abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 708 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu

    7.9.2010 20:29 | Přečteno: 8596× | Lenovo refundace | poslední úprava: 30.11.2012 18:58

    Timto zapiskem se pokusim podat detailni informace o nyni v plnem proudu probihajicim pokusu o vraceni licence Windows 7 firme Lenovo, od ktere jsem si 19.7.2010 zakoupil notebook ThinkPad.

    Rozhodl jsem se, ze sem chronologicky seradim veskerou korespondenci souvisejici s timto problemem. K te pripadne doplnim nejake malinkate komentare, protoze naprosto vse, co bych k tomuto problemu chtel dodat je uvedeno v te korespondenci.
    Pres veskerou snahu o minimalizaci je tento zapisek nehorazne dlouhy, proto budte prosim shovivavi. Krome toho prosim omluvte mou negramotnost v cizojazycnych castech - pracuji na zlepseni :-).

    Jeste nez neco zverejnim, chtel bych podekovat vsem ostatnim lidem, kteri se touto problematikou zabyvali(ji). Zejmena panu Paralovi, panu Jedlickovi a pani Vernerove.

    minivycuc:

    [EDIT 8.9.2010]
    Pan Steffl me razne pozadal, abych stahnul jeho korespondenci a telefonni cisla. Coz jsem mu slibil a take tak ucinil.
    [EDIT 22.9.2010]
    Pridany opisy vlastnimi slovy vsech mailu od pana Steffla. S timto pan Steffl souhlasil. Pokud jsem nekde v korespondenci citoval tyto maily od pana Steffla, uvadel jsem je samozrejme v originalnim zneni. Tyto prepisy jsou urcene vyhradne pro verejnost.
    Take bylo doplneno vyjadreni UOHS a SOS.
    [EDIT 31.1.2011]
    Upraven styl textu a duplicitni odstavce nahrazeny odkazy.
    Pridano zneni zadosti o mimosoudni reseni.
    [EDIT 10.2.2011]
    Pridano zneni stiznosti Evropske komisi (na vazany prodej a nedodrzovani licencnich podminek firmou Lenovo).
    [EDIT 16.4.2011]
    Doplnena korespondence s Evropskou komisi a uvodni mail FFII. Provedeno par kosmetickych uprav.
    [EDIT 18.4.2011]
    Pridana odpoved FFII a odkaz na hruby nacrt soudni zaloby do minivycucu
    [EDIT 15.11.2012]
    Pridany odkaz na zapisek o vyhre u soudu.
    [EDIT 30.11.2012]
    Pridany odkaz na zapisek o odvolani zalovaneho.


    Uvodni mail Zlinske Lenovo pobocce, u ktere jsem notebook zakoupil.

    Středa, 21. července 2010 - 22:08:15
    Vrácení licence Microsoft Windows

    Vážený pane Šteffl,

    dnes mi přišel dopraví službou nový notebook řady T500. Vše dopadlo přesně tak, jak mělo. Avšak při prvním spuštění se mi objevil dialog s potvrzením Microsoft EULA a licenčního ujednání Lenovo. Po řádném prostudování jsme dospěl k názoru, že uvedené příliš restriktivní podmínky Microsoft EULA nemohu přijmout. Proto jsem hledal způsob, jak se zbavit tohoto "předpřipraveného" operačního systému. Okmažitě se naskytlo řešení postupovat přesně podle uvedených podmínek jak v EULA, tak v licenčním ujednání Lenovo.

    Ještě před napsáním tohoto mailu jsem se pro jistotu podíval na internet, jestli už někdo měl ten samý problém (nesouhlas s Microsoft EULA). Našel jsem mnoho informací, bohužel vůbec ne povzbudivých. Každá z nich totiž dříve nebo později ztroskotala na tomto "oficiálním" vyjádření společnosti Lenovo:

    -----------------
    Lenovo does not offer the option to receive a refund for individual software titles installed on a PC. Rather, in the event that a customer does not agree to the terms and conditions of the EULA, the customer is entitled to return the entire machine to Lenovo for a refund.
    -----------------

    Toto vyjádření mi přijde přitažené za vlasy (i když efekt to má - lidé si radši nechají velice kvalitní notebook a smíří se s promarněnými pár stovkami korun), protože v okolních zemích je naprosto běžným zvykem (u produktů Lenovo) zpět odebrat operační systém a vrátit zákazníkovi příslušný obnos peněz.

    Nemám v úmyslu zde popisovat veškeré problémy a vypisovat argumenty, protože to je popsané velice detailně na mnoha místech, některá z nich uvádím níže. Jenom mě zajímá, jestli se v této "věci" za poslední rok něco změnilo. Tudíž jestli byste byli ochotni mi odebrat předinstalovaný (ještě nedoinstalovaný) operační systém a vrátit příslušnou částku peněz?

    Některé informace, které jsem našel a prostudoval a mohly by vám být nápomocné pro pochopení problému. Zejména poslední mail pana Jedličky vypsaný na internetové stránce z bodu 5.


    1) popis první (v ČR) žádosti o náhradu, která dopadla úspěšně - po ní následovaly už jenom neúspěšné
    vraceni-licence-windows-u-lenovo-cr

    2) pár odkazů (zejména zahraničních), jak se domoci dodržení licenční smlouvy
    windows_refund odkazy

    3) nepovedený pokus, který skončil na výše zmíněné odpovědi od Lenovo
    lenovo-pritvrdilo

    4) další neúspěšný pokus se zmínkou o naprosto protiprávní, ale bohužel neprokazatelné "skutečnosti": "Na základě jakéhosi interního nařízení společnost Lenovo licenci EULA neuznává (respektive neuznává některé nevýhodné odstavce)."
    vracime-licenci-k-windows-dil-1
    vracime-licenci-k-windows-dil-2

    5) asi nejúčelnější a nejčerstvější popis tohoto problému (bohužel také skončil "oficiálním" vyjádřením Lenovo uvedeném výše)
    vraceni-nevyuzite-licence-windows-vista-a-notebook-lenovo

    6) polský incident, který byl úspěšný, ale smutný (odnesl to maloobchodník)
    navraceni-penez-za-windows-od-lenovo-v-polsku

    Ještě bych rád zmínil jednu velice důležitou a zajímavou skutečnost. I přesto, že Lenovo nebude "interně" (s neblahými externími projevy) akceptovat Microsoft EULA, tak přeci musí respektovat svoje vlastní licenční ujednání, ve kterém se píše:

    ----------------
    Pokud nesouhlasíte s těmito podmínkami, softwarový produkt (softwarové produkty neinstalujte, nestahujte a nepoužívejte)
    * Pokud jste softwarový produkt (softwarové produkty) zakoupili a zaplatili jste licenční poplatek, vraťte softwarový produkt straně, od níž jste produkt zakoupili, aby vám mohla být vrácena nebo připsána částka, kterou jste zaplatili.
    * Pokud jste získali softwarový produkt předinstalovaný nebo vám byl poskytnut spolu s hardwarovým produktem Lenovo, hardwarový produkt může nadále používat, nikoliv však softwarový produkt řídící se touto smlouvou.

    "Softwarový výrobek" zahrnuje počítačové softwarové programy (a už předinstalované nebo poskytnuté samostatně) a přidružené licencované materiály, jako např. dokumentaci.
    "Vy" a "váš" odkazuje buď na fyzickou osobu nebo jednotlivou právnickou osobu.
    ----------------

    Na závěr bych Vás chtěl požádat o kontakt např. na pana Tomana (General Manager Czech and Slovakia), který právě to závěrečné stanovisko rozesílal.

    Děkuji za pochopení.

    S přáním pěkného dne
    Jan Pacner


    Středa, 21. července 2010 - 22:57:00
    RE: Vrácení licence Microsoft Windows


    Varovani: nasledujici text obsahuje prevypraveny obsah puvodniho textu.

    Plati to oficialni vyjadreni Lenovo. Tento problem je ze strany Lenova a i nas neresitelny. Operacni system je fyzicky (nalepka nejde bez poskozeni odlepit) a i licencne navzdy spojeny s notebookem. Diky tomuto nerozlucnemu spojeni neni mozne vycislit hodnotu ani jedne z techto soucasti a proto nejde ani vratit za nejakou z nich prislusny obnos penez.
    Mate take moznost downgrade na Vista Business nebo XP Pro. Media zasleme na vyslovnou zadost za cenu manipulacniho poplatku.
    Take muzete cely notebook vratit do 14 dnu podle zakona. Ale vezmete na vedomi, ze to byl posledni kus v CR.
    Bohuzel nemohu vyhovet vasi zadosti o kontakt na pana Tomana. Avsak tuto korespondenci mu preposlu a necham na nem, jestli se vam ozve, ci ne. Ocekavejte od neho vsak stejnou odpoved jako ode me.

    Prominte mi mou osobni poznamku. Bylo mi jasne, ze zakaznici chteji vracet Windows Vista, protoze to byl nepovedeny system. Avsak Win7 jsou podarene. A to tak, ze podle me neexistuje jiny system, ktery by naplno vyuzil moznosti tohoto silneho notebooku.

    S pozdravem Ing. Tomáš Šteffl

    Lenovo centrum Zlín


    Čtvrtek, 22. července 2010 - 10:51:12
    Re: RE: Vrácení licence Microsoft Windows


    Vážený pane Šteffl,

    mnohokrát děkuji za vysvětlení a přeposlání mého mailu. Notebook v žádném případě vracet nehodlám, protože si ho velice cením.

    Jelikož se mi ale včera mail odeslal nějakým nedopatřením poškozený (chybějící písmena, špatně rozdělené řádky apod.), nejsou např. adresy v odkazech v pořádku (tudíž nefunkční). Proto bych vás chtěl požádat, jestli byste nepřeposlal panu Tomanovi následující opravenou verzi s malým dodatkem.

    ---------------- zacatek opravene verze ----------------
    viz uvodni mail
    ---------------- konec opravene verze ----------------

    Panu Tomanovi bych chtěl vzkázat, že se v případě nevyhovení mé žádosti obrátím na pana Rillinga (RILLING <at> de.lenovo.com), kterému přednesu tento problém a požádám ho o vyhovení mé žádosti. Pan Rilling je údajně osoba, která vyřizuje tyto žádosti v Německu. Jsme v Evropské unii a proto si domnívám, že bychom v "přístupu k zákazníkům" měli být všichni v unii jednotní.

    Nakonec si dovolím reagovat na vaši soukromou poznámku. S tou naprosto souhlasím, ale jenom v případě, že budeme brát v úvahu pouze "svět firmy Microsoft". Existuje však nepřeberné množství dalších velice kvalitních a úspěšných operačních systémů, které mne nebudou zejména licencí omezovat do takové míry, jako výše zmíněná EULA a zároveň plně využijí potenciál tohoto výkonného notebooku.

    Dovolím si ještě pár malých otázek. Mohl byste mi prosím v krátkosti napsat, kolik takovýchto "výstředních" žádostí o vrácení licence na přibalený os (a peněz za ni) dostáváte?
    Je jich poslední dobou víc a nebo méně (vlivem příchodu operačního systému Win7)?

    Děkuji za pochopení a pevně věřím, že jsem vám nezkazil náladu.

    S přáním pěkného dne
    Jan Pacner


    Čtvrtek, 22. července 2010 - 11:07:42
    RE: RE: Vrácení licence Microsoft Windows


    Varovani: nasledujici text obsahuje prevypraveny obsah puvodniho textu.

    Dobry den,

    vas mail na vasi zadost preposlu panu Tomanovi.

    Podle toho co vim, jeste nikdo Win7 vratit nechtel, protoze ten operacni system je skutecne povedeny. Podle meho nazoru zadny jiny system tento notebook nevyuzije naplno a toto si budu hajit. Vyjimkou by bylo, kdybyste tento notebook potreboval vyuzit na realtime zarizeni nebo vypocty.

    S pozdravem Tomáš Šteffl


    Prvni (a posledni) mail poslany do Nemecka se stiznosti na zachazeni se zakazniky v CR. Na tento email jsem doposud nedostal odpoved (7.9.2010). Omlouvam se, ale nemam cas to nyni prekladat (zkuste google translate ;) ).

    Úterý, 27. července 2010 - 17:49:45
    Windows-Lizenzrueckgabe bei Lenovo in Tschechien geht NICHT, aber muss!


    Sehr geehrte Herr Rilling,

    zuerst bitte ich Sie um Verzeihung, weil ich aus Tschechien bin und nicht so gut Deutsch kann.

    Ich habe mir vor cca einer Woche einen neuen Notebook von Lenovo in Tschechien gekauft. Alles ging sehr gut. Aber wenn ich ihn erstmal bootete, stellte ich fest, dass die Microsoft EULA Lizenz und die "Lenovo Lizenz Verabredung" nicht entspricht meinen Beduerfnissen. Die EULA ist fuer mich zu restriktiv.

    Darum suchte ich eine Loesung wie ich dieses ungewuenschten Betribssystem zurueck geben koennte. Zum Glueck stand eine Losung gerade in beiden Lizenzen. Und zwar, dass ich in diesem Fall verpflichtet bin die Windows-Lizenz zurueck zu geben. Und zweitens, dass die Lenovo Gesellschaft mir das Geld fuer diese ungenutzte Windows-Lizenz zuerueck geben sollte.

    Ich habe ein paar Mails dem Verkaeufer (von dem ich den Notebook kaufte) geschickt. Er hat aber meine Angabe abgelehnt (er schreibte, dass ich diese Moeglichkeit nicht habe - das ist doch Unsinn, wenn es gerade in beide Lizenzen steht!). Deshalb habe ich ihn bitten um meinen Mail dem Herren Petr Toman (General Manager Czech and Slovakia) zu verschicken, weil der Kontakt auf dem Herren Toman angeblich eine Geheimnis ist.

    Allerdings Herr Toman hat mir noch nich geantwortet. Und es ist schon eine Woche.

    Und das ist das Problem, warum ich ihnen schreibe. In anderen Laender (Polen, Deutschland, usw.) ist ganz normal, dass der Kunde in der Mitte steht und dass zumindest die "offizielle" Lizenzen eingehaltet sind.

    Ich habe einen Artikel ueber Windows-Lizenzrueckgabe in Deutschland gefunden, und zwar gerade auf diese Addresse:

    information about windows refund from Lenovo DE

    Dort stand ihre Email Adresse. Deshalb schreibe gerade Ihnen. Sie haben schon doch viele Erfahrungen damit.

    Ich glaube, dass wenn wir alle in eine grosse Union (EU) sind, haben wir alle auch gleiche moeglichkeiten (wie Kunden) wenn es um einen Internationalen Hersteller geht. In diesem Fall ist das die Lenovo Gesellschaft.

    Ich bitte Sie um Hilfe. Die Windows Betriebssystem habe ich natuerlich noch nicht installiert und ich warte und glaube...

    Vielen dank und ich wuensche ihnen einen schoenen Tag.

    Jan Pacner
    Tschechische Republik


    Z nezdaru, vyplyvajiciho z vyse uvedene korespondence jsem podal hned dve stiznosti "naraz" na dva urady, ktere by podle meho (pozdeji jsem zjistil, ze i podle pana Parala) mely mit neco spolecneho s timto problemem.

    Sobota, 7. srpna 2010 - 12:13:16
    Věc: Stížnost - Zasílám stížnost ohledně nedodržování licenčních podmínek společností Lenovo


    Dobrý den,

    tímto podávám stížnost na společnost Lenovo, od které jsem si zakopil natebook T500. S tímto notebookem jsem byl nucen si též zakoupit licenci Microsoft Windows 7 Professional. Jelikož ale tento operační systém nebyl nainstalovaný, nýbrž jenom předpřipravený, objevila se mi při prvním spuštění notebooku licence Microsoft EULA a Licenční ujednání Lenovo, se kterými jsem byl nucen nejprve souhlasit, pokud bych chtěl používat výše zmíněný operační systém a nebo softwarové produkty firmy Lenovo.

    Bohužel licenci EULA nemohu přijmout z důvodu příliš restriktivních podmínek používání. Tudíž jsem projevil snahu o vrácení peněz za přibalený operační systém. A to přesně podle odstavečku přítomném jak v licenci EULA, tak v Licenčním ujednání Lenovo. Tyto uvádím pro přesnost níže.

    -------------- výtažek z Microsoft EULA --------------
    Použitím softwaru přijímáte tyto podmínky. Pokud je nepřijímáte, software nepoužívejte. Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží.
    ------------------------------------------------------

    -------------- výtažek z Licenčního ujednání Lenovo --------------
    Pokud nesouhlasíte s těmito podmínkami, softwarový produkt (softwarové produkty neinstalujte, nestahujte a nepoužívejte)
    * Pokud jste softwarový produkt (softwarové produkty) zakoupili a zaplatili jste licenční poplatek, vraťte softwarový produkt straně, od níž jste produkt zakoupili, aby vám mohla být vrácena nebo připsána částka, kterou jste zaplatili.
    * Pokud jste získali softwarový produkt předinstalovaný nebo vám byl poskytnut spolu s hardwarovým produktem Lenovo, hardwarový produkt může nadále používat, nikoliv však softwarový produkt řídící se touto smlouvou.

    "Softwarový výrobek" zahrnuje počítačové softwarové programy (a už předinstalované nebo poskytnuté samostatně) a přidružené licencované materiály, jako např. dokumentaci.
    "Vy" a "váš" odkazuje buď na fyzickou osobu nebo jednotlivou právnickou osobu.
    ------------------------------------------------------------------

    Obrátil jsem se nejprve na dodavatele notebooku (Lenovo centrum Zlín, Ing. Tomáš Šteffl), který mi sdělil, že není možné samostatné vrácení operačního systému, protože nálepka nalepená na spodní straně notebooku, symbolizující pravost licence na daný operační systém, nejde bez poškození odlepit. A tudíž je software navždy svazán s hardware. Dokonce uvedl, ze neexistuje způsob, jak vyčíslit hodnotu tohoto přibaleného operačního systému (což je pro mě jako zákazníka přeci naprosto irelevantní, já se akorát dožaduji dodržení licenčních podmínek týkajících se jejich produktu).

    Proto jsem se obrátil přímo na výrobce (na pana Petra Tomana, General Manager Czech and Slovakia), který však nereaguje na moje žádosti zaslané mailem (jsou to již 3 týdny).

    Nevzdal jsem to a zkusil se obrátit do zahraničí, protože (jak bude uvedeno níže) se jedná o celosvětový problém. Napsal jsem tedy v němčině mail pro pana Michaela Rillinga (CR Customer Satisfaction & Quality, Lenovo Deutschland GmbH, Gropiusplatz 10, 70563 Stuttgart), který v Německu běžně vrací peníze za tyto "nechtěné" licence podle předem dohodnutých podmínek (slepení nálepky bez jejího poškození apod. a zaslání přímo na jeho adresu zmíněnou výše). Bohužel ani pan Rilling mi na moje dva mailové podněty ještě neodpověděl, pričemž tomu jsou již skoro dva týdny.

    Proto vznáším stížnost na nedodržování licenčních podmínek a žádám vás o prošetření situace a případnou pomoc při vymáhání náhrady za tuto "nechtěnou" licenci a problémy s tímto spojené (například, že notebook nemohu po celou tuto dobu užívat).

    Jak již bylo zmíněno výše, je tento problém celosvetovy. Avsak v mnoha zemích byl již vyřešen (buďto soudní cestou a nebo dohodou - viz níže). Pro bližší informace uvádím pár poměrně důležitých odkazů na zejména české případy (bohužel všechny neúspěšné). V nich jsou vysvětleny a podchyceny naprosto všechny detaily (zejména doporučuji náš český nejnovější případ pana Tomáše Jedličky pod bodem 5) o kterých se zde nemíním rozepisovat, protože vše je již napsáno v těchto článcích a diskuzích u nich.

    Oficiální stanovisko českého zastoupení společnosti Lenovo zní totiž takto:
    ----------------------------
    Lenovo does not offer the option to receive a refund for individual
    software titles installed on a PC. Rather, in the event that a
    customer does not agree to the terms and conditions of the EULA,
    the customer is entitled to return the entire machine to Lenovo for
    a refund.
    ----------------------------
    Což je v přímém rozporu s výše citovanými výtahy z Microsoft EULA a Licenčního ujednání Lenovo.

    Nyní již ten výčet odkazů s krátkým popisem.
    viz odkazy v uvodnim mailu
    Tuto zprávu přikládám pro jistotu ještě v PDF podobě jako přílohu pro případ poničení textu zaslaného přes webový formulář.

    Mnohokrát děkuji za vyřízení.

    S pozdravem a přáním pěkného dne
    Jan Pacner


    Dalsi, prakticky totoznou (az na malou zmenu v odstavecku na konci) stiznost jsem podal znovu pomoci e-podatelny na Urad pro ochranu hospodarske souteze.

    7.8.2010 16:28:44


    Dobrý den,

    tímto podávám stížnost na společnost Lenovo, od které jsem si zakopil natebook T500. S tímto notebookem jsem byl nucen si též zakoupit licenci Microsoft Windows 7 Professional. Jelikož ale tento operační systém nebyl nainstalovaný, nýbrž jenom předpřipravený, objevila se mi při prvním spuštění notebooku licence Microsoft EULA a Licenční ujednání Lenovo, se kterými jsem byl nucen nejprve souhlasit, pokud bych chtěl používat výše zmíněný operační systém a nebo softwarové produkty firmy Lenovo.

    Bohužel licenci EULA nemohu přijmout z důvodu příliš restriktivních podmínek používání. Tudíž jsem projevil snahu o vrácení peněz za přibalený operační systém. A to přesně podle odstavečku přítomném jak v licenci EULA, tak v Licenčním ujednání Lenovo. Tyto uvádím pro přesnost níže.

    -------------- výtažek z Microsoft EULA --------------
    Použitím softwaru přijímáte tyto podmínky. Pokud je nepřijímáte, software nepoužívejte. Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží.
    ------------------------------------------------------

    -------------- výtažek z Licenčního ujednání Lenovo --------------
    Pokud nesouhlasíte s těmito podmínkami, softwarový produkt (softwarové produkty neinstalujte, nestahujte a nepoužívejte)
    * Pokud jste softwarový produkt (softwarové produkty) zakoupili a zaplatili jste licenční poplatek, vraťte softwarový produkt straně, od níž jste produkt zakoupili, aby vám mohla být vrácena nebo připsána částka, kterou jste zaplatili.
    * Pokud jste získali softwarový produkt předinstalovaný nebo vám byl poskytnut spolu s hardwarovým produktem Lenovo, hardwarový produkt může nadále používat, nikoliv však softwarový produkt řídící se touto smlouvou.

    "Softwarový výrobek" zahrnuje počítačové softwarové programy (a už předinstalované nebo poskytnuté samostatně) a přidružené licencované materiály, jako např. dokumentaci.
    "Vy" a "váš" odkazuje buď na fyzickou osobu nebo jednotlivou právnickou osobu.
    ------------------------------------------------------------------

    Obrátil jsem se nejprve na dodavatele notebooku (Lenovo centrum Zlín, Ing. Tomáš Šteffl), který mi sdělil, že není možné samostatné vrácení operačního systému, protože nálepka nalepená na spodní straně notebooku, symbolizující pravost licence na daný operační systém, nejde bez poškození odlepit. A tudíž je software navždy svazán s hardware. Dokonce uvedl, ze neexistuje způsob, jak vyčíslit hodnotu tohoto přibaleného operačního systému (což je pro mě jako zákazníka přeci naprosto irelevantní, já se akorát dožaduji dodržení licenčních podmínek týkajících se jejich produktu).

    Proto jsem se obrátil přímo na výrobce (na pana Petra Tomana, General Manager Czech and Slovakia), který však nereaguje na moje žádosti zaslané mailem (jsou to již 3 týdny).

    Nevzdal jsem to a zkusil se obrátit do zahraničí, protože (jak bude uvedeno níže) se jedná o celosvětový problém. Napsal jsem tedy v němčině mail pro pana Michaela Rillinga (CR Customer Satisfaction & Quality, Lenovo Deutschland GmbH, Gropiusplatz 10, 70563 Stuttgart), který v Německu běžně vrací peníze za tyto "nechtěné" licence podle předem dohodnutých podmínek (slepení nálepky bez jejího poškození apod. a zaslání přímo na jeho adresu zmíněnou výše). Bohužel ani pan Rilling mi na moje dva mailové podněty ještě neodpověděl, pričemž tomu jsou již skoro dva týdny.

    Proto vznáším stížnost na nedodržování licenčních podmínek a tím poškozování ostatních výrobců/dodavatelů, protože zákazník je nucen ponechat (v tomto pripade bych to nazval "zakoupit") právě jejich produkt a žádný jiný. Též vás žádám o prošetření situace a případnou pomoc při vymáhání náhrady za tuto "nechtěnou" licenci a problémy s tímto spojené (například, že notebook nemohu po celou tuto dobu užívat).

    Jak již bylo zmíněno výše, je tento problém celosvětový. Avšak v mnoha zemích byl již vyřešen (buďto soudní cestou a nebo dohodou - viz níže). Pro bližší informace uvádím pár poměrně důležitých odkazů na zejména české případy (bohužel všechny neúspěšné). V nich jsou vysvětleny a podchyceny naprosto všechny detaily (zejména doporučuji náš český, nejnovější případ pana Tomáše Jedličky v bodě 5) o kterých se zde nemíním rozepisovat (opravdu je vše již popsáno v těchto článcích a diskuzích u nich).

    Oficiální stanovisko českého zastoupení společnosti Lenovo zní totiž takto:
    ----------------------------
    Lenovo does not offer the option to receive a refund for individual
    software titles installed on a PC. Rather, in the event that a
    customer does not agree to the terms and conditions of the EULA,
    the customer is entitled to return the entire machine to Lenovo for
    a refund.
    ----------------------------
    Což je v přímém rozporu s výše citovanými výtahy z Microsoft EULA a Licenčního ujednání Lenovo.

    Nyní již ten výčet odkazů s krátkým popisem.
    viz odkazy v uvodnim mailu
    Tuto zprávu přikládám pro jistotu ještě v PDF podobě jako přílohu pro případ poničení textu zaslaného přes webový formulář.

    Mnohokrát děkuji za vyřízení.

    S pozdravem a přáním pěkného dne
    Jan Pacner


    Po nekolika dnech jsem dostal informaci o postoupeni techto stiznosti na prislusna mista. To byl zacatek "doby temna" - to umorne cekani na jakoukoliv informaci...
    Urady na to v mem pripade mely 30 dnu. Ale oba mely povinnost v tomto terminu odpovedet.

    Mezitim jsem vsak znenadani obdrzel dalsi mail od pana Ing. Šteffla.

    Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 10:32:48
    Lenovo T500 vs Win 7


    Varovani: nasledujici text obsahuje prevypraveny obsah puvodniho textu.

    Dobry den pane Pacner
    Kontaktuji Vas, protoze jste zadal vraceni Win7 zakoupenych spolecne s notebookem T500. Spolecne s centralou jsme se usnesli, ze vam vyhovime i presto, ze podle podminek Lenovo nemate na vraceni pravo. Tudiz Vam nabizim moznost vraceni Win7 za cenu 100Kc bez DPH, jez byla stanovena s ohledem na to, ze byl notebook ve vyprodeji (s hodne snizenou cenou).
    V pripade Vaseho zajmu o tuto nabidku me prosim kontaktujte, abychom se mohli dohodnout na ostatnich detailech.

    S pozdravem Ing. Tomáš Šteffl

    ředitel pobočky Lenovo Centrum Zlín


    V tu chvili jsem nechtel odpovidat, protoze jsem si nebyl jisty tim, co provede COI a UOHS.
    Proto jsem par dni mlcel. Avsak jelikoz jsem byl nedockavy, cca po 3 tydnech od podani stiznosti jsem zavolal na oba urady, abych zjistil co a jak se deje.
    Dozvedel jsem se, ze oba urady tuto zalezitost budou resit az na konci mesice (nebo az na zacatku zari). To me uklidnilo, protoze z obou telefonatu bylo zrejme, ze se na tom opravdu pracuje. Take jsem si vyzadal soukromy email na COI, kam jsem mohl poslat upresnujici informace k memu podnetu. Chtel jsem jim totiz preposlat ten posledni mail z Lenovo pobocky Zlin, kde mi nabizeli 100Kc bez DPH jako cenu za vraceni licence.


    Neděle, 29. srpna 2010 - 23:25:55
    Upřesňující informace k podnětu 57381


    Dobrý den,

    níže uvádím jako upřesňující informaci úplné znění mailu, který jsem obdržel 26.08.2010 od pana Ing. Šteffla, a který považuji za krajně absurdní.

    #################################
    viz mail s nabidkou 100Kc za vraceni
    #################################

    Zmíněné "podmínky Lenova" mi nejsou známy. Nejsou totiž nikde k dispozici a tudíž zákazník s nimi nemůže být seznámen jak před koupí produktu, tak ani po koupi. A proto považuji tento argument za irelevantní.

    Další absurdní fakt je ten, že cena nové licence Windows 7 byla vyčíslena na 100Kč bez dph. Jejich argument "výprodeje se značně sníženou cenou" je přeci pro mě jako zákazníka také naprosto irelevantní. Objednávka se skládala ze notebooku, softwaru a batohu zdarma. Dohodnutá byla jistá cena a tu jsem zaplatil. Licence na přibalený software mi nevyhovuje a proto se chovám přesně podle pokynů v ní a žádám náhradu za vrácení licence. Tato licence má hodnotu někde okolo 2900Kč bez dph (Windows 7 Pro CZ 64bit OEM). Tuto částku samozřejmě nedostanu, protože Lenovo jistě tyto licence kupuje za sníženou cenu přímo od firmy Microsoft (dejme tomu o 30% levněji). Ale i tak činí 70% z 2900Kč mnohem více než jenom 100Kč!

    Proto si dovolím napsat vlastní názor na toto zacházení se zákazníkem.
    Tato jejich nabídka na vyrovnání mi přijde jako výsměch zákazníkovi za účelem mu "zavřít pusu", aby nikde nic "neroztroubil" a nikde si již nemohl stěžovat. Nyní mohou argumentovat tím, že mi vytvořili tuto nabídku na vrácení licence těch Windows 7 a že tím dostáli podmínek v licenci. Mají vlastně pravdu, protože v licenci není nikde uvedena informace o minimální výši vyrovnání. Ale to nic nemění na faktu, ze 100Kč je neúměrně málo a že tím nutí zákazníka si nechtěný produkt ponechat (kdo by "vracel" licenci v hodnote 2900Kč s tím, že za ni dostane jenom 100Kč). Jinak také tím "nucením" porušují jak licenci, tak hospodářskou soutěž.

    S přáním pěkného dne Jan Pacner


    Nasledne prislo oficialni vyjadreni COI. Zhrozil jsem se - vsak posudte sami. Prislo v PDF podobe jako 2 naskenovane papiry. Dal jsem si tu praci a narychlo to prepsal.

    Úterý, 31. srpna 2010 - 12:53:36
    GINIS - Spisová služba - odpověď


    Vazeny pane,
    na zaklade vaseho podnetu, ktery se tykal nedodrzeni licencnich podminek spolecnosti Lenovo, provedli pracovnici Ceske obchodni inspekce, inspektorat Jihomoravsky a Zlinsky se sidlem v Brne, kontrolu v provozovne Orange & Green, provozovatele M Computers s.r.o., ul. Dlouha 5617, Zlin, PSC 760 01.

    Kontrolou COI bylo zjisteno, ze jste zakoupil dne 20.7.2010 notebook na zaklade faktury c. #cislo#. Z predlozeneho prodejniho dokladu - faktury - je zrejme, ze nedilnou soucasti hardwaroveho produktu - notebooku zn. Lenovo je i preinstalovany operacni system Windows7PRO-XP, resp. softwarovy produkt. Operacni system vsak nebyl zakoupen samostatne s uvedenim samostatne kupni castky za software. Z licencnich podminek Lenovo uvedenych pri zaputi obdobneho vyrobku byla pracovniky COI zjistena tato podstatna informace:
    Lenovo licencni smlouva and Lenovo hardware warranty.
    Pokud nesouhlasite s temito podminkami, softwarovy produkt (produkty) neinstalujte, nestahujte a nepouzivejte.
    • pokud jste softwarovy produkt zakoupili a zaplatili licencni poplatek, vratte softwarovy produkt strane od niz jste jej zakoupili, aby vam mohla byt vracena nebo pripsana castka kterou jste zaplatili.

    • pokud jste ziskali softwarovy produkt preinstalovany nebo vam byl poskytnut spolu s hardwarovym produktem Lenovo, hardwarovy produkt muzete dale pouzivat, nikoli vsak softwarovy produkt ridici se touto smlouvou.

    Z uvedenych podminek, se kterymi se ma moznost spotrebitel seznamit jiz pri samotne koupi vyrobku formou internetoveho odkazu na licencni podminky uvedeneho v prikladanem navodu k pouziti vyrobku a rovnez pri prvotnim zapnuti pocitace, je tedy zrejme, ze kupujici ma pravo na vraceni softwaroveho produktu prodavajicimu vcetne prava na vraceni kupni castky od prodavajiciho pouze v pripade, pokud je softwarovy produkt - operacni system - zakoupen samostatne (napr. na prenosnem mediu).
    Jako zakaznik jste celou zalezitost neresil zpusobem uplatneni rozporu s kupni smlouvou ani formou uplatneni naroku na odstoupeni od kupni smlouvy v ramci zakonne 14 denni lhuty.

    Prodavajici predlozil korespondenci s Vami, z niz je patrne, ze Vam byla nabidnuta moznost zpetneho vraceni notebooku v zakonne 14 denni lhute. Tato lhuta vsak jiz dnes marne uplynula.

    K uvedenym skutecnostem vcetne toho, zda je prodavajici ochoten dale vec resit, podal reditel Ing. Tomáš Šteffl toto vyjadreni:
    Na zaklade pozadavku ohledne vraceni Windows 7, ktery zakoupil pan Pacner spolu s notebookem Lenovo T500, jsme se s centralou dohodli, ze i kdyz na to dle podminek Lenova nema zakaznik pravo, vyjdeme mu vstric a nabidneme mu moznost vraceni Win 7. Cenu jsme vycislili vzhledem k tomu, ze byl notebook ve vyprodeji se znacne snizenou cenou, na 100Kc bez DPH.

    Jestlize je pro Vas tato nabidka akceptovatelna, doporucujeme Vam kontaktovat v teto veci prodavajiciho. V opacnem pripade by zrejme jedinou moznosti bylo domahat se svych prav soudni cestou, nebot pouze soud je opravnen rozhodovat spory vznikle z obcanskopravnich vztahu.

    S pozdravem COI, Ing. Pavel Lauda


    Toto vyjadreni "se mi nelibi" a to z vice duvodu. Vse co si o tom myslim (respektive jsem o tom presvedcen) je popsano v nasledujici korespondenci.

    Protoze nejsem pravnik, rozhodl jsem se pozadat o pomoc Sdruzeni obrany spotrebitelu (SOS). Odpoved od nich jsem dostal 19.9.2010 a sice velice povzbudivou.

    Středa, 1. září 2010 - 23:10:03


    Dobry den,

    cca pred mesicem jsem si zakoupil notebook Lennovo ThinkPad T500. Na nem byl predinstalovany operacni system Windows 7, jehoz cena byla obsazena v cene notebooku. Pri prvnim zapnuti se mi zobrazily 2 licencni smlouvy, ktere jsem musel odsouhlassit, abych mohl tento software pouzivat. Bohuzel byly moc restriktivni a tak jsem je nemohl prijmout. Tudiz jsem se zachoval tak, jak bylo v licencich prikazano. Pozadat prodejce (nebo pripadne vyrobce/dodavatele) o moznost odebrani nechteneho softwaru s naslednym financnim vyrovnanim. Nacez jsem absolvoval mesicni procedury okolo tohoto problemu, protoze mi Lenovo nechtelo vyhovet. Nyni u nich byla na muj podnet Ceska obchodni inspekce (COI) a bohuzel rozhodla v muj neprospech z nize uvedenych duvodu.

    #################################################
    viz oficialni vyjadreni COI
    #################################################

    COI zaklada jejich rozhodnuti na vykladu vyznamu posledniho odstavce te citace z Licencniho ujednani Lenovo. Tento odstavec vsak chapu naprosto opacne nez COI. A sice takto:

    "pokud jste ziskali softwarovy produkt preinstalovany"

    ano

    "nebo vam byl poskytnut spolu s hardwarovym produktem Lenovo,"

    ano - jako predinstalovany a k tomu jeste nalepku (suplujici existenci originalniho CD/DVD nosice), ktera signalizuje pravost a legalitu a existenci operacniho systemu Windows 7

    "hardwarovy produkt muzete dale pouzivat, nikoli vsak softwarovy produkt ridici se touto smlouvou."

    ano - ten software (operacni system) samozrejme nepouzivam, licencni podminky jsem doted neodsouhlasil, protoze cekam jak tato vec dopadne


    Proto nechapu, jak mohla COI vyvodit, ze nemam pravo na vraceni. Kdyz v jine casti obou licenci to je vyslovene napsane (bez jakychkoliv "podminek" - staci "nechtit" ten software).

    Tak se ptam, jestli tento odstavec je z pravniho hlediska chapany spravne mnou a nebo COI (a nebo nikym z nas - v tomto pripade prosim napiste, jak ma byt chapan "spravne")?

    Podle vasi odpovedi se rozhodnu, jestli podam zalobu na Lenovo nebo ne. Ale celkove vzato je cele to Licencni ujednani Lenovo nejednoznacne, umoznujici ruznou manipulaci. Ale zrovna tento odstavec mi prijde nadmiru jasny. Opravdu mi prosim detailne napiste, jak k tomu "jejich" zaveru dosla COI.

    Mnohokrat dekuji a preji hezky zbytek dne.

    S pozdravem Jan Pacner


    Nacez jsem se rozhodl konecne reagovat na posledni mail z Lenovo pobocky Zlin.

    Neděle, 5. září 2010 - 17:34:07
    Re: Lenovo T500 vs Win 7


    Vazeny pane Šteffl,

    31. 8. 2010 jsem dostal odpoved od Ceske obchodni inspekce na zaklade me stiznosti na nedodrzovani Microsoft EULA a Licencnich podminek Lenovo. Tato vsak je pro mne bohuzel dostatecne nesrozumitelna a nepodlozena, ze ji nemohu akceptovat. Zejmena vysvetleni, ze bych musel vlastnit nejake "medium" (CD nebo DVD) s Windows 7, abych se mohl dozadovat vraceni licence. Coz povazuji za spatny vyklad daneho odstavce z Licencnich podminek Lenovo, protoze v mem pripade plni tuto funkci (dokladu o legalnim vlastnictvi systemu Windows 7) odlepitelny stitek nalepeny na spodni strane notebooku. Operacni system Windows 7 je mimochodem legalne stahnutelny i napr. z oficialnich MSDN stranek atd., coz dokazuje, ze vlastnictvi legalni licence neni podmineno vlastnictvim originalniho media (CD nebo DVD). Tudiz mi pro vlastneni licence staci pouze tento stitek. Toto zaroven vyvraci tvrzeni Ceske obchodni inspekce.

    Tudiz nemohu prijmout ani vasi nabidku na vyrovnani a to hned z nekolika duvodu:
    1) vami stanovena vyse ceny licence Windows 7 je absurdne nizka vzhledem k tomu, ze bezne v obchodech stoji okolo 2900Kc bez DPH
    2) argument "notebook byl ve vyprodeji se znacne snizenou cenou" nema vubec nic spolecneho s vycislovanim ceny za licenci Windows 7, protoze nikde v licenci ani v nasich dohodach nebylo toto zmineno (ze diky vyprodeji nebudu mit narok na plnou vysi ceny za vracena Windows 7)

    Avsak dekuji Vam pane Šteffl za vasi ochotu resit tento problem nejen se mnou, ale i s centralou.

    Nakonec vsak musim podotknout, ze timto povazuji pripad za nedoreseny a neukonceny, protoze diky vyse zminenym duvodum jste vlastne porad nedostali Licencnim podminkam Lenovo.

    Proto se hodlam dal dozadovat vraceni licence Windows 7, avsak pouze za akceptovatelnou castku (nejlepe podlozenou vypisy a informacemi o cene licence Windows 7, za kterou kupuje Lenovo tyto licence od firmy Microsoft - toto bych povazoval za naprosto seriozni a nevyvratitelne).

    Licencni podminky Lenovo nejsou bohuzel tak jednoznacne jak je pochopili specialiste z COI, proto se domnivam, ze se COI zmylila ve vykladu. Proc by jinak byl zminen ten odstavec o vraceni systemu/softwaru dokonce v obou licencich (jak v Microsoft EULA, tak Licencnich podminkach Lenovo)? Pro mateni zakazniku? Jestli ano, tak by to byl take protipravni cin.

    V pripade, ze dostanu sofistikovanou odpoved na dotazy v tomto mailu a jejich vysvetleni, zachovam se podle nich.

    Proto Vas snazne prosim o vysvetleni, pokud je to ve vasich kompetencich.

    Mnohokrat dekuji za pochopeni.

    S pranim pekneho dne Jan Pacner


    Obratem jsem obdrzel odpoved, kterou povazuji za neuplnou. Protoze prohlaseni "myslim si, ze je bezpredmetne reagovat na dalsi dotazy" je z meho pohledu vyhybani se odpovedim. Ty "osemetne" otazky jsem kladl prave zejmena z toho duvodu, aby mi byly zodpovezeny!

    Neděle, 5. září 2010 - 23:08:35
    RE: Lenovo T500 vs Win 7


    Varovani: nasledujici text obsahuje prevypraveny obsah puvodniho textu.

    Preji dobry den,

    aniz bych videl zpravu z COI soudim, ze tento problem nespada do kompetence COI (ta resi predevsim obchodni problemy narozdil od autorskych prav). Ale ocenuji, ze vam napsali...

    Vynasnazim se vam odpovedet na nektere vase dotazy.

    Domnivate se, ze stitek je z notebooku odlepitelny, ale neni to pravda. Je pevne svazan s notebookem a ani tepelnym odejmutim, natoz mechanickym se neda bez poskozeni sundat, protoze by byl navzdy znehodnoceny, tudiz znovu nepouzitelny. Z tohoto duvodu vam byla nabidnuta moznost vratit notebook zpet jako refundaci. Nic jineho Lenovo nenabizi. Mimochodem toto je take uzakoneno (do 14 dnu po koupi notebooku pres internet ho muzete vratit). Tuto moznost jste vsak nevyuzil i pres nasi vyslovnou nabidku.

    Dale jste pozadoval po Lenovu zverejneni ceny, za kterou Microsoft nakupuji. Skoro najisto vam mohu rict, ze nakupni cena Windows je nejvyssim obchodnim tajemstvim. Tudiz presnou cenu zna jen par vyvolenych lidi z nejvyssiho vedeni Lenovo a proto nebude nikdy zverejnena.

    Nami stanovena cena za odkup Windows od vas byla symbolicka z duvodu pevneho spojeni licencniho cisla notebooku se seriovym cislem notebooku. Proto se neda licence znovu pouzit s jinym produktem nebo jakkoliv vratit Lenovu, nehlede na poskozeni stitku pri odlepeni.

    Podle meho nazoru jiz neni nutne odpovidat na zbyle dotazy.

    Pevne verim, ze jsem vam timto alespon trochu pomohl ve vysvetleni tohoto pripadu.

    S pozdravem Ing. Tomáš Šteffl
    ředitel pobočky
    -----------------------
    Lenovo Centrum Zlín
    web: www.og.cz

    Lenovo Premium Business Partner
    Lenovo authorized Warranty Service Provider


    Nacez jsem zverejnil veskerou korespondenci bez svoleni pana Steffla.
    Za to se mu verejne omlouvam - byl jsem pomerne zoufaly (ostatne nejinak tomu je i nyni). Kratce pote jsme se telefonicky dohodli, ze jeho korespondenci stahnu a pripadne prepisi vlastnimi slovy pro znovuzverejneni (coz jsem take udelal).
    V rozhovoru mi bylo razantne sdeleno, ze mi jiz nebude odpovidano na zadne dalsi dotazy tykajici se tohoto tematu. A to aniz bych dostal kontakt na tiskoveho mluvciho Lenova nebo nekoho jineho, odpovedneho v techto zalezitostech.


    Pote prislo oficialni vyjadreni od UOHS:

    Čtvrtek, 9. září 2010 - 8:19:02


    Vážený pane Pacnere,

    k Vaší stížnosti, v níž poukazujete na nedodržování licenčních podmínek společností Lenovo a tím poškozování ostatních výrobců/dodavatelů, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále též „Úřad“) sděluje následující:

    Působnost Úřadu je výslovně upravena zákonem č. 273/1996 Sb., o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ve znění pozdějších předpisů, a dále zejména zákonem č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon“). Z uvedených právních předpisů vyplývá povinnost Úřadu jako ústředního orgánu státní správy vytvářet podmínky pro podporu a ochranu hospodářské soutěže. Legislativní zkratky „podpora a ochrana hospodářské soutěže“ jsou dále konkretizovány v ustanovení § 1 odst. 1 zákona, kde se pod nimi rozumí ochrana soutěže na trhu výrobků a služeb proti jejímu vyloučení, omezení, jinému narušení nebo ohrožení, jednak dohodami soutěžitelů, zneužitím dominantního postavení soutěžitelů nebo spojením soutěžitelů. Ke kontrole jiných forem narušení hospodářské soutěže, včetně soutěže nekalé, Úřad oprávněn není, neboť k tomu nemá potřebné zákonné zmocnění.

    Porušení zákona se tedy lze dopustit uzavřením zakázané dohody (§ 3 odst. 1 zákona) nebo zneužitím dominantního postavení (§ 11 odst. 1 zákona), příp. uskutečněním nepovoleného spojení soutěžitelů (§ 18 zákona). Podle § 3 odst. 1 zákona jsou zakázané a neplatné dohody mezi soutěžiteli, rozhodnutí jejich sdružení a jednání soutěžitelů ve vzájemné shodě, jejichž cílem nebo výsledkem je narušení hospodářské soutěže (dále též „dohody“), pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak nebo pokud Úřad nepovolí prováděcím právním předpisem z tohoto zákazu výjimku. Dohody, jejichž dopad na hospodářskou soutěž je zanedbatelný, nejsou považovány za zakázané. Toto ustanovení zákona dopadá přitom jak na horizontální (tj. dohody mezi soutěžiteli na stejné úrovni trhu), tak i na vertikální dohody (tj. dohody mezi soutěžiteli působícími na různých úrovních trhu). Zakázané jsou především dohody výslovně uvedené v § 3 odst. 2 písm. a) až f) zákona.

    Další skutkovou podstatou, jejíž kontrola spadá do působnosti Úřadu, je zneužití dominantního postavení, kterého se může dopustit pouze soutěžitel (nebo společně více soutěžitelů), který zaujímá (kteří zaujímají) dominantní postavení na relevantním trhu. Kriteria pro stanovení dominantního postavení soutěžitele na trhu jsou stanovena v § 10 zákona. Podle § 10 odst. 1 zákona má dominantní postavení na trhu soutěžitel nebo společně více soutěžitelů (společná dominance), kterým jejich tržní síla umožňuje chovat se ve značné míře nezávisle na jiných soutěžitelích nebo spotřebitelích. Zneužitím dominantního postavení ve smyslu tohoto ustanovení zákona je pak především jednání uvedené v § 11 odst. 1 písm. a) až f) zákona.

    Z výsledků dřívějších šetření, která Úřad prováděl ve věci vázání prodeje notebooků s prodejem softwarového vybavení vybranými prodejci, vyplynulo, že do České republiky jsou dováženy notebooky již s nainstalovaným operačním systémem přímo od výrobců těchto počítačů, což jsou většinou mateřské společnosti uvedených subjektů sídlící v zahraničí. Pobočky oslovených společností sídlící v ČR nemají dle svých vyjádření uzavřenu žádnou smlouvu, která by je zavazovala instalovat operační systém od konkrétní společnosti do jimi distribuovaných počítačů. (1) Dále bylo zjištěno, že na českém trhu působí také prodejci, kteří nabízejí notebooky i bez nainstalovaného operačního systému.(2)

    Úřad tedy provedeným šetřením nezjistil, že by docházelo k uzavírání dohod narušujících soutěž a tím k porušení § 3 zákona. Pokud některé ze společností dodávají na trh notebooky výhradně s předinstalovaným operačním systémem, není tato skutečnost výsledkem dohody narušující soutěž, nýbrž odrazem poptávky, kdy převážná část uživatelů požaduje notebooky právě s operačním systémem dané společnosti.

    Pokud se týká možného zneužití dominantního postavení některým z distributorů ve smyslu § 11 zákona, je třeba uvést, že trh distribuce výrobků informačních technologií (dále jen „IT“) se vyznačuje roztříštěností mezi velké množství vzájemně si konkurujících soutěžitelů a je tvořen na jedné straně autorizovanými distributory a na druhé straně samotnými výrobci IT produktů, kteří dodávají své výrobky konečným zákazníkům prostřednictvím vlastních distribučních kanálů. Na tomto trhu tedy existuje rozvinuté soutěžní prostředí. Stejný závěr platí, pokud jde o trh prodeje těchto výrobků. Prodejci se tedy popsaným chováním nemohou dopustit zneužití dominantního postavení ve smyslu § 11 odst. 1 písm. b) vázáním souhlasu s uzavřením smlouvy na podmínku, že druhá smluvní strana odebere i další plnění, které s požadovaným předmětem smlouvy věcně ani podle obchodních zvyklostí nesouvisí, neboť tímto postavením na relevantním trhu nedisponují.

    Po zhodnocení všech skutečností proto Úřad dospěl k závěru, že nebylo zjištěno narušení hospodářské soutěže, jehož posouzení by spadalo do působnosti Úřadu, neboť s ohledem na teritoriální rozsah možného porušení soutěžních předpisů, kdy vázáním prodeje notebooků s prodejem softwarového vybavení ze strany výrobců či dodavatelů mohou být dotčeny více než tři členské státy Evropské unie, je k posouzení namítaného chování příslušná Evropská komise, nikoli národní soutěžní úřady, jak vyplývá z Oznámení Komise č. 2004/C 101/03 o spolupráci v rámci sítě soutěžních úřadů.(3) O těchto závěrech šetření Úřadu jste, vzhledem k odkazům na webové stránky, které uvádíte ve svém podání, pravděpodobně informován.

    Obdobně i v případě Vámi namítaného nedodržování licenčních podmínek společností Lenovo popsané chování nevykazuje znaky dohody narušující soutěž ani zneužití dominantního postavení, neboť tímto postavením společnost Lenovo na relevantním trhu nedisponuje a Úřad tak není oprávněn k dalšímu šetření.

    Stejně jako ve výše uvedeném stanovisku Úřadu i v případě, že by uvedené chování vykazovalo znaky narušení hospodářské soutěže, vzhledem k teritoriálnímu rozsahu možného porušení soutěžních předpisů, kdy sám uvádíte, že se jedná o problém celosvětový, by k posouzení namítaného chování byla příslušná Evropská komise, nikoli národní soutěžní úřad.

    S ohledem na výše uvedené Vám Úřad sděluje, že prošetřením Vašeho podání nebylo zjištěno naplnění pojmových znaků žádné ze skutkových podstat uvedených v zákoně a nejsou tedy dány podmínky pro další šetření Úřadu. Zároveň Vás informujeme, že závazná právní stanoviska k porušování zákona sděluje Úřad pouze v pravomocných rozhodnutích vydaných po provedeném správním řízení.

    S pozdravem
    Mgr. Michael Mikulík, LL.M. (Cantab)
    ředitel
    Odboru výroby a služeb

    (1)
    Z informací získaných Úřadem vyplynulo, že se společnost Microsoft v roce 1994 zavázala vůči Evropské komisi neuzavírat s výrobci původního vybavení žádné licenční smlouvy, jejichž ustanovení by zavazovala nebo omezovala jejich možnost licencovat, prodávat nebo šířit jakékoli operační systémy jiných výrobců, než společnosti Microsoft.
    (2)
    Ve zkoumaném období, tj. v lednu 2006 se jednalo například o společnosti ASUS COMPUTER Czech Republic s.r.o., DELL Computer, spol. s r.o., Fujitsu Siemens Computers s.r.o., Prestigio Europe, spol. s r.o. či UMAX Czech a.s. nabízející notebooky buď bez jakéhokoliv nainstalovaného operačního systému nebo s jiným operačním systémem než Windows.
    (3)
    Dne 22. 8. 2008 byla v odborném periodiku Global Competition Review zveřejněna informace o tom, že polský soutěžní úřad zaslal výsledky svého šetření ve věci možného zneužití dominantního postavení společnosti Microsoft postupem, na který ve svém podání upozorňujete, Evropské komisi k dalšímu posouzení.

    Z tohoto vyjadreni jsem byl pomerne zaskoceny, ale utvrdilo me to v myslence, ze podam stiznost Evropske komisi.


    Po dvou tydnech mi konecne prislo vyjadreni SOS, kteremu predchazel muj komplexni dotaz tykajici se celeho tohoto problemu (je zbytecne uvadet jeho obsah - bylo to shrnuti dosavadniho deni podlozeneho veskerymi oficialnimi dokumenty). Predem prozradim, ze je velice povzbuzujici, avsak v nekterych ohledech mirne prekvapive. Mimochodem si vsimnete datumu a casu odeslani :-)

    Neděle, 19. září 2010 - 14:44:14
    Odpověd z poradny SOS na podnět č. 63017 / VM - 297


    Dobrý den,

    nejprve bych Vás upozornila na informaci, kterou dost možná víte: neakceptací podmínek nejste omezen v dalším užíváním počítače. Nový operační systém lze na ntb nainstalovat i přes to, že nedojde k akceptaci předchozího systému např. přes BIOS. Spousta návodů bude jistě k dohledání na internetu.

    Dále je důležité vědět, zda Vás prodejce před nebo při uzavírání smlouvy seznámil s licenčními podmínkami operačního systému Windows 7 (stačil by odkaz na stránce, kde je ntb nabízen nebo Váš souhlas učiněný během nákupu). Na webu eshopu, když jsem se byla podívat na náhodně vybraný ntb, jsem žádný takový odkaz nenašla. Dál jsem ale nepostupovala, je tedy možné, že někdy během nákupu s podmínkami souhlas vyjádříte. Pokud by licenční podmínky byly odlišné od standardních podmínek Microsoftu, které jste přiložil (to lze, viz níže), a odlišnost by spočívala mj. v nemožnosti vrácení a refundace předinstalovaného OS, Váš nárok na refundaci softwaru byl neoprávněný.

    Pokud jste s licenčními podmínkami OS seznámen nebyl, jsou pro Vás klíčové především podmínky, které poskytuje Microsoft pro daný operační systém, a to "pokud s těmito položkami nejsou dodávány jiné podmínky". Pokud tedy pro Vás platí tyto standardní podmínky Microsoftu, vztahuje se na Vás i ustanovení, které Vás nabádá: "obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady poskytování náhrady. Tyto zásady musíte dodržet, což může znamenat omezení vašich práv či nutnost vrátit celý systém, v němž je software instalován." Domnívám se, že Vámi přiložená Licenční smlouva Lenovo není zmíněnými "jinými dodávanými podmínkami", neboť se zabývá pouze softwarovými produkty fy Lenovo! Mezi ty podle mě jistě nepatří OS od fy Windows. Jedná se podle mě spíše o většinou velmi málo užitečný software, který výrobce počítačů poskytuje spolu s hardwarem a který slouží většinou třeba k údržbě či manipulaci s multimédii.

    Považuji za nutné upozornit též na § 56, odst. 3 občanského zákoníku, který považuje za neplatná smluvní ujednání, která "zavazují spotřebitele k plnění podmínek, s nimiž se neměl možnost seznámit před uzavřením smlouvy".

    Jste-li tedy v situaci popsané ve 3. odstavci - neseznámen předem s podmínkami OS, které se na Vás vztahují, neboť Licenční smlouva Lenova není pro tento případ relevantní (a žádné jiné relevantní podmínky jste nedostal), doporučuji se držet podmínek Windows včetně Vašeho práva obrátit se na prodejce a zjistit jeho podmínky refundace. Toto Vaše právo Vám nemůže být upřeno interním omezením Lenova, za neexistence jiných podmínek je totiž tímto jakožto smluvní partner Microsoftu vázáno i Lenovo, neboť Vám produkt za těchto podmínek poskytuje. Výše refundace nemůže být zcela libovolná, tzv. OEM verze totiž za předpokladu koupě sestavy či všech součástek pc sestavy prodávají odděleně ostatní konkurenti prodejce i v ČR (Windows OEM Czech Computer).

    Ve článcích, které jste zaslal, mě překvapilo, jak málo se postižení obrací na Microsoft, sama bych v případě neúspěchu u prodejce začala právě tady upozorněním na to, že jeho smluvní partneři nedodržují jeho licenční podmínky a - jelikož jako obyčejný spotřebitel jste "malý hráč" - požádat o sjednání nápravy.

    Mimosoudní řešení sporů by podle mého názoru bylo vhodné, prodejce se může zaleknout vstupu dalšího subjektu, který pro něj bude možná mít vyšší autoritu než zákazník. Pro tento způsob řešení je nutná vůle obou stran domluvit se, řešení není soudně vymahatelné. Jde však o mnohem levnější a rychlejší způsob než soudní řízení. Více se dozvíte na serveru Mimosoudni reseni spotrebitelskych sporu.

    Pro stížnost EK nemusíte mít vyčerpány všechny vnitrostátní prostředky Evropska komise - Hospodarska soutez. S evropskými úřady můžete komunikovat v češtině.

    S pozdravem
    M. Vernerová, SOS


    Po delsi odmlce jsem si konecne nasel cas na podani zadosti o mimosoudni reseni.

    31.1.2011 19:10


    Text stížnosti:
    Firma Lenovo (potažmo její partner - lokální prodejce, dále jen firma) porušuje licenční podmínky, ktere je zákazník nucen přijmout při prvním použití zakoupeného produktu.

    V mém případě se jednalo o licenci EULA produktu Microsoft Windows 7, kterou nemohu přijmout pro příliš restriktivní podmínky. Požádal jsem tedy (jak je uvedeno přímo v této licenci) o refundaci. Dostalo se mi odpovědi, že to není možné. Po bohaté korespondenci přestala firma úplně komunikovat. Celý případ již prošetřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Česká obchodní inspekce. Bohužel oba úřady dospěly k neůplným a tudíž nevyhovujícím závěrům. Po konzultaci se Sdružením pro ochranu spotřebitelů podávám žádost o mimosoudní řešení tohoto sporu.

    Pro detailní informace můžete navštívit webové stránky navraceni-refundace-licence-win7-lenovu na AbcLinuxu, kde celou kauzu detailně popisuji.
    Vyjádření ÚOHS:
    UOHS - navraceni-refundace-licence-win7-lenovu na AbcLinuxu
    Vyjádření ČOI:
    COI - navraceni-refundace-licence-win7-lenovu na AbcLinuxu
    Vyjádření SOS:
    SOS - navraceni-refundace-licence-win7-lenovu na AbcLinuxu

    Další informace poskytnu v případě potřeby na požádání.

    Doložitelné podklady:
    Mohu doložit jak reklamační list a doklad o zaplacení (fakturu), tak i veškerou korespondenci s ředitelem společnosti M Computers s .r.o, úřady a SOS. Také mám úplná znění relevantních licencí a fotografie relevantních odstavců z těchto licencí zobrazených přímo na notebooku, který byl předmětem mého nákupu a na němž jsem měl tuto licenci potvrdit.


    Vice nez tyden na to jsem konecne odeslal stiznost Evropske komisi. Cca po 80 minutach mi prislo automaticky vygenerovane potvrzeni (v anglictine), ze zprava byla v poradku dorucena.

    Středa, 9. února 2011 - 14:26:34
    Stížnost na společnost Lenovo, porušující hospodářskou soutěž a nedodržující licenční ujednání


    Dobrý den,

    tímto podávám stížnost na společnost Lenovo (potažmo její partnery - lokální prodejce, dále jen firma) z důvodu nedodržování licenčních podmínek licence Microsoft EULA a Licenčního ujednání Lenovo.

    Dne 20.7.2010 jsem si zakoupil notebook Lenovo ThinkPad T500. Na něm byl částečně předinstalovaný operační systém Microsoft Windows 7, jehož cena byla obsažená v ceně objednávky (viz faktura v příloze). Jedná se tudíž o vázaný prodej. Při prvním spuštění se mi zobrazily dvě licenční smlouvy, které je uživatel nucen odsouhlasit, aby mohl používat tento částečně předinstalovaný software a i hardware. Bohužel licence Microsoft EULA (dále jen EULA) je příliš restriktivní a tudíž pro mě nepřijatelná. V tomto případě (neodsouhlasení licenčních podmínek) má uživatel právo (jak je uvedeno přímo v EULA) žádat prodejce (případně dodavatele nebo přímo výrobce) o odebrání nevyhovujícího software spolu s příslušným materiálním vyrovnáním.

    Toho jsem využil, ale dostal jsem od firmy odpověď, že toto nelze. Po bohaté korespondenci jsem se rozhodl, že podám stížnost České obchodní inspekci (ČOI) a na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČOI neshledala na firmě nic závadného (zřejmě pro nedostatečnou kompetenci ČOI v problematice autorského práva). Můj názor na toto vyjádření ČOI (přiložené v příloze) popisuji níže. Vyjádření ÚOHS (taktéž v příloze) chápu tak, že ÚOHS nemá dostatečné prostředky a pravomoce na to, aby v ČR mohl omezit tento vázaný prodej (a to zřejmě proto, že se to týká více než 3 evropských států).

    ČOI zakládá jejich rozhodnutí na jejich výkladu relevantního odstavce z Licenčního ujednání Lenovo (v příloze). Tento odstavec však chápu naprosto odlišně a sice následovně:
    - pokud jste získali softwarový produkt předinstalovaný

    ano

    nebo vám byl poskytnut spolu s hardwarovým produktem Lenovo

    ano - jako předinstalovaný, dokonce s nálepkou (suplující existenci originálního CD/DVD nosiče), která signalizuje pravost a legalitu vlastnictví operačního systému Windows 7

    hardwarový produkt můžete dále používat, nikoli však softwarový produkt řídící se touto smlouvou.

    ano - ten software (operační systém Windows 7) samozřejmě nepoužívám, licenční podmínky jsem doposud neodsouhlasil


    Proto nechápu, jak mohla ČOI vyvodit, že nemám právo na vrácení a refundaci. V jistých částech obou licencí je doslova uvedené, že to je možné (dokonce bez jakýchkoliv podmínek - stačí pouze „nechtít“ ten software).

    Po těchto „nezdarech“ jsem požádal o pomoc Sdružení pro ochranu spotřebitelů (SOS) a ti mi dali za pravdu. Doporučili jako nejschůdnější řešení, abych podal žádost o mimosoudní řešení tohoto sporu. Stalo se a nyní čekám na reakci druhé strany. Kromě toho mi byl potvrzen předpoklad, že mohu podat stížnost přímo Evropské komisi. O což nyní usiluji.

    Stejné případy, týkající se dožadování se refundace u firmy Lenovo jsou známy ještě z několika zemí Evropsé unie (např. Německo, Itálie, Polsko, Dánsko, Francie atd.). Z těchto států se podle dostupných informací ve všech (až na Dánsko) podařilo prokázat vázaný prodej společně s nedodržováním Licenčních podmínek EULA firmou Lenovo. Proto je v těchto zemích (narozdíl od ČR) možnost obdržení refundace za částečně předinstalovaný operační systém od firmy Microsoft.

    Polsko dokonce podalo obdobnou stížnost Evropské unii, jako nyní vznáším já. Francie se při řešení tohoto případu odvolávala mj. na dokument EU „Directive 2005/29/EC“ (v příloze).

    Pro bližší informace o známých případech, týkajících se vázaného prodeje Microsoft Windows, navštivte stránku http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_refund.

    Kromě zdrojů přiložených v příloze a uvedených výše můžete též navštívit můj blog, který jsem založil výhradně za účelem informovat veřejnost o dění okolo tohoto případu. Adresa zní http://www.abclinuxu.cz/blog/dumblog/2010/9/navraceni-refundace-licence-win7-lenovu.

    Pro snadnou manipulaci přidávám do přílohy znění této stížnosti ve formátu pdf.

    S pozdravem
    Jan Pacner

    seznam příloh:
    * stiznost_EU.pdf (tato stížnost)

    * dodaci_a_zarucni_list.pdf (dodací a záruční list - kupní smlouva k zakoupenému notebooku s předinstalovaným software)
    * faktura.pdf (faktura - daňový doklad)

    * vraceni_win7_Lenovu-COI_0.pdf (stížnost, kterou jsem podal na ČOI)
    * vraceni_win7_Lenovu-COI_1.pdf (upřesňující informace ke stížnosti podané na ČOI)
    * COI_60678.pdf (vyjádření ČOI k mé stížnosti)

    * vraceni_win7_Lenovu-UOHS_0.pdf (stížnost, kterou jsem podal na ÚOHS)
    * UOHS_P540Pacner.pdf (vyjádření ÚOHS k mé stížnosti)

    * Directive_2005-29-EC.pdf (dokument EU, na základě kterého byl vynesen rozsudek ve Francii)

    * Licencni_smlouva_Lenovo.pdf (Licenční smlouva Lenovo)
    * Windows_7_Professional_Czech_EULAID-Win7_RM.0_PRO_OEM_cs-cz.pdf (Microsoft EULA)


    Po nejakem tom tydnu udalosti v zakulisi zverejnuji probehlou korespondenci s Evropskou komisi. Nic pozitivniho vsak necekejte :-( .

    Pátek, 4. března 2011 - 9:32:55
    Reply to your e-mail of 09.01.2011 - our ref. COMP/C-3/09.01.2011/HT.812 - 22000


    Vážený pane Pacner,

    děkuji za Váš e-mail ze dne 9. února 2011, který se týkal problému s předinstalovaným operačním systémem Windows na vašem počítači Lenovo. Zejména jste nás informoval o tom, že Vám podnik Lenovo odmítl vrátit peníze za předinstalovaný softwarový produkt, který jste nehodlal používat.

    Komise si je vědoma problémů, na které jste ve svém e-mailu upozornil, a sleduje vývoj v této oblasti. V tuto chvíli Komise nemá k dispozici důkazy o tom, že by jednání, na něž upozorňujete, vyplývalo z postupů porušujících evropská antimonopolní pravidla stanovená v článcích 101 a 102 Smlouvy o fungování Evropské unie.

    Dále v právních předpisech EU na ochranu spotřebitele neexistuje ustanovení ukládající podnikům povinnost ponechat na volbě spotřebitele, jaký operační systém musí být na PC nebo notebooku předinstalován. Je však nutné poznamenat, že směrnice o nekalých obchodních praktikách, na níž se odvoláváte, hospodářské subjekty zavazuje, aby spotřebitele patřičně informovaly o hlavních znacích nabízených produktů, včetně základních rysů jako jsou nainstalovaný software na PC nebo notebooku a cena. Prosazování dodržování této směrnice v členských státech a rozhodnutí, zda je informace poskytnutá konkrétní společností ohledně předinstalovaného operačního systému respektive ceny adekvátní, je ve výlučné pravomoci vnitrostátních orgánů a soudů.

    Zároveň na základě zprávy České obchodní inspekce (ČOI), kterou jste přiložil ke svému e-mailu, bereme na vědomí skutečnost, že jsme měl možnost výrobek do 14 dnů od nákupu vrátit a že Vám prodejce nabídnul vrácení peněz.

    Abychom zamezili pochybnostem, uvádíme, že Vaše sdělení považujeme za informace o trhu, nikoliv za formální stížnost, jež musí splňovat některé právní náležitosti stanovené článkem 5 nařízení Komise (ES) č. 773/2004. Informace o trhu, jako jsou Vámi poskytnuté informace, často nepostačují k zahájení šetření. Informace z různých zdrojů však mohou tvořit základ, jež později povede Komisi k zahájení šetření v plném rozsahu.

    Dovolte mi ujistit Vás, že Evropská komise je i nadále odhodlána zaručovat plné dodržování Evropských pravidel hospodářské soutěže. Více informací ohledně dalších činností Evropské komise v oblasti hospodářské soutěže naleznete na internetových stránkách: http://ec.europa.eu/competition/index_cs.html.ano - ten software (operacni system) samozrejme nepouzivam, licencni podminky jsem doted neodsouhlasil, protoze cekam jak tato vec dopadne

    S úctou

    Per Hellström
    Vedoucí oddělení

    Evropská komise
    GŘ pro hospodářskou soutěž
    Trhy a případy II: Informace, komunikace a média
    Antimonopolní opatření: informatika, internet a spotřební elektronika

    Tato odpoved je prvni zarodek me neduvery vuci sile Evropske komise a vubec cistote jejiho pozadi. Kazdopadne jsem nemohl nereagovat.

    Pátek, 4. března 2011 - 14:56:36
    Re: Reply to your e-mail of 09.01.2011 - our ref. COMP/C-3/09.01.2011/HT.812 - 22000


    Vážený pane Hellstrome,

    děkuji za vaše vyjádření. Podle informací, které jsem měl k dispozici nebylo zřejmé jaké všechny náležitosti by měla oficiální stížnost mít. Nyní jsem nastudoval vámi zmíněný článek 5 nařízení Komise (ES) č. 773/2004 a rád bych podal formální stížnost. Ovšem podle informací obsažených v tomto nařízení mi zbývá pouze forma doručení stížnosti, nikoliv další podklady (ale i těch bych byl schopen sehnat dostatečné množství - minimálně od dvou dalších nešťastníků, kteří měli naprosto totožný problém) jak uvádíte.

    Dále jsem přesvědčený, že mnou poskytnuté podklady jsou dostatečným důkazem o porušování antimonopolních pravidel. Pokud tomu tak není, je někde něco v nepořádku - buď EU výslovně dovoluje uvádět zákazníka v omyl nekorektně a zavádějícím způsobem psanými licenčními ujednáními, a nebo jsou antimonopolní pravidla EU naprosto nedostatečně striktní.

    Mohl byste mi tedy prosím přesně podat informace, co mnou poskytnutým podkladům chybělo ke splnění podmínek podání formální stížnosti (když opomenu formu podání - 3 výtisky a 1 digitální podobu/mail)? Případně co vše mám ještě zařídit, abych dostál všech podmínek v článku?

    Také bych rád upozornil na odstavec, ve kterém se odvoláváte na výlučnou pravomoc vnitrostátních orgánů a soudů v případech jako je ten můj. Nyní jsem vyčerpal již všechny možnosti vnitrostátních orgánů (viz. můj blog) a zbývá mi pouze soud. Předmětem podání žádosti o soudní řízení bude pravděpodobně uvádění zákazníka v omyl nejasně (respektive mnohovýznamově - v závislosti na kontextu) psanými licenčními podmínkami s tím důsledkem, že jsou zákazníci zmateni a mají dojem, že se stali obětí obrovské monopolní mašinerie. Což se v mém případě projevuje snahou o refundaci za nechtěný operační systém.

    V tomto kontextu bych se rád zeptal, jestli si Komise, respektive EU, uvědomuje, že sice rozkázala společnosti Microsoft, aby tato nenutila prodejce a zákazníky ke koupi jejich operačního systému, ale Microsoft tuto situaci vyřešil pouhým přidáním těchto těžko vyložitelných (nebo dokonce dvojsmyslných) odstavců do jejich licenčního ujednání. Tím byla zodpovědnost přenesena na výrobce, ale jak sám píšete, tak s těmi již EU nemůže nic udělat a na řadě jsou tedy státní orgány, které se odvolávají zase na EU, že oni jsou malí hráči a nic nezmůžou. Zákazník se dostane do začarovaného kruhu, ale všichni kromě něho jsou spokojeni.

    Snažně vás prosím o detailní vysvětlení této situace a návrhu vhodného řešení, které by zohledňovalo i případné další tyto případy. Pokud by to bylo možné, měl bych zájem i o výklad právníka, který by v této oblasti měl zcela jasno a byl schopen vysvětlit i související problémy a mé další dotazy (např. proč je možnost adekvátní refundace v mnoha ostatních státech EU bezproblémová, nebo dokonce často i možnost výběru operačního systému ještě před zakoupením produktu s adekvátně sníženou cenou).

    Uvádíte, že berete na vědomí skutečnost, že jsem měl možnost výrobek do 14 dnů od nákupu vrátit. Já si ovšem nestěžoval na kvalitu produktu apod., nýbrž na zacházení s právy spotřebitele. Proto by bylo naprosto bezpředmětné využít této možnosti vrácení všech zakoupených produktů do 14 dnů od zakoupení.

    Tuto korespondenci hodlám zveřejnit, protože ji považuji za oficiální komunikaci s orgánem EU, respektive Evropskou komisí, a ne za výměnu osobních názorů s Vámi. Proto bych se rád zeptal, jestli k tomu máte nějaké výhrady, připomínky či prosby?

    S pozdravem a přáním pěkného dne
    Jan Pacner


    A pak prisel velice zajimavy mail, vybocujici z celeho toho stereotypu predchozi korespondence. Cim? No, byl psany anglicky! V tu chvili jsem byl stastny, ze se dostal pripad nekam dal nez za humna, ale zanedlouho se ukazalo, ze to byla radost zbytecna :-( .

    Pondělí, 21. března 2011 - 16:52:16
    Re: Reply to your e-mail of 09.01.2011 - our ref. COMP/C-3/09.01.2011/HT.812 - 22000


    Dear Mr Pacner,

    I am a case handler in unit C3, dealing with antitrust issues in information industries, internet and consumer electronics. If you speak English, would you be available for a phone call this week to discuss the matter you raised with us in your emails of 9 January and 4 March 2011, namely the pre-installation of the Windows operating system software on your Lenovo PC?

    Yours sincerely,

    Jeanne Foucault

    Jeanne Foucault
    Case Officer
    European Commission
    DG Competition - Information Industries, Internet and Consumer Electronics Unit C-3
    Tel.: +XX-X-XX-XX-XXX


    Nelenil jsem a rychle sesmolil se slovnikem po ruce odpoved.

    Úterý, 22. března 2011 - 16:43:55
    Re: Reply to your e-mail of 09.01.2011 - our ref. COMP/C-3/09.01.2011/HT.812 - 22000


    Dear Ms Foucault,

    thank you for replaying. As I see, Mr Hellstrom have probably translated my complaint into english. If I'm right, you know therefore what is my case about in the very detail.

    I'm not sure if I'm able to speak enough fluently english about this topic with my really constrained vocabulary. But I could try it if necessary. As you can see, my english level is everything, but not good.

    There is one another reason why I would prefer the written communication. I'd like to make my attempt to get a refund for pre-installed Windows operating system public. And thus need some "black on white" form of the actual activity in this case.

    Mr Hellstrom did not answered my question about the official complaint. I want to make an official complaint to the European Commission and thus need some explanation the materials I sent Mr Hellstrom are not sufficient for doing that? After I passed through the guideline for making such an official complaint, I've managed there is only one keypoint I haven't fulfilled. Namely the written and physical form of the document (it has to contain specific header, footer, etc. and it must be printed in 3 copies).

    Before you call (if you'll do so), write me please what is the exact reason of the call (in other words, what can you express better in a call rather than in text)?

    Thank you for advence. Hopefully the Czech Republic will end with the same trade rights, applied in other european countries (http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_refund).

    My GSM is XXXXXXXXX (eventually with the 00420 antenumber). Please keep in mind I'm not always available.

    Yours sincerely,
    Jan Pacner


    A nyni jsem cekal co se stane. Zavola mi? Nebo mi napise nova tvar (v hlavicce zpravy byla uvedena jeste jedna mailova adresa, se kterou jsem jeste neprisel do styku)?

    ...a nestalo se nic :-( . Napsal mi znovu "pouze" pan Hellstrom.

    Reply to your e-mail of 04/03/2011 - our ref. 01.04.2011/HT.812 - 034287
    Datum: Pátek, 1. dubna 2011 - 16:58:14


    Vážený pane Pacnere,

    děkuji za Vaše e-maily ze dne 4. a 22. března 2011, které se týkaly problému s předinstalovaným operačním systémem Windows na vašem počítači Lenovo.

    I když objasnění v mém dopise ze dne 4. března 2011 nadále platí, prostudujte si prosím i přiložený „tiskopis C“, který tvoří přílohu nařízení Komise (ES) č. 773/2004 a ve kterém naleznete všechny příslušné informace o náležitostech, jež musí formální stížnost splňovat.

    Zejména bych Vás rád upozornil na skutečnost, že v tuto chvíli Komise nemá k dispozici důkazy o tom, že by jednání, jež popisujete, vyplývalo z postupů porušujících antimonopolní pravidla EU stanovená v článcích 101 a/nebo 102 Smlouvy o fungování Evropské unie. Rozhodnete-li se tedy formální stížnost podat, Komise se jí bude moci zabývat, pouze pokud bude obsahovat další přesvědčivé důkazy.

    Užitečné informace o tom, jak Komise vyřizuje formální stížnosti, jsou Vám k dispozici rovněž na této internetové stránce: http://europa.eu/legislation_summaries/competition/firms/l26111_en.htm

    S úctou

    Per Hellström
    Vedoucí oddělení
    Evropská komise
    GŘ pro hospodářskou soutěž
    Trhy a případy II: Informace, komunikace a média
    Antimonopolní opatření: informatika, internet a spotřební elektronika


    Nacez jsem uvazil, ze odpovidat je bezpredmetne a spokojil (nebo spis smiril?) se s myslenkou, ze investuji mych prvnich 1000 Kc, tvrde vydelanych na brigade o nadchazejicich prazdninach v cervenci a srpnu, do kolku na podani soudni zaloby.

    Cas zase plynul jak starosti pribyvaly a tento pripad porad lezel. Az se na abclinuxu objevila zpravicka, ze FFII vybizi k "zahlceni EU pripady s tematikou vazaneho prodeje hardware a Microsoft Windows" a me napadlo je pozadat o pomoc. Sice to neni jejich pracovni naplni, ale zase na druhou stranu maji k EU mnohem blize nez ja a nase ceske urady (viz. vyse, jak popisuji zakaznika jako "horkou bramboru").

    Datum: Pátek, 15. dubna 2011 - 10:27:02
    Windows refund and troubles around...


    Dear organization,

    I've red your request (https://press.ffii.org/Press%20releases/Share%20your%20operating%20system%20bundling%20tales%20with%20the%20EU) for providing the evidence about bundling hw + Microsoft software. I'm one of those who tried to do something against this behaviour.

    But our Czech government offices realized that it is all ok. Therefore I've made an complaint to European Commision. And their reply from 1. April 2011 contained only statement, that they haven't found anything ufair and irregular.

    I've created a blog solely for informing the public about this case. You can find it on http://www.abclinuxu.cz/blog/dumblog/2010/9/navraceni-refundace-licence-win7-lenovu. It is consecutively updated with new informatins. The last infos aren't yet there because of lack of time. But I'll try to add the newest informations in the next two days.

    That blog is however only in Czech - I haven't had any time to translate at least some critical parts. Second it would be a little difficult because of my english skills (as you've surely already noticed).

    Now I'm standing in the situation, where European Commision needs from me much more facts about breaking the EU rules about economic competition. And in my country I ran out of all state facilities, but one. Which is the court of justice. Unfortunately I have not so much money these days (I'm a student).

    So I ask you if you could help me somehow. I can provide all materials I have about this case (these include official statements from 2 Czech government offices and one from the European Commission) and much more.

    I planned to add my case on the http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_refund wiki pages, but first when the case is all over. It's now almost one year from the beginning of this case and nothing significantly cheering happend.

    What would you suggest me to do?

    I'm glad I'm not the only one who is dealing with such a complicated
    problem.

    Yours sincerely
    Jan Pacner
    Czech Republic


    Odpoved na sebe nenechala dlouho cekat.

    Pondělí, 18. dubna 2011 - 16:23:52
    Re: [Office] Windows refund and troubles around...


    Hi Jan,

    Thank you for contacting us.

    I am writing to you from France where AFUL's racketware workgroup has had some successes tirelessly working on the issues of software bundling in the past ten years.

    I would suggest you a few things:

    1) subscibe to the English speaking Racketware discussion list:
    https://listes.aful.org/racketware-wws/

    2) get in touch with a local Czech consummer organisation or, better, a Czech Free Software user group. Someone able to give you help and guidance on how to work your way in the Czech court system.

    3) find out about the specifics in your country's transposition of the EU directive 2005/29/EC concerning unfair business-to-consumer commercial practices. As an EU citizen you can also go to court asking for the original directive to be applied.

    http://ec.europa.eu/consumers/rights/index_en.htm
    http://ec.europa.eu/consumers/rights/docs/transpos_laws_cz.pdf

    4) find out if there is any existing Czech case law on bundled sales even outside of computer software sales.

    I can assure you the FFII and AFUL's racketware workgroup are willing to cooperate with any organisation that will help you in your fight.

    Unfortunatelly, from our experience, the only option is to rely on individuals willing to fight a long court battle.

    On the bright side, just so you know, we recently had a twin victory in France's Cour de cassation (the highest jurisdiction). One victory against an OEM and one against a high street store.

    We are looking forward to work with you.

    Regards,
    Le vendredi


    Nakonec bych rad ocenil kvalitu prispevku v diskuzi!
    Zajemcum urcite doporucuji precist alespon predmetne prispevky, na ktere jsem reagoval ja a diskuzi s otulou, na niz naleznete odkazy v mini vycucu.
           

    Hodnocení: 81 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.9.2010 20:46 nightfish | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nešlo by na závěr přidat krátký výcuc? Přece jenom komu by se těch 50 kB žabomyších válek chtělo číst...
    belisarivs avatar 7.9.2010 21:07 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Vycuc:

    "Vyjebali s nim."
    IRC is just multiplayer notepad.
    ________________ avatar 8.9.2010 02:22 ________________ | skóre: 5 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    nikto s ním nevyjebal nikto ho predsa nenútil kupovať si počítač za takých podmienok aké určil výrobca. keď sa mu nepáči má 2 možnosti:
    1. nekúpiť počítač.
    2. kúpiť počítač bez Windows (http://www.apple.com/cz/)
    8.9.2010 07:36 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    OMG co je to za logiku? takze kdyby sis (bez donuceni) koupil pocitac a doma zjistil, ze nefunguje, tak by to nebyl problem prodejce, protoze te ke koupi nikdo nenutil?
    Jendа avatar 9.9.2010 22:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Pokud jsi před koupí věděl, že je počítač nefunkční (on věděl, že jsou na něm widle), tak ano.
    belisarivs avatar 8.9.2010 08:45 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Picovina.

    Licence mu umoznuje widle vratit. Je to tam tolikrat psane, ze me prekvapuje, ze sis toho nevsimnul.

    Navic, prodavat 2 odlisne a na sobe nezavisle vyrobky dohromady bez moznost volby smrdi vazanym prodejem.
    IRC is just multiplayer notepad.
    8.9.2010 14:44 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jo, je to vázaný prodej, ale dokud to u nás budou dělat všichni prodejci, tak my zákazníci máme smůlu. V zákoně je totiž v paragrafu o vázaném prodeji magická formulka "pokud to není obvyklé", která tohle vyjebávání se zákazníky ve spoustě případů legalizuje.
    8.9.2010 15:24 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Zase by pak někdo mohl požadovat prodej notebooku bez pevného disku, protože už má svůj. Vázaný prodej notebooku (který funguje i bez disku) s diskem, fuj, zakázat! Jak tohle rozlišíte od softwaru? Jedině možná tak, že disk lze oddělit a používat zvlášť, což u OEM Win nejde.

    Jinak prodejci jsou v tomhle podle mě docela nevinně. O tom, jestli se k počítači dá "povinně" Windows, rozhoduje hlavně výrobce. A jeden prodejce nebo nějaký český distributor není dostatečná páka, pokud by výrobci za počítač bez OS slíbil o 2 % vyšší odbyt (víc by to nejspíš nebylo). Na nějaký tlak ze strany Microsoftu bych to taky nesváděl, plno výrobců dodává notebooky bez OS, i když bych si z nich třeba žádný nevybral.
    8.9.2010 16:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Myslím, že by to měla vyřešit EU speciální směrnicí, která by zakázala vázaný prodej jmenovitě produktů Microsoftu, a to z důvodu zneužití dominantní pozice na trhu a jiných ilegálních obchodních praktik. Někdo by mohl nějak namítnout, že to je nespravedlivé a že by stejná pravidla měla platit pro všechny, ale já si naopak myslím, že toto by bylo nejspravedlivější řešení, protože by bylo zacílené na nápravu jednoho konkrétního pokřivení trhu (ke kterému došlo kvůli nezákonnou a nemorální cestou) aniž by došlo k omezení ostatních. Alternativně, uvažuju, že by mohl platit zákon, který by říkal, že má zákazník právo v případě nesouhlasu s licencí na předinstalovaný software vrátit tuto licenci výměnou za cenu, za kterou se obdobné licence prodávájí zvlášť. Preferoval bych ale cílenou ťafku Microsoftu, protože otázka Windows je unikátní.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    8.9.2010 18:45 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Resit (a hlavne VYresit) problem na urovni EU bych si pral - mozna to k tomu i dojde (i kdyz na to si zatim neverim...).
    8.9.2010 16:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Zase by pak někdo mohl požadovat prodej notebooku bez pevného disku, protože už má svůj.
    Ovšem disků na rozdíl od windows není nikdy dost :-D. Jinak proč ne, klidně bych takovou nabídku bral.
    O tom, jestli se k počítači dá "povinně" Windows, rozhoduje hlavně výrobce.
    To je divný, výrobce je třeba v zahraničí a jestli chápu multijazykovost windows, tak se musí nainstalovat speciální česká verze.
    8.9.2010 16:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    OMG to by byl hrozný svět, kde by byly VŠUDE předinstalovány wokna.
    8.9.2010 18:46 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dobry den, dekuji za reakci. Vase znalost zakona me udivuje. Mohl byste me prosim nasmerovat kde se konkretne tato "magicka formulka" da najit? Rad bych to prostudoval.

    Predem dekuji.
    8.9.2010 19:27 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jak jsem jiz psal v ostatnich prispevcich. Tyto podminky (jak je chapete vy) mi nebyly znamy. Tyto dve licence ano - ale nikde nebylo napriklad napsano (a nic takoveho jsem NEpotvrzoval pri koupi a take nic takoveho neni uvedeno v kupni smlouve atd.), ze budu muset potvrdit obe licence, abych mohl produkt "naplno" pouzivat atd. Tudiz to byla pro me "novinka" a to samozrejme meni situaci...
    7.9.2010 21:13 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Je tam - avsak trosku smutny.
    7.9.2010 20:50 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    to u z krouzkem je udesny, nekritizuju normalne gramaticky veci, ale todle fakt silny kafe sorry
    7.9.2010 20:51 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    teda u s krouzkem :)
    7.9.2010 21:21 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Uz je to opravene. Delal jsem to velice narychlo, proto na zacatku zadam o shovivavost a v zaveru o pripominky - takze dekuji za rychlou reakci. Jinak ten prvni mail jsem psal jeste v zapalu horlivosti (po prvnim spusteni ntb) a tak jsem se upsal - nejak moc jsem si zvyknul psat bez diakritiky diky dvorak layoutu (btw ten doporucuji - toto "neceske" psani je snad jedina nevyhoda).
    lucorp avatar 7.9.2010 20:54 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    ... chytit zakaznika a vytret si s nim r.t ...
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    Sleep_Walker avatar 7.9.2010 20:57 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nevim zda to k necemu bude, ale drzim palec v tehle svate valce. A zavidim Vam Vase nervy a mnozstvi volneho casu.
    7.9.2010 21:15 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Diky. Cas to stoji - ale maily stoji casu nejmene. Nejhorsi bude udrzovat treba tento blogovy zapisek ;)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 7.9.2010 21:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Cesta přes EULA je zajímavá, ale ve výsledku ne až tak užitečná pro "masy". Průlomem by bylo dosáhnout vyjádření/rozsudku, který by v zájmu ochrany hospodářské soutěže věc postavil mimo zákon.
    7.9.2010 21:17 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Souhlasim - bohuzel jsem zatim nedostal vyjadreni UOHS, takze nemuzu delat zavery. Kazdym dnem ho musim dostat (jinak by nestihli tech 30 dnu). Take uvazuji o podani zaloby, ale zatim jsem s pravniky nemluvil - proto jsem posilal dotaz na SOS.
    Kamil Páral avatar 7.9.2010 22:56 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    7.9.2010 21:50 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Proc nikdo nikdy jednoduse nenapise, ze uz ma licenci Windows kterou si na dany pocitac nainstaluje a proto odmita platit za dalsi. To by totiz podle mne neproslo ani pres COI.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    7.9.2010 22:48 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    vzdyt ti to nikdo ke koupi nenuti, nebo jo?
    8.9.2010 07:42 derf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    a jak to souvisi s tim, ze nesouhlasi s EULA? prodejce ruci za to co prodava v kazdem pripade, takze jestli te ke koupi nuti nebo ne je zcela irelevantni...
    8.9.2010 20:43 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dopadlo by to úplně stejně, skončil by na odstavci "pokud jste sw získal předinstalovaný (což oni chápu jako "nekoupil"), hw můžete používat, ale sw nepoužívejte".
    7.9.2010 21:55 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Možno by bolo dobré spraviť zbierku a predať vec súdu a právnikom. Pred určitou dobou tu bola zbierka na datové schránky a podarilo sa vybrať slušnú sumu. Tiež možno skúsiť aj na medializáciu prípadu (Čierne ovce a podobne).
    Nicky726 avatar 7.9.2010 22:29 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jen dál do nich. Máš mé sympatie.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    7.9.2010 22:46 pok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Proč jste si nekoupil systém bez OS? Pokud jste objednával přes internet, proč jste během 14 dnů neodstoupil od smlouvy? Každopádně, pokud se domníváte, že Vaše práva byla poškozena, domáhejte se jich u soudu. Je to sice zdlouhavé řešení, ale lepší než řešení tohoto problému například s SOS či ÚOHS, které jej stejně nevyřeší.
    7.9.2010 23:13 baba Havrankova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    mozna tomu nerozumim, ale neni spis problem v tom, ze nesouhlasi s EULA a tim padem nechce pouzivat ms windows a vyuzit sveho prava neinstalovat tento os a vratit penize (tak jak se pise v EULA)? proc by mel hned odstupovat od smlouvy???
    xkucf03 avatar 7.9.2010 23:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Leda soud
    Potíž je v tom, že oni mu to vrácení nabídli (i když za symbolickou stovku) a on ho nepřijal. Nikde není psané, za jakou cenu se mají licence vracet. S tím může pomoci opravdu jen soud – poukazovat na běžné ceny těchto licencí na trhu a soudit se a soudit se, dokud budou člověku stačit nervy a peníze… bohužel, takhle to tu funguje.

    Kdo má dost času, může prudit prodejce a ukazovat jim, že existuje poptávka po počítačích bez Windows – vybírat si notebook, skoro si ho koupit, a pak říct, že s licencí Windows si ho nekoupím. Případně bombardovat obchodní oddělení prodejců dotazy na notebooky bez OS. Případně vracet zboží v dvoutýdenní lhůtě a přitom jim říct, že počítač je to sice fajn, ale microsoftí licence je pro mne nepřijatelná.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    tomboytom-deviant avatar 7.9.2010 23:11 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tohle je zajímavé téma.

    Mě se nelíbí fakt, že zákazník není při nákupu (asi) informován, s čím musí souhlasit, aby měl daný přístroj takovou a makovou funkcionalitu, která je uvedena v popisu výrobku a pod. Kdyby však zákazník byl při nákupu informován, že tenhle výrobek se prodává pouze s tímto vybavením a fungovat bude pouze pokud budete s tím a oním souhlasit, tak by bylo vše OK. Vy by jste si tento výrobek určitě nekoupil, není Vám po vůli s licenčními podmínkami od MS souhlasit. Šel by jste a koupil by jste si jiný výrobek, bez toho Vámi nechtěného vybavení.

    Je tu však ještě něco, čeho se obávám. Že patříte k těm lidem, kteří by chtěli po "vyšší moci" (stát, EUSR) aby někomu přikazovala, jak se na volném (už asi ne) trhu chovat. Tzn. Spotřebitel je blbý a tupý, neumí na trhu dát jasně najevo svou poptávku a je potřeba aby za každých okolností byl zajištěn výběr dodavatele mouky v koláči, vajíčka v bagetě, volantu v autě a OS na počítači.

    Jezekus avatar 7.9.2010 23:19 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tady bych viděl problém spíše v tom, že daný HW _NELZE_ koupit bez OS od jedné nejmenované firmy, protože jinak předpokládám by se tak stalo.
    tomboytom-deviant avatar 8.9.2010 00:21 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu

    Nechcete mi zde tvrdit, že zákazník (smluvní strana) má mít ze zákona právo diktovat prodejci (smluvní strana) své podmínky jinak než svobodnými tržními mechanizmy? tzn. koupím/nekoupím.

    Že tu musí být nějaká regule, která nakáže možnost volby OS, stejně jako se tomu stalo u prohlížečů u na windows.

    Fluttershy, yay! avatar 8.9.2010 00:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Vázaný prodej je u nás AFAIK nelegální. Stejně jako prodej většiny třeba zkaženého jídla (to je taky špatně?).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 9.9.2010 22:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Stejně jako prodej většiny třeba zkaženého jídla (to je taky špatně?).
    No, pokud bys byl předem informován, že je to zkažené (a případně i označené příslušnou nálepkou), tak zase proč ne.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2010 22:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Co na to hygiena?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 9.9.2010 23:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To stejné jako na různé jedovaté látky, které se prodávají v drogeriích?
    Nicky726 avatar 8.9.2010 00:43 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    ...svobodnými tržními mechanizmy...
    Ale no tak... Ono to s těmi svobodnými tržnímy mechanizmy není tak žhavé.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Jezekus avatar 8.9.2010 02:25 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Myslel jsem, že svoboda je právě o možnosti volby a ta zda podle mého chybí (můžu si vybrat jestli s Windows nebo s Windows)
    Nechci nikomu nic nakazovat, tak jsem to nemyslel na druhou stranu pokud přímo v lic. ujednání je vypsána ona možnost, že pokud se mi SW nelíbí můžu ho BEZ HW vrátit tak proč to neudělat pokud daný SW nechci, že?
    Jendа avatar 9.9.2010 22:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Myslel jsem, že svoboda je právě o možnosti volby a ta zda podle mého chybí (můžu si vybrat jestli s Windows nebo s Windows)
    No jo, ale co s tím, když HW bez Windows skoro nikdo nechce (pár procent pošuků v tričku s tučňákem je v marketingu mainstream notebooků nikdo)?
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2010 22:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    EmperorLinux zřejmě prosperuje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 9.9.2010 23:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No vidíš, tak si kupuj od nich.
    10.9.2010 02:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jen počkej, až se z PC stane něco jako PS3 konzole :-P.
    Jezekus avatar 12.9.2010 01:07 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To je jasné, já to beru. Měl jsem asi kliku, když jsem kupoval ntb, koupil jsem Fujitsu-Siemens bez OS :-)
    Pravdou je, že pokud bych měl neomezené finanční možnosti asi bych bohužel také skončil s kusem, který bez OS koupit nepůjde :-(
    8.9.2010 19:49 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Mate pravdu - nikde jsem nebyl informovan (natoz seznamen) s tim, ze budu muset odsouhlasit "tyto" konkretni licence (ktere by si zakaznik mohl predem procist). Tudiz mohu uplatnit veskere info, ktere v tech licencich najdu.

    Jinak se samozrejme sam nepovazuji za cloveka, kteri chteji po "vyssi...

    Mozna me vidite jinak - je dobre, kdyz existuje vice nazoru na jednoho cloveka/vec.

    Jinak si dovolim osobni poznamku. Netroufnul bych si prirovnavat operacni system svou slozitosti a vubec vsim co k tomu patri k vajickam, mouce, volantu apod. Rekl bych, ze to je "uplne jina dimenze" problemu.

    Dekuji za pochopeni.
    xkucf03 avatar 7.9.2010 23:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dávám dobré hodnocení za vytrvalost a odvahu :-)

    Jinak se ale obávám, že tenhle případ nedopadne úspěšně. IMHO jediná cesta je politická – prosadit, že v rámci férové hospodářské soutěže se počítače nesmí prodávat společně s operačním systémem, resp. že zákazník má právo licenci odmítnout už při koupi.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    tomboytom-deviant avatar 8.9.2010 00:29 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu

    Co je férové na situaci, kdy se stát začne míchat do toho, co je obsahem produktu, který na trhu prodáváte.

    Fér je v tomto případě informovat zákazníka o licenčním ujednání a o dopadech jeho odmítnutí (tzn. že to nenaběhne aby si mohl kliknout na modré é) při uzavírání obchodu. To je fér. Jestli někdo dá zákazníkovi možnost výběru OS, udělá to tam, kde se mu to vyplatí, a sem tam se tomu tak i děje. Ale nepřicházejme proboha z dalším regulačním opatřením.

    Fluttershy, yay! avatar 8.9.2010 00:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Co je špatného na regulaci monopolu nebo standardizaci, šéfe?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Shadow avatar 8.9.2010 22:52 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Já osobně bych uvítal obecnou možnost přijít k výrobci a dožadovat se kompenzace za nepoužitý OS. Už jen proto, že na rozdíl od kterékoliv jiné komponenety jsou Windows neprodejné, tzn. pokud třeba nechci HDD, tak ho extrahuju a prodám nějakému zájemci, ale pokud nechci Windows, tak tuto možnost nemám, resp. příjemce této licence nebude daný SW používat legálně (licence je vázaná na ten konrétní notebook a jinde se použít nesmí).

    Nelíbí se mi sice státní zásahy do fungování trhu, ale je-li trh deformován skoro-monopolem, pak zde klasické tržní principy dost dobře nefungují, tudíž zrovna zde bych se regulačnímu opatření nebránil. I když je samozřejmě otázka, jak konkrétně by bylo realizované.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    9.9.2010 17:42 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Se vsim naprosto souhlasim. Akorat by to chtelo nejen "prijit k vyrobci...", ale take napr. napsat vyrobci s ofocenou kopii kupni smlouvy apod.
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.9.2010 23:46 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na zvraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    viz tirulek komentáře
    8.9.2010 19:44 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na zvraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Velice se omlouvam, ale nepochopil jsem titulek. Mohl by jsi mi to prosim priblizit?

    Diky moc.
    9.9.2010 18:01 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na zvraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    amigův vtípek, neřeš ;-)
    Baník pyčo!
    9.9.2010 18:21 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na zvraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    ok :)
    8.9.2010 00:16 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Pokud tolik touzi po vraceni celeho notebooku, nevidim duvod proc notebook pul roku nebootovat z flasky a pak si teprve precist dotycnou licenci.

    Pokud pouzity notebook neakceptuji zpet podle OEM licence, je to podle me dobry duvod k reklamaci. Koupil jsem notebook s OS, ale ten ani nenabootuje, vzdy zvadne po kliknuti na tlacitko 'nesouhlasim'.

    Navic odmitnuti reklamace musi pisemne zduvodnit. A mit cerne na bilem ze nerespektuji OEM smlouvu... hodne zajimave.

    8.9.2010 01:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    +1, jestli to je možné po půl roce vrátit, tak bych šel do toho.
    8.9.2010 08:06 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Mozna by bylo zajimave se obratit na M$ s tim, ze LENOVO odmita plnit povinosti, ktere mu licensni smlouva dava.

    Jinak existuji v EU rozsudky, ktere neridili (mimo jine prave IBM/Lenovu) zaplatit zakaznikovi cenu krabicove verze, protoze soud dospel k zaveru, ze OEM je bezne nekoupitelna (nelze oficielne koupit bez HW) tudiz cast jeji ceny je zahrnuta v marzi z HW a tudiz cena systemu = cena krabice.
    8.9.2010 19:23 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Na M$ se jiz v minulych pripadech obraceli, ale oni to znovu prehodili jako horky brambor Lenovu. Tudiz mi prislo trochu bezpredmetne se o to znovu pokouset.

    Jinak o rozsudcich v EU vim maximalne o pripade v Polsku. Jestli vite o dalsich, tak je prosim zminte v teto diskuzi. Rad bych si je nastudoval.

    Dekuji
    frEon avatar 9.9.2010 13:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    ms se na tebe vykasle, s tim, ze tam pise, ze pokud s eulou nesouhlasis, mas se zeptat prodejce, jestli te posle do haje nebo ne. Bohuzel eula uz nerika, jak ma prodejce postupovat, tudiz, pokud podle podminek prodejce penize nevraci mas smulu a je to bez jakehokoliv rozporu s eulou.

    Talking about music is like dancing to architecture.
    9.9.2010 17:37 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak nejak to je. Avsak v mem pripade hraje velkou roli jeste to Licencni ujednani Lenovo...(viz blog)
    19.4.2011 00:09 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To si špatně vykládáte. Z právního hlediska ten odstavec z EULA totiž znamená, že prodejce takové zásady mít musí a tedy musí místo licence nabídnout přiměřenou hodnotu v penězích nebo zboží, jinak by tam muselo být uvedené „pokud takové zásady má“.
    8.9.2010 08:43 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Presne tak. Ked im zacnu ludia vracat cele notebooky, tak si to mozno uvedomia - to je pre nich cista strata.
    belisarivs avatar 8.9.2010 09:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Ked im zacnu ludia vracat cele notebooky
    A to je prave jadro problemu. Byl jeden. Kolik dalsich takovych bude?

    Leda ze bychom udelali narazovou akci. Seslo by se treba 10-20 lidi, koupili bychom notesy a ty pak vratili.
    IRC is just multiplayer notepad.
    8.9.2010 11:35 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jeste me napada ze notebook se vlastne muze poskodit uz prvni tyden po koupi. Tzn spadne na zem, nekdo mu odmontuje display na nahradni dily... Proste jim rekni ze stroj neni v puvodnim stavu a nemuzes ho vratit.
    8.9.2010 18:48 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dobry den, velice se omlouvam, ale jsem nechapavy clovek. Mohl byste to prosim nejak vysvetlit? Byl bych vam za to velice vdecny, protoze to vypada jako velice zajimava myslenka.

    Predem dekuji.
    9.9.2010 14:44 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Trvaji na vraceni notebooku, ty ho ale nemuzes vratit v puvodnim stavu, protoze je tam nejaka prekazka (napriklad ti spadl na zem). Notebook je porad funkci, tzn ze muzes neodsouhlasit EULU.

    Lenovo pravdepodobne nabidne castecnou kompenzaci za rozbyti notebooku (tzn vrati treba jen pulku penez), s tim ale ty nemusis souhlasit. Podle MS EULA (ne Lenovo licence) jsou ale nuceni akceptovat vraceni OEM Windows. Tzn vraceni pouze jedne casti ktera neni poskozena (Windows) je predpokladatelny krok.

    Druha cast je, ze notebook by melo byt mozne vratit po roce uzivani (po neodsouhlaseni s EULA). At uz v reklamaci nebo alespon vraceni penez za licenci). Ty si tak muzes uzivat notebook zdarma.

    Pointa je proste v tom jim zneprijemnit vraceni celeho notebooku.
    9.9.2010 17:31 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Mnohokrat dekuji za podrobne vysvetleni. Bylo by to hezke, ale tento notebook (HW) se mi velice libi za tu danou castku, za kterou jsem ho zakoupil, tudiz vubec nemam v planu ho "vracet". Ale jinak to je velice zajimava metoda. Ma to vsak jeden hacek - potrestan by byl distributor/prodejce a ne Lenovo :(, coz neni mym cilem (zejmena, kdyz jsem se nyni nestastnym slapnutim vedle nepohodl se reditelem zlinske pobocky Lenovo - o tom snad jeste dnes stihnu doplnit informace do blogu).

    Sledujte tento blog dal, protoze jsem prave dnes dostal konecne oficialni vyjadreni od UOHS (predem prozradim, ze podle UOHS je vse OK) a dale se o to budu zajimat a usilovat o vraceni...
    9.9.2010 18:26 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Zil jsem v domeni ze jsi notebook koupil primo od Lenova, urcite by to celou vec zjednodusilo (takhle si te mohou prehazovat jako horky brambor).

    Sledovat to nebudu, ja notebooky kupuju vyhradne second hand, takze me to zas az tak moc nezajima. Navic si myslim ze nemas potrebne predpoklady, tvrdohlavost a vzdelani, to dotahnout do konce (zaloba).
    9.9.2010 19:14 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Primo od Lenova to koupit nejde. Jde to jenom od business partneru a ten, od ktereho jsem nakoupil byl te nejvyssi urovne (takze velice uzce spjaty). Jako horky brambor si to nastesti zatim nikdo neprehazoval.

    Jinak second hand mi nevyhovoval z nekolika duvodu - zejmena s funkcionalitou byly problemy (mel jsem vyssi naroky na HW). Vzdelani na to opravdu nemam, ale tvrdohlavosti by se snad naslo dost (vsak uvidis - nezapomen, ze 1) nezverejnuji vse (zaloba...) 2) to co zverejnuji je nekdy se slusnym zpozdenim).

    Ale diky za reakce, ktere mi zase trosku pomohly.
    8.9.2010 19:58 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dobry den,

    vas napad se nepouzitelnosti notebooku ("zvadnutim") po neodsouhlaseni EULA a Licencnich podminek Lenovo se mi zda velice zajimavy. Pravdepodobne to co nejdrive vyzkousim (i kdyz to ma hacek - notebook byl posledni ze vsech skladu Lenovo pobocek v CR, protoze to byl starsi model T500, tudiz kdyby nahodou reklamaci prijmuli, byl by z toho veliky problem - zaprve bych na 99% dostal notebook ekvivalentni cenou a ne vykonem/funkcemi a zadruhe netusim co bych delal ve skole (FIT) bez notebooku :().

    Kazdopadne mnohokrat dekuji za tip.
    8.9.2010 22:41 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Na FIT jsou výborně vybavené a dostupné učebny (+ knihovna). Jó, teď už je to v klidu, ale před pěti lety to bylo ještě jiné.
    9.9.2010 12:44 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak napred napis tomu managerovi. S vymenou za jiny typ notebooku musis souhlasit, pokud nesouhlasis tak ti maji vratit prachy. A reklamaci nemusis uplatnit okamzite, ale az vyjde novy model... A mozne se tu najde nekdo z Brna kdo by ti pujcil nahradni.
    9.9.2010 17:40 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No, popravde receno neverim, ze bych dostal vymenou vykonove a funkcne ekvivalentni typ. Vraceni penez je tez nevyhodne, protoze jsem ten ntb koupil za velice vyhodnou cenu.

    Co se zapujceni tyce, tak bych se opravdu stydel... A asi bych si to netroufnul (co kdyby se neco nestastnou nahodou stalo, tak to platim atd. - na me moc velky risk).
    9.9.2010 14:52 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jeste jedna vec. Lenovo muze argumentovat s tim ze na Windows se zaruka nevztahuje. Stejne tak muzou argumentovat s tim ze 'windows proste nemas pouzivat'. To je ale napsane v EULA, se kterou ty nesouhlasis, tzn nevstoupila v platnost.

    Pokud si nepodepsal/neodklikl neco jineho , tak plati standardni kupni smlouva, ktera ti zarucuje 'ocekavanou funkcnost'. V pripade Windows to je ze budou 'okynkovat', coz nedelaji :-)

    Poradne si prolez web. Je mozne ze jsi s EULA uz souhlasil pri nakupu, napriklad kliknutim na 'souhlasim s kupnimi podminkami'.

    Pokud ale pri nakupu notebooku musis souhlasit s EULA a dalsimi podminkami primo na webu, je to dobry podmet pro CIO. Webove shopy jsou docela regulovany a dost veci nemuzou dat na web. V tomhle ale uz trochu tapu, neznam aktualni upravu.

    BTW: Ekonomka neni zas tak blba, dva semestry prava se obcas hodi ;-)
    9.9.2010 17:35 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Pri nakupu jsem nikde nic nezaskrtaval (tudiz COI s tim nemuze nic delat), tudiz me zajima jenom kupni smlouva.

    Jinak bych rad tech par semestru mel take za sebou, ale nebyl cas a pravdepodobne jeste tak 3 roky nebude :(

    Ale dekuji za "odborny" napad.
    belisarivs avatar 8.9.2010 08:51 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Drzim palce.

    Na ty kecy o tom jak Windows je dle jeho mineni jediny system co dokaze vytizit ten notes bych akorat utrousil jedovatou poznamku, ze to potom asi nebude tak kvalitni system jak tvrdi protoze pocitac by mely vytizit apliace a ne system samotny :-D
    IRC is just multiplayer notepad.
    8.9.2010 09:25 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Držím palce! Pouze upozorňuji na chybu ve výpočtu:

    Tato licence má hodnotu někde okolo 2900Kč bez dph (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70093). Tuto částku samozřejmě nedostanu, protože Lenovo jistě tyto licence kupuje za sníženou cenu přímo od firmy Microsoft (dejme tomu o 30% levněji). Ale i tak činí 70% z 2900Kč mnohem více než jenom 100Kč!

    Při odběrech Lenova bude cena za Win ne se slevou 30 %, ale se slevou 70 % z koncové ceny, takže Lenovo může mít uvedené OEM Win tak za tisícovku. Je to reálná cena - i u nás jsou firmy, které to mají za patnáct stovek.

    Osobně si myslím, že argumentovat takto cenou je irelevantní. Spíš bych se snažil dosáhnout zvrácení toho dementního tvrzení o tom, že "licenci nejde odstranit, protože by se poškodil štítek" - to je do nebe volající hovadina z hlediska zákazníka a zřejmě i zákona.
    8.9.2010 09:53 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Hmm, taky me to sere, ale zrejme to bude opravdu v poradku. Koupil jsi notebook za cenu X a k tomu jsi dostal Windows 7 pro ten notebook zdarma (a batoh zdarma). Jestli ty Windows budes nebo nebudes pouzivat je tvoje vec, stitek si muzes sloupnout, Windows smazat, ale k notebooku byly zdarma, takze nic nedostanes. A jestli byla cena notebooku o neco vyssi, nez u jinyho prodejce, nebo u jiny znacky, tak sis mel koupit jinej.

    Na druhou stranu, takhle MS hezky zvysuje prodejnost svych Windows. Takze mozna by stalo za to ty Windows vracet, trebas i zadarmo, ale nechat vystavit nejakej doklad, ze Windows se seriovym cislem XYZ byly vraceny. Ale jestli to MS nekam do statistiky zanesou, to asi tezko.

    Tady je ale jenom videt, ze Windows ve skutecnosti nestoji vubec nic, kdyz je MS muze davat na notebooky zadarmo, aniz by vedeli, jestli to nekdo pouzivat bude nebo ne a nevraci penize za nevyuzivane licence.

    Na druhou stranu to docela sere, ze by ten notebook mohl byt jeste levnejsi, kdyby do toho nesrali prodejci ty Windows.
    8.9.2010 19:20 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Souhlasim s tebou. Akorat jednu vec mas spatne. Ty Windows jsem NEdostal zadarmo, nybrz jsem je hezky zaplatil. Nikde ve smlouve ani v ujednanich a ani v e-shopu nebylo napsano, ze ty Windows jsou k ntb zdarma. Tudiz to meni situaci...
    Jendа avatar 9.9.2010 22:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    BUG: batoh může prodat/dát kamarádovi, Windows ne.
    kotyz avatar 8.9.2010 10:06 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    takhle dlouhej a nudnej blog ani slavnej JJ nikdy nenapsal :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.9.2010 19:18 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Omlouvam se za nudu. Ale nevedel jsem kde to zverejnit. Tak jsem se "opicil" po jinych, kteri to take publikovali timto stylem. Tudiz neni v zadnem pripade cilem psat "blog" (ve smyslu jako ho chapes ty ;)), nybrz podat detailni info (proto tak dlouhe) o prubehu (proto take seredna uprava).

    Dekuji za pochopeni.
    kotyz avatar 8.9.2010 20:58 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    no prave, ze to tu uz bylo nekolikrat a ani to nebylo takhle dlouhy ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.9.2010 21:35 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jenomze to, co tu jiz bylo, tak nebylo tak komplexni a hlavne vubec ne dotazene tak daleko... (proto ta delka). Jsou tam totiz IMHO obsazeny snad veskere problemy/otazky, ktere jsou relevantni! Nic dalsiho smysluplneho nevymyslis :(
    kotyz avatar 8.9.2010 22:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    stejne to cely nebylo k nicemu, protoze ti nic nedaji a soudit se s nima nejspis nebudes a ikdyby tak s nejvetsi pravdepodobnosti nic nevysoudis ...

    celej blog by se dal shrnout do "zkusil sem to a neuspel sem, vykaslete se na to, nema to cenu" ...

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.9.2010 22:35 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    My se asi neshodneme :)

    K nicemu to neni, protoze jak vidis na to mnoho lidi reagovalo a ja se dozvedel neco noveho atd. Krom toho se mnoho zainteresovanych lidi dozvedelo jak na tom momentalne jsme v tomto typu pripadů. O soudu radsi nic nepisi - to si zatim vsechno nechavam pro sebe. Jak rozhodne soud nikdo predem nevi a vedet nemuze. A jako posledni vec bych podotknul, ze jsem zamerne nic neshrnoval, protoze bych tim veskere snazeni hodil okamzite pod drn...

    Pokud se ti to neibi, tak to necti - asi nejsi dostatecne zainteresovany :) (neber si to zase tak osobne).

    Mej se hezky a hlavu vzhuru nad nepovedenym blogem!
    kotyz avatar 8.9.2010 23:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    ja to taky necet (aspon ne cely) ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.9.2010 10:22 KaRLiKCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu

    Jak jsi uvedl, tak v podmínkách jsou následující body (asi mimo spousty dalších):

    Pokud nesouhlasíte s těmito podmínkami, softwarový produkt (softwarové produkty neinstalujte, nestahujte a nepoužívejte)

    a) Pokud jste softwarový produkt (softwarové produkty) zakoupili a zaplatili jste licenční poplatek, vraťte softwarový produkt straně, od níž jste produkt zakoupili, aby vám mohla být vrácena nebo připsána částka, kterou jste zaplatili.

    b) Pokud jste získali softwarový produkt předinstalovaný nebo vám byl poskytnut spolu s hardwarovým produktem Lenovo, hardwarový produkt může nadále používat, nikoliv však softwarový produkt řídící se touto smlouvou.

     

    Jenže ty body jsou psané samostatně a je třeba i tak chápat. ČOI má tak pravděpodobně asi pravdu.

    Pokud s podmínkami nesouhlasíš, tak SW nepoužívat, zde není co řešit a teď k těm možnostem co dál.

    a) SW jsi nekoupil, takže možnost vrácení peněz zde asi není. Pokud máš ale na faktuře i nákup SW, tak samozřejmě žádat peníze zpět.

    b) Sem asi patří Tvůj případ. SW jsi měl předinstalován (ne zakoupen). Jelikož jsi ale nepřijal licenční ujednaní, tak jej nesmíš používat. HW můžeš používat nadále. O vrácení peněz není v tomto případě řeč a pravděpodobně tak není ani nárok.

     

    Co se soudu týká, tak moc úspěchů nevidím. Prostě ty dva body nelze svázat do jednoho. Nicméně možná udělali chybu s tím, že Ti nabídli těch 100,- Kč. Protože tím tvrdí, že máš na vrácení peněz právo (ale já jsem ho v těch dvou bodech nevyčetl). Najít právníka, který z nich vytluče víc asi bude nemožné, protože hodnota toho SW není snad ani těch 100,- Kč :-) I přesto, že se prodávají dráž :-(

    8.9.2010 11:30 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Rekl bych ze tam jsou dve licence, jedna od Lenova (tu odklikl) a z ni citujes. S druhou OEM od Microsoftu nesouhlasil, ta rika ze ma Windows vratit tam kde je ziskal. Tu take poslal COI
    8.9.2010 18:54 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Ne, obe licence se mi zobrazily na jedne strance. Z teto stranky jsem se jeste nikam nedostal (zadnou z techto licenci jsem nepotvrdil). Nesouhlasim s EULA, ale k argumentaci vyuzivam relevantni odstavce z obou licenci.
    8.9.2010 19:16 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jelikoz vychazis z jineho postulatu (ze jsem dostal Windows zadarmo, coz neni pravda) a proto tvuj usudek nemuze byt pravdivy. Ja je koupil spolu s notebookem (takto to bylo napsane v kupni smlouve a i v e-shopu, kde jsem to kupoval.

    Jinak tyto dva odstavce chapu uplne stejne jako ty - naprosto samostatne a nezavisle na sobe, kdezto COI jako "bud a nebo".

    Jeste pro upresneni uvedu, ze obe licence se mi zobrazily jedne strance pod sebou, u kazde checkbox. Dal jsem se nedostal, protoze jsem doted s notebookem nic nedelal.
    corwin78 avatar 8.9.2010 11:13 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Velmi Vám držím palce. Lenovo je bohužel firma, která na jednotlivého zákazníka úplně kašle. To co jím dělá byznys jsou velcí korporátní zákazníci a těm jsou dokonce ochotní, světe div se, dodat laptopy i bez OS. Jako jednotlivec nemáte šanci, a to je třeba změnit. Bohužel bez tlaku buď velkého množství lidí nebo státních orgánů to nepůjde.

    Naše firma nakupuje DELLy a velmi mě rozčílilo, že ačkoliv máme celofiremní multilicenci, tak je stejně každý laptop a počítač dodáván s OEM licencí Windows, které se vždy mažou. A tu nejde o pár počítačů, ale asi o 20 000 strojů, které se průběžně obměňují. No řekněte mi, jestli toto není pro Microsoft úžasný byznys a ty statistiky prodejnosti OS pak vypadají jedna báseň. Ostatně na všech nových PC byla OEM Windows Vista, ale firma všude používá XP.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    8.9.2010 11:36 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Rekl bych ze tohle ma vase firma osetrene, pokud mate korporatni smlouvu s Dellem.
    8.9.2010 16:34 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Prečo by mali Lenovo na niekoho kašlať, keď bude skutočný záujem o ich notebooky bez OS, tak ich budú predávať. Pri počte kusov, ktoré sa predajú v ČR/SR sem nosiť každý typ dvojmo nemá ekonomický dovod. Už pri pár desiatkach notebookov (rovnaký typ) sa už oplatí ich doviezť. Rozdiel v cene je viac než sto korún :)
    corwin78 avatar 8.9.2010 16:40 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Stejně to všechno tahají z venku na objednávku. Mrkni třeba na Lenovo web v USA, můžeš si tam naklikat konfiguraci podle sebe, u nás máš na výběr jen pár předpřipravených modelů - vůbec nechápu, proč to u nás nejde stejně, když to dělá stejný Číňan ve stejné fabrice.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    8.9.2010 18:43 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To by bylo krasne... Snad to nekdy prijde i do Evropy...
    8.9.2010 18:58 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To, ze jednotlivci jsou pro Lenovo spise obtiz jsem vedel. Nyni se snazim vyvijet natlak, ale casove limity (a hlavne nyni zacina skola) me docela prekazi. Nehlede na naprosty nedostatek financi.

    Btw vsichni vime, ze to uzasny byznys je, ale prave proto bychom s tim meli neco delat...

    Jinak dekuji za drzeni palcu!
    Jardík avatar 8.9.2010 18:14 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    O co vám jde? Když jste si notebook objednával/kupoval, jistě tam bylo napsáno, že licenci na ten OS obsahuje - s tím jste to koupil a věděl jste o tom předem. Microsoftí EULA jste si mohl předem přečíst také a pokud se vám nelíbila, tak jste notebook nemusel kupovat. To je, jako bych si v obchodě koupil 6 jablek, ale řekl, že se mi nelíbí, jak to jedno vypadá a proto ho jdu vrátit ...
    Věřím v jednoho Boha.
    corwin78 avatar 8.9.2010 18:19 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Zajímavé přirovnání. Na druhé straně, na tom snad není nic divného, když jdete vrátit jablko, které se vám nelíbí. Člověk si nemusí hned u nákupu všimnou všeho.

    Tady je prostě problém, že pokud chcete ThinkPad, tak ho nemáte šanci získat bez Widlí, a to je prostě špatně.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Jardík avatar 8.9.2010 18:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak to výrobci dejte najevo - nekupte to - a jako bonus mu napište, že přišel o zákazníká právě kvůli tomu. Ale na truc to koupit, jak to je a pak nadávat, že to a to nechci ... já sice chápu, že se notebook jako takový líbí, je super, ale SW nechci, ale asi Lenovo o takového zákazníka zájem nemá a pokud o mě zájem nemá, tak si u něj nic nekoupím.
    Věřím v jednoho Boha.
    corwin78 avatar 8.9.2010 18:48 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jak už jsem zde psal v jednom příspěvku, Lenovu na zákazníkovi - jednotlivci absolutně nezáleží. Lenovo žije z velkých firemních zákazníků, kteří ty notebooky bez OS jsou schopni uhádat.

    Btw, když jsem si kupoval před pár lety svoji T61, tak jsem si ty widle prostě vzít musel, jiná možnost nebyla, pokud jsem chtěl ThinkPad. A já ThinkPad chtěl - sice už to není co bývalo za IBM, ale stále je to špička mezi laptopy a jsem s ním maximálně spokojen.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Jardík avatar 8.9.2010 18:58 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jak chceš, mně je to celkem jedno. Mně se každopádně takovéto postupy docela docela hnusí.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2010 19:04 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No a Jardiku, ty porad nenadavas, ze to a tamto neni pro 64bit? Sakra, to je jeste horsi. Ty sis ten 64bit vybral svobodne, nic jsi za nej nezaplatil, vedel jsi, do ceho jdes a mas moznost celej 64bit zrusit a prejit na 32bit.
    Jardík avatar 8.9.2010 19:20 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nechápu souvislost.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2010 19:43 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No, on chtel Lenovo, vedel, ze dostane Windows a ze je nebude chtit a ze je nebude moct vratit. A postezoval si. Tys mu rekl, ze si nema stezovat, ze to vsechno vedel a ze to nemusel kupovat.

    Hrozne mi to pripada jako ty. Vedel jsi, ze na 64bit nektery veci nepujdou. Mohl ses rozhodnout to neinstalovat. Ale presto jsi to nainstaloval, ikdyz jsi vedel, ze s tim budou problemy. No a ted skuhras na svym blogu, kdykoliv ti neco nejde.

    No a tady mu vycitas, ze nadava na Lenovo, ale sam nadavas v naproste stejnej situaci na 64bit:-)
    8.9.2010 19:51 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nezbyva mi, nez reagovat :)

    Oficialne jsem "nevedel", ze je nebudu chtit a je nebudu moct vratit - nikde o tam v kupni smlouve apod. nebylo nic napsaneho.

    Tudiz to meni situaci.

    Dekuji za pochopeni.
    Jardík avatar 8.9.2010 20:02 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Já jsem si koupil 64bit OS proto, aby nekriplil můj procesor víc, než už zkriplený je, abych měl velký virtuální adresový prostor, abych mohl pořádně využít svou RAM (6GB na PC s AMD a 16GB na PC s intelem), atd. Jinak ano, nadávám na 32bit SW, ale nejdu si ho na truc koupit a pak ho reklamovat, protože je 32bit - dám to nejevo svými nadávkami a tím, že si to nekoupím, né tím, že si to koupím a pak nadávám a dělám na ně skoro bububu, že je budu žalovat.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2010 22:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tím, že zavřeš oči nad 32bit částí procesoru ta část nezmizí (možná tak v transmetě by to šlo :-D).
    8.9.2010 18:41 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Ano, ale ja se v me korespondenci ocividne opiram jak o EULU, tak o Licencni ujednani Lenovo. Tyto dve byly zobrazeny pod sebou na te same strance, kterou jsem mel potvrdit...

    Obe licence jsem mel moznost si precist predem. Ale nikdo mi nerekl (nikde v kupni smlouve, ani nikde pri nakupu jsem nic nepotvrzoval), ze se obe objevi pri prvnim spusteni notebooku. Tudiz to byla pro me "novinka" a tudiz jsem se tim mohl ridit.

    Jinak s vami souhlasim. Btw to jablko bych si sel klidne "vyreklamovat", pokud by bylo opravdu pro me "nepouzitelne/nepozivatelne".

    Jo a jako posledni vec - pribaleny system byl 32bit a hw 64bit. Doufam, ze te to presvedcilo :D
    Jardík avatar 8.9.2010 18:46 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    pribaleny system byl 32bit a hw 64bit. Doufam, ze te to presvedcilo
    :-) S 32bit šmejďárnou bych to určitě nekoupil.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2010 20:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No jo, to mi vlastně nedošlo, že ta Vista 7 ma mým Lenovu je asi 32bitová (což je trochu blbý, když mám 4GB RAM). Ono je mi to jedno, protože ty šmejďárnu asi nikdy nepoužiju (pro strýčka příhodu a wineproof windows-only molekulárním software mám XPčka ve Virtualboxu), ale předpokládám, že nelze stáhnout místo 32bitový šmejďárny 64bitovou šmejďárnu a nainstalovat si ji (třeba do toho Virtualboxu) místo ní? Nechápu, jak můžou lidi s Windows normálně fungovat...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    8.9.2010 20:37 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Předpokládáte špatně.
    8.9.2010 21:50 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nevíte někdo, jak se vyvíjí tenhle případ? V Itálii jdou po kompenzaci za předinstalované Windows
    8.9.2010 21:58 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Vubec netusim, ze neco takoveho v Italii "uz" maji. Dekuji za upozorneni. Podle popisu to vypada zajimave. Diky tomu jsem se take dozvedel, ze obdobny pripad byl vyresen ve prospech zakaznika ve Florencii.

    Mrknu se na to poradne, at mam zase sirsi obzory.

    Jeste jednou dekuji.
    Jardík avatar 8.9.2010 22:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak Windows Vista, nebo Windows 7? Minimálně pro Windows 7 můžete nainstalovat 32bit i 64bit verzi se stejným číslem. Pokud jste nedostal média s 64bit systémem, můžete o ně zažádat u MS a za cenu poštovného+balného vám to pošlou.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2010 22:33 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Je to sedum. To není Vista? Vypadá to jako Vista... Platit za poštovný a balný fakt nehodlám. Za ty prachy bych čekal něco jako cdimage.microsoft.com.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jardík avatar 9.9.2010 00:47 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Sory, ale tohle nesváděj tak úplně na MS. Retail verze obsahují obě verze - 64bit i 32bit. Pouze OEM verze se prodávají odděleně a ty si nekupuješ a neinstaluješ sám (pokud ano, tak porušuješ licenci), nadávej tomu, kdo ti systém předinstaloval a kdo ti dal pouze média pro tu jednu architekturu. Třeba ti to lenovo pošle zadaro, či co to máš.
    Věřím v jednoho Boha.
    13.9.2010 13:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Upřesním, že krabicové Visty nejsou obojaké. Je tam jen jedna verze a poznámka, že jestli chceš druhou, tak si máš napsat.
    8.9.2010 23:19 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak Windows zdá se nemají k dispozici ani PAE kernel... Že se vůbec někomu chce se s tím šmejdem otravovat...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jardík avatar 9.9.2010 00:36 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Na co PAE, když máme 64bit verzi ... PAE je pomalej šmejd a to nezávisle na OS.
    Věřím v jednoho Boha.
    9.9.2010 00:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Já vím. Někdy ale člověk ztratí víc času reinstalací než dohromady tím že používá pomalé PAE, takže je ta možnost k nezaplacení. Myslím, že tu Vistu brzo smažu, přestože to je verze 7.0 a pak si jí nahodím do virtuálu až se mi dostane do ruky 64bitový medium. To je jedno, já jenom provokuju.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jardík avatar 9.9.2010 00:58 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To je jedno, já jenom provokuju.
    Jestli jsem tě nenakazil.
    Věřím v jednoho Boha.
    9.9.2010 01:08 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    A ty nejsou zkripleny?
    Jardík avatar 9.9.2010 02:06 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Všechno je zkriplený. Mně limit 192GB zatím stačí, až nebude, tak budu nadávat i na Windows 7, se neboj, že Microsoftu nějak nadržuju, taky má svoje mouchy.
    Věřím v jednoho Boha.
    LukynZ avatar 14.9.2010 20:06 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    zatim zadny progres?
    14.9.2010 20:18 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Jo je. A docela zasadni. Bohuzel jsem se za tech par dni jeste nedostal k tomu to napsat. Tedka se chystam prestehovat na "druhy konec" republiky na kolej, takze nevim jak to vsechno stihnu. Rozhodne muzu prozradit, ze UOHS mi napsal, ze na to je kratky - pry to nemuzou v ramci CR resit, kdyz se jedna o celosvetovy problem. Doporucili mi podat stiznost u Evropske komise, kde pry jiz minimalne jedna presne takovato stiznost je (a sice diky tomu polskemu incidentu, ktery dopadl pro zakaznika velice dobre).

    Omlouvam se, ze neupdatuji - ale to se jiz za par dni zmeni. Pribude hodne novych veci!
    LukynZ avatar 14.9.2010 22:54 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Dik za info. Jsem tedy zvedavy...ale to vyjadreni UOHS je velice podivne...
    15.9.2010 08:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    To teda je. Jako kdyby policisté odmítly vyšetřovat loupež, protože je známo, že dotyčný zloděj krade i v zahraničí.
    LukynZ avatar 15.9.2010 14:33 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    asi tak nejak
    25.9.2010 22:22 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Taky fit jo? Hehe, na to bych teď v prváku nervy neměl, v každém případě držím palce ;).
    Baník pyčo!
    2.2.2011 18:16 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nema nekdo podobnou OSOBNI zkusenost [at uz positivni || negativni ] u jinych vyrobcu NTBK ? [predpokladam ze u desktopu to bude to stejny]
    2.2.2011 20:25 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu

    Ano - nekteri ucastnici diskuzi pod mymi minulymi dvema prispevky psali, ze maji velice dobre zkusenosti (napr. si vybavuji HP). Staci se predem zeptat, jestli to nenabidnou bez os za patricne snizenou castku a oni ti to fakt nabidnou.

    Pripadne se da jeste zalhat, ze chces nakoupit velke mnozstvi takovych produktu (treba jako pravnicka osoba) a mas prakticky jistotu, ze ti tu nabidku udelaji - ale je to podvod a nevim jak by to pak dopadlo, kdybys jim napsal, ze chces za tu dohodnutou castku pouze 1 kus :D

    16.8.2011 11:35 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Projel sem v podstatě celý příspěvek a musím říct, že autora je mi velmi velmi líto. Strávit tolik času řešením takového nesmyslu tomu říkám marnit svůj život. Co je ještě horší, otravovat spoustu lidí svým naprosto nesmyslným jednáním a marnit jejich čas, který mohl být jinak vynaložen daleko produktivněji.

    Licence Win na notebooku nemají zdaleka takové hodnoty jak si lidé myslí a v ceně vyšších modelových řad dosahuje sotva několik stokorun. Nasnadě je další řešení - pokud Windows nechci, tak si vyberu jiný notebook bez OS a nainstaluju si co potřebuji - neotravují tím hromadu dalších lidí!

    Trh je o nabídce a poptávce - pokud se budou kupovat notebooky bez OS, výrobci je budou nabízet. A pokud už vysloveně chci konkrétní model bez OS, není problém si ho nakonfigurovat např. v USA.

    Otravovat nesmyslně hromadu lidí a marnit jejich čas tímto naprosto stupidním jednáním kvůli několika stovkám (za čas který autor strávil tímto se to opravu vyplatí)... no rozum mi to nebere.
    16.8.2011 18:43 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Nemusi vam mne byt lito. Ale i tak dekuji za takovy zajem, ze jste to "v podstate cele" precetl.

    Ostatni vase domnenky jsou zcela podlozene vyvraceny v diskuzi vyse a i v diskuzich od pod ostatnimy mymi blogovymi zapisky s touto tematikou.

    Tech prispevku je hodne. Proto doporucim prispevky na ktere jsem reagoval ja a nebo na ktere primo odkazuji.
    16.8.2011 21:02 Aleš
    Rozbalit Rozbalit vše Co na to Microsoft?
    Velice zajímavý článek. Mohl bych se zeptat zda jste kontaktoval také Microsoft, jak Vám doporučila ta paní z SOS?

    Stanovisko Mircosoftu je dle mého zásadní. Pokud podpoří Vaše chápání licenčního ujednání pomůže to jako argument proti Lenovu. Pokud bude vykládat licenční ujednání stejně jako Lenovo ocitne se s ním na jedné lodi při případném sporu o klamání spotřebitele. To by mohlo posloužit jako, pravda chabý, důkaz pro evropské institice. Předpokládál bych, že Microsoft odpoví hodně neurčitě - pokud odpoví. Ale není vhodné přistupovat k němu a priori zaujatě. Třeba by Vám opravdu ve sporu s Lenovem pomohl. Možná výměnou za mlčenlivost - jako jsme "viděli" v některých starších pokusech o řešení problému.

    ---

    Pročítal jsem také licenční ujednání Microsoftu k Windows 7 a je tam jedna zjímavá pasáž:

    PROSTŘEDKY NÁPRAVY PŘI PORUŠENÍ ZÁRUKY. Společnost Microsoft bezplatně opraví nebo nahradí software. Nebude-li jej společnost Microsoft moci opravit nebo nahradit, vrátí vám částku, která je uvedena na dokladu o nákupu softwaru. Společnost Microsoft rovněţ bezplatně opraví nebo nahradí dodatky, aktualizace nebo náhradní software. Nebude-li je společnost Microsoft moci opravit nebo nahradit, vrátí vám částku, kterou jste za ně případně zaplatili. Chcete-li získat finanční náhradu, musíte odinstalovat software a vrátit veškerá média a další související materiály společnosti Microsoft spolu s dokladem o nákupu. Toto jsou jediné prostředky nápravy za porušení omezené záruky.

    Protože nejsem právním není mi vůbec jasné zda se v ČR může Microsoft ze záruky za funkčnost SW ZCELA vyvázat, nebo jestli český právní řád alespoň některá vyvázání nedovoluje. V každém případě podle výše uvedené klauzule by doklad o nákupu měl, dle mého názoru, uvádět částku kterou jsem za Windows vlastně zaplatil. Nebo v případě OEM záruky rovněž přebírá partner Microsoftu?

    ---

    Chápu, že nikomu se nechce před soud, ale dokud to někdo nedotáhne až tam, těžko čekat nějaký posun. Sám nyní stojím před koupí notebooku - resp. netbooku. Malá modely se bez Win 7 prakticky nedají pořídit. Velmi povzbuzující je v tomto směru, pro mě nový, fakt, že notebook lze používat - tj. instalovat na něj Linux v době, kdy se budu snažit o refundaci.

    Tedy pokud se budu snažit...

    Požádal jsem Dell o Vostro 131 bez OS a ačkoliv "oficiálně" je to nemožné - po telefonu mě obchodník slíbil, že "by se to dalo nějak vyřešit". Nehodlám měnit svět a pokud bude ujednání rozumné, nebudu trvat na principu a svolím například s mlčenlivostí (proto píši předem :-).

    Včera ovšem nabídka přišla i s Windows a na další dotaz zatím odpověď nedorazila. Tak nevím, jestli dobrá vůle obchodníka nenaráží někde uvnitř firmy.

    ---

    Konečně v rámci fair-play, nutno také podotknout, že Lenovo má ve své nabídce notebooků bez OS více než ostatní velcí hráči. Možná je to odezva na vaše Don Quijotstké snažení.

    V každém případě děkuji za zveřejnění Vašich zkušeností.

    Aleš
    16.8.2011 21:35 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co na to Microsoft?
    Velice zajímavý článek. Mohl bych se zeptat zda jste kontaktoval také Microsoft, jak Vám doporučila ta paní z SOS?­­

    Zatim jsem M$ nekontaktoval. V diskuzich pod ostatnimy blogovymi zapisky uvadim proc - dospel jsem k zaveru, ze vlastne nevim zda to budu u soudu potrebovat. Kdyby ano, tak si toto vyjadreni vyzadam primo pres soudni organ a to by melo byt "dostatecne" fundovane, jasne a konecne vyjadreni. Tak proto. Jinak "mlcenlivost" tu jiz byla - rad bych, aby to bylo co nejpruhlednejsi. To pro dalsi (ne)stastlivce do budoucna.
    PROSTŘEDKY NÁPRAVY PŘI PORUŠENÍ ZÁRUKY. ...Chcete-li získat finanční náhradu, musíte odinstalovat software a vrátit veškerá média a další související materiály společnosti Microsoft spolu s dokladem o nákupu...
    Bohuzel se tento pripad netyka zaruky. To jsem si jisty. Mohu se na to pravnika zeptat, ale je zjevne, ze se to tyka uplne jine situace. Ja totiz prisel o celou funkcnost tohoto systemu, ale rozhodne se tim neporusila zaruka. Ona totiz mozna jeste ani nevznikla (neodsouhlasil jsem EULA, cimz by imho mela ta zaruka od M$ teprve vzniknout - ale opravdu netusim, zda si to vykladam spravne). Zeptam se pravnika.
    ...podle výše uvedené klauzule by doklad o nákupu měl, dle mého názoru, uvádět částku kterou jsem za Windows vlastně zaplatil.
    Podle meho take - ale nic takoveho tam samozrejme nebylo. Kdyby bylo, tak mi to jiz davno Lenovo "proplatilo".
    Nebo v případě OEM záruky rovněž přebírá partner Microsoftu?
    Ony existuji dve OEM. V pripade te OEM, ktera byla pouzita v mem notebooku prebira da se rict "veskere" zaruky apod. na sva bedra prave partner (tzn. Lenovo).
    Chápu, že nikomu se nechce před soud...
    V mem poslednim blogovem prispevku prave popisuji setkani s advokatem a nyni pripravuji soud. Takze se mi "chce" :-).
    Požádal jsem Dell o Vostro 131 bez OS a ačkoliv "oficiálně" je to nemožné - po telefonu mě obchodník slíbil, že "by se to dalo nějak vyřešit".
    Udelal jste dobre - ja kupoval ve spechu a tato domluva predem me nenapadla (v mem pripade byl notebook ve vyprodeji, posledni kus, takze dokonce pochybuji, ze by mi tu "slevu" dali a prodali by mi ho bez OS).
    Včera ovšem nabídka přišla i s Windows a na další dotaz zatím odpověď nedorazila. Tak nevím, jestli dobrá vůle obchodníka nenaráží někde uvnitř firmy.
    Dejte urcite vedet, jak jste dopadl - velice me to zajima. Staci takto napsat prispevek sem do diskuze a nebo mi to treba poslat i na mail, pokud byste to nechtel davat primo sem.
    Konečně v rámci fair-play, nutno také podotknout, že Lenovo má ve své nabídce notebooků bez OS více než ostatní velcí hráči.
    To mozna ano, ale pouze v "absolutnich" cislech. Krome toho se to tyka modelu, ktere kvalitou zrovna moc neoplyvaji, a tak v ramci snizovani ceny se udela "cokoliv".
    Možná je to odezva na vaše Don Quijotstké snažení.
    To zrejme ne, protoze prave jiz v tu dobu, co jsem kupoval tento ntb se zacaly objevovat tyhle prvni vlastovky "levnych, mene kvalitnich" ntb bez OS.
    13.6.2012 02:47 Martin crysman Zahradník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Přestože je příspěvek starý přes 600 dnů, rozhodně je stále aktuální - viz článek "Jak jsem se pokoušel vrátit MS Windows", tentokráte popisující situaci v případě ACERu.

    Obdobný, ještě starší (také LENOVO), pak zde od pana Párala - ale to čtenáři už ví. Zde uvádím jen proto, aby to bylo pohromadě.
    22.6.2012 13:21 Martin crysman Zahradník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    Tak jsem to v rychlosti prolítl.

    Super! Dobrá práce. Navrhuji se spojit a zkusit některé body, co Vám navrhovali z té organizace AFUL či odkud to bylo. Např. kontaktovat Czech Free Software user group - a projít ty jejich odkazy.

    Zdraví a hodně sil přeje McZ

    --

    Jak jsem se pokoušel vrátit MS Windows
    19.11.2012 15:37 Behemot | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navraceni (refundace) licence Win7 Lenovu
    No z vlastní zkušenosti mohu říct, že ČOI je všechno, jen ne kompetentní, takže hledat zastání tam je úplně o ničem. Zkoušel jsem to u nich asi třikrát a příště radši tomu, kdo mě obral, půjdu podpálit auto nebo tak něco, to je jediná spravedlnost, která funguje :D

    Teď vážně, o jednom z mých případů bude doufám již zanedlouho zmínka v článku na DiiT :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.