abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu

    20. 1. 2012 | David Ježek | Hardware | 3913×

    Dnes to bude tak trochu připomínat studenou válku, neboť velkou část dílu věnujeme všemožným novinkám o procesorech/SoC rodiny Intel Atom. Přední výrobce polovodičů se opravdu činí a samozřejmě na letošním CESu nechyběl s mnoha novinkami. Vedlo toho si pak představíme dva typické zástupce nastupujících tříd LCD monitorů, které snad konečně smetou TN panely do toho nejlevnějšího podpalubí, kam ani chudý člověk s trochou cti nezavítá :-).

    Obsah

    Intel uvádí Centerton, Atom pro servery

    link

    Kouzelník Pokustón patrně pracuje v Intelu, neboť přese všechnu nepříznivou situaci se firmě stále s Atomy daří kouzlit nové a nové věci. Posledním kouzlem je varianta Atom SoC určená pro servery.

    Intel Centerton patrně míří na bojiště, kde již nějakou dobu cvičí své ARMové samuraje Hewlett-Packard. Výhodou může nepochybně být x86 architektura a fakt, že se SoC Centerton skládá ze dvou dvouvláknových 64bitových Atom jader (tedy 2 jádra, 4 HT vlákna). Frekvence CPU sahá až na 1,6GHz hranici, k dispozici má 24/32 kB L1 (data/instrukce) a 512 kB L2 cache. Každý SoC zvládne jeden až 1,333GHz DDR3 paměťový modul o velikosti až 8 GB včetně podpory ECC a low-voltage (lze použít 1,5 a 1,35V moduly). Komunikaci směrem ven zajišťuje PCI Express 2.0 ×8, na nějž se věší věci jako řadiče rozhraní.

    Centertony jsou aktuálně vyráběny 32nm „tock“ procesem, jejich TDP je 8,1 W. Intel předpokládá v segmentu levných serverů a datových center úspěch. Představení hotových řešení od výrobců serverů čekejme v průběhu jara.

    Hardwarové novinky

    Čtyřjádrové Atomy příští rok

    link

    Ještě krátce u Atomů pro dnešek zůstaneme. Intelu se podařilo leaknout na svém španělském webu PDFko nesoucí přehled plánů pro nadcházející roky, z nichž mimo jiné vyplynula jedna zajímavost. Zatímco již několik let máme možnost využívat zařízení s dvoujádrovými/čtyřvláknovými Atomy (jedno takové jsme si osahali před více než dvěma roky), teprve v roce 2013 se dočkáme skutečně čtyřjádorvých Atomů.

    Nebude to samozřejmě letošní již představená řada Cedar Trail, ta je ještě dvoujádrová/čtyřvláknová. Zhruba za rok a čtvrt přijdou čtyřjádrové Atomy a výkon tak poskočí minimálně na dvojnásobek. Otázkou do pranice je, zdali Intel u některých z modelů nabídne opět HyperThreading, kdy by se takové Atomy systému hlásily jako osmijádro. Co však lze očekávat s téměř jistotou, je 22nm výroba. Již pár měsíců vyrábí Intel 22nm procesory na plné obrátky (uvedení Ivy Bridge je už doslova „za humny“) a příští rok bychom se měli dostat do „tock“ fáze, kdy bude 22nm výroba vyladěna k dokonalosti a zejména u malých Atomových čipů o tom netřeba pochybovat (giganti jako „Larrabee“ nebo Xeony s plným počtem aktivních CPU jader jsou něco jiného) Hardwarové novinky

    Intel Atom SoC pro mobilní telefony

    link

    A do třetice ještě z Intelovy atomové střelnice. Možná jste v září minuli zprávičku o tom, že Intel a Google demonstrovali kombinaci Androidu 2.3 a SoC Atom „Medfield“ v konceptu x86 smartphonu chystaného na tento rok. Intel nyní definitivně tyto Atomy uvádí na trh. Atom Z2460 je opět 32nm procesem vyrábění SoC, který není navržen pro netbooky, není navržen pro servery, ale ryze pro ultramobilní přístroje známé jako „smartphony“.

    SoC Atom Z2460 vůbec poprvé spatříme ve smartphonu Lenovo K800, pochopitelně na čínském trhu (obecně do světa půjde v mobilu od Motoroly, tedy Googlu). Stane se tak letos na jaře. Z2460 je 1jádrový SoC s obligátní frekvencí 1,6 GHz, 512kB L2 cache, low-power DDR2 řadičem podporujícím 1 GB DDR2-800 paměti a grafickým jádrem od PowerVR (400MHz zvládající OpenGL ES2.0 a OpenVG 1.1). Nechybí samozřejmě hardwarový video (de)kodér formátů jako MPEG-4 či H.264 a dalších, poradí si i s nahráváním 1080/30p videa. Výstup na displej podporuje rozlišení 1280×1024, lze ale vyvést až 1920×1080 z HDMI 1.3 výstupu. SoC si samozřejmě poradí s čelní i zadní kamerkou/foťákem.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    24palců, 1920×1080, MVA panel a LED podsvícení od Philipsu

    link

    (Před)loni započatá a nepochybně letos akcelerující vlna non-TN LCD monitorů pokračuje. Dnes si tedy představíme dva typické zástupce dvou různých tříd. Tu nižší krásně demonstruje nový LCD monitor firmy Philips. 24palcový model 241P4QPYES nabízí FullHD (1920×1080) rozlišení, A-MVA panel a LED podsvícení. Cena je přitom velmi slušná.

    MVA dipsleje jakoby zažívaly jistou renesanci, léta jsme slýchali spíše o PVA (a v posledních obdobích také o levné variantě cPVA, kterou „proslavil“ Samsung F2380). A-MVA od Philipsu samozřejmě zvládá zorné úhly 178×178° při kontrastu 10:1, to je typický údaj. Dále je zde rychlá elektronika (patrně 6bit+FRC?) dávající odezvu 6 ms šedá-šedá, resp. 12 ms full.

    LED podsvícení nabízí jas až 250 cd/m², bohužel již tradičně chybí údaj o minimálním jasu. Díky LEDkám si Philips může dovolit typické marketingové lákadlo, údaj o dynamickém kontrastu 20 000 000:1, ten reálný („statický“) je prý 5 000:1.

    Mezi vstupy je k dispozici VGA, DVI-D a DisplayPort. Příjemnou součástí, která v nejlevnější třídě nbývá tolik zvykem, je USB 2.0 hub s celkem 4 porty. Spotřeba se vejde do 23,5 W, typická činí 15 W v ECO režimu. Monitor disponuje senzorem detekujícím přítomnost uživatele a vypínajícím LCD pokud před ním nikdo nesedí.

    Philips, resp. e-shopy, si 241P4QPYES cení na ~6 200 Kč, což je slušná cena odpovídající parametrům.

    Hardwarové novinky

    27palců, 2560×1440, IPS panel a LED podsvícení od Asusu

    link

    Zástupcem vyšší třídy dnes bude sedmadvacítka od Asusteku. Ta představuje přicházející vlnu WUXGA LCD monitorů, které konečně nahrazují energeticky velmi náročné CCFL podsvícení LEDkami. Asustek je dal do vínku svému modelu VA278Q. Na poli 27palcových LCD displejů s rozlišením 2560×1440 zatím ostrá konkurence nepanuje, takže je zde obvyklý IPS panel.

    Dynamický kontrast vytáhli markeťáci Asusteku až na hodnotu 80 000 000:1, což může znamenat vyšší rozsah jasu než u výše zmíněného Philipsu. Obvyklé jsou zorné úhly 178×178° či kvalitní plně polohovatelný stojan vč. podpory nastavení výšky a Pivotu. Asus přidává také své tradiční režimy Splendid (tentokrát šestici: Theater, Scenery, Gaming, Night View, sRGB, Standard). Ačkoli zatím nepronikla na veřejnost cena, obdobné monitory s CCFL podsvícením stojí kolem 14 000 Kč, s ohledem na značku čekejme u Asusteku cenu podobnou, přeci jen to není Dell, který ke svým sedmadvacítkám dává NBD záruku.

    Ale ještě jedna zajímavost: i tento Asus disponuje vstupem DisplayPort. Nechci být případným zklamaným optimistou, ale po letech strádání to konečně letos vypadá na pořádnou penetraci tohoto „svobodného“ rozhraní mezi grafické karty a monitory. GPU od AMD, Nvidie, Intelu i dalších jej plně podporují, nemluvě o Thunderboltu, který letos přijde na základní desky pro PC, takže je konečně na čase, aby jej nesly pokud možno všechny monitory, tedy alespoň ty, u kterých to dává smysl. Philips i Asus toto plní na jedničku a já je za to chválím (ostatně koho by bavilo pořád platit licenci za HDMI, když DP odvádí tutéž práci „zadarmo“).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    the.max avatar 20.1.2012 02:43 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    x86 ve smartphonu? Jak velkou toa si bude mit baterku, aby to vydrzelo aspon jeden den v pohotovotnim rezimu :-DDD
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    mikirc avatar 20.1.2012 08:20 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Tak pokud chteji konkurovat iPhonu S4 tak zas tak velka byt nemusi :D

    Ale asi by se mi u toho nestalo, ze po tydnu psani a telefonovani zjistim, ze mam jen 40% baterky :D
    Byl jednou jeden...
    20.1.2012 09:07 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Use your favourite websearch - neboli zdaleka ne tak velkou vuci nejvykonnejsim mobilnim ARMum. Mozna by se fanousci ARMu divili, ze jejich milacek neni zase az tak uzasny pri vykonech, ktere dnesni mobily pro telefonovani vyzaduji.
    Bedňa avatar 20.1.2012 11:37 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    ATOMi majú ešte výhodu, že si na chladiči uvaríš kávu.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.1.2012 12:31 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Fakt? Zvláštní, já myslel, že káva potřebuje převařenou vodu o sto stupních, divné, že na svém Atomu z první serie pro malé desktopy nemám problém udržet prsty. Ale asi se mýlím, kávu nepiju :-)
    20.1.2012 15:29 srott
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Ja som pred časom testoval desktop s prvým Atomom (asi 270) a môžem povedať že bez vetráka nefungoval stabilne, hocikedy sa systém zrútil. Po primontovaní vetráka to bolo OK. Na druhej strane, taký OMAP na 1ghz má síce tiež 74 stupňov ale aspoň ide stabilne.
    20.1.2012 17:31 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Což bylo před 3-4 roky a Atom to byl desktopový, ne?

    Podle stávajících informací Intel odvedl dobrou práci, btw. Smaozřejmě ale ještě nejsou testy finálních modelů.
    20.1.2012 21:44 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Tak to nevim, co jste testoval, ja mam pres tri roky Atom 230 a tam je chladic jen na chipsetu kvuli GMA950. Procesor je naprosto v pohode. Dalsi, snad 270, bezi jako maly sklad se Solarisem 24 hodin denne uz pres 2 roky a take v pohode.

    A to se furt bavime o desktopovem Atomu, ten mobilni ma zasadne jinou architekturu.
    21.1.2012 00:11 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Architektura je upravená za účelem snížení spotřeby (přibylo turbo, C stavy, oddělené napájení), čipset se změnil, stejně jako gpu (PowerVR), používá tzo mobilní paměti a je to všechno v SoC.

    No a pak taky nevýznamný detail, že už se to nedělá na 45nm, ale na LP 32nm procesu :)
    pools avatar 21.1.2012 17:14 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    já mám jednojádrový atom v "v desktopu" přetaktovaný na 1.7 GHz a všechny větráky jsem z něj sundal a žádný nárůst teploty nepozoruji (btw, jediný větrák byl stejně na chipsetu a pak jeden na zdroji - na procesoru je jen pasiv...)
    Vivre libre ou mourir!
    20.1.2012 18:43 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Ne, 92--96°C.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.1.2012 12:36 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    dobrý mobil na zimu :-D
    20.1.2012 12:48 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Ja pouzivam atom bez ventilatora, ma nejakych 55-60°C pri beznej praci.
    Bedňa avatar 20.1.2012 15:29 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Tak si predstav že to máš v telefóne kde nieje žiadne vetranie :-D Mali už veľa pokusov a generácií a zatiaľ ani jedna nešla bez chladiča.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.1.2012 12:56 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    A copak k tomu Atomu dají za chipset? Aby to nebylo jako u první generace, která energii ušetřenou procesorem úspěšně propália v chipsetu, takže efekt trochu nesplňoval očekávání...
    20.1.2012 17:31 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Je to SoC a vsadím boty že to v článku někde je napsané.
    20.1.2012 15:20 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    DisplayPort bude zajímavé rozhraní. Mimo jiné jsem se pokusil z integrované grafiky připojit monitor přes DisplayPort a bohužel vyplo tím všechny další porty. Nedostal jsem funkčnost na dva monitory, takže jsem musel ustoupit na DVI + VGA.
    David Ježek avatar 20.1.2012 15:24 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    tak tos měl "něco shnilého". AMD má např levnou úspornou kartičku ATI FirePro 2460 MultiView se 4×DP. Nemluvě o eyefinity Radeonech, kde prim měl asi 5970 od PowerColoru s 12 nezávislými miniDP výstupy. To že jiní "prasí" podporu DPneznamená, že DP je špatné.
    20.1.2012 15:40 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    To co jsem používal byla i5 2500K na z68 chipu deska GIGABYTE GA-Z68X-UD3P-B3.
    Jakub Lucký avatar 20.1.2012 15:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    24/32&nbs;pkB
    Když jsem to četl v Kindle, tak jsem našel ještě další dva překlepy, ale teď je nějak nevidím...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.1.2012 19:17 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Z2460: bye bye Z600, uff. Teď se ale ještě uvidí, jestli bude Z2460 o tolik větší úspěch. Domnívám se, že na 32nm nikoli. Navíc je v tom opět PowerVR... Docela by mě zajímalo porovnání sady periferních rozhraní tohoto SoCu s nějakým prakticky použitelným aktuálním telefonním ARMem.

    Obecně když čtu o ATOMech, tak pořád kroutím hlavou nad více a více jádry, navíc s HT, na taktu který nejde pod 1.6 GHz, o TDP cca 8W za samotný procesor. Už několik let marně čekám, kdy Intel uvede variantu ATOMu pro "embedded" použití, která bude mít spotřebu nějakých 2-5W včetně celého čipsetu. Něco co by spotřebou a periferiemi natrhlo tričko Vortexu a malým ARMům, co jsou k vidění ve WiFi APčkách. = Něco u čeho by nebylo třeba řešit chlazení. Zatím čekám marně - možná na 22nm se konečně dočkám. Ale jenom pokud marketingové oddělení Intelu přestane mimózně nutit ATOMy, aby dýchaly na záda mobilním variantám "dospělých" procesorů (nebo si všimne i lidí, které zajímá skutečně miniaturní konec příkonového spektra).
    [:wq]
    20.1.2012 21:22 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Hodně dnešních Wi-Fi APček, řekl bych dokonce že velká většina, používá Atheros SoC, což je MIPS a ne ARM.
    20.1.2012 22:42 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Máte pravdu. To samé Broadcom blahé paměti, a mnozí další. Protože MIPS je bez licence, pokud se nepletu. Už jsem do té bedny dneska koukal moc dlouho...
    [:wq]
    21.1.2012 00:10 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    MIPS byly motory grafických stanic Silicon Graphics. Vzbudit ideu RISC procesorů pro tyto úsporné zařízení by bylo skvělé. RISC procesory SPARC měly pouhých 40 tisíc tranzistorů (v první generaci) a byl to 32 bitový procesor. To by v 32nm provedení bylo pod milimetr čtvereční a a spotřebu si netroufnu odhadovat.
    25.1.2012 18:29 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    jednojadrovy jadrovy Atom Pineview spotreba 5,5w

    http://ark.intel.com/products/42503

    ono viac nez nariekanie nad situaciou je lepsie prijat faktze Intel aspon nieco preto robi aby tuto situaciu zmenil.. co nie je dneska mozno o rok tu budu atomy so spotrebou pod 4W
    27.1.2012 23:42 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Nojo, ale N450 je holý procesor, vedle sebe má na desce ještě NM10 čipset (south bridge) a LPC SuperIO. Celé to pořád potřebuje chladič, většinou i docela velký. Je to někde úplně jinde než Vortex, který buď nepotřebuje chladič vůbec, nebo jenom maličký pasiv (a tento zůstává vlažný). Oboje jsem držel v ruce mnohokrát a je to pořád ohavný rozdíl :-)
    [:wq]
    GeoRW avatar 21.1.2012 08:55 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    tak to som zvedavy na tie 4-jadrove procaky; odvtedy, co som si zaobstaral minidesktop s Intel Atom 230 (4W TDP) a Nvidia ION, tak stale cakam na nejake zlepsenie, ktore by stalo zato urobit upgrade, ale nejak sa to v tejto oblasti vyraznejsie dopredu nehybe nehybe
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    21.1.2012 15:57 Jan Zapletal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    koho by bavilo pořád platit licenci za HDMI, když DP odvádí tutéž práci „zadarmo“
    Na to jsem se chtěl taky zeptat, proč jsou ty patentově nezatížené DP kabely násobně dražší, než ekvivalentní HDMI?
    the.max avatar 21.1.2012 17:30 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    a taky proc na kazde televizi je nekolik HDMI konektoru zatimco DP jsem tam zatim nevidel. Proc LCD monitorech je vzdy D-SUB a DVI, pripadne HDMI, ale na DP se narazi taky velmi vyjimecne. Snad jen u grafik, navic jen u ATi jsou DP, ani na Nvidiich nejsou. Zrejme ty licencni poplatky nebudou tak drasticke, kdyz se nikdo do podpory DP zrovna moc nehrne.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    21.1.2012 18:01 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Prakticky všechny současné monitory, které mají výšku 1200 a víc mají DP.
    David Ježek avatar 21.1.2012 20:16 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    psvěž si své zrezivělé znalosti. DP najdeš na mnoha grafikách NV, na téměř všech AMD, na mnoha deskách Intel platformy (Sandy Bridge atd DP podporují). Mnoho monitorů DP také nese, včetně levných TN FullHD. Cena kabelů je holt ovlivněna "prémiovou přirážkou za jakousi pofidérní exkluzivitu". ostatně nedělej si iluze, ty nejlevnější HDMI kabely jsou dost často šmejd. Nemluvě o tom, kolik kabelů dá bez potíží HDMI 1.4a propustnost.
    lukve avatar 21.1.2012 17:20 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu

    Atom je super procesor. sam som pred tyzdnom kupil D525 Mount Washinton. bezi mi na tom OpenMediaVault a vytazenie pri prehravani Full HD filmu cez Sambu zoberie 2 thredy zo styroch do 15 percent.. takze je to super.

    linux user more than 20y
    22.1.2012 19:06 miki.lbc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Přijde mi divné tahat do mobilu x86 a to ještě víc v kombinaci s androidem (google). Linux přeci běží na všem.
    stybla avatar 23.1.2012 19:59 stybla | skóre: 29 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše preklep
    ``která v nejlevnější třídě nbývá tolik zvykem''
    23.1.2012 20:00 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta novinek o Atomech od Intelu
    Opravte sekci Hardware/přídavné karty/síťové karty/usb

    Po kliknutí na odkaz to hlásí Detail: Relace 150 nebyla nalezena!.

    Nemůžu zadat novou USB síťovku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.