abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (9%)
     (16%)
     (12%)
    Celkem 105 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 19/2007

    11. 5. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4687×

    Berlín nechce open source? Hans Reiser: začal soudní proces. Dell se připojí ke spolupráci Novellu a Microsoftu. Ubuntu bude mít edici pro mobilní zařízení. Java Development Kit je open source. Linux Foundation založila cestovní fond pro vývojáře. Gentoo Linux 2007.0. Linux Mint 3.0 Beta 1. 64 Studio 1.3.0. Parsix GNU/Linux 0.90 Test 1. Distribuční rada: pár tipů pro práci s příkazem cd.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšel trixbox 2.2 - distribuce založená na CentOS, která vám umožní rychle zprovoznit pobočkovou ústřednu na Asterisku. Dále také ParallelKnoppix64 2.6 RC1 - 64bitová verze živého CD pro výpočetní clustery. Scientific Linux 5.0, to je distribuce sestavená ze zdrojových kódů Red Hat Enterprise Linuxu 5 s několika programy navíc. EnGarde Secure Linux 3.0.14 má vylepšenou detekci průniků do sítě a monitor útoků poskytuje přesnější informace. MCNLive Delft, živé CD založené na Mandrivě, bylo dokončeno. Dreamlinux 2.2 pokročil k třetímu release candidate. Nezapomeňme na SLAX 6.0.0 RC3 z rukou českého programátora Tomáše Matějíčka.

    Berlín nechce open source?

    link

    Zatímco německá vláda je známa svým pozitivním postojem k open source softwaru, tak dobře už to nevypadá s vedením hlavního města Berlína. Strana zelených navrhla přechod počítačů na svobodný software, ale požadavek byl zamítnut. „Vedení města to vskutku nechápe. S open source by město mohlo ušetřit peníze, omezit závislost na Microsoftu a dokonce vytvořit nová pracovní místa v malých a středně velkých IT společnostech v regionu,“ řekl Olaf Reimann, který je zodpovědný za IT záležitosti v berlínské Straně zelených. Podle studie, která vznikla za spolupráce s Berndem Lutterbeckem (profesor na Technické univerzitě v Berlíně), by přechodem mohl Berlín snížit náklady o více než 50 %. Současné roční náklady jsou okolo 250 milionů Euro při téměř 60 000 počítačích.

    Hans Reiser: začal soudní proces

    link

    Dne 7. května byl zahájen soudní proces s Hansem Reiserem v souvislosti se zmizením jeho manželky Niny. Ta je nezvěstná od 5. září 2006, ale vyšetřovatelé prý mají dostatek důkazů na to, aby mohl být Hans obviněn z vraždy. Mezi Hansem a Ninou to už delší dobu neklapalo - v roce 2004 došlo k rozvodu a Nina dostala děti do opatrovnictví: Hans se s nimi prý málo vídal, a tak ho děti ani neznaly. Nina se navíc zapletla se Seanem Sturheonem, který byl dříve Hansovým přítelem. Hans a Sean se znepřátelili, když Sean podal na Hanse žalobu o náhradu škod v hodnotě 131 552 dolarů za nesplacenou půjčku.

    Hans se ve sporu obhajoval sám a řekl, že není zodpovědný za splácení a tvrdil, že Sean měl v době půjčky tajnou aféru s Ninou. Obvinil Seana, že pokračoval v těchto nelegálních pletkách i během rozvodového řízení. Vzdoroval prý soudnímu rozhodnutí, když bydlel s Ninou a jejími dětmi. Dále pokračoval, že Sean Ninu zdrogoval extází a následně ji svedl. Na to projevil své choutky ve svazování, sadismu a masochismu a opakovaně jí podával drogy. Sean ho tím chtěl údajně potupit jako muže, fyzicky mu vyhrožoval a údajně na něj a jeho matku Beverly zavolal IRS (americký finanční úřad).

    Nebudu dále pokračovat v popisování komplikovaných vzájemných sporů a obvinění - přejdu k současné situaci. Sean Sturheon se později přiznal k osmi vraždám. Navíc si není jist, zda nezabil lidí devět - není schopen s jistotou říci, zda byla poslední oběť při jeho odchodu mrtvá. Každopádně odmítá, že by jeho obětí byla i Nina Reiser.

    Dell se připojí ke spolupráci Novellu a Microsoftu

    link

    Dell využije spolupráce, která byla navázána mezi Novellem a Microsoftem, a zahájí speciální služby pro zákazníky. Dle dohody začne nabízet řešení založená na SUSE Linux Enterprise Server, který bude licencovat od Microsoftu. Součástí tohoto je pochopitelně ochrana zákazníků proti možným sporům s Microsoftem o intelektuální vlastnictví. Navíc si tak zákazník údajně může užít lepší spolupráce Linuxu a Windows ve smíšených prostředích. Mezi „související služby“ patří pomoc při přechodu na SLES. Tímto se však Dell neobrací zády k Red Hatu - partnerství s Red Hatem má prý i nadále pokračovat.

    Ubuntu bude mít edici pro mobilní zařízení

    link

    Vývojáři Ubuntu Linuxu plánují rozšíření své distribuce i na mobilní zařízení. Systém bude vyvíjen ve spolupráci s Intelem, který před časem oznámil příchod svého Mobile Internet Device (na tom dle informací v současnosti běží čínský Red Flag Linux). Detaily tohoto projektu budou diskutovány na Ubuntu Developer Summit ve Španělsku na konci tohoto týdne - toto setkání organizuje společnost Canonical. Zpráva přichází nedlouho po zahájení iniciativy Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE), která je taktéž podporována společností Intel. Na závěr je důležité upozornit, že mobilním zařízením se u Ubuntu Mobile nemyslí telefon.

    Java Development Kit je open source

    link

    Méně než rok po prvním oznámení byl uvolněn plně sestavitelný kód Java Development Kit pro Java SE do rukou komunity OpenJDK jako open source pod licencí GNU GPLv2. Implementace na OpenJDK založené mohou použít Java SE 6 Technical Compatibility Kit (JCK) pro dosažení kompatibility se specifikací Java SE 6 - kompatibilní implementace mohou navíc získat logo "Java Compatible". Toto rozhodnutí Sunu představuje jedno z největších přispění kódu open source komunitě. Richard Stallman se k události vyjádřil takto: „Děkuji Sunu za uvolnění kódu JDK jako svobodný software pod licencí, která respektuje čtyři základní svobody. Osvobození JDK a kompletnímu odstranění "Pasti jménem Java" (Java Trap) brání poslední věc: trocha nesvobodného a právně zatíženého kódu. Komunita svobodného softwaru a Sun musejí spolupracovat na nahrazení tohoto kódu kódem svobodným.“

    Linux Foundation založila cestovní fond pro vývojáře

    link

    Linux Foundation založila fond, který vývojářům pomůže pokrýt náklady související s cestováním. Jedná se o cestování na různá vývojářská setkání, například nadcházející Linux Foundation Collaboration Summit. Setkání tváří v tvář jsou pro komunitní vývojáře důležitá, protože ani komunita postavená "online" stále nemá odpovídající náhradu za přímá setkání. Během různých konferencí už přitom v minulosti došlo k mnoha důležitým průlomům v oblasti svobodného softwaru. Peníze z fondu budou určeny elitním open source vývojářům, kteří mají dobrou historii v open source vývoji, ale nedostává se jim potřebných financí na úhradu cestovních nákladů.

    Prvními podporovanými vývojáři se stali Ed Trager a Jeff Waugh. Ed Trager je údržbářem Unifont.org; stránky která poskytuje informace o Unicode písmech, překladech, softwaru podporujícím Unicode a asistuje při problémech použití Unicode na svobodných operačních systémech. Linux Foundation pokryje náklady související se summitem o rozvržení textu (Text Layout Summit) na aKademy 2007. Jeff Waugh je jedním ze zakládajících členů Canonicalu a klíčovým komunitním vývojářem GNOME. Jeho grant se bude týkat návštěvy zmiňovaného Collaboration Summitu během června 2007.

    Gentoo Linux 2007.0

    link

    Po několika prodlevách vyšel Gentoo Linux 2007.0 s kódovým označením "Secret Sauce". Hlavní novinkou je kompletně přepracovaný instalátor na živých CD a DVD pro architektury x86 a AMD64. Velkou změnou u většiny architektur je glibc 2.5, na některých i přechod na GCC 4.1. Společnou vlastností je samozřejmě aktuální software - tiskové oznámení vyzdvihuje KDE 3.5.5, GNOME 2.16.2, Xfce 4.4, Mozilla Firefox 2.0.0.3, OpenOffice.org 2.1.0 a jádro 2.6.19. Je zapotřebí upozornit, že tyto jsou verze označené jako stabilní, nestabilní (~arch) bývají aktuálnější. Gentoo Linux 2007.0 na nejpoužívanějších architekturách x86/amd64 přidává aktualizovanou podporu hardwaru a čerstvé 32bitové emulační knihovny, které vám, mimo jiné, umožní běh 32bitových pluginů v 64bitových prohlížečích.

    gentoo gentoo gentoo gentoo

    Linux Mint 3.0 Beta 1

    link

    Linux Mint 3.0 Beta 1, pojmenovaný Cassandra, by měla být verze relativně stabilní, ale stále probíhají úpravy vzhledu plus práce na částech mintinstall a mintmenu. Důležitými změnami je GIMP instalovaný ve výchozím nastavení, GNOME 2.18, Linux 2.6.20, OpenOffice.org 2.2 a různé inovace z Ubuntu Feista. Navíc GNOME Control Center nahradilo mintConfig v konfiguraci systému. Evolution bylo nahrazeno Mozilla Thunderbirdem a mintInstall nahradil gnome-app-install. Další velkou změnou je Sun Java 6 (místo starší verze 5). Standardně jsou navíc instalovány součásti 3D desktopu, tedy Compiz, Beryl a Emerald.

    64 Studio 1.3.0

    link

    64 Studio je distribuce zaměřená na tvorbu multimediálního obsahu - zvuku, videa, grafiky apod. Poslední vývojová verze 1.3.0 stojí na Debianu Etch a umožňuje tedy instalaci aktuálních záplat z patřičných repozitářů Debianu. Verze 1.3.0 nově zahrnuje Xara Xtreme a Ardour 2 beta 12. Vývojáři připravují verzi 2.0, která bude představovat stabilní verzi této distribuce.

    64studio 64studio 64studio 64studio

    Parsix GNU/Linux 0.90 Test 1

    link

    Po dvou měsících vyšlo testovací sestavení Parsix GNU/Linux 0.90 Test 1 ("Barry"). Obsahuje nový instalátor s podporou pro aktualizaci stávajícího systému, nové jádro 2.6.20.1 s -ck a Suspend2 patchi, upravené prostředí GNOME 2.18.1, lepší podporu běhu jako živé CD a mnoho oprav a drobných novinek. Příští testovací sestavení přinese nový vzhled systému.

    parsix parsix

    Distribuční rada: pár tipů pro práci s příkazem cd

    link

    Tentokrát se naučíme několik jednoduchých triků v Bashi. Budou se týkat příkazu cd, který slouží ke změně aktuálního adresáře. Pokud jsme v nějakém adresáři a chceme se rychle dostat do našeho home, stačí zadat cd bez jakýchkoliv argumentů:

    cd

    Další ukázka je zkratkou pro doplnění posledního argumentu předchozího příkazu. ESC v následující ukázce představuje stisk klávesy escape:

    vim soubory.txt
    mv ESC. soubor.txt

    Po stisku escape a tečky se doplní soubory.txt a my můžeme dopsat zbytek příkazu. Bash si navíc pamatuje předchozí adresář, který je zastupován pomlčkou:

    nassystem /tmp $ cd /
    nassystem / $ cd -
    /tmp (<- toto vypíše sám Bash)
    nassystem /tmp $

    Poslední zajímavostí je automatická oprava překlepů, kterou povolíme následujícím příkazem (můžeme jej přidat do ~/.bashrc, pokud nám tato funkce vyhovuje):

    shopt -s cdspell

    Ukázka, jak celá věc vypadá při použití:

    nassystem tmp $ mkdir hezkejmeno
    nassystem tmp $ cd hezkjmeno
    hezkejmeno
    nassystem hezkejmeno $
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.5.2007 00:16 jakub.lucky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Wow... ten shopt v tipech vypadá fakt dobře...
    kouzer avatar 11.5.2007 09:43 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Zdá se mi to nebo je, poslední dobou, na většině screenshotů Gnome?
    Linux user #448944.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 12.5.2007 08:40 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Alespoň ty screenshoty nejsou přeplácané ;-)
    kouzer avatar 12.5.2007 09:39 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Proti Gnome nic nemám, jen mě to udivilo. :-)
    Linux user #448944.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.5.2007 09:52 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    me by bohate stacilo kdyby mi etch listoval prvne adresare a pak soubory a ne vsechno na jednu hromadu.

    ale diky o te pomlcce na cd - jsem nevedel, to se hodi.
    11.5.2007 10:15 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Parsix, to je distribuce zaměřená na tvůrce překladačů? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    kotyz avatar 13.5.2007 09:38 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    What's Parsix GNU/Linux? Parsix GNU/Linux is a live and installation CD based on KANOTIX and Debian. It is a complete GNOME centric desktop oriented distribution. Beside of the dozens supported languages, Parsix GNU/Linux also supports Persian keyboard and users can switch to Persian with Alt+Shift keys. You can install and use Parsix GNU/Linux as your PC's operating system. We have also included xFarDic multilingual dictionary and Persian free fonts from FPF project.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Drom avatar 13.5.2007 18:38 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2007
    Hele, ten instalacni obraz Parsixu je DVD? Par dni zpatky sem se to 701MB iso snazil nacpat na CD a nejak mi to nechtelo jit (i kdyz cert vi, ja cd mechaniku nemam a bratr ma zavadec na hry a viry)... Proste to na me vybehlo, ze to je DVD a ze to nepude vypalit.

    Nejak jsem nenasel na strankach informace, co to je.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.