abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 145 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    SuperTux - svobodný Super Mario

    6. 10. 2006 | Luboš Turek | Hry a zábava | 16102×

    Bylo příjemné mrazivé odpoledne. Tux a jeho nádherná Penny si užívali pikniku na ledových pláních Antarktidy. Náhle něco vyskočilo z křoví, zablesklo se a Tux usnul. Když vstal, Penny byla pryč.

    Na místě, kde ležela, našel Tux pouze dopis od svého úhlavního nepřítele Noloka: "Unesl jsem tvou nádhernou Penny do své pevnosti. Cestu k ní hlídají houfy mých nohsledů. Nemáš šanci získat Penny zpět". Tux se z dálky podívá na pevnost a zde začíná jeho dobrodružství.

    Tak zní příběh jedné z nejhranějších her pro Linux. Málokdy se stane, že by open-source předělávka hry překonala originál. Občas se ovšem poštěstí a nejen já jsem se u SuperTuxe bavil daleko více, než při hraní Super Maria od Nintenda. A co víc, hra má český překlad.

    supertux hrad

    Jak jsem již naznačil, SuperTux je silně inspirován sérií Super Mario od Nintenda. Jedná se o dvourozměrnou "jump and run" [skoč a běž] hru.

    Hraní je nenáročné a zvládne ho každý. Úkolem (jak už to u plošinovek bývá) je projít/proskákat/propodlézat se každou úrovní od začátku do konce. Pohyb tučňáka se ovládá šipkami plus jednou klávesou pro běh resp. střílení. S těmito informacemi můžete již začít hrát.

    Začínáte jako malinký tuxík, pro kterého jedinou možností, jak zneškodnit nestvůru, je skočit jí na hřbet. Raději to ale nezkoušejte u těch špičatých :-). Za malého tuxíka nebudete hrát věčně. Až naleznete bonus v podobě sněhové koule (někdo tomu říká i vejce), stane se tučňák stane větším a odolnějším - může si dovolit jeden střet s nepřítelem, což ho opět zmenší. Druhý bonus je ohnivá květina, po jejímž pozření můžete házet malé ohnivé kuličky, což je způsob, jak zcela bez problému projít vetšinu levelů. Další bonus, který jistě potěší, je hvězdice, která vám pomůže stát se na chvíli nezničitelným a naopak zničit každého, o koho zavadíte. Posledním bonusem je malé tuxátko, které vám přičte život. Dále se vyplatí sbírat mince; každých 100 vám také přičte život.

    supertux mapa

    Krom 26 kol na Antarktidě obsahuje hra dva bonusové ostrovy. Kvalita těchto kol ale není zdaleka na takové úrovni. Není nic nepříjemnějšího, než se zaseknout někde, kde nemáte už ani možnost sebevraždy. Jediné, co vám pak zbývá, je počkat si, než vyprší časový limit, nebo zaklínat programátory (nefunguje).

    Grafika, hudba

    Grafika hry je zdařená, působí jednolitě - nebudete mít dojem, jak tomu u svobodných her často bývá, že je vytvořena taktikou pejska a kočičky. Co se týče zvuků a hudby, jsem také spokojen. Hudba je svěží a skvěle přispívá k ledové atmosféře hry.

    supertux podzemi

    Budoucnost: Milestone 2

    Po dobytí Nolokova hradu vás ale čeká nemilé překvapení. Penny nenajdete. Abyste ji konečně získali, musíte navštívit jiné (prozatím neimplementované) světy. V Milestone 2 to bude les, ve kterém se můžete těšit na větší svobodu při průchodu mapou. Na rozdíl od Antarktidy budete mít většinou více možností, kudy jít. Začínáte v řídkém, listnatém lese a postupně se dostanete do hustého, strašidelného lesa, který připomíná Sherwood nebo park před hlavním nádražím v Praze. Na jeho konci budete muset zdolat "Bosse", kterým bude Ghost - na rozdíl od Antarktidy, kde jím byl Yeti.

    V Milestone 2 bude i spousta dalších vylepšení:

    Dveře (doors)
    Přemístí vás na jiné místo na mapě. Do dveří vejdete stisknutím šipky nahoru.
    Přepínače (switches)
    Jsou dva druhy: páčky a panely. Přepínač může zpřístupnit zablokovanou cestu, aktivovat platformu, vypnout vítr apod. Většina přepínačů je velice blízko objektu, který ovlivňují. Objekt je navíc často označen značkou stejné barvy, jakou má přepínač.
    Platformy (platforms)
    Jedná se o létací, plovací, posouvající a jinak různě se pohybující objekty.
    Trampolíny (Trampolines)
    Trampolína je objekt, který vám pomůže se pohybovat po krajině. S pomocí trampolíny jste schopni vyskočit do neuvěřitelné výšky. Výskok se ještě stupňuje, pokud při dopadu držíte šipku dolu.
    Informace (info blocks)
    Pokud do nich při výskoku vrazíte hlavou, zobrazí hlášku.

    Dále se můžete těšit na spoustu nových monster v podobě stromů, pavouků, raket apod. Schopnosti hlavního hrdiny nebudou zahálet a také budou vylepšeny. Bude umět salto, při němž sice vyskočí vysoko, avšak pohyb dopředu bude pomalejší, což oceníte v místech, kde je méně prostoru pro běh.

    Také přibude možnost dělat takzvaný "Butt Stomp" (dalo by se to přeložit jako zadkodup...), kterým zabijete nestvůry, na které normální skok nestačí. Vývojáři jsou velice otevřeni nápadům od fanoušků. Pokud si myslíte, že to má cenu, pokuste se zapojit!

    Hráčské levely a level-sety

    Nezoufejte - fakt, že jste ST dohráli, ještě neznamená nutnou odinstalaci. Součástí hry je i zabudovaný editor vysoké kvality. Jelikož se SuperTux těší veliké popularitě, na internetu se vyskytuje spousta zajímavých levelů a level-setů. Zkuste například web supertux.info.

    supertux editor

    Instalace

    Pro Linux x86 existuje automatický instalátor vytvořený za pomocí Autopackage. Touto cestou jsem šel i já; je to rychlé a bezproblémové. Spousta distribucí již SuperTux obsahuje:

    Instalace na Debianu

    Jako superuživatel stačí napsat:

    apt-get install supertux

    Instalace pro SUSE Linux

    Pro instalaci SuperTuxe můžete použít Yast:

    yast2 -i supertux

    Gentoo

    I Gentoo obsahuje SuperTuxe. Instalujte klasicky přes emerge:

    emerge supertux

    Pokud přece jen dáte přednost překladu zdrojáků, nezapomeňte, že hra vyžaduje knihovny SDL.

    Doporučuji využít OpenGL akceleraci. Na mém artefaktu to zlepšilo poměr FPS z 18 na 70+

    Instalace pro Windows

    Pro Windows existuje grafický instalátor.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.10.2006 01:09 Jaromír Hradílek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    SuperTux je skvělý, spolu s Frozen Bubble jsem si na něj jednu dobu vypěstoval docela slušnou závislost. :-) Co mi ale na něm trochu vadí je (a to je příznačné i pro TuxRacera a pár dalších) nedostatek dynamiky – nemůžu si pomoci, ale tučňák mi připadá při pohybu moc toporný.
    Jiří Němec avatar 6.10.2006 01:33 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Škoda, že jsem se v článku dozvěděl jak hra dopadne. Nyní mě ta hra už tak neláká.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Shteffi avatar 6.10.2006 08:02 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Mě teda zaráží jedna věc a to je nemožnost se vrátit zpátky, co už jednou zmizí za levim okrajem obrazovky tak je v nenávratnu a nejde se tam dostat.. což je u plošinovek tohodle typu asi hodně velký mínus...
    cezz avatar 6.10.2006 10:15 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    V Mariovi to bolo tusim tiez tak.. Pridava to do hry prvky logiky :-D
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    6.10.2006 16:45 helb | skóre: 9 | blog: helb | Kralovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Ne, v Mariovi se dalo běhat po levelu sem a tam... :)
    Ovládání hlasem? cat /dev/dsp > /dev/hda1
    David Watzke avatar 8.10.2006 13:03 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Nedalo...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    8.10.2006 15:04 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    jak v ktere verzi .. pro NES(8-bit) Super Mario 1-3 se vracet nedalo a na SNES(16-bit) Super Mario World atd. se uz vracet dalo

    ale vzhledem k typum bonusu hra evidentne vychazi z 8-bitove verze
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    6.10.2006 13:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Řekl bych, že je to záměr. Obzvlášť nepříjemné je to v té úrovni, kde to celé "ujíždí" (Path in the Sky nebo tak nějak).
    6.10.2006 20:25 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    V milestone2 by to imho melo byt mozne, nekde jsem dokonce objevil nejaky demo level, ktery to umoznoval...

    Radek
    6.10.2006 08:05 *
    Rozbalit Rozbalit vše co dodat...
    Super Mario byl taky svobodny. To by z nich s Tuxem mohli byt trba registrovani partneri...
    6.10.2006 09:13 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    a do prdele.. zavislost..
    brrr, musim ist hrat
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    6.10.2006 11:01 Grumpa | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Mě teda pobavilo, že je ten článek zařazený v sekci "bezpečnost". :o)
    6.10.2006 12:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Ach jo... moje chyba :-(
    6.10.2006 12:06 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    To je jasný - kdo si hraje, nezlobí :o) (resp. nesnaží se dostat někam, kde nemá co dělat, apod ...)
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    6.10.2006 18:17 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Ubuntu obsahuje SuperTuxe také, stačí si ho najít pomocí synaptic, adept nebo "sudo apt-get install supertux" .
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    6.10.2006 21:34 hoboj | skóre: 11 | blog: hoboj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Tak vam velmi dekuju... Clanek jsem odmitnul publikovat za nabidnutou castku s tim, ze ho rozsirim, a koukam ze naprosto zbytecne
    freshmouse avatar 7.10.2006 00:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Biz.
    7.10.2006 15:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    O odmítnutí jsem nevěděl. Je mi líto, že došlo k nedorozumění. Dvojnásob pak proto, že jsem o rozšíření článku sám prosil. Více v soukromém mailu.
    7.10.2006 02:01 perun | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Zdravím, asi jsem úplná lama, ale když dojdu asi na konec prvního kola, tak je tam cedule RUN a hnědá zeď co nejde přeskočit... poradíte jak dál?
    7.10.2006 03:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Poslechnout… :-)
    freshmouse avatar 7.10.2006 12:14 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Ctrl + run. Já na tom strávil asi 2 dny. :-)
    7.10.2006 12:44 perun | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    diky, já jenom 3 hodiny, pak mě to přestalo bavit.
    7.10.2006 12:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Co mi to jen připomíná? Že by dotazy ze zdejších diskusí? "Program mi píše, že neexistuje adresář /bla/bla/bla a že ho mám vytvořit. Co mám dělat?"
    7.10.2006 13:24 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    On je tam drobnej problém že mi ten tux nechce běhat když sem sebral tu střeleckou kitičku :(
    mozna neco delam blbe...
    freshmouse avatar 7.10.2006 13:44 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Ne, neděláš. Prostě běháš a zároveň pálíš... Třeba já držím Ctrl prakticky pořád.
    8.10.2006 21:36 Sorensen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Co dál? No já bych se na to vyprdnul a zahrál si nějakou pořádnou hru pod Windows.
    10.10.2006 13:42 perun | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    to je toho, no tak jsem nevěděl čím se utíká(a jestli vůbec) a nějaké nastavení ovládání jsem u plošinovky nečekal. Teď už můžu hrát opravdu jen pod windows, protože mi včera odešel disk s linuxem :-( Ještě skusím nějaké LiveCD třeba tam SuperTux bude :-)
    8.10.2006 20:00 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    teraz to hrala priatelka a hned si to vypitala na cd-cku ...
    Dufam, ze to nebude hrat do 4-tej rano ako minule pokemonov :D
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    8.10.2006 20:57 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    to moje pritulka uz to dohrala a moc se tesi na pokracovani
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    8.10.2006 21:22 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Na ledové pláni v Antarktidě na vás běžně něco vyskakuje z křoví, předpokládám.
    10.10.2006 08:12 lukas.ramlich | skóre: 3 | blog: linux_a_ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Linuxáci léta tvrdě programují a malují grafiku a co z nich vypadne??

    Vykradačská hra bez vlastního nápadu, která by šla prodat tak možná na mobil, kdyby ovšem nehrozila žaloba od vlastníka práv na Maria.

    Gratulujeme!
    10.10.2006 10:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    To musí být ale smutný život, takhle se pořád užírat a šířit kolem sebe zášť…
    freshmouse avatar 10.10.2006 11:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Komu č* nestojí, ten musí alespoň hajlovat. :-)
    10.10.2006 12:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Jaký vlastní nápad bys přesně chtěl vymyslet u plošinovky? Zvlášť když cílem je vytvořit něco, co bude podobné k Super Mario Bros, které dneska už těžko spustíš.
    Quando omni flunkus moritati
    14.7.2020 00:08 Ivanka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTux - svobodný Super Mario
    Super. Ráda jsem si zavzpomínala na takové zásadní herní tituly jako jsou tyto. Bohužel se v této hektické době dostanu maximálně k prohlížečovým hrám a různým klasickým webovým stránkám jako je například super hry . Třeba si ještě někdy ten čas najdu a všechno to doženu, ale nedoufám v to :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.