abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES

    4. 7. 2006 | Robert Krátký | Rozhovory | 4616×

    Vlastimil Ott pracuje v časopisu LinuxEXPRES téměř od samého začátku. Ještě předtím spolupracoval s magazínem Linux+. Psal také články pro abclinuxu.cz a dodnes připravuje PDF Abíčko.
    Vlastimil Ott

    1) Vlasto, původním povoláním jsi učitel češtiny a němčiny. Jak jsi přičichl k počítačům a Linuxu? Jakou roli v tom hrálo abclinuxu.cz?

    První setkání s počítačem bylo v páté třídě, kdy jsem stál frontu na nějakou hru, dlouho nahrávanou z kazety, a nakonec se na mě nedostalo. Bylo to velmi traumatizující. :-)

    Později na gymplu jsem se nějak nechal přemluvit a vzal ty věci na milost. No a tak to začalo - do školy vlakem o šesti a zpátky v pět večer. To trvalo do maturity. V té době už jsem věděl, že webové stránky můžu dělat i líp, v jakémsi jednoduchém dynamickém jazyce, a že bych si to mohl i vyzkoušet na svém počítači, ne až přímo na serveru. Tušil jsem, že existuje jakýsi Linux, ve kterém to jde pomocí Apache. Nakonec jsem se k tomu nedostal, neměl jsem přístup k žádnému zdroji. To až na univerzitě, kde jsem donutil správce učebny, aby mi půjčil CD s "tím Linuxem". Byl to Red Hat tuším 5.2 a po víkendu jsem mu ho rychle vracel zpátky, bylo třeba rychle obnovit Windows a psát seminárky.

    Nakonec jsem si, jsa pevně rozhodnut, že už prostě musím začít, koupil v knihkupectví Red Hat 6.2, pověstnou knížečku, kterou vydal Computer Press. Z ní jsem pochopil to, co u té 5.2 bez příručky a návodu nešlo. Po několika reinstalacích mi jely i Windows a Red Hat. Moc se mi nelíbil, ale na druhou stranu to bylo velké lákadlo. Následovaly sedmičkové verze, u osmičky jsem skončil. V nějakém shopu na webu jsem si koupil Slackware 8 a protože už jsem byl velký umělec, napsal jsem do abclinuxu.cz, že mám článek. A tam byl nějaký Robert, se kterým jsme se o článku pohádali.

    Abíčko mi pak poskytlo možnost, že jsem se učil nové věci a vydělal si pár stovek, které člověk potřebuje, zejména když studuje. Je to model, který mi velmi vyhovoval, a proto jsem ho intenzívně využíval. Časem jsem k Abíčku přilnul, nabídl více pomoci a začal se o celé dění více zajímat. V roce 2003 přestal tehdejší tvůrce PDF Abíčka s abclinuxu.cz spolupracovat a já jsem (si) řekl, že sazbu v TeXu bych zvládl. K TeXu jsem se dostal přes LaTeX na univerzitě, opět náhodou.

    Shrnuto: Abíčku vděčím za možnost seberealizace - čili za hodně.

    2) LinuxEXPRES je z obsahového hlediska do velké míry tvoje dítko. Čekal jsi takový vývoj (a lákal tě?), nebo jsi to zprvu bral jen jako pomoc s korekturami?

    Koncept časopisu stanovil na počátku hlavně Lukáš Zapletal, v poslední době mám opravdu hlavní slovo já. Vývoj jsem čekal, ale některé věci jdou stále příliš pomalu, ve svých očekáváních už jsem mnohem dál, ale realita jaksi pokulhává.

    V době, kdy jsem se začal o LinuxEXPRES zajímat, byl ještě dítko. S Lukášem jsme měli společné zkušenosti z předchozího působení a věděli jsme, že jsme sehraní. Takže jsem to už nebral jen jako výpomoc s korekturami, to ostatně trvalo jen krátkou dobu, zajímalo mě to víc a víc, takže jsem chtěl vymýšlet nové věci, psát články a věnovat se i obsahu. A začal jsem mu do toho kecat. :-)

    3) Už se přetřásalo tisíckrát, jestli je český linuxový trh dostatečně široký pro tištěné médium. LinuxEXPRES ukazuje, že místo tu bylo. Plánujete rozšíření? Jedním z častých stesků (potenciálních) čtenářů je malý rozsah časopisu. Kdy začne LE vycházet s rovnou lepenou vazbou?

    Přesně to říkám taky. Nedávno jsem dokončil prázdninové dvojčíslo, které má 88 stran textu. Dělalo se to úžasně, bude to trochu silnější vydání než běžně, ale je to bohužel zatím jenom výjimka. Výroba jakéhokoliv vydání stojí peníze, které je potřeba vydělat tím, že to číslo vyrobíme a prodáme v "ohromném" nákladu (stěžejní je inzerce, předplatné). Jenomže čtenář si řekne, že je to moc drahé a má to málo stran, takže si nic nekoupí. Inzerent neuvidí žádnou odezvu a bude náklady na inzerci považovat za vyhozené peníze. Příště už si inzerci nezaplatí a nám se vrátí draze vyrobený a neprodaný materiál. Pokud peníze nevyděláme, nemůžeme rozšiřovat.

    Zanedlouho oslaví časopis dva roky od svého vzniku. Myslím si, že pokrok je naprosto očividný a velmi zřetelný a že se jedná o kvalitní titul. Alespoň celá redakce pracuje s maximálním nasazením a rozhodně je pro nás důležitý každý čtenář (a abonent ;-)). Ale pokud nás lidé nebudou kupovat, nemá cenu reptat v diskuzích, že jsme předražení - to jsou prostě ekonomické principy. Také je třeba brát v potaz, že LinuxEXPRES je velmi úzce profilovaný odborný časopis a že z něho asi v dohledné době Computer neuděláme. Ale to neznamená, že by to nebylo mým cílem - naopak. Spolupracujeme s časopisem Jak na počítač, serverem Česká škola, nedávno začala vycházet linuxová stránka v Chipu, kterou máme taky na starosti. Snažíme se prostě dostat Linux, kam to jen jde.

    Abych se vrátil k otázce: LinuxEXPRES bude mít rovnou lepenou vazbu jako Linux Journal, Linux User a další magazíny tehdy, až bude mít tisícihlavou rozšiřující se čtenářskou základnu a firmy se budou předhánět, aby v něm inzerovaly. Ten problém prostě není u nás.

    4) Jak si práce šéfredaktora rozumí s plným úvazkem na střední škole? Zvládáš/stíháš to snadno, tak akorát nebo vůbec? Kde se vidíš za rok?

    Když odečtu jisté ústupky vlastnímu pohodlí, přičtu dlouhé večery pod lampou a radikální změnu v životě, zvládám to dobře. Není s tím problém. Dlouho mi trvalo, než jsem se naučil pracovat s vlastním časem. Ale teď to myslím zvládám dobře a tyto dvě činnosti se dotýkají pouze v tom, že sleduju portál Česká škola a vybírám pro něj články, které oblast vzdělávání a Linuxu spojují.

    Za rok? Vážná otázka, na kterou už dlouho hledám odpověď. Nevím. Možná půjdu prodávat korálky nebo obléknu oranžovou vestu. Tam se podle mě člověk tolik nestresuje jako ve škole. Každopádně se chci LinuxEXPRESu věnovat nadále.

    5) LE před časem zavedl elektronické předplatné. Myslíte, že máte poctivé čtenáře, kteří PDF nerozesílají emailem všem kamarádům? A kdyby, vadilo by vám to?

    Elektronické předplatné je model, se kterým jsme přišli na českém trhu jako první, okamžitě po nás totéž nabídl Chip. Rozhodně je to úspěšný model prodeje. Já sám bych tomu byl býval nevěřil, ale ono to funguje - hodně lidí si rádo čte na monitoru (hodně lidí samozřejmě ne). Takže my jim poskytujeme časopis za velmi příjemnou cenu (podle mě až moc příjemnou).

    Nevím, jestli lidé posílají pdfka kamarádům a samozřejmě to ovlivnit nemůžeme. Pochopitelně nám to vadí, viz odpověď výše ohledně financování. Každé vydání, ze kterého se nám nevrátí očekávaná částka, je pro nás ztráta, to je jasné. A časopis se nedá dělat bez peněz, ale to snad nemusím vysvětlovat.

    Jak jsem už řekl, částka 349 Kč/459 Sk s DPH za roční elektronické předplatné je podle mého tak nízká, že si ji může dovolit každý, a to včetně studentů. Jak se to obvykle přepočítává? Na piva, pizzy, útratu za večer v hospodě nebo kredit? ;-)

    Jsem přesvědčený o tom, že čtenář, kterému se na časopise něco nelíbí, najde odezvu. Nasloucháme námětům, kritice a zlepšovacím návrhům. A někdy mě i mrzí, že ta odezva není tak hojná, jak bych si přál.

    6) Předpokládám, že LE zpracováváš na linuxovém stroji. Jak je to ale u vás ve škole? Angažuješ se nějak v prosazování open source programů nebo přímo Linuxu?

    Doma mám samozřejmě jenom Linux, už dlouho. Ve škole jsou klasicky linuxové servery a Samba, dál nemám přehled. Ve škole nic neprosazuji, už mě to dávno přešlo. Nemám k tomu motivaci ani pozici.

    Linux se snažím prosazovat tak, že se podílím na přípravě nejlepšího českého linuxového magazínu. ;-) Trochu jsem pomáhal při organizaci olomoucké konference LinuXchange, právě se připravuje letošní ročník pod názvem OpenChange.

    7) Určitě sledujete linuxové časopisy ze zahraničí. Udělej si tedy reklamu a řekni, čím je LinuxEXPRES unikátní. Co máte - a jiní ne?

    Jsme spjatí s českým prostředím. Přinášíme případové studie, které se týkají skutečných českých firem a institucí, což doufám působí motivačně. Již zmiňované elektronické předplatné také není nic běžného. Samozřejmě máme také vynikající autory, což je ale nutný předpoklad. V neposlední řadě máme také web, na kterém pravidelně vycházejí starší články s licencí GNU FDL, takže články lze přetiskovat či jinak použít. To myslím není běžné - my jsme se rozhodli podporovat tak rozvoj Linuxu.

    rozhovor-vlastimil-ott-pracovni-stul

    8) A teď naopak. Co mají jiní - a vy ne? Co bys chtěl zlepšit, přidat nebo naopak odstranit, aby byl LinuxEXPRES lepší?

    Co mají jiní a my ne? Nic konkrétního mě nenapadá. Zlepšovat lze pořád a snažíme se o to. Asi nejdůležitější věc, která mě napadá, je popis řešení úkonů. Takže nepřinášet (jen) obecné informativní recenze, ale návody. Takže po autorech nechci, aby psali recenzi programu pro grabování CD, ale aby tu činnost názorně popsali.

    Nadále chci zlepšovat design, např. používáním obrazových podkladů a informačních boxů. S úspěchem využíváme Wikipedii, hlavně při psaní poznámek na okraj a při vysvětlování zkratek a termínů.

    9) Řekni upřímně: předplatil by sis LE jako učitel, který sem tam napíše článek na abclinuxu.cz?

    Jednoznačně ano. I kdybych nikam nepsal.

    10) A nakonec: Vim nebo Emacs? GNOME nebo KDE? Brunetky nebo blondýnky? A jak vypadá tvůj pracovní stůl?

    Ani Vim ani Emacs. Tady mám problém, pořád jsem si nevybral ten svůj editor - nedit pomalu umírá, nemluvě o jeho nepoužitelnosti v případě kopírování textu v "našem" kódování. Emacs mě ani nenapadl, vim mě nebere.

    Často jsem přemýšlel, jestli budu používat KDE, nebo GNOME. Na desktopu to bylo KDE, pak jsem si koupil notebook, kam přišlo Ubuntu s GNOME. A to mi asi vyhovuje víc. Ale používám všechny možné aplikace, např. KOrganizer a Firefox, Gaim a Quanta Plus atakdále. Nehodlám ani jedno z prostředí pomlouvat, zamlouvá se mi obojí - podle potřeby si vyberu program a celkem neřeším, jestli je K, nebo G. Ale je fakt, že vyšší míra kooperace programů a knihoven by věci prospěla.

    V případě dívek mi barva vlasů připadá do jisté míry celkem podružná. Vždyť jde o duši. :-D

           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Daniel Kvasnička ml. avatar 4.7.2006 00:39 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ten pracovni stul je z IKEY, ze? ;-) Taky jsem po nem koukal, jsi s nim spokojen?
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    4.7.2006 00:41 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    :-D Jo, jo.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 00:43 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Vypadá to hrozdně prázdně a sterilně, nemčináři se poznají na sto metrů nejmíň :-) Zejména ty holé stěny za tím, to bych neunes.
    Copak toho není dost?
    Daniel Kvasnička ml. avatar 4.7.2006 09:48 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    No vlevo a vpravo je tam bily drevo, tak s tim moc nenadelas...leda to napatlat barvou ;-) Me se na tom libi, jak je tam vsechno po ruce.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    4.7.2006 09:56 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Po ruce je všechno, ale stejně to má mušky - nemá díru na kabely po stranách (i když by to asi bylo hnusné). Takže tiskárna má kabel nepěkně ohnutý, vpravo je taky krásné místo, které by šlo využít pro nějaké zařízení, ale prakticky to nejde. Dva monitory se tam nevejdou, skener je tam akorát. Takže je všechno fakt po ruce. Doslova.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 00:49 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Kolikrát jsem si Linux Express koupil bych mohl spočítat na prstech jedné ruky, ale po přečtení tohoto článku jsem si ho hned předplatil v PDF verzi ;-)
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    4.7.2006 00:54 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Jak to? :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 01:11 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Protože mám křišťálovou kouli a věštím mu slibnou budoucnost :-)
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    4.7.2006 08:54 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Díky. Jenom věštit je málo, činy se cení. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 18:21 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Tak jste mě přemluvil a už jsem si taky jedno objednal. :-) Na zkoušku. V Computeru tak dlouho ignorovali moje žádosti o zvýšení odbornosti (a počtu odborných článků s rozsahem více než půl strany) až jsem se na ně vykašlal (mám nějakých 7 ročníků Computeru). Doufám, že s tímto časopisem to bude lepší.

    btw. Váhal jsem mezi elektronickým a papírovým provedením. Ale elektronické je pro vás asi výhodnější (přeci jen platíte za přenesené Byty asi méně, než za potištěný papír). Navíc nechci zaskladnit papírem další skříň v domě.

    Takže se snažte, ať mám důvod prodloužit to i na další rok.
    6.7.2006 12:19 David Macura | skóre: 14 | blog: Trápeníčko | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Taky si mě přemluvil ty šibale :-).
    Nejsem lama...
    clipper avatar 4.7.2006 07:25 clipper | skóre: 23 | blog: Nic než tohle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    No, LinuxExpres je skvělý časopis, teď někdy mi bude končit předplatné papírové verze, ale určitě si koupím i další rok. Známý občas kupuje Linux + , ale ten mi přijde o dost horší.
    Když selžou všechny pokusy uvést zařízení do provozu, je dobré přečíst si návod.
    4.7.2006 08:22 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Já mám předplacený LinuxExpres i Linux+ a přijde mi, že se oba dva časopisy docela doplňují, i když v Linux+ trošku pokulhává přehlad.
    4.7.2006 07:42 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ahoj, rád bych doplnil/poupravil, že s elektronickým předplatným periodika na českém (slovenském) internetu tedy rozhodně LinuxExpres první není. Ale asi bude první mezi počítačově zaměřenými časopisy :-)

    Tak viel Spaß und viel Zeit. Jak se říká, práce osvobozuje.
    4.7.2006 08:15 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Hej, taky nadpis mali nemci nad vchodom do koncentrakov.
    CIJOML avatar 4.7.2006 09:21 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    To se pletes, ti tam meli Arbeit macht frei - za spelling se omlouvam, nemcinu jsem uz zase 2 roky nevidel ;)
    4.7.2006 09:25 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Osvětim. Doporučuji návštěvu, aby si člověk uvědomil své místo na Zemi a v čase.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 09:44 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ano, to on píše, akorát česky. :-D ;-)
    4.7.2006 09:32 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Komunisti nad vchodem do lágru taky.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 09:57 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    brk avatar 4.7.2006 08:15 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše PDF
    PDFka mi jsou docela trnem v oku. Časopis kupuji někdy od loňského dubna pravidelně, dříve jen občas číslo a na PDF nárok nemám, protože nejsem předplatitel. U předplatného mi nevadí dát někde nějaké peníze předem, beztak bych na tom ještě ušetřil, ale distribuce. S většími zásilkami od české pošty mám dlouhodobě spíše negativní zkušenosti. Řešením je do jisté míry posílání doporučeně, jako to kdysi umožňoval(umožňuje?) Chip, ale tam už je úspora v podstatě nulová a člověk akorát musí lítat na poštu, která je ještě víc z ruky, než ta trafika. Předplatné mne tedy nebere.

    Takže ptal jsem se na tohle hned, jak začala PDF verze vycházet a ptám se znovu: Nebylo by možné nějak zpřístupnit PDFka i těm, co si časopis kupují na stánku, např. s čtvrtletním zpožděním?
    USE="-qt -kde"
    4.7.2006 09:34 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDF
    Ačkoliv se někdy m ůže stát, že ČP zásilku nedoručí/poničí, nemáme problém s tím Vám časopis okamžitě poslat nový. Stačí nám napsat do redakce.

    PDF si můžete objednat i zpětně, žádné omezení tam není.
    kyknos avatar 4.7.2006 13:04 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDF
    Občas? Já bych si musel o každé číslo psát 2-3 krát. To by asi nebavilo vás.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    4.7.2006 13:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDF
    No jo, znám to. Na poštu se prostě musí v tom případě po zlém... :-(
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 10:01 jmarianek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Nechcete zacit prodavat levnejsi tistenou verzi bez CD? Ja si LE obcas koupim na stanku, ale CD vzdycky skonci nekde v polici, aniz bych ho otevrel. Je to asi tim, ze mam internet. Casopis si ale rad prectu.
    4.7.2006 10:04 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Víte, CD už u časopisu není pěkně dlouho - rok? Cena byla na základě těchto námětů dávno snížena.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 10:08 jmarianek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Aha, je pravda, ze jsem si ho uz delsi dobu nekoupil. V dobe, kdy jsem si ho kupoval, stal tusim pres 100,- (s CD), coz je dost. Koupim si prazdninove cislo a uvidim.
    7.7.2006 09:11 jmarianek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Tak jsem na stancich po celym Brne shanel LE, ale marne :-(
    7.7.2006 11:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Co se zeptat přímo v QCM na Rybkově?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.7.2006 15:35 jmarianek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Zkusim, diky za radu :-)
    xvasek avatar 4.7.2006 10:37 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Celkem zajímavý rozpor vidím v možnosti půjčit papírový časopis kamarádovi a démonizaci zaslání PDF. Kde je rozdíl? Měl by si v případě papírového časopisu koupit svou vlastní kopii? Pomohlo by, kdybych si koupené PDF po odeslání smazal, nebo je i toto nelegální (nebo morálně špatné)? V případě, že já můžu kamarádovi poslat PDF, může ho poslat i někomu dalšímu on? Pomohlo by, kdyby si kamarád četl mé PDF na mém monitoru? Znamená rozdíl mezi cenou papírového a elektronického vydání to, že papírová edice je "family edition", kdežto PDF pouze pro osobní účely? Vždycky jsem tyto otázky chtěl někde položit, tady mi to přijde jako zajímavé místo. Jak jsou na tom jiná média? (Filmy, hudba...)

    (Samozřejmě chápu nelegálnost "veřejného vystavení" třeba na webu, stejně tak chápu, že bych měl časopis podpořit předplatným, ale zajímá mě, jak moc je tato podpora v tomto smyslu dobrovolná.)
    4.7.2006 10:47 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    démonizaci zaslání PDF

    Myslím, že démonizace by vypadala jinak.

    Měl by si v případě papírového časopisu koupit svou vlastní kopii?

    Ano.

    Pomohlo by, kdybych si koupené PDF po odeslání smazal, nebo je i toto nelegální (nebo morálně špatné)?

    Ne, nepomohlo. Z hlediska vydavatele je ta kopie vaše, smazat ji můžete, ale neměl byste ji nikomu kopírovat. Ty dvě věci spolu nesouvisejí.

    V případě, že já můžu kamarádovi poslat PDF, může ho poslat i někomu dalšímu on?

    Ne. Když ho chce, proč si ho nekoupí? Když ho chce kamarád kamaráda, proč si ho nekoupí taky?

    Pomohlo by, kdyby si kamarád četl mé PDF na mém monitoru?

    No, kamarád asi ušetří cenu za předplatné, ale redakci to moc nepomůže.

    kdežto PDF pouze pro osobní účely?

    Ano, jak se píše u e-předplatného, je pro osobní účely.

    Jak jsou na tom jiná média?

    V podstatě stejně. Ale je to můj laický názor. Asi nemá cenu startovat "právnickou" diskuzi.

    jak moc je tato podpora v tomto smyslu dobrovolná.

    Není dobrovolná: pokud časopis (=produkt) chcete, měl byste si ho koupit. Jiný způsob získání může být nelegální, nemorální, nevím, nechci používat velká slova. Pořád nerozumím tomu, v čem je problém. 400 Kč opravdu nevidím jako překážku.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    xvasek avatar 4.7.2006 11:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    O peníze nejde, jak co pomůže vydavateli je jasné.

    Pokud popíráte legitimitu (nebo morálnost) půjčování (nebo darování) papírového média, pak jsou odpovědi na ostatní otázky evidentní. Jedná se o poněkud nezvyklý pohled na věc - toto je poprvé, co vidím, že mi někdo z nějakého časopisu doporučuje nepůjčovat svůj výtisk někomu dalšímu. Ale doba se mění, musíme si zvykat. Třeba budu za pár let objednávat dvoje stejné noviny - jedny pro sebe a druhé pro manželku... :-/
    4.7.2006 11:44 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    co vidím, že mi někdo z nějakého časopisu doporučuje nepůjčovat svůj výtisk někomu dalšímu

    Ale no tak. Ono to přece především znamená, že vám někdo z nějakého časopisu doporučuje, abyste si i vaši přátelé časopis koupili. LinuxEXPRES do každé rodiny, i dvakrát. :-D

    Třeba budu za pár let objednávat dvoje stejné noviny - jedny pro sebe a druhé pro manželku... :-/

    Na tom nevidím nic špatného. Jednou LN a jednou třeba HN nebo něco jiného. Viděl jsem to v mnoha domácnostech.

    Ale především: LinuxEXPRES nejsou noviny. Jeho výroba je mnohonásobně dražší.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    xvasek avatar 4.7.2006 12:04 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    LinuxEXPRES do každé rodiny, i dvakrát.
    Tak toto mě pobavilo. :-)

    Anyway: Jde asi o to, že u papírového média je míra půjčování daná tím, že pořád existuje jenom jedna koupená kopie. Tradičně si časopis nekupuju proto, abych podpořil vydavatele, ale abych se něco dočetl. Proto se člověk přirozeně snaží půjčit časopis co nejvíc lidem, aby byly náklady (cena za informace) co nejnižší. To je zase pohled čtenáře. Chápu, že u projktů typu LE je podpora vydyvytele asi důležitější, než když si chci koupit noviny...
    4.7.2006 12:11 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Souhlasím.

    Urazí vás, když vám nabídnu zaslání pdfka staršího čísla, které si vyberete? ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    xvasek avatar 4.7.2006 13:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Neurazím, ale není to potřeba. Několik papírových LE mám doma, je to dobré čtení. Projektu samozřejmě fandím, jenom mě zajímalo, jak je udělané (a jak se v praxi aplikuje) el. předplatné, což je u nás z právního a tradičního pohledu celkem novinka. Pokud předplatné většina účastníků chápe jako podporu projektu, tak je to jenom dobře a asi to funguje bezvadně. Jestli nemáte potřebu explicitně definovat jak s kopií zacházet a vynalézat různé "ochrany", tak vám mohou ostatní jenom závidět.
    koulinek avatar 4.7.2006 16:25 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ono je to obdobné jako se software, čím více se prodává tím více si tvůrce uvědomuje stráty z nelegálních kopií a vynalézá složitější ochranné prostředky, nechci se dočkat doby pouze elektronických časopisů a k prohlížení bude zapotřebí dekryptovací hardwarový klíč v USB :o) Jinak jsem spokojený předplatitel LE již od prvního čísla, a co bych uvítal by byla větší odbornost článků, řešení z praxe nasazení v českých firmách, nikoliv však přetištění man pages. Hodně zdaru a sílu do dalšího rozvoje!
    Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
    4.7.2006 13:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Na tom nevidím nic špatného. Jednou LN a jednou třeba HN nebo něco jiného.

    Jen pro pořádek: v příspěvku, na který reagujete, se psalo "dvoje stejné noviny".

    4.7.2006 13:10 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ok, přehlédl jsem. Myslím, že jsme si to už s kolegou vyjasnili.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 10:46 johnr | skóre: 7 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Zdravim i ja si koupil v posledni dobe LE a tesil se na CD a ono uz tam neni.. Na druhou stranu casopis je levnejsi a elektronicky PDF format me plne vyhovuje a proto mirim k predplatnemu v PDF podobe. Preji mnoho uspechu..
    4.7.2006 10:48 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    CD bylo odstraněno a cena snížena, po čemž čtenáři z velké míry volali.

    Díky za přání, mnohem víc mě těší, že jste si časopis předplatil. Díky.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.7.2006 19:00 Devilkin | skóre: 17 | blog: domecek | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Jsem předplatitel PDF verze a když se naskytla ta možnost, rád bych se na pár věcí zeptal.

    Osobně bych opravdu moc ocenil společně s PDF i nějakou lite verzi pro Palm (třeba jen prostý text). Připravuje se něco takového?

    Další věc kterou moc postrádám jsou klikací odkazy. Vlastně jsem nikdy nepochopil, proč tam už dávno nejsou.

    Děkuji za vysvětlení.
    5.7.2006 10:00 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    PDF soubory nemají ochranu proti kopírování textu, takže si je můžete klidně převést do libovolného formátu, třeba nástrojem pdftotext.

    Klikací odkazy se nám z několika posledních čísel opravdu vytratily. Brali jsme je spíše jako překážku (často na ně čtenář omylem klikne, když posouvá stránku). Pokud se vyrojí více ohlasů, zase je můžeme zařadit...
    6.7.2006 10:33 ytre | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    srovname:

    papirove vydani linuxjournalu 12 vytisku rocne 25 dolaru ~ 550,- Kc - samozrejme jen pro staty ve statech.

    elektronicke vydani abicka 17 dolaru ~ 380.- Kc

    Formalni elektronicke predplatne linuxjournalu je tusim nekde kolem 8mi dolaru. Nejak se nemuzu doklikat na stranku s elektronickym predplatnym. asi neco prekopavaji a stihli to rozbit.
    6.7.2006 10:35 ytre | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    ... zrejme to bude mit co docineni s poctem platicich ctenaru a konkurenci ve sluzbach co se davaji do nakladu.
    kyknos avatar 6.7.2006 10:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Tak tak, čeština je malý jazyk, tohle je jeden z důsledků. Zatracení obrozenci :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    6.7.2006 21:00 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Nějak tomu nerozumím. Za Abíčko se nic neplatí, nějak nechápu, jaké to srovnání hraje roli v článku o LinuxEXPRESu... :-(
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    6.7.2006 21:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Řekl bych, že se autor příspěvku přepsal - mluvil o LinuxJournal, nikoliv o Abíčku.
    6.7.2006 23:30 ytre | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    jo. pardon.
    6.7.2006 23:35 ytre | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    349,- jak je zmineno v clanku.

    Takze dvojity pardon.

    Obcas prictu nahodne cislo a sem tam zmenim nejaky ten ukazatel na retezec znaku v dusledku prehrivani.
    7.7.2006 00:29 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Neblbni a sveď to na zákeřnou chybu na drátech, která prošla kontrolním součtem v TCP/IP ;-)
    Copak toho není dost?
    7.7.2006 15:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Fakt za to nechceš nic poslat? :-D
    Milhouse avatar 9.7.2006 12:47 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Ahoj.

    Ohledne financovani. Zajimalo by me, jaky je rozdil v zisku papirove a elektronicke verze casopisu. Tedy pokud je. :)

    Dale, mam elektronicke predplatne. Nepatrim mezi chude studenty, takze bych byl i ochoten podporit fungovani casopisu vyssi castkou. Napriklas nechat stavajici cenu + dobrovolny prispevek navic. Neco podobneho praktikuje www.cdr.cz . Pri koupy napr. knihy je moznost zvednout cenu na podporu serveru.

    Jinak fandim do dalsich let. :)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    9.7.2006 18:59 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Díky za sympatie. Nejlíp náš podpoříte, když si koupíte něco v Shopu QCM.

    Ohledně zisku: o zisku se nedá mluvit, nejsou žádné peníze, které "by se vydělaly" a přemýšlelo se "co s nimi". Z hlediska prodeje je pro nás nejzajímavější papírové předplatné.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    9.7.2006 23:50 MartensPh | blog: Když nejde o život ... Když nejde o linux...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES

    Takze jsem si zase precetl, ze za vsechno mohou ctenari :-(, ty mohou za to, ze to kupuje malo lidi, ze to neni zname, ze se to na malem meste neda sehnat.

    Tenhle casopis neznam, neb jsem ho v ZADNE trafice nikdy nevidel, jak si mam vyzkouset ho precist?

    "I had absolutely nothing and I threw it all away." A. J. Rimmer, "Cassandra", Red Dwarf
    10.7.2006 00:14 micks | skóre: 4 | blog: Old_School | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    10.7.2006 08:55 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    tyjo, kdyz uz jsem ho nasel i v me lokalni trafice, kde se da jinak pouze vsadit sazka, koupit startky, "zenu a zivot" a "chvilku pro tebe"...

    pravda, LE byl trosinku zastrceny, ale byl tam
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    10.7.2006 21:32 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Takze jsem si zase precetl, ze za vsechno mohou ctenari :-(, ty mohou za to, ze to kupuje malo lidi, ze to neni zname, ze se to na malem meste neda sehnat.

    Pokusil jsem se poměry vysvětlit přímo, bez okecávání. Pokud vás napadá jiný způsob šíření nebo levná a účinná kampaň, budu rád za tip. A to bez ironie. Aby mohl časopis existovat, musí být kupován (za peníze) a čten (mnoha lidmi).

    Všechny informace jsou na webu www.linuxexpres.cz.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    nemo avatar 11.7.2006 21:05 nemo | skóre: 12 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES
    Prinejmensim lze ocenit, ze jsou odpovedi na otazky zodpovezeny "na ferovku". Malokdo to dokaze.
    "Laughter is the best tech support!"
    11.7.2006 23:07 MartensPh | blog: Když nejde o život ... Když nejde o linux...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Vlastimil Ott, šéfredaktor LinuxEXPRES

    Chtel jsem tou ironii naznacit, ze bez poradne financni investice na zacatku se neda docilit nejake masovejsi znamosti jakehokoliv casopisu.

    Vydavat casopis podle mne neni LEVNA zalezitost, rozhodne ne kolenova, to jest delana na kolene. Zajimalo by mne, kolik procent uvodni investice jste investovali do reklamy a kolik to asi je radove korun, staci napsat v radu set tisic :-)

    Jinak ocenuji, ze dokazete rici uprimne, jak to je. Ale pokud cekate, ze obycejni uzivatele vas budou sami vyhledavat, jste lehce mimo. Urcite jste se na zacatku vcitili do obycejnych uzivatelu a rekli jste si, jaka by mela byt motivace vas casopis koupit v dobe, kdy si vetsinu informaci mohu najit zdarma na internetu.

    Ciste pragmaticky, kolik penez mi usetri, kdyz si ho koupim? Treba v praci administratora linuxovych serveru? Tohle je spise recnicka otazka, ale ukaze, jak asi vetsina lidi uvazuje.

    "I had absolutely nothing and I threw it all away." A. J. Rimmer, "Cassandra", Red Dwarf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.