abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rukověť baliče RPM - II (Prostředí)

    25. 5. 2005 | David Nečas | Návody | 12573×

    Jaké jsou využívány adresáře a soubory, jak se v nich vyznat, a jak si připravit pracovní prostředí tak, aby bylo samotné balíčkování co nejpřehlednější.

    Prostředí

    Během balení rpm se různé věci zapisují do různých adresářů nebo se v nich hledají. RPM umožňuje flexibilní nastavení adresářové struktury, pro začátek se však vyplatí seznámit se s tou standardní. Nainstalujeme-li rpm-build, vytvoří se v /usr/src/RPM (na RedHatu /usr/src/redhat, jinde případně i jinde) následující podadresáře:

    • SPECS – sem se instalují spec soubory.
    • SOURCES – sem se instalují zdrojové kódy a patche.
    • BUILD – do tohoto adresáře se zdrojové kódy rozbalují (každý do svého podadresáře) a probíhá v něm vlastní překlad.
    • RPMS – adresář, do nejž se po úspěšné kompilaci nahrají vytvořené binární balíčky. Přesněji do podadresářů odpovídajících jejich achitektuře (i386, …, noarch).
    • SRPMS – sem se případně nahraje vytvořený zdrojový balíček.

    Do /usr/src/RPM však může zapisovat jen root, a jelikož k balení rpm není zapotřebí být rootem, nebudeme balit jako rooti a namísto toho si stejnou adresářovou strukturu vytvoříme někde v domovském adresáři, řekněme v ~/src/rpm. RPM vysvětlíme, že ji má používat, přidáním řádku

    %_topdir /home/yeti/src/rpm

    do souboru ~/.rpmmacros. Kdo nemá uživatelské jméno yeti, nahradí /home/yeti svým domovským adresářem. Do /var/tmp, kam se při balení zapisují a dočasně instalují soubory, sice zapisovat smíme, budeme však chránit životní prostředí a změníme i adresář pro dočasné soubory:

    %_tmppath /home/yeti/tmp

    V souboru ~/.rpmmacros můžeme změnit řadu dalších zajímavých věcí, prozatím se spokojíme s nastavením tvůrce balíku:

    %packager Yeti <yeti@physics.muni.cz>

    Kdo se nejmenuje Yeti, opět změní na svoje jméno, a především adresu.

    Hodnota %_topdir také ovlivňuje, kam se nainstaluje obsah zdrojového rpm. Nyní tedy můžeme spustit (nebude-li uvedeno jinak, bude se náš balíček vždy nazývat lobster).

    rpm -i lobster-1.10-1.src.rpm

    jako obyčejní uživatelé a soubory se objeví
    ~/src/rpm/SOURCES
    ~/src/rpm/SPECS namísto
    /usr/src/SOURCES
    /usr/src/SPECS.

    Myslíme-li to s balením vážně, budeme chtít oddělit systém, na němž pracujeme, od cílového systému, pro nějž kompilujeme – byť by se lišil jen nainstalovaným softwarem. V tom případě cílový systém nainstalujeme do alternativního rootu a budeme při balení a testování používat chroot. rpm a rpmbuild sice mají argument --root, ten ale podle mne funguje jaksi zvláštně. Chrootnout se do alternativního rootu přímo příkazem chroot pracuje spolehlivě – jako obyčejní uživatelé na to ovšem nemáme práva. Distribuce a významní nezávislí baliči (např. Dag) vyvinuli různé nástroje a systémy kompilace oproti čistým instalacím a ověřování balíčků, které má smysl prostudovat, budete-li se pouštět do nějakých větších akcí.

    Kompilace

    Než se pustíme do výroby vlastních balíčků, hodí se umět zkompilovat ty, u nichž už nám někdo všechno přichystal. Argumenty rpmbuildu se mírně liší podle toho, z čeho kompilujeme.

    Zdrojový balíček. Máme-li lobster-1.10-1.src.rpm, binární rpm z něj vytvoříme

    rpmbuild --rebuild lobster-1.10-1.src.rpm

    Spec soubor a zdrojový kód. Ze zdrojových kódů v SOURCES a spec souboru kdekoli (obvykle ho ale budeme mít ve SPECS) zkompilujeme binární balíček

    rpmbuild -bb lobster.spec

    Ke spec souboru musíme vždy uvést cestu, nehledá se v SPECS. S -ba namísto -bb bychom získali binární i zdrojový balíček, s -bs jen zdrojový balíček.

    Tento způsob použijeme nejen při tvorbě vlastních balíčků, ale také když chceme překompilovat balíček například pro jinou distribuci, který vyžaduje úpravy. Zdrojové rpm nainstalujeme, upravíme, co je zapotřebí, a zkompilujeme rpm z „rozložené“ formy.

    Tarová koule. Zabalil-li nám nějaký dobrodinec spec soubor do tarové koule se zdrojovým kódem, můžeme ji přímo přebalit do rpm:

    rpmbuild -tb lobster-1.10.tar.bz2

    Analogicky předchozí možnosti můžeme -tb nahradit -ta či -ts a získat obě rpm či jen zdrojové. Každá volba -bněco, co se má udělat se samotným spec souborem (jsou i další než ty tři uvedené, časem na ně dojde), má své dvojče -tněco pro spec soubor obsažený v tarové kouli.

    Velké schéma věcí

    Grand scheme

    Obrázek shrnuje průběh kompilace a adresáře, jež se účastní výroby RPM balíku ze zdrojového rpm, případně z tarové koule. Adresáře jsou zobrazeny v záhlavích rámečků; rámečky samé ukazují jejich typický obsah. Černé šipky sledují postup kompilace; zelené znázorňují, jak spec soubor řídí jednotlivé její fáze (ty podrobně probereme v další kapitole).

    Výpisy rpmbuildu

    Nelze přehlédnout, že se při kompilaci vypisují do terminálu spousty věcí. Sám rpmbuild vypisuje na standardní výstup informace o jednotlivých fázích kompilace a na konci, resp. těsně před koncem, vypíše, co za balíčky vytvořil:

    Wrote: /home/yeti/src/RPM/SRPMS/lobster-1.10-1.src.rpm
    Wrote: /home/yeti/src/RPM/RPMS/i586/lobster-1.10-1.i586.rpm

    Na standardní chybový výstup se pak vypisují všechny spuštěné příkazy stylem sh -x. Do toho se míchá, co vypisuje na standardní, resp. chybový výstup ./configure, make, make install, etc. – zkrátka pěkný guláš. Zejména z něj nelze snadno vydobýt, jaké balíčky se nám kde objevily (pokud vůbec), což by se ale často hodilo vědět (volba --pipe pomůže jen marginálně). Můžeme si pomoci wrapperem podobným následujícímu, jenž v případě úspěšné kompilace vypíše jen jména balíčků, selže-li však něco, vypíše na chybový výstup celý log:

    #!/bin/bash
    outdir=${TMPDIR:-$HOME/tmp}
    specfile=$(grep -o '\<[a-zA-Z][-_+a-zA-Z0-9]*\.spec\>' <<<"$@" \
               || { echo "No spec file" 1>&2; exit 1; } | tail -n 1)
    log="$outdir/rpmbuild-$specfile-$$.log"
    if rpmbuild "$@" &>"$log"; then
      sed 's/^Wrote: //;t;d' "$log"
      rm "$log"
    else
      cat "$log" 1>&2
      echo Logfile: "$log"
    fi

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jaderné noviny – přehled za březen 2024
    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Seriál Rukověť baliče RPM (dílů: 15)

    Rukověť baliče RPM - I (Úvod) (první díl)
    <—« Rukověť baliče RPM - I (Úvod)
    »—> Rukověť baliče RPM - III (Struktura spec souboru)
    Rukověť baliče RPM 15 - XV (Závěr) (poslední díl)

    Související články

    Rukověť baliče RPM - I (Úvod)
    Rukověť baliče RPM - III (Struktura spec souboru)
    Rukověť baliče RPM - IV (Fáze balení)
    Rukověť baliče RPM - V (Zdrojové soubory)
    Rukověť baliče RPM - VI (Makro %setup)
    Rukověť baliče RPM - VII (Podepisování, verze)
    Rukověť baliče RPM - VIII (Závislosti)
    Rukověť baliče RPM - IX (Sekce %files)
    Rukověť baliče RPM - X (Skriptíky)
    Rukověť baliče RPM - XI (Architektury. systémy, platformy)
    Rukověť baliče RPM - XII (Makra, úvod)
    Rukověť baliče RPM - XIII (Makra, dokončení)
    Rukověť baliče RPM - XIV (Přizpůsobení)
    Rukověť baliče RPM 15 - XV (Závěr)
    Na co se často ptáme: Balíčkovací systémy kromě posledního odstavce o checkinstallu.
    Nebojíme se kompilace - I (Teorie)
    Nebojíme se kompilace - II (GCC, configure, make, checkinstall) kompilace a instalace software, opět kromě části o checkinstallu.
    Balíčkovací systém Mandrake Linuxu RPM na uživatelské úrovni (a pro Mandrake).

    Odkazy a zdroje

    Doporučené čtení

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.5.2005 06:49 nameless
    Rozbalit Rozbalit vše tak něco jako omluva, možná
    Vzhledem k tomu, že jsem se posledně dopustil mírného vulgarismu, rozhodl jsem se, že se donutím přečíst oba články série a celé. Tak ten první opravdu přečíst nesvedu, ale tenhle téměř oproštěný infantilních vtipů už jde, jakž takž. A navíc má tenhle oproti předchozímu dokonce nějakou informační hodnotu. Myslel jsem si, že tímhle seriálem trochu aktualizuju informace získané ze 7 let staré série v Linuxových novinách. Zatím sice nic, ale stále ještě doufám, protože naděje umírá poslední...
    26.5.2005 08:40 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak něco jako omluva, možná
    to ja si clanek o RPM prectu rad, krom toho SPECialne tenhle dil mel jakousi podprahovou informaci po ktere touzim mit v PC uzivatele jmenem yeti :-)
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    26.5.2005 17:18 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak něco jako omluva, možná
    Ty ho tam ještě nemáš? Resp. ještě se ti tam nenasyslil? Já měl dojem, že už není na světě kompl, kde by už nebyl ;)
    26.5.2005 11:03 Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Kostlivci ve skrini
    Tak som pri hladani informacii o baleni debianich balikov narazil na nieco zaujimave. Ze by hriechy mladosti?

    http://www.root.cz/clanky/debianizace-vlastnich-zdroju/nazory/28640/
    26.5.2005 12:35 Sinny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kostlivci ve skrini
    :-)
    Jiří Svoboda avatar 27.5.2005 15:05 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kostlivci ve skrini
    Otazka je, jestli je to jen shoda nicku a nebo je to opravdu nas Yeti.
    27.5.2005 18:53 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kostlivci ve skrini
    Styl se Yetimu nápadně podobá ;-)
    27.5.2005 08:48 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak něco jako omluva, možná
    Autor slibuje, že infantilní vtipy neskončily, jen se mu jich do dalších dílů nezdařilo nacpat tolik co do prvního, který byl kecům vyhrazen. Pokud jde o obsah, tak ani v následujících dvou dílech se toho člověk, jenž už rpm balit umí, patrně mnoho nedozví.
    27.5.2005 12:36 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak něco jako omluva, možná
    dekujeme Yetimu za jeho zavazek.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    27.5.2005 19:12 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak něco jako omluva, možná
    Ja mu ďakujem za članok. Proti gustu žiaden dišputát.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.