abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 39/2007

    1. 10. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4159×

    Obrat Novellu jde nahoru. SFLC vyřešilo spor o přelicencování BSD/ISC kódu. Poslední novinky o SCO. Bhútán si oblíbil Linux - DzongkhaLinux. NimbleX sub100_1. dyne:bolic 2.5. PC-BSD 1.4. Distribuční rada: nová volitelná struktura /etc/portage (Gentoo).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Mandriva Linux 2008 RC2 'Kepler' nabízí konečnou verzi GNOME 2.20, proprietární ovladače ATI 8.41.7, vylepšení podpory pro některé ATA řadiče, nové funkce v urpmi a rpmdrake a další novinky. Sabayon Linux 3.4 vyšel v miniEdici na jediném CD - byly odstraněny duplikátní, serverové či jinak méně užitečné balíčky. Z dílny MEPISu tento týden vylezl SimplyMEPIS 7.0 Beta 5 a MEPIS antiX 7.0 RC1. Freespire 2.0.3 nabízí aktualizovaný instalační plugin pro službu Click 'N Run. Pioneer Linux 3.0 je distribuce založená na Ubuntu určená pro desktopy i servery. Musix GNU+Linux 1.0R3 Test 1 je distribuce s velkým množstvím softwaru pro hudebníky. Absolute Linux 12.0.6 je aktualizovaná verze této odlehčené distribuce s IceWM - je založený na Slackware. Vyšel X/OS Linux 5.0 - distribuce sestavená ze zdrojových kódů Red Hat Enterprise Linuxu 5. Byl vydán Linux Mint 3.1 s rozšířenou nabídkou vlastních průvodců a nástrojů. Asianux 3.0 je výsledkem spolupráce čínského Red Flag Linuxu, japonského Miracle Linuxu a korejského Haansoftu. AliXe 0.11 je kanadské živé CD založené na SLAXu - nabízí desktopové prostředí Xfce. Během uplynulého týdne přišla na svět betaverze Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon.

    Obrat Novellu jde nahoru

    link

    Obrat Novellu z linuxových produktů vzrostl od minulého listopadu, kdy došlo k podpisu kontroverzní dohody s Microsoftem, o 243 %. Toto číslo je výsledek za tři čtvrtletí fiskálního roku, který končí 31. října. Podle prohlášení Susan Heystee, generální ředitelky Global Strategic Alliance v Novellu, se nejedná o růst krátkodobý: „Tento růst trhu vidíme rok za rokem, což jednoznačně vyústilo v růst o 243 %.“ Podle marketingového ředitele Novellu Justine Steinmana je zmiňovaná dohoda s Microsoftem za část růstu zodpovědná: Novell skrze spolupráci s Microsoftem vyúčtoval více než 100 milionů dolarů. Steinman dále dodal, že prodávat Linux doporučovaný Microsoftem je výhoda: „Když soupeříme s Red Hatem, naši prodejci říkají: ‚Náš Linux je doporučován Microsoftem‘ a zákazníci, kteří už mají nějaké investice ve Windows, říkají, že se zdá být logické zvolit Linux, který funguje s Windows.“

    SFLC vyřešilo spor o přelicencování BSD/ISC kódu

    link

    Původní spor o přelicencování BSD/ISC kódu pod GPL začal během srpna, kdy v sadě navrhovaných patchů z ovladače ath5k docházelo k použití licence GPLv2 tam, kde byl kód licencován pouze pod licencí BSD. Navzdory tomu, že patch nebyl v takové podobě přijat, se začala ze strany vývojářů OpenBSD začala ozývat slova o tom, že byla porušena autorská práva a že si vývojáři Linuxu myslí, že mohou jen tak odstranit BSD licenci. Theo De Raadt řekl: „Ve svém zanícení, aby měli kód pod svou licencí, někteří vývojáři bezdrátových ovladačů Linuxu opakovaně porušili autorský zákon. Ale aby se vůbec dostali do fáze, kdy porušují autorské právo, museli překonat celou řadu etických zábran. Věřím, že tito lidé dostali falešné informace o tom, jak autorské právo funguje, od Ebena Moglena.“

    Eben Moglen na tato a další obvinění odpověděl: „Došlo k tomu, že lidé, kteří neznali všechna fakta a nemají znalosti v oblasti práv - lidé, kterým jsme se od začátku snažili pomoci - učinili nezodpovědná obvinění a vyhrožovali právními spory, čímž zpomalovali naši snahu pomoci jim. Bylo by dobré vzpomenout si na začátky tohoto procesu, kdy byli vývojáři OpenBSD obviněni, že si přisvojují kód Atherosu, a SFLC situaci prošetřilo a prokázalo, že k ničemu takovému nedošlo. Šílená obvinění o našich motivech jsou ještě více hloupá, než jsou nepravdivá.“ SFLC přišlo s výsledkem, že všichni vlastníci autorských práv k linuxovému kódu ath5k souhlasí s tím, aby jejich změny v kódu byly uvolněny pod licencí ISC, takže vylepšení mohou být zpětně zahrnována do OpenBSD.

    Později se jako výsledek právních doporučení SFLC objevil návrh na vznik tagu Changes-licensed-under (změny licencovány pod), aby se dalším problémovým situacím předcházelo. Na to se však objevila reakce, že by stačilo přidat pravidlo, že všechny patche jsou licencovány stejně jako upravovaný soubor. Další vývojář na to odpověděl, že podle informací v SubmittingPatches už by to tak mělo fungovat nyní.

    Poslední novinky o SCO

    link

    I přes svou špatnou situaci se SCO stále nevzdává. Hodnota akcií klesla na 17 centů, což je důvodem pro vyřazení z Nasdaq. Přesto SCO požádalo o slyšení, kde může zdůvodnit, proč by nemělo být vyřazeno. Tuto šanci bude mít 8. listopadu, takže se odhaduje, že do poloviny listopadu ještě SCO vyřazeno nebude. Mezitím firma obdržela upozornění na blížící se vyřazení ještě z jiných důvodů a čeká ji další finanční rána v podobě 26 až 37 milionů, které by měla zaplatit Novellu za příjmy z unixových obchodů s Microsoftem, Sunem a dalšími firmami. Přesto však výkonný předseda SCO Darl McBride vidí budoucnost SCO růžově, a to v rukou jednoho z možných kupců. Některé společnosti prý mají veliký zájem - bohužel už nebylo upřesněno které.

    Bhútán si oblíbil Linux - DzongkhaLinux

    link

    Bhútánská vláda si oblíbila Linux natolik, že minulý rok zahájila vývoj upraveného Debian Linuxu. Ten je obohacen o podporu pro národní jazyk dzongkhä a nazývá se DzongkhaLinux. Kancelářský software, webový prohlížeč, IM programy - vše by mělo mít lokalizované uživatelské rozhraní a součástí druhé vývojové fáze je i vytvoření softwaru pro převod textu na řeč, rozpoznání řeči a OCR. Náklady na vývoj dosáhly za posledních 13 měsíců částky 80 000 dolarů. Vývoj má na starosti tamní ministerstvo informatiky a telekomunikací.

    dzongkha dzongkha dzongkha dzongkha

    NimbleX sub100_1

    link

    NimbleX je drobné živé CD založené na Slackwaru s prostředím KDE. Pochází z Rumunska a jeho přednosti jsou malá velikost (vejde se na mini CD), výběr softwarových balíčků (zahrnující i základní serverové služby) a dobrá podpora hardwaru. Systém také nemá žádné velké nároky na hardware. Poslední verze distribuce má lepší podporu bezdrátových zařízení a ve výbavě jsou i nástroje jako aircrack. Dále přibyla podpora pro celou řadu webových kamer (více než 240 modelů) a automatické připojování NTFS oddílů. K tomu je zde nově QuadConsole, Dillo, Openbox, Guarddog, podpora pro vzdálenou plochu přes rdp a vnc a konečně i nástroje pro prohlížení PDF dokumentů.

    nimblex nimblex nimblex nimblex

    dyne:bolic 2.5

    link

    dyne:bolic je živá distribuce, která by měla bez problémů dokázat rozpoznat vaše zvukové, grafické, televizní a síťové karty - zaměřuje se na umělce, multimediální „aktivisty“ a tvořivé osobnosti. Výsledkem je systém, kde nescházejí ani nástroje pro nahrávání, úpravu, kompresi či streamování zvuku a videa. Dále je obsažen P2P software, nástroje pro 3D modelování, e-mailový klient, šifrovací nástroje a další. Systém po celých 6 let vývoje vychází pouze z práce komunity. Nová verze 2.5 přidává ntfs-3g, stabilizuje systém, nabízí VoIP software Ekiga, firewall Guarddog a dále i známý program Wireshark. Přibyla utilita pro připojování souborových systémů přes SSH, nabízeno je lepší rozhraní pro konfiguraci WiFi a brzy vyjde druhé extra CD nabízející další novinky.

    dynebolic dynebolic dynebolic

    PC-BSD 1.4

    link

    PC-BSD pravděpodobně není třeba blíže představovat. Nová verze aktualizuje X.Org na verzi 7.2 a KDE na verzi 3.5.7. Beryl byl nahrazen Compiz Fusion 0.5.2, v nativních BSD prohlížečích je podporován Flash plugin, přibyl ipw modul pro WiFi karty Intel 2100, byly opraveny chyby v několika vlastních nástrojích PC-BSD a dále bylo vyřešeno několik problémů s aktualizací existujících PC-BSD systémů. Důležitou novinkou jsou nové grafické nástroje v systému:

    • Správce sítí - zahrnuje ikonku do lišty pro nastavování ethernetových a WiFi připojení
    • GUI správce firewallu
    • Konfigurační nástroj pro X.Org - včetně nastavení rozlišení a podpory OpenGL akcelerace
    • Nástroj pro přidávání a odstraňování programů pro snadné přidání/odebrání součástí KDE nebo systému
    • GUI pro správu uživatelů
    • Indikátor baterie do lišty (pro uživatele notebooků)

    Na závěr lze zmínit zařazení hpijs, přidání detekce síťových rozhraní u ovladače msk a zjednodušení instalátoru distribuce.

    Distribuční rada: nová volitelná struktura /etc/portage (Gentoo)

    link

    Od Portage verze 2.1 je volitelně nabízena nová struktura obsahu adresáře /etc/portage, kde jsou ukládány informace o (od)maskovaných balíčcích nebo keywords a nastavení USE flagů u konkrétních balíčků. V této struktuře můžete rozdělit své nastavení do více souborů. Původní soubor /etc/portage/package.mask tak může nahradit sada souborů - např. /etc/portage/package.mask/kde, /etc/portage/package.mask/other - podle vlastní potřeby. Ve výsledku tak můžete snadno zrušit maskování skupiny balíčků, které vám doposud z nějakých důvodů nevyhovovaly, jednoduchým odstraněním souboru.

    Základním krokem pro využívání výhod tohoto rozdělení je změna struktury. Tu lze snadno přepracovat takto:

    cd /etc/portage
    
    for file in package*; do
        mv "$file" "$file.bak"
        mkdir "$file"
        mv "$file.bak" "$file/all"
    done
    

    Dále už je jen na vás, jak si ze vzniklých souborů all rozdělíte nastavení „do skupin“.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.10.2007 02:24 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    To s tim novelem je to, co jsem presne cekal, je to hnusny takhle se zaprodat s firmou, ktera je pro linuxovou komunitu obdobou krestanskyho satana.
    Jinak SCO me svou neunavnosti prekvapuje, ja uz myslel, ze tou pokutou SCO definitivne konci, jak je videt, jen tak lehce se nevzdaji. Zajimalo by me, cim nas SCO prekvapi ted. Nenapadne je nahodou ze treba TCP/IP je jejich vynalez?
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    1.10.2007 02:51 MiK[3]Zz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    So zauzivanou znackou nikdy koniec nebude. Oni mozno peniaze nemaju, ale dalsi investor kupi tu firmu, investuje do nej kopu milionov dolarov a bude sa snazit zarobit hlavne na znacke a "dobrom" mene.
    1.10.2007 09:43 :-/
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    „Když soupeříme s Red Hatem, naši prodejci říkají: ‚Náš Linux je doporučován Microsoftem‘ a zákazníci, kteří už mají nějaké investice ve Windows, říkají, že se zdá být logické zvolit Linux, které funguje s Windows.“
    Už proto bych si nic od novellu teď již nekoupil. A pak proč klesá kvalita jejich produktů. Teď mi je to jasný.
    1.10.2007 10:10 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    taky jsem to s Novellem nedavno vzdal! kvalita openSUSE rok o roku klesa ( i kdyz ode dna - verze 10.1 - lze jenom stoupat, ze? ) Spolupodileni se na FUD s Microsoftem, to je na poblinkani!
    1.10.2007 10:15 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Ten narust obratu Novellu se tyka jen obchodu s Linuxem a ten tvori jen par procent celkoveho obratu firmy. V drivejsi zpravicce je to uvedeno, tady to vypada dost matoucne.

    A ze se Novell "zaprodal"? Novell a Microsoft jsou uz mnoho let uhlavnimi neprateli (Microsoft sveho casu znicil obchody Novellu na poli sitovych systemu a odsunul ho na vedlejsi kolej). Neni proto divu, ze Novell nevaha pouzit jakekoli zbrane. Ze se k tomu pripletla i skvela distribuce SuSE je vicemene shoda okolnosti. Je sice pravda, ze kvalita sla po prevzeti Novellem dolu, jak si novy vlastnik predelaval produkt pro svoje potreby. Ale na openSUSE (castecne financovanem Novellem) porad pracuje mnoho schopnych lidi a snazi se delat co nejlepsi distribuci. Naprosta vetsina z nich nema s "ideovou" strankou cele veci co do cineni a zcela racionalne zustavaji pracovat na tom, o cem veri, ze je to dobry kus softwaru.
    1.10.2007 10:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Ten narust obratu Novellu se tyka jen obchodu s Linuxem a ten tvori jen par procent celkoveho obratu firmy. V drivejsi zpravicce je to uvedeno, tady to vypada dost matoucne.
    Upraveno.
    1.10.2007 10:52 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    No. Ona ta klesajici kvalita je bohužel dlouhobá a znatelná. Nějaká pošašená dohoda už může být pro mnohé jen poslední hřebíček do rakvičky
    1.10.2007 11:15 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    To je asi vec osobni zkusenosti. Co se tyce me:

    SuSE 9.3 - moje prvni distribuce, kterou jsem dlouhodobe pouzival - myslim ze velmi dobra

    SUSE 10.0 - vynechal jsem, z doslechu pry uz obahovala nepotrebne technologie propasovane Novellem (Beagle, AppArmor, defaultni GNOME) a pokles vykonu

    SUSE 10.1 - velky propad, zoufale pomaly Yast (na strojich s mene nez 512 MB pameti, coz muj notebook bohuzel ma), pro zacatecnika chybi elementarni veci, velke mnozstvi chyb opraveno teprve pul roku po vydani v Remastered edici, nicmene dodnes je repozitar s GNOME nepouzitelny (asi chybejici zavislosti - po updatu to sestreli pul systemu) a posledni jadro 2.6.16 dnes zastarale

    openSUSE 10.2 - vynechal jsem, z doslechu pry doslo k napraveni nejhorsich chyb, zrychleni Yastu, pribylo mnoho softwaru diky projektu Build Service

    openSUSE 10.3 - vychazi ve ctvrtek, podle ohlasu z RC velke zrychleni Yastu, procisteni infrastruktury (nesmysly od Novellu uz se defaultne neinstaluji), zpristupneni uzivatelum zacatecnikum, vyzralejsi Build Service, vyvoj technologii jako One-Click-Install, aktualni jadro

    Takze podle me slo o krivku degresivne progresivni a 10.3 ma sanci dostat se tam, kde sveho casu byla 9.3, ackoli nejake porodni bolesti urcite nastanou (ovsem 9.3 byla profi distribuce puvodne pouze placena, kdezto ted jde o komunitni projekt). Ta dohoda nebyla "poslednim hrebickem do rakve", ale spousti vsech tech problemu, ze kterych se openSUSE postupne vyhrabava.
    1.10.2007 12:32 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    10.3 jsem delší dobu testoval. A je to pár hodin co jsem ji nakonec smazal. Z vámi avizovaných Novell nesmyslů se přestal instalovat jen ZEN, jinak je vše při starém. Zrychlení Yastu je možné, nicméně osobní zkušenost je stále špatná. Dalo by se říct, že z hlemýždě jsme upgradovali na lenochoda. Stahování hlavičkových souborů je stále nepřirozeně dlouhé, důvod dost dobře nechápu. V porovnání s APT je Yast úplná tragédie a okamžitá instalace SMART package manager je nutností (bohužel APT podporován v SuSE moc není) Docela mě udivily i priority openSUSE/Novell ve vývoji. Jedna z prvních věcí kterou naprogramovali byl Yast v GTK+, což nechápu, když Yast v Qt fungoval skvěle. Do GNOME se automaticky instaluje GTK verze Yastu a můj osobní dojem je, že by se tím daly strašit malé děti. ( v porovnání se Synaptic(GTK+) je to tragédie). Pokud v tom člověk instaluje balíček, o nějakých závislostech či konfliktech se dozví až když chce instalovat, což je k nasrání. A vůbec podívejte se sám:

    http://en.opensuse.org/Image:Gtk-Software-management.jpg

    Opravdu nechápu, proč opět "vynalézali kolo"...?!

    Ze instalace systému vypadla při konfiguraci grafické karty a monitoru ze Sax2 možnost "otestovat". Tak vlastně správnou/špatnou detekci HW zjistíte až když vám nenajedou X.org.

    Amarok se defaultně instaluje s GStreamer/Yaupap engine misto s Xine - prý aby bylo možno defaultně přehrávat .mp3 se svobodným backendem. Každopádně reprodukce Amarok/GStreamer je přímo otřesná a podobá se zvuku gramodesky, kterou jste před tím poškrával rezavým hřebíkem. Jediné řešení je použití osvědčeného Amarok/Xine.

    Vaše zkušenost s repozitáři je stále aktuální. Podle mě je více repozitářů spíše na škodu. nmusí být nutně jeden, ale více jak 3-5 řekněme, to už je na pováženou. Některé repozitáře opět nefungují správně, a jak už jsem říkal, aktualizovat seznam balíčků v Yastu je o hubu, stahování hlvičkových souborů je stále ještě dlouhé. A docela dobře nechápu, proč Yast tyto hlavičkové soubory stahuje i v případě, že instaluji jeden balíček z mého HDD.

    Tendence tlačit všechno do GNOME je u Novell/SUSE zřejmá. Všechny nová klikátka a blbinky jsou výhradně v GTK+ a KDE je odsouváno do pozadí. Stačí se podívat na nové Control center v SUSE/GNOME a je jasné, že například věci jako 3D Desktop si v KDE nenastavíte.

    Tolik moje zklamání s openSUSE.
    1.10.2007 12:35 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Jo a jeste me pobavilo:

    - KDE je v konfliktu s GNOME. Obě nainstalovaná prostředí generují řadu "nevyřešitelných" konfliktů - one-click-install skrze Yast metapackage (.ymp) byl pro mě velkým lákadlem. Nicméně není to nic nového jedná se o klasické metapackage známé z jiných distribucí a opravdovým "přínosem" (nevím jestli je to plus nebo mínus) je instalace kliknutím z webu. Ovšem tím že to jede přes Yast, tak je to zase pomalé.
    1.10.2007 14:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    a okamžitá instalace SMART package manager je nutností

    Možná tak v 10.1. Za ten rok s 10.2 jsem ani jednou necítil potřebu ho použít.

    Jedna z prvních věcí kterou naprogramovali byl Yast v GTK+, což nechápu, když Yast v Qt fungoval skvěle.

    Qt GUI samozřejmě funguje pořád. Prostě tu byla poptávka po Gtk GUI, nejspíš ze strany těch, kdo mají pocit, že by se použitím Qt aplikace v Gnome (nebo naopak) nějak ušpinili. Vývojáři jí jen vyhověli. Pokud ale někdo chce používat Qt GUI v Gnome (nebo Gtk GUI v KDE), lze to snadno zařídit nastavením proměnné WANTED_GUI v /etc/sysconfig/yast2

    .

    Co se aktualizace metadat repozitářů týká, podle mých zkušeností je problém hlavně v tom, že distribuce defaultně u všech (včetně instalačního) nastavuje autorefresh flag. Takže dost výrazně pomůže ho u instalačních repository vypnout. V 10.3 už na to není potřeba spouštět YaST modul (nebo si to editovat ručně), umí to přímo zypper:

      zypper modifyrepo --disable-autorefresh ...
    
    Tendence tlačit všechno do GNOME je u Novell/SUSE zřejmá.

    To slýchám už velmi dlouho, ale ze svých každodenních zkušeností to rozhodně nemohu potvrdit. Taková tendence je patrná pouze u SLED/SLES, OpenSuSE se naopak snaží být přísně neutrální.

    2.10.2007 05:50 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Vidíte. Mě byy ještě zajímalo proč vůbec vynalézali libypp? Pro člověka zcela mimo to vypadá dost absurdně, jak se říká po 15-té vynalézat kolo. Balíčkovacích systémů je už celá řada, a kdyby například vzali léty prověřený a skvěle fungující APT udělali by lépe. Proč byl vlastně vynalézán libzypp?
    2.10.2007 09:17 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Řekl bych, že APT neřeší některé problémy, které se pokusil atakovat libzypp - namátkou třeba patche a delty místo stahování celých balíčků, patche skládající se z atomů, aby každý patch mohl opravovat několik balíčků a přitom nevyžadoval, aby všechny byly nainstalované (a celou řadu dalších věcí, které si z hlavy nevybavím, ale líbily se mi :-)). Prostě takové praktické věci, které by byly užitečné, kdyby byly. Teď sice jsou, ale za cenu ne možná nejlepší implementace - prozatím.
    2.10.2007 09:34 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    A to je takový problém doplnit do APT možnost pracovat s delta-iso? Ze všech utilit pro balíčky, co jsem kdy vyzkoušel je APT s přehledem nejlepší. Některé distribuce dokonce používají Apt4rpm jako defaultní nástroj. Jak už jsem zjistil, openSUSE nikdy moc Apt nějak zvlášť nepodporovalo, přestože jej mnozí chtěli používat. Skoro to na mě působí, jako kdyby se báli, že by ten jejich vylepšený APT implementovali i ostatní. Kdežto s Yast/Libzypp maji jistotu, že se jim všichni vyhnou...
    2.10.2007 10:16 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Delta-iso? To zní jako delta přes médium, což asi nebude to, co jsem myslel. A jak umí apt používat hardware jako závislosti pro balíčky? :-) Já myslím, že toho bude víc...nakonec ten řešič je jen malá část závislostí toho, co by se do aptu muselo dodělat, a ostatní by to nepoužívali, protože třeba integrace se zenworks nikomu jinému k ničemu nebude. ;-) Nevěřím tomu, že by se tím ušetřilo takové množství práce, jak si někteří myslí (má-li být zachována funkčnost). A vůbec, když vám vyhovuje, používejte apt. :-) Já taky debianistům nevnucuju zypp, ani jsem jim nevnucoval pacman, když jsem ještě byl na Archi.
    2.10.2007 10:31 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    problém je, že apt je v suse téměř nepodporován. V repozitářích už notnou dobu není. Jediná možnost je stažení přes build-service, kde ho připravil buůhví kdo.
    2.10.2007 11:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    A to je takový problém doplnit do APT možnost pracovat s delta-iso?

    Delta ISO je něco úplně jiného než delta RPM (nebo patch RPM).

    Ze všech utilit pro balíčky, co jsem kdy vyzkoušel je APT s přehledem nejlepší.

    Asi by bylo slušností místo "je" napsat objektivnější "mi připadal".

    Některé distribuce dokonce používají Apt4rpm jako defaultní nástroj.

    A jiné zase ne. A není to zdaleka jen případ (Open)SuSE.

    Jak už jsem zjistil, openSUSE nikdy moc Apt nějak zvlášť nepodporovalo, přestože jej mnozí chtěli používat.

    Asi těch mnohých nebylo zase tak moc. Na rozdíl třeba od toho Gtk GUI pro YaST, kterého bych se sice nedotkl ani dvoumetrovou tyčí, ale chápu, že poptávka po něm asi skutečně byla. A že by vývojáři OpenSuSE odmítali jakýkoli "cizí" nástroj pro správu balíčků, to bych také neřekl - třeba smart byl do distribuce začleněn docela rychle.

    Skoro to na mě působí, jako kdyby se báli, že by ten jejich vylepšený APT implementovali i ostatní. Kdežto s Yast/Libzypp maji jistotu, že se jim všichni vyhnou...

    Spíš mi poslední dobou připadá, že některé distribuce a priori odmítají vše, co (viditelně) přichází od Novellu/SuSE, protože mají pocit, že by tím ztratili body u té hlasité skupiny "protismluvních" křiklounů. IMHO jejich problém…

    2.10.2007 12:13 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    již jsem naznačil, že jsem jenom "blbý" koncový uživatel. Politika (Novell-Microsoft ) mě nezajímá, ono beztak je těžké njít něco, do čeho by Novell nepřispěl :-D. Pouze jako koncovému uživateli se mě Yast/libzypp vůbec nezdá.... Subjektivní dojem s Aptu a Smartu je mnohem lepší.
    9.10.2007 21:20 ak47
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Asi by bylo slušností místo "je" napsat objektivnější "mi připadal".
    a inteligenci by znacilo pochopeni faktu, ze kazdy mluvi pouze ze sveho pohledu (implicitni IMHO)...

    samozrejme krom michala kubecka, ktery vyslovuje pouze 100% objektivni nazory ....
    10.10.2007 13:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Stoprocentně objektivní samozřejmě nejsou, ale aspoň si za nimi stojím natolik, abych se pod ně nestyděl podepsat…
    1.10.2007 19:26 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Ehm, co se týče Gtk package selectoru a vůbec Gtk YaSTu, nadávky se neozývají jen zvenčí. :-) Některé výroky napříč (směrované směrem ke gnomedesktopovému týmu) bohužel ze slušnosti nemohu citovat. :-D
    1.10.2007 21:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Tak proto jsou v bugzille některé chyby označeny jako veřejnosti nepřístupné? :-)
    1.10.2007 21:42 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Prát některá špinavá prádla na veřejnosti by byl možná hodně blbý nápad. :-) Které chyby třeba?
    1.10.2007 22:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    To byl jen vtip. Ale jednou se mi stalo, že nějaká chyba, která mne docela zajímala, byla označena jako duplikát chyby přístupné jen pro lidi z Novellu, což mne zrovna dvakrát nepotěšilo. Už si ale nevzpomínám, čeho se to týkalo, takže dohledat bych to určitě nedokázal.
    2.10.2007 21:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Tak jsem náhodou jeden příklad našel: Bug #190085 coby duplikát Bugu #237243. Ale není to úplně dobrý příklad, protože tady to bylo označeno za duplikát až po víc než půl roce tichého ignorování (a v době, kdy už byla venku 10.2, kde už se problém nevyskytoval). Jinak je to ovšem dobrý příklad toho, co dokáže lidi docela spolehlivě odradit od reportování chyb…
    2.10.2007 23:02 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    To bude možná tím, že tam jsou zřejmě zmíněné citlivé informace. Občas se tam mohou probírat i opravdu interní věci, možná někdy stačí private komentáře, aby to nebylo nutné zneviditelňovat, netuším proč tady to nešlo - bug 141160 je pro Vás přístupný? S těmi duplicitami je to občas hrozné. :-) Přiznávám, že tohle až tolik nesleduju, tolik času na bugzillu zase nemám. O svoje bugy ste ovšem starám. :-) Viděl bych to jako důsledek toho, že ten nástroj slouží prakticky pro všechno.
    2.10.2007 23:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Ano, #141160 vidím. Jen jsem trochu překvapený, že by to mohl být stejný problém, protože v 10.0 jsem s stunnelem žádném problémy neměl, navíc je tohle chyba v stunnelu verze 3, zatímco ta moje ve verzi 4, která je hodně odlišná.
    1.10.2007 19:22 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    "openSUSE 10.3 - vychazi ve ctvrtek, podle ohlasu z RC velke zrychleni Yastu, procisteni infrastruktury (nesmysly od Novellu uz se defaultne neinstaluji), zpristupneni uzivatelum zacatecnikum, vyzralejsi Build Service, vyvoj technologii jako One-Click-Install, aktualni jadro"
    Obávám se, že dokud do některých vysokoúrovňových rozhodnutí budou mít co mluvit lidé jako de Šimpa...ehm, prostě někteří fanoušci Mona a podobných blbostí, tak se tam budou tlačit věci, které by z jakékoli uhlazené distribuce udělaly frankenméru (tj. hybrid druhého řádu, mezi Frankensteinem a Chimérou ;-)). Teď jen zbývá vytrvale bičovat autory libzyppu, aby ty nároky tlačili, talčili, a ještě jednou tlačili dolů, a časem třeba bude líp. :-)
    2.10.2007 05:54 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    No já jsem třeba alergický na M. de Icaza, nebo jak se ten člověk jmenuje. V Novellu je na slušně vysoké pozici a stejně tak v GNOME. Ten člověk se netají sympatiemi minimálně k produktům Microsoftu. Když jsem si přečetl jeho vyjádření k openXML, kde vykládal jak je to skvělý formát a jak je Microsoft chudáček protože tenhle skvely produkt zastavila v ISO jen zavist a hysterie, chtelo se mi z toho blinkat.... Tankhle mluvi jeden z vysoce postavenych lidí v Novellu.
    alblaho avatar 2.10.2007 07:43 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Miguel je pragmatik, třeba se nebál reimplementovat moftí technologii, protože chtěl přinést kvalitní platformu na Linux. Osobně si myslím, že na vývoj desktopovek (ve spojení s Gtk) je Mono dobré.

    Ale taky založil Gnome, protože KDE tehdy nebylo dost svobodné...

    S tím "obhajováním" openXML to ale byl opravdu úlet...
    2.10.2007 08:14 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Nebudu ho hodnotit, protože ho samozřejmě osobně neznám. Ale tak jak ho znám z rozhovorů, musím říct, že tento člověk je mi vrcholně podezřelý. Stejně jako je mi podezřelé Mono. Ale já jsem jen "blbý" koncový uživatel, takže na mých "pochybnostech" moc nezáleží. :-D
    2.10.2007 11:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 39/2007
    Osobně si myslím, že na vývoj desktopovek (ve spojení s Gtk) je Mono dobré.

    Vývoj je asi pohodlný. Ale ty výsledky…

    1.10.2007 17:50 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Kvalita asijských fontů
    Taky máte ten pocit, že asijská písma v GUI se používají příliš mrňavá (např. na těchto snímcích obrazovky). Při tom není proč, protože jeden symbol je obvykle „ekvivalentní“ několika latinským písmenům, a tedy hustota informace zůstane zachována i při rozumně větších symbolech? (V tištěném textu zcela běžné, na termninálech se používá dvojitá šířka.)

    Nebo (což není tento případ) jsou symboly ošklivě vykresleny (často nechutně tučně s rozmazanými okraji)? Že by lenost distributorů nebo antialiasing optimalizovaný na latinku?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.