abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 09:00 | Zajímavý software

    JuiceFS dospěl do verze 1.0. Jedná se o distribuovaný souborový systém kompatibilní s POSIX, HDFS a S3. Architektura JuiceFS sestává ze 3 částí: JuiceFS Client, Data Storage (S3, Azure Blob, OpenStack Swift, Ceph, MinIO, …) a Metadata Engine (Redis, TiKV, MySQL/MariaDB, PostgreSQL, SQLite, …). Zdrojové kódy JuiceFS jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    13.8. 14:11 | Komunita

    O víkendu probíhá online The Raku Conference 2022, tj. konference věnovaná programovacímu jazyku Raku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    12.8. 17:22 | IT novinky

    Včera skončila bezpečnostní konference Black Hat USA 2022 (Twitter) a začala bezpečnostní konference DEF CON 30 (Twitter). V rámci Black Hat byly vyhlášeny výsledky letošní Pwnie Awards (Twitter). Pwnie Awards oceňují to nejlepší, ale i to nejhorší z IT bezpečnosti (bezpečnostní Oscar a Malina v jednom).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.8. 15:00 | Nová verze

    Vývojáři PostgreSQL oznámili vydání verzí 14.5, 13.8, 12.12, 11.17, 10.22 a 15 Beta 3. Opraveno je více než 40 chyb a také zranitelnost CVE-2022-2625. Upstream podpora verze 10 končí 10. listopadu letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.8. 18:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.63.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    11.8. 17:55 | Nová verze

    Bylo vydáno Ubuntu 22.04.1 LTS, tj. první opravné vydání Ubuntu 22.04 LTS s kódovým názvem Jammy Jellyfish.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.8. 08:00 | Komunita

    Microsoft Fluent Emoji jsou nově k dispozici na GitHubu pod licencí MIT. Více v článku na Medium.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    11.8. 00:22 | IT novinky

    O víkendu proběhla v Kolíně nad Rýnem demopárty Evoke 2022. Publikována byla prezentovaná dema. Upozornit lze na Area 5150 (YouTube) běžící na IBM PC s procesorem Intel 8088 běžícím na 4,77 MHz a CGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    10.8. 19:55 | Zajímavý software

    smenu, nástroj pro příkazový řádek pro generování možností a potvrzení výběru, dospěl do verze 1.0.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.8. 19:11 | Bezpečnostní upozornění

    Byla potvrzena zranitelnost CVE-2021-46778 aneb SQUIP (Scheduler Queue Usage via Interference Probing) v procesorech AMD s mikroarchitekturou Zen 1, Zen 2 a Zen 3. Detaily v publikovaném paperu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Audioknihy ve srovnání s knihami tištěnými (papírovými nebo elektronickými) poslouchám
     (37%)
     (3%)
     (6%)
     (54%)
    Celkem 214 hlasů
     Komentářů: 2, poslední 13.8. 11:46
    Rozcestník


    Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    5. 3. 2009 | David Ježek | Recenze | 5142×

    Čtvrtý díl seriálu o poslední české Mandrivě věnujeme čtvrté verzi desktopového prostředí KDE, tedy přesněji verzi KDE 4.1.3, která je aktuálně v základních Mandriva repozitářích k dispozici.

    Připomeňme, že verzi 4.1 byla podrobně představena ve čtyřdílném seriálu, dnes se jako minule u GNOME podíváme na to, jak prostředí vypadá v Mandrivě. Rovnou na úvod si vysvětlím, proč není v recenzi verze 4.2. Je to z prostého důvodu, že ji zatím standardní aktualizační systém Mandrivy 2009 neobsahuje, a nutit uživatele zjišťovat, kde se nachází verze 4.2 a jak ji přidat do systému, mi přijde zbytečné a od Mandrivy poněkud nešťastné (od uvedení verze 4.2 uběhl již celý měsíc. Nicméně na vzhled systému to vliv nemá.

    Nejprve vzhled prostředí po instalaci. S GNOME si v barevném vzezření či pozadí na ploše v ničem nezadá. Musím připustit, že jak tvůrci KDE na technologiích verze 4, tak Mandriva na použitém skinu, zapracovali. Osobně mi přijde KDE 4 v Mandrivě 2009 tak nějak vizuálně příjemnější než verze 3.5 nebo GNOME a další prostředí, ale to je samozřejmě věc vkusu a otázka pár kliknutí v případě požadavků na úpravy.

    mandriva 2009 cz 04 001 plocha

    Mandriva Control Center, stejně jako instalace dodatečného softwaru a přidání repozitářů z Extra DVD této CZ verze je shodné s GNOME, proto nebude v tomto článku popisováno. Totéž platí i pro standardní aplikace jako webový prohlížeč Firefox, editor GIMP a mnohé další. Podíváme se na nastavení systému KDE.

    mandriva 2009 cz 04 060 kde1 nastaveni mandriva 2009 cz 04 061 kde2 nastaveni

    KDE má k dispozici velmi pěkný monitor systému, který se mi líbí víc než to, co je k dispozici v GNOME.

    mandriva 2009 cz 04 065 monitor systemu

    Jedním z taháků KDE 4 je systém widgetů, které se na plochu přidávají velmi snadno, lze je libovolně díky jejich vektorové povaze zvětšovat či zmenšovat a je jich vskutku nemálo. Ač osobně nemám cokoli na ploše rád, widgety hodnotím jednoznačně kladně.

    mandriva 2009 cz 04 070 widgety

    mandriva 2009 cz 04 071 widgety na plose

    KDE 4 má trochu odlišný mixer, ale protože obsluhuje stejnou zvukovou kartu přes stejné rozhraní, jsou změny samozřejmě pouze kosmetického, nikoli funkčního rázu.

    mandriva 2009 cz 04 032 mixer

    KDE má k dispozici vlastní webový prohlížeč Konqueror. Vedle něj disponuje souborem nástrojů kategorie PIM (personal information management), kam spadají programy jako KOrganizer nebo KMail (jejich názvy jasně říkají, co je jejich cílem). KDE také disponuje velmi slušnou Čtečkou RSS/Atom kanálů (Akregator), která podporuje standardizovaný import/export z jiných čteček (včetně třeba Google Reader).

    mandriva 2009 cz 04 002 akregator

    Obdobou Pidginu z GNOME je taktéž multiprotokolový IM klient Kopete. Jeho nastavení jsou velmi podrobná, podporuje řadu zásuvných modulů (tak jako velká část KDE aplikací).

    mandriva 2009 cz 04 005 kopete2 mandriva 2009 cz 04 006 kopete3 mandriva 2009 cz 04 007 kopete4

    mandriva 2009 cz 04 008 kopete5 mandriva 2009 cz 04 009 kopete6 mandriva 2009 cz 04 010 kopete7

    mandriva 2009 cz 04 011 kopete8 mandriva 2009 cz 04 012 koptee9

    Vlastní BitTorrent klient se jmenuje KTorrent. Jeho ovládání je velmi jednoduché, GUI poměrně střídmé a obsahuje všechny potřebné informace. Lze mimo jiné nastavovat i filtrování IP adres.

    mandriva 2009 cz 04 013 ktorrent1

    mandriva 2009 cz 04 014 ktorrent2

    Jedním z nejlepších programů v KDE je pro mne osobně správce a editor fotografií digiKam. Práce s ním mi přijde intuitivnější a možnosti rozsáhlejší než u F-Spotu, zejména pro občasné publikování fotografií se hodí sympatický HTML export fotogalerie nebo přímo export pro Google Picassa a Flickr. Podporuje i vybrané RAW formáty prostřednictvím programu dcraw, správu barev, odstranění červených očí, GPS a řadu dalších užitečných drobností.

    mandriva 2009 cz 04 020 digikam2 mandriva 2009 cz 04 022 digikam3 mandriva 2009 cz 04 023 digikam4

    mandriva 2009 cz 04 024 digikam5 mandriva 2009 cz 04 025 digikam6 mandriva 2009 cz 04 026 digikam7

    Pro přehrávání všemožné hudby má KDE k dispozici mocný program Amarok, jeden ze známých pilířů tohoto prostředí. V Mandrivě 2009 se nachází verze 2 beta, která je stále ještě ve vývoji, ale již poměrně slušně použitelná, nezaznamenal jsem žádné problémy.

    mandriva 2009 cz 04 030 amarok

    Zajímavější je to u přehrávače videa, zde jsem marně hledal z dřívějších verzí Mandrivy známý KMPlayer. Nikde po něm v základní instalaci KDE ani stopy, místo něj je zde pouze jakýsi nestabilní podivný přehrávač Dragon Player a pak z GNOME známý Totem. Ten naštěstí funguje k plné spokojenosti.

    mandriva 2009 cz 04 031 totem

    Dalším pilířem KDE je bezpochyby vypalovací program K3b. Ač se Brasero velice snaží a i německé Nero vydává svůj vypalovací program i pod Linux, je to stále K3b, které kraluje. Rozhraní je za roky vývoje již ustálené, jasné a přehledné, takže ani přechod z Windows a aplikací typu Nero nebude pro nikoho problémem.

    mandriva 2009 cz 04 040 k3b1 mandriva 2009 cz 04 041 k3b2 mandriva 2009 cz 04 042 k3b3

    Základním textovým editorem KDE je KWrite/Kate. Jeho možnosti jsou, stejně jako u Geditu, pro většinu úkonů více než dostatečné.

    mandriva 2009 cz 04 033 kwrite

    Na závěr opět jeden z používaných programů, který ani v KDE není u Mandrivy součástí standardní instalace. Ekvivalentem Total Commanderu pro prostředí KDE je Krusader. Jeho schopnosti a možnosti úprav či nastavení by vydaly na několik samostatných článků, takže se omezím pouze na jednoznačné doporučení jeho instalace.

    mandriva 2009 cz 04 050 krusader

    Na závěr ještě malé objasnění, které se týká všech desktopových prostředí či malých správců oken, nejen GNOME a KDE. Preferujete-li prostředí GNOME, ale líbí se vám třeba digiKam, můžete jej samozřejmě v GNOME používat. Stejně tak můžete v KDE používat GIMP, v tomto není Linux obecně nijak omezen. V případě velkých desktopových prostředí KDE a GNOME se jedná pouze o představení aplikací, které jsou jejich standardní součástí, nikdo však nenutí uživatele k jejich používání. Stejně tak dobře lze ostatně například GIMP používat pod Windows nebo třeba v superlehkých prostředích jako IceWM či OpenBox, jediný rozdíl je v tom, že pokud spustíte GIMP pod GNOME, jsou již s GNOME nataženy potřebné GTK knihovny. V případě spuštění například pod IceWM se tyto knihovny musí s první pouštěnou GTK aplikací načíst.

    Příště se podíváme na třetí známé desktopové prostředí Xfce a s ním si ukážeme, jak se Mandriva 2009 vypořádala s malými správci oken jako IceWM a další.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.3.2009 09:05 TanisCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    Malý dotaz : Jaktože má Mandriva tak pěkné písmo oproti ostatním distrům? Když si ještě vzpomenu, když jsem instaloval 2008, tak to bylo podobné. Vyhlazování a celkově vzhled písma byl pěkný na Mandrivě a všude jinde (na jiných distribucích) jsem  s písmem bojoval...

    5.3.2009 13:02 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

     

    všude jinde (na jiných distribucích)

    I v OpenSuse?

     

    5.3.2009 12:10 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    A ještě se přidám s dotazem, nevíte co je to přesně za systémové fonty ?

    5.3.2009 21:57 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)
    Nevim asi Dejavu...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    5.3.2009 22:13 KoSMiK86 | Orličky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)
    Příloha:

    V defaultu v GNOME  je to Sans - viz priloha

    5.3.2009 13:28 bender
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    Přehrávače videa:  A co Kaffeine ?

    5.3.2009 16:54 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    Ten tam je a samozřejmě funguje, dokonce se při instalaci bonusů z CZ edice nainstaluje místo toho default přehrávače (ten jde pryč). Důvody jsou celkem podrobně rozebrány v knize (stručně: podle autorského týmu toho momentálně umí nejvíc, proto ho preferujeme).

    5.3.2009 14:53 q pal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    KDE má k dispozici velmi pěkný monitor systému, který se mi líbí víc než to, co je k dispozici v GNOME.

    Tak to Vas zklamu, ale od KDE 4.2 vypada Monitor Systemu v KDE podobne jako ten v GNOME. Podobnou funkcionalitu ale umi i applety.

    5.3.2009 17:42 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)

    >Rovnou na úvod si vysvětlím, proč není v recenzi verze 4.2. Je to z prostého důvodu, že ji zatím standardní aktualizační systém Mandrivy 2009 neobsahuje, a nutit uživatele zjišťovat, kde se nachází verze 4.2 a jak ji přidat do systému, mi přijde zbytečné a od Mandrivy poněkud nešťastné (od uvedení verze 4.2 uběhl již celý měsíc

    Pro Mandrivu není nová verze updatem (až na výjimky). Má to někde v updates policy, takže se tomu nedivím. Dle mého by toto mohli dát alespoň do oficiálních backports...

    Vyzkoušený postup update na KDE 4.2 je na forum.mandrivalinux.cz.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.