abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 163 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    27. 7. 2009 | Robert Krátký | Různé | 4931×

    Microsoft přispívá do linuxového jádra. Vydal kód tří ovladačů s licencí GPL a řekl k tomu, že se jedná o důkaz jeho otevřenosti a vstřícnosti vůči open source komunitě. Je to tak ale doopravdy, nebo stálo za uvolněním ovladačů něco jiného? Měl Microsoft na výběr?

    Microsoft a GPL

    Společnost Microsoft se (prostřednictvím svých představitelů) v minulosti stavěla k Linuxu a zvláště k GPL (Obecná veřejná licence) velmi negativně. Namátkou připomeňme některé z těch zajímavějších momentů: Bill Gates se nechal slyšet, že Linux je infekce. Steve Ballmer prohlásil, že Linux a GPL je rakovinapředstavují komunismus. Craig Mundie (senior vicepresident MS) označil GPL za hrozbu pro duševní vlastnictví (na což reagoval Bruce Perens otevřeným dopisem, pod který se podepsali také Richard StallmanLinus Torvalds). Po uzavření dohody mezi Novellem a Microsoftem se Steve Ballmer rozpovídal o tom, že Linux porušuje patenty Microsoftu a že zákazníci Novellu, kteří si koupí SUSE Linux, budou jediní, kdo za to použití řádně zaplatí; nikdy však neupřesnil, které části Linuxu porušují které patenty.

    Hyper-V

    Situace se však zjevně mění. 20. července Microsoft oznámil, že vydává zdrojové kódy tří linuxových ovladačů s licencí GPL (verze 2). Dohromady je to asi 20 tisíc řádků kódu. Jedná se o ovladače, které Linuxu umožňují lépe fungovat, je-li provozován ve virtuálním stroji na platformě Windows pomocí Hyper-V (virtualizační řešení z dílny Microsoftu). Ovladače byly prozatím zařazeny do stromu -staging, odkud by se měly dostat do hlavního vývojového stromu jádra. Greg Kroah-Hartman, jenž spravuje Linux Driver Project, prostřednictvím kterého probíhaly práce na vydání ovladačů, kód zatím považuje za funkční, ale než bude zařazen do jádra, ještě bude potřebovat dost práce.

    Microsoft celou událost pojal z marketingového hlediska dosti velkolepě a zahrnul web prohlášeními o tom, jak tento krok značí vstřícnost firmy vůči Linuxu a open source všeobecně. Navíc samozřejmě neopomněli zmínit dobro, které to přinese zákazníkům/uživatelům, kvůli nimž to celé dělají. Vezmeme-li v potaz, že MS dříve GPL vůbec neuznával a naopak ji napadal, kdykoliv byla příležitost, je to vskutku možné považovat za významné prolomení ledů. Microsoft licenci de facto přijal jako plnohodnotný právní dokument, protože se uvolil ji použít pro licencování svého kódu.

    Linus brání Microsoft

    Ozvalo se mnoho kritiků, kteří z různých důvodů na Microsoftu nechtěli nechat nit suchou a firmě vyčítali, že uvolnila jen kód, který pomůže jim, že za tím určitě vězí nějaký důmyslný podraz a tak dále. Na obranu Microsoftu se částečně postavil i Linus Torvalds, který pro OSNews řekl:

    Zastávám postoj „technologie nad politikou“. Je mi jedno, od koho to pochází, za předpokladu, že má ten kód dobré opodstatnění a není třeba si dělat starosti kvůli licenčním a podobným otázkám.

    Je pravda, že si občas z Microsoftu utahuji, ale zároveň si myslím, že je tohle nenávidění Microsoftu nemoc. Věřím v otevřený vývoj a to zahrnuje nejen otevřený zdrojový kód, ale také otevřenost vůči lidem a firmám.

    Ve světě svobodného softwaru jsou „extrémisté“, což je jeden z důvodů, proč už o své práci neříkám, že by to byl „svobodný software“. Nechci být spojován s lidmi, pro které je to o vylučování a nenávisti.

    Souhlasím s tím, že jde o sobecké důvody, ale tak přeci vzniká všechen open source kód! Všichni se staráme o to, co pálí zrovna nás. Proto jsem s Linuxem začal, proto jsem začal vyvíjet git, a proto se toho pořád účastním. Do jisté míry je to tak u každého v open source.

    Takže je opravdu hloupé si stěžovat, že si Microsoft pro svou práci vybral oblast, která je zajímá. Samozřejmě, že si vybrali oblast, která jim pomůže. O tom je open source – možnost vylepšit kód pro své konkrétní potřeby – ať už jde o kohokoliv.

    Copak si někdo stěžuje, když hardwarové firmy píší ovladače pro hardware, který vyrábějí? Ne, to by bylo praštěné. Stěžuje si někdo, když IBM financuje všechen vývoj týkající se architektury POWER a pracuje na enterprise funkcích, protože prodávají velkým podnikům? Ne, to by bylo ujeté.

    Takže lidé, kteří si stěžují, že Microsoft píše ovladače pro svůj vlastní virtualizační model, by se měli dlouze zadívat do zrcadla a zeptat se sami sebe, proč jsou takoví pokrytci.

    Mimochodem, Linus potvrdil, že si asi v tomto případě kód prohlédne, ačkoliv by jinak (zvláště v případě ovladačů) důvěřoval konkrétnímu správci subsystému:

    Asi se na ten kód podívám, až ho nakonec správce (Greg) zašle k začlenění, ale jen z morbidní zvědavosti.

    Pravý důvod

    Pár dní po zveřejnění celé záležitosti se věci začaly hýbat jiným směrem. Už 20. července totiž na vydání microsoftích ovladačů zareagoval na svém blogu známý jaderný hacker Stephen Hemminger, který se rozhodl uvést věci na pravou míru. Podle jeho verze se o uvolnění kódu ovladačů začalo mluvit až na základě jeho podnětu. Stephen pracuje pro společnost Vyatta, která – mimo jiné – distribuuje linuxové systémy. Když se jeden z uživatelů ptal po možnosti provozovat distribuci od Vyatty pod Hyper-V, našel pro něj Stephen ovladače od Microsoftu. Ale při té příležitosti si všiml, že jsou v něm staticky linkovány GPL části s binárními částmi. Vypadalo to jako porušení podmínek GPL.

    Stephen proto kontaktoval Grega Kroah-Hartmana, který pracuje pro Novell, jestli by nemohl postrčit někoho v Microsoftu, aby věci uvedli na pravou míru. Trvalo to několik měsíců, ale koncem července se Microsoft odhodlal a ovladače vydal pod GPL – tak, jak měly být už od začátku.

    Greg potvrdil, co napsal Stephen, a později také do zápisku na svém blogu, kde oznámil vydání ovladačů, přidal odkaz na Stephenův zápisek s komentářem, že se z něj lidé dozví o pozadí celé věci. Tato zpráva se rychle rozkřikla, takže se Microsoft rozhodl reagovat. Sam Ramji, který v Microsoftu šéfuje vztahům vůči open source, napsal do oficiálního microsoftího blogu Port 25, že na uvolnění kódu neměly vliv podmínky GPL. Pro GPL prý rozhodly obchodní důvody a prospěch zákazníků. Ramji zmiňuje, že Greg KH Microsoftu pomohl porozumět požadavkům jaderné komunity a licenčním možnostem.

    Závěr

    Podle mě je škoda, že Microsoft neřekl už od začátku, jak to s tím kódem je. Je dost dobře možné, že porušení GPL nebylo záměrné či vědomé. V mých očích by Microsoft docela stoupl, kdyby vydal kód s tím, že byli upozorněni na porušování licenčních podmínek. GPL kód však pro své ovladače potřebují, a proto je vydávají s GPL a navrhují k začlenění do jádra. Místo toho se rozhodli z věci udělat divadýlko a naučených frází se nevzdávají ani ve chvíli, kdy už je setrvávání na původní verzi spíše směšné. A to i přesto, že se nejedná o žádnou převratnou věc – podle Grega přispívají podobným způsobem do jádra průměrně dvě nové firmy měsíčně.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.7.2009 00:28 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Ako sa to hovori? Z nudze cnost. Kolko GPL kodu obsahuje napr. Windows 7?
    Jardík avatar 27.7.2009 00:46 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Žádný, jinak by ho přece vydali pod GPL ...
    Věřím v jednoho Boha.
    Salamek avatar 27.7.2009 03:02 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    ano ale dokud nebude pod GPL tak se nikdo nedozví jestli v něm něco pod GPL licencí není , klidně by mohli přeprasit celé QT +KDE4 a kdyby to udělali dobře tak to nikdo nepozná :-D (no je fakt že new widle 7 připomínají lehce linux na každém rohu co víme co všechno počořili krom nápadů)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    27.7.2009 11:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    ano ale dokud nebude pod GPL tak se nikdo nedozví jestli v něm něco pod GPL licencí není
    Ale jo, na to by se přišlo.
    klidně by mohli přeprasit celé QT +KDE4 a kdyby to udělali dobře tak to nikdo nepozná :-D
    No ale to by byla snad ještě věští práce než si to napsat všecko sám, navíc microsoftí GUI knihovna+DE je imho o dost jednodušší (obsahuje méně featur) než Qt+KDE.
    Marek Bernát avatar 27.7.2009 11:35 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

     

    ...navíc microsoftí GUI knihovna+DE je imho o dost jednodušší (obsahuje méně featur) než Qt+KDE.

    imho, alebo si si to vycucal z prstu? :-) Nejaký link by nebol? Oba tie systémy sú obrovské a osobne ani veľmi neverím tomu, že existuje niekto, kto je schopný ich fundovane porovnať ;-)

     

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Jardík avatar 27.7.2009 13:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Na netu se dají sehnat zdrojáky Windows 2000 (ale asi byste je neměl stahovat, nebude to legální), nebo můžete kouknout do zdrojáků wine ... :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    Marek Bernát avatar 27.7.2009 20:06 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    Predpokladajme, že dajú. Ale existencia zdrojákov je len nutná podmienka, nie postačujúca. Napríklad linuxový kernel je voľne k dispozícii, ale neverím tomu, že existuje vôbec jediný človek na tomto svete, ktorý mu kompletne rozumie (alebo si aspoň pamätá, čo všetko v ňom je).

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Konqui avatar 29.7.2009 20:23 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Tyvole, nikdy mě nanapadlo tohle hledat :-) tak jsem si je stáhnul a celkem mazec....proč tohle wine nevykrade?
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    29.7.2009 20:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Protože toho je jen asi 15% celku a navíc je to starý... wine to jistě už vykradlo, ehm chci říct inspirovalo se... ;-)
    Konqui avatar 29.7.2009 20:59 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Proč je takový problém vykrást zdrojáky WIN Vista/7? vždyť se musí najít alespoň jeden člověk co by je z MS vykradl....jsou tam tisíce programátorů....
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    31.7.2009 23:05 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Protože lidé nejsou sprostí zloději. Úcta k firmě, k místu a loajalita se cení. Opensource je založen na svobodném sdílení informací, ne na okrádání firem a lidí zde pracujících. Kdo chce a potřebuje Windows, tak si ho koupí.
    1.8.2009 13:53 Grovik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

     Ja bych to spis nazval parizanskou akci ;-). Zlodejna to neni, kdyz se krade neco musi schazet. ;-)

    29.7.2009 21:43 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Víš jaký strašný průser by to pro Wine byl? Asi nevíš, jinak by ses tak neptal. :-)

    Pokud se nepletu, tak Wine v důsledku toho úniků zdrojáků muselo zavést podrobný interní audit, aby se prokázalo, že nebylo porušeno intelektuální vlastnictví (tfuj) Microsoftu.
    27.7.2009 17:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Já nemyslím celý OS, já myslím jen GUI knihovny.
    Marek Bernát avatar 27.7.2009 20:04 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    Ja tak isto. A teda predpokladám, že si videl a poriadne ovládaš kompletné zdrojáky (alebo aspoň dokumentáciu, aj keď je to len slabý odvar) ako tých MS, tak tých Qt a vieš to _fundovane_ porovnať ;-)

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Salamek avatar 28.7.2009 01:51 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    kdo ví co tam chlapci páchají, samozřejmě jsem to myslel lehce s nadsázkou...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    alblaho avatar 27.7.2009 08:43 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Žádný, vsadím se s tebou o co chceš :-).

    Největší softwarová firma pro kterou pracuje armáda programátorů asi nemá potřebu běhat po internetu a krást GPL kód:-).
    27.7.2009 09:17 lifo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    Ta armada sa zase sklada z ludi. Mozno sa niekomu nechce nieco napisat a tak beha po internete.

    Pravdepodobne to tak nebude ale urcite by som sa o to nestavil... clovek nikdy nevie :-)

    corwin78 avatar 27.7.2009 09:25 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    To je zvláštní. Tak proč potom celé TCP/IP a tooly kolem toho ve Windows pocházejí z BSD? (ikdyž pravda, to je trochu jiná licence, než GPL).

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    alblaho avatar 27.7.2009 09:38 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    BSD je samozřejmě _naprosto_ jiná písnička. BSD kód se nekrade, ten se prostě použije a v případě čtyřbodové licence se přibalí její kopie.

    Když se do Windows dopisovalo TCP/IP tak byl svět (a MS v něm) trochu někde jinde.
    27.7.2009 11:27 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Trochu jiná licence?
    27.7.2009 17:17 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    presneji receno uplne jina. navic s GPL nekompatibilni.

    27.7.2009 23:35 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    BSD licence je GPL kompatibilní. Samozřejmě v tom prapodivném stallmanovském smyslu, kdy kompatibilita platí jen z jedné strany. ;-)
    Shadow avatar 28.7.2009 11:04 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Co to má společného se Stallmanem? BSD kód mohu vložit do proprietárního softwaru, do softwaru chráněného jinou copyleftovou licencí (nemáme pouze GNU/GPL - překvápko!), tedy v podstatě skoro kamkoliv, a skoro všude to bude stejně "jednostranné" - tak jaký Stallman?

    Tyhle neustálé výpady vůči Stallmanovi mě už začínají štvát...
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    28.7.2009 13:59 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Nechápu, jak tvá reakce souvisí s mým příspěvkem, kde jsem opravil omyl předřečníka. Mluvil jsem o "kompatibilitě" licencí BSD a GPL.

    (Dělám si srandu, samozřejmě tvou reakci chápu, sáhl jsem ti na ježíška.
    Jsem klasický GNU(/Linuxový) nadšenec, nicméně řada lidí mne asi bude označovat za fanatika.
    )
    Shadow avatar 28.7.2009 15:56 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Vida, on někdo čte můj profil? Fascinující...:-D

    Ne, vážně mě žere to neustálé strefování do RMS (argumentace mi nevadí, kopance ano). Nejsi to ani zdaleka jenom ty a ve tvém případě to možná ani nebylo až tak velké kopnutí, ale zrovna při čtení tvého příspěvku mi pohár trpělivosti přetekl, takže jsi to snesl za všechny před tebou. To asi není úplně fér, takže se ti za přehnanou reakci omlouvám.

    Ale stejně mě to žere...:-D
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Michal Fecko avatar 27.7.2009 16:17 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Armada programatorov ktori tiež hlľadajú inšpirácie...
    28.7.2009 09:40 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    A armáda právníků a program managerů, kteří se tomu snaží zabránit. Velké americké firmy si hodně hlídají, odkud jejich kód pochází. Individuální selhání nelze vyloučit, ale ve větším měřítku je to krajně nepravděpodobné.

    30.7.2009 00:20 zz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL

    optimista.

    len sa rachoti zbranami sposobom my mame xy patentou tak nezistujte co sme vam 'ukradli' lebo to spravyme aj my vo vasich SW.

    Staci si pozriet jak mali niektore "velke" americke sw firmy z tym problem.  Su  na to aj stranky napr  gpl-violations.org. Za amikou je tam napriklad Fortinet. A veci minimalne na hrane najdes aj pri inich firmach (napr 3 roky stara verzia cisco IDS bol stadnardny redhat linux + upravene moduly na sietovky. Vtedi som sa k zdrojakom modulou nedostal ;-), a to tie modul o sebe tvrdia ze su GPL )

    Daniel Kvasnička ml. avatar 28.7.2009 15:06 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    Ta vec s GPL nemeni nic na tom, ze Linusovo vyjadreni je pravdive do posledniho slova.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    28.7.2009 17:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    To o té morbidní zvědavosti?

    Ne, chápu, o čem mluvíš, ale nesnažil jsem se v článku Linusovy výroky zpochybňovat. Jsou tam, protože mi přijdou relevantní.
    Grunt avatar 28.7.2009 21:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    V mých očích by Microsoft docela stoupl, kdyby vydal kód s tím, že byli upozorněni na porušování licenčních podmínek.
    ROFL, to svou vlastní chybu dřív uzná můj spolubydlící než Microsoft, což ovšem hned tak nebude, protože on přece chyby nedělá. To je jen dělají všichni ostatní.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    28.7.2009 22:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft vydal linuxové ovladače pro Hyper-V pod GPL
    MS nikdy chyby nedělá, ale vždy je včas opravuje ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.