abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: 1 TB do notebooku

    10. 8. 2011 | David Ježek | Hardware | 2370×

    Tento týden se podíváme, co pro nás na příští rok chystá společnost AMD v oblasti desktopu, jaká bude Nvidia Tegra 4 a následný GPGPU/HPC projekt Denver a doplníme si informace o několika zajímavých nových HDD (6,0Gbps Velociraptory, 1TB notebookový disk od Toshiby). Třešničkou na dortu bude, dá se říci neodolatelný, 4×USB 3.0 řadič od firmy Highpoint.

    Obsah

    Upravené plány AMD pro rok 2012

    link

    Jak jste možná již zaregistrovali, desktopové procesory rodiny „Bulldozer“ se nám nakonec trošičku zpozdí, podle posledních informací se objeví na trhu v polovině října. S tím souvisí i aktualizovaná, v Číně uniknuvší roadmapa AMD pro desktopy roku 2012.

    Socket AM3+ se tak z praktického hlediska nakonec na trhu moc neohřeje, již příští rok na jeho místo nastoupí FM2, potomek stávajícího FM1, do nějž se osazují procesory Fusion rodiny „Llano“. Související nový čipset „Hudson D4 FCH“ přinese ještě více 6,0Gbps SATA portů, celkem osm, dále čtveřici USB 3.0 doprovázenou 10× USB 2.0. Zatímco pro letošek ještě v roadmapě visí grafiky rodiny „Northern Island“, tedy stávající Radeony HD 6000, příští rok nás čeká již dříve podrobněji zmíněná další generace GPU. To hlavní: počet procesorových jader se navýší od „Bulldozerových“ osmi na deset.

    V mainstreamovém segmentu dojde k přechodu od FM1 k FM2, nadále maximálně s quad-core CPU. Čipsety v tomto segmentu zůstanou stejné. Low-end segment pak povýší ze stávajících dvou na čtyři procesorová jádra „Bobcat“ a nové BGA provedení FT2. Místo přídavného čipsetu zde navíc bude integrovaný „Yuba“, což zní hodně zajímavě.

    Hardwarové novinky

    Detaily o Nvidia Tegra 4 a „Project Denver“

    link

    Protože se nám pomalu blíží vydání prvních produtků na bázi již třetí generace SoC Nvidia Tegra, je nejvyšší čas si říci pár slov o Tegra 4 a dalších navazujících projektech tohoto kalifornského výrobce.

    Tegra 4 alias „Wayne“ se pomalu blíží ke konci první fáze. Nvidia během těchto dnů pomalu dokončuje návrh čipu a přichází tak fáze „tape-out“ označující odeslání podkladů potřebných pro vlastní výrobu do tchajwanské TSMC. Tegra 4 má nést celkem čtyři procesorová jádra ARM, jimž bude dělat na stejném kousku křemíku společnost hned 64 výpočetních jednotek CUDA v GPU části. Vývojáři by měli „fasovat“ první vzorky ještě v tomto roce, konkrétně v prosinci.

    Dalším krokem v ještě hlubší implementaci architektury ARM do vlastních produktů Nvidie bude počátkem roku představený projekt Denver, a sice CPU+GPU mířené primárně do výpočetního/HPC segmentu. V rychlosti připomenu, že zde použitá ARM jádra již nebudou jen ryze licencovanou architekturou od ARMu, ale Nvidia sama upraví CPU část tak, aby ještě více vyhovovala GPGPU nasazení výsledného produktu. Denver má nést 8 procesorových 64bitových ARM jader, jimž opět bude dělat společnost baterie CUDA jednotek, zde v počtu 256.

    Architektonicky mají GPU části Denveru spadat do generace označené „GeForce 600“. To evokuje architekturu „Kepler“, nicméně to není zcela jisté, po vzoru GeForce řad 300 a 500, které byly jen přeznačenou, resp. upravenou variantou řad 200, resp 400, nelze vyloučit, že Denver bude vycházet ještě z Fermi. Jeho tape-out má ostatně nastat ještě letos, to se Fermi/Kepler chléb teprve bude připravovat na lámání.

    Velociraptory nyní již kompletně s 32 MB cache a 6,0Gbps SATA

    link

    Po obou vyšších modelech (450GB a 600GB) nyní Western Digital uvádí na trh i 150 a 300GB disk Velociraptor s dvojnásobnou vyrovnávací pamětí a 6,0Gbps rozhraním SATA. Dosahované rychlosti z hlediska fyzického přenosu dat z ploten sice rychlejší SATA nepotřebují, maximem je 126 MB/s, na druhou stranu ale 32MB cache si může se systémem vyměňovat data prakticky dvakrát tak rychle než dosud. Western Digital samozřejmě na Velociraptory nadále poskytuje pětiletou záruku, pokud vás lákají tyto nižší kapacity, pomalu se po modelech WD1500HLHX a WD3000HLHX poohlížejte (a vyhněte se starším WD1500BLHX/WD3000BLHX).

    Superrychlých 4× USB 3.0 od Highpoint

    link

    Pokud nahlédnete do aktuálních ceníků, tak zpravidla spatříte pouze jeden typ přídavných USB 3.0 řadičů, i kdyby prodejce měl onen produkt v nabídce od pěti výrobců. S cenou „pár stovek“ lze našich končinách bez problémů koupit dvouportový USB 3.0 řadič pro slot PCI Express ×1, což může být za jistých okolností již dnes trochu málo (stačí mít jeden disk a třeba USB 3.0 čtečku paměťových karet – v době UHS-I SDHC/SDXC se to již vyplatí – a najednou není kam další USB 3.0 zařízení připojit, pokud se tedy nespokojíte s jeho připojením na pomalý port USB 2.0).

    Firma Highpoint přichystala řešení této zapeklité situace vpravdě krásné. Její nový řadič RocketU 1144A si sice uzme PCI Express ×4 slot, ale za to poskytne hned čtyři konektory USB 3.0, každý omezený pouze teoreticky (protokolem, rychlostí vlastního připojeného zařízení, rychlostí PCI Express linky – vyberte si).

    Karta nese celkem pět čipů. O rozdělení 4 PCI Express linek na 4×1 se stará čip PLX PEX8609, na každou linku je pak navěšen USB 3.0 řadič ASMedia ASM1042 – ten je sám o sobě dvouportový, ale řadič z každého čipu využívá pouze jeden port. Je sice hezké, že teoreticky tak není připojené zařízení na konektoru nijak omezeno, na druhou stranu, toto by asi mnoho zájemců netrápilo a přibalit druhou záslepku s další čtveřicí USB 3.0 konektorů by celý produkt moc neprodražilo.

    Každopádně s cenou 89 dolarů (něco kolem 1 500 Kč) je to celkem zajímavá karta, jejíž cena jen o cca. polovinu převyšuje cenu dvou USB 3.0 → PCIe ×1 řadičů, kde jsou porty sdíleny. Troufnu si tvrdit, že zlaté české ručičky by i s trafopájkou zvládly ty další 4 porty přibastlit :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    1TB notebookový disk také od Toshiby

    link

    Konečně si můžeme říci, že doba tříplotnových 1TB disků velikosti „2,5 palce“, avšak výšky 12,5 mm nepasující do 99 % notebooků, je definitivně pryč. Dva měsíce po Samsungově Spinpointu M8 přichází s dvouplotnovým, tedy standardně 9,5 mm vysokým diskem 2,5palcové velikosti i japonská Toshiba. Do vlaku tak zbývá naskočit již „jen“ Seagate a Western Digital, byť Seagate si prakticky můžeme „odfajfkovat“, neboť před časem koupil harddiskovou divizi Samsungu (jen ten nákup ještě neproběhl skrze regulační úřady a další úřední mašinérii).

    Toshiba MQ01ABD je diskem prakticky shodných parametrů se Samsungovým modelem. Oba nesou dvě plotny rotující 5 400× za minutu, 8 MB vyrovnávací paměti, hlavičky v průměru vytaví na správné místo za 12 ms atd. Toshiba však udává o trošičku lepší hlučnost, která v klidu/za běhu dosahuje 23/24 dB, zatímco u Samsungu to je 24/26 dB. Toshiba i vydrží o něco drsnější náraz (400/900 G zapnutý/vypnutý oproti 325/750 G u Samsungu), avšak u jejího disku neznáme hodnoty spotřeby.

    Kromě 1TB modelu této řady posílá Toshiba na trh i 750, 500, 320 a 250GB verze. 500GB a nižší samozřejmě nesou jen jednu diskovou plotnu, jejich hlučnost tak je pouze 17/19 dB (a i spotřeba bude nižší). Rychlost přenosu z ploten mimochodem dosahuje až 144,2 MB/s

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.8.2011 07:51 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Vsimol som si ze na niektorych pocitacovych eshopoch sa hlucnost uz zacina udavat v belloch, teda 1.7B a 1.9B. Nenasobky/podiely ine ako 1000 nie su v SI oficialne povolene.
    10.8.2011 08:21 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Nenasobky/podiely ine ako 1000 nie su v SI oficialne povolene.
    Opravdu??
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    10.8.2011 11:59 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Tak to jsou pěkní k...ti protože to d není předpona, ale součást té jednotky a znamená to desítky nějaké ho poměru http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel. Žádná jednotka B není http://en.wikipedia.org/wiki/SI_derived_units. Jestli někdo uvádí hlučnost v "belloch, teda 1.7B a 1.9B", tak projevuje svou naprostou neznalost, hloupost a pitomost.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    10.8.2011 12:00 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    A když, tak ta jednotka neni bell, ale bel a nikdo ji nepoužívá.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    10.8.2011 12:48 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    aha, bel nepoužívá nikdo.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel http://en.wikipedia.org/wiki/Bel_(acoustics) A decibel is one tenth of a bel, a seldom-used unit. takže 1 bel = 10 dB

    Nikdo kromě výrobců disků? http://www.seagate.com/docs/pdf/whitepaper/disc_acoustics.pdf - definice bel http://www.seagate.com/staticfiles/support/disc/manuals/desktop/Barracuda%207200.11/100507013e.pdf technické specifikace strana 11
    10.8.2011 12:54 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Mluvíte nesmysly. Jediná pravda v tom, co jste napsal je, že jednotka se jmenuje Bel (s jedním l). Její pojmenování bylo na počest Alexandera Grahama Bella (s dvěma l). SI mimo jiné uvádí bel mezi jednotkami kompatibilními s SI systémem měr. viz SI. Jakožto desítkový logaritmus poměru signálů.

    Zcela jiná věc je, že praxi se se základní jednotkou skoro nikdy nepotkáme, a všichni používají odvozenou dB a někdy už ani nepřemýšlí nad tím, že je odvozená, jak jste právě demonstroval.
    Salamek avatar 10.8.2011 09:59 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    hlavičky v průměru vytaví na správné místo za 12 ms
    jen premyslim jestli je to zamer nebo chyba :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    10.8.2011 10:54 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku

    V poslední větě druhého odstavce o AMD přebývá "o" v Bulldozerovoých.

    V poslední větě druhého odstavce o Tegře chybí "i" ve Vývojář by měli.

    Na začátku třetí věty druhého odstavce o disku od Toshiby jsou přehozené "a" a "k" ve vška.

    David Ježek avatar 10.8.2011 10:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    zjevně začínám být apatický vůči červeným vlnovkám v libreoffice :-S.
    David Watzke avatar 10.8.2011 12:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Dík za info, opravil jsem to.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.8.2011 14:58 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    neučíš češtinu na základce? :-D normální člověk si podobných věcí sotva kdy všimne, chybějící i na konci samozřejmě ano, potom mu ta věta nedává smysl, ale písmenko navíc nebo přehozená písmena vlastně v textu ignoruje....
    Při vzýkmuu na Uinvreztiě v Cmabrigdi zijsitli, že k tmou, aby byl čolěvk sochepn peřčíst psnaý txet, nmesuí být znkay ve solevch zapasné ve srpávénm přodaí. Stčaí, kydž josu na sývch msíetch jen pvrní a psolendí psínema. Lisdký mzoek tak je sochepn bez věštích prbloémů čsít i txet, ketrý zdnálviě ndáevá smsyl.
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    21.12.2015 12:26 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Při vzýkmuu na Uinvreztiě v Cmabrigdi... Chcete si takto čitelně zašifrovat Váš text? Zkuste www.zasifruj.cz
    10.8.2011 17:03 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Do vlaku tak zbývá naskočit již „jen“ Seagate a Western Digital
    Od 20. července není pravda: WD10JPVT
    vim ~/.emacs
    10.8.2011 20:03 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    Jsou ta udavana gecka, co ty disky maji vydrzet, realna? Prijdou mi to takove drsne udaje.
    Bilbo avatar 11.8.2011 00:27 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 1 TB do notebooku
    jsou drsne, ale vzhledem k tomu, ze pri volnem padu z jednoho metru nabere disk rychlost cca 4.5 m/s a pokud diky nepruznosti disku, obalu a betonove podlahy tuhle rychlost ztrati na dvou milimetrech (dejme tomu ze o tolik se prohne obal disku a podlaha pri narazu) tak najednou je to cca 5060 G. A disk je kaput :)
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.