abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 22:22 | Komunita

Společnost Purism představila kryptografický token Librem Key. Koupit jej lze za 59 dolarů. Token byl vyvinut ve spolupráci se společností Nitrokey a poskytuje jak OpenPGP čipovou kartu, tak zabezpečení bootování notebooků Librem a také dalších notebooků s open source firmwarem Heads.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:33 | Nová verze

Společnost NVIDIA oficiálně vydala verzi 10.0 toolkitu CUDA (Wikipedie) umožňujícího vývoj aplikací běžících na jejich grafických kartách. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:00 | Upozornění

Příspěvek Jak přežít plánovanou údržbu DNS na blogu zaměstnanců CZ.NIC upozorňuje na historicky poprvé podepsání DNS root zóny novým klíčem dne 11. října 2018 v 18:00. Software, který nebude po tomto okamžiku obsahovat nový DNSSEC root klíč, nebude schopen resolvovat žádná data. Druhým důležitým datem je 1. února 2019, kdy významní výrobci DNS softwaru, také historicky poprvé, přestanou podporovat servery, které porušují DNS standard

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 15:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 156. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. září od 18:00 v restauraci Na Purkyňce na adrese Purkyňova 80.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:22 | Nová verze

Alan Griffiths z Canonicalu oznámil vydání verze 1.0.0 display serveru Mir (GitHub, Wikipedie). Mir byl představen v březnu 2013 jako náhrada X serveru a alternativa k Waylandu. Dnes Mir běží nad Waylandem a cílen je na internet věcí (IoT).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.9. 22:00 | Nasazení Linuxu
Stabilní aktualizace Chrome OS 69 (resp. Chromium OS), konkrétně 69.0.3497.95, přináší mj. podporu linuxových aplikací. Implementována je pomocí virtualizace, a proto je tato funkce také omezena na zařízení s dostatkem paměti a podporou hardwarové akcelerace, tudíž nejsou podporovány chromebooky s 32bitovými architekturami ARM, či Intel Bay Trail (tzn. bez Intel VT-x).
Fluttershy, yay! | Komentářů: 5
20.9. 21:32 | Zajímavý projekt
Došlo k uvolnění linuxové distribuce CLIP OS, vyvíjené francouzským úřadem pro kybernetickou bezpečnost ANSSI, jako open source. Vznikla za účelem nasazení v úřadech, kde je potřeba omezit přístup k důvěrným datům. Je založená na Gentoo.
Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
20.9. 16:00 | Komerce

Zjistěte více o bezpečné a flexibilní architektuře v cloudu! IBM Cloud poskytuje bezpečné úložiště pro Vaše obchodní data s možností škálovatelnosti a flexibilitou ukládání dat. Zároveň nabízí prostředky pro jejich analýzu, vizualizaci, reporting a podporu rozhodování.

… více »
Fluttershy, yay! | Komentářů: 12
20.9. 12:22 | Nová verze

V dubnu letošního roku Mozilla představila webový prohlížeč pro rozšířenou a virtuální realitu Firefox Reality (GitHub). V úterý oznámila vydání verze 1.0. Ukázka na YouTube. Firefox Reality je k dispozici pro Viveport, Oculus a Daydream.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
20.9. 12:00 | Komunita

V srpnu loňského roku společnost Oracle oznámila, že Java EE (Enterprise Edition) bude uvolněna jako open source. O měsíc později bylo rozhodnuto, že tato open source Java EE bude přejmenována a předána Eclipse Foundation. Nové jméno bylo oznámeno v únoru letošního roku. Z Java EE se stala Jakarta EE. Eclipse Foundation včera oznámila dosažení dalšího milníku. Zdrojové kódy aplikačního serveru GlassFish jsou již k dispozici v git repozitářích Eclipse Foundation (GitHub).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (13%)
 (14%)
 (21%)
 (23%)
 (25%)
 (4%)
 (1%)
Celkem 384 hlasů
 Komentářů: 33, poslední 16.9. 11:55
Rozcestník

Pošťák Thunderbird III.

9. 12. 2009 | Jan Hrach | Recenze | 8922×

Po dlouhé době a několika odkladech vyšla třetí verze populárního pošťáka: Mozilla Thunderbird 3. Přináší nové grafické rozhraní, vyhledávání a vylepšenou práci se složkami.

Obsah

Těžké období

link

S Thunderbirdem to vypadalo jednu dobu skutečně neslavně. Krize po odchodu hlavních vývojářů nakonec vyvrcholila založením Mozilla Messaging, která vzala vývoj Thunderbirdu pod svá křídla a vývoj se dal opět zvolna do pohybu. Opravdu zvolna, například první návrh na vylepšení GUI zazněl už před čtyřmi lety a implementace ve stabilní verzi se dočkal teprve nyní.

Trojka přichází

link

Uživatelé předchozích verzí, kteří volali hlavně po použitelném vyhledávání, se dočkali. A spolu s ním přišla spousta dalších velkých i menších novinek. Protože vyřizováním korespondence tráví uživatelé poměrně dost času, hodí se každé vylepšení.

GUI

link

Začneme s největším tahákem nového Thunderbirdu.

thunderbird 3 gui1

Určitě si povšimněte panelů v horní části okna. Do nového panelu se dá otevřít téměř cokoliv – výpis složky, zpráva, vyhledávání. Ovšem bohužel ne už například okno pro psaní nové zprávy. Ale i tak tuto vlastnost určitě ocení hlavně ti, kteří si zvykli na panely ve webovém prohlížeči, a zatvrzelí odpůrci konceptu jedna aplikace – jedna plocha.

Dále se přestěhovala tlačítka Odpovědět, Přeposlat, Smazat a další do části okna se zprávou. Osobně mi toto rozložení přijde logičtější, nicméně není problém je vrátit zpět do horní lišty. Rovněž si všimněte hvězdičky vedle e-mailové adresy. Slouží k rychlému přidání do kontaktů, případně k úpravě existujícího kontaktu.

thunderbird 3 kontakt

Složky a vše kolem nich

link

Pokud vyberete více zpráv nebo sbalené vlákno, zobrazí se vám rychlý přehled.

thunderbird 3 vlakna

V minulých verzích Thunderbirdu se ve výpisu složek rozlišovaly pouze složky, ve kterých byly všechny zprávy přečtené, a ty, ve kterých byla nějaká nepřečtená zpráva (ta se zobrazila tučně). Thunderbird 3 přidává třetí stav „přišla nová zpráva a do složky jste se ještě nepodívali“. To je indikováno tučně a modře.

thunderbird 3 gui2

Tlačítko „archivovat“ vytvoří ve složce Archiv podsložku s číslem aktuálního roku a zprávu do ní přesune. Užitečné, pokud nechcete mít například v Doručených nepořádek.

Vyhledávání

link

Při prvním spuštění si Thunderbird vytvoří index, což může trvat poněkud déle, ale následné vyhledávání ve zprávách je bleskové. Při hledání si můžete nastavit spoustu filtrů – zajímají vás zprávy, které přišly v říjnu 2009, jsou ve složce AbcLinuxu, napsal je Robert Krátký a obsahují přílohu ve formátu PDF? Navíc se při vyhledávání zobrazuje kalendář se statistikou, kolik odpovídajících zpráv přišlo ve kterém roce a měsíci. Vyhledané zprávy si můžete nechat zobrazit jako rychlý přehled (viz výše) nebo jako normální seznam.

thunderbird 3 vyhledavani

Průvodce přidáním nového účtu

link

Zejména pro začátečníky je stresující, když si přidávají nový účet a nevědí, co je to ten SMTP server, POP3 a IMAP. Mozilla se chlubí novou vlastností – při přidávání účtu stačí zadat jméno, e-mail a „heslo“ a Thunderbird se pak pokouší zbylé údaje uhádnout – například pro e-mail example@example.com se zkouší postupně připojit na smtp.example.com:25 pro SMTP, imap.example.com, mail.example.com, pop3.example.com a další „běžné tvary“. Osobně se mi takovéto věštění z křišťálové koule příliš nelíbí, zejména protože se na vyvěštěné adresy budou posílat uživatelovy přihlašovací údaje.

thunderbird 3 vesteni

Upozornění na nepřiložený soubor

link

Když Thunderbird detekuje ve zprávě nějaké slovo naznačující, že se v e-mailu mluví o příloze, zobrazí vám žlutou lištu s upozorněním, že pravděpodobně chcete přiložit soubor. Pokud nic nepřiložíte, zeptá se ještě jednou při odesílání.

thunderbird 3 priloha

Škálování obrázků

link

Pokud mají vaši známí zlozvyk posílat e-mailem nezmenšené fotografie, určitě oceníte, že Thunderbird ty, které se nevejdou do okna, přeškáluje, takže pro rychlé prohlédnutí není třeba horizontálně rolovat nebo otevírat externí prohlížeč obrázků.

Závěrem

link

Třetí verzi používám už od bety a dosud jsem nenarazil na žádnou chybu. Možná trochu zamrzí absence integrované podpory GPG a kalendáře (je nutné nainstalovat rozšíření Enigmail a Lightning), jako mají například produkty z balíku Kontact. Nicméně pokud požadujete multiplatformního e-mailového klienta, je pro vás Thunderbird již plnohodnotnou alternativou velkých balíků.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

9.12.2009 00:14 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Díky za recenzi. Desktop mail klient nepoužívám už pěkných pár let ale v poslední době (množství e-mailových účtů a zpráv) o něm opět začínám uvažovat :-) Tedy aspoň pokud Google neumožní si do Gmailu naklikat dalších 5 schránek (i z Apps).

Jedinou momnetální překážkou je školní mailserver nepodporující IMAP. Docela vážně začínám uvažovat o tom, že si vytvořím sestavu aplikací, která mi z POP stáhne poštu a zpřístupní ji přes IMAP (a webmail). Pak by tento problém odpadl.
Píšu pro Pivní recenze a protože mě to IT už fakt nebaví, tak jsme si s klukama postavili pivovar Lucky Bastard
xkucf03 avatar 9.12.2009 00:30 xkucf03 | skóre: 46 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Takhle to mám – fetchmail stahuje zprávy z pop3, volá se pravidelně cronem a ukládá mi je na server, kam se na ně chodím koukat přes IMAP (dovecot).
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-Výuka.cz, Nekuřák.net
Cubic avatar 9.12.2009 10:25 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
napodobne, jen jsem si vybral getmail misto fetchmailu
9.12.2009 00:30 Ladislav Hagara | skóre: 85 | blog: Ride the Raven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
... se blíží třetí verze ...

Thunderbird 3 byl právě uvolněn.
9.12.2009 00:47 Ladislav Hagara | skóre: 85 | blog: Ride the Raven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Po více než 8 letech vývoje rozšíření Enigmail byla 30. listopadu uvolněna verze 1.0.0. Ta je plně kompatibilní s novým Thunderbirdem.
9.12.2009 16:04 vian | skóre: 2 | Kosice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
V predchadzajucej verzii mi Enigmail fungoval bez problemov. Ked som nainstaloval verziu 1.0.0 na TB3, tak mi zmizla cast horneho menu (konkretne File, Edit a View) - vyzera to takto. Je mozne, ze je chyba u mna? Instaloval som na Mandrivu 2009.1 z taru stiahnuteho priamo z mozilly. Ked dam Enigmail disablovat, menu sa objavi. Nemam ziadne ine rozsirenie ani vzhlad.
Vlastní chyby nazýváme zkušenostmi. Experience is the name everyone gives to their mistakes. (Oscar Wilde)
9.12.2009 16:12 vian | skóre: 2 | Kosice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ospravedlnujem sa za zmatocny dotaz. Uvedomil som si, ze predsa len mam jeden addon - beta verziu Lightning. Po jeho disablovani je panel v poriadku. Ale Lightning vyuzivam castejsie ako Enigmail, takze zatial sa musim obist bez neho.
Vlastní chyby nazýváme zkušenostmi. Experience is the name everyone gives to their mistakes. (Oscar Wilde)
11.12.2009 16:39 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
ja zase jeste nepouzivam TB3 ... ale shredder, ale lighting se da doinstalovat ... musi byt ale verze 1.0pre. bezna stable nepocita s novy layoutem TB.
Josef Kufner avatar 9.12.2009 01:32 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Zkoušel jste někdo, jak to vypadá s rychlostí? Hlavně jak se vypořádá s par desítkama tisíc zpráv v jedné lokální složce...
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
9.12.2009 08:58 Standa Kříž | skóre: 7 | Karlovy Vary
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
V jedné ze složek mám něco přes 40 tis. mailů (konference linux) a žádný problém. S tím jsem ale neměl problém ani v TB2.
Josef Kufner avatar 9.12.2009 21:12 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Já jen že Evolution už při takových objemech trošku drhne... hlavně složky hledání jsou pěkně pomalé... :-(
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
vadimo avatar 9.12.2009 08:30 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ten jediný prínos pre mna, kvoli ktoremu by som upgradoval na TB3 je ta automatická zmena náhladu obrazkov. V ostatnom dosledku by som prisiel o mnoho inych doplnov, ktore pouzivam (hlavne Yahoo webmail). Ale samozrejme, chce to len cas a 90% doplnkov bude aj pre TB3. Apropo, nevie mi niekto poradit doplnok na -automaticku- zmenu velkosti nahladu obrazkov pre TB2?? :-) Txh.
CIJOML avatar 9.12.2009 10:01 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ahoj,

umi to uz fungovat napojene na Exchange?
Jendа avatar 9.12.2009 16:13 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Samo ne, ale možná je na to nějaké rozšíření…
CIJOML avatar 9.12.2009 16:22 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Hm neco jsem nasel:

http://www.downloadsquad.com/2007/03/30/howto-thunderbird-and-ms-exchange-server/

muze to nekdo zkusit?
9.12.2009 17:04 Ooaniki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Co takhle si to vyzkouset sam? :)
H0ax avatar 9.12.2009 10:24 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ohledně zjišťování přílohy - Evolution tohle už nějakou dobu umí, zjistil jsem to před chvílí, když mi oznámil, že se v textu objevuje zmínka o příloze, ale žádnou nemám :-D. Podotýkám, že text byl anglicky a zmínka tam byla :-D. Jednalo se o System Administrator song :-D
LinuxWay | blog |  LiCo
9.12.2009 11:34 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
No, Thunderbird uz bohuzel nepouzivam, protoze jsem presel na zly Gmail (soukrome) a zly Outlook (pracovne). Nicmene, neni mi jasne, proc tam nekdo neimplementuje automaticke trideni posty do slozek po vzoru spamoveho filtru (aby se sam ucil podle klicovych slov, odesilatele apod.). Takova vlastnost by se mi velmi libila.
Heron avatar 9.12.2009 11:38 Heron | skóre: 51 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
automaticke trideni posty do slozek po vzoru spamoveho filtru (aby se sam ucil podle klicovych slov, odesilatele apod.).

To umí klient v Opeře.

9.12.2009 12:58 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Diky.
9.12.2009 22:43 František Kobliha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
K čemu je třídění do složek? Často se najde mail, který by měl patřit do vícero z nich a pak babo raď. Proč to neudělat geniálně jako to má gmail?
Luk avatar 10.12.2009 00:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
K čemu je třídění do složek? Často se najde mail, který by měl patřit do vícero z nich a pak babo raď.
Proto existují štítky, kterých může být na jedné zprávě více. Problém je ale v tom, že Thunderbird neumí zobrazovat zprávy roztříděné právě podle štítků (nebo se mýlím)? Například Opera to umí. To je také jeden z důvodů, proč uvažuji přejít s poštou právě na Operu. Označuji si totiž důležité zprávy červeným štítkem (některé už automaticky na serveru pomocí pravidel Sieve - například faktury) a bylo by dobré mít možnost vidět tyto zprávy pohromadě, abych nemusel prolézat různé složky (které mají také své opodstatnění).
Proč to neudělat geniálně jako to má gmail?
Co má GMail geniálního?
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
10.12.2009 11:59 Andrej | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
> Co má GMail geniálního?

"umí zobrazovat zprávy roztříděné právě podle štítků"
Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
10.12.2009 12:17 razor | skóre: 33
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
No ono by to asi šlo přes: Search Messages -> save as search folder. Nicméně přímá podpora by byla šikovná.
Luk avatar 10.12.2009 13:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ano, to jde. Ale je v tom něco prohnilého (aspoň u verze 2), protože je potřeba dávat vždycky test "obsahuje" a nikoli "je". I když totiž mají zprávy jen jeden štítek, TB si něco špatně vyhodnocuje a některé zprávy nezobrazuje. Možná špatně pracuje s IMAP flagy, těžko říct...
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
Luk avatar 9.12.2009 12:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Používám asi 2 týdny RC, v zásadě bez problémů, akorát jsem narazil na problém při vytváření složek (IMAP). Složka se mi umístila pod Odstraněnou poštu (!), přestože jsem ji vytvářel na nejvyšší úrovni, po restartu Thunderbirda už byla na správném místě. Zřejmě nějak zlobí generování těch "chytrých složek".
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
9.12.2009 15:09 frak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Úžasný. Když mám řazenou poštu sestupně - nejnovější nahoře - tak šipečka ukazuje dolů. Po tolika letech jsem se dočkal :-)
Luk avatar 9.12.2009 16:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Teď ještě aby to respektovalo nastavené řazení i poté, co se provede přeindexování složky. Tu chybu jsem hlásil asi před 3 lety a dosud není opravena.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
9.12.2009 18:47 Michal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
V minulých verzích Thunderbirdu se ve výpisu složek rozlišovaly pouze složky, ve kterých byly všechny zprávy přečtené, a ty, ve kterých byla nějaká nepřečtená zpráva (ta se zobrazila tučně). Thunderbird 3 přidává třetí stav „přišla nová zpráva a do složky jste se ještě nepodívali“. To je indikováno tučně a modře.
Ten třetí stav umožňuje i dvojkový Thunderbird, indikuje ho hvězdičkou na ikonce složky.
Jendа avatar 9.12.2009 19:36 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
9.12.2009 20:21 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Akorát to ve dvojce vydrží jen do příštího stažení pošty, což možná v TB3 bude jinak (vydrží to dokud složku neotevřete). Alespoň tak jsem to z článku pochopil.
9.12.2009 23:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Opravdové poštovní klienty (mutt :) mají pro zprávu 4 stavy: nová, stará, přečtená, ke smazání. Přechod z nové do staré je definován právě novým otevřením schránky. Takže bych čekal, že v Thunderbirdu to bude stejně.
10.12.2009 17:31 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Ano, také bych čekal že to tak bude (v TB3).
11.12.2009 19:48 Gruff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
tato funkce mi vubec nejde, proc? prijde mi nova zprava, zaradi se do slozky, pricte se pocet neprectenych emailu, ale nezobrazi se ani hvezdicka, jako u verze II a uz vubec ze by slozka zmodrala, poradte
9.12.2009 20:18 Bob
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Může mi někdo poradit, jak v novém Thunderbirdu poznám kolik zpráv je každé složce a jaké místo zabírají na disku? Vždyť takhle ani na první pohled nejde vidět jestli je něco (a už vůbec ne kolik tam toho je) v koši :-/
9.12.2009 20:23 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
No vypadá to že asi stejně jako ve dvojce :) Což, pardon, není rada.
9.12.2009 21:09 Bob
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
No, ve dvojce to šlo pomocí zobrazení rozšířených sloupců v seznamu složek, teď tu volbu v TB3 nemůžu najít.
9.12.2009 20:33 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Co je to za nesmysl kdyz nekomu poslu fotky v tiskovy kvalite a ten bazmek mi to pred odeslanim zmensi.... Doufam ze to pujde konfigurovat.

Zatim me dost silne odrazuje, nenasel jsem tam zadny pozitivum.

Zdenek Stepanek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
Jendа avatar 9.12.2009 20:39 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
É, on je samozřejmě do přiložených souborů nehrabe. Akorát při zobrazování je zobrazí přeškálované. Je to jako když si ve Firefoxu zobrazíš obrázek, který se nevleze do okna.
Luk avatar 9.12.2009 20:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Zatim me dost silne odrazuje, nenasel jsem tam zadny pozitivum.
Moje dojmy jsou zatím tyto.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
9.12.2009 20:57 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Dva hloupe dotazy:

- Da se nastavit (a kde) format datumu v tom seznamu mailu (aby mi to ukazovalo "9.12.2009 20:55" misto "12/9/09 20:55" ?

- Da se nastavit (a kde), aby se ukazoval cely mail odesilatele (tedy "Gilhad<gilhad@seznam.cz>" misto pouze "Gilhad")?
Luk avatar 9.12.2009 21:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Da se nastavit (a kde) format datumu v tom seznamu mailu (aby mi to ukazovalo "9.12.2009 20:55" misto "12/9/09 20:55" ?
Tohle je snad věcí nastavení národních specifik (locales), ne? Pokud to běží s nastavením LC_ALL=cs_CZ nebo nějakým podobným, pak by to mělo zobrazovat časové údaje správně česky.
Da se nastavit (a kde), aby se ukazoval cely mail odesilatele (tedy "Gilhad<gilhad@seznam.cz>" misto pouze "Gilhad")?
Tohle bohužel netuším :-(
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
9.12.2009 21:30 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
No ja bych to prave mel radsi cele v anglictine/C, jen to datum v hezkem tvaru.

Nástroje -> Možnosti -> Rozšířené -> Čtení a zobrazení -> Zobrazit pouze jméno odesílatele, pokud je v adreáři

Tohle jsem zkousel, ale nepomohlo to (teda zkousel jsem to v TB2) - uvidim, kdy TB3 dorazi na muj NB (zalezi na distribuci a mem case)
9.12.2009 21:45 Bob
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
"Zobrazit pouze jméno odesílatele, pokud je v adresáři" v TB3/Win XP funguje - když je tam fajfka, zobrazí se v mailu Jméno, když tam fajfka není, zobrazí se Jméno a email.
9.12.2009 22:01 cedrik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
třeba ?

LC_TIME=cs_CZ.UTF-8

locale má více podvoleb.
10.12.2009 01:57 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Pravda, obcas jsou veci tak jednoduche, ze je clovek nevidi :) Funguje skvele :)
9.12.2009 21:15 Bob
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
ad 2. bod: Nástroje -> Možnosti -> Rozšířené -> Čtení a zobrazení -> Zobrazit pouze jméno odesílatele, pokud je v adreáři
17.12.2009 00:39 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Příloha:
To mi bohuzel nefungovalo, ale pricital jsem to stare verzi, ted jsem si stahnul verzi novou, a tam to nechodi taky :(

Prikladam obrazek s ukazkou (ano, TB3 jsem po nastaveni hodnot ciste zavrel a zase znova spustil, dale jsem hodnoty nemenil, jen otevrel ty dialogy.)

Mym pranim je, aby se v tom hornim ranecku ukoaza cela hodnota z toho dolniho (tedy vcetne podramecku), nebo aspon hodnota toho podramecku, kdyby to neslo jinak.
9.12.2009 21:39 Freeman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Vyzkoušel jsem, nelíbilo. Především hlavička e-mailu je teď značně nepřehledná, opravdu nevidím důvodu těsně u důležitých údajů e-mailu mít tolik zbytečných čudlíků, položky z hlavičky jsou taky nevýrazné.

Chválím indexaci (konečně!), ale proč to proboha neumí indexovat offline stažené newsgroupy? Bude to aspoň někdy umět?
9.12.2009 21:48 Bob
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
"těsně u důležitých údajů e-mailu mít tolik zbytečných čudlíků" - nemusí tam být, jde to nastavit jako v TB2.
9.12.2009 22:06 BostX
Rozbalit Rozbalit vše *********.cz
Mozem sa opytat k 1. screenshotu:
Mail
+...
+--conf
  +-- abclinuxu
  +-- abclinuxu-autori
  +-- debian-security
  +--                   <<<--- WTF?
  +-- linux.cz
  +-- ...
Jendа avatar 9.12.2009 22:21 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: *********.cz
Co? Máme redakční mailinglist.
Luk avatar 9.12.2009 22:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: *********.cz
No snad se nebojíš to tam dát? :-D
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
Heron avatar 10.12.2009 09:46 Heron | skóre: 51 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: *********.cz
Já myslím, že lepší název jste pro ten web vymyslet nemohli. I tento dotaz (byť anonyma) ukazuje na trefu do černého :-D. Gratuluji a jen tak dál.
11.12.2009 16:42 edo
Rozbalit Rozbalit vše Re: *********.cz
pri citani clanku som si to nevsimol, az teraz.

genialne..!
10.12.2009 09:57 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
Rozbalit Rozbalit vše 3 problémy s TB3
4 problémy (dosti zásadní řekl bych): 1. Ihned po přechodu z verze 2 se snaží všechny maily tahat do lokálu a zuřivě indexovat - na mašině (logon server) nejsem sám, tak to by se mnou všichni brzy vyběhli 2. Když synchronizaci vypnu, tak to co tam už natahal nechá 3. Calendar add-on nefunguje - tím že tohle rozšíření z původního seznamu nových builtin vlastností vyhodili, tak pro mě TB3 ztratil 50% půvabu 4. About-config add on taky nefunguje

Takže asi raději zůstanu u verze 2.... :-(
Marián Kyral avatar 10.12.2009 12:12 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3 problémy s TB3
4. About-config add on taky nefunguje

Úpravy/ Předvolby/ Obecné/ Editor předvoleb

Radek Vokál avatar 11.12.2009 16:37 Radek Vokál | skóre: 21 | blog: s Fedorou na hlavě
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošťák Thunderbird III.
Používáte někdo funkčná plugin na mazání duplikátů?

A druhá věc, naštavlo mě že zmizla možnost minimalizovat hlavičku emailu na jeden řádek. Na netbooku se mi to osvědčilo.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.