Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
Po Canonicalu a SUSE oznámil také Red Hat, že bude podporovat a distribuovat toolkit NVIDIA CUDA (Wikipedie).
Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
        Tiskni
            
                Sdílej:
                 
                 
                 
                 
                 
                 
            
    
 
             
             17.10.2005 18:58
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 18:58
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 20:12
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 20:12
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 20:46
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 20:46
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 21:01
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 21:01
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 21:28
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 21:28
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         17.10.2005 20:58
David Ježek             | skóre: 83
             | blog: Mostly_IMDB
        17.10.2005 20:58
David Ježek             | skóre: 83
             | blog: Mostly_IMDB
            
         
             17.10.2005 21:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 21:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 18:59
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 18:59
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         17.10.2005 20:13
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 20:13
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 22:34
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 22:34
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí
 ). Ale je pravda, že to, co se prodává v TetraPak® krabicích (a co prošlo odstředěním, zahřátím na 140 °C a prudkým ochlazením), už s mlékem moc společného nemá.
). Ale je pravda, že to, co se prodává v TetraPak® krabicích (a co prošlo odstředěním, zahřátím na 140 °C a prudkým ochlazením), už s mlékem moc společného nemá.
             18.10.2005 09:10
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        18.10.2005 09:10
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora