Dlouholetý balíčkář KDE Jonathan Riddell končí. Jeho práci na KDE neon financovala firma Blue Systems, která ale končí (Clemens Tönnies, Jr., dědic jatek Tönnies Holding, ji už nebude sponzorovat), někteří vývojáři KDE se přesunuli k nově založené firmě Techpaladin. Pro Riddella se již nenašlo místo. Následovala debata o organizaci těchto firem, které zahraniční vývojáře nezaměstnávají, nýbrž najímají jako kontraktory (s příslušnými důsledky z pohledu pracovního práva).
V Amsterdamu probíhá Blender Conference 2025. Videozáznamy přednášek lze zhlédnout na YouTube. V úvodní keynote Ton Roosendaal oznámil, že k 1. lednu 2026 skončí jako chairman a CEO Blender Foundation. Tyto role převezme současný COO Blender Foundation Francesco Siddi.
The Document Foundation, organizace zastřešující projekt LibreOffice a další aktivity, zveřejnila výroční zprávu za rok 2024.
Byla vydána nová stabilní verze 7.6 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 140. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.90.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
GNUnet (Wikipedie) byl vydán v nové major verzi 0.25.0. Jedná se o framework pro decentralizované peer-to-peer síťování, na kterém je postavena řada aplikací.
Byla vydána nová major verze 7.0 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Nově je postavena je na Debianu 13 (Trixie) a GNOME 48 (Bengaluru). Další novinky v příslušném seznamu.
Společnost Meta na dvoudenní konferenci Meta Connect 2025 představuje své novinky. První den byly představeny nové AI brýle: Ray-Ban Meta (Gen 2), sportovní Oakley Meta Vanguard a především Meta Ray-Ban Display s integrovaným displejem a EMG náramkem pro ovládání.
Po půl roce vývoje od vydání verze 48 bylo vydáno GNOME 49 s kódovým názvem Brescia (Mastodon). S přehrávačem videí Showtime místo Totemu a prohlížečem dokumentů Papers místo Evince. Podrobný přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání a v novinkách pro vývojáře.
Open source softwarový stack ROCm (Wikipedie) pro vývoj AI a HPC na GPU od AMD byl vydán ve verzi 7.0.0. Přidána byla podpora AMD Instinct MI355X a MI350X.
Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
Tiskni
Sdílej:
s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí