abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (81%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 480 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Náměty na projekty

    2.7.2007 18:57 | Přečteno: 1670× | Software | poslední úprava: 24.4.2008 22:19

    Často se tu objevují něčí stesky, že by chtěl dělat nějaký projekt z oblasti svobodného softwaru (ať už do školy nebo třeba jen pro zábavu či jako pomoc komunitě), ale neví, co by to přesně mělo být. Pár námětů bych tu měl.

    Jsou to dva opačné póly - na jedné straně chybí spousta věcí, na straně druhé je mnoho lidí, kteří by chtěli něco dělat. Když se nenajde společný bod, zbytečně se plýtvá energií. Vzniká mnoho projektů, které řeší stále tytéž věci, přitom některé oblasti nejsou vůbec pokryté.

    Proto jsem se rozhodl zveřejnit tady pár námětů. Jde vesměs o věci, které považuji za velmi důležité. To samozřejmě neznamená, že by důležité nebyly i jiné věci, ale jednoduše jsem vybral pár těch nejpalčivějších (ve smyslu toho, že nejvíc chybí). Proto kdo chce něco (o prázdninách i jindy) tvořit, nechť se podívá do následujícího seznamu a třeba mu něco z toho přijde jako vhodné téma. Myslím, že to bude lepší, než tvořit milióntý první CMS pro web.

    Strukturovaná dokumentace GNU C Library

    Už jsem o tom kdysi hovořil. Aplikační programátoři na GNU/Linuxu mají oproti těm "windowsovým" jeden velký handicap - bídnou referenční dokumentaci. Pokud se chci podívat třeba na použití funkce pthread_setschedparam(), nic mi nestojí v cestě. Nemám ovšem žádnou šanci snadno zjistit, že mám pro daný účel (tedy pro nastavení plánovače a priority vlákna) použít právě tuto funkci. Existuje sice jakési torzo, ale je 6 let staré, neobsahuje všechno (ani z tehdejší doby) a je to spíš naučná příručka než referenční dokumentace.

    To, co chybí, je strukturovaná dokumentace standardní knihovny (glibc) a knihoven souvisejících (libpthread, librt, libm atd.). Idea je taková, že se použijí existující manuálové nebo info stránky (kategorie 2, 3, příp. 5) a uspořádají se do hierarchie. Mohlo by to vypadat třeba takto:

    -Process management
      |- ...
    -Threads and synchronization
     |- Threading basics
     |- Thread attributes
     |- Synchronization objects
     |  |- Mutexes
     |  |- Read-write locks
     |  |- Condition variables
     |  |- ...
    

    Snad je to dost srozumitelné. Jde o to, navrhnout strukturu stromu, pak jednotlivým uzlům přidělit identifikátory a těmito identifikátory "označkovat" jednotlivé manuálové stránky (jedna může mít více identifikátorů). Posledním krokem je samozřejmě vygenerování dokumentace jako takové v různých formátech - určitě v HTML, možná v TEXu atd.

    Kdyby někdo hledal inspiraci, najde ji třeba v MSDN v dokumentaci k Visual C/C++ (tím v žádném případě neříkám, že by to mělo být stejné!). Výsledkem by měla být dokumentace, kde každý najde potřebné funkce a datové struktury podle toho, co chce naprogramovat.

    UPDATE: Takový projekt už vznikl. Kdo se chce zapojit, má možnost.

    Chytrý přednačítač

    Velkým problémem současného softwaru je pomalý disk. Zatímco všecho se zrychlilo a zvětšilo, rychlosti disků nemají tendenci příliš růst a vzniká tu pořádné úzké hrdlo. Při poměrně nízkých cenách polovodičových pamětí není problém dát do systému větší množství paměti a přístup k datům tak zrychlit. Jenže takto se zrychlí pouze přístup k datům, která již byla z disku načtena. A o to tu právě jde.

    Zejména krátce po startu systému je většina paměti nevyužita, přestože by mohla výrazně pomoci zrychlit přístup k datům. Takže není nic jednoduššího, než tam data natáhnout. Klíčovou otázkou ale je, která data to mají být. Můžeme mít démona, který bude podle určitých pravidel (např. podle stavu využití paměti přednačítat data. Musíme mu ale nějak říkat, jaká data zvolit.

    Cílem tedy především je, navrhnout algoritmus (heuristiku) nebo více přepínatelných algoritmů pro volbu vhodných dat. Algoritmus může například nějak využívat zvyklosti konkrétního uživatele (které programy spouští těsně po startu, jaké dokumenty nejčastěji otvírá atd.) nebo serverových démonů běžících na počítači. Scénářů je mnoho, najít ten nejlepší nebude jednoduché a stejně to asi povede na více odlišných parametrizovatelných algoritmů.

    Až bude toto hotovo, stačí už jen napsat démona, který bude data přednačítat. To už je v podstatě triviální úkol, dokonce někde nějakého takového démona mám, kromě toho už existují projekty, které jeho implementaci řešily.

    Uspořádávač souborů

    Opět další nástroj na zrychlení přístupu k datům. Tentokrát jde ale o program, který bude jednak schopen analyzovat, jaká data se načítají společně a v jakém pořadí, a následně (po určité době sledování) přeuspořádat souborový systém tak, aby se načítalo bez zbytečných přesunů hlav (tj. co nejvíce lineárně).

    Jako příklad mohu uvést spouštění OpenOffice.org. Balík je složen z mnoha souborů, které se z velké části načítají vždy stejně a ve stejném pořadí. Proto by tu šla provést optimalizace. Podobně třeba prostředí KDE a GNOME.

    Je jasné, že se nástroj bude pro různé souborové systémy lišit. Bylo by ale dobré, aby byl aspoň pro ext2 a ext3, nejlépe též ReiserFS a pár dalších systémů. V každém případě by ale mělo jít o nástroj pracující v uživatelském prostoru (ne v jádře).

    Nástroj pro rozšířené atributy a ACL

    Již delší dobu existují v jádře tzv. rozšířené atributy souborů. Jedním z jejich účelů jsou také přístupové seznamy (ACL), umožňující jemnější a pohodlnější správu přístupových práv, než jaká je k dispozici přes standardní mechanismus uživatel-skupina-ostatní.

    Problém ovšem je, že neexistují nástroje, které by s tím uměly pracovat. Existují jen konzolové utility, a to je žalostně málo. Proto bych viděl jako velmi důležité implementovat nástroje pro práci jak s rozšířenými atributy (uživatelskými), tak hlavně s ACL. Mám na mysli nástroje pro KDE (nejlépe jako součást Konquerora), GNOME a pokud možno také Midnight Commander. Mám na mysli nástroje pro GNOME (Nautilus) a Midnight Commander; v KDE (Konqueror) již podpora ACL existuje, ale vzhledem ke špatné srozumitelnosti by zasloužila revizi (přinejmenším do KDE 4).

    Udělat takové utility není vůbec těžké, ale prostě to zatím nikdo neudělal. Takže současný stav je takový, že někteří uživatelé by to využili, ale nemohou - a samozřejmě se ohánějí stavem na Windows, kde je práce s ACL vcelku jednoduchá.

    Profiling

    Většina svobodných programů má problémy s rychlostí. Jejich tvůrci se snaží do programů dostat co nejvíc "fíčur", výkon ale trpí. Proto, kdo by měl zájem, může poštvat profiler na libovolný program, pokud možno nějaký hodně používaný. Je dost možné, že se podaří odhalit nějaké nevhodně zvolené algoritmy, zbytečné opakované zjišťování hodnot (místo jejich ukládání) a jiné podobné brzdy.

    Jako zvlášť důležitou bych viděl profilaci knihovny GTK+, resp. programů na ní založených. Nejsem sám, komu pomalost této knihovny pije krev. Určitě se podaří najít cesty, jak by šla zrychlit.


    Možná jsem něco nepopsal úplně srozumitelně. Kdo by něčemu nerozuměl, rád to v diskusi vysvětlím. Každopádně ale věřím, že předložené náměty někomu pomohou při hledání vhodného projektu k realizaci. I když třeba nepůjde přímo o některý z těchto projektů, mohlo by to fungovat i jako obecná inspirace.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 2.7.2007 19:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Co založit něco jako veřejnou bugzillu, kde by se takovýhle náměty dávaly?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.7.2007 20:14 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    to by mohlo vyjst. ked ani tento blog a topic v jednom fore nebol uspesny. s novymi napadmi je to bieda
    2.7.2007 20:23 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    hele dokonce jsem před několika měsíci navrhoval založit nějaký konto/organizaci/něco kam by se dávali nový nápady na aplikaci a nebo lidi by tam dával isvoje potřeby a vybírali by se na ty projekty prachy od lidí s ítm že kdžřy y to byl dostatek tak by po tom nějaký programátor šáhnul a za prachy naprogramil. :-) že by to mohla být takoá veřejná dražba. Protože nevěřím že bez penez programátoři chtěj makat(což chápu) a tímto způsobem by se mohla vytvořit pořádná motivace. :-)
    andree avatar 2.7.2007 21:13 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    programatori by aj makali bez penazi - ale urcite nie na veciach pre druhych.. ja napr. pracujem len na tom, co ma bavi/co potrebujem..

    aby som pre niekoho programoval len tak z nudy jeho wishlist, ked tu aplikaciu v zivote nepouzijem - je jasne ze to nik robit (zadarmo) nebude ;-)
    2.7.2007 20:56 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Co třeba Idea.opensuse.org
    2.7.2007 21:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Při této příležitosti si dovolím upozornit na záznam, který odpovídá první položce v seznamu a na kterém pracujeme. :-)
    Luk avatar 2.7.2007 21:13 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Pěkné. Nicméně jsem si vzpomněl, že k podobným věcem se Anička před časem vyjadřovala dost skepticky. Časy se tedy asi mění - k lepšímu ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 21:24 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Nejhorší výsledek projektu může být kombinace příručky pro začátečníky a toho, že se zorientuju v API glibc a kernelu, a i to pro mě bude pozitivní :-D (Just kidding, doufáme, že to přinese lepší ovoce, ale upřímně - v glibc aby se občas prasátko vyznalo. :-/ Chvílemi mám pocit, že z personalities budu sám mít "split personality".)
    Luk avatar 2.7.2007 21:41 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    v glibc aby se občas prasátko vyznalo
    To je především tím, že jsou tam smixovány věci z POSIXu, *BSD, System V a z lecjakých dalších zdrojů. Pak jsou pro jeden účel třeba tři různé funkce s podobným názvem, ale různým počtem nebo pořadím argumentů a různým chováním. Též tam figurují staré funkce nevhodné pro multithreadové prostředí a jejich modernější náhrady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 21:46 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ano, to je mi celkem jasné a o tomhle vím, ale to nemění nic na komplexnosti a také na tom, že i moje "čerstvá" info dokumentace říká "last updated 2001-07-06" a to je trošku hloupé... :-(
    Luk avatar 2.7.2007 22:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    No, pořád je to lepší než třeba man memcpy, kde svítí datum 1993-04-10, nebo man socket s datem 4. dubna 1997 :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 23:02 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    A je dnešní memcpy nějak brutálně odlišný od memcpy před patnácti lety?
    2.7.2007 23:05 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    urcite mu preventivne zotrikrat pomenili poradie argumentov...
    2.7.2007 23:09 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ze šesti možných se mohli snadno trefit do toho jak to bylo předtím :-)
    2.7.2007 23:12 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    vzhladom na
    CONFORMING TO
           SVr4, 4.3BSD, C99
    
    tipujem, ze hej :)
    Luk avatar 2.7.2007 23:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ne. Ale ten socket() zrovna ano - ne v syntaxi, ale v podporovaných rodinách a protokolech (ale ani tehdy nebyly zdokumentovány všechny).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bluebear avatar 2.7.2007 23:15 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Doufejme, že k lepšímu. Rozhodně snaha je, dokonce celkem značná - právě teď se morduju s wikinou, na které to má běžet.

    Původní verze byla (je) v dokuwiki, ale pro novou používám vlastní engine - pevně doufám, že to nebyl krok do záhuby. :-[ No, pokud to úplně zahne, pořád ještě můžu vytáhnout tu dokuwiki.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    3.7.2007 15:34 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Bugzilla na projekty? Tak vy se o tom tady bavíte už od včerejška a já (aniž bych to četl) nosím dříví do lesa?. Taky jste mi to mohl někdo říct - teď jsem jak agent s teplou vodou :-)
    Joseph avatar 2.7.2007 19:25 Joseph | skóre: 7 | blog: No_bullshiting_please | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    pan trafil vsetko nad cim so premyslal uz dlhsie i ja ale nejako nemam cas. v pripade ze sa do toho niekto pusti (je jedno do coho) som ochotny poskytnut konektivitu, a nejake zelezo pripadne nejaky budget (ak to teda bude vyzerat ze to niekam smeruje). Nie kazdemu vyhovuje sf.net pripadne berlios.
    אם אין אני לי, מי לי; וכשאני לעצמי, מה אני; ואם לא עכשיו, אימתי.(פרקי אבות, פרק א, משנה יד
    2.7.2007 19:47 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Starý profil už nebol dosť dobrý?
    2.7.2007 20:10 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Nebylo ACL v nautilovi nebo si na to blbě pamatuju a byl to SELinuxový kontext?
    Luk avatar 2.7.2007 20:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Jestli tam ACL někdy byly, to opravdu nevím. Ale v té verzi, kterou mám je tam opravdu jen SELinuxový kontext. Zato jsem právě teď zjistil, že v Konqueroru ACL jsou. Ovšem přístup je dost nešťastně řešen (Pokročilá oprávnění - otevře se panel, ze kterého ale není hned jasné, že lze také pracovat s ACL), zasloužil by revizi.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 20:47 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    No. Zkus navrhnout jak nějak rozumně ACL v GUI nastavovat. Si nejsem úplně jistý, jestli to má cenu. Pokud to má být jenom přebásnění z CLI nástrojů, tak to nijak extra výhra není a jestli kopírovat Windows, tak to už vůbec ne, protože tam je nastavávní ACL zvěrsto^2.
    Luk avatar 2.7.2007 20:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    V každém případě by mělo být na tom nastavovacím panelu vidět, že lze použít přístupové seznamy. Právě proto jsem o tom do dneška nevěděl - nebylo to hned patrné.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 20:54 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ano, díky za velkolepý poznatek. Teď už to jen naprogramovat, že.
    2.7.2007 20:29 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    > Strukturovaná dokumentace GNU C Library

    GNU C Library ma velice peknou strukturovanou dokumentaci ve formatu texinfo (pozor, nemam na mysli 'preklad' man-stranek funkci do podoby infa). Online dostupna treba http://www.gnu.org/software/libc/manual/html_node/index.html . Osobne me prijde nejpraktictejsi v info-formatu.
    Luk avatar 2.7.2007 20:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Online dostupna treba http://www.gnu.org/software/libc/manual/html_node/index.html
    This is Edition 0.10, last updated 2001-07-06, of The GNU C Library Reference Manual, for Version 2.2.x of the GNU C Library.

    Ehm... To je bohužel přesně ta obstarožní verze, o které jsem mluvil.
    Osobne me prijde nejpraktictejsi v info-formatu.
    O tom by se dalo polemizovat. Příznivcům editoru VIM asi nejpraktičtější přijde, ale mně osobně přijde nejpraktičtější HTML.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.7.2007 20:43 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Jeden ze SoC projektů pro Ubuntu. Možná bude trochu řešit to, o čem se zmiňuješ (přednačítač). To, že je pro Ubuntu, snad vadit nebude (když to bude fungovat, tak se někdo na naportování do ostatních distribucí najde).
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Luk avatar 2.7.2007 20:49 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Vypadá to zajímavě. Dokonce by tam měl být jak přednačítač, tak uspořádávač.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.7.2007 11:46 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    http://code.google.com/p/prefetch/ (stranky toho projektu). Jinak ale tohle neni zrovna prace pro lidi, kteri "by neco chteli delat", protoze to rozhodne neni zadna trivka, spis naopak.
    3.7.2007 12:39 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ten uspořádávač se mi na tom moc nelíbí. Připadá mi, že to tomu výrazně zvýší složitost. Při dnešních velikostech disků bych raději viděl, aby na tyhle hrátky bylo vyhrazeno zvláštní místo na disku, kde by mohly být uloženy různá pořadí (částí) souborů tak, jak jsou optimální pro různé aplikace. Nemuselo by se teda hledat kompromisní řešení, pokud např. dvě aplikace mají protichůdné požadavky na uspořádání dat.

    Tenhle projekt je jen na zrychlení startu aplikací a bootu, což mi nepřijde tak užitečné. Pokud by se uživatelé naučili nevypínat náročné aplikace (a nevypínat systém, ale uspávat ho na disk), tak nemusíme problém pomalého startu až tak moc řešit. Teď mě napadá, zda by mělo smysl zavést funkci explicitního uspání aplikace. Prostě místo toho, aby uživatel kliknuil na křížek, tak by kliknul třeba na symbol polštáře :-) To by znamenalo, že se všechny stránky aplikace odloží na disk a to sekvenčně. Stránky by se ještě mohly komprimovat, aby byl zápis rychlejší. Při probuzení by se pak zase všechny hned načetly do paměti (a ne až tehdy, když se zjistí, že jsou potřeba - aplikace by se probudila hned a né postupně).
    Luk avatar 3.7.2007 12:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Sice to vypadá hezky, ale jednak by to znamenalo docela zásadní zásahy do jádra, a navíc jde ještě o to, že je otázka, zda při probuzení načítat hned všechna data - spíš asi ne, protože málokdy je hned potřeba všechno (zbytečně by se tedy zaplácala paměť něčím, co ani není potřeba). Jsou tu i další problémy - zda odložit jen data nebo i spustitelný soubor a knihovny (proč?), co s explicitním mapováním (neanonymním) atd.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.7.2007 13:59 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    To by znamenalo, že se všechny stránky aplikace odloží na disk a to sekvenčně.
    Nestačilo by jednoduše ve WM aplikaci skrýt a při dalším kliknutí na ikonku její okno znovu zobrazit? Možná ji ještě odříznout od smyčky zpráv ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.7.2007 14:01 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    A ano, ještě patch pro oom killer a plánovač, že se tyto procesy zabíjejí jako první a nedostávají žádný procesorový čas :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Luk avatar 3.7.2007 14:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Není potřeba patch. Stačí, aby se do oom_adj zapsala hodnota 15 (maximum), která říká, že takový proces je při sestřelování výrazně prefereován. Co se týká plánování, lze nastavit plánovač SCHED_BATCH a nice na hodnotu 19. Při "probuzení" se to pak vrátí do původního stavu. Zjednodušeně např. takhle:
    void sleep_process(pid_t pid)
    {
      char path[50];
      sprintf(path, "/proc/%d/oom_adj", (int) pid);
      FILE* f = fopen(path, "w");
      fprintf(f, "1");
      fclose(f);
      
      struct sched_param sp = { .sched_priority = 0 };
      sched_setscheduler(pid, SCHED_BATCH, &sp);
      setpriority(PRIO_PROCESS, pid, 19);
    }
    
    Při plnohodnotné implementaci by se hodnoty uložily a při "probouzení" použily.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 3.7.2007 14:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Místo "1" má být samozřejmě "15" ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Josef Kufner avatar 3.7.2007 17:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ještě bych tý potvoře poslal po chvilce SIGSTOP, ať neotravuje. (A při probuzení SIGCONT.)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.7.2007 14:14 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    No já nevim, když něco někam hodim, tak se to po nějakém čase z velké části vesele poodkládá a těch pár stránek textu a dat co zůstane mě nežerou :-) Není to sice sekvenčně a kdovíco, ale je to a funguje to :-) Kdyby se to rovnou zahodilo celé, tak se to pak musí taky natahovat a kvůli každé ptákovině lézt na disk, i když se třeba vůbec nemusela ta konkrétní stránka odkládat. Postupné poodkládání nepoužívaných stránek mi přijde lepší.
    2.7.2007 20:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    zdravim,

    je sice hezke, ze user si vymysli mraky veci, ale jaksi u toho nemysli a na implementaci nema. A ani nevi, jak se da co delat.

    Svet funguje jinak. Ten opensourcovy take. Idealne si to implementuj sam. Lidi, kteri to umi implementovat, vi co nejede.

    K veci:

    Chytry prednacitac a usporadavac dat - a la Vista swap na klicenku, ze ?

    Tak to se da spise udelat lepe, ze se zoptimalizuje spousteni aplikace. Coz se u OO2 deje. A asi jsou zde rezervy. Prednacitat data je podle me na nic. K prvnimu spusteni aplikace, ze si pockate par vterin vice ? Na co? A ze Word startuje o vterinu rychleji ?

    Je to i o volbe filesystemu. V kernelu snad i nejaka podpora je. Nebo nejaky projekt+filesystem na toto tema je.

    Ale kazdopadne nejvice problemu je na strane aplikaci. Nebo si to hodte do ramdisku, kdyz uz to musite mit o par vterin rychlejsi.

    Jenomze tady si lidi jaksi neuvedomuji, ze doba startu je zanedbatelna s dobou, po kterou s aplikaci pracuji.

    Na ACL uz neco bude - jen hledat a ozkouset to pred napsanim blogu. Nebo polozit dotaz po tom, co projdu sourceforge ci neco ozkousim.

    Profiling - nastroje jsou. I kdyz jich neni moc. Ale jsou. Jenomze k tomu je treba znat problem a umet programovat. Predpokladam drze, ze ty tou programatorskou skupinou nejsi. Nebo, ze by jsi delal optimalizace, v kterych je myslim dost budoucnost.

    Proste, jak by se co delalo a nedelalo jsou hezke vize. Mel jsem je take. Parkrat jsem ale dostal pres drzku a pochopil, ze bud si to implementuju sam nebo je lepsi mlcet. Nebo, kdyz budu chtit pomoci, tak alespon jako tester a to je asi zaklad, co muzu delat, i kdyz skoro nic neumim.

    Tak nejak psat souborovy system nebo delat optimalizace vetsich aplikaci (desktopu) neni zadna psina.

    Mozna jsem tu byl agresivni, neurvaly, hruby a arogantni. Berte jak chcete. Jenomze tohle nejsou jaksi trivialni ulohy. Neni to ani tak jednoduche jako napsat webovou aplikaci. Neni to ani moc uloha pro studenty.

    Mam pocit, ze jste predlozil neco jako netrivialni ulohy, i kdyz to neni trivialni uloha. Jenomze tak nejak o problematice nemate moc paru. A mozna nechapate, jak svet opensource a vyvoj chodi. Jo, myslel jste to dobre. To beru. Ale mozna to chce si o kazde problematice neco precist. I treba par dnu misto psani blogu o cemkoli.

    Nekdy mam pocit, ze uzivatele si mysli, ze vyvojari velkych nevi, co maji vlastne delat. Nebo, ze jako prehledli, to ze projekt je pomaly. Nebo, ze prehledli, ze neco nefunguje i presto, ze maji bugzillu. Oni to vi. Jenomze maji jenom 2 ruce.

    A predevsim zakladni vec - nedelat moc novych veci, ale odstranovat stare i nove chyby. To spise nekam povede.

    Fuj, ale dneska jsem asi byl hodne neprijemnej.

    Pavel Kysilka
    2.7.2007 20:56 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    jinak jeste namet:

    zkuste si zanalyzovat kod, najit chybu a i reseni. I treba, i kdyz to nenakodite.

    Nebo najit patch, ktery zpusobil chybu.

    bye gf
    2.7.2007 21:21 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    I když máš v podstatě pravdu, podáváš to dost nešťastně. Je skutečně Tvým úmyslem odradit kohokoli od dobreho úmyslu něco konstruktivního udělat? Tak Tvůj příspěvek vyznívá.

    Určitě víš, že každá věc se dá podat několika způsoby. Nejen samotná "profesionalita", jejíž absenci druhým vytýkáš, i umění se vyjadřovat a lidi vést je důležité.

    Já se držím pravidla: Nežli někoho shodit, lepší mlčet.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.7.2007 21:34 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    ... no zkusme to, konstruktivne diskutovat...

    OP napsal ...než tvořit milióntý první CMS pro web.

    gf reagoval vpodstate stejne, rika, lidi nerozjizdejte milióntý první projektportal pro oss projekty. Jestli je neco vyzkouseno, tak je to ta skutecnost, ze to nefunguje.

    Co bych ale uvital, kdyby bylo mozno konecne konstruktivne o tom mluvit, jak se situaci s OSS postavit. Jake moznosti se skutecne nabizeji tem, kteri si chteji tak z radosti zaprogramovat, kolik jich ve skutecnosti je a jestli je napr. mozno i v profesionalni oblasti najit formy spoluprace. To, co navrhuje kolega gf neni v podstate zadny navrh - rika, at si kazdy udela vse sam. To je vyzkousene, lacine.

    Je to skutecne tak, ze neexistuji jine napady?
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    2.7.2007 22:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Tak to se da spise udelat lepe, ze se zoptimalizuje spousteni aplikace. Coz se u OO2 deje. A asi jsou zde rezervy. Prednacitat data je podle me na nic. K prvnimu spusteni aplikace, ze si pockate par vterin vice ? Na co? A ze Word startuje o vterinu rychleji ?

    Je to i o volbe filesystemu. V kernelu snad i nejaka podpora je. Nebo nejaky projekt+filesystem na toto tema je.

    Ale kazdopadne nejvice problemu je na strane aplikaci. Nebo si to hodte do ramdisku, kdyz uz to musite mit o par vterin rychlejsi.

    Jenomze tady si lidi jaksi neuvedomuji, ze doba startu je zanedbatelna s dobou, po kterou s aplikaci pracuji.
    a) Zkoušel jsi někdy psát tak, aby to nevypadalo, že to vymýšlíš vícevláknově a píšeš podle toho, jak se jednotlivá vlákna dostávají k výstupu?

    b) k tomu poslednímu odstavci - doba startu nijak nesouvisí s dobou, po kterou budu s aplikací pracovat, nevidím tedy důvod, proč by i start nemohl být rychlý, obzvlášť když se vývojáři tím pádem budou moci starat o rychlý běh programu a rychlejší start nechat na tom hypotetickém démonovi. OO2 jsou krásný příklad - startují pomalu, běží pomalu... to že někdo zoptimalizoval spouštění je mi jaksi úplně k ničemu.
    Quando omni flunkus moritati
    2.7.2007 20:52 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Není správným místem pro tyhle nápady spíše Idea?
    2.7.2007 20:57 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Nope. .opensuse.org nechť jde k čertu.
    2.7.2007 21:02 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Zatracovat projekt jen kvůli tomu, kdo ho provozuje a sponzoruje? Poněkud hloupé.
    2.7.2007 21:05 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Zní to divně, ale ne všichni s tím chtějí mít něco společného a že to chce registraci do nějaké novellí pytloviny to zabíjí už pak zcela spolehlivě.
    2.7.2007 21:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Nevím jak to myslíš, ale to že to není integrované s běžným Novellím účtem (ten co je do Novell bugzilly, buildservice, mediawiki) mě právě štve. :)
    2.7.2007 21:13 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Legrační. Mně štve, že do "běžného novellího účtu" není integrovaný interní firemní login, nebo aspoň některý z těch několika - opakovaně zkouším různé loginy a hesla pro různé služby. :-) (A ehm, třeba taky ne všichni chtějí mít něco společného s thingiem - radši ho nech být, třeba to tak je lepší. :-))
    2.7.2007 21:15 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    No jistě. Mít login ve stejném systému jako já je pro většinu lidí hororový zážitek. :-]
    2.7.2007 21:10 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Takovéhle stránky má každá distribuce. Nad-distribuční nápad patří do nad-distribučního idea poolu. Tvůj příspěvek spíš vyznívá jako propagace konkrétní distribuce. A myslím si, že lidé raději uvidí komentář k obsahu než jednořádkovou reklamu (i když to druhé vyvolá více komentářů).
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.7.2007 22:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Mi se nezdá, že by tento idea pool byl zamýšlen jako skladiště nápadů týkajících se jen jediné distribuce. Ale nejsem zakladatelem projektu..
    2.7.2007 22:12 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Proto to ten někdo pojmenoval Suse Idea pool. OK. Logické, no.
    2.7.2007 22:16 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Nevím co máš v title ty, já tam mám start @ Idea Pool
    2.7.2007 22:20 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    A tu žárovku s chameleonem a nápis SUSE Idea Pool sem si tam asi dokreslil, co? :-)
    kyknos avatar 2.7.2007 22:24 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Zatracení chameleóni, všude vlezou, děsně rychle se množej a žerou bubunťáky :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 22:30 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Máš z nich strach, co? Aby Ti nakonec nějaký Bubunťák nesežral Tvou práci :o) Radši nos do práce česnek. V kilech.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    kyknos avatar 2.7.2007 22:33 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Bubuntu používaj upíři? :D

    Ve fantasy světě bych vzhledem k té zemité hnědé přiklepl Ubuntu trpaslíkům nebo hobitům :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 22:38 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Upíři určitě Ubuntu používají, respektive jeho modifikaci Bubuntu, určenou pro strašidelný desktop.

    Ale nebudu lhát, ty nejděsivější stvůry tohoto světa (toho času na stáži v Redmondu, WA) si vybírají produkty Novellu, když chtějí GNU/Linux. :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.7.2007 22:40 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Blbost. Já používám fedoru. A děsivější stvůra než já už na světě není.
    kyknos avatar 2.7.2007 22:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Já myslel, že Microsoft prodával Ubuntu :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.7.2007 22:47 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ne, rozdával zadarmo na stránkách pár minut, než si admini uvědomili, že Canonical nepodepsal anti... ehm. :o)

    Já zas slyšel, že Microsoft prodává kupóny na SLED/SLES. Ale jestli je to pravda, to nevím.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.7.2007 22:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ne, za Ubuntu by jim nezaplatili, tak ho dali rovnou ke stažení zadarmo. :-D (Just kidding, MS přeci distribuuje SLES, což oproti Ubuntu je trošku jiné kafe. To si nikdo na desktop nedá, proč taky?)
    2.7.2007 22:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ale nějakej obrázek je naprosto vedlejší :)
    2.7.2007 22:33 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Je to prostě novellí věc. A mně se to nelíbí. A co?
    2.7.2007 22:31 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Kdyby nebyl, tak by udělali ideapool.org a aspoň trochu by se tam předstíralo, že je to pro všechny (tj. žádné obrázky distribucí).
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    3.7.2007 11:37 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Smutne je, ze kdybychom vyrobili alternativni skin a dali na to CNAME z nejake distribucne neutralni domeny, stacilo by to nejspis, aby to bylo pouzivano - protoze az na tyhle dve veci dela nase wiki presne to, co je pozadovano. (A kdo se tam aspon podival, vsimnul si, ze vetsina tech napadu nema nic spolecneho se SUSE.)

    Ale marna slavam, ono nadavat na Novell je tu ted nejak modni ;-)
    ^D
    3.7.2007 12:49 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Je to sice možná smutný, ale je to tak. Ptejte se spíš, když by stačilo tak málo, proč jste to neudělali, hm? :-)
    Luk avatar 3.7.2007 13:00 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    To mně spíš vadí nepřehledná struktura stránky. Možná odpovídá módnímu trendu "Web 2.0 beta" (jak by šlo soudit podle řady indicií), ovšem pravdou je, že se na té stránce dost těžko orientuji.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.7.2007 13:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Vždyť tam jsou tagy :) Opravdová WEB 2.0 featura :D
    Bluebear avatar 3.7.2007 14:13 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ptejte se spíš, když by stačilo tak málo, proč jste to neudělali, hm? :-)

    Nevím to jistě, ale myslím, že proto, že to bylo na začátku míněno jako interní web pro potřeby Hackweeku, a teprve potom nás napadlo, že většina těch myšlenek je veřejná.

    A z účetního hlediska by se to složitěji financovalo, kdyby to bylo formálně vedeno jako externí projekt.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    3.7.2007 16:32 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Myslíte, že Ubuntu takovou stránku nemá? Proč jste teda nepoužili tu jejich, když až na CNAME splňuje požadavky? Ehm...

    "Nadávat" na jednořádkovou reklamu místo slušného komentáře je docela módní... napadají mne lepší adjektiva, jako "přirozené".
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    3.7.2007 17:29 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Jako Ubuntu Idea Pool srovnatelný s tím, který jsem linkoval já považuješ tento? Pokud ano tak to snad nelze srovnávat, ne? Ten co odkazuju jako první je samostatná aplikace, kde má každý nápad vlastní stránku, pod níž se může nápad nějakým způsobem rozvíjet. Ten ubuntu idea pool je jedna stránka, kde jsou všechny nápady na hromadě. Není možnost mít ke každému nápadu VLASTNÍ diskusi, nápady tagovat, hlasovat pro ně.
    3.7.2007 17:29 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    BTW neoznačí mě teď náhodou za openSUSE fanatika? :-D
    3.7.2007 17:35 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Podívej se na to takhle - za opensuse tady lobbujou zaměstnanci Novellu a Ty :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    3.7.2007 18:14 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Co nám za to dáš?
    3.7.2007 23:10 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Marku, z toho si nic nedelej, kdyz dojde na Novell nebo Microsoft, jde logika stranou. Rvat si kvuli tomu vlasy z hlavy nema cenu, ale muzes se tim kralovsky bavit :-D

    (Ale jak uz jsem rikala... ja urcite zaujata jsem, jen mam pocit, ze ne tak moc, aby to, co se tady deje, melo nejakou logiku :-D)
    ^D
    3.7.2007 17:42 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Neříkám, že ten ubunťácký je nějaká sláva :o)

    Spíš mi nevoněl komentář ve stylu "No, ten náš projekt je super, jenom se ostatní distribuce bojí používat něco se značkou Novell" ... trochu mi to připomíná věty z P.R. oddělení, než skutečný názor.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    3.7.2007 23:07 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ono je to jinak: Kdyby existovala nezavisla nahrada, o kterou by se stara la treba LF, bylo by zcela pochopitelne, ze se vetsina lidi prikloni k ni.

    Kdyz neexistuje nic lepsiho nez nas idea pool a nikdo se netvari, ze by mel chut neco takoveho provozovat, pak je ten komentar myslim vcelku na miste. Protoze kdybychom my nic podobneho nemeli a treba Ubuntu melo, nebudu mit problem s tim pouzivat jejich projekt.

    Samozrejme nutne musim byt zaujata, to nejde jinak, ale tak zle, jak mi podsouvas, to myslim nebude :-)
    ^D
    4.7.2007 03:28 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Když už jsme zaujatí: Dle Blueberova komentáře soudím (opakuji: soudím), že jste ten idea pool vytvořili hlavně pro potřeby hackweeku. Vzhledem k tomu, že na Ubunťácký idea pool jsem narazil dříve, než jsem slyšel o hackweeku ( opět neověřená data, měl bych se stydět), předpokládám, že podmínka "my nic podobného neměli a třeba Ubuntu mělo" v určitém časovém období platila.

    Nemám Novellu za zlé, že vytvořil alternativu, která může technicky převyšovat idea pooly ostatních distribucí. Jenom bych rád vytlačil ten malý "FUDlínek", který se v tomto vlákně tak nějak uhnízdil, a to, že Novell byl první a ostatní nad ním jen tak ohrnují nos. Ubuntu to určitě taky nebylo nejprvnější, ale aspoň to tady nikdo netvrdí :o)

    A ohledně nestrannosti: Některé z nás platí firmy přímo, jiní zase jsou nestranní, aby je firmy v budoucnu platily.

    PS: S podivem sleduji, že se u jednoho blogu všichni z Novellu tak hezky sejdete. Že by u ranní porady u kafe nebylo nic lepšího na probírání? :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    4.7.2007 10:13 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Jenomže ty dva ideapooly se po stránce přehlednosti (obzvláště poté, co se počet záznamů rozroste na množství větší než malé) nedají srovnávat. Navíc Ubuntí ideapool je jedna stránka ve VŠEOBECNÉ ubuntu wiki, zatímco ideapool co ho navrhuju já je celá wikina, která obsahuje i možnost JEDNODUŠE A PŘEHLEDNĚ diskutovat nad jednotlivými návrhy. To u toho Ubuntího ideapoolu není.
    kyknos avatar 4.7.2007 10:21 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Ale Ubuntu nic podobného nemá. Ta jedna stránka - to přeci není to, o čem se tu bavíme.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    4.7.2007 14:39 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    Jenom bych rád vytlačil ten malý "FUDlínek", který se v tomto vlákně tak nějak uhnízdil, a to, že Novell byl první a ostatní nad ním jen tak ohrnují nos.

    Copak tady nekdo neco takoveho rekl? :-) Spis tady zatim nikdo neukazal pouzitelnou alternativu, ne?

    Prikladne mne je treba uplne ukradene, jestli se nekdo rozhodne nas pool pouzivat nebo ne - jen se zdraham smirit se s tim myslenkou, ze pokud je vazne jediny rozumny nastroj od Novellu, pak nebude pouzivan proste proto, ze je od Novellu. (Pokud nekdo predvede neco jineho, tim lepe, ale nepredvedl.)

    No nic, nejvyssi cas to ukoncit, uz to napadne zacina pripominat tohle.

    PS: S podivem sleduji, že se u jednoho blogu všichni z Novellu tak hezky sejdete. Že by u ranní porady u kafe nebylo nic lepšího na probírání? :o)

    Mne by spis prekvapilo, kdyby to bylo jinak... v SUSE nas pracuje na Linuxu minimalne 60 - bylo by dost divne, kdyby aspon desitka z nich necetla abicko, ne? :-) (Zvlast modulo fakt, ze moc jinych serveru zabyvajicich se Linuxem uz se u nas cist neda.)
    ^D
    3.7.2007 23:18 walley walleyovic | skóre: 4 | blog: walley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    ja nadavam na NoWell asi tak od roku 1993, nevim jak ostatni, ale podle me je to firma na pytel.
    Luk avatar 3.7.2007 23:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Náměty na projekty
    No, v roce 1993 jsem radostně používal Novell Netware 3.11, a byl rád, že aspoň něco funguje, když už jsou s tím koaxiálem takové problémy :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.