abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Dan Ohnesorg o CZLUG

    3. 6. 2005 | Leoš Literák | Rozhovory | 5785×

    Jak a proč vznikl CZLUG - České sdružení uživatelů Linuxu? Čemu se věnuje teď, jaké má plány do budoucna?
    1. Leoš Literák: Ahoj Dane, mohl by ses představit našim čtenářům?

      Dan Ohnesorg: Ahoj čtenáři.

      Ano.

    2. Přibliž nám, prosím, historii CZLUGu, proč vznikl a jaké má cíle?

      Každé správné vyprávění začíná slovy bylo -- nebylo. Tudíž bylo -- nebylo, psal se rok 1997 a BVV uspořádaly, již poněkolikáté, výstavu Invex. V té době to byla velká událost, nelze ji absolutně srovnávat s dnešním čtyřdenním herním šílenstvím. Na Invex musel povinně každý, kdo alespoň někdy viděl počítačovou klávesnici. Masové účasti využili "Linuxáři" z celé ČR a sešli se v Brně, aby se vzájemně ujistili, že existují a že za jmény nalezenými fenomenální altavistou na dotaz "Linux ČR" jsou nějací reální lidé. A když se tak pěkně sešli, zjistili, že mají stejné či podobné problémy a naopak, že někteří mají problémů méně, protože jsou třeba připojeni k Internetu linkou silnější než modemovou. A tak se dohodli, že si budou pomáhat a že budou spolupracovat na problémech, které jsou pro jednotlivce gigantické, ale skupinu řešitelné.

      V té době existovaly dva základní problémy, jednak nepoužitelnost aplikací v českém prostředí a jednak strašně obtížný přístup k Internetu přijatelnou rychlostí, aby bylo možné stahovat distribuce, které leckdy obsahovaly i celé CD software. A když se podařilo CD stáhnout, tak nebyl k nalezení nikdo, kdo by měl vypalovačku a mohl vám ho vypálit na médium, jehož cena byla ve stokorunách.

      A tak vznikl CZLUG, zatím jen jako plán na organizaci, která bude zajišťovat spolupráci mezi vývojáři a příležitostně ze společných prostředků nechá pro své členy v GZ Loděnice vylisovat CD s vybranou linuxovou distribucí. Skutečné založení trvalo ještě několik měsíců a nakonec byl CZLUG zapsán MVČR do seznamu občanských sdružení a na jaře 1998 uspořádal první valnou hromadu spojenou se svou první akcí, Installfestem na FI MUNI Brno.

      A samozřejmě byl CZLUG od začátku pojímán jako organizace sloužící propagaci a jako centrální komunikační bod, ať pro státní správu nebo firmy. Aby novináři měli místo, kam se mohou jít zeptat: "A co na to říká průměrný linuxový uživatel?"

    3. Jaké zajímavé projekty jste realizovali?

      Prvním velmi viditelným projektem bylo zřízení domény linux.cz a následné spuštění www.linux.cz a v té době hlavně ftp.linux.cz, protože tady byla již ve slušném stádiu akademická síť a tuším pěkně fungoval i NIX, ale byl nedostatek zahraniční konektivity, potažmo byla drahá, takže zdroje mimo ČR byly obtížně dostupné, a tak lokální mirror všem velmi pomohl.

      CZLUG, resp. jeho klíčoví členové, se podílel i na české lokalizaci a internacionalizaci aplikací. To je věc, na kterou se dá velmi rychle a snadno zapomenout a přesto je pro reálné využití systému naprosto kritická. Když jsem s Linuxem začínal, nebylo možné psát ve většině aplikací s diakritikou, nefungovalo české řazení. Dodnes mám problém psát s diakritikou, ale na tento rozhovor jsem to dostal nařízeno, takže se snažím ;-). Tedy dnes už to není o tom, že by to můj systém nedovolil, ale než jsme ho to naučili, tak jsem používání diakritiky odvykl.

      Velice rád vzpomínám jak na Installfesty, tak na SLT, společná setkání Linuxářů a TeXistů. Byly to akce s nezapomenutelnou atmosférou, CZLUG byl v počátku organizací, kde se všichni znali. Toho se na dnešních Openweekendech a Installfestech pořádaných SU již nedaří dosáhnout. Linuxářů je najednou moc. Což je samozřejmě správně a dobře, ale na druhou stranu tady chybí vědomí, že pomohu kolegovi. Lidé spoléhají na to, že problém někdo vyřeší, i když se nebudou sami nijak angažovat. Systém založený v počátku na tom, že když budeme spolupracovat, dokážeme společně veliké věci, přitáhl sice spoustu uživatelů těch báječných věcí, ale zcela minimálně přibývá těch spolupracujících, kteří by výměnou za to, co dostali, přispěli zpět projektům, jejichž plody používají.

    4. Naši čtenáři měli možnost přečíst si tvou reportáž z demonstrace v Bruselu proti softwarovým patentům. Jaké další aktivity CZLUG činí v této kauze?

      Jsem poměrně hrdý na to, že jsme v květnu minulého roku zorganizovali návštěvu RMS v Praze, což byla akce motivovaná bojem proti patentům, ale pro mnoho lidí byla významná i tím, že měli možnost vidět RMS na vlastní oči, taková osobnost nenavštěvuje ČR každý den. Ještě musíme přivléct Linuse a budeme mít GNU/Linux kompletní.

      Pokud se týče aktuálních událostí, tak máme velmi dobrou pozici v Evropském parlamentu, prakticky všichni poslanci CZLUG znají a jsou ochotni s námi komunikovat a nechávat si vysvětlovat naše stanovisko. Jednáme s českým patentovým úřadem a ministerstvem průmyslu. Všech jednání o patentech, která se konala, se zúčastnil, kromě FFII.CZ, se kterou úzce spolupracujeme, i zástupce CZLUGu.

      Bohužel jednání s českou státní správou jsou nesmírně složitá a ač jsou naše stanoviska vyslechnuta, ve výsledku se nám zatím nepodařilo změnit stanovisko ÚPV ani o píď. Snažíme se proto dosáhnout posouzení nějakým arbitrem, který by měl sílu posoudit soulad neměnného stanoviska ÚPV se skutečnými zájmy českých firem.

    5. Jaký je aktuální stav? Nebojíš se, že jednoho dne velké korporace najdou skulinku a prosadí přijetí směrnice o velikosti prasečích chlívků a jejich vztahu k softwarovým patentům?

      Současný stav je poměrně nejasný. V patřičné lhůtě byly podány znovu zásadní pozměňovací návrhy z prvního čtení. Mají podporu, ale nijak výrazně nadpoloviční, jak by bylo potřeba. Poslanci se staví stále do role toho, kdo se seznamuje s problematikou, takže jsou ochotní nám naslouchat a diskutovat, ale většinou neříkají závazně, jak budou hlasovat. Prakticky všechny možnosti jsou otevřené. Věc komplikuje i to, že české počítačové firmy nejsou zvyklé bojovat za svou věc a nijak se neprojevují.

      Z pohledu dlouhodobějšího vývoje právo eroduje. Když se pravidlo vytvoří, tak nastaví hráz mezi to, co je možné, a co možné není, a ta hráz je postupně omílána těmi, kdo mají čas ji omílat, a tak se posouvá. Je zřejmé, že velké korporace mají více zdrojů na to, aby patentovatelnost posunuly. Proto je potřeba postavit hráz co nejpevnější. Varianta, že parlament směrnici zamítne, aby se pomstil Komisi za pohrdání parlamentem, je špatná právě proto, že postavená hranice bude posouvána tak, jak to vidíme v posledních letech, z nelze patentovat program se stává, nelze patentovat program jako takový a tak podobně. Potřebovali bychom přijmout pozměňovací návrhy, aby tou hranicí šlo posouvat jen těžko.

      Mně osobně se líbí varianta, kdy by hranice patentovatelnosti byla stanovena tak, že patentovaná věc musí manipulovat s přírodními silami, mít fyzický projev v reálném světě. Taková hranice se posouvá poměrně obtížně.

      Co se týče nepřímé novelizace patentové směrnice směrnicí o prasečích chlívcích, je to jeden ze směrů té eroze. Zatím se ale zdá, že se to stává spíše u nás. Např. jedna ze skandálních novelizací telekomunikačního zákona zákona zákonem "o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh", kde jako jeden z posledních paragrafů je uvedeno:

      "§ 22a
      Krátkodobá licence k digitálnímu vysílání....."

      http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=4&ct=741
      http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=4&ct=741&ct1=2

      Problém je, že si to lidé nechají líbit.

    6. Poslední dobou aktivity CZLUGu poklesly. Dokonce se ani nekonala každoroční valná hromada. Naše čtenáře určitě zajímá, co se děje.

      Dějí se věci, které přináší život. Aktivní členové nám stárnou, jsou pohlceni povinnostmi, a tím klesá množství volného času věnovatelného na nějakou obecně prospěšnou činnost. Navíc taková ta politická činnost není navenek příliš vidět. Pokud lokalizujete sekci manuálových stránek, můžete hlásit každý týden novinku, 100 stran, 200 stran a tak dále. Pokud ale třeba prosazujete svého zástupce do odborné skupiny na ministerstvu informatiky, tak je s tím také hodně práce, ale ta nenese tak dobře medializovatelné výsledky, není možné hlásit dneska jsme napsali první dopis, dneska druhý, dnes jsme se X hodin radili, koho tam nominujeme, dnes jsme to odnesli do podatelny. Zvláště když ministr potom zástupce odmítne jmenovat, asi není právě správné medializovat zprávu typu: jedním ze 300 odmítnutých členů komise byl i zástupce CZLUGu. Organizace potom může vypadat neaktivně, ale uvnitř to může vřít.

    7. Jaké máte plány do budoucna? Mohou vám v nich naši čtenáři nějak pomoci?

      Plánů máme spoustu. V nejbližší době bychom chtěli udělat akci na téma komunitní sítě a po ní večer valnou hromadu. Probíhá kompletní rekonstrukce www.linux.cz, bude nasazen systém umožňující editaci ala wiki. Novinka je připravena i pro ftp.debian.cz, ale to si nechám na zvláštní oznámení.

      Čtenáři by jistě pomoci mohli. CZLUGu je možné pomoci i pasivním členstvím, protože samozřejmě každá organizace má takovou váhu, kolik může doložit skutečných členů. To je nic moc stát nebude, tedy kromě členských příspěvků, které jsou nutné jednak pro hrazení provozních nákladů a také pro kredit organizace, protože je zásadní rozdíl mezi prohlášením, máme 10 000 členů zaregistrovaných emailem (což může být i jeden člověk s dostatečným počtem emailových schránek) a máme 1 000 členů, kteří platí příspěvky.

      Ale potřebujeme i aktivní členy, kteří dělají takové ty méně populární věci, jako je psaní odpovědí na dopisy, vysvětlování dalším a dalším úředníkům, proč protestujeme proti tomu, že zvolené řešení není multiplatformní, nebo vysvětlování, že opravdu nemají soubory vystavovat pouze ve wordu. Už samotné sledování toho, zda jste dostali odpověď do 30 dní a psaní urgencí je po nějaké době zatracené nudná věc, a tak některé věci usínají.

      A v neposlední řadě je o to pomoci systému jako takovému. Málo lidí se věnuje vývoji, testování, překladům, psaní dokumentace a návodů. Když si projdu diskuze na abclinuxu, rootu, lupě a dalších, často se tam objevují nářky, jak tady všechno upadá, jak jsou články mizerné, ale málokdo se snaží to nějak zlepšit. Velké množství HOWTO je zamrzlých někdy před pěti lety a nikdo neprovádí aktualizace. Pokud se podívám na jeden ze stěžejních dokumentů, Czech HOWTO, vidím, že bylo aktualizováno před šesti lety. Za tu dobu se přece stala spousta věcí, které by stálo za to popsat.

    8. Jak se díváš na vznik OSS Alliance a Liberixu? Není to tříštění sil?

      Tříštění sil to podle mě není. Ty organizace se totiž situují do pozice, o kterou CZLUG nikdy neusiloval. CZLUG nikdy neplánoval, že by měl vlastní zaměstnance. Ani jsme se nijak mimořádně nevěnovali shánění peněz. Pokud jsme měli plán na nějakou akci, tak jsme sháněli konkrétní zdroj financí na ten daný účel, nikdy jsme nezkoušeli vyhlásit: Dávejte nám peníze a až jich bude dost, my je vynaložíme na projekt, který vybereme. Navíc máme poněkud specifičtější poslání, my jsme tady kvůli GNU/Linuxu. Pro některé členy je celkem solidní námět k diskuzi, zda podporovat projekt multiplatformní aplikace, která je z 95 % používána pod Windows.

      Podle mě bude CZLUGu dobře, pokud zůstane sdružením osob se společnými zájmy a společnými cíli, které jim bude pomáhat naplňovat.

      Dovedu si představit, že se postavíme naopak do role toho, kdo bude prostředky získané těmito společnostmi čerpat. Máme solidní zkušenosti s organizací různých akcí, máme kontakty na spoustu přednášejících. Může se stát, že když budeme potřebovat pár tisíc na pronájem sálu, tak budeme za grant od takové společnosti vděční. Zatím to není aktuální, protože prakticky kdekoliv, kde je nějaká univerzita, dokážeme získat přednáškovou místnost zadarmo, ale situace se může změnit. Některé univerzity již mají plány na přístupové systémy, které velice ztíží vstup vlastních studentů, natož náhodných návštěvníků.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2005 12:40 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Děkuji.
    Děkuji za krásný a velmi přínosný rozhovor, který zodpověděl některé moje otázky ohledně CZLUGu. Víc takových rozhovorů do budoucna!
    3.6.2005 12:59 PETR
    Rozbalit Rozbalit vše SLT
    Bude jeste nejake SLT? Zvlast to posledni ve Znovinu bylo obzvlast vyvedene.
    3.6.2005 13:54 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    No pokud bude zajem, tak jiste bude, ale s tim zajmem je to horsi. Na tom poslednim bylo, kdyz to trochu prezenu, vice prednasejicich nez ucastniku.

    Pokud se dobre pamatuji, tak zadna nase akce neskoncila s takovou ztratou proti puvodnimu rozpoctu, jako posledni SLT.

    Ja jsem si z toho odnesl ponauceni, ze v dnesnim uspechanem svete nema nikdo cas jet na dva dny nekam do lesu bez gigabitove pripojky na inet a dalsi akce bude lepsi poradat pouze v mistech, kde je za a) stanek s pizzou, za b) paterni spoj CESNETu a za c) BTS vsech existujicich a budoucich operatoru v dohledu.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    3.6.2005 14:12 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    Neuspech posledniho SLT dle mne pada trochu na hlavu organizatoru, jednak hlavni prednasky probihali v patek, v dobe kdy jeste nebyli prazdniny, a dle mne ne vsichni studenti/zamestnanci dostanou ze skoly/prace omluvenku aby jeli na SLT.. V sobotu dopoledni program, odpoledne volno, pocasi bylo sice krasne, ale cele odpoledne se prochazet po meste.. Za druhe Znojmo je celkem blizko z Vidne a Bratislavy, ale z Prahy je to dost daleko, o Liberci ani nemluvim..
    3.6.2005 14:42 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    SLT zacinala i ve cvtrtek. U akci tohoto typu je zcela bezne, ze jsou v pracovnich dnech.

    Co se tyce mista poradani, snazime se byt mobilni a SLT se stehuje, aby jednou byl ve vyhode jeden a jindy zase druhy. Delaji to i jini, treba dalsi OOo konference bude ve Slovinsku. To take neni pro Anglicany a Dany zrovna za rohem.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    3.6.2005 15:05 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    Jo, to je super pristup.. pak se nedivte, ze z 56 ucastniku je 21 prednasejicich /viz Znojmo/ :) Jinak Slovinsko by nemuselo byt spatne, aspon by si vybor CZLUGu udelal hezky vylet.. :)
    3.6.2005 17:17 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    SLT byla normalni konference majici sbornik, ktery mel ISBN. Takove akce se proste zcela bezne konaji v pracovni dny.

    Naposledy jsem byl na seminari o zavedeni elektronicke identifikace obcanu. Akce radove mensi nez akce CZLUGu, dvakrat drazsi, konalo se to ve stredu, nikoho z ucastniku by ve snu nenapadlo, ze by se to mohlo konat v sobotu.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    3.6.2005 18:27 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLT
    ja to vzdavam.. :)
    3.6.2005 13:31 stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Prihlaska do CZLUGu
    Pokud by se nekdo chtel stat clenem CZLUGu (a prispet tak na jeho obecne prospesnou cinnost), tak prihlaska spolu s informacemi o clenskych prispevcich je zde ;-).
    3.6.2005 14:38 manas456 | blog: sem_manas
    Rozbalit Rozbalit vše přílišná pasivita CZLUG
    CZLUG mi přijde jako pasivní skupina. Pokud chtějí něco udělat pro linux, nesmí se za výsledky a úspěchy stydět a musí je umět prodat! Patlat si něco tajně skrytě nemá cenu.

    Myslím že by měli:

    - produkovat více mediálních informací - tiskové zprávy, rozhovory, novinky. Do tisku se dá dastat snadno, jen se je nutné snažit. Těžko se z někoho stane uživatel Linuxu, když o něm ví prd. Musí se docílit stavu, kdy běžný BFU přijde do obchodu a bude CHTÍT počítač s linuxem - modernizovat stránky linux.cz - ja vím, matfyzákovi to nepřijde, ale ty stránky jsou strašné. To je největší ostuda CZLUG. Nutno modernizovat alespoň na úroveň http://firefox.czilla.cz/. Aby se každý blbec co tam přijde dozvědel, jak je linux super. Stránky by neměly být primárně pro odborníky, ti tam stejně nechodí. - dělat viditelné projekty, které zvýší použitelnost pro BFU. Překlady man stránek? Na co? To někdo čte? - starat se o běžné Franta uživatele. Technická podpora, rady. Ne RTFM! Klidně na komerční bázi, nutno najít v každém městě linuxovou firmu, člověka, který za peníze příjde a opraví, poradí, nastaví.

    Neříkejte že ti maftyzáci nemají nějaké kamarádky na školách, které se marketingem, grafikou a prodejem zabývají.
    3.6.2005 15:12 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    No, nevím, ale myslím, žes to celé krapet nepochopil...
    3.6.2005 15:17 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Jo, pod toto se podepisu..
    3.6.2005 15:18 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Myslim tim prispevek od "manas456"
    3.6.2005 15:44 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Síce nie som členom CzLUGu, ale podobného združenie na Slovensku a je to presne tak ako píše Dan a tvoj príspevok to potvrdzuje. Ľudia nemajú problémy hovororiť o tom, čo by mohli byť lepšie, ale problém je v tom, že to nemá kto urobiť.

    CzLUG to nie je podľa mňa primárne od toho, aby sa staral o BFU. Na to nech sa v pohode sústredia komerčné firmy. A bežný BFU (podľa mňa nikdy ) nepríde do obchodu s tým, že chce PC s Linuxom. On tam príde s tým, že chce počítač (a ideálne, aby mu tam fungovali hry a internet). Prekladať man stránky podľa mňa síce nemá tiež príliš veľký zmysel (ono sa prekladali, nie prekladajú), ale prekladanie GUI, manuálov, ... zmysel určite má. Ale opäť to je o tom, že to robí tak 3 a pol človeka z tisíca, ktorý tvrdia ako to je celé zle. Povedzme, že proti free softvéru mám dostatok výhrad, ale to neznamená, že nebudem robiť nejaké konkrétne veci.

    Smiem vedieť, čím prispievaš ty?
    3.6.2005 16:38 manas456 | blog: sem_manas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    A proč ten uživatel nejde do obchodu s tím že chce Linux? Pamatujete ty fronty, které stály v USA na Windows 95? Kupovali to i lidé, kteří neměli počítač! Dokud nebude chtít Linux BFU sám od sebe, nijak mu ho jako prodejce nevnutíte.

    Linux nemá žádného výrobce, který by ho tlačil. Tak proč se o to nestarají místní user groups? Vždyž třeba ta mozilla - velké akce, inzeráty v novinách, všude se o tom psalo.

    Jak je možné, že to nemá kdo udělat? Já myslel, že kvůli tomu CZLUG existuje. Tak na co potom je? Když se kouknete na jejich stránky, mají stanovy, shromáždění, členské příspěvky..... Proč nikdo nic nedělá, když mají takové pěkné sdružení? Nebo je CZLUG jen skupina lidí, kteří vědí že linux je super a poplácávají se po hospodách po zádech?

    A jak přispívám já? Propaguji Linux mezi zákazníky, známými a rodinou... Pod heslem - software není nutné krást, když existuje zadarmo a lepší (když jim počítač nastavím, funguje jim pořád, "poruchy" se opravují snadno, nikdy reinstalací). Ale neumím dělat zázraky. Když zákazníkovi nabídnu řešení na linuxu, tak mi řekne že nechce žádné experimenty, že potřebuje stabilní a ověřené řešení a tím jsou Windows. A s tím já neudělám níc, i když se snažím. A CZLUG mi nepomůže, přestože založili skvělé sdružení, mají krásné stanovy, pořádají schůzky. Kdyby byli známou autoritou a každý týden vyšel v časopise článek o úspěšné firmě, která založila na linuxu business a o rozesmátých lidech s tučňákem a já mohl rozdávat odkazy na jejich skvělý web, tak to je něco jiného. Pak by mohlo dojít i na finanční pomoc.
    3.6.2005 17:45 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Na to dam jednu strasne zjednodusujici, jednostrannou, zplostujici a cernobilou odpoved, kterou pouzivam malokdy, protoze vyvolava znacne emoce.

    Je to tedy spise primer.

    Vytvorim program a dam jej Pepovi, Pepa se na nej podiva a rekne, hele tohle tomu jeste chybi, dopise to a da mi jej zpet. Jaky je stav? Ja jsem vydelal, Pepa vydelal, oba mame software, ktery potrebujeme, lepsi a ziskali jsme jej snaze, nez kdyby jej delal kazdy sam.

    Prijde Franta a program si vezme take. Najde chybu a jde k Veronice a rekne: Hele to je ale blbej program, kdyz ho pouziju takle, tak me pada.

    A co z toho mame my s Pepou? Nic. Nedostali jsme validni bugreport, nedostali jsme penize, nas program neni lepsi nez byl, jen Veronika vi, ze delame nejake divne programy a na rande s nama nepujde, protoze rekne, hele ja jdu radsi s Frantou, on je king, rozumi vsemu. My toho Frantu a Veroniku vlastne vubec nepotrebujeme. Mozna jeste Veroniku nezkazenou Frantou ;)

    Vysmate reklamy do televize necht dava Redhat. LUGy samozrejme zajem na popularite maji, ale linuxu prospeji vice, kdyz budou koordinovat Pepu se mnou, nez kdyz budou ukecavat Frantu s Veronikou, ze jsou cool kdyz pouzivaji linux.

    A samozrejme take musi hajit zajmy me a Pepy. Pokud prijde nekdo a rekne, hele tak vy ste si s Pepou vymenili software a kde je odvedene DPH, tak musi vyskocit LUG a rict, no ale z rozhovoru na ulici se take DPH neodvadi, nebo snad ano? To je duvod, proc jsou vsechny LUGy tak aktivni v boji proti patentum. Protoze tady jde primo o poskozeni zajmu vyvojaru. Ale jestli produkt pouziva milion lidi, kteri nehlasi bugy ani neposilaji patche a nebo deset milionu lidi, kteri nehlasi bugy ani neposilaji patche, to je vyvojarum sum a fuk, to nedela linux o nic lepsi.

    Jeste jednou durazne pripominam, ze jsem v zajmu zdurazneni vyhody kolaborativniho vyvoje zcela potlacil spoustu dalsich apektu. A navic jsem zcela pominul roli/pohled firmy delajici pro linuxova reseni podporu.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    3.6.2005 18:19 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Nikdo nepopira dulezitost boje proti SW patentum, spise se snazime rici, ze by to nemelo byt jedinou cinnosti /viditelnou/ CZLUGu, tj. pak by mozna bylo lepsi, kdyby se CZLUG prejmenoval na "Sdruzeni pro boj proti SW patentum", a prenechal cinnost CZLUGu, ktera ma mimo jine i ve svych stanovach /pokud si dobre vzpominam/ zakotvenou podporu pouzivani Linuxu atd. nekomu jinemu..
    3.6.2005 22:13 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Viete o takých ľudoch? Podľa mňa väčšina z tých, ktorí sú ochotní niečo urobiť a majú trochu času, tak už niečo robia. A je mi úplne jedno, či je to pod hlavičkou FSF, alebo CzLUG, alebo AbsoluteLinux s.r.o. Jednoducho nových ľudí je málo a tí starší sa musia niečím živiť.
    3.6.2005 21:09 Pavel Janousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Ja bych si dovolil podotknout, ze cim dal vice vyvojaru nejakeho OSS software kasle na bug reporty, zaslane lokalizace apod. Je fakt, ze nemam prilis casu na podobne aktivity, protoze krome "hrani si" take musim produkovat hmatatelne vysledky. O to vice mne dokaze nakrknout a rozladit, kdyz jasne zdokumentovany a deterministicky chybny stav je ignorovan dokud to same nebude reportoval dalsich tisic lidi a zejmena obliba programu zacne upadat (a to obcas i pri zaslani korektniho opravneho patche). Nejvice Linuxu z meho pohledu dnes ublizuje obrovska nedotazenost spousty veci - prave proto vyhravaji firmy, ktere dodaji namalovany balicek az na stul, co na tom, ze v pozadi je trabant...(treba mizerne nakonfigurovany Linux jako embedded system v mnoha aplikacich...)
    6.6.2005 07:08 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita OSS produktu
    No, ja mam pocit, ze uz existuje jen par skutecne aktivnich FOSS projektu, ktere maji nejakou vizi a jdou pevne za ni. Jsou jimi KDE, OpenOffice.org a Mozilla. Slusne aktivni mi treba pripada jeste gaim a ruzne nastroje a knihovny pro vyvojare.

    Jinak mam pocit, ze u spousty projektu hlavni vyvojari vyhoreli, ztratili nadseni ci volny cas anebo jsou se stavem spokojeni. A novych participantu je nedostatek.

    Nevim jak v zahranici, ale v Cesku pozoruji poslednich par let vyrazny narust sobeckosti a pasivity. Ze by to byla celosvetova epidemie?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.6.2005 07:28 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita OSS produktu
    Mozna i vyhoreni a ztrata idealu?

    Od doby, co byl Linux na nejakych dvou disketach, jsme se trochu posunuli a nejde vse delat tak, jak se myslelo tenkrat. Nekomu to nedoslo, chova se porad stejne a mozna divi, proc to uz nefunguje. Nekdo si to uz uvedomil a zklamane odesel. Ale my bychom potrebovali hledat, jak a kudy dal. Doba se meni, cile se musi prizpusobovat.
    3.6.2005 15:49 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přílišná pasivita CZLUG
    Nikdo ti nebrání začít pomáhat běžným uživatelům, tenhle server k tomu přímo vybízí.
    3.6.2005 16:09 honza
    Rozbalit Rozbalit vše ja s tou situaci nejsme moc stastny
    kdyz jsem v roce 1994 instaloval u prvniho zakaznika linux server, na kterem bezel nas vlastni informacni system, tak jsme byl nadsen, ze konci doba, kdy byl programator tlacen do kouta firmami jako SCO nebo Novell s temi jejich SCO nebo UnixNovellem. Databaze, s kterou to bezelo mela chybu a tu jsem mohl opravit jenom proto, ze jsem mohl debuggem az do fcntl.c a zjistit, kde to zlobi. Bylo to nadherne, zapnout ten gdb a nemuset pouzivat sdb od SCO a jine zrudy. SCSI-Driver z verze 1.1.61 (ano testovaci vetev) byl tak stabilni a rychly, ze na to dodnes z dojetim vzpominam.

    To veskere nadseni me vedlo k tomu, zaslat panu Zajickovi do Bajtu jako "anonym" ten clanek o Linuxu. Mel jsem zato, ze by nebylo naskodu, kdyby se ten system rozsiril.

    Dnes si bohuzel nejsem tak jisty, ze to bylo spravne. Ujistuje me v tom rada veci:

    - diskuze na linux.cz je neco pro adnministratory a lidi, kteri si kvuli nejake hre chteji nastavit tu nejnovejsi graf. kartu

    - donekonecna se objevuji clanky pro zacatecniky, ve kterych je pod rouskou linuxu vysvetlovano jak se dela smycka v tom kterem jazyku

    - servry angazuji lidi s novinarskymi ambicemi, kteri brouzdaji internetem a kdyz nekde zavadi o free, open nebo linux tak o tom napisi kratkou zpravicku (anicka, szalbot a jini..)

    - na konferencich se poradaji turorialy o ovladani grafickych nastroju a je argumentovano, ze je to nadhera, protoze je to stejne jako pod windows.

    A pri tech vsech akcich a snahach unika jedno - a v tomto clanku od pana Ohnesorga (ktereho si vazim pro jeho vecny pristup) je tomu nejinak - ani slovo o tom, ze linux a operacni systemy vubec , jsou jen prostredkem k tomu, (krome jineho) delat poradne software.

    O poradnem software ani slovo. O tom jak se dela, jak soucasny stav vylepsit. Ale ja jsem zacal pouzivat linux jenom proto, protoze to tenkrat byl krok dopredu. Dnes jsem omezovan tisice verzemi, distribucemi ktere vidi jen komercni uspech a vypaluji beta software na nosice ...

    Kdyby nyni chtel nekdo namitnout, ze se mohu do prace CZLUG aktivne zapojit, tak tomu bych rad rekl, az tam bude vice takovych, kteri to vidi jako ja...
    3.6.2005 18:12 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [KRITIKA] ja s tou situaci nejsme moc stastny
    zdravim,

    ctete na vlastni nebezpeci. pro teenagery nevhodne.

    v dost vecech souhlasim. sice me bude dost lidi, co se chtelo navzajem pred teenagery a konzumenty reklamnich baneru propagovat, nenavidet, teenageri take. ale me je to jedno. stejne, az hodne lidi vystrizlivi z linuxoveho nadseni, tak na to prijde taky anebo bude programovat na windows od kterych odeslo.

    pridam par info. bude to hodne nadcasove a hodne lidi asi me nepochopi.

    1) 2xkrat jsem nabidl opravu archovu konference linux.cz. jednou polokomercne, podruhe zdarma. nezajem, nikdo ani neodepsal. vyhledavani, unicode podpora, funkcni stranky. uz nemam zajem. mam jinou praci.

    a je to skoda. reklamni agentury akorat prepisuji clanky, ktere jiz na linux.cz jsou a nikdo o tom ani nevi. hlavne novacci. to je na nic.

    2) czlug, ale i hafo jinych lidi na linuxu zije z byvale slavy. ja si prace hodne lidi velmi vazim, ale skutecne nejde uzivat slavu vecne. chapu, neni cas, nestiha se, manzelka a podobne zalezitosti. tak proc se to nepreda ci castecne nerozlozi na dalsi lidi ? nechapu. odejit cestne ci neco predat neni nic spatneho.

    3) tohle je tezka agitka. fajn proc ne ? proc se nepodporit. ale prosim vas za co ? k cemu to je dobre ?

    4) vetsina portalu jsou reklamky zijici z novacku. je to fajn. ale pokrocile veci nikde nejsou. a ani o starsi kusy a paky neni jiz zajem. stejne dost novacku casem zjisti, ze ten linux neni jenom nainstalovat mdk a 2xkrat kliknout. timto pristupem jsme oproti micorosftu 100 let za opicema v hodne pripadech.

    nerikejte mi, ze jediny zpusob obzivy na linuxu je reklama ??

    5) muzete delat byznys ? jak no na enterprice portalku pro velke firmy. k cemu to je, to jsem nepochopil. to neni nastroj, ale reklamni tabule. vcelku k nicemu.

    6a) nejsou aplikace. ono to chce trochu komerce. ale dost lidi mi tu rekne nehorazne castky, kdyz bych neco chtel. sorry, to radeji zasponzoruji vyvoj.

    6b) propaguje se jenom neco okolo linuxu. reseni ? nikde. jo, modra liska, to je ono. ale to neni mnohdy reseni a podobne LAMParny. tak na co situ hrajeme, ze delame linux ?

    7) linux.cz - hlavni rozcestnik linuxu ? dost lidi tam prijde a co vidi. ani archiv neni poradne videt. a par spratelenych webu. jenomze to nikam celkove nevede. nikam. par lidi linux nerozsiri, ale vetsi mnozstvi ano.

    8) neziskove spolecnosti liberix a podobne. je to fajn. je ale otazkou casu, kam dojdou. dost je to o osvete, ale tak ne vzdy k funkcnosti nestaci. celkove, ale temto vlastovkam fandim.

    celkove to nema moc cestu, to co se dela. nejak mam pocit, ze jsme ten linux hodne v dost vecech nepochopili.

    kruty, ze jo. ale budto to vite a zamerne nechavate veci, jak jsou. anebo je to vylozene nevedomost, ktera se take neomlouva, ale je mensim hrichem.

    doporucuji napsat do prispevku, ze tady akorat kritizuju a nadavam na lidi. to se tak dela. a ze nic neumim. ale k reseni to bude mit hodne daleko a celkove to moc nepomuze.

    s pozdravem pavel kysilka
    3.6.2005 22:22 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [KRITIKA] ja s tou situaci nejsme moc stastny
    Samozrejme, že sa nájdu veci s ktorými nesúhlasím :) ale takto vyzerať kritika. O ponuke spraviť nový archív verím (priznám sa, že som videl nový a omnoho lepší, ktorý existuje už aspoň rok, ale nikde nebeží).

    Ale na druhej strane treba povedať, že človek má tendenciu viac uznávať názory ľudí o ktorých vie, že čosi robia/robili (kam samozrejme patríš aj ty aj Dan). Je to rovnaké ako keď poviem, že uznávam Stallmana, ale prevažne s ním nesúhlasím :) A preto sú príspevky ako tvoj dôležité.
    3.6.2005 21:26 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ja s tou situaci nejsme moc stastny
    Dík za názor, mluvíte mi z duše.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    3.6.2005 21:35 Petr Svestka
    Rozbalit Rozbalit vše propagace
    Chtel bych reagovat na nekolik prispevku vyse, kde se kdosi zaobiral propagaci. Objektivne si priznejme ze (alespon v CR) je to hruza.

    Jen se mrknete na www.linux.cz, odkaz Co je Linux? Copak se tam neznaly clovek docte? Ze potrebuje minimalne 2MB RAM, lepe 4. Kriste pane. Mozna snad u nejakeho embedded zarizeni a distribuci orezanou na miru.

    Myslite ze neco takoveho ten BFU hledal? Dalsi citace ... monitor muze byt i monochromaticky. To fakt nekoho oslovi. Nebo seznam kancelarskych baliku kde chybi OOo. Odkazy dole na Virtualniho pruvodce apod. ktere neexistuji. Pak si tady stezujte na spatnou propagaci. Nedival jsem se, ale urcite je to text starsi nez ja:)

    ... na stejne strance vyse je seznam dostupneho softwaru. Taky des a hruza. Co asi takovemu Frantovi rekne groff, vi apod.? Prdlajs. Tahle stranka by mela vypadat uplne jinak.

    Vite jak a proc jsem na Linux presel ja? Pri brouzdani na netu jsem pred par lety nasel skvelou stranku v anglictine, spousta peknych screenshotu, popisky, strucne a jasne vysvetlene co to umi apod. Proste parada. Tady jsem konecne pochopil vo co go. Skoda ze si nevzpomenu kde to bylo.

    Mozna nekdo namitne, ze linux neni primarne urcen pro BFU, jako pracovni/multimedialni/... system apod. To mozna platilo pred peti lety. Pokud si tedy nekdo stezuje na maly pocet ucastniku na "linuxovych" akcich, kde by se daly naverbovat nove sily, tak ted vite kde je chyba.

    Abych nevypadal ze jen kecam, nabizim se ze tu desnou/neaktualni stranku prepisu, nebo se o to aspon pokusim. Schvalne jestli se nekdo ozve, nebo to taky zapadne pod nanos prachu ... (svestka_at_brno-czfree.net)

    P.S. treba by firma Stickfish, ktera ma abclinuxu "na starost" a i jinak se v tomto smeru angazuje, mohla udelat aspon hezci design techto dulezitych stranek. Treaba by pak konecne zacaly plnit svoji funkci. Co Vito?:)
    4.6.2005 00:18 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: propagace
    Jestli by nebylo od věci stránky na www.linux.cz zrušit a celou doménu přesměrovat třeba na ábíčko :-)
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    6.6.2005 08:53 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: propagace
    Rozhodne souhlasim, ze linux.cz by potreboval poradnou plastiku :-( Kdo ma vlastne tento server na starosti? Zkusim poslat mail webmasterovi.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    24.6.2005 08:46 Petr Svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: propagace
    webmaster spi. sepsal a poslal jsem ten text, ale webmaster asi nema cas ani na odpoved. mozna by stalo za to mit tam tech webmasteru vic
    Pavel Čejka avatar 4.6.2005 12:06 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše způsob propagace
    Zaznělo to pár požadavků na lepší propagaci Linuxu, ale myslím, že to není potřeba. V praxi se běžně setkávám s BFU, kteří sice o Linuxu nevědí skoro nic, ale slyšeli o něm. V podstatě tuhle popularizační funkci plní i takoví "novináři" jako anička. A možná, že právě nadšení a povrchnost jejich správ je důležitá (neplést s věcnou nesprávností) ... odborník si potřebné stejně najde u zdroje, většinou v angličtině a BFU z počátku potřebuje vedení, třeba od kamaráda, který občas poradí, prostě už jen pro ten dobrý pocit, že se v tom neplácá sám.

    Nevím proč by popularizovat Linux mělo zrovna združení CZLUG. Když někdo něco potřebuje, odkazuju na příslušné webziny, nebo stránky projektů a to obvykle stačí. (jo jasně míchám dohromady Linuxové jádro, Gnu a celou distribuci .... jenže je třeba počítat s tím, že pokud uvažuju o BFU, tak ti to tak vidí a vše jim splývá v jeden celek)

    Na druhou stranu v článku zmíněný bod 6 o aktivitách CZLUGu v politice mne osobně velmi zajímá. Pokud se o něčem důležitém jedná, pak naopak není nikdo kompetentnější, než CZLUG, aby o tom zveřejnil informace.

    Ad.web - je zastaralý, možná by bylo lepší spoustu informací spíš odstranit, než aktualizovat. Viz. text "Co je Linux" a zřejmě i ostatní.
    4.6.2005 16:53 Otto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: způsob propagace
    Je mi líto, že po několika letech vypadá web linux.cz tak jak vypadá....

    "Toto je dočasně zprovozněná starší verze WWW rozhraní k archívu konferencí. Na zprovoznění nové verze včetně vyhledávání se pracuje. Omlouváme se za způsobené problémy." Tahle věta už je také muzeální stejně jako půl roku staré upoutávky označené jako new.

    Co si pak mám o takové organizaci myslet?

    No asi totéž co jsem si myslel o webu linux.sk, jak skončil nakonec všichní vědí.... nezájem členů a správců cokoli udělat a nakonec i nezájem členské základny.

    Celý rozhovor působí jako když si dva kamarádi pokecají poplacají se po rameni jak jsou dobří a jede se dál.

    Kritika? To se nenosí....
    4.6.2005 18:44 Martin Povolný | blog: Krev na widlich | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhledávání na linux.cz -- přiznání
    Padla tady slova kritiky na adresu vyhledávání v konferencích na linux.cz.

    Marx mluvil o novém snad lepším vyhledávání, které prý existuje. Ano, existuje, můžete ho (když jede, třeba pravě teď') vidět na adrese

    http://www.linux.cz/cgi-bin/show_mail/linux
    http://www.linux.cz/cgi-bin/show_mail/sendmail .... apod.

    Plně se hlásím k odpovědnosti za to, že projekt není dotažen. Prostě nemám čas.

    Jsem ale připraven udělat si nejaký čas na 'předávání', pokud by se našly osoby, které by v projektu chtěly pokračovat.

    Je potřebná znalost jazyka C, C++, hodí se vědět, co je to flex, fastcgi.

    Můj kód používá další projekty třeba GMime řady 1, fsatools pana Daciuka, finlib Pavla Rychlého (FI MU), ajku Radka Sedláčka (ex. FI MU, nyní Siemens), pro zpracování jazyka se používají data, která nejsou free, program běží na linux.cz, který má přísné správce.... Takže je nutná jistá schopnost se domluvit.

    Navíc je veškerý software použitý ve verzích, které jsou už překonány, takže prvním krokem by asi měl být veliký úklid....

    Pokud máte seriózní zájem, napište mi na adresu: martin at solnet tečka cz.

    4.6.2005 19:28 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledávání na linux.cz -- přiznání
    co se tyce technologii to vypada zajimave. mam ted tento mesic hodne nabito ohledne projektu compiere, ale budu o tom hodne premyslet (zda bych to vubec zvladnul nebo zda do toho jit).

    pridam ale neco na zamysleni: je fajn udelat vyhledavani a aby to vse fungovalo. vedeni by se ale melo zamyslet, zda stranku linux.cz nejak nezprehlednit. at jiz struktura odkazu ci dalsi veci. nemyslim tim nejakou velkou revoluci.

    ps: cenim si toho, co jste zde napsal v prispevku. tak by to melo by u vetsiny lidi. z vlastni zkusenosti mohu rici, ze podobny obsah jsem jiz nekde taktez rikal a neni to nic prijemneho.

    vice bych se pripadne ozval v pripade, ze se nekdo nenajde.

    mozna, ze by nebylo naskodu, kdyby abclinuxu ci nekdo jiny udelal vetsi anketu, co si uzivatele od noveho vyhledavani predstavuji. to by byla asi jedna z nejprospesnejsich agitek za posledni dobu.

    diky za to, ze se veci zacly pomalu hybat.

    pavel kysilka
    6.6.2005 08:56 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledávání na linux.cz -- přiznání
    Pokud budou mit zajem, klidne jim takovy clanek/anketu vydame.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.6.2005 11:46 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledávání na linux.cz -- přiznání
    Ak stačí záujem za SkLUG, kde je stav dosť podobný, tak sa za takúto anketu výrazne prihováram. V lete sa do toho chystám pustiť a vcelku rád by som vedel, ktoré funkcie nebudú považované za zbytočné.

    marx, správca mailing listu linux@lists.linux.sk
    6.6.2005 13:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledávání na linux.cz -- přiznání
    Staci. Ale obsah si vymyslete sami, ja jej jen zrealizuji. (Ja vim, je to alibisticke, ale aspon nebudu muset odpovidat na dotazy, proc tam neni X nebo Y). Konatkt na mne je v profilu.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    4.6.2005 20:24 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše RE: Nektere prispevky
    Padlo tady mnoho pravd. Prvni, co mne napada, tak kazdy, kdo chce o linuxu neco zjistit, tak zkusi www.linux.cz. Pokud ho to ovsem odradi, tak se prece nic nedeje, nebo snad potrebujeme nekoho, kdo je liny hledat informace? Pokud si pamatuju, tak v dobe, kdy ja sem poprve zkousel linux, tak nikdo (v cele vesnici:)) nevedel, co linux je. Prvni kroky smerovaly na linux.cz. Nevzpominam si na vubec zadne pocity, ani negativni, ani pozitivni. Jednoduse sem si sehnal tehdejsiho RedHata 7 a sel do toho. Bylo mi jedno, jakej ten system bude, chtel jsem ho proste poznat at to stoji, co to stoji. Libila se mi ta ideologie, byl sem z toho vlastne primo nadsen. A take sem se chtel lisit od ostatnich.

    Dneska je situace takova, ze se vsichni snazi namocit do linuxu i BFUcka. Nevim, jestli je to spravny, zalezi pripad od pripadu. Sam sem instaloval a nastavoval system pro lidi, co potrebovali jen poslouchat hudbu, poustet filmy a serfovat na netu. Ti jsou spokojeni a maji funkcni system forever a hlavne uz mi porad nevolaji, ze jim neco nefunguje. Pak sou tady lidi, co pouzivaji windows, mysli si, kdovijak nejsou dobri, slysi o linuxu a chteji to vyzkouset. Drive ci pozdeji zjisti, ze to neni nic pro ne. Nejsou ochotni nic delat pro to, aby se necemu priucili, nejsou ochotni hledat informace, resit problemy... nebavi je to tak, jako nas. Pro tyto lidi linux stale neni (i kdyz nektere distribuce se tomuto profilu priblizuji). Pod vsi tou krasnou grafikou je vzdy jen a jen nas stary dobry linux a casem se zpravidla objevi problem, ktery (narozdil od windows) klikanim nevyresi. Myslim, ze windows (pripadne mac) je pro tyto lidi idealni, nechapu, proc hledaji jiny system. Jen nas otravuji ve forech svymi vystrelky typu "linux je na...".

    Pak jsou tady lide, kteri jsou v jadru linuxaci, ale linux jeste neobjevili:) No, na tyto drive, ci pozdeji dojde - pochybuju, ze by linux nebyl dostatecne medializovan, aby si tito lide linux nevyzkouseli...

    Komercni sfera... zde opravdu neco chybi. Sice neznam nikoho, kdo si na server nasadil windows, ale jiste je, ze takovi lide stale jeste jsou:) Reklama mozna chybi, ale myslim, ze tuhle reklamu by si meli zajistovat firmy, ktere se zivi instalacemi a nastavovanim GNU, rozhodne bych to nehazel na CZLUG... a to jsem vlastne chtel puvodne rici - proc po CZLUGu chcete, aby prezentoval linux pro BFU verejnost? Dyt on bojuje na jinych frontach... sice ma ve stanovach i propagaci linuxu, ale tak, jak zde byla zminovana si ji tedy nepredstavuji.
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    Pavel Čejka avatar 4.6.2005 21:40 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RE: Nektere prispevky
    Naprostý souhlas.
    5.6.2005 16:12 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše par nametu, treba na prazdniny
    dobre odpoledne,

    vcelku dost jsem zde kritizoval. pridam par veci, ktere by mohli pomoci ceske linuxove komunite. za tu dobu delam na linuxu a sleduji situaci mam nejaky castecne uceleny nazor.

    kdyz jsem psal vlastni business portal, tak jsem predtim i za behu delal podrobnou analyzu linuxove sceny a trhu. mozna proto vidite, ze v nekterych vecech mam az moc velky nadhled. nekdy i chybny. pustim par informaci na toto tema. dost veci by mozna neskodilo nekdy zrealizovat. ale to prenecham mene vytizenym lidem. a taktez to neni muj obor zajmu.

    1) informace.

    o linuxu se toho napsalo hodne. ale dost toho neni videt. hodne je toho zastrceno na webech, kde se o to nikdo nestara. ll.cz, penguin.cz, reboot.cz(mrtev). zbytecne se pak opisuje a vymysli, neco co jiz existuje a staci to lehce priopravit na tuto dobu. toto je fakt nejvetsi nase zbran v soucasne dobe. pridat k tomu validaci kodu pro pozdejsi zpracovani by take neskodilo.

    1b) komunikace viz konfera linux.cz a editace prispevku na abclinuxu. skutecne by to chtelo aby informace byly pristupne a dalo se komunikovat. hodne lidi to odradi a odbornici nebudou resit neci a pro nekoho hezky redakcni system. nekomu vyhovyje htmlpokecroom, ale nekomu ne.

    1c) bezpecna komunikace toto by neskodilo. at jiz pgp, https, ssl a podobne veci. v tomto hodne zaostavame. pak muzeme mluvit neco o bezpecnem linuxu, kdyz sami komunikujeme pres nesifrovane a neoverene prostredi.

    2) technologie.

    tezce zaspavame. zatimco MS, par lidi, kysilka jedou pres webservices a xml, tak mi si myslime, jak jsme dobri v php a mysql. proc o tom nikdo nepise. kdo delate sybase ? kdo ma nejake kancelarske reseni ?

    3) linuxove akce: neskodili by nejake hromadne registrace na linux akce. neco jako je na linuxsoftu linuxovy patek.zaregistruj akci, lidi hlaste se, doprava. jak se maji lide poznat a spolupracovat ?

    4) pomozme vyvoji a medializujme to. tim, ze podporujeme jenom modrou lisku (ktera neumi poradne xml+xslt), tak to je fajn. ale hafo dalsich projektu by neskodilo podporit. neni to jenom o tom, kdo s kym kamaradi. hodne softu je tu potreba. a propagovat jenom neco je hodne spatny smer.

    muze to byt i komercni soft. hodne lidi tu nepochopilo, ze pokud nebudou propagovat firmu v zarodku, tak ten soft ani nevznikne. a cast muze byt free, cast komercni.

    problem: PR za penize, anketa za penize. az je budu mit, tak se rad podelim. ale pokud vyvijim, tak na to nemam.

    5) neco pro stare paky. na tech to stoji a ty to rozjizdeli. prichazime o ne a tezce.

    6a) vyvojove nastroje. proc si myslite, ze MS tak jede ? protoze dodava hodne vyvojovych nastroju a treba betaverse zdarma. a co my ? spime.

    6b) mam hodne znamych, co preslo z linuxu/unixu na win. a co ted ? maji svoje prostredi na win, ale jak dal ? hodne se toho za tu dobu zmenilo. linux tyto lidi zajima, ale ziskat informace je hodne velky problem. hodne se mi libi treba tabulka "vyuziti linuxu" na linuxos.sk .

    7) odmenovani za clanky. chtelo by to, aby se nejak odlisovalo odmenovani za clanky a to vsude. muze byt fixni cena za clanek, ale pokud je mene popularni, tak to nikdo nebude publikovat. dobre, za odbornejsi a mene ctenejsi clanek mene penez, ale at se to autorovi alespon troch poplati. chapu, ze zijeme z reklamy, ale tudy cesta nevede. muzu tady publikovat o control centru, ale k cemu to povede. za cas zjistite, ze je to stejne nepouzitelne a ma to jenom ctenost.

    8) kdyz nekdo publikuje neco a predevsim reseni, dovolil bych mu zdarma udelat reklamu na jeho firmu ci jeho osobu. v tomto je dobrou vlastovkou linuxsoft.

    9) je hodne nevyresenych otazek. mozna by toto mely byt uprednostnovane tema clanku. zbytecne se jinak zaplnuje database diskusnimi prispevky na stale ohrane tema.

    10) nezijte ze stare slavy. mnohdy je to to nejhorsi. pomala cesta k zaniku.

    11) propaguju linux. nepodporujte MS a podobne zrudy. chapu, ze plati. ale tim si podrezavame vetev pod sebou. meli by jste videt pohled mych obchodnich znamych. podporujes -li MS a konkurenci, tak podporujes zanik linuxu. to je snad logicke. kecy o podpore linuxu MS jsou fakt blbosti(MS nam sponzortuje clankym, super vtip).

    12) hodne novacku tu zije v oblacich. fakt tezce. nejaka stara paka by tu mela vysvetlit o cem ten linux je.

    13) gurus a gurus. v komunite je hodne lidi, co to s linuxem mysli trochu jinak. hlavni je slava, stara slava. nebo nektera devcata chteji byt popularni za kazdou cenu. nebo nektere celebrity. celkove pridejme trochu serioznosti. o anketach na myti cekoholi jednou za tyden se nebudu radeji vyjadrovat. vypadame potom jak blbci pred okolnim svetem. ale i pred hodne rozumne uvazujicimi lidmi, treba i ze sveta linuxu.

    14) castecna (alespon moralni, sam sobe soudcem) odpovednost, za to co delam. je to trochu vec z predchoziho bodu. hodne lidi da na prvni dojem. at uz u nove veci, ci jen u novinky. pouzivejte zde trochu mozek. linuxaci nejsou jenom lidi ve veku 16-21 let. to jsou i podstatne starsi lide. a predevsim zkusenejsi.

    15) veci by meli mit nejaky cil. ma trochu za to, ze hodne novackum se da do ruky linux, nainstaluji si ho. ale zjisti, ze na neco pokrocileho a na dalsi praci to neni. skoda. mozna by to stalo za to zmenit. neco jako "cesta a reseni".

    16) proc to delat ? musite zjistit sami. ale konkurence urcite je. a linux zatim jeste take.

    17) zpravicky proc vsich kopiruji ? pokud projdete 3 linuxove weby, tak to je hodne nuda. mozna by se mely jinak odmenovat originalni zpravicky, co nikde jeste nejsou.

    18) business nechme to na jindy. neco jsem delal. a zda na tom jeste maknu se uvidi. treba by to stalo za to zverejnit. ale to pokud clovek zjisti, ze na to nema (casove, nestiha, intelektuelne, skonci s tim totalne).

    pripada mi to trochu jako "karetni hra". jenomze k te potrebujete karty a hrace. a ani jenom tu poradne jeste neni. mozna proto jsem treba rad, ze jsem projekt zastavil. neni to jenom o webu, aplikaci, slave. spise o lidech.

    tak to je mozna male zamysleni na tema linux. mimochodem pokud si najdete cas o prazdninach ci jindy o techto vecech trochu popremyslet, tak predem dekuji. treba zjistite, ze jsou to velke nesmysly, anebo na tom muze byt trochu pravdy. predevsim je to ale vyvoj.

    s pozdravem

    Pavel 'goldenfish' Kysilka = new Programmer("http://www.bsys.cz/");
    5.6.2005 18:04 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Menší námět bych měl taky. Co třeba začít propagovat Linux s diakritikou a velkými písmeny na počátku věty?
    Copak toho není dost?
    5.6.2005 20:00 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    takove prispevky jsou presne typicka ukazka toho, proc je treba se rozdelit na lidi, kteri chteji neco rici k tematu a lidi, kteri si radi pokecaji na internetu.

    Pan Kysilka se tady vyklonil z okna, hrabl do pameti a nastinil na zaklade svych zkusenosti, kde vidi problemy a co by si naznakove predstavoval jako reseni. O tom vsem je mozno diskutovat, nesouhlasit s tim a hledat nejake kompromisy. Navic si je mozno u toho prispevku postezovat (viz kolega nize) , ze je to takove chaoticke. Ale je za tim nejaka prace a ja rozeznavam dokonce snahu software v obasti linuxu pohnout dopredu.

    Ale takovymi blbymi poznamkami jsou lide, kteri se chteji na urovni o nejake problematice pobavit jen zdrzovani. Ja nikomu neupiram pravo psat si co chce, jen to potvrzuje moje mineni, ze jsme velice ruzni a budeme se muset rozdelit.

    Pane Kysilka, udelejte prosim na tom bussines-servru nejakou diskuzi pro ty, kteri chteji mluvit k veci. Na penguinech a jinych vseobecnych to nepujde..
    5.6.2005 20:37 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Ano, jestli máte v plánu se prezentovat takovou hotentotštinou, tak doufám, že to budete dělat tak, aby bylo nad slunce jasné, že se mnou nemáte nic společného.

    Jestli je pro vás informace o tom, že píšete nesrozumitelně a bez dodržení základních pravidel jazyka (ne, kecám, to čeština není, takže tenhle bod neplatí) zdržení, tak prosím. Hm, vy to ale vlastně asi víte, že? Proč na to kašlete?

    Je moc pěkné, že pan Kyslika věnuje spoustu času aby vymyslel všechny tyhle krásné úvahy, ale pokud se už neobtěžuje věnovat dalších pár chvil aby je sepsal tak, aby si je mohli přečíst i ostatní, tak mají hodnotu abstrakního umění, zhruba.
    Copak toho není dost?
    5.6.2005 23:09 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Psal jsem to sem jednou, takže raději znovu a s diakritikou ...

    Co vás všechny tak trápí? Když vám to tak vadí a otevírá se vám kudla v kapse jak to zahlédnete, tak proč prostě ten příspěvek nepřeskočíte? Nebo si opravdu myslíte, že si to nikdo nepřečte jenom kvůli tomu, že chybí háčky a čárky?

    (zbytek komentare autorem zkracen, nechci a nebudu vyvolavat nejakou flame, receno uz bylo dost)
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    6.6.2005 17:11 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Kdyby to přeskočili všichni, kteří to číst nechtějí a čte se jim to špatně, tak by to přečetli tak tři lidi. Diakritika je v tomhle případě jenom jeden ze znaků. Je dobrá rada zločin?
    Copak toho není dost?
    6.6.2005 20:30 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Dobrá rada zločinem jistě není, ale tyhle několikrát opakované výtky (myslím na diakritiku, na tak úplně na formátování příspěvků goldenfishem ;)) mi přijdou jako fanatizmus.

    Navíc si nevzpomínám, že bych podobné výtky viděl pod příspěvky Leoše Literáka 8)
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    6.6.2005 21:17 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Tak, Leoš Literák ví, že se používají na začátku věty velká písmena, tak se to po něm dá číst :o) (ten má zase jiné výtky, viz jeho blog ;-))
    Copak toho není dost?
    6.6.2005 21:27 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    LOL, moc peknej nabeh na flame ;o)
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    5.6.2005 23:29 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    reknu vam proc pisi bez diakritiky. jsem programator, mozna negramotny, a vetsinou pisi na anglicke klavesnici. je to logicke. cesky se mi pise spatne.

    dam vice na obsah. zkuste to v nejake odborne konferenci. tam jde spise o odborne veci a obsah.

    styl psani - castecne programatorska degenerace, castecne, ze nemam cas a ani nekdy naladu. i kdyz ze slohovek jsem mival znamky 1, nejhorsi 2.

    pisi, jak pisi. kdo chce tak si ten obsah najde. o teto mezere vim. pokud bych ale neco vydaval, dam si zalezet. a urcite bych to konsultoval s nekym znalym jazyka, marketingu. vidim, ze patrne mate zajem o to neco opravovat po strance jazyka. dekuji za vas zajem, vedu si vas v patrnosti, pane Bartos.

    a ted, cemu jste nerozumel? rad vam pripadne muzu vysvetlit neco nejasneho k tematu diskuse.

    vymysleni uvah ? veci, ktere by nemely alespon castecne fungovat v realite, me prilis nelakaji. je to o vyvoji. muzete rici, ze to neni pravda, ale spolecnost si tu cestu najde sama. mozna, ze o tom je linux, ze pokud neni urcita vyrovnanost, tak ze se neco doplni do daneho systemu. ja jsem jenom popsal, co k te vyrovnanosti chybi.

    mozna me vymysleni stalo hodne casu. proc hlavu nevyuzit. nevim, jak si cenite veci jako analyza, studie, zkusenosti? za dobu co programuji, jsem zjistil, ze jsou to hodne cenne veci. mnohdy to setri nejen cas.

    myslite si, ze je cas ted opravovat pravopisne chyby ? ja myslim, ze jsou prioritnejsi veci. samozrejme, ze opravovani pravopisnych chyb je cinnost zasluzna a cenena.

    pavel kysilka
    6.6.2005 17:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Pan Bartoš jistě není žádný expert na češtinu, ale spíše než by se díval na něco takového, tak raději něco času na dobrou věc věnuje…

    Teď je myslím čas jasně a výstižně prezentovat své myšlenky a cíle. Dělat to takto mi moc šťastné nepřijde.

    Já dám na obsah, který lze přečíst… Článek možná obsahově bohatší, ale špatně napsaný, je pro mě horší než článek obsahové možná méně kvalitní, ale zato dobře napsaný.
    Copak toho není dost?
    5.6.2005 18:31 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Take preji pekny den,

    bohuzel ne zcela chapu to, co jste napsal. Ctu slova, znam jejich vyznam, ale vety mi nedavaji smysl... prijde mi to ponekud chaoticky napsane, ale to bude chyba zrejme u mne.

    Chcete rict, ze tady chybi "ten spravny" server, ktery by zajistoval potrebnou informovanost verejnosti - pocinaje BFU, managery majicimi na svedomi nasazeny soft ve firmach, konce u geeku? Server, ktery by vsechny tyhle lidi spojoval, ktery by poradal linuxove akce, kde by se BFUcka dozvedeli, co je to vlastne linux, kde by se manazeri dozvedeli, proc linuxova reseni nasadit ve firmach a kde by popr. byly rovnou nabidky firem zabyvajicich se linuxovymi resenimi? Server, kde by byly sjednoceny vsechny mozne navody na reseni nejbeznejsich potizi s GNU Linuxem, pravidelne updatovany a doplnovany? Server, ktery by plnil funkci reklamy na GNU Linux, ktery by byl komunikacni "vlajkovou lodi" nas, linuxaku? Server, na ktery by odkazovali naprosto vsichni linuxaci ve stylu "Jo, presne tam najdete vsechny potrebne informace, vsechny mozne potize a vyhody. Tam naleznete sva reseni."?

    Pochopil jsem tedy spravne tok vasich myslenek? Mozna se mylim a to, co jsem napsal je zcela zcestne... Kazdopadne si myslim, ze tahle utopicka situace nikdy nestane, aspon ne v dohledne dobe. A pokud ano, muze to byt nejvetsim vitezstvim nasi komunity, protoze dosud tady nic obdobneho neni.
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    5.6.2005 23:12 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    nechci urcite delat( uvidime, zda vubec udelam) vec monopolni. to znamena rozcestnik nebo neco, co je super velke. to neprezije. takova je i koncepce.

    co se tyce portalu, ktery by sjednocoval manualy a informace, tak nejsem ohledne odkazu proti, ale musim uznat, ze tuto funkci lepe plni jiz jine portaly a bylo by znacne kontraproduktivni udelat neco podobneho. spise by to mely stavajici portaly vylepsit. tim si naopak prihraji sami sobe do behu. vzdelanosti a informovanosti uzivatelu.

    proc vylepsit?

    protoze narazi na male mnozstvi informaci navstevniku a mnohdy investuji zbytecne penize do clanku a informaci, ktere tu jiz jsou a daly by se vyuzit jinak. treba na tu integraci odkazu ci na veci, ktere jeste nejsou( treba NvidiaHW Howto ci co ja vim jineho.)

    castecne tuto funkci plni rss agregatory(treba kratce.cz), ale mozna by se jeste nasly mezery. mozne vylepseni by bylo v jinem(tohle nemam moc domysleno) trideni informaci.

    linuxova filosofie je obrana proti monopolu v zakladu. proto ani ja nechci mit monopol.

    pokud se najde nekdo schopnejsi a rychlejsi preji mu to. spise to beru jako uznani daneho cloveka, protoze castecne vim, co je s tim prace(zkusenosti s programovanim portalu linuxsoft.cz).

    at je to klidne stejne ci vetsi mnozstvi subjektu. klidne. to je jenom dobre. ale at je to prehledne.

    chtel jsem jenom rici, ze to co mame, by se melo prodavat. v tom je filosofie. zbytecne se mrha silami, tim ze se neco vytvari znovu.

    priklad: konkretni navod na cvs nekde na linux.cz . kdo nem vi ? viz. http://docs.linux.cz/ a http://docs.linux.cz/programming/tools/cvs_manual.html

    tuto funkci plnily linuxlinks, ale ty jsou jiz delsi dobu zanedbane a neaktualizovane. mozna by se toho mohl chytit nejaky vetsi portal. at jiz mit dany web ci to jenom aktualizovat.

    to co jste popsal, tak mam na mysli. ale ne v monopolnim podani.

    situace nastane?

    == vydani longhornu. mame asi 2 roky cas, nez nas zacne MS masirovat. mame naskok, jen to neprosvihnout. samozrejme to neberte nijak kriticky, ale bude to dulezity meznik.

    pavel kysilka
    6.6.2005 17:09 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Takže vám jde o vytvoření českého (?) linuxového (?) super-rozcestníku (?), který bude sjednocovat a provazovat obsah celého (?) českého (?) linuxového (?) internetu a dostupných zdrojů a zároveň dostatečně reprezentativně prezentovat Linux? (nehodící se prosím škrtněte)

    Povídání o tom, co by se mělo udělat je nutné změnit na činy. Co takhle rovnou mluvit o tom, co by se konkrétního hned a teď dalo dělat?
    Copak toho není dost?
    6.6.2005 17:51 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Tu prvni cast docela schopne splnuje google... mozna by stacilo, kdyby se mu podarilo do loga vrazit tucnaka (viz. http://www.google.com/linux - jen se na to mrknete, no neni to nadhera?;))

    Skoda jen, ze spousta lidi neumi vyhledavat:/ Kez by nekdo napsal kompletni clanek na abclinuxu, ktery by shrnoval zasadni informace o vyhledavani informaci, o cteni manualu apod. (a odkaz na nej umistil nekam na neprehlednutelne misto), aby si ho vsiml kazdy, kdo tady zadava nejaky dotaz...
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    8.6.2005 00:01 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    vyberu moznosti nejvice vyhovujici moznosti:

    -dostupne a aktualni zdroje - nemusi to byt jeden. to je spise starosti, kazdeho, kdo ty informace ma. samozrejme, ze neni na skodu, kdyz nekdo udela par odkazu na nekoho jineho(u clanku, odkazy ve wiki, odkazy na webu).

    - dostatecna reprezentace linuxu - neni na skodu, ale neni to hlavni priorita.

    nepredstavuji si to jako, ze se udela novy portal s linky na zdroje.

    je to spise dlouhodobejsi proces. neni to na par mesicu. ale mohl by to byt pozvolny trend. chapejte to spise jako trend na ceskem linuxovem webu.

    pavel kysilka
    6.6.2005 23:35 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Je to caste a alespon z meho pohledu dost nestastne. Co? Povazovat linux za nejaky spolecensky nastroj, jako zpusob boje proti "nekomu". Prvne nemam vubec rad negativni cile (napr. znicit M$) a pak si myslim, ze rada lidi plytva ohromne mnozstvi casu tim, ze se honi neustale za nejakym "nepritelem" zvlaste pak je hloupe honit se za necim co ma zcela odlisne cile od deni okolo linuxu (cti: M$ = investovane penize co maji vydelat dalsi penize; linux = snaha udelat pekny software a zustat u toho happy).

    Vykaslete se na to kdy bude release Longhornu, a soustredte se na to kdy bude release projektu kteremu pomahate a co v te release bude. Podobne je hloupost honit se za uzivateli jinych OS a snazit se je presvedcovat na linux. Lide nejsou pitomci a vetsina tech co to potrebuje si cestu najde (viz. napriklad google a dotaz "linux dokumentace cvs")...
    7.6.2005 23:53 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    zdravim,

    vas prispevek me zaujal.pridam odpoved.

    1) pokud bych bral linux jako nastroj na boj proti nekomu, tak prohraju. to kazdy. prvni rok, dva me to bralo videl dabla jako microsoft. dneska se od nich dost ucim a sleduju vyvoj i na jejich strane. samozrejme ne v kuse, ale nelze si toho nepovsimnout.

    2) problem nastava, pokud chcete linux delat a delat to na hlavni pracovni pomer. ano, jde to. obcas bych rekl ze to jde spatne. samozrejme, sezenete praci.

    3) premyslim trochu dopredu. muzeme ignorovat dobre trendy, nevyuzit moznosti. je to skoda. mozna o to se hodne lidi drive snazilo a mam i trochu dojem, ze byl hodne naskok. hodne me vadi, pokud se nevyuzije vetsina nabidnutych moznosti.

    4) na linuxu se mi hodne dobre dela. jine prostredi mi prilis nevyhovuji z ruznych duvodu. je skoda delat neco, jenom proto, ze jsou za to penize, nebo resit hodne zbytecnych problemu.

    mam trochu vice dojem, ze se marni na linuxu hodne prilezitosti. pokud chceme, aby se s nami pocitalo a nebyli jsme zlikvidovani konkurenci, tak to bude v pripade, ze bude nejaky ujasneny nazor, reseni, trochu lehce rad, bude to celkove funkcni. petice, mavatka, opojeni linuxem, nevyvazenost tomu prilis nepomuze.

    pavel kysilka
    6.6.2005 09:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    o linuxu se toho napsalo hodne. ale dost toho neni videt. hodne je toho zastrceno na webech, kde se o to nikdo nestara. ll.cz, penguin.cz, reboot.cz(mrtev). zbytecne se pak opisuje a vymysli, neco co jiz existuje a staci to lehce priopravit na tuto dobu.
    Obavam se, ze to neni tak snadne, jak si predstavujes. Nemuzeme z ciziho serveru jen tak vzit jejich clanek a vydat jej u nas.
    odmenovani za clanky. chtelo by to, aby se nejak odlisovalo odmenovani za clanky a to vsude. muze byt fixni cena za clanek, ale pokud je mene popularni, tak to nikdo nebude publikovat. dobre, za odbornejsi a mene ctenejsi clanek mene penez, ale at se to autorovi alespon troch poplati. chapu, ze zijeme z reklamy, ale tudy cesta nevede. muzu tady publikovat o control centru, ale k cemu to povede. za cas zjistite, ze je to stejne nepouzitelne a ma to jenom ctenost.
    Bohuzel pri sebevetsi snaze nejsem schopen pochopit, co jsi tim chtel rici. Prosim, nez neco napises, rozmysli si, co chces sdelit. Tohle vazne nema hlavu/patu :-(

    Nicmene se vyjadrim, protoze toto tema nacinas na vice mistech. Zda se mi, ze povazujes vydavani clanku za plytvani penezi, ktere by se dle tebe mely vyuzit efektivneji. Problem je v tom, ze clanky patri mezi nejviditelnejsi casti portalu. Kdybychom je nevydavali, ctenari si mylne budou myslet, ze server je mrtvy a nic se na nem nedeje. A prestali by chodit, prestoze bychom venovali treba desetitisice na prolinkovani obsahu (coz je bohuzel neviditelna prace).

    Vydavat webzine neni zadna sranda. Je to casove, financne i organizacne velmi narocna cinnost. Bez penez to proste dlouhodobe nejde. A v soucanosti je jedinym moznym zdrojem prijmu reklama. Z dobrovolneho predplatneho bych se IMHO tezko uzivili. Inzerenty nejvice zajima pocet navstevniku. Takze cerstvy obsah mit musime, at se ti to zda plytvani ci ne. Bez nej by po case nebyly zadne penize.

    Nejlepsi by bylo, kdyby sis vytvoril vlastni portal a zacal se o nej starat a pecovat. Po dvou trech letech bychom si mohli rici, kudy cesta vede. Zatim bohuzel nemas zadne realne zkusenosti a nektere tve rady jsou proto podle mne naivni. Presneji nehodici se do realneho sveta.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    8.6.2005 00:25 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    vemme si kolik penez investuji nektere firmy do reklamy. treba na vyvojarske nastroje a technologie.

    pokud popises nejakou technologii, tak lidi se ji maji sanci naucit a pouzivat ji nebo ji i prosazovat.

    cestu vidim nekde mezi. nezit jenom z reklamy. vcelku mi chybi neco ve stylu PR a clanku dohromady. neco, kde mas zaroven reklamu a urcite vrstvy ctenaru si najdou sve.

    namety - java, pokrocilejsi database, komercni produkty(cast produktu komercni, cast free).

    co me trochu na clancich a chodu portalu zarazi je, ze ziji z vetsi casti z reklamy. to je trochu smutne zjisteni.

    add linky - vysvetlil jsem zde

    \\add odborne clanky s mensi ctenosti odmena se muze pohybovat v zavislosti na ctenosti. ale aby bylo placeno i to, co se mene cte. at jiz treba symbolicky. ale to zavisi na konkretnim portalu a jeho strategii.

    mimo jine, co takhle se lidi zeptat, co chteji cist. anketni system tu na abicku je a rekl bych ze, pokrocily.

    omlouvam se za pozdni odpoved, ale pres den nebyl cas.

    psal jsi o tom, ze nektere me nazory nezapadaji do realneho sveta. v necem to pripustim. jenomze mam pocit, ze tam kde jsme a kde jsme byli pred par lety, tak to neni takovy rozdil, jak se ocekavalo.myslim tim nejakou evoluci a zvyseni kvality. tohle me prave udivuje.

    add vlastni portal: uvidi se. je to dost o lidech a o navstevnicich. bez nich nema smysl ani zacinat. tohle je podle me jeden z nejvetsich problemu. v jednom mam ale jasno, ze pouze jako reklamni spolecnost to fungovat poradne nemuze.

    to all:

    vice bych diskuse zde ukoncil. kazdopadne padlo hodne zajimavych nazoru(at negativni, tak positivni). hodne toho, co jsem napsal bylo mysleno jako apelace, pripadne jako mnohdy hodne kriticky pohled, ktery uz spolecnost sama dovede do stavu vyrovnanosti. jak jsem psal, male zamysleni na prazdniny.

    diky za nazory

    pavel kysilka
    8.6.2005 11:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: par nametu, treba na prazdniny
    Ačkoliv s mnohým, co jsi v této diskuzi psal, tak úplně nesouhlasím, najdou se i věci, se kterými se ztotožňuji.
    vcelku mi chybi neco ve stylu PR a clanku dohromady. neco, kde mas zaroven reklamu a urcite vrstvy ctenaru si najdou sve.
    Snažíme se na abíčku přinášet obsah i touto formou. Možná to není tolik vidět, protože tento způsob by IMHO neměl být na prvním místě (to by se moc nedostalo na články pro začátečníky apod.), ale vlaštovky tu jsou. A myslím, že čtenáři to dovedou ocenit -- i když v tom je třeba cítit trochu reklamy; přesto nejde o tupou kampaň, ale o smysluplný obsah. Např.: Vyberte si svůj Red Hat
    Softwarové firewally pro SOHO a SME
    \\add odborne clanky s mensi ctenosti
    odmena se muze pohybovat v zavislosti na ctenosti. ale aby bylo placeno i to, co se mene cte. at jiz treba symbolicky. ale to zavisi na konkretnim portalu a jeho strategii.
    Řekl bych, že o takové články tu není nouze. Sice rádi odměníme velmi úspěšný článek i trochu nadstandardně, ale to rozhodně neznamená, že články, které jsou buď hodně odborné nebo jenom pro úzkou skupinu uživatelů, bychom odmítali. Samozřejmě, že velká čtenost u nich není, ale to ještě neznamená, že bychom je nechtěli platit... Aktuální ukázkou je např. Rukověť baliče RPM
    24.6.2005 08:39 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše www.linux.cz
    jak jsem slibil v prispevku vyse, sepsal jsem podle sveho nazoru slusny a hlavne srozumitelny text na tema _co je linux_ a poslal. jedina odezva byla v podobe prosby, jestli by ten text mohl byt v utf8, coz jsem udelal.

    od te doby ticho po pesine, zadny pozadavek na to kde by se text dal vylepsit nebo neco podobneho ... tak pak se nedivte
    24.6.2005 15:05 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: www.linux.cz
    Mohl byste pls postnout sem nejakej link na vas text? Docela rad bych si jej precetl, pokud Vam to tedy nevadi...
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.