abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1069 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    M$ Vista

    19.5.2006 16:32 | Přečteno: 1888× | Blbosti

    Na základě informací, které jsem získal brouzdání po netu, jsem se rozhodl se s Váma o pár informací podělit ve stručném článku...

    Tak aby si M$ nahrabal prachy na prodeji systému Vista, musí se dočasně zbavit konkurence a přinutit lidi, aby si lidi po vydání Visty na trh museli novej systém koupit. Jak toho chtěj kluci z M$ dosáhnout? Konkurence se dočasně zbaví vždycky, například co se stalo reactOS. Koncem roku 2005 byly vývojři pracující na ReactOS oviněni z krádeže zdrojového kódu Microsoftu, došlo tak k poměrně dlouhému odkalu vývoje systému, který bude schopný nahradit 200% Windows. Dokonce se i pan Ballmer pokusil ovinit Linux z toho že porušuje SW patenty, po té co východoasijští "kolegové" linux nasadily jako primární systém na úřadech. Mno řekněme že tohle se klukum z MS docela daří, když už zpožďují vývoj ostatních systémů a dělají vše pro to aby lidi nepřešli na nějaký alternativní systém, jak docílit toho aby přešli ze současných Windows XP na Windows Vista? Snadno, nebudou pro ně dělat Software, třeba hra Halo 2 vyjde jen ve verzi pro nové Visty.

    Co nám M$ vůbec nabízí? Představily 6 verzí Visty pro domácnosti a firmy, pro 64 a 32 bitové procesory... Nic zázračnýho to nebude, jen aby z některých z nás vytáhli co nejvíc peněz. Nejvíc se Windows asi pokusí demonstrovat výkon na Aero - což je grafické klikátku podobné tomu našemu KDEčkovému kde máte možnost hrát si s okýnkama, mít u nich průhlenost a různě je naklánět. Ovšem aby si tohle mohl uživatel užít, bude potřebovat superstroj, minimálně paměťovou propustnost 1800MB/s a grafickou kartu minimálně s 64MB... Nezbývá mi než popřát lidem kteří se pro Vistu rozhodnou přát, že jim systém půjde plynule, bez modrých pádů a aby jim zbylo trošku výkonu i na to, aby mohli se systémem pracovat.

    Microsoft postupuje proti pirátům v rukavičkách - teď je pirát budoucí možný zákazník, ale když by přešel an jiný systém, šance že ho microsoft znovu získá z5 jsou mizivé! Proto se teď na nelegálních verzích objevuje to, že je systém nelegální a na vistě nepůjde Aero, a to i přez to, že Microsoft by mohl nelegální kopie úplně zablokovat.

    Micorosoft se neshodne se EU a možná nové Vistě zůstanou evropské trhy uzavřeny! Nesplňuje totiž antimonopolní pravidla, takže můžeme čekat že dojde k dalšímu opoždění cestou na světový trh.

    Takže kluci, sedněte k mašinám, nahžavte gécécéčka a začněte něco dělat, po vydání Visty určitě hodně uživatelů zkusí sáhnout po Linux tak něco dělejte aby hned neutekli, udělejte pro ně nějaký klikátka a předžvejkejte jim nějaké Live distribuce aby nemuseli nic nastavovat a byly unešeni tím, jak to vše krásně vypádá a hlavně, jak to vše krásně funguje!!!

           

    Hodnocení: 52 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 19.5.2006 16:58 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    19.5.2006 17:18 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Sem si toho většinu pročet a nevidim (až na pár detailů) nějaký velký odchilky od toho co jsem napsal, mohl bys být prosím věcnější?
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 19.5.2006 17:44 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    vazne si to za dvacet minut stihl?! proc se mi tomu nechce verit, nicmene zkus se zamyslet na funkcnimi rozsirenimmi visty oproti xp a pak si to porovnat s implementaci stejnych zalezitosti v lin.distribucich. tim myslim treba desktop search, prehratelnost vsech moznych i nemoznych formatu vida/audia. rozchozeni her atd. pro bfu jiste neni prijemne, kdyz musi zjistovat, jak do te fedory nacpat podporu mp3 ci rozchodit oblivion atd. imho nakonec stejne zjistis, krom hospodskeho placani vody ohledne bezpredmetnych veci, ze je to beztak cele o tom, ze treba suse/mdk/ubuntu je zadarmo zatimco takova Vista Home Basic prijde aspon na 3000,- a bude mit tu bezva vlastnost, ze kdyz vymenis mobo, tak o ni prijdes.

    ale tak uz to proste je, kdo chce oblivion, ten by si mel koupit wxp (2500,-) a oblivion (1200,-). to ze to radeji upirati a za ty prachy si koupi super-cool-1600dpi mys s ultra-hi-end podlozkou je jina vec, ale to uz HODNE odbocuji.

    ja osobne se do visty zacnu poradne navazet az vyjde a budu si moci osahat finalni verzi. rovnou ale muzu rici, ze desktop search je jedna z veci, ktera mi u ms operacnich systemu chybi. utilitky tretich stran v to nepocitaje.
    Mikos avatar 19.5.2006 20:18 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Přehrávání videa je pod Linuxem mnohem méně problémové než pod Windows. Ve Windows uživatel musí shánět různé codeckpacky, které se pak často spolu bijou a přehrávání nefunguje jak by mělo. V Linuxu takovýto problém není.

    A co se týče "funkčních rozšíření Visty", tak to z mého pohledu vypadá tak, že jediným podstatným rozšířením bude obrovská halda DRM ochran a neuvěřitelně na hardware náročné grafické prostředí Aero (stačí porovnat s Xgl - to zvládá mnohem úchvatnější věci než jaké jsou v Aeru a přitom mu k fungování stačí i ta nejméně výkonná lowendová grafická karta, klidně integrovaný Intel). A desktop search není žádná novinka, linuxový Beagle funguje víc než dobře už teď a v KDE 4 má být desktop search ještě mnohem propracovanější (už principiálně) než v MacOS X či ve Vistě (viz projekt Tenor).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    David Ježek avatar 19.5.2006 22:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Přehrávání videa je pod Linuxem mnohem méně problémové než pod Windows. Ve Windows uživatel musí shánět různé codeckpacky, které se pak často spolu bijou a přehrávání nefunguje jak by mělo. V Linuxu takovýto problém není.

    Pokud vezmeme v potaz existenci mplayeru a vlc pod windows, pak je to pod wxp stejne bezproblemove jako pod linuxem. jinak uzivatel windows nemusi shanet zadne codecpacky, na 99,99% veci mu staci ffdshow, a to mluvim jak o video, tak audio formatech. ja osobne ve windows s uspechem kombinuji podle potreby vlc a mpc.

    A co se týče "funkčních rozšíření Visty", tak to z mého pohledu vypadá tak, že jediným podstatným rozšířením bude obrovská halda DRM ochran a neuvěřitelně na hardware náročné grafické prostředí Aero (stačí porovnat s Xgl - to zvládá mnohem úchvatnější věci než jaké jsou v Aeru a přitom mu k fungování stačí i ta nejméně výkonná lowendová grafická karta, klidně integrovaný Intel).

    Ano, DRM, starforce apod, to je argument na ktery slysim, je to svinstvo. tady souhlasim. Aero si zatim nedovolim kritizovat, bo sem jej nevidel v akci ve FINALNI verzi Visty. teprve pak budu hodnotit jeho vykon a schopnosti a to samozrejme v porovnani s aktualni verzi XGL.

    A desktop search není žádná novinka, linuxový Beagle funguje víc než dobře už teď a v KDE 4 má být desktop search ještě mnohem propracovanější (už principiálně) než v MacOS X či ve Vistě (viz projekt Tenor).

    ano, v desktop searchi microsoft silne zaspal (ostatne jako treba zaspal s IE) ale opet musim rici, ze jeho vyhledavani budu soudit az uvidim finalni verzi a opet porovnavat s aktualni verzi beagle ci tenoru.

    jeste musim dodat, ze microsoft IMHO samozrejme mohl vsechny tyto veci implementovat jiz drive, ale z marketingovych duvodu chapu, ze si je schovava az do Visty, koneckoncu ta spolecnost neni zadny samaritan jako lidi kolem kernelu a distribuci, je to proste komercni subjekt, ktery zisky ze svych produktu zivi neuveritelne velkou masinerii.

    shrnul bych to tak, ze z meho pohledu sem jako jedinnou kritiku, ktera je objektivne urcitelna jiz nyni dopredu slysel pouze DRM, HDCP apod. jenze tohle stejne vyresi postupne lidi jako DVD Jon a pod linuxem beztak h.264 film z blu.ray media nepustis dokud nekdo neprolomi AACS ochrany, ale pak to zase prehrajes v poho i na beznem pc s piratskou vistou a na vystupech bez ochran, takze v tomto jsou si Vista i linux rovni.

    na vsechny dalsi pripominky si zkratka budeme muset pockat do finalni visty.
    Mikos avatar 20.5.2006 14:22 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    jenze tohle stejne vyresi postupne lidi jako DVD Jon a pod linuxem beztak h.264 film z blu.ray media nepustis dokud nekdo neprolomi AACS ochrany, ale pak to zase prehrajes v poho i na beznem pc s piratskou vistou a na vystupech bez ochran, takze v tomto jsou si Vista i linux rovni.
    A seš si tím jistý? Já tedy z článků o DRM ochranách ve Vistě pochopil, že žádný userspace program se vubec k obsahu HD-DVD/Blu-Ray nedostane. Všechny přehrávače budou degradovány jen na "dálkový ovladač" k DRM subsystému Visty. Tzn. i když Jon Lech Johansen (aka "DVD Jon") či někdo jemu podobný prolomí AACS, tak pod Vistou ti to bude k ničemu, jelikož ty se k tomu obsahu (byť bys ho už byl schopen dešifrovat) prostě nedostaneš.

    Tzn. bude to potřebovat nějaké cracky co by byly schopné obejít subsystém, který je zabudován přímo v jádru OS, což si myslím nebude taková sranda (i když věřím že i to se šikovným ručičkám časem povede ;-)). Nicméně pod Linuxem to bude bez problémů - tam jakmile padne AACS máme vyhráno :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    David Ježek avatar 20.5.2006 16:57 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    ano, prehravace nebudou mit pristup do chranene kernelove casti, ktera jedinna bude pracovat s chranenym materialem, ale imho to muze byt i takto:

    k prolomeni AACS se bude vazat i schopnost vyradit jeho neprijemne vlastnosti jako snizovani rozliseni pokud si o to ICT rekne, vypinani (typicky analogovych) vystupu, pokud nebudou chraneny(coz nebudou) atd. jedinny problem bych mozna spatroval v tom, ze syste i pres vysachovani ochran bude schopen si pohlidat, ze nekdo "prehrava video" a to video je shodou okolnosti na bluray/hddvd mediu. pak by mohl proste blokovat overlay okno, at jiz to bude stare klasicke, ci WMR/WMR9. proste dana aplikace/system, co to prolomi, bude muset imho vyresit i tento problem, ktery asi v linuxu nebude existovat :-). tady musim dat za pravdu, ze cesta k bezproblemovemu prehravani chranenych HD filmu bude asi v linuxu jednodussi.
    20.5.2006 00:39 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Přehrávání videa je pod Linuxem mnohem méně problémové než pod Windows. Ve Windows uživatel musí shánět různé codeckpacky, které se pak často spolu bijou a přehrávání nefunguje jak by mělo. V Linuxu takovýto problém není.
    Ne tak docela - proc by pak byl tento návod ? Jinak souhlasim s tim, ze podpora je porad nesrovnatelne lepsi nez pod systemem strycka Billa.
    19.5.2006 20:29 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    takze jsme zas u rozsirenosti, zadnej rozdil od winxp
    marulinko avatar 19.5.2006 17:01 marulinko | skóre: 12 | blog: Technohead
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Dnes som bol na pár úradoch niečo vybavovať. Myslím si, že na efektívne využívanie počítačov musí vyrásť ešte jedna alebo aj dve generácie. Je to vlastne len nástroj. Zatiaľ to vyzerá tak, akoby sa ľudia snažili zabíjať klince nožničkami. Alebo možno že sa efektívne nebudú využívať nikdy. Šikovný remeselník si poradí aj z dlátom a kladivom, nepotrebuje NC pílu. Tak isto to je aj s počítačmi. Tam kde sa to dá, stačia šikovné kripty a rozum. Ale späť k tým úradom. Zdá sa, že počítače to tam skôr brzdia ako uľahčujú. Ale riešenie asi neexistuje, skrátka si budeme musieť počkať, kým budeme počítače používať ako príbor. Samozrejme a prirodzene.
    19.5.2006 17:11 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Co se týká používání počítačů na úŕadech, je to troufám si říct chyba systému, kterej neumí dostatečně kvalifikovaný lidi kvalitně ohodnotit a ty neschopný vyrazit na dlažbu (ačkoliv na to místo čeká sáhodlouhá řada minimálně stejně schopný perspektivní mládeže). Bohužel v našem Banánistánu se to netýká jen práce s PC, platí to prakticky obecně.
    Dalibor Smolík avatar 19.5.2006 20:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    No příměr s tím řemeslníkem je přesný. Hodně lidí používá počítač jako psací stroj. To znamená texty, tabulky (pokud možno jednoduché), nanejvýš brouzdání po internetu. Ten člověk si dojde do Makra, vezme tam nějakou sestavu s předinstalovanými WXP (později Vistou) a bude "pracovat". Nějaký Linux? Co to je?
    Pokud se člověk pohybuje v oblasti IT, tak je to něco jiného. Stačí však zabrouzdat do jiných vod a dost se diví. Pracuji v oblasti zahraničního obchodu, většina mých zákazníků ze západní Evropy a USA - jinak schopných firem, neumí ani poslat naskenovaný dokument jako přílohu k e-mailu ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.5.2006 10:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Přesně. Do jednoho podniku jsem poslal v příloze normální fotku v jpg. Chtěli si jí vytisknout, ale fotka byla moc veliká. Sešla se tam čtyřčlenná skupina, která řešila jak jí zmenšit (vložit jí třeba do toho Wordu je vůbec nenapadlo) a nevyřešila.
    19.5.2006 17:07 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Dovolim si pár poznámek k tolik "opěvovanejm" HW nárokům - je potřeba si uvědomit několik věcí (na který spousta linuxáků ve svý upřímný kritice zcela nepochopitelně zapomíná)

    1) Aero a podobný kravinky bude možný vypnout. Systém bez podobnejch novinek bude pravděpodobně možný naprosto bez problémů provozovat na dnešních low-end strojích, měl by stačit cca 1GHz procesor a 512 MB RAM. Kdykoliv se u KDE objeví nová eye-candy věcička, nezapomne si někdo fňuknout, že doufá v možnost vypnutí. U produktů firmy MS ne, nikoho to nezajímá - už samotná přítomnost je na škodu. Proč?! Ze strachu, že by něco mohlo bejt lepší?

    2) Windows Vista vyjdou za půl roku (pro bussiness sféru, kde se v počátku rozhodně nedá čekat znásilňování návyků uživatelů dnešních Windows -> grafický oblbovátka se vypnou). Hardware uvedenej v minimální konfiguraci se neprodává už minimálně rok, takže tenhle argument je ve spoustě případů naprosto nesmyslnej. Na obnovu "vozovýho parku" navíc bude ještě dost času, nikdo po nikom nechce přechod na Windows Vista v den vydání (a velký IT firmy před tim všeobecně varujou kvůli možnejm problémum s kompatibilitou). Navíc se očekává, že podpora Windows XP ještě nějakej ten pátek po vydání Visty vydrží (u Professional edice skoro určitě, to je pro firmy asi nejpodstatnější).

    3) Pro domácí uživatele a soukromou sféru vyjde Windows Vista až příští rok na jaře. Za 6-9 měsíců dost možná světlo 32-bit platformy vyhasne, už teď je novej 32-bit počítač stejně drahej, jako 64bitová varianta, ne-li dražší. Kdo nedávno špatně nakoupil, má smůlu. A kdo nakupoval před dvěma lety, sám asi cejtí, že už to pro ty nejnáročnější aplikace neni to pravý ořechový. Na upgrade je pořád ještě dost času a opět platí, že neni nutný pořizovat novej systém ze dne na den.

    P.S.: Ta paměťová propustnost se zdá jako nepředstavitelný číslo, ale nenechte se zmást. AGP sběrnice to zvládá bez problému už hezky dlouho a DDR-II paměti v dvoukanálovym řadiči (běžná záležitost dnešních mainstream sestav) si na tom smslnou jak malina.
    19.5.2006 17:16 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Oprava: ...jak na malině.
    19.5.2006 20:32 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    vypnuti Aera by melo system spis zpomalit ne ;)
    Mikos avatar 19.5.2006 20:38 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    To je ten krasny paradox ;-) Hardwarová akcelerace desktopu v podání Microsoftu desktop nezrychluje, ale zpomaluje :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    19.5.2006 21:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Toť otázka. Vypnutí samotnýho Aera asi jo, ale vypnutí všech grafickejch kravinek by mělo na starších strojích pomoct. Já osobně v tomhle Microsoftu věřim - už jim to trvá až moc dlouho na to, aby si mohli dovolit to dojebat :-)
    Mikos avatar 19.5.2006 21:46 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Ono naimplementovat takové drakonické DRM ochrany není žádná sranda, to jim IMHO zabralo nejvíc času :-) Stačí si přečíst výborný článek o ochranách ve Vistě co vyšel na cdr.cz.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    19.5.2006 21:52 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    To si nemyslim, na DRM IMHO neni co vymejšlet, už tu s náma tahle blbost chvíli je.
    Mikos avatar 19.5.2006 22:19 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Jo, ale zaimplementovat to přímo do jádra systému na té nejnižší úrovni a odladit to nějakou práci dá ;-) Vždyť už nebudou existovat žádné přehrávače které by mohli přehrávat video z DVD/HD-DVD/Blu-Ray přímo, přehrávače byly degradovány pouze na frontend k DRM systému pod kapotou Windows. Tedy tak jsem to alespoň pochopil z toho článku o DRM ochranách ve Vistě na cdr.cz. Vista je oxchranami opravdu doslova prolezlá skrz na skrz, asi tak jako mrtvola červi.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    David Ježek avatar 20.5.2006 16:52 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    akorat drobne upresneni, DRM a HDCP/AACS jsou dve odlisne veci. Digital Right Management je system spravy digitalnich prav k souborum, tedy system urcujici, kde, kdo, ci kolikrat si to muzes prehrat. Naproti tomu AACS je komplex ochran, ktere naleznes na chranenych bluray/hddvd mediich. Do tohoto komplexu se krome obligatniho snizovace rozliseni, definovaneho pomoci ICT (ktere sony nebude na svych filmech pouzivat, diky ji za to, ale zatratme ji za pouziti snad jiz temer dve desetileti stareho MPEG2 smejdu. jinak studia preci jen voli h264) radi v sirsim kontextu i prave sifrovani dat na PCI express sbernici a jejich sifrovani HDCP systemem pro "vypusteni" ven pres DVI/HDMI vystupy.

    Ostatne imho je to celkem patrne z clanku "Ochrany ve Windows Vista" na cdr.cz a .... ano, ja si take myslim, ze je SKVELY :-D
    Mikos avatar 20.5.2006 19:37 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    HDCP, AACS, atp. jsou z mého pohledu pohledu jen jednotlivé hardwarové technologie implementující DRM. Prostě já beru DRM jako obecný termín, který v sobě zahrnuje velkou spoustu věcí.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    19.5.2006 17:25 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Vistu si kupi par nadsencov. Hraci kupuju hardware kazdu chvilu, takze vyclenia nejake peniaze aj na os. Ostatok ju dostane ako OEM s pocitacom. Ti co ju budu maju nacierno vypnu update a par jedincov si pre klud svedomia kupi HOME Vista OEM. Nic sa nezmeni. Neocakavam hufny prechod na linux alemo os x.
    19.5.2006 19:54 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Mě až zamrazilo. Jsem tohle téma moc nesledoval. Jen se bojím jaký budou mít ty ochrany dopad na Linux. Aby ho filmové společnosti nezačaly označovat za "špatný systém", protože přehraje i to co by "neměl".
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    19.5.2006 20:02 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Aby ho filmové společnosti nezačaly označovat za "špatný systém", protože přehraje i to co by "neměl".
    Tohle by byla super reklama ovsem :PPP
    Shadow avatar 19.5.2006 20:29 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    A s právě schválenou novelou autorského zákona je obcházení ochran nezákonné už i u nás. Zajímavé, že jsem zatím nikde neviděl někoho, kdo by protestoval. A pro nás je to obzvlášť nepříjemné (přehrávání "chráněných" DVD).
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    20.5.2006 10:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Také mi něco takového napadlo. Aby nebylo trestné nejen přehrávání, ale i samotné vlastnění systému, který nemá ochranu proti přehrávání nelegálních kopií.
    20.5.2006 11:14 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Přesně toho se bojím:( Ale doufám, že v to EU nedovolí.
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 19.5.2006 21:53 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    došlo tak k poměrně dlouhému odkalu vývoje systému, který bude schopný nahradit 200% Windows.
    :-D :-D :-D
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Jiří Němec avatar 19.5.2006 23:48 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Zajímalo by mě v jaké vázi vývoje bude třeba takové KDE 4 a XGL v době vydání Visty, každopádně určitě mi pojede na mém notebooku. Na notebooky snad všichni zapomínají. Všude se objevují komentáře ve stylu: dnes je 3GHz počítač s 1GB ram a 300GB diskem standard.

    Mé okolí zůstalo na Athlonech XP, dost často na 1700+ MHz. Dnes si všichni kupují notebooky kolem 1.5GHz , samozřejmě jsme všichni studenti, tak to má sdílenou paměť s grafikou a tak i tím minimem 512MB paměti neprojdem.

    Docela bude zajímavé sledovat jak se notebookům, na terých to pojede sníží doba běhu na baterie. Každopádně Vista bude určitě pořádný p*ůser.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    David Ježek avatar 20.5.2006 00:21 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    no, mrkvosofti se holt asi ridi heslem If at first you don't succeed, try, try, try, try, try again., nicmene lepe by asi udelali, kdyby sli hrat golf do cervi diry :-)

    ehm ... neodolal jsem
    20.5.2006 00:43 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Já si myslim, že to průser nebude. Už teď u spousty notebooků platí, že ve Windows baterka vydrží dýl (ne, že by se toho v linuxu nedalo dosáhnout, ale je s tim dost práce, dost času zabere i samotný studování, jak co a kde nastavit a ne vždy se to úplně povede. V tomhle naopak vidim u Linuxu slušný rezervy, reálnej problém, na kterym by se podle mě mělo zapracovat (aby to fungovalo on the fly s rozumnym nastavením bez zásahu uživatele).
    Mikos avatar 20.5.2006 14:16 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Ale vždyť ono to jednoduché a rozumné je :-P

    Stačí se podívat na projekt Powersave od Novellu (je distribučně zcela neutrální, není to záležitost jen SUSE Linuxu). Ve spojení s nějakým pěkným grafickým frontendem (existuje třeba KPowersave) je to naprosto skvělá věc.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    20.5.2006 10:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista

    Neznám snad nikoho, kdo by měl 3GHz počítač s 1GB ram a 300GB diskem. I když to nevím o všech, každého se hned při seznámení neptám na výkon jeho počítače. :) Ale bývá to o hodně míň. Syn si koupil 512MB a 2GHz a je nadšenej, co má, na rozdíl od většiny kamarádů za "dělo".

    Ale pokrok jde rychle, kdo ví.

    Že by se masově utíkalo k Linuxu se mi nezdá, většina lidí neví, co to slovo znamená. To co jim v počítači který si pořídili v Makru běhá, považují za pevnou součást počítače. Ti co vědí že jsou jakési XP a 2000 jsou považováni za odborníky, kdo umí nastavit jinou barvu okýnek a nebo spořič je považovaný za pc mága a experta.

    BTW Na jenom pc mám 128MB a 1100Mhz a běhá mi tam Debian docela svižně. I video. A s KDE! Jen aby nám to vydrželo...:)

    20.5.2006 13:05 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Když koukneš na obchody, uvidíš že se tam prodávaj PC s taktem kolem 2.66GHz na intelu, nebo 1800MHz na AMD, 256MB RAM, 512MB maj jen ty nejvýkonější a hardisk normálně kolem 40-60GB... pravda pomalu se objevuje i 160GB...
    Nedávno jsem si kupoval 250GB hadr a okolí na to kouká jako kdoví co nemam :-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    Max avatar 20.5.2006 15:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Barton 2500+@3200+ 512MB (je to málo, přikoupím), 2x200GB SATA + R9700Pro AIW. Osobně se mi to zdá jako velice pomalý stroj :-/, přikoupením paměti se to snad zlepší :-/. Na takové grabování videa apod. kousky nestačí ani dosavadní procáky, co jsou na trhu, stále je to ještě pomalá záležitost. Navíc, když chce člověk občas využít vmware apod. věci, tak 512MB ramm je fakt málo. A to na hry vůbec nemyslím. Jinak to, co se prodává v krámech jako sestavy, hmm, to je opravdu směšné :(. Jinak udávat v dnešní době náročnost aplikace v GHz, mno, to je celkem blbost, že? V dnešní době už ani intel nehraje na Hz ...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 20.5.2006 15:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Jop, jinak lidi kolem mě mají většinou přetočený Athlony64, už i 1GB DDR (znám lidi, co mají i 2GB)a o grafikách nemluvě.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.5.2006 15:36 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    A jsou to hráči, fandové, profici a nebo běžní majitelé počítače, kterých je stále asi nejvíc?
    Heron avatar 20.5.2006 15:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Co je to normální uživatel?

    Sestra má Cel333, 96MB, 1.2GB disk, Win98 a spokojenost.

    Klient internetu vedle z domu má 8GB RAM, kde si stříhá video z dovolené (tj. není to profík).

    Kdo to určí?
    Luk avatar 20.5.2006 16:00 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Na kancelářskou práci, internetění atd. stačí jakýkoli dnes vyráběný počítač (a v podstatě i ty starší). Stříhání videa už se za tak úplně běžnou činnost považovat nedá, protože i když se i s 5 let starým počítačem video stříhat dá, je to docela utrpení. A už vůbec tam nelze řadit hráče nejnovějších her.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.5.2006 16:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista

    Tohle začíná vypadat na velmi nesmyslný spor o definici běžného uživatele a tlučení se po hlavách extrémními příklady. :) Ono, když bychom to nakrásně vyšpekulovali, svá lemátka dokázali, nic moc se nestane. :)

    Tady by bylo potřeba mít nějaký hodnověrný výzkum, jak vypadá průměrný počítač v domácnosti. kolik je procet xxxMB a kolik naopak yyyMB, případně, jaké kusy se u nás nejvíc prodávají. Nemám, neznám, Možná se potkávám opravdu s vyjímečnými mimoňi, i když se mi to nezdá.

    Luk avatar 20.5.2006 16:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Bude zatraceně velký rozdíl např. mezi Prahou a Ostravou. Každopádně je to ale tak, že hodně starých počítačů (na kterých nelze provozovat ani WinXP) je pořád docela dost.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.5.2006 15:32 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista

    Já jenom tvrdím, že podle toho co tak kolem sebe vidím, je naprostá většina počítačů po domácnostech a kancelářích výrazně slabších nežli v příspěvku uvedený standard. A ty sestavy se stále kupují a pochybuji, že je za rok budou chtít všichni vyhodit.

    Co bude to nevím, myslím že lidé budou brblat a postupně kupovat silnější. Zvyknou si. Ale nemyslím, že to bude moc veliký fofr. Co půjde na Vistě vypnout je jedna věc, ale zase, naprostá většina běžných uživatelů nic nenastavuje a ani netuší že to jde.

    Luk avatar 20.5.2006 15:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Hlavním problémem těch "běžných sestav" je především paměť, rozhodně ne procesor. I dnes jsou někteří prodejci stále schopni prodávat nové sestavy s 256 MB paměti, což je dost málo i pro WinXP. Ale většinou jde paměť přidat (pokud je kam), takže zase až takové tragédie to není. Totéž grafika, dá se koupit nová, není potřeba vyhazovat celou sestavu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.5.2006 16:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    :) … „Jsem se byl(a) zeptat, co s tím máme jako dělat a v tom krámě (opravně) mi pan odborník vysvětlil, že to nemá cenu nějak vylepšovat, že je lepší si koupit novej a hnedle mi jeden prodal.“ Něco takového jste ještě naslyšeli? Ja furt. Možná je to ta naše stará (de)generace (?).
    20.5.2006 00:35 I love M$ | skóre: 1 | blog: kerberos_breberkos | Bílá Hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    nahžavte gécécéčka
    a muzu taky iceeeceeecko ? :-)

    Jinak s tim superstrojem si rikam, ze to (mozna bohuzel) takovej problem nebude pac, jesi s Vistama vylezou v r.2007, budou je chvili tak nejak dolepovat a v r. 2008 si jich zacnou lidi tak nejak vic vsimat, tak to uz bude nakej 3GHz stroj nejspis srot, no nechame se prekvapit.

    po vydání Visty určitě hodně uživatelů zkusí sáhnout po Linux
    Jen aby to nekomu nevadilo ;-).
    David Watzke avatar 20.5.2006 07:46 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Nemyslím, že v roce 2008 bude 3GHz šrot.

    Btw, proč by to někomu vadilo?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.5.2006 09:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Btw, proč by to někomu vadilo?
    Ne každý chce, aby Linux používalo každé total BFU, které tady potom bude obtěžovat, že mu zmizela ikonka.
    stativ avatar 20.5.2006 10:53 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    BFU si musi clovek vycvicit ;-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    David Watzke avatar 20.5.2006 10:58 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Tak jasně, s tím souhlasím, musí se trochu chtít... Taky si občas říkám, že mě z některých dotazů jebne, ale když se podívám do historie na ty svoje, tak raději pomlčím.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    20.5.2006 13:11 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Tohle by netrvalo dlouho...
    Řekněme že se na linux rozhodne přejít 10% uživatelů, z toho jich zůstane 8% a ty nebudou otravovat dýl jak rok...
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    21.5.2006 10:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Ne každý chce, aby Linux používalo každé total BFU, které tady potom bude obtěžovat, že mu zmizela ikonka.
    Ikonky nemaj co mizet :P
    David Ježek avatar 20.5.2006 17:51 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    jeste k tem minimalnim pozadavkum na HW ve viste. tady jsem si dovolil poskladat jednoho kompa, co na vistu bude stacit levou zadni vcetne toho ze treba taky prehraje h264 urcite ve 1280x720p. 1080i/p uz jiste ne, ale zase vzhledem k cene ... navic nez se sem poradne ty originalni filmy zacnou dostavat, tak uz potrebnou grafiku s akceleraci koupite za cca 2-3 tisice. takze tedy:

    Asus P5RD1-VM - ATI Xpress 200, PCI-Express + integrované grafické jádro + DDR paměti), 2xIDE + 4xSATA RAID: 1555,-

    Intel Celeron D326 2,53GHz 533MHz BOX 775pin: 1334,-

    Geil DIMM 1024MB DDR 400MHz Value (GE1GB3200BSC): 2237,-

    Arctic Cooling Alpine 7: 269,-

    Seagate Barracuda 7200.9 ST3200827A - 200GB: 2088,-

    Pioneer DVR-111D OEM - DVD-R/+R, DualLayer: 1130,-

    Chicony PS/2 KBP0108: 244,-

    Microsoft Wheel Mouse Optical OEM: 209,-

    EuroCase ML5493 bílo/modrá - Middletower 450W: 1127,-

    celkem to je neco lehce pres 10 000. a to je v cene i klavesnice, mys a tissi chladic, coz dohromady dela 700,- ktere tam vlastne ani byt nemusely. samozrejme ze upgrade z nejakeho predchoziho stroje vas vyjde znatelne levneji protoze si pulku veci nechate.

    a tento stroj je mimochodem VYSOCE nad pozadavky visty. na tomhle pobezi i to pitomy Aero Glass atd. me osobne kdyz "v praci" sedim u Pentia 4 na 3,6GHz prijde ponekud debilni, kdyz ten komp je 99% doby vytizenej na 0 az 10%. Vubec by me osobne treba nevadilo, kdyby se zatez zvysila o par procent a do toho tise predly tiche disky napriklad pri indexaci obsahu pro interni vyhledavani. a to nemyslim jen pro vistu, toto plati i pro linux.

    dnes jsou zkratka i ty nejlevnejsi pocitace zcela dostacujici na vsechno co potrebujete. na takovetmto pc se da celkem v pohode hrat morrowind ci treba half-life 2, jak je ctena libost.

    osobne si myslim, ze pro lidi, co linux ani treba neznaji a budou si tam ve firme chtit dat "ty novy windousy" (rozumej: vistu), tak je ani nezabije priplatit si navic tech 2500-3000 co bude stat Vista Home Basic. Ono rekneme oproti krabicovemu Mandraku ci Suse to zas takovy rozdil neni.

    uz budu fofrem koncit, prave sem zjistil, ze tu zacinam psat jako spravny agitator jiste redmondske spolecnosti. :-(
    21.5.2006 10:47 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Mno ta sestava vypadá slibně, ale otázkou je, nejde o vyhozené peníze? Minimálně desku a procík budš muset zachvíli stejně vyměnit ;-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    Luk avatar 21.5.2006 14:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Tak si koupí nové. Nemá smysl teď kupovat 3x dražší procesor (který se nevyužije), když bude za rok za poloviční cenu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.5.2006 14:56 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Já bych ho využil... Víš jak by se skvěle kompilovaly KDEčka na dvoujádrovym Opertonu 2GHz ?
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 21.5.2006 15:59 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    mnou orientacne navrhnuty celeron je za 1300,-

    tvuj dvoujadrovy 2ghz opteron:

    AMD Opteron Dual-Core 270 BOX: 16700,-

    tedy 13x drazsi!!. myslim ze za to nestoji rychlejsi kompilace KDE nikomu soudnemu :-D
    21.5.2006 23:23 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    AMD Dual-Core Opteron 170: 9 629kč
    Mno ušetřil bych 6700kč ;-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 21.5.2006 23:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    1) 9629 je bez DPH, stoji 11459,-. sem se splet 270 je samozrejme pro dvouprocesorove desky. ale i tak je to cca 9x vice. anebo take za cenu tveho cpu ja dam do kupy celeho toho kompa.

    2) nic proti, ale v alza bych NIKDY nic nekoupil, na to mam moc rad svoje nervy s pripadnou reklamaci, radsi si priplati a koupim to bud u nas v plzni v kamenny, nebo u konkurencniho eshopu, kde nakupuji uz od roku 1999 (kdy byli mali a neznami) a kde pri reklamacich nedelaji potize, spise naopak vychazeji vstrice.
    22.5.2006 10:26 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Já nevim co máte všichni proti reklamacim v alzasoftu, už i mě se stalo že jsem musel něco reklamovat a uplně bez řečí mi reklamace prošla - dostal jsem uplně nové zařízení ;-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 22.5.2006 11:06 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    ja nerikam ze 100% reklamaci je jimi reseno v rozporu se zakony teto zeme. ja osobne tam ani nenakupuju a to prave proto, ze vim od spousty lidi, jake s tim maji problemy. tys mel holt kliku, nekdo jiny tu kliku nema, ale to nic neznaci, jsou proste lide, ktere oni chteji (dle toho co vypovidaji treba na ocguru) "objektivne ojebat" za hranicemi obcanskeho zakoniku a to je mi bytostne proti srdci. radeji si priplatim par korun v czc. s temi jsem nemel nikdy zadne potize.
    23.5.2006 00:14 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Možná je pravej důvod bezproblémový reklamace tohle neni to sice nic zázračnýho, ale je to stálý, takže mě maj možná raději :-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 23.5.2006 09:09 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    ano to je klidne mozny, ale jiste uznas, ze pokud (a ted to myslim hypoteticky) pristupuji k reklamacim na zaklade toho , jak moc u nich nakupujes, pak sou to s.v.i.n.e. nejvyssiho kalibru. to ja u nas v plzni f 1st m+h bez problemu vyreklamoval 80gb disk tehdy v cene 4000,-, kterej mi spadnul z 1,5m na zem a bylo to na nem prokazatelne videt. oni ho vzali do reklamace, za tri tydny jsem mel novy a to bbyla prosim jedinna vec co sem u nich do te doby koupil. navic se (napriklad prave s nimi) da skvele domluvit na tom ze ti vybali a predvedou LCD kvuli vadnym pixelum. to je jen priklad prodejce, kde si klidne priplatim (obvykle veci co sem tam bral meli v tu chvili o par korun draz ze o 100m vedle u konkurence)
    21.5.2006 23:24 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Dokonce i na tom 270 bych ušetřil... nakupuj na alzasoftu ;-)
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    David Ježek avatar 21.5.2006 11:51 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: M$ Vista
    Nevidim duvod. V pripade nedostatku vykonu v budoucnu lze osadit libovolnou x16 pciex grafiky(tedy treba budouci R600 nebo G80 :-)). stejne tak cpu lze v budoucnu zamenit treba za Pentium D 840 (3.2 GHz, dvoujadrove), coz musi stacit snad kazdemu. pameti take pozdeji pridat druhy 1GB modul a troufam si tvrdit ze 2GB RAM budou dostatecne pro vistu i hrani minimalne pristich 4-5 let (nezapomente, ze jsou lidi, co si pred 4 roky kupovali 512MB RAM a dnes se na tom stale da v poklidu pod windows fungovat. pravda oblivion si trochu zaswapuje, ale zadny zvlastni problem to neni). dale co se tyce treba sata disku, tak ty deska umi 4ks.

    ja zkratka nevidim jedinny duvod, proc by nekdo kdo ma hluboko do kapsy nemohl na teto sestave treba rok ci dva spokojene fungovat a pote vylepsit cpu a pridat regulerni grafiku, pokud pro to nalezne vyuziti. a to se tyka jak linuxu, tak windows.

    btw to ze ma prijit v blizke budoucnosti na trh conroe ci amd pro AM2 socket neni duvodem, proc dnes nekoupit levnou sestavu. prece to, ze ferrari vyrobilo nove njerychlejsi auto planety neni duvodem, proc bych si zrovna ja nemohl od nekoho z druhe ruky koupit ojetou octavii (..., whatever)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.