abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:22 | IT novinky

    Společnost Arm v rámci Total Compute Solutions 2022 představila nová CPU (Cortex-X3, Cortex-A715) a nová GPU (Immortalis-G715, Mali-G715, Mali-G615).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 19:00 | Nová verze

    Bram Moolenaar oznámil vydání nové major verze 9.0 textového editoru Vim (Vi IMproved). Zdůraznil podporu skriptů Vim9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:00 | IT novinky

    Společnost PINE64 stojící za telefony PinePhone a PinePhone Pro nebo notebooky Pinebook a Pinebook Pro publikovala na svém blogu červnový souhrn novinek (YouTube). Příští týden bude spuštěno PINE64 EU.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 102.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Firefox 102 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 22.06.23 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie). Z novinek lze zdůraznit integraci vektorového animačního programu Glaxnimate. Využít jej lze například k maskování videa (YouTube). Vedle zdrojových kódů jsou již k dispozici také balíčky ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 08:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.37.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 75 vývojářů, z toho 20 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Nová verze

    Relační databázový systém SQLite byl vydán ve verzi 3.39. Přidává podporu RIGHT a FULL OUTER JOIN a další.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 06:00 | IT novinky

    Společnost Atari (Wikipedie) slaví 50 let. Založena byla 27. června 1972.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.6. 13:11 | Zajímavý software

    V reálném světě smícháním modré a žluté barvy vznikne barva zelená. V grafických editorech tomu ale tak není. Šárka Sochorová z ČVUT prezentovala na konferenci SIGGRAPH Asia 2021 možné řešení (Practical Pigment Mixing for Digital Painting) aneb blackbox Mixbox (online demo) snadno integrovatelný do grafických editorů s implementací modelu Kubelka-Munk. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Licence ale nedovoluje jejich použití v open source grafických editorech. Nemělo by platit Public Money, Public Code?

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    27.6. 08:00 | Zajímavý software

    ZombieTrackerGPS je lokální správce a prohlížeč záznamů tras z GPS lokátoru/navigace, napsaný s využitím knihoven KDE a Qt. Současná verze je 1.11, podrobnosti v seznamu změn.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Na sociálních sítích nebo jiných webových diskuzích vystupuji pod
     (63%)
     (18%)
     (19%)
    Celkem 658 hlasů
     Komentářů: 29, poslední 24.5. 00:02
    Rozcestník


    Kuake vs. Yakuake

    31. 7. 2006 | Matej Gagyi | Recenze | 7963×

    Sériou revolučných počítačových hier sa inšpirovali François Chazal (YaKuake) a Martin Galpin (Kuake) a nezávisle na sebe naprogramovali emulátor terminálu podobný konzole z Quake.

    Oba recenzované kúsky sú určené pre prostredie KDE a samotný terminál má rovnaké vlastnosti ako terminál Konsole. Preto ak používate alebo používali ste pracovné prostredie KDE, určite si na Kauke a YaKuake zvyknete.

    Od väčšiny terminálových emulátorov sa líšia tým, že pri stlačení klávesovej skratky sa ich okno vysunie z horného okraju obrazovky. To je vlastnosť, ktorú prebrali z hry Quake, a môže byť veľmi užitočná, keď si na ňu zvyknete.

    Kuake

    Kuake (http://www.nemohackers.org/kuake.php) je veľmi jednoduchý program bez nadbytočných možností konfigurácie a vizuálnych okrás. Hneď po jeho spustení sa jeho okno vysunie. Môže, ale nemusí to byť príjemné, ak ho budete chcieť spúšťať pri štarte grafického prostredia.

    Príkazom kuake --status môžete konzolu Kuake vysúvať z príkazového riadku, alebo zo skriptu. Po jednom spustení sa Kuake vysunie, po druhom zasunie.

    kuake

    V zasunutom stave je z Kuake vidieť len "Toggle button" na hornom okraji obrazovky. Keď na neho kliknete myškou, Kuake sa vysunie. Toggle button sa dá vypnúť, aby sa nezobrazoval. Po kliknutí pravým tlačidlom na toggle button sa zobrazí menu s nasledovnými možnosťami konfigurácie:

    Veľkosť terminálu (v percentách z celej obrazovky), umiestnenie Kuake (hore, dole, vľavo, vpravo), rýchlosť vysúvania terminálu, nastavenie klávesovej skratky vysunutia a zobrazenie toggle buttonu.

    Nastaviť môžeme len vertikálnu veľkosť terminálu (ak je umiestnený pri hornom, alebo dolnom okraji obrazovky), alebo horizontálnu (terminál je vľavo, alebo vpravo).

    S nastavovaním rýchlosti vysúvania sa mne nepodarilo veľa dosiahnuť. Pri najpomalšom vysúvaní som si tú animáciu ani nevšimol, a preto som animáciu rovno vypol.

    Kuake nemá taby a nemôžete si v ňom otvoriť viac terminálov. Kuake celkovo pôsobí veľmi minimalisticky a pritom užitočne a šikovne. Posledná verzia je 0.3 a vývoj pomaly pokračuje ďalej.

    YaKuake

    YaKuake (http://yakuake.uv.ro/?page_id=6) je vylepšeným klonom Kuake a patrí do projektu KDE Extragear - YaKuake.

    Náročnejší užívatelia isto ocenia možnosť otvoriť viac terminálov naraz v taboch. YaKuake je vizuálne príťažlivejší ako Kuake. Lišta s tabmi je polopriesvitná a hneď pod ňou sa nachádza okrášlená titulná lišta s niekoľkými tlačidlami.

    Tlačidlo so symbolom X vypne YaKuake aj so všetkými terminálmi. Dalšie tlačidlo so šípkou smerom nadol zobrazí menu s konfiguráciou. Posledné tlačidlo umožní zamknúť YaKuake vysunútý.

    yakuake

    Možnosťí konfigurácie je tentokrát viac, chýba však možnosť umiestniť terminál na ľubovoľný okraj obrazovky. Nahrádza je možnosť určiť horizontálnu veľkosť terminálu. Nie vždy je vyhovujúce mať terminál otvorený cez celú obrazovku od jedného k druhému kraju. YaKuake si môžete prispôsobiť presne na mieru.

    Navyše môžete určiť aj horizontálnu polohu terminálu, ktorý nemusí zavadzať presne v strede obrazovky. S YaKuakom sa mi podarilo nastaviť aj rýchlosť animácie vysúvania. Yakuake sa najdlhšie može vysúvať 500 milisekúnd. To ohúri hádam každého známeho z nepriateľského tábora.

    YaKuake disponuje aj väčším množstvom klávesových skratiek, ktoré je možné konfigurovať. Ide len o skratky na prácu s tabmi a je ich presne 6.

    YaKuake má aj svoje nevýhody (záleží od uhlu pohľadu). Pri spustení sa nevysunie, len sa zobrazí informačná bublina. YaKuake nemá toggle button a nemá ani parameter --status, pomocou ktorého by sme YaKuake mohli vysunúť zo skriptu podobne ako Kuake.

    YaKuake je veľmi príjemný program ako vizuálne, tak aj funkciami. Posledná verzia je 2.7.3 a autor pripravuje novú radu 3.0, o ktorej zatiaľ nie sú dostupné žiadne informácie.

    DCOP rozhrania

    Aj napriek tomu, že YaKuake nepodporuje parameter --status, existuje spôsob, ako ho zo skriptu (alebo príkazového riadku vysunúť). Môžno trochu odbočím od hlavnej témy článku, ale nasledujúca technika sa mne osobne ukázala veľmi užitočná práve v kombinácii s programmi Kuake a YaKuake.

    Ide o program dcop. DCOP server je niečo ako ústredňa pre programy určené pre prostredie KDE a program dcop je užívateľov telefón. Pomocou tohto programu môžete v KDE aplikáciách spustiť rôzne funkcie priamo z príkazového riadku, alebo zo skriptu.

    Napríklad, ak si želáte vysunúť YaKuake, zadajte:

    dcop yakuake DCOPInterface slotToggleState

    Tento príkaz spustí v aplikácii YaKuake funkciu slotToggleState() (z objektu DCOPInterface) a tá sa postará o to, aby sa YaKuake sám zázračne vysunul.

    Aby ste dcop mohli začať reálne používať, musíte najprv zistiť, aké funkcie aplikácie obsahujú. Na to vám poslúži jednoduchý program kdcop. Zobrazuje všetky bežiace KDE aplikácie, ich "objekty" a funkcie objektov.

    Výťah DCOP rozhrania Kuake

    dcop kuake KuakeIface setKuakeState cislo
    Vysunie, alebo zasunie Kuake
    dcop kuake Kuake setSize šírka,výška
    Nastaví veľkosť okna Kuake. Týmto príkazom si môžete prispôsobiť veľkosť okna, alebo toggle buttonu aj v horizontálnej veľkosti.
    dcop kuake Kuake setPos šírka,výška
    Nastavý polohu okna, alebo toggle buttonu na obrazovke. Ak využijete predcházdajúci príkaz, tento sa vám tiež môže hodiť.

    Výťah DCOP rozhrania YaKuake

    dcop yakuake DCOPInterface slotToggleState
    Vysunie, alebo zasunie okno YaKuake
    dcop yakuake DCOPInterface slotAddSession
    Otvorí ďalší terminál v novom tabe.
    dcop yakuake DCOPInterface slotRemoveSession
    Zatvorí terminál v otvorenom tabe.
    dcop yakuake DCOPInterface slotSelectSession číslo
    Otvorí tab s číslom číslo.
    dcop yakuake DCOPInterface slotRunCommandInSession číslo príkaz
    Spustí príkaz v tabe zo zadaným číslom.
    dcop yakuake DCOPInterface selectedSession
    Vypíše číslo tabu, ktorý je práve otvorený.
    dcop kuake Kuake setPos šírka,výška
    Nastaví polohu okna na obrazovke.

    Záver

    Napriek tomu, že obe recenzované aplikácie sú určené pre prostredie KDE, verím, že si ich mnoho z vás obľubi, a stanú sa pre vás užitočnými pomocníkmi. Či už ste používateľom KDE, Gnome, alebo niektorého minimalistického desktopového prostredia, Kuake a YaKuake vám isto stoja za skúšku.

    "Kašleme vám na Counter Strike... Linuxáci hrajú Quake" - Tomi 'Schrapnel' Rakuščinec

           

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    .. avatar 31.7.2006 01:01 .. | skóre: 4 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    tilda
    31.7.2006 09:27 Voidless | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    I second that opinion.
    31.7.2006 01:28 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Super :) Yakuake už je doma :)
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    31.7.2006 02:17 lizard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Nejakou dobu pouzivam neco podobneho na Macovi: visor. ;-)
    31.7.2006 03:30 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    YaKuake používám, děkuju za nasměrování směrem k dcop, to jsme potřeboval.
    Only Sith deals in absolutes.
    31.7.2006 07:42 pavka
    Rozbalit Rozbalit vše GreenT
    Ja pouzivam uz delsi dobu greent a je to to stejne pro gnome :D Asi tam nejsou buhvijake animace vysunovani, ale zase to ma par spolecnych konfiguracnich nastaveni s gnome-terminal-em
    31.7.2006 08:39 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GreenT
    Ono oba programy běží přes KParts, takže jsou s Konzolí naprosto identické. Jenom nechápu, proč (alespoň u YaKuake) nepřebírá její nastavení ve výchozím stavu a musí se to zapnout. Předpokládám, že každý chce mít konzole nastavené všude stejně.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    31.7.2006 12:35 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GreenT
    to ma take zavislosti, ze to ani nenainstalujem...
    31.7.2006 12:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Bohužel se od mého posledního setkání nezměnilo nic, co by řešilo mé dvě zcela zásadní výhrady proti yakuake: stále nelze mít otevřená dvě okna současně a stále lze šířku terminálu nastavovat jen v násobcích 10 procent šířky obrazovky. Takže pro mé účely stále nepoužitelné…
    31.7.2006 14:23 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Taky bych si to nejradši nastavil na 84.759854732% ale musím se spokojit s 80% :)
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    31.7.2006 14:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Mně nepřipadá zrovna dvakrát k smíchu, že pokud potřebuji, aby terminál měl na šířku 80 znaků, mám prostě smůlu.
    Marek Bernát avatar 31.7.2006 16:15 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Hmm, v casoch, ked som este pouzival KDE, tak mi na yakuake tiez vadili nejake tie veci, ale pamatam si, ze nebol problem za par minut upravit zdrojaky a tie veci doplnit. Nepouzivat zaujimavu aplikaciu kvoli takejto prkotine (v tom zmysle, ze sa to da za par minut opravit / nahlasit bug report) mi pripada vskutku smiesne.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    31.7.2006 16:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Nepřipadá mi, že toto jsou prkotiny. Ta aplikace je od základu napsaná s tím, že poběží jen jednou a bude mít jen jedno okno, které je buď schované nebo zobrazené. Upravit ji tak, aby buď mohly běžet dvě instance s různou konfigurací nebo sice jen jedna instance, ale se dvěma samostatnými okny, mi rozhodně nepřipadá jako práce na pár minut. Podobně s rozměry, tam je prostě deset položek pro 10-100 procent šířky/výšky. Upravit to tak, aby se změna velikosti prováděla úplně jinak (nejlépe plynule) také není práce na pár minut. Celkově mám pocit, že yakuake je aplikace pro lidi, kteří využívají terminálové okno úplně jinak, než to mám ve zvyku já, a když se nad tím tak zamyslím, v podstatě mi stejně proti klasické konsoli nic zásadního nepřináší…
    Marek Bernát avatar 31.7.2006 17:08 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Skor som myslel nejaky maly hack na tu vasu 80 znakovu sirku.

    Samozrejme, ze ked sa to ma spravit poriadne, tak to treba premysliet trochu, ale od toho je tu zasa ten bugreport. Ak by ste to nahlasili pred rokom, tak uz to mohlo byt hotove :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Conscript89 avatar 1.8.2006 18:31 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    To bude mozna tim ze je to vyvijeny tak aby to bylo jako konzole v Quake engine hrach, tam mas taky jen 1 konzoli tak nevidim duvod proc by jich melo byt vic :) btw. chvili sem pouzival a nevermore
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    31.7.2006 12:59 White Raven | skóre: 10 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Gramatika
    Autor nepripravuje "novú radu" ale "nový rad"
    David Watzke avatar 31.7.2006 16:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    U Yakuake DCOP máš:
    dcop kuake Kuake setPos šírka,výška
    Nastaví polohu okna na obrazovke.
    To patří ke Kuake DCOP.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 31.7.2006 17:00 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    A poslední verze Yakuake je 2.7.5.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    31.7.2006 19:18 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Yakuake rulezzz!!!

    Co jsem ho zkusil, asi pred ctyrmi mesici, uz bez neho nemuzu zit. Mit na kazde plose furt ty samy terminaly je proste navykova bomba ;-). Dokonce i ta F12ka, pres kterou se defaultne vysouva mi prirostla k srdci asi za den a to jsem predtim nekolik let mel pro terminal kl. zkratku CTRL+ALT+T.
    David Watzke avatar 31.7.2006 19:49 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    To já si zvykl na zkratku Alt+;
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    31.7.2006 23:56 Tazi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Jsem na tom podobne: Ctrl+;

    Jinak YaKuake me fakticky dostal... kdekoliv si vzpomenu, vysunu si okenko a je to. Dokonce jsem mohl zredukovat pocet ploch, protoze mi nahradil plochu kde bezely xtermy.
    Marek Bernát avatar 31.7.2006 20:22 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    A načo je dobré mať na každej ploche stále tie isté terminály?
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    David Watzke avatar 31.7.2006 22:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Na co by bylo dobrý tam mít jiný? I kdyby byla možnost, rozhodně to nepovolím.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    31.7.2006 22:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Já mám třeba na první ploše vlevo terminály, ve kterých pracuji lokálně, vpravo terminály, kde jsem přihlášený na další počítače, na druhé ploše je vlevo editor a vpravo terminály, kde překládám a ladím programy, TeXové věci apod.
    31.7.2006 22:43 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    neco takoveho jsem kdysi zkousel take, ale proste ten poradek neudrzim, jsem na to moc roztekany ;) . yakuake mi celkem vyhovuje prave proto,ze mam vsechny konzole najednou. i kdyz uznavam, ze ta moznost mit vice terminalu vedle sebe se muze hodit
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    Marek Bernát avatar 1.8.2006 20:25 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Napríklad na to, že každá plocha by mala slúžiť na iný účel. Ak budeš mať všade tie isté konzoly, tak to už rovno môžeš zostať na jednej ploche.

    Ak potrebujes mať nejakú konzolu na viacerých plochách, tak ju tam proste presunieš, presne vtedy, kedy potrebujes a presne tam, kam potrebuješ. To je otázka klávesovej skratky, takže ani tu nevidím výhodu kuake/yakuake.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    1.8.2006 20:30 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    no ja mam na prvni browser na druhe mail na treti prehravac a na ctvrte jsem se snazil kupit terminaly ....ale stejnak to nakonec dopadalo to, ze jsem je mel ruzne po prvni a druhe plose a na ctvrte byl akorat pruvan ;) ... ted, s yakuake, mam ty terminaly porad po ruce
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 08:13 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Ale vaša práca nemusí byť statická. Terminál sa zíde hocikedy a hocikde. Takže si ho jednoducho vytvoríte a necháte ho tam, kým ho treba. Ale bežné wm nie sú na toto (rozumej, skutočne kvalitnú správu okien) určené a tvorí sa na nich bordel. Preto nie je od veci výskušať si nejaký dynamický wm, ako ion, wmii, dwm, apod.; možno vám niektorý z nich sadne. Len sa treba prichystať na to, že najprv treba poriadne prečítať manuál ;-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.8.2006 09:00 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Vysvětlí mi někdo, co znamená to dynamické a čím je to lepší než můj běžný prací windowmanager? :-)
    Copak toho není dost?
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 13:21 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Mile rád :-)

    Tak napríklad, bežný prací wm má obvykle nakonfigurovaných n plôch; ani viac, ani menej. V dynamickom wm nič také ako plocha neexistuje, ale obsahuje tzv. views (nenapadá ma rozumný preklad, takže to budem používať) a programy sa môžu na ľubovoľnom view zaregistrovať (programu sa dá priradiť tag, čo je vlastne meno view, kde ho chceme mať). Pritom v jednom čase je aktívny práve jeden view. Napríklad mám view "browser" a prehliadaču dám tag "browser" a je to. Ak chcem na ten view poslať iné okno, tak mu tiež stačí zmeniť tag. Pritom každé okno, môže mať viac tagov, takže jeden xterm môžeš mať pod view "editory", kde edituješ veci a pretože v ňom edituješ stránky, tak mu môžeš dať aj tag "browser", ak chceš a budeš ho mať pod obidvoma view. To všetko sa samozrejme dá dať do konfigúrakov, aby si nemusel dávať prehliadaču pokaždé tag "browser" (teda aj dynamické wm, sú trochu statické :-) ). K tomu všetkému sú samozrejme plne konfigurovateľné klávesové skratky, takže sa v tom pracuje vskutku dokonale.

    Navyše, dynamické manageri (alebo skôr ľudia, ktorí ich tvoria) zastávajú myšlienku, že wm by mal spravovať aj umiestenie a veľkosť okien a ja s nimi plne súhlasím. Preto sa v týchto wm nestane, že má človek niekoľko okien nad sebou ( ako býva častým zvykom vo windows, kde je len jedna plocha), ale deje sa to aj vo väčšine linuxových wm. Pritom je zjavné, že pri prekrývajúcich sa oknách je používateľ značne limitovaný, musí okná prepínať, hľadať, apod. Samozrejme, existujú programy, ktoré sa nechcú poddať ovládaniu wm a majú konštantú veľkosť a iné neduhy (napr. xmms). Takéto programy označujú dynamické wm ako pokazené, pretože nepodporujú ICCCM. Kvôli týmto programom existuje špeciálny mód pre view, ktorý window manageru hovorí, aby okná nechal na pokoji. Potom to vyzerá ako v každom inom wm :-)

    Okrem toho wmii, ktoré používam ja, má ešte kopec iných skvelých vlastností. Odporúčam túto dokumentáciu článok, kde je aj lepšie vysvetlené, čo to ten dynamický wm je.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 13:23 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    s/dokumentáciu článok/dokumentáciu/
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.8.2006 13:37 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    No, podle toho popisu je mé myšlení asi příliš statické a představa několika plocha, mezi kterýma si libovolně tahám okna mi tak nějak vyhovuje.

    Asi to zkusím :-) Říkáte wmii? Oki.
    Copak toho není dost?
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 13:49 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Treba skúsiť, je to len otázka zvyku a prehryzenia ťažkým začiatkom :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.8.2006 17:33 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Ja myslím, že jde o to, na co ty terminály člověk využívá. Já mám 6 ploch (internet, PHP, DB, Work1, Work2, Remote Access) na který pouštím logicky aplikace, tak jak to mám pojmenované. Terminál používám aktivně leda tak pro MC, pouštění a zastavování démonů + log php. Pokud potřebuji, vysunu terminál a nepotřebuju řešit, na jaké ploše zrovna jsem. Záložky (terminály) mi stačí tak tři a nemám v nich vůbec bordel.

    Pro mě to nemá žádný užitek, abych měl na zláštních plochách různý terminály. Já prostě něco zabashuju a hned potřebuju výsledek. A ne se proklikavat všema plochama nebo voknama a hledat, kde co vlastně mám.

    Když člověk něco opisuje jednou z tý plochy a podruhý zase z jiný, tak u mě opět stačí jen a pouze F12 a je to...
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 17:59 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    V rozumnom wm sa dá jednoducho nastaviť na ktorých plochách (viď, môj komentár k wmii) má ktorý terminál byť, takže zbytočne ich presúvať nemusíte. Takisto to, že niečo musíte hľadať súvisí so spôsobom práce v bežnom wm, kde plochy sú viac menej anonymné, sú určené len číslom. Vo wmii mám plôch (tam je vhodnejší názov view) koľko chcem a každá sa volá podľa toho, čo na nej robím. Tak nemusím nikdy nič hľadať.

    Inak zrejme hlavne pre ľudí, ktorí prišli do linuxu z windowsu prítomnosť viacerých plôch (oproti jednej vo windowse) tak zatemnila mozog, že si ani nestihli všimnúť nevýhody a alternatívy k tomuto spôsobu práce. A keď sú už po roku, alebo viac na tento model zvyknutý, ťažko ich prinútiť alternatívy aspoň vyskúšať. Nie že by som chcel niekoho nútiť, ale je mi smutno z tých rádoby funkčných desktopov, čo sa povaľujú všade naokolo a jediné, čím disponujú, sú grafické efekty.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Martin Ždila avatar 9.8.2006 21:58 Martin Ždila | skóre: 10 | Košice, Slovensko
    Rozbalit Rozbalit vše oneDesktopRulez :-)
    Ja pouzivam linux uz aspon 6 rokov. Pouzivam iba jednu plochu a vzdy vidim iba jedno maximalizovane okno; standardne mam otvorene (v KDE): konsole, rdesktop, konqueror, semtam eclipse, OO a v systray/taskbare kmail, akregator, skype, kopete, amarok. Kedysi som pouzival aj plochy, ale skor ma to spomalovalo ako zefektivnovalo pracu. Ja fakt nevidim vyznam vo viacerych plochach a sa divim ako kazdy hovori, ze co ma na akej ploche. Konsole ma zalozky, konqueror ma zalozky a viac instancii jedneho programu nespustam. Kedysi som pouzival aj Openbox, ale nakoniec som prischol u KDE na ktory nedam dopustit. Nejaky priklad/dvovod/argument na virtualne plochy?
    Marek Bernát avatar 9.8.2006 22:31 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oneDesktopRulez :-)
    Prečo sa pýtate mňa? Ja nemám virtuálne plochy (a tvrdím tiež, že ľudia ich uprednosťnujú pred lepšími alternatívami) v štandardnom zmysle. Mám niečo ako taby a na každom tabe inú (väčšinou, ale nie nutne) aplikáciu a pohodlne si medzi nimi prepínam.

    Inak, váš argument prijímam, jeden desktop a jedna maximalizovaná aplikácia je v podstate to isté, čo mám ja, teda veľmi dobre použiteľný desktop, kde netreba nič hľadať.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    12.8.2006 18:45 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oneDesktopRulez :-)
    kazdemu vyhovuje nieco ine. ja nepotrebujem ani taskbar a mam 4 plochy, v ktorych sa vyznam (a pritom nemam nejaky precizny system kde si co otvaram, len zopar aplikacii mam vzdy odpratane na rovnakom mieste)
    1.8.2006 11:50 Jindru
    Rozbalit Rozbalit vše NavykoveY
    Yakuake je docela navykovej. netreba delati hledace / posunovace okynek, staci F12. ( neco jako "f" a "q" v mplayeru :-)

    terminaly sice nemuzou byt vedle sebe (ani nad sebou - to by mohlo bejt zajimavy - yakuake v (pod) yakuake... :-) ale prepinaji se snadno SHIFT <- -> nahoru dolu se scroluje SHIFT sipky/pg-up/down to je jediny minus, ze pak shazi pri oznacovani bloku textu. misty pak funguje CTRL-INS, misty ne.

    cloveka takovej program "nuti" misto v txt terminalu si poustet NX. je super
    Mikos avatar 1.8.2006 21:29 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    YaKuake znam dlouho, ale vzhledem k tomu, že jsem navyklý pracovat s maximalizovanými okny, tak je mi naprd. Chtěl bych prostě a jednoduše aby když vyjede YaKuake (nebo nějaká jeho obdoba) se ostatní okna příslušně zmenšila a když zajede aby se zas zvětšila na původní velikost.

    Nejde jenom o konzoli, toto bych využil i u okna s kontaktlistem IM (např. pod Windows toto standardně takto funguje snad u všech IM klientů - Miranda, SIM, Trillian, cokoliv).

    Koupím láhev dobrého vína tomu, kdo do KDE (respektive kwin) přidá některé funkce "tiled" window managerů (jako je třeba Ion3 nebo wmii) - konkrétně že bych mohl libovolnému oknu nastavit atribut "tiled" (stejně jako lze nastavit aby bylo okno vždy navrchu nebo na všech plochách) a takové okno by se pak chovalo výše popsaným způsobem. Tedy pokud maximalizuji nějaké okno, tak ona maximalizace se o ono jiné "tiled" okno zarazí a když ono "tiled" okno minimalizuju nebo měním jeho velikost, tak se i příslušně roztahují/smršťují maximalizovaná okna.

    On by to snad takový problém naprogramovat být neměl, vždyť i třeba hlavní panel v KDE (tedy Kicker) toto chování má.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 13:32 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    A čo takto teda prejsť na niektorý zo zmienených wm?

    Ja som KDE používal a používal a čim ďalej, tým viac mi vadila neprítomnosť mnohých funkcií window manageru, ktoré sú pre život na desktope podstatné. Celkovo nechápem, ako môže v KDE toľko rokov byť taký polofunkčný wm. Teda chápem, že to chcú masy, ale nemyslia na tých, ktorí chcú aj efektívne pracovať? A namiesto toho, aby ten wm opravili a doplnili, tak sa v KDE 4 sústredia na plasmu a podobné kraviny. Ach jo.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.8.2006 18:10 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    No jo, ja to taky nechapu. Mozna kdyby sem tam i nekdo misto stezovani si i pochopil, ze veci se samy nedelaji ...

    A mimochodem, nevim o zadnych kravinach planovanych pro KDE4. Musi byt nejaky omyl.
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 18:41 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    No jo, ja to taky nechapu. Mozna kdyby sem tam i nekdo misto stezovani si i pochopil, ze veci se samy nedelaji ...
    Ale robia sa aj sami. wm, ktorý používam ja, je absolútne vynikajúci a AFAIK nemá ani bugzillu, ak toto je to, čo ste chceli povedať. Naopak, pri veľkom projekte, ako je KDE, požaduje priemerný používateľ funkcionalitu, ktorá často prácu zneefektívňuje a/alebo nie je pre prácu podstatná a príspevok od niekoho, kto potrebuje niečo poriadne ako tiled mód pre okná, sa medzi tými ostanými stratí a/alebo sa mu nevyhovie, pretože to nevyhovuje masám.
    A mimochodem, nevim o zadnych kravinach planovanych pro KDE4. Musi byt nejaky omyl.
    Prečo omyl? Ide o uhol pohľadu. Kravinou napríklad nazývam plasmu, ktorá prináša hlavne grafické efekty, ale veľmi pochybujem o tom, že zlepší efektivitu práce. Ďalej, téma ikoniek oxygen. Chápem, že niekomu záleží na tom, aby mal pekné ikonky, ale venovať tomu roky sa mi zdá byť trochu šialené. Naopak, prepracovanie wm by pomohlo veľmi, ale zatiaľ som o ničom takom nepočul, vzduchom lietajú len slová plasma, solid, oxygen, .... Proste mi to pripadá, že KDE sa stáva (alebo sa už stalo) nejakým open source ekvivalentom windows: obroské, veľa efektov a funkcionalita neporovnateľne menšia.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.8.2006 19:08 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Ale robia sa aj sami.

    Opravdu? A vyucuje se to nekde? Totiz drobet nestiham do KWinu udelat vsechno, co bych ja a ostatni chteli, takze me by se to docela hodilo.

    Naopak, pri veľkom projekte, ako je KDE, požaduje priemerný používateľ funkcionalitu, ktorá často prácu zneefektívňuje a/alebo nie je pre prácu podstatná a príspevok od niekoho, kto potrebuje niečo poriadne ako tiled mód pre okná, sa medzi tými ostanými stratí a/alebo sa mu nevyhovie, pretože to nevyhovuje masám.

    Abych citoval, ide o uhol pohľadu. Ale jinak je to asi pravda, velke mnozstvi uzivatelu z nejakeho duvodu dokaze najit velke mnozstvi chyb a tim dost zamestnat, kdo vi, proc je to bavi.

    [kraviny]

    Vzdyt rikam, ze jde o omyl. Mozna by pomohlo navstivit jejich stranky a zkus zjistit, o cem to vlastne je. Co se tyka Oxygenu, to je predstavovani si to jak Hurvinek valku - grafici umi delat grafiku, proto to jsou nakonec grafici a proto delaji grafiku. Nejenom ze by nedokazali naprogramovat neco do WM, ale povetsinou neumi programovat vubec. Umi misto toho delat grafiku. A myslim, ze je docela normalni omyl povazovat neco za malo vybavene, kdyz tam cloveku chybi zrovna jeho konkretni detail.
    Marek Bernát avatar 2.8.2006 20:03 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Opravdu? A vyucuje se to nekde? Totiz drobet nestiham do KWinu udelat vsechno, co bych ja a ostatni chteli, takze me by se to docela hodilo.
    Ja som ten výraz, že "ze veci se samy nedelaji", pochopil tak, že veci sa nerobia bez feedbacku môjho alebo iného bežného používateľa. To samozrejme nie je pravda a preto som uviedol ten príklad.
    Abych citoval, ide o uhol pohľadu. Ale jinak je to asi pravda, velke mnozstvi uzivatelu z nejakeho duvodu dokaze najit velke mnozstvi chyb a tim dost zamestnat, kdo vi, proc je to bavi.
    Nemyslel som bug reporty, ale feature requesty. Samozrejme, že tento prínos veľkej komunity si uvedomujem. Ale na druhej strane, ak je projekt menší a elegantnejší, netreba toľko používateľov na odhalenie všetkých chýb. To len tak na okraj.

    [kraviny]
    Vzdyt rikam, ze jde o omyl. Mozna by pomohlo navstivit jejich stranky a zkus zjistit, o cem to vlastne je. Co se tyka Oxygenu, to je predstavovani si to jak Hurvinek valku - grafici umi delat grafiku, proto to jsou nakonec grafici a proto delaji grafiku. Nejenom ze by nedokazali naprogramovat neco do WM, ale povetsinou neumi programovat vubec. Umi misto toho delat grafiku.
    Tie ikony beriem späť, nebol to dobrý príklad. O plasme a solide viem, tie stránky som navštívil, takže poznám základný koncept. Nič to nemení na mojom názore, že kvalitnejší wm je ďaleko potrebnejší, ako sústrediť sa na niečo takéto a robiť tomu reklamu. Ale nakoniec, nech si v KDE robia, čo chcú, berte to celé ako môj povzdych nad tým, že trh a masy sa dostávajú aj do linuxu. Či je to pozitívum, alebo negatívum nejdem rozoberať, len sa mi to proste nepáči.
    A myslim, ze je docela normalni omyl povazovat neco za malo vybavene, kdyz tam cloveku chybi zrovna jeho konkretni detail.
    Mne na KDE najviac vadil zlý koncept wm a nemožnosť jeho konfigurácie, tak aby mi vyhovoval. Nemyslím si, že wm je "detail", skôr je to pre mňa základ.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Mikos avatar 7.8.2006 17:51 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Nič to nemení na mojom názore, že kvalitnejší wm je ďaleko potrebnejší, ako sústrediť sa na niečo takéto a robiť tomu reklamu.
    Vidíte, v tomhle s vámi rozhodně nemohu souhlasit. Podle mého je (bude) Plasma jedním z největších skoků k lepšímu v dějinách KDE. To samé se týče Solidu (v současnosti je práce s výměnnými médii v KDE hodně nedotažená), Tenoru (desktop search je nesmírně praktickou věcí) a Phononu (konečně zmizí ta ošklivá zombie arTs, hurá! ;-)). Je to obrovský skok k špičkovému modernímu desktopu.
    Mne na KDE najviac vadil zlý koncept wm a nemožnosť jeho konfigurácie, tak aby mi vyhovoval. Nemyslím si, že wm je "detail", skôr je to pre mňa základ.
    Zajímavé, mně přijde kwin jako jeden z nejlépe konfigurovatelných wm. Sice s takovým FVWM se co do konfigurovatelnosti rovnat nemůže, ale narozdíl od něj je konfigurovatelný nanejvýš jednoduše. Když to třeba srovnám s konfigurovatelností WM v GNOME, tak to je oproti kwin hrůza hrůzoucí a chybí mi tam tisíc věcí. Samozřejmě i kwin může být ještě o dost lepší (viz třeba to co jsem psal že bych uvítal), ale už teď ho považuji za jeden z nejlepších WM (a navíc i celkem rychlý).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Marek Bernát avatar 7.8.2006 20:26 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Vidíte, v tomhle s vámi rozhodně nemohu souhlasit. Podle mého je (bude) Plasma jedním z největších skoků k lepšímu v dějinách KDE. To samé se týče Solidu (v současnosti je práce s výměnnými médii v KDE hodně nedotažená), Tenoru (desktop search je nesmírně praktickou věcí) a Phononu (konečně zmizí ta ošklivá zombie arTs, hurá! ;-)). Je to obrovský skok k špičkovému modernímu desktopu.
    To je o úhle pohľadu. Tvoj (dúfam, že môžem tykať ;-)) "špičkový" desktop je pre mňa nepoužiteľný nablýskaný šmejd. Kebyže chcem niečo také, tak si kúpim Mac, ale to rozhodne nechcem. Ak očakávam nad systémom plnú kontrolu, tak sa nemôžem spoliehať na nejaký solid. To že zmizne arts je mi úplne fuk, aj v dobách používania KDE som mal vždy alsu a nepocítil som so zvukom žiadny problém. Integrovaný search je už skôr o konkrétnych aplikáciách a je to rozhodne užitočná vec, ale nevidel by som ju na topliste DE. Ale ako vidíš, ja DE nemám vôbec v láske, mám rád jednoduchosť a čistý systém. Ale rád kritizujem, kde sa len dá :-)
    Zajímavé, mně přijde kwin jako jeden z nejlépe konfigurovatelných wm. Sice s takovým FVWM se co do konfigurovatelnosti rovnat nemůže, ale narozdíl od něj je konfigurovatelný nanejvýš jednoduše. Když to třeba srovnám s konfigurovatelností WM v GNOME, tak to je oproti kwin hrůza hrůzoucí a chybí mi tam tisíc věcí. Samozřejmě i kwin může být ještě o dost lepší (viz třeba to co jsem psal že bych uvítal), ale už teď ho považuji za jeden z nejlepších WM (a navíc i celkem rychlý).
    No tak ja napríklad som z toho chcel spraviť niečo na štýl ion/wmii, alebo kedysi niektoré features z pekwm a rozhodne sa mi to nepodarilo. A povedal by som, že je to preto, že sa to nedá. Podobne ako ten tiled management v kwin nie je a pritom je to pre mňa absolútne nutná záležitosť. Chápem, že mám asi väčšie nároky, ako bežný používateľ KDE, ale tak to proste je. Preto ho nepoužívam. Až sa kwin bude dať pretransformovať do niečoho ako wmii, tak daj vedieť ;-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    7.8.2006 20:41 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    kecas. neviem preco to tu pises ked aj tak KDE nechces (ak som dobre pochopil, ze uz mas vyhovujuce prostredie a "DE nemám vôbec v láske, mám rád jednoduchosť a čistý systém." je pravdivy vyrok - to uz su 2 dovody preco nie)
    Marek Bernát avatar 8.8.2006 19:34 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Možno sa dozviem, že ten kwin sa už konfigurovať dá (rok som ho nevidel), alebo sa dozviem niečo iné, proste diskusia. Ale rozhodne som nečakal, že sa dozviem, že si chudák, ktorý má potrebu ostatným hovoriť, čo majú a čo nemajú robiť (hoci toto si preukázal už s tým mailom).
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    8.8.2006 19:45 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    blud^n
    2.8.2006 21:54 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    On by to snad takový problém naprogramovat být neměl

    Skvele, takze az ten patch bude, prosil bych ho do kwin@kde.org, diky. Ale osobne mam obavy, ze ta lahev vina jako motivace stacit tak nejak nebude.
    Mikos avatar 7.8.2006 17:44 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Kdyby byl kwin v Pythonu, s radostí bych se do toho pustil. V C++ ale programovat neumím a ani se to učit v budoucnu nehodlám (programování není můj hlavní obor, je to jen a pouze koníček). Proto tak nějak doufámk, že se najde někdo kdo v C++ umí a takovou funkci by také uvítal...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    28.11.2006 13:28 SokoBanner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kuake vs. Yakuake
    Neexistuje něco takovýho pro Win? Kolikrát potřebuju z Win podobně efektivně přistupovat ven.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.