitka a mensitka se normalne moc nepouzivaji, a od URL jsou oddeleny pevnou mezerou.
    25.4.2008 10:52 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Dalsi dil by mohl byt: spravne psani velkych pismen.
    Prikaz Egrep neexistuje a kdyz jsem tohle v manualu videl napsane, byl jsem hodne dlouhou dobu zmateny co to sakra je, az po delsi dobe jsem si uvedomil, aha to je zacatek vety.
    Nemam rad, kdyz nekdo nedodrzuje pravidla unixu, tzn case sensitive :)
    V tomhle pripade bych dal pravidla unixu pred pravidla pravopisna.
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    25.4.2008 11:47 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Spíš přeformulovat větu tak, aby ta pravidla nebyla v kolizi. Začínat větu malým písmenem by imho vypadalo strašně.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    25.4.2008 12:07 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Pokud se zároveň používá nějaké zvýraznění, že jde o příklad (třeba neproporcionální písmo), dá se to malé písmeno na začátku věty snést. Je to pak vlastně takový symbol spíš než slovo. Přeformulovat větu je samozřejmě lepší, ale když je to manuál k tomu programu, je docela problém napsat ho tak, aby jeho název nebyl nikdy na začátku věty.
    25.4.2008 13:08 Michal Švanda | skóre: 19 | blog: vlkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Citovaná skripta kolegy Mikuláška jsou zajímavá nejen tím, jak jsou graficky nehezká, ale zejména tím, kolik tento typografický manuál obsahuje typografických chyb.
    Jiří Poláček avatar 25.4.2008 15:58 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    To je bohužel pravda …
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    25.4.2008 13:59 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Dve bezne mezery jeste ujdou, ty se pri zpracovani odstranni jedinym regularnim vyrazem ('\s+' na ' '), horsi je, kdyz nekdo pise kombinace normalni mezera-tvrda mezera-normalni mezera. Cistit takovyto text je utrpeni, jedinou schudnou moznosti je prevest vsechny mezery na mekke, redukovat je a pak nahradit mekke za tvrde tam, kde to ma vyznam (predlozky, jednotky atd.).

    Osobne uz mam cou kohortu regularnich vyrazu, ktere pouzivam na cisteni zdojovych textovych dat - od "dewordizace", pres onu korekci mezer, zruseni mezer pred carkami a teckami a naopak dolneni mezer za ne (znam lidi, co to zasadne pisi spatne) az po speciality typu odstraneni rozdelovniku v rozdelenych slovech.

    Nastesti jsou vetsinou zakaznici za tyto typograficvke upravy radi (nebo si jich ani nevsimnou), i kdyz jsem se jednou setkal se zakaznici, co vyzadovala deset vykricniku (a s mezerou pred). Mel jsem sto chuti ji poslat citat z knihy Terry Pratchetta Faust/Erik: "Nekolik vykricniku, to je jasny dukaz chore mysli", ale nakonec jsem se spokoji s vyjadrenim, ze onech deset vykricniku vypada prilis bulvarne a ze uplne staci tri vykricniky, hlavne ze text nebude blikat (coz si take puvodne prala).

    Dost by me zajimalo, jestli se uz nekoho konecne napadlo zavest povinne alespon elementarni pravidla typografie (obzvlas pocitacove) do nejakeho predmetu, co se vyucuje na zakladni skole. Nekde je to pri soucasti vyuky informatiky (ale typografie, ktera se uci ve Wordu, neni prava typografie), jinde je to pry soucasti ceskeho jazyka (ja osobne si ale ze zakladni skoly na nic takoveho nevzpominam). Jak je to na skolach s vyukou ted?
    Vojtěch Trefný avatar 25.4.2008 14:00 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    http://www.physics.muni.cz/~mikulas/gur.doc
    Typografická příručka psaná v MS Office (nebo jakémkoli *Office) je špatný vtip...
    25.4.2008 14:54 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer

    Nehledě k tomu, že hned první věta v úvodní kapitole nedává smysl a hned ve druhém odstavci úvodní kapitoly nalezneme dva překlepy a jeden anakolut. S takovými skripty se skutečně nedá udělat nic jiného, než je srolovat, a srolované autorovi zasunout, kam uznáte za vhodné...

    jnc avatar 25.4.2008 14:39 jnc | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    A v HTML sa pevná medzera zapisuje ako &nbsp; ;)
    Jiří Poláček avatar 25.4.2008 16:00 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    V poslední době preferuju k tomu přímo určený znak (nechce se mi teď hledat jeho kód v UTF-8).
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    25.4.2008 17:21 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    0160 Nepamatovat si takové důležité číslo :-) Pravda, když už jsem přesvědčil i Windows, aby na Ctrl+mezerník psaly tvrdou mezeru, mohl bych ho vlastně už taky zapomenout…
    JiK avatar 25.4.2008 14:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    dekuju za hezky 'kondenzovany' text s uzitecnymi informacemi. Skoda, ze tady v blogu zapadne a zahnije. Mel bych dotaz, dalo by se takto minimalisticky napsat neco o zasadach psani v anglictine? pripadne zda existuji rozdily pro UK/US?
    Jiří Poláček avatar 25.4.2008 16:05 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Příští díl má v nadpise „česká versus anglická“ … ale ať nejsou přehnaná očekávání.

    Jinak pro zajímavost odkazuji na Sazba cizích řečí (Fingl, Zahálka).
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Ilfirin avatar 25.4.2008 15:04 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    5 nedělitelná mezera % ?!
    Jiří Poláček avatar 25.4.2008 16:06 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    V čem je problém?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    25.4.2008 23:23 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    5% a 5 % je docela rozdíl
    Ilfirin avatar 26.4.2008 08:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Díky za odkaz, už chápu. Bude to chvilku rvát přes ruku, ale tu mezeru se naučím :-).
    stativ avatar 25.4.2008 16:17 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Vypadáte, že tohle budete vědět. Už je to delší dobu, co jsem našel jeden pěkný dokument o tom, jak správně psát data. Bohužel, odkaz se ztratil a informace se z hlavy vypařily.
    Jak se má psát tedy správně datum? Pamatuji si, že jsou možné dva způsoby – každý pro jinou příležitost. První byl např. 25.května (bez mezery nebo se zůženou mezerou). Druhý byl s normální mezerou (třeba 25. května).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Xeelee avatar 25.4.2008 16:40 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    IMHO tam musí být mezera.
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    25.4.2008 17:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Mezera tam musí být. U „25. května“ by asi mohla být i normální (ale jist si tím nejsem), u 25. 5. by měla být zúžená (to by ovšem musela být zúžená mezera v nějakém z výchozích fontů na většinovém OS).
    25.4.2008 22:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Úzká mezera je vážný problém. Přinejmenším v pár případech, kdy autor nařizuje klasickou mezeru (plné délky, ale aspoň nedělitelnou), jsem jednoznačně toho názoru, že nelze-li použít úzkou (tenkou) mezeru, je pořád lepší nedat tam žádnou, než tam vrazit klasickou. Typickým příkladem jsou oddělovače tisíců, ale našly by se i další.
    stativ avatar 25.4.2008 18:36 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Aha, chyba nastala v tom, že nejde o psaní data slovní formou ale formou číslovek. Ještěže používám mezeru (vypadá to s ní líp). Nakonec tedy šlo o něco takového.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Xeelee avatar 25.4.2008 16:32 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Skoro všichni píší špatně čas.

    16:32:07 | 16.32

    U datumu je za tečkami mezera.

    25. 4. 2014 nebo 25/4 2014
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    25.4.2008 17:26 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Dneska už Pravidla připouštějí i 16:32. Když to každý vidí už leta vpravo dole ve Windows, stala se z toho norma. Ale zajímalo by mne, jak jste přišel na to 16:32:07 – všude jsem totiž našel jen to, že se oddělují hodiny a minuty tečkou. 16.32:07 vypadá blbě, ale pravidlo, že když je čas i se sekundami, může se psát dovjtečka, jsem nikde dříve neviděl (teď už je to jedno).
    25.4.2008 22:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Dneska už Pravidla připouštějí i 16:32. Když to každý vidí už leta vpravo dole ve Windows, stala se z toho norma.

    Tohle nebude mít nic společného s Windows, digitální hodiny/hodinky používaly dvojtečku už v osmdesátých letech a tečku jsem coby oddělovač už tehdy vídal jen v učebnicích.

    Osobně se ale hlavně nemůžu dočkat, kdy konečně padne ta nešťastná čárka coby oddělovač desetinných míst…

    25.4.2008 22:45 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Osobně se ale hlavně nemůžu dočkat, kdy konečně padne ta nešťastná čárka coby oddělovač desetinných míst…
    Souhlasím.
    25.4.2008 17:29 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Skoro všichni píší špatně čas.

    16:32:07 | 16.32
    Ne, oba příklady jsou správné a vyjadřují různý úzus v sazbě.
    U datumu je za tečkami mezera.
    Co je to "datumu"?
    25. 4. 2014 nebo 25/4 2014
    Mezera může a nemusí být. Mezery není nutné (a ani praktické) psát např. ve formulářích, tabulkách atd.
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    27.4.2008 20:17 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Mezera v datu být musí z jednoho důvodu – datum není slovo, je to sousloví.
    27.4.2008 21:03 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Co se týče "sousloví", záleží asi na formátu data, ne? ;-)

    Dle útvaru/stylu píšeme 01.06.2003 nebo 1. 6. 2003. Samozřejmě vždy 1. září 2002, nikoliv 1.září 2002. Takové je třeba doporučení ČSN 01 6910 (2002, s. 12).
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    27.4.2008 23:04 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Víte, ČSN jsou v podstatě technické normy, zrovna tak byste tam mohl najít zápisy převzaté z ISO. A určitě nikoho nepadne psát do prózy 2003-06-01T16:37:00+02:00. Takové datum je pak prostý řetetězec, identifikátor (třebaže s nějakou vnitřní strukturou).

    My se tu ale bavíme o typografii v běžném psaném projevu. Vy tu na nás vytahujete případy, které se týkají zcela naprosto jiného oboru a způsobu užití (např. již zmiňované formuláře nebo tabulky), kde formalita a syntaktická jednoznačnost zcela potlačuje přirozený jazyk.

    Přirovnal bych to k barvě, kde byste na slovo červená argumentoval FF0000.
    28.4.2008 20:01 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    A určitě nikoho nepadne psát do prózy 2003-06-01T16:37:00+02:00. Takové datum je pak prostý řetetězec, identifikátor (třebaže s nějakou vnitřní strukturou).
    No vidíte, jak jste pěkně sám sobě dokázal neplatnost svého výroku "datum není slovo, je to sousloví". :-)
    My se tu ale bavíme o typografii v běžném psaném projevu.
    Ne, my se tu o žádné typografii nebavíme. Celou dobu se bavíme o pravidlech pravopisu, která někteří mylně považují za typografii. A že prý jen "v běžném psaném projevu"? Toho vymezení jsem si nějak nevšiml... Nesnažíte se teď náhodou zpětně dosazovat vymezení diskuse, který by zachránilo platnost vašich generalizovaných výroků, že ne?
    Vy tu na nás vytahujete případy, které se týkají zcela naprosto jiného oboru a způsobu užití
    Ne, já vás jen upozorňuji, že tu šíříte zobecněné nepravdy či polopravdy. Vše se týká českého pravopisu. Tabulky nejsou žádná velká specialita. Běžně je používá velká část z nás.
    Přirovnal bych to k barvě, kde byste na slovo červená argumentoval FF0000.
    No raději byste měl místo toho trapného vykrucování přiznat, že jste se mýlil, pane. ;-)
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    28.4.2008 21:17 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Datum a datum. Vymezení. To je to, na čem se neshodneme.

    Mě přijde, že jste udělal krok stranou a vytáhnul případ, který je mimo téma. Pokud si to nemyslíte, nechť. Hlavně že si rozumíme.

    Mimochodem když hovoříte o typografii versus pravopis, tak váš zápis z hlediska typografie jistě v tabulkách (neproporcionálním písmem) vhodný je, avšak z hlediska pravopisu již nikoliv. Zeptejte se jakékoliv češtinářky. Ta moje bývalá by vám větu s ISO formátem omlátila o hlavu.

    Pokud argumentujete ČSN, tak opakuji, že se jedná o kodifikaci zvyklostí, které vznikly pod vlivem technického pokroku (na psacím stroji opravdu neuděláte zúženou mezerou a normální je příliš velká), nikoliv o pravidla českého pravopisu.

    V ČSN najdete opravdu mnoho kostlivců, třeba ISO-8859-2 bylo dlouho vyžadováno pro informační systémy státní správy. Máte snad pocit, že "takovéto uvozovky" jsou v pořádku, protože tak radí ČSN?

    Ano přiznávám, mýlil jsem se ve vašem chápání tématu.
    30.4.2008 17:55 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Datum a datum. Vymezení. To je to, na čem se neshodneme.
    Já, když se podívám na váš výrok "mezera v datu být musí z jednoho důvodu – datum není slovo, je to sousloví", tak tam žádné vymezení nevidím. Jen generalizovanou polopravdu. Stejně tak žádné vymezení ve smyslu "nebavíme se o tabulkách" není přítomno ani v zápisku, ani v diskusi. Opakuji, že vymezení sem zpětně zavádíte pouze vy.
    Mě přijde
    A mně zase přijde, že se snažíte poučovat o správnosti toho, co sám neovládáte. ;-)
    Mimochodem když hovoříte o typografii versus pravopis, tak váš zápis z hlediska typografie jistě v tabulkách (neproporcionálním písmem) vhodný je, avšak z hlediska pravopisu již nikoliv.
    Ne, z hlediska pravopisu je zápis 01.01.1970, nebo třeba 1970-01-01 naprosto v pořádku.
    Zeptejte se jakékoliv češtinářky. Ta moje bývalá by vám větu s ISO formátem omlátila o hlavu.
    Vaše bývalá češtinářka patrně nebyla příliš velkou odbornicí... Nebo snad máte odkaz na pasáž v PČP, která by mé tvrzení vyvracela?
    Pokud argumentujete ČSN, tak opakuji,
    No, já mohu argumentovat třeba pravidly české sazby jako takové, když budu chtít. Ale čím vlastně argumentujete vy? Svými dojmy?
    že se jedná o kodifikaci zvyklostí, které vznikly pod vlivem technického pokroku (na psacím stroji opravdu neuděláte zúženou mezerou a normální je příliš velká), nikoliv o pravidla českého pravopisu.
    Vy se, podobně jako pisatel zápisku, vůbec neorientujete v základních pojmech. O to větší je, zdá se, vaše arogance při prosazování úplně nesmyslných a až demagogických postojů. Pravidla pravopisu neznají různé šířky mezer. Ty ale na druhou stranu stále nejsou věcí typografie, nýbrž hladké sazby.
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    30.4.2008 20:17 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    nejsou věcí typografie, nýbrž hladké sazby
    Zajímalo by mne, co je to tedy typografie, protože obě dvě knížky, co jsem o typografii četl (Praktická typografie a Typografický manuál), se z velké části zabývají právě hladkou sazbou.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    1.5.2008 17:58 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    O kousek níž jsem už odpověděl:

    Chtěl bych upozornit, že "správné psaní mezer" a podobné záležitosti nepatří v žádném případě přímo do typografie. Typografie je jednoduše řečeno druh užitného umění - věnující se písmu jako takovému. Proto se také skutečná typografie nevyučuje na technikách. :-) Grafická úprava textu je věcí pravidel pravopisu a sazby.
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    2.5.2008 00:03 MJ | Tady a teď
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    To je sice zajímavý názor, ale nezdá se mi, že by byl všeobecně uznáván – například takový Websterův slovník definuje typography jako "the style, arrangement, or appearance of typeset matter", tedy rozhodně více než písmo jako takové.
    3.5.2008 17:45 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    To je sice zajímavý názor, ale nezdá se mi, že by byl všeobecně uznáván
    Já bych řekl, že mezi typografy a sazeči všeobecně uznáván je. :-) Možná není uznáván mezi lidmi, co chtějí psát o typografii a píší o pravidlech pravopisu, ale to není směrodatné.
    – například takový Websterův slovník definuje typography jako "the style, arrangement, or appearance of typeset matter", tedy rozhodně více než písmo jako takové.
    Samozřejmě, že při umělecké/výtvarné práci s písmem jde také o osnovu či prostou sazbu. :-) Ale to není jádro typografie.
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    3.5.2008 19:14 MJ | Tady a teď
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Já bych řekl, že mezi typografy a sazeči všeobecně uznáván je.
    Tím jste se právě dopustil pěkné definice kruhem :-)
    25.4.2008 17:36 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Chtěl bych upozornit, že "správné psaní mezer" a podobné záležitosti nepatří v žádném případě přímo do typografie. Typografie je jednoduše řečeno druh užitného umění - věnující se písmu jako takovému. Proto se také skutečná typografie nevyučuje na technikách. :-) Grafická úprava textu je věcí pravidel pravopisu a sazby. Než budete příště rozdávat rozumy, prosím udělejte si pořádek alespoň v základních definicích. Díky.
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    26.4.2008 04:46 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    ja jsem si rikal, ze tu neco nehraje, kdyz se tu mluvi o typografii a textovych procesorech soucasne. ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    25.4.2008 22:50 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Bohužel se v současné době můžeme velice často setkat i s tzv. účetnickým dělením tisíců, kdy se namísto mezery používá tečka. Tento způsob je špatný a odsouzeníhodný a pokud zastánce tečky tvrdí, že tečka zvyšuje čitelnost, svědčí to hlavně o jeho neschopnosti vložit do textu pevnou mezeru.
    Pokud nemůžu rychle napsat úzkou mezeru (latexová \,), píšu radši ty tečky než (pevné) mezery normální šířky.
    26.4.2008 05:00 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    zatímco 50$ bankovka nám v textu činit potíže nebude
    ale bude... spravne ma byt $50 (a nejlepe dvakrat preskrknuty $)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    26.4.2008 22:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    V anglickém textu byste měl pravdu. V českém patří jednotka měny za číslo.
    27.4.2008 21:38 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Pokud se nejedná o adjektivum a částka má desetinné hodnoty, tak potom ovšem před částku...

    Kč 320,80
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?
    26.4.2008 09:08 | blog: Ficek | zařízeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Super, všechno, co jsi tu teď pěkně shrnul, jsem si musela pracně dohledat a nebo se vyptat.

    Novinkou pro mne bylo názorné používání 5% a 5 %. Díky a na další díl se moc těším. Fí

    P. S. Jak by se dala napsat pevná mezera tady?
    26.4.2008 10:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Jak by se dala napsat pevná mezera tady?
    Buď vložit přímo jako Unicode znak (buď z nějaké mapy znaků, nebo ji mít namapovanou přímo na klávesnici třeba na AltGr+mezerník), nebo napsat &nbsp; (pevná mezera v HTML) nebo &#160; případně &#xA0; (vložení Unicode znaku pevná mezera do XML).
    27.4.2008 20:29 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Názorné používání číselné hodnoty s jednotkou lze vidět na Rootu.
    hikikomori82 avatar 26.4.2008 14:14 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Mistře, podaďte:
    procedure foo(bar : integer; zzz : string);
    je asi spatne co?
    26.4.2008 16:55 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Jo, je to všechno špatně. Zahodil bych to a začal používat C. :-)
    26.4.2008 17:37 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer

    No s tím dělením telefonních čísel bych nebyl až tak dogmatický. To co autor uvádí je číslo běžné telefoní stanice s předvolbou ČR. Už ta předvolba nemusí být tříciferná (a v evropě většinou ani není). A číslo nemusí mít devět číslic. Např. barevné linky jich tolik nemají. Chcete snad psát +420 118 8? A o mimoevropských státech ani nemluvě.

    Jiří Poláček avatar 28.4.2008 10:39 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Ocituji sám sebe:
    … nemáme-li k jinému zápisu specifický důvod.
    Ano, žádné dogma se tu nehlásá.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    28.4.2012 00:32 markéta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Děkuji za kvalitní článek, moc mi pomohl.
    24.1.2019 10:18 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Typografie: Správné psaní mezer
    Možná to tu už někdo zmínil, je to asi ironie osudu nebo možná typografova kobyla, že poučný článek o typografii má příšernou typografickou úpravu ( :

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.