abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 09:00 | Zajímavý software

    JuiceFS dospěl do verze 1.0. Jedná se o distribuovaný souborový systém kompatibilní s POSIX, HDFS a S3. Architektura JuiceFS sestává ze 3 částí: JuiceFS Client, Data Storage (S3, Azure Blob, OpenStack Swift, Ceph, MinIO, …) a Metadata Engine (Redis, TiKV, MySQL/MariaDB, PostgreSQL, SQLite, …). Zdrojové kódy JuiceFS jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    13.8. 14:11 | Komunita

    O víkendu probíhá online The Raku Conference 2022, tj. konference věnovaná programovacímu jazyku Raku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    12.8. 17:22 | IT novinky

    Včera skončila bezpečnostní konference Black Hat USA 2022 (Twitter) a začala bezpečnostní konference DEF CON 30 (Twitter). V rámci Black Hat byly vyhlášeny výsledky letošní Pwnie Awards (Twitter). Pwnie Awards oceňují to nejlepší, ale i to nejhorší z IT bezpečnosti (bezpečnostní Oscar a Malina v jednom).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.8. 15:00 | Nová verze

    Vývojáři PostgreSQL oznámili vydání verzí 14.5, 13.8, 12.12, 11.17, 10.22 a 15 Beta 3. Opraveno je více než 40 chyb a také zranitelnost CVE-2022-2625. Upstream podpora verze 10 končí 10. listopadu letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.8. 18:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.63.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    11.8. 17:55 | Nová verze

    Bylo vydáno Ubuntu 22.04.1 LTS, tj. první opravné vydání Ubuntu 22.04 LTS s kódovým názvem Jammy Jellyfish.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.8. 08:00 | Komunita

    Microsoft Fluent Emoji jsou nově k dispozici na GitHubu pod licencí MIT. Více v článku na Medium.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    11.8. 00:22 | IT novinky

    O víkendu proběhla v Kolíně nad Rýnem demopárty Evoke 2022. Publikována byla prezentovaná dema. Upozornit lze na Area 5150 (YouTube) běžící na IBM PC s procesorem Intel 8088 běžícím na 4,77 MHz a CGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    10.8. 19:55 | Zajímavý software

    smenu, nástroj pro příkazový řádek pro generování možností a potvrzení výběru, dospěl do verze 1.0.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.8. 19:11 | Bezpečnostní upozornění

    Byla potvrzena zranitelnost CVE-2021-46778 aneb SQUIP (Scheduler Queue Usage via Interference Probing) v procesorech AMD s mikroarchitekturou Zen 1, Zen 2 a Zen 3. Detaily v publikovaném paperu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Audioknihy ve srovnání s knihami tištěnými (papírovými nebo elektronickými) poslouchám
     (38%)
     (3%)
     (6%)
     (53%)
    Celkem 216 hlasů
     Komentářů: 2, poslední 13.8. 11:46
    Rozcestník


    Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    23. 2. 2009 | David Ježek | Recenze | 7919×

    V dnešním dílu o české Mandrivě 2009 se opět telegraficky a se spoustou screenshotů podíváme na prostředí GNOME. Seznámení se systémem vychází ze základní instalace s volbou „GNOME“ bez dalšího výběru balíčků. Zajímá nás, co se v základu do systému dostane.

    Vzhled systému, nastavení

    Čerstvě po instalaci je systém z hlediska plochy poměrně pustý. Kromě pár základních ikon (z nichž dvě spodní patrně skončí v koši) nic, barevné vzezření i wallpaper jsou shodné i pro další desktopy, tedy zejména KDE4.

    mandriva 2009 cz 03 100 plocha

    Nejdříve se podíváme na instalaci Extra DVD. Během přidávání repozitářů a dodatečného softwaru je třeba odkliknout vybrané soubory, přesně jak píše instalační příručka, tu zajímavou část ukazuje následující dialog.

    mandriva 2009 cz 03 instalace rpm

    mandriva 2009 cz 03 instalace rpm 1

    Instaluje Skype, Operu, RealPlayer, Flash, Acrobat Reader, knihovny pro videa/hudbu, Mplayer plug-in do prohlížeče, rozbalovače archívů a mnohé další. Toto je další z pilířů, které Mandriva 2009 CZ přináší, nemusíte nic nikde hledat, vše dostanete doslova „na tácku“.

    Dalším krokem budiž například instalace tiskárny. Já disponuji multifunkcí Epson FX4450, se kterou se donedávna žádná linuxová distribuce nebavila. Nyní je již podpora v používaných ovladačích zahrnuta a tiskárna bez problémů tiskne. Její nastavení shrnují screenshoty. Pro scannery je pak k dispozici program Xsane.

    mandriva 2009 cz 03 vlastnosti tiskarny stylus dx4400 na localhost1 mandriva 2009 cz 03 vlastnosti tiskarny stylus dx4400 na localhost2 mandriva 2009 cz 03 vlastnosti tiskarny stylus dx4400 na localhost3

    mandriva 2009 cz 03 vlastnosti tiskarny stylus dx4400 na localhost4 mandriva 2009 cz 03 vlastnosti tiskarny stylus dx4400 na localhost5

    Instalace aplikací se provádí přes volbu v prvním menu GNOME.

    mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 00 mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 01 mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 02

    mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 03 mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 04 mandriva 2009 cz 03 ovladaci centrum 05

    Základní mixer se zvukovým subsystémem si s moderními integrovanými zvukovkami bez potíží poradí, navolit lze zobrazení všech vstupů/výstupů, standardně jsou zobrazeny pouze ty hlavní/používané.

    mandriva 2009 cz 03 ovladani hlasitosti hda ati sb (alsa mixer)

    Mandriva podporuje i zálohování dat nebo i celého souborového systému. V GNOME je příslušný nástroj k dispozici v pravé části horní lišty.

    mandriva 2009 cz 03 nastaveni snimku zaloh

    Sledování sítě je v GNOME realizováno jednoduchým nástrojem, opět přístupným z horní lišty, stejně jako další nastavení sítí.

    mandriva 2009 cz 03 sledovani site

    Web, pošta, kancelář, pokec

    Hlavní programy jako webový prohlížeč Firefox, kancelářský balík OpenOffice.org či grafický editor GIMP ponechávám bez snímků obrazovky. Vypadají a fungují stejně jako všude jinde.

    Předinstalovaný poštovní klient pochází z GNOME, jde o program Evolution, jehož schopnosti demonstruje několik obrázků. S Outlookem Express, resp. Windows Mail se může měřit bez potíží, samozřejmě lze použít Mozilla Thunderbird či jiný multiplatformní program.

    mandriva 2009 cz 03 140 evolution

    Evolution má detailní nastavení informací o kontaktech.

    mandriva 2009 cz 03 141 editor kontaktu doe john mandriva 2009 cz 03 144 doe john mandriva 2009 cz 03 145 editor kontaktu doe john

    Disponuje i kalendářem s možností vkládání úkolů a poznámek, jeho schopnosti by vydaly na samostatnou recenzi.

    mandriva 2009 cz 03 146

    Pro komunikaci skrze systémy jako ICQ, MSN či Jabber je instalován pocházející Pidgin, který lze využívat i pod Windows. Podporuje řadu zásuvných modulů.

    mandriva 2009 cz 03 151 pridat kamarada

    mandriva 2009 cz 03 152

    mandriva 2009 cz 03 153 zasuvne moduly

    Stahování, FTP

    Stahování pomocí P2P systému BitTorrent má na starosti klient Transmission. Jedná se o jednoduchý program, který sice nedosahuje takové vyladěnosti jako windowsový µTorrent nebo přebubřelé robustnosti BitCometu, ale svoji práci odvede dobře. Pozitivní je, že je již v základní instalaci, netřeba lovit v repozitářích některého z provařených klientů jako Vuze.

    mandriva 2009 cz 03 002 snimek obrazovky moznosti torrentu

    mandriva 2009 cz 03 003 snimek obrazovky transmission

    Pro FTP přenosy je k dispozici program FileZilla. Ten můžete znát i z jiných operačních systémů, jedná se o multiplatformní aplikaci se sice možná trochu kostrbatým ovládáním, ale bezproblémovou funkčností.

    mandriva 2009 cz 03 004 filezilla

    Multimédia

    Přehrávání hudby a filmů zajišťují v základu aplikace z GNOME, tedy Totem a Rhythmbox. Totem je standardně bez proprietárních kodeků, ale jakmile se nějaké takové video pokusíte spustit, nástroj Codeina nabídne instalaci několika možnými způsoby. Nemá problém s přehráváním ani DivX videí, ani filmů komprimovaných x264 kodekem, stejně tak bez potíží běží Windows Media Video. Totem přímo v sobě podporuje videa z Youtube (a samozřejmě řadu dalších drobností).

    mandriva 2009 cz 03 105 kodeky mandriva 2009 cz 03 106 konfigurovat zasuvne moduly mandriva 2009 cz 03 107 nykl

    mandriva 2009 cz 03 106 vednik 10 12 2002

    Rhythmbox také přehraje z běžně používaných hudebních formátů vše, co je mu předhozeno. Nedovolím si tvrdit, že úplně vše na světě, formátů jsou desítky, ale základní jako mp3, ogg, aac, flac a další umí.

    mandriva 2009 cz 03 107 trevor jones and randy edelman main title

    V rámci zpracování digitálního videa z kamery je k dispozici program Kino. V něm lze videa upravovat a nahrávat zpět do kamery (pokud máte model s DV vstupem), provádět editaci s jednoduchými efekty, či exportovat do různých formátů, včetně MPEG-4.

    mandriva 2009 cz 03 120 kino mandriva 2009 cz 03 121 kino mandriva 2009 cz 03 122 kino

    mandriva 2009 cz 03 123 kino mandriva 2009 cz 03 124 kino

    Správu fotografií zajišťuje F-Spot. Nejprve si veškeré fotografie v dané lokaci zkopíruje do vlastního adresáře.

    Pokud připojíte nové zařízení (například foťák, USB flashku nebo strčíte kartu do čtečky), uvítací dialog vám rovnou nabídne import fotografií do F-Spotu.

    mandriva 2009 cz 03 medium 20 gb

    Ke kopírování lze zvolit jen některé fotografie a také nechat program detekovat duplicitní.

    mandriva 2009 cz 03 zvolte fotografie ktere se maji kopirovat z fotoaparatu

    Fotografie pak jsou standardně vytříděny do časové osy dle jejich pořízení.

    mandriva 2009 cz 03 f spot mandriva 2009 cz 03 f spot 1

    F-Spot disponuje řadou základních dovedností, včetně fullscreen zobrazení.

    Další nástroje

    Pro psaní jednoduchých textů, html stránek, editaci konfiguračních souborů či programování má GNOME k dispozici sympatický editor Gedit.

    mandriva 2009 cz 03 108 gedit

    I jeho možnosti lze rozšířit pomocí plug-inů, já osobně preferuji ten, který umožňuje zobrazení přes celou obrazovku, pak nejsem při psaní textů nijak rušen.

    Ke kopírování či vypalování optických médií slouží program Brasero. Zápis ISO image je samozřejmostí, stejně tak možnost rychlého vymazání DVD±RW (které mi mimochodem přijde rychlejší než v Nero pod Windows).

    mandriva 2009 cz 03 110 brasero

    mandriva 2009 cz 03 113 mazani disku

    Stejně tak vytvoření DVD-Video disku ze zdrojových videí.

    mandriva 2009 cz 03 111 brasero novy videoprojekt

    mandriva 2009 cz 03 112 nastaveni vypalovani disku

    To hlavní ale bude jistě vypalování datových CD/DVD. Na rozvržení rozhraní je vidět jistá odlišnost proti standardně nastavenému Nero nebo K3b.

    mandriva 2009 cz 03 114 brasero novy datovy projekt

    Příznivci Total Commanderu mohou doinstalovat GNOME Commander, součástí standardní instalace Mandrivy 2009 CZ s prostředím GNOME není.

    mandriva 2009 cz 03 gnome commander

    To je pro dnešek vše. V příštím dílu se podíváme na prostředí KDE.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.2.2009 00:40 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Jen pro forma - Azureus je už poměrně dlouho přejmenován na Vuze.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    23.2.2009 09:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Dík, opraveno.
    23.2.2009 09:29 orca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Děkuji - opravdu pěkné, názorné, poučné.

    Snad jen dotaz bude prostor i pro Xfce v MD 2009.0 ?

    23.2.2009 10:48 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    GNOME dobrý. Jen jsem nenašel jak zobrazit ikonu pro přepínání klávesnice tak jak je tomu u KDE. V GNOME není?
    Sešívaný avatar 23.2.2009 11:24 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Jedná se o applet pro panel Indikátor klávesnice. Stačí na panel kliknout pravým tlačítkem, vybrat Přidat na panel a tam příslušný applet najít.
    23.2.2009 17:24 tonda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Je  to docela dobrý OS.Měl jsem Mandriva 2008cz .Čeština je nedostatečná hlavně co se týká různých nastavení.Je zapotřebí se s češtinou vyrovnat alespoň win ale to je chyba všech linuxových OS.Jinak je tento OS odsouzen k použití jen hrstce odborných uživatelů.

    23.2.2009 18:23 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    že jsem si nevšiml, že by někde bylo něco anglicky ;)

    Boys don't cry
    24.3.2009 14:04 xkk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    To se musíš líp dívat. Mam sice free verzi, ale otevří si správce software a popisy sou pořád anglicky a tonda je starej důchodce nad hrobem. Ten už na učení angličtiny je moc pohodlnej a zároveň si to chce nainstalovat sám aby ušetřil.

    23.2.2009 18:28 bender
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Na vyrovnavani win je tu KDE, coz je imo hlavni prostredi v mandrive. GNOME je spis na druhe koleji. Jinak Mandriva 2008CZ povazuju za nejlepsi vydani ohledne dodelanosti.

    23.2.2009 20:20 pistiacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    No ano pouzivam mandrivu aktivne uz od roku 2005 uz od 2007 mam ju ako hlavny operacny system. Na mandrive mam prostredie KDE ale posledna verzia KDE v mandrive 2009 4.0...  a hlavne spravca okien plasma mi robi nenormalne problemy je to pekne efektne ale fakt uz ma to rozculuje hmm a tento clanok ma definytivne presvecil, idem hodit GNOME. Dakujem za pekny clanok.

    23.2.2009 20:52 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    nainstaloval jsem si KDE 4.2 z ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.2.0/Mandriva/2009.0/RPMS/x86_64/ a jede to velmi dobře, na http://www.mandrivalinux.cz/dalsi-zdroje-kde4-2-pro-mandrivu-2009-0 je k tomu nějaký komentář

    24.2.2009 18:02 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Já jsem z KDE 4,2 nejvíc nešťastnej, když se mi při střihu videa kouše obraz a zvuk se kurví, tak po cvhíli práce s tím sem měl chuť srazit na zem monitor a pořádně ho rozšlapat, jenže furt mě u zdi držel ten řetěz na kterym bylo napsaný, že ten monitor za to vůbec nemůže, že bych spíš měl kopat do počítače, kterej za to taky nemůže a hlavně ho to nebude bolet a maximálně ten komp dojebu úplně a budu nasranej zase jen já, tak sem to musel vypnout a jít se odreagovat ven.. fakt strašný strašně pomalý...

    Můj první dojem byl jak je to hezký a že si to nechám ale pak přišla holá nenávist čekat až se přehraje ta neskutečně pomalá animace tady a tohle tady... holt mám starej počítač a starou grafickou kartu, ale to předchozí KDE tam fungovalo výborně :-( Nejvíc mě ale nasralo to že videa v Kdenlive, nebo Avidemuxu nejsou vůbec plynulý a to ani Youtube a ostatní flashe se neprehrávaj bez trhání obrazu, takže dost nahovno, hlavně je zajímavý, že mnohem horší notebook s KDE3 to zvládá v poho - teda ty flashe střih jsem ani nezkoušel.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    24.2.2009 19:31 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Mám podobný problém, ale půlku z toho u mně dělají starší drivery (Intel). Docela pomáhá vypnout 3D efekty v KDE4, ale pak to zas není tak pěkné...

    24.2.2009 19:33 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    jó mrknu se na to plasma mi běžně žere třeba 6% CPU, když s počíťačem nic nedělám mě nejde o to aby to bylo pěkný, já chci sestříhat video, ale když se to zasekává tak to je nereálný - funguje to tak, že chvíli to přehrává v poho a třeba po 10ti sekundách najednou sekaná...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    24.2.2009 19:35 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Já mám taky starší drivery od Nvidie, protože moje karta už není podporovaná novým ovladačem. GeForce 4 MX440, procesor Pentium 4 a 1GB ram a 500GB Western Digital, do teď mi ten počítač na stejnou činnost stačil...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    25.2.2009 00:23 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    A měl by stačit dál, jen změnit wokení manažer ... díky KDE4.x se spousta kdéčkařů odklonila jiným směrem, alespoň z mého okolí. Já sám jsem Gnome pozitivní, ale to co se děje kolem KDE sleduji, a přijde mi to jako velká škoda, asi se to mělo ještě nějakou dobu vyvíjet. Snad to nebude jako s windowsama .... odladěj visty a přejmenujou je na seven. Aby se neodladila čtyřka a nepřejmenovala na pětku. To je pochopitelně vtip.

    27.2.2009 17:26 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Když potřebuju stříhací program z KDE4, tak nevim jestli je dobrý to provozovat na jinym okenním manažeru. Uvidíme no...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    23.2.2009 23:06 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Základ je přeložen velmi dobře, ale pokud si donainstalujete nějakou aplikaci, může být v jiném jazyce, ale to i když si stáhnete kdejaký instalátor pro win!

    srigi avatar 23.2.2009 20:42 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Viete mi niekto vysvetlit, preco sa Linuxe trha obraz AVI-ciek, tak ako to je na obrazku Totem-u (muz v saku)? Toto ma pekne vytaca v mojom openSUSE, skusil som uz rozne prehravace, prostredia aj nastavenia, ale obraz sa proste stale trha. 

    Be kind to newbies.
    David Ježek avatar 23.2.2009 21:29 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    za ten screen se omlouvám, nevšiml jsem si ho. dané video jede zcela plynule, k tomu roztrhání došlo jen při dělání screenu, stejěn tak jiná videa běží bez potíží.
    23.2.2009 23:08 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    A zkusil jste vypnout 3D efekty ? DVD Vám hraje bez problému a dělají to jen AVI ? Jak je zatížen systém ?

    23.2.2009 21:56 jzve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    Mám dotaz. Je možné přejít z Mandrivy 2008.0 na Mandrivu 2009 aktualizací? Pokud si vzpomínám, tak při přechodu z 2007 na 2008 to dělalo problémy a tak bylo lepší 2007 nejdříve smazat.
    David Ježek avatar 23.2.2009 22:16 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    aktualizaci instalace nabízí, ale jestli je to použitelné, netuším. nervy mám jen jedny a ty jsem vypotřeboval s KDE4 :-).
    23.2.2009 23:10 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Něco jsem o tom sepsal zde.

    23.2.2009 22:01 mosna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    ahoj,mandriva linux 2009CZ jsem zakoupil,nainstalovat a musím říci, že celkově se mi distribuce líbí. Co se mi však nelíbí jsou fonty. Doinstaloval jsem si MS fonty, tak ja je to popsané v instalační příručce, v gnome jsem přes systém-volby-vzhled nastavil písmo tahoma, stejně tak  ve firefoxu, nicméně výsledek se mi stále nezdá dobrý.  Nemáte nějaký tip, jak  nastavit písma, tak aby byli dobře vyhlazená a nezdáli se mi mázlá? Předem díky za případný tip

    David Ježek avatar 23.2.2009 22:15 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    ahoj, netuším, mě to přišlo v pohodě.
    23.2.2009 23:15 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    Hodně asi záleží na monitoru, používáte nativní rozlišení pro Váš monitor ? Já jsem si na svém 22" CRT musel přidat DPI pro vykreslení gnome-control-center --> vzhled --> písma --> tlačítko podrobnosti -> Rozlišení: (já mám 96 bodů na palec)

    24.2.2009 09:36 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    M$ fonty nepoužívám, ale písmo mám krásně vyhlazené, z http://easyurpmi.zarb.org/ si připojte zdroje PLF například ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/2009.0/free/release/binary/x86_64/ a nainstalujte si balíček lib64freetype6

    petka avatar 28.2.2009 23:02 petka | skóre: 25 | blog: heydax | Klasterec N/O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)

    KDE4 Mandrivu uplne degraduje , Gnome je dobry , taky prechazim , nelibi se mi jak moc se chce KDE4 podobat VISTam , treba je to jen muj osobni nazor , ale jestli nezmeni KDE postoj , tak ho asi ceka zahuba .

    Ubuntu server - Asus E35M1​-M ​- AMD Hudson M1 , 2x Technisat Skystar2 , 2x 1GB Lan , WiFi mod AP ,vdr,mysql,apache2...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.