abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC

    15. 7. 2011 | David Ježek | Hardware | 2944×

    Dnešní „dohánění“ zpoždění se nese v duchu povídání o chystaných procesorech od AMD i Intelu, prodeji S3 Graphics a situace kolem architektury Nvidia Kepler. Na to, že je červenec, tak si rozhodně nemůžeme stěžovat ani na letní sucho, ani na okurkovou sezónu.

    Obsah

    AMD Fusion ULP míří do tabletů

    link

    Další zvýšení entropie ve značení procesorů, resp. APU AMD, přichází s novými Fusiony ULP (Ultra Low Power). Po řadě různých typů svého prvního APU přichází AMD se superúspornou variantou pro tablety a podobná zařízení, nesoucí prozatím kódové označení „Brazos-T“. Oproti dosavadnímu „Brazos“ (CPU „bobcat“ a GPU s 80 stream procesory vyráběné 40nm technologií u TSMC) je změn výrazně méně, než kolik plánovala 28nm generace, Brazos-T bude nadále vyráběno 40nm u TSMC (tuhle informaci nezapomeňte, až budete za chvíli číst o Nvidia Kepler).

    Jaký důvod stojí za tím, že druhá verze tohoto APU nebude na 28 nanometrech, se neví, možná je to snaha urychlit uvedení na trh, možná nemá AMD nasmlouvány dostatečné výrobní kapacity (co se týče nejpokročilejších technologií, tak na ty se u TSMC typicky stojí fronta jak v SSSR na toaletní papír), každopádně čekejme v rámci platformy „Brazos-T“ APU označené „Hondo“ s TDP menším než 4,5 W. Typicky bude tento kousek křemíku i se zbytkem „čipsetu“ baštit 2 W, o 100 mW více při přehrávání 720p videa a pouze 1,6 W při surfování se zapnutou WiFi.

    Na dvoujádrový CPU s DirectX 11/OpenCL 1.1 grafikou to rozhodně není špatné. Jistě se vedle tabletů dočkáme i nějakých menších netbooků s „Hondo“ pod kapotou, ke chlazení postačí jednoduchý pasivní systém, balení čipu má mít rozměry 19×19 mm. GPU poběží na 276 MHz, CPU na 1,0 GHz. Druhou částí skládačky bude nový „čipset“ "Hudson M2T" též v 19×19mm pouzdře, oba čipy budou odlehčeny o zbytečné PCI Express linky a další nepotřebné prvky (například analogový video výstup). První vzorky se mají objevit v prosinci, na trh „Hondo“ zamíří někdy na jaře. To je doba, kdy bych začal vyhlížet ladění této generace Fusionu na již použitelnou 28nm technologii TSMC, tedy pokud AMD nepoužije své nasmlouvané kapacity na GPU pro desktopy a notebooky.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Intel postaví „Haswell“ i proti AMD „Fusion“

    link

    Tedy alespoň co se týče architektonického slova smyslu. Architektura „Haswell“, tedy nástupce Sandy Bridge, resp. Ivy Bridge, který bude zbrusu novou záležitostí přinášející mimo jiné instrukční sadu AVX2 s podporou integeru a dalších specialit jako FMA3, bude v desktopových procesorech o mnoho řádů výše než AMD Fusion, ale důležité je brát „Haswell“ jako celek, tedy včetně GPU.

    V nejnižším bodu se „Haswell“ posadí na TDP 15 W, přičemž v mobilní verzi přijde i ve víceméně SoC provedení. Intel si toto může dovolit, „Haswell“ bude vyráběn 22nm procesem s „3D“ tranzistory druhé generace. Přinese přepracovaný systém cache, až 8 jader (to bude ona desktopová verze, pochopitelně nikoli 15W) a propracovanější správu napájení, resp. řízení spotřeby CPU+GPU. Intel v „Haswellu“ zkrátí výpočetní pipeline na 14 stages a obohatí jej o jisté prvky z architektury Netburst (Otče náš, jenž jsi na nebesích…).

    Co reálně přinesou (volitelné) 512bitové vektorové Larrabee New Instruction (toto uvádí Heise.de, ale možná se jedná o Haswell New Instructions, tedy AVX2), to těžko předjímat, nevíme ani, co tou dobou nabídne přesně konkurence. Momentálně není zcela jasno, jak výrazná míra provázanosti CPU a GPU části bude v „Haswellu“ implementována, ale Intelu nezbude nic jiného než mířit k unifikaci CPU a GPU částí tak, jak to plánuje AMD pro nadcházející architekturu a dále. Důležitá pro úspěch bude softwarová podpora AVX, která je skokanským můstkem pro AVX2, na druhém břehu pak stojí celé OpenCL, na jehož pilu tlačí úplně všichni (AMD, Intel, Nvidia, ARM, …)

    Hardwarové novinky

    Sandy Bridge-E později

    link

    Dodejme, že dle VR-zone to vypadá, že uvedení nových hi-endových CPU Sandy Bridge-E se o něco opozdí. Tato platforma s paticí LGA2011 a quad-channel paměťovým řadičem, která staví na čipsetu Intel X79, měla být uvedena ještě letos, nicméně nyní je prý odsunuta až na začátek roku 2012. Logicky to tak dává na výstavu CES, kde se Intel bude chtít blýsknout (AMD tam jistě bude mít Llano, Bulldozer, nějaké další Fusiony a možná i novou generaci grafik). Jako první mají přijít na trh serverové Xeony, desktopové varianty až o něco později.

    VIA prodala S3 Graphics

    link

    Na první pohled toto byla zpráva jako blesk z čistého nebe, ale jakmile se internetem začaly šířit podrobnosti (které z pochopitelných důvodů v oficiální tiskové zprávě nezazněly), začalo to spíše připomínat jistá bezvýznamná škatulata. Každopádně věc se má následovně: společnost VIA se po několika letech vlastnictví rozhodla prodat divizi známou jako S3 Graphics, někdejšího známého výrobce grafických čipů/karet. Kupcem nebyl nikdo jiný než společnost HTC, kterou jistě příznivcům chytrých telefonů netřeba představovat.

    HTC si tak spolu s kvalitními inženýry a technickým know-how společnosti S3 pořídila i dostatečnou právní jistotu v neustálých bojích s konkurenčním Apple. S3 totiž vlastní patenty a práva k řadě zajímavých technologií, které současné smartphony využívají, a to je to, co HTC potřebovala.

    VIA koupila S3 Graphics roce 1999 za 150 miliónů dolarů, nyní svůj zbývající přibližně 50% podíl prodala firmě HTC za 147 miliónů dolarů, zbývajících 153 miliónů za svoji těsnou většinu dostane WTI. VIA si však ponechává přístup ke grafickým technologiím S3, takže toto nijak nenaruší její nabídku na trhu.

    Ta pravá legrace je ale v tom, že CEO společnosti VIA a šéfka HTC a současně majoritní „vlastnice“ WTI, jsou manželé. Takže drobná domácí škatulata vykázaná jako 300miliónový obchod, který VIA nijak neochudí a HTC pomůže. Všichni jsou spokojeni a jedeme dál :-).

    Hardwarové novinky

    Nvidia odsunula architekturu Kepler na příští rok

    link

    Vypadá to, že chystanou architekturu Kepler stihne stejný osud jako Fermi, a sice můžeme možná počítat s papírovým představením ještě letos, ale uvedení na trh se nebude konat dříve než v roce 2012. Tolik alespoň naznačují průběžné úpravy roadmapy Nvidie týkající se tria Fermi – Kepler – Maxwell. Původně jsme měli s Keplerem počítat již letos, nyní to vypadá (pokud vše klapne) na začátek příštího roku, tedy víceméně výstavu CES 2012.

    Je otázkou, co za odsunem stojí, nicméně s ohledem na aktuální informace z TSMC to může být opět výrobní proces. Kepler nutně potřebuje 28nm výrobu u TSMC a podle všeho lze opět očekávat velké monolitické GPU, přičemž 28nm technologie TSMC sice rozjede ještě letos, ale nebude to s nijak světobornou výtěžností a už vůbec ne na nejkomplexnějších GPU.

    V tomto kontextu se sluší připomenout pár měsíců staré prohlášení šéfa Nvidie Jen-Hsun Huanga o tom, že 28nm Tegru (což je výrazně jednodušší SoC) letos nečekejme, pak totiž vše začne dávat smysl, nicméně s drobnou příchutí, že „Jensen“ možná jen balamutí svět, aby ukolébal konkurenci. Každopádně o Kepleru je již dlouho podezřele ticho, takže nás čeká buď blesk z čistého nebe (to ale asi opravdu letos nehrozí, jsme v půlce července), nebo opravdu uvedení až příští rok. Konkurence ale nespí, AMD v těchto dnech představila architekturu příští generace, u které nadále zůstane u TSMC, konkrétně též u 28nm procesu, pokud to bude možné. Uvedení některých produktů chce stihnout ještě letos.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.7.2011 07:38 S3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Kdy už tady konečně místo těchto slátanin bude něco o tom, jak hardware funguje pod Linuxem
    Guardian avatar 15.7.2011 08:27 Guardian | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC

    Víte, někteří z nás tyhle "slátaniny" čtou a je příjemné mít zajímavé novinky z hw světa na jednom místě. Co si clastně představujete pod pojmem "jak hardware funguje pod Linuxem" ?

    15.7.2011 09:04 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Až přestanou anonymové psát blbosti do komentů
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.7.2011 12:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Ono se to někdy zdá jako hodně anonymů, ale IP adresa prozradí, že je to jen malá skupinka zoufalců.
    15.7.2011 16:01 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    To zní jako námět na fíčuru - blokovat ne uživatele, ale celou ip adresu. Hned by se diskuse četla líp. :)
    15.7.2011 17:11 werWER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    IMHO LOL
    the.max avatar 17.7.2011 15:05 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    a co ti registrovani chudaci, co sdileji s neregistrovanymi zoufalci IPcko?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.7.2011 18:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    To je docela nepravděpodobné... většina IP adres v diskuzích nevypadá na velký NAT.

    Spíš mám záměr postupně blokovat zahraniční exit nody Toru a všemožné proxy typu hidemyass. Před pár lety jsem dělal analýzu a z takových IP adres nepřicházely nikdy žádné slušné příspěvky.
    17.7.2011 22:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    To zase bude příspěvků o nebohých čínských disidentech… :-)
    18.7.2011 14:10 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Nejen čínských, tohle by byla přímo cenzura internetu, blokování Toru to snad ne...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 18.7.2011 19:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Cenzura internetu? To myslíte vážně?
    the.max avatar 19.7.2011 00:12 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    nj, ale to se uz sem pak nedostane amiga a zbytek KU, to by ale prece byla skoda:-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Chytrex avatar 20.7.2011 10:44 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Hehe já sem tady pod vlastní IP.. Nevím proč bych zrovna tady měl psát přes tor či anonymizéry.. Čímž mluvím za sebe a ne za zbytek KU..
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    19.7.2011 12:18 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Blokovat Tor? No to snad ne! Kdyžtak už maximálně blokovat příspěvky od neregistrovných uživatelů přes Tor, ale umožnit registraci (a samozřejmě i psát pod jménem) i lidem přes Tor. Tor je největším nástrojem v boji s cenzurou a pokud by se mělo začít rozmáhat jeho blokování, bude to hodně smutné, obzvláště na serveru kde se združují lidé, kterým na svobodě skutečně záleží...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2011 23:03 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Jenže v ČR nikdo AbcLinuxu necenzuruje a jediné, k čemu zde jsou podobné proxy servery využívány, jsou sprosté příspěvky a spamování. Kdybych tím odřízl regulérní uživatele, tak by to správné nebylo, ale takhle...
    20.7.2011 09:01 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Jak říkám pokud chcete Tor omezit, negeneralizujte a udělejte to alespoň tak jak jsem psal výše - tedy zakázat jen anonymní komentáře z Toru, ale prohlížení, registraci a přispívání pod uživatelským účtem nechat otevřené. To by proti anonymním spammerům pomohlo (vytvářet si stále nové a nové účty je IMHO bavit nebude - minimálně se znatelně omezí jejich počet) a nepoškozovalo by to svobodomyslné lidi, kteří si chtějí z jakéhokoliv důvodu zachovat soukromí (a hlavně by to obecně nepoškozovalo Tor jako takový).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    18.7.2011 17:55 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Týkalo by se to pochopitelně jen neregistrovaných z dotyčné IP. Registrovaný lze (zatím) snadno zablokovat zvlášť.
    15.7.2011 09:18 lib | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    psst! Nefunguje...
    Ravensun avatar 15.7.2011 09:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Klid.

    Já jsem za Tyto HW novinky velmi rád. Je to psáno velmi čtivě a přesto se člověk doví velmi zajímavé technické informace a detaily.

    Takže si prosím ušetřete tuto nemístnou kritiku.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    15.7.2011 10:59 denix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    +1
    15.7.2011 10:34 Nemo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    +1
    15.7.2011 11:48 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Kdy už začnou tyhle slátaniny mazat.
    Migi avatar 16.7.2011 14:53 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    -funguje
    -funguje(občas)
    -funguje
    -nefunguje
    -funguje(za teplot nad 25 K)
    -nefunguje

    to by bylo zaživne :D
    19.7.2011 13:33 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Kasli na HW, koukej na tu hezkou Cinanku ;-))
    stativ avatar 15.7.2011 10:53 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Ach jo. Kdy už konečně budou tyhle nískospotřebové APU od AMD k dispozici i pro normální smrtelníky… Chtěl bych si nad tím postavit HTPC, ale Desna i Ontario jsou zřejmě jenom OEM.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.7.2011 12:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Já bych zase rád H.264 (de)kodér v OpenCL. Mám obrovský výkon v GPU a nemám ho jak využít.
    Ravensun avatar 15.7.2011 13:17 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Já též... :(
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    Jendа avatar 17.7.2011 21:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    18.7.2011 14:08 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    A co je špatný na Zacate?
    stativ avatar 25.7.2011 21:41 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    To, že žere 2x tolik než Ontario a 3x tolik než Desna .
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    15.7.2011 16:33 maertien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: S3 Graphics odkoupeno HTC
    Hw novinky jsou vetsinou fajn, dekuji za ne.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.