abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 803 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    2.11.2009 02:35 | Přečteno: 2636× | Linux | poslední úprava: 2.11.2009 10:51

    Poslední dobou jsem dost cestoval, člověk pozná nové kultůry, nové lidi, najde zajímavé kamarády a uvidí krásu cizích krajin. Když se pak vrátí zpět odpočinutý, plný síly a odhodlání, uvidí věci které by mu jinak unikly, kterých by si nevšiml a nebo ho vůbec nezajímaly. Třeba tím že vidíme jen rychlé změny, ale ty probíhající po celý náš život nemáme schopnost zaostřit.

    Nevím co odpoví prvňáček na jednoduchou otázku: "Proč jsme tu?", ale o 9 let starší člověk poznamenaný školní docházkou by snad odpověděl: "Jsme tu abychom umožnili žít v lepších podmínkách svým potomkům a abychom tedy zachovali svou genetickou informaci. Bez jejího zachování život postrádá svůj základní smysl.

    Můžete oponovat, ten kdo postaví dům, hrad, či napíše báseň nebo skvělý skript za sebou zanechá něco významenáho, ale jak dlouho bude mít toto dílo smysl a význam, tisíc let, dva tisíce? To možná v tom nejlepším případě.

    Třeba je to tím že jsem cestoval hodně v Číně a Indii, když jsem přijel zpět, postupně jsem si začal všímat že je v naší vlasti a nejbližším okolí něco špatně, něco na první pohled chybí, není těžké si domyslet co.

    Chybí děti, chybí mladí lidé, ano to slýcháme často, media to občas vypustí jako poplašnou zprávu aby nám ukázala že jim jde také o lidi a ne jen o zisky a růst akcií, ale co neslýcháme často jsou důsledky jaké z toho vyplívají a ne jen ty sobecké a krátkodobé (nebude na důchody, nebo kdo by platil zdravotnictví).

    Naše a předešlé generace dosáhly obrovského technologického i sociálně politického pokroku, žijeme ve svobodné zemi, lidé jsou si dnes rovni a netrpíme pravidelně válkami, hladomorem ani jinak zásadně nestrádáme, žijeme si tedy lépe než naši předci. Odměny jsou tedy dvě. První je za dar života, druhá je za dar dobrého života. Ale komu splácet když se nikdo nehlásí?

    Všichni co čteme tento server snad umíme počítat, když mají dva lidé právě dvě děti zachovají svůj rod dlouhodobě, klasická matematická úloha 2 - 2, to platí v ideálním (limitním) případě, ne vždy je případ ideální a tak některé děti umřou dříve než mají děti své, dá se tedy říct že pokud bude mít každý z nás dvě děti a kousek budeme alespoň schopni zachovat vše tak jak to dnes známe.

    V Česku máme však od takových ideálů velmi daleko, pro bližší posouzení doporučuji následující graf. Z grafu si můžeme ověřit že tolik dětí jako se rodilo v roce 2003 se rodilo na konci první světové války, kdy zde ale nežilo 10 milionů Čechů jako dnes a také že ještě před sto lety bylo v Českých zemích běžné mít v průměru 4 děti na rodinu.

    Dnes, běžný průměr 1.18 dětí na rodinu, číslo více než žalostné, tímto tempem klesne populace Českého národa každých 30-35 let o polovinu (podle vzorce pouze o 25%, ten ale nezahrnuje dlouhodobý pokles!), takže se dočkám už ne při dobrém zdraví doby kdy v Česku bude pouze 2.5 milionu Čechů.

    O migraci je vždy těžké mluvit, někteří jí schvalují, někteří odmítají, proto se tady dlouhé rozpravy vyvaruji, dá se říct že zastavám názor že je lepší udržet naší vlast v rukou našich dětí.


    Kde vznikla ta spropadená chyba, která to vše zavinila?

    V První řadě si všichni čtenáří asi položí otázku, je nenarozené dítě stejné jako vražda dospělého člověka, jak nám může chybět něco co nikdy nebylo? Od toho se odvíjí veškeré další úvahy, které jsou postaveny na tom co je pro nás důležitější.

    1. - Nejzásadnější chyba = Žena a Muž jsou si rovni

    Každý humánně založený člověk mě odsoudí, ale toto byla ta přelomová chyba, která nám omotala smyčku kolem krku, ženy si s muži nemohou být rovny, nemohou mít stejnou výchovu a stejná práva, nelze od nich ani očekávat stejné povinnosti. Každá generace vzkvétá a upadá v závislosti na ženách, nepadají v bitvách, ale pokud nemají děti, není kdo by mohl padnout, není třeba nikoho zabíjet. Pokud ženám dovolíme mít možnost nemít děti, využijí toho, pokud od nich děti nebudeme očekávat jako samozřejmost, zahubíme miliony nenarozených lidí, celé budoucí generace, pouhými zákony a výchovou!

    Bohužel, některé věci se nedají vrátit zpět a toto je jedna z nich, žijeme ve světě který očekává od žen práci pro svou zemi přímo, o tu nepřímou ve formě dětí nám vlastně nejde, jde nám hlavně a především o blahobyt a prosperitu národa, toho již narozeného, ne?

    2. - Člověk je svobodný, má tedy právo volby

    Nemůžeme lidem dát právo si zvolit a dostatečně jim nevysvětlit důležitost jejich potomků pro stát a zemi kde žijí, nelze si jen brát a nic nevracet. Zde máme obrovské rezervy.

    3. - Vazba rodiny se rozpadá

    Společnost se natolik změnila že vzájemná vazba rodiny nefunguje, rodiče musí svým dětem předat ten nejdůležitější úkol, zajistit přežití rodu! Rodina v této otázce nahrazuje plně stát a částečně i školu.

    4. - Škola pro jedináčky

    Škola musí neustále podporovat děti v jejich plánech mít a založit rodinu, ať jde o školu základní, střední, nebo vysokou, to je ten poslední kdo může nepříjemný problém zvrátit, ale první u koho lze začít.

    5. - Otevřená opona

    Jde pouze o zlatý hřebíček do rakve vymírajícímu národu, otevřít hranice, dovolit migraci, umožnit komukoliv pracovat a oženit se s kým chce, žádná regulace, lidé jsou si rovni, neumožnit emigrovat je společensky velmi nehumánní, ale nemít vlastní děti je dnes v módě, divná to doba, naši předci nám předají zemi do našich rukou a my se o ní rozdělíme s každým, ano je to zdánlivě racionální, ne však z dlouhodobého hlediska.

    Závěr

    Mých 5 důvodů proč jsme tam kde teď jsme, ve stavu velmi blbé národní nálady, ekonomická krize je věc naprosto nepodstatná, ani vraždy, vzrůsající kriminalit či korupce, práva žen jistě také ne, koho bude náš pokročilý systém demokracie zajímat, když vymřeme, tím ukážeme že je horší než 1. světová válka či komunismus?

    Nebyl to snadné přečíst až sem, nejsem žádný spisovatel a vyjádření vnitřních pocitů je mi jako programátorovi dost cizí. Doporučuji shlednout jedno video, ignorujte příspěvky pod ním, ignorujte jeho zaujatost vůdči konkrétní menšině (v budoucnu většině) a vezměte si zněj varování. Naše vymírání není fikce!

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.11.2009 03:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    možná toto video znáte, možná ne, ale určitě stojí za shlédnutí, mělo by se v upravené formě vysílat v každé škole celý den na LCD obrazovkách, v každé statní budově a 1 za hodinu v televizi

    Možná jako odstrašující příklad, jak vypadá demagogie…

    okbob avatar 2.11.2009 06:07 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Plácáš nesmysly - a) v technologické společnosti není potřeba rodit děcka jak kralící - vzhledem k nízké úmrtnosti, b) co se tak dívám kolem sebe - je docela populární mít tři děti, c) populace roste/klesá ve vlnách. Stačí mít jeden baby boom a dětí bude. d) zapoměl jsi na jeden argument - lidi jsou líní a utahaní, vystresovaní, přemoudřelí. Máme odpudivé životní prostředí, máme odpudivé politiky, máme problematické školství, chybí školky, je tu nezaměstnanost, imigrace. Prostě stres - a stres působí proti růstu populace.
    2.11.2009 06:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jste si jistý, že reagujete na můj příspěvek?
    2.11.2009 08:17 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    sorry, samozřejmě reagoval jsem na článek
    2.11.2009 09:20 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Máme odpudivé životní prostředí, máme odpudivé politiky, máme problematické školství, chybí školky, je tu nezaměstnanost, imigrace.

    Tohle tvrdila každá generace.
    2.11.2009 10:29 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    já neříkám, že ne. Proto také docházelo k vymírání, stěhování, revolucím.

    2.11.2009 13:42 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A každá generace má pravdu. :-)

    Jenomže když nebyla televize, internet a antikoncepce, tak se lidi večer, místo ležení u televize (či psaní do internetových diskuzí), odrovnali sexem.
    2.11.2009 08:10 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Možná jako odstrašující příklad, jak vypadá demagogie…
    naprosty souhlas... ja se spis divim, ze je nekdo schopen neco takoveho vubec linkovat... krome toho, ze to je plne odkazu na nejake studie, ale nikde neni uvedny zdroj, tak tam jsou i naprosto fatalni chyby typu, ze evropska unie ma 31 clenu!
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    2.11.2009 08:47 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Když se přičte Švýcarsko, Chorvatsko a Island, tak jsme téměř na tomto čísle, ale to že je to chybné číslo je pravda.
    2.11.2009 15:06 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Odkazy na takovou zprasenou „osvětu“ se šíří proto, že působí na mnohé jedince lépe než nezáživné tabulky Českého statistického úřadu. Omluva to sice není, snad jen polehčující okolnost, popisovaný problém existuje.
    2.11.2009 06:35 premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Kefalin, s tim si nedelejte hlavu. Lidi je na svete jako sracek.
    Luk avatar 2.11.2009 06:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Lidi je na svete jako sracek.
    Přesně tak. Problémem planety je přelidnění. Nízká porodnost je pouze lokální problém vyspělých států, který nemá příliš vliv na světa celkový počet obyvatel planety. Hlavní důvod je ten, že člověk postupně eliminuje další a další mechanismy, které by jinak populační explozi bránily.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.11.2009 07:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A to je právě problém toho propagandistického videa, na které autor odkazuje v závěru. Snaží se nás přesvědčit, že hrozí tragédie spočívající v tom, že přibývá těch "špatných" lidí, zatímco ubývá (nebo aspoň nepřibývá) těch "dobrých".
    Max avatar 2.11.2009 07:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tak tak. Autor si asi myslí, že my jsme ti hodní a zbytek světa jsou jen teroristi a příživníci :-/
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.11.2009 09:18 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Toho videa jsem viděl tak dvacet sekund; je to samozřejmě přiblblé video pro jednodušší lidi, na druhou stranu je v něm několik důležtých faktů, které by neměly být přehlíženy jen kvůli mezerné formě.

    Jestli to chceš slyšet, tak ano, podle mě jsou hordy emigrantů odněkud z Afriky ti špatní. Stejně tak se třeba Jižní Africe (JAR) nelíbili "nepůvodní", bílí noví obyvatelé. Pro ně byli ti špatní zase oni. Co je na tom divného?

    Ano, jednotliví imigranti mohou svou destinaci skutečně obohatit, ale ty hordy imigrantů (především z Afriky), co do Evropy přijely (a ještě přijedou), mají (podle mě) samozřejmě zápornou hodnotu.
    Dalibor Smolík avatar 2.11.2009 12:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Takhle jednoduše bych to neviděl. Zatímco ubývá lidí v Evropě, USA, Kanadě apod. přibývají rychle lidé v Bangladéši. Tam přibývá spousta chudáků, kteří nemají co jíst, natož aby si mohli dovolit luxus se naučit číst (to není dané inteligencí, ale možnostmi, kteří tito lidé mají) zatímco v rodinách, kde mohou mít všechny podmínky ty děti nejsou. Důsledky budou velmi brzy vidět. A pročpak asi třeba katolická církev brojí proti tzv. plánovanému rodičovství? On ten apel je směřován právě do vyspělých zemí ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.11.2009 20:19 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    V Bangladéši jsem byl před 2 měsíci a není to ani z daleka tak jak si myslíš, je jen velmi izolovaný, ale jíst tam má co snad každý rozvojem byl dost před indií (když od Indie odečteme Bangalore).
    2.11.2009 08:58 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ne, hrozí tragédie v tom že Evropa bude jiná než předchozích 1000 let a to výrazně a změna nastane jen během pár desetiletí, vše se musí brát s rezervou a tohle video taky, je dost zaujaté vůdči jedné skupině lidí, ale popisuje to naprosto správně, byl jsem v mnoho Arabských a muslimských zemích, lidé jsou tam také šťastní a nejsou to nějaké zrůdy, jsou fajn, jenže tady jde o nás, asi by nebyli rádi kdybychom je zásobovali evropskými uprchlíky, kteří by jim změnili během pár desetiletí celou zemi, tradice a zvyky udržované po staletí...
    2.11.2009 12:39 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Neviem ako ty ale mne nechyba europa "predchadzajucich tisicroci" Konkretne mi nechyba tisicrocie vojem, morovych epidemii,tisicrocie kedy sa 50-60 dozilo zopar ludi. Ak tebe hej subsaharska afrika bude to prave :-P
    vencour avatar 2.11.2009 12:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Kecko, kdyby to nebylo, neměl bys na paměti, co se může vše stát, čeho se bát a čeho vyvarovat.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 2.11.2009 07:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Celkově jsou to bláboly a vůbec s tebou nesouhlasím.

    ad1) Jednička mně fakt pobavila. Jestli tohle myslí někdo vážně, tak potěš koště.

    ad2) Proč bych měl žít pro někoho? Nesouhlasím, že důvodem žití je žít pro někoho. Není žádný jednotný smysl žití, každý má něco jiného. Pro jednoho je to užívání si života, co to jde, bez starostí atd. Pro jiného jsou to děti, jenž plodí. Pro jiného je to práce. Pro dalšího je to žít pro někoho (ve smyslu pomáhat lidem). Nevnucuj lidem svůj důvod žití ;-). Tím, že se narodíš, nikomu nic nedlužíš. Maximálně později dlužíš rodičům zato, že se o tebe starali.

    To, zda je naše vymírání správné, nebo ne, posuzuješ špatně ;-). Pro Čechy a českou kulturu možná, ale to nevíš, protože nevíš, co bude a nevíš, za jak dlouho to bude. Ovšem kdyby jsi nechtěl být sobecký a podíval se na celou věc z globálního hlediska, tak zjistíš, že naším vymíráním pomáháme světu :). Jak už Luk řekl, problém s nízkou porodností je lokální problémem vyspělých států. Rozvojové země mají problémy s přelidněním, takže se dá říci, že pomáháme celosvětové regulaci :D.

    Žádná chyba není, je to jen prostě vývoj. Pokud chceš zachovávat nějaké echt zvyklosti, pokoušej se o to, ale je to jen tvůj boj. Dnes již neděláme to, co lidi před 300 lety. a lidi, co žili před 300 lety nedělali to samé, jako lidi, co žili před 800 lety atd. Všechno se vyvíjí, všechno se mění, přicházejí nové věci, které dříve nebyly atd. Je pěkné si připomenout, co dřív bylo, jak lidi žily atd, ale sám bych tak žít nechtěl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 2.11.2009 08:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jé, až teď jsem si přečetl i ten závěr a odkaz na video. Tak to už je fakt moc. Jestli někdo toto video bere vážně, tak by se měl nechat léčit.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.11.2009 09:10 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Cestoval jsi někdy v jiných zemích než naší Evropě a Americe? Viděl jsi jak to tam vypadá? Opravdu silně doporučuji zajet se podívat do Arabské země a to je jedno jaké a pak do nějaké rozvojové země, pochopíš na vlastní oči v čem je náš problém, já ho nenapravím, ani ty ne, náprava už evidentně není a Evropa i Amerika už jen domele svých pár let z posledního...
    Max avatar 2.11.2009 11:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jediný, kdo tady vidí (a evidentně i má) nějaký problém jsi ty ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jan Šimek avatar 2.11.2009 21:03 Jan Šimek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Zapomeň na video. Seber se a udělej si výlet do Manchesteru, Londýna, Paříže nebo třeba Amsterdamu. To už jsou skoro arabské kolonie. Na univerzitách v Anglii neexistuje, aby tam nebyla mešita (nebo jak se těm muslimským modlitebnám říká?) a čtvrtinu studentů tvoří arabové, černoši a asiati. Stačí se na ulici rozhlédnout okolo sebe a dojde ti, že za pár let to tady nebude Evropa, ale Eurábie.
    kyknos avatar 2.11.2009 21:39 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nejen, že jsme si do takových měst udělal řadu výletů, ale v Pažíži jsem žil půl roku. Nějak pořád nechápu, co mám vidět odstrašujícího. Byl bych rád, kdyby v Praze bylo jednou tak dobře jako tam za západě.

    Ale možná to bude tím, že nejsem rasista.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jan Šimek avatar 2.11.2009 23:54 Jan Šimek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Mám vztek na lidi u nás, kteří podporují imigraci a přitom nemají ponětí o tom, jak to "funguje" v jiných zemích Evropy, kam už se přivandrovaly hordy z Afriky a Blízkého východu. Na druhou stranu na lidi jako jste vy nemám vztek, já vás jednoduše nechápu. Nemyslím to zle, prostě nedokážu pochopit jakým způsobem váš mozek interpretuje to, co vidí okolo sebe. Za zmínku stojí nepokoje v Paříži, vraždy v Holandsku, kastrace v Anglii, slavné karikatury v Dánsku, přistěhovalecké tábory na jihu Evropy, otcovská láska muslimů vůči jejich dcerám a další
    3.11.2009 00:02 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Za zmínku stojí nepokoje v Paříži

    Nepokoje vcetne horicich aut je soucast francouzske tradice :–), spis to ukazuje, jak se ti lide asimilovali do kulturniho prostredi.

    Ostatni veci (Holandsko a Anglie) je zalezitost nekolika extremistu.
    Jan Zahornadsky avatar 2.11.2009 08:01 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    God Delusion na ně na všechny, křesťany i muslimy ;-)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    kotyz avatar 5.11.2009 16:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    to vypada jako zajimava knizka, nevyslo to nahodou u nas v cestine?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kyknos avatar 5.11.2009 16:27 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    http://www.neoluxor.cz/knihy/popularne-naucna/veda/bozi-blud-d3t128262
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kotyz avatar 5.11.2009 17:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    pockat, nenapsal on taky "Sobecky gen"? to sem si chtel taky opatrit ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kyknos avatar 5.11.2009 20:07 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    napsal, a jeste spoustu dalsich knih :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kotyz avatar 5.11.2009 21:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    uz sem se informoval u googla a wikipedie. ale v eshopech sou povetsinou jenom dve-tri, ostatni sou momentalne vyprodany :-(
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kyknos avatar 5.11.2009 21:19 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    v tom neoluxoru jsou... take chystam koupit, muj sobecny gen ma uz snad deset let pujceny zena J. Koska :/
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Zelená potvora avatar 2.11.2009 08:02 Zelená potvora | skóre: 10 | blog: Stenata69 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A ja myslel, ze na abicku jsou inteligentni lidi... :(

    Tenhle zapisek mne bohuzel presvedcil o tom, ze opravdu v kazde skupine lidi se najde (cenzored)...
    http://www.kennel-apbt.com
    2.11.2009 08:25 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A teraz si predstav, ze si zena a precitaj si ten grc, co si vyprodukoval.
    2.11.2009 09:15 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Úžasné, a teď si představ že by tví rodiče použili antikoncepci, nebo se tvé mámě prostě nechtělo mít dítě... Je to jistě jejich svaté právo, že a dokonce je v tom podpoříme, ne, lidí už je beztak na světě dost...
    4.11.2009 08:47 Filip Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Antikoncepce je špatná, protože se kvůli ní nenarodí děti? Nenarozených dětí vždy bylo a bude nekonečno. Tím, že se v dobré míře začneme množit tak, jak budeme umět, jejich počet nezmenšíme. Neexistující člověk nemá žádné potřeby ani morální nároky, a to ani nárok existovat.
    4.11.2009 08:47 Filip Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    ...V dobré víře...
    2.11.2009 08:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    0. Nech se internovat v ústavu pro duševně choré

    Za koho se považuješ, že sis přivlastnil právo rozhodovat o tom, kolik kdo musí mít dětí? Jestli se někdo rozhodne, že děti nechce a že si klidně můžeme vymřít, tak je to jeho svaté právo a ty mu do toho nemáš co kecat. Jediné, co můžeš udělat, je vyprodukovat víc dětí, abys takového člověka zastoupil - pokud bys ovšem sehnal někoho, s kým bys je produkoval.
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 09:03 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Svaté právo nemít děti, to je ta naše demokracie, pokud je tohle možné, pak po nás zůstanou jen myšlenky, ideály a varování jiným ne těm našim generacím...
    2.11.2009 10:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    pokud je tohle možné, pak po nás zůstanou jen myšlenky, ideály a varování jiným ne těm našim generacím...
    No a? Koho to zajímá?

    Tohle je prostě evoluce v praxi. Přežijí a rozmnožují se jenom ti nejsilnější (a nejschopnější)* Když se někdo rozmnožovat nechce, tak fajn. Nevidím důvod, proč přenášet touhu nerozmnožovat se do dalších generací

    * ono to tak není, u lidí je to v praxi spíš naopak, nejschopnější jsou pod záminkou solidarity a sociálních jistot odíráni, aby méně schopní - nebo spíše více líní - nemuseli moc dělat. Aspoň v Evropě
    Quando omni flunkus moritati
    Nicky726 avatar 2.11.2009 16:42 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jestli ono to není spíš tak, že ta Darwinovská schopnost se měří vyprodukování přežití schopného potomstva spíš než vyprodukováním zelených papírků.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    2.11.2009 16:50 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Problém je, že nežijeme v Darwinovském světě. Dříve (rozuměj před WWII) měli lidé právě tolik dětí, kolik dokázali uživit. Když si nezodpovědní flákači nasekali hodně dětí, tak prostě část rodiny zemřela hladem, nebo aspoň žila v bídě. Bylo to tvrdé, ale spravedlivé a ekologické. Ovšem časy se změnily a pro určité lidi je plození dětí dokonce zdrojem obživy.
    2.11.2009 17:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ovšem časy se změnily a pro určité lidi je plození dětí dokonce zdrojem obživy.

    A to je realita nebo jen urban legend? Určitě jsou výnosy z příspěvků na ty děti vyšši než náklady na jejich "provoz"?

    2.11.2009 18:43 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pro normální lidi představují děti nemalou finanční zátěž. Ale pro určité skupiny obyvatelstva (často patřící k diskriminované menšině), jsou děti opravdu zdrojem obživy. Přídavky a všelijaké dávky dají dohromady pěknou sumičku, zatímco náklady na provoz jsou velmi nízké. Děti se o sebe postarají samy, trestně zodpovědné jsou až od 15 let.
    2.11.2009 08:54 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Já si nemyslím, že by samotné snižování počtu obyvatel vadilo jako takové. Vadí (možný) důsledek, a sice, že stoupá množství lidí, kteří jsou závislí na jiných. Je to ze tří hlavních důvodů: 1) déle se studuje; 2) rodí se méně dětí; 3) později se umírá (a odchod do důchodu se neposouvá).

    Bod jedna, vyšší délka studia, má oproti zbylým dvěma bodům relativně malý význam. Zejména kvůli tomu, že se dá celkem dobře řešit, ať už přímým zásahem (třeba státu), nebo nějakým nepřímým vlivem (třeba trhu).

    Zvyšovat porodnost lze jen velmi těžko. Pokud například zavedeš nějaké finanční stimuly (z pozice státu), je vysoká šance, že se chytnou nejvíce u lidí, kteří svým vysokým počtem dětí společnost naopak ještě více zatěžují (chroničtí flákači). Nemyslím si, že by cesta vedla přes "dáme vám tohle, když si pořídíte dítě". Ale jako volební heslo se to samozřejmě chytá...

    A nakonec, zatřetí, prodlužování průměrné délky života. Samozřejmě nebudeme ani uvažovat o umělém snižování délky života. To, co lze (a co se podle mě musí) posunout, je věk odchodu do důchodu. Průměrná délka života se prostě stále zvyšuje, ale hranice odchodu do důchodu stále zůstává téměř stejná. To je přeci nesmysl, ne? Logické by bylo věk pro odchod do důchodu zvýšit (pokud bychom vůbec chtěli zůstat u stávajícího systému). Jenže to, jako většina dobrých věcí, naráží u odborářů, které tradičně nezajímá zítřek. Je zajímá bohužel jen to, kolik stravenek dostanou dnes...

    Suma sumárum. Máme zde systém, ve kterém se snižuje počet lidí, kteří "vydělávají na jiné" (můžeme tomu klíďo píďo říkat solidarita): snižuje se porodnost, zvyšuje se průměrná délka života, zvyšuje se průměrná délka studia, nezvyšuje se věk pro odchod do důchodu. Dost blbá situace.

    Já si myslím (ani nevím, jestli to je můj původní nápad, možná jsem to někde viděl a ani jsem si to neuvědomil), že by mohlo vyjít, kdyby se o (starobní) důchody nestaral především "stát" (toto berte v hodně širokém slova smyslu), ale rodina. Rodiče mají děti, které po nějakou dobu musejí živit. Rodiče pak zestárnou a odejdou do důchodu. V tu chvíli naopak děti začnou nějakým způsobem živit rodiče. Kdo nemá děti, ten peníze, které by jinak na děti dal, může ušetřit na stáří. Kdo má více dětí, a tedy i vyšší náklady, bude mít i vyšší náhradu v podobě vyššího důchodu. Stát by mohl v plném rozsahu řešit jenom výjimečné situace (kdy například děti zemřou).

    Je kolem toho samozřejmě mnoho otázek, většinu ale považuju za detaily (jak by se peníze dostávaly od dětí k rodičům, jaký díl by platily děti a jaký stát atd.).

    Trápí mě spíš problematika ani ne tak ekonomická, jako spíš společenská: aby mezi dětmi a rodiči nebyl zbytečný boj o peníze. Ten nicméně samozřejmě může nastat i teď (v širším meřítku -- vměřítku generací), dokonce si myslím, že do deseti let nastane, ale to by nebylo tak osobní. V každém případě, otázku společenskou bych raději nechal na společnosti, ať si ji vyřeší sama.

    Jinak jsem ten zápisek moc nečetl, je to psáno dost nečtivým způsobem. Mimochodem, porodnost se nesnižuje jen od nějakého bodu ve 20. století, ale daleko déle. Jaká byla porodnost třeba před 150 lety? Moji pradědové byli například z osmi dětí, moji dědové z pěti, resp. ze dvou, moji rodiče jsou oba ze dvou...
    2.11.2009 09:07 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Samozřejmě naprosto nejhorším řešením je nějaký sociálně inženýrský projekt typu "tento kvartál máme malou porodnost, takže budeme jako stát lákat imigranty z Afriky".
    2.11.2009 10:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pokud například zavedeš nějaké finanční stimuly (z pozice státu), je vysoká šance, že se chytnou nejvíce u lidí, kteří svým vysokým počtem dětí společnost naopak ještě více zatěžují (chroničtí flákači).
    To má ještě jeden důsledek, protože stát ty peníze musí nejdřív někde vzít. A i když bere všem, tak lidem, kteří už děti mají, něco dává zpátky. Tudíž mladí, kteří se rozhodují, jestli finančně utáhnou dítě, nedostávají nic. "Pořiďte si dítě a možná něco dostanete" je motivace k ničemu.
    Já si myslím (ani nevím, jestli to je můj původní nápad, možná jsem to někde viděl a ani jsem si to neuvědomil), že by mohlo vyjít, kdyby se o (starobní) důchody nestaral především "stát" (toto berte v hodně širokém slova smyslu), ale rodina.
    To už jsem tu říkal taky a ani já to nemám ze své hlavy.
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 02:33 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jj taky jsem to kdysi razil a ještě mě nikdo nepřesvědčil, že by to bylo špatné. Byl by to takový samoregulující se mechanismus :-) Vychováš si spratka ... :-)
    robotics avatar 2.11.2009 08:58 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Kdyby mě nějaká ženská chtěla, tak se zvedne porodnost jak svi..ňa. Jenže mě žádná nechce. To je ten hlavní problém vymírání.
    vencour avatar 2.11.2009 10:37 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Neřikej "kdyby mne chtěla", řikej "aby to za něco stálo bejt ve dvou, aby to viděla" ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 09:15 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    1. mohl by jsi publikovat vzorec, podle ktereho populace klesne o polovinu kazdych 30 let pri stavajici porodnosti?
    2. vetsi vliv na nizkou porodnost ma socialni system a vetsi moznost seberealizace. Dokud platilo, ze za stare meli zodpovednost deti, tak si lidi poridili kupu deti, ted se postara stat. V Africe je tato poucka stale platna, na zapade ji vynalez duchodu zboural.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.11.2009 09:22 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Dokud platilo, ze za stare meli zodpovednost deti,

    A kdy to platilo? A jak to bylo kontrolováno?

    Teda, jestli tím "starat" myslíš "hodit starouše na vejminek"...

    Ale jinak viz můj komentář výše.
    2.11.2009 10:37 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nez prisel duchodovy system? To co s vami deti udelaly zaviselo predevsim na tom, jak byly vychovany. Co na tom nechapete?
    2.11.2009 10:17 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Asi jsem tu tímhle blogem šlápnul do vosího hnízda, koukám že nikdo nesouhlasí a ještě jsem tu něco jako psychicky narušená zrůda :) Tak doufám že nemám pravdu a že ve Francii bude ještě stále dost těch původních Francouzů i za 100 let, alespoň stejně jako jich tam je teď, ale bohužel to není pravda jeďte tam dokud to jde :)

    Do 30 let přijdeme při porodnosti 1.18 na rodinu o 20 - 25% populace, vzorec je relativně jednoduchý, jeho problém je však že nezahrnuje velké generační rozdíly a tedy velmi silné starší generace. Zatímco průměrná délka života je dnes 72 let, průměrné stáří naší populace je přes 40 let (a už jen poroste každým rokem jak bude méně a méně dětí), to je třeba zásadním způsobem zohlednit, očekává se že porodnost původních Čechů neporoste! Neříkám že Česko nebude mít dostatek lidí, ale jen málo z nich se bude moci považovat za původní kteří tu žili přes 1 000 let.

    2.11.2009 10:44 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    No trága. Byli tu Keltové, pak Germáni, teď tu jsou Češi. Zhruba před 200 lety nebyl nijak výrazný rozdíl mezi češtinou a polštinou. Možná před 300 lety většina obyvatel tohoto prostoru nepoužívala češtinu. Co je za přínos Čechů lidstvu, kultuře. Možná ještě v minulém století - legionáři, Masaryk. Ale teď. Co dělá Čecha Čechem? Pokud si vzpomínám, tak poslední rozšířená definice zněla "kdo neskáče, není Čech". Národ nevymírá počtem, ale tím, že mu chybí osobnosti, že není schopen produkovat osobnosti, že není schopen produkovat elity. Není to o počtu, nýbrž o kvalitě.
    2.11.2009 11:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Není to o počtu, nýbrž o kvalitě.
    Je to o obojím. Když tady budeš mít půl milionu "kvalitních" obyvatel, nacpou se ti sem ti průměrní odjinud.
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 11:21 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Co je za přínos Čechů lidstvu, kultuře. Možná ještě v minulém století - legionáři, Masaryk.

    Jaký mají legionáři a Masaryk přínos lidstvu (lidstvu obecně, nikoli jen lidu v Československu)?
    2.11.2009 11:33 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ty leginoáře stahuju, nechávám jen Masaryka, aby to bylo jednodušší. Nuže, jaký měl Masaryk přínos pro celé lidstvo?
    2.11.2009 11:50 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tím, že byl vzorem pro legionáře :)?

    Tím, že byl symbolem demokratického Československa, tím, že to byl nezkorumpovaný politik, který se držel zásady NEKRÁST, NELHAT, PRACOVAT a šel příkladem. Tím, že se prosazoval o rovnoprávnost žen. ...
    vencour avatar 2.11.2009 11:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Taky Masaryk neměl rád, jako více lidí, vazbu na staré Rakousko-Uhersko, což možná RČS posílilo, možná oslabilo. Viz třeba opomíjení neruských legionářů. Těžko rozhodnout.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 12:12 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nikdo neni dokonaly - a dokonalym neni ani Masaryk ani nikdo jiny. Na Masaryka si mohli stezovat Nemci, katolici, komunisti ... Nicmene to byl symbol a jako symbol se choval, a pokud je mi znamo, tak nikdo nezjistil, ze by se Masaryk nejak obohatil, nekoho okradl. A RCR byla cilem elit z Nemecka, Ruska - nikoliv naopak.
    vencour avatar 2.11.2009 12:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Já vim, že jo, že byl TGM vzorem. A stejně jako u Karla IV., tak u TGM je tragédií, že jejich následníci měli před sebou dost velké problémy a možná nebyli takových kvalit, jako ti jejich vzorové. Prostě že neustáli ti následníci to, co na ně padlo. Třeba kvůli pýše, neřešení či nevidění něčeho z našeho pohledu podstatného.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 14:44 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Báječné, a co mi teď odpovědět na mou otázku, nikoli na jinou otázku?

    Ale to je jedno.

    Jediné, na co ještě musím reagovat, je to zbožšťování první republiky (tímto reaguji i va Vencoura). Je to úplný nesmysl. Zatímco za komunismu byla první republika haněna, nyní se to obrátilo a první republika je "úpe nejlepčejčí".

    Nejvíc báchorek se vypráví na téma politické kultury za první republiky, která má být údajně vznešená a klidná. Každý, kdo o tom někdy něco četl (nebo lépe: kdo četl nějaký původní materiál, nebo ještě lépe: kdo to zažil) samozřejmě ví, že to jsou kecy, kecy a kecy.

    Je to jako se vším, na co je záměrně vrháno buď jen světlo, nebo jen tma. Třeba před rokem 1989 byl "oficiální" vztah k USA jednoznačně záporný a k SSSR jednoznačně kladný. Tak to lidi obrátili a bezmezně milovali USA a nenáviděli Rusko. Po r. 1989 se to ale začalo obracet, lidi poznávali, že USA nejsou takové, jaké si je vysnili, a tak začali inklinovat k původnímu oficiálnímu "názoru" -- tedy do dalšího extrému (existuje spousta lidí, kteří vidí dnešní Rusko jako nějaký ráj svobody či co -- a nejedná se o komunisty). Naopak bývalí komunisté si začínají libovat v USA, jak se tam podle nich hezky zadělává na socialismus...

    > Tím, že byl vzorem pro legionáře :)?

    O tom, že by TGM byl vzorem pro všechny legionáře, se dá lehko pochybovat, například s jedním z nejdůležitějších (a nejlepších) vojevůdců, s Radolou Gajdou, spolu se svou klikou dost nehezky vyjebal.

    Ne, já nemám důvod TGM hanět, ale brát si růžové brýle taky nemám zapotřebí.
    vencour avatar 2.11.2009 14:50 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Nebylo to růžový. Stavět se na tom dalo. Mj. ve "Hledání ztraceného času" se ona doba často nakousla.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 2.11.2009 15:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Je v naší historii něco světlejšího než první republika? To vidim jako důvod, proč se k tomu spousta lidí vrací. Když jsem psal o Žábách v mlíku, měl jsem tam nějaký odkazy na youtube, nějaký už nejsou aktuální ... jedno o legiích ještě dostupné je.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 15:41 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Je v naší historii něco světlejšího než první republika?

    Těžká otázka.

    Dle mého názoru je první republika tak světlá prostě proto, že několik národů dostalo možnost mít vlastní stát. Ať už na tom vydělali nebo ne. Chtěli ho, dostali ho. Určitá spokojenost je tedy přirozená.

    Na druhou stranu, spokojenost ve společnosti obecně nebyla. Hodně, daleko více, než si možná nyní přiznáme, lidem se první republika nelíbila. V tak různorodé společnosti to je přirozené: někdo se chtěl separovat, jiný se chtěl k někomu připojit, někdo chtěl směřovat na východ, jiný na západ, na hospodářství měl každý jiný pohled, na náboženství a církev taky. Taky se proti republice protestovalo a často se nadávalo... Všichni -- a asi ani drtivá většina -- rozhodně spokojeni nebyli.

    Jestli je to světlý bod nebo tmavý bod... Na to neumím a nechci odpovědět.
    2.11.2009 16:03 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    S takovými otázkami by nám mohl pomoci Randy_Sh. Třeba se toho ujme. ;-)
    2.11.2009 16:00 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Doporučuješ mi ty Žáby jako vhodný dárek třeba pod stromeček (pro mě)? :-)

    Já myslím, že jsem je viděl prodávat v Neoluxoru v oddělení české historie, kde jsem něco hledal, ale ani jsem si je neprohlédl...
    vencour avatar 2.11.2009 19:54 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Sám jsem koupil troje, jedny Žáby mam doma, druhý táta a třetí blízká osoba ... Vánoce roku 2008.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 2.11.2009 11:54 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    A to já zase neee ... bitva u Termopyl, Sparťani do posledního padli, v čem je jejich přínos? Stejně jako u Legionářů. Neustupovat a nevzdávat se. Pro dobro budoucích.

    A přínos Masaryka? Pomohl zbourat Rakousko Uhersko, konkurenta mocností Evropy.

    A teď vážnějš. Je mocnější meč než pero? Právo než síla? Idea a myšlenka než zatvrzelost a stálost, neměnnost?

    Dějiny jsou pořád stejné, vše se mění. Je lepší je nechat pracovat pro sebe.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 2.11.2009 10:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Já bych taky řek, že když bylo lidí málo, tak se děti hodily i jako pomocníci do vlastního hospodářství. Nevěděl jsi dne ani hodiny, kdy se něco nestane a doktor daleko, taková redundance výrobních sil a prostředků.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 09:21 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Asi tak - zrusit duchodovy system (obecne s vyjimkami lidi, kteri nemohli mit deti ani vlastni ani adoptovane). Stejne je to nesmysl co nemuze nikdy fungovat, protoze to nemuze nikdo zaplatit.

    Moznosti vsech by tim zustali stejne, ale a) zvysila by se kvalita vychovy deti, protoze by bylo zrejme, proc deti dobre a nesobecky vychovat b) zvysil by se pocet deti, kterych je tu ted malo, protoze by clovek byl nucen myslet na svou budoucnost c) bylo by veselo, protoze s dobre vychovanymi detmi je dobre. lidi by se nesoustredili jenom na praci a programovani a nebyli by tak na nervy.

    Moznost rozhodnout se pro sporeni si na duchod bez deti by byla samozrejma. Ale clovek by to musel vzit se vsim vsudy a nemel by naivni nadeji, ze ho deti ostatnich budou zivit.

    Cele je to o vetsi vlastni odpovednosti. Akorat ze to se v EU nenosi. Vsichni maji "jistoty", "prava" a vsichni se snazi predstirat, ze zivot neni velmi drsny.
    kyknos avatar 2.11.2009 20:08 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Vy už jste svou šanci měli. Hůř to dopadnout nemůže :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    3.11.2009 13:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A jak by to pak bylo nezodpovedne, nemoci mit vlastni deti!
    xxx avatar 2.11.2009 09:24 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nesouhlasim. Nevidim proste duvod proc by nas melo byt 10 milionu. Tak nas proste bude treba polovina. Ve svem blogu to nikde duvod neuvadite.
    Please rise for the Futurama theme song.
    2.11.2009 09:34 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Úbytek populace by sám o sobě nemusel být špatný. Dokonce by mohl být i prospěšný. Méně lidí znamená více prostoru, méně spotřebovaných zdrojů atd. Problém nastává v ekonomice, protože systémy (nejen důchodový, ale zdravotní) jsou nastaveny tak, že mladí živí staré. Další problém je bezpečnostní, protože populace mimo Evropu naopak roste a tlačí se k nám. Hloupost evropských vlád, které jim otevřely dveře, to jen korunuje.
    2.11.2009 10:24 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Kdyby jen důchodový nebo zdravotní :) Na mladé generaci je postaveno každé odvětví. Nebudou lidi, nebudo vlaky, autobusy, nebude totiž kdo by v nich seděl. Nebudou studenti, nebude komu předat co umíme, nebude koho zaměstnat. A můžeme pokračovat...

    Jak jsem se zmínil, byl jsem v Indii a Číně, jejich ekonomiky rostou jen proto že mají mladé! Nenajdete neobsazený autobus, nenajdete vlak kde je místo k sednutí, to je ta správná cesta, ne si hrát na svém písečku jen sám se sebou...

    2.11.2009 10:53 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    To přece není tak, že by nebyli lidé vůbec. Jen jich bude méně. Před 100 lety žily na Zemi necelé 2 miliardy. Kdyby to tak zůstalo, neměli bychom dnes spoustu problémů, které máme. Produkovali bychom jen třetinu emisí, odpadů atd. Pohoda. Nevidím nic pěkného na tom, tlačit se s ostatními v autobusech, frontách, na silnicích, sídlištích atd.

    2.11.2009 10:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jak jsem se zmínil, byl jsem v Indii a Číně, jejich ekonomiky rostou jen proto že mají mladé!
    Jsem zvědav, jestli máš nějaký způsob, jak tenhle blábol doložit.
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 11:09 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Zajeď tam, Indie je nádherná a levná, Čína je krásná, uvidíš ten rozdíl a pak to pochopíš, nejsem básník ani spisovatel, tenhle zápisek byl nad mou slohovou úroveň a přesto jsem ho napsal a vložil, není krásný, není čtivý, ale smysl má.

    Nemůžeme ekonomicky růst bez nových dětí, to je jen první předpoklad, další jsou vhodné politické a ekonomické prostředí, to druhé máme, to první ne.
    2.11.2009 11:33 Pavel Stěhule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pro koho je Indie levná? Určitě ne pro všechny Indy. Pro cizince ze západu možná. Co jsi viděl z Číny? Zdevastované průmyslová centra, vyschlé řeky, smog v Pekingu?
    2.11.2009 11:34 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A kde jsi v té Číně byl? V Pekingu a okolí, nebo i ve střední Číně?
    2.11.2009 12:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Zajeď tam, Indie je nádherná a levná, Čína je krásná
    OK, beru na vědomí, že to tam vypadá jinak než tady a proto se to zdá krásné. Kde v tom mám hledat doložení toho blábolu, že ekonomiky rostou, jenom protože mají mladé
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 12:51 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A od kolkych rokov deti v tej krasnej Cine makaju, aby neskapali od hladu? Myslis, ze co by vyrabali bez Europy a USA?
    2.11.2009 11:26 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Jak jsem se zmínil, byl jsem v Indii a Číně, jejich ekonomiky rostou jen proto že mají mladé! Nenajdete neobsazený autobus, nenajdete vlak kde je místo k sednutí, to je ta správná cesta, ne si hrát na svém písečku jen sám se sebou...

    Bláboly. Mrkni na to střízlivým okem. Co až těch mladých bude ubývat (a to bude; v Číně už ubývá)? No jistě. Bude hodně starých (to jsou dnes ti mladí) a ty o tom budeš moci napsat nějaký pěkný zápisek.
    Dalibor Smolík avatar 2.11.2009 12:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Úbytek populace je průšvih a znamená zastavení vývoje, včetně technického. I současná ekonomická krize je částečně způsobena tím, že již není pro koho provádět vývoj (nová mladá generace je málo početná, tudíž se nevyplácí pro ni vyvíjet nové mobily) .. to je jen zjednodušený příklad. Nechce se mi se rozpisovat na 5 stránek :-)
    Ve 14. století morové rány způsobily návrat společnosti o několik století nazpátek.
    Na druhou stranu technický vývoj umožní život většímu počtu lidí na planetě. Vysoké výnosy plodin, efektivní chov dobytka, využití mořských řas, efektivní odsolování mořské vody a péče o životní prostředí vůbec atd. - teoreticky by mohlo žít na Zemi dvojnásobek lidí a nemuseli by hladovět. Stačí se podívat na nadprodukci potravin ve vyspělých zemích .. Ale samozřejmě to je všechno jen teorie..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    vencour avatar 2.11.2009 12:34 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Jj. Mně přijde, že vidim možnost myslet společensky nebo ekonomicky, v rámci nějaké firmy nebo v rámci celku, planety.

    Nápad: když je krize, je menší spotřeba, co onen rozdíl mezi stavem konjunktury a stavem krize, co ho dodávat pryč, tam, odkud pocházejí přistěhovalci? Je-li cílem oněch přistěhovalců důstojný život?

    Hrával jsem kdysi Call to power II, líbilo se mi, když jsem "asimiloval" většinu planety a měl celé území na úrovni té krajiny, kde jsem začínal. Tak jako kdysi Češi podporovali Slováky. Tak nějak bych si představoval řešení, budoucnost.

    Ještě drobnost: k čemu že je OSN? Má dělat soudce rozhádaným stranám nebo řešit společné problémy? Viz třeba Hotel Rwanda, ono toho ve světě nefunguje víc.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.11.2009 12:47 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Podle mě je současná krize způsobena především přesunem pracovních míst do Asie. Plus nabobtnalý sociální stát, který dnes projídá to, na co si zítra půjčíme. To je jádro problému. Když se vlády pokusily tento stav hloupě řešit (hypotéky pro všechny, internetová a nemovitostní bublina), tak nastala současná recese.
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 11:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Když jsem chodil do školy, mluvilo se o tzv. postindustriální společnosti. Stále jsem nechápal, o čem je řeč. Dnes jsem to pochopil. V Evropě ani v Americe se nic nevyrábí, projížděl jsem nedávno pustou krajinou bývalé průmyslové oblasti v Ontariu, stejný pohled je na objekt kladenské Poldovky, v německém Porůří je dnes spousta zeleně, v rybnících zlaté rybičky, místo fabrik malé domky.
    Všechno je takové klidné, idylické .. až na to, co bude dál. :-(. Budeme závislí na dodávkách z Asie, navíc - čím se vlastně lidé ve vyspělých zemích budou živit? A hlavně jak dobře žít? Jak je vidět, živit se finančními machinacemi není to pravé ořechové. Dřív tu byly ocelárny, textilky, porcelánky, sklárny. Teď není nic - jen fitcentra, erotické salony, herny a kasína. Není to dobrý pocit při myšlenkách na budoucnost naší oblasti.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.11.2009 11:59 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Přesně tohle mě také trápí. Po nějaký čas se to dá flikovat všelijak - vytvořit místa ve státní správě, vytvořit zbytečná místa ve firmách (manažeři pro ISO, rovné podmínky, EU předpisy atd.). Teď se hodně mluví o "green jobs" pro výrobu čisté energie. Ale to jsou jen iluze a jednoho dne se to tady sesype.
    3.11.2009 14:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    ...a pak Číňani skoupí to, co jim ještě nepatří.
    Quando omni flunkus moritati
    Dalibor Smolík avatar 4.11.2009 08:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Hm, již Sibyla prorokovala, že žluté plemeno zaplaví svět. Ale asi si nepředstavovala, že to nebude zbraněmi nebo invazí, ale normálním kšeftem. :-) Ale já proti nim v podstatě nic nemám. Pokud pracují, obchodují a odvádějí daně, svět se mění a ten příští bude holt patřit tak trochu jim. Otázkou je, čím se budeme živit my ostatní.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    houska avatar 4.11.2009 13:38 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Otázkou je, čím se budeme živit my ostatní.
    tim samym co ted oni

    2.11.2009 09:34 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    kdo bude platit duchody?
    xxx avatar 2.11.2009 10:20 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tím se blog nezabýval. Nicmně děti jsou vlastně investice do budoucna. Počítáme s tím, že nás budou živit. Tedy prostředky, které by jsme normálně věnovali na jejich výchovu neprohýříme, ale ušetříme na důchod.
    Please rise for the Futurama theme song.
    2.11.2009 10:46 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Opravdu si myslite, ze je vychova deti tak draha? Vubec neni, pokud neni rodic blbec, co koupi diteti kazdou kravinu (predevsim protoze, aby, kdyz zrovna neni ve skolce, neotravovalo). Pokud byste to, co usetrite za deti dal na duchod, tak se opravdu moc dobre mit nebudete, protoze penize budou mit mensi hodnotu a protoze tech penez usetrenych na detech bude hrstka. Zvlast kdyz se delka stari zvysuje.

    Ano, blog se primarne nezabyval duvodem, proc mit dost deti. Ale me to neprijde jako az tak zaludne tajemstvi. Prijde mi to celkem logicke.
    2.11.2009 10:48 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    dalsi a zasadnejsi vec je, ze ve vetsine pripadu clovek neni schopen celozivotne zodpovedne setrit na duchod. kdyby to tak bylo, tak tu nemame provident a podobne spolecnosti, od kterych si lide obvykle pujcuji na veci typu LCD televize, dovolena apod.
    2.11.2009 11:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To je taky chybná logika. Provident a podobné společnosti by tu nebyly v případě, že by si lidi byli schopni spočítat, na co si vydělají a na co už ne
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 2.11.2009 11:45 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nemám tušení jak je výchova dětí drahá. Nicméně si myslím, že je náročná zejména časově. Jinak těžko s váma diskutovat, když si jako šetření představíte pouze cpaní peněz pod polštář. Kdyžý pak jako další argument přihodíte, že by to někteří hned utratili za LCD televize, tak už na to opravdu nemám co říct. Snad jen, že takoví, co nejsou schopni si spočítat na co mají, nemají ani na to děti vychovávat.
    Please rise for the Futurama theme song.
    2.11.2009 10:24 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    prubezne financovany system duchodoveho pojisteni je samozrejme nesmysl a jsme jednou z poslednich zemi, kde funguje. Tohle je problem- neschopnost politiku provest tuto naprosto nebytnou reformu, a ne klesajici porodnost.
    2.11.2009 10:26 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To je krásné že myslíme hlavně na důchody a jak se nám bude žít :))))))
    2.11.2009 09:24 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Všichni co čteme tento server snad umíme počítat, když mají dva lidé právě dvě děti zachovají svůj rod
    Ak sa ale nemýlim, to platí len v prípade, že rodičia hneď po narodení detí zomrú... ak nie je doba života rodičov konštantná, ale sa každú generáciu mierne predlžuje, populácia narastá aj pri pôrodnosti menej než 2 deti na pár.
    2.11.2009 10:03 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jenže ne při tak malé dlouhodobé porodnosti (20 a více let), krátkodobě ano a může se to tak jevit. Nevidím v tom bohužel pozitivní směr, porodnost u nás zachraňují emigranti...
    hikikomori82 avatar 2.11.2009 10:13 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A ty mas vlastne kolko deti?
    2.11.2009 10:19 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Dobrá otázka, patřím k vymrajícímu národu, tak zkus hádat :)
    vencour avatar 2.11.2009 10:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Buď 0, pokud se těší na vymření, nebo 10, pokud proti tomu něco dělá ... ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Salamek avatar 2.11.2009 10:20 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    V zenach problem neni, zeny chteji mit deti,jejich prava jsou stejna jako nase a nijak to neomezuje /nemeni sanci na dite. Problem je prosty, pro mlade pary je v dnesni dobe absolutne nevyhodne porizovat si dite ,kdyz nemate paradni praci a dum nema cenu si dite porizovat...mlady par proste neni schopen uzivit dite bez toho aby zacaly chudnout . V dnesni dobe je dite pro vetsinu paru brzda ,nemohou si ho dovolit i kdyby chteli, doba komunismu kde se rodilo v 18 letech a kolik deti clovek ma bylo fuk je davno pryc ... Dite v dnesi dobe vetsinou chteji starsi pary(maji na to jiz prostredky) ale problem je v tom ze ... no mezi matkou 18 letou a 40 letou ...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    vencour avatar 2.11.2009 10:44 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Já doufam, že třicátníci vychovají děti lépe než osmnáctiletí. Lepší by bylo hodnotit, kdo kolik má dětí a kolik se jich dožije funkčního reprodukčního věku.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 00:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Já doufam, že třicátníci vychovají děti lépe než osmnáctiletí
    To nemusí být úplně pravda, ti starší mají tendence k "opičí" lásce, někteří jsou až příliš opatrní. A co se týká zdravotního stavu rodičů, je v tom velký rozdíl. A u vyššího věku je i vyšší riziko, že rodiče odejdou (nebo alespoň onemocní) dřív, než se dítě postaví na vlastní nohy. Příroda zařídila, že nejlepší věk pro první porod je kolem dvacítky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.11.2009 00:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To je právě problém dnešních vyspělých zemí: zatímco věk biologické dospělosti klesá, věk sociální dospělosti stále roste.
    2.11.2009 10:56 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Dite v dnesi dobe vetsinou chteji starsi pary(maji na to jiz prostredky)
    Nemyslim, ze je to temi prostredky. Je spousta mladych lidi, kteri maji prostredky a dite nechteji, protoze "se na to jeste neciti". A je plno lidi, kteri vylezou ze skoly a dite maji, protoze dite mit chteji i kdyz nemaji vlastni barak a 2 auta.

    Myslim, ze si proste starsi lide uvedomi, ze jim ujizdi vlak a ze pokud na tom nezuacnou pracovat, tak uz se to nemusi nikdy podarit. A ze se to casto nedari. Takovych lidi se pak zpetne zeptejte, jestli by menili za barak a 2 auta.
    2.11.2009 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    V dnesni dobe je dite pro vetsinu paru brzda ,nemohou si ho dovolit i kdyby chteli
    To je blábol. Jenom málokdo je v takových podmínkách, že by děti neuživil. Akorát by to znamenalo víc starostí než koupit si místo dítěte psa.

    Quando omni flunkus moritati
    Dalibor Smolík avatar 2.11.2009 11:31 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Blábol je to jen částečně. Celá společnost je stavěná na modelu rodiny rodiče + 1 dítě, max. 2 děti. Na dvě děti jsou stavěné různé výhody (a slevy), jako rodinný výlet do kina, do normálního auta se vejdou dvě dětské autosedačky. Můj synovec má tři malé děti a říká, že je to peklo. Nikam je v pěti nevezmou, auto si musel pořídit větší, aby mohl vzít celou rodinu s sebou. atd ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.11.2009 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jak tohle potvrzuje, že lidi si nemohou dovolit dovolit dítě, i kdyby chtěli? Kdyby tam bylo víc dětí, tvůj příspěvek do toho sedí. Tady se ale mluví jenom o jednom.
    Quando omni flunkus moritati
    OndraZX avatar 2.11.2009 10:42 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Kazda civilizace (a nebylo jich malo), ktera v historii teto planety stoji za zminku dosahla sveho vrcholu a ve velmi kratkem obdobi zanikla - je to prirozeny vyvoj a nevidim duvod, proc by s nasi civilizaci to melo byt jinak - proste zdegenerujeme a vymrem.

    Timto zpusobem zanikli stari Sumerove, Egypt, Recko Rimska civilizace, Aztekove a v soucasne vymirame my. A to docela rychle, cetl jsem clanek s prognozou, ze pri soucasne porodnosti nas v roce cca 2130 bude jen par desitek tisic Cechu - a to je z historickeho casu velmi kratka doba.

    Ale neni treba se obavat - rozvinou se jine civilizace - v soucasne dobe to vidim na Asii

    PS: podivejte se na oblast dnesniho Iraku - v dobe kdy jsme tady lezli po stromech oni staveli knihovny - a kde jsme dneska my a kde oni.
    2.11.2009 10:50 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    V biologii se stategie rozmnožování rozděluje do dvou typů: r-strategie a K-strategie, podle koeficientů logistické funkce dP/dt=r*P*(1-P/K), kde P je populace, r růst populace a K kapacita prostředí. Zatímco r-strategie spočíva ve velkém množství potomků, krátké době života a velké úmrtnosti, K-strategie má jen málo potomků, ale malou úmrtnost a dlouhou dobu života (více viz Životní strategie na Wikipedii).

    Moderní společnost se stále více posunuje k čisté K-strategii, jak klesá úmrtnost a roste průměrná doba života, tak klesá porodnost. Zdá se, že r a K jsou vzájemně provázené, ale poměrně složitým způsobem, navíc se ukazuje, že pokusy regulovat tento poměr vnějšímy zásahy mají vedlejší účinky, které mohou být v konečném důsledku horší, než to, co měly odstraňit (viz např. důsledky politiky jednoho dítěte v Číně). Na druhou stranu, přirozené autoregulační tendence, např. zhroucení důchodového systému a následný nucený příklon k více r-strategii, by byly nejspíš stejně drsné jako některé výše zmíněné šílené plány sociálních inženýrů. V každém případě budoucnost v tomto ohledu nevypadá moc růžově ...

    Mimochodem, ona logistická funkce, respektive její diskrétní obdoba (kde P, resp. x (což je P/K) je celé a rovnice není diferenciální, ale diferenční), se pro určitá r chová zcela chaoticky, viz Bifurcation diagram a Chaos and the logistic map. A počet lidí je v každém případě diskrétní hodnota.
    finc avatar 2.11.2009 10:56 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jsou temata, o kterych lide nechteji premyslet. Jsou temata, o kterych se lide stydi bavit. Jsou temata, o kterych kdyz zacnes mluvit, budes celit narceni z extremismu a debilismu.

    Pravda je proste takova, ze mezi lidskymi rasami je tak velky rozdil (nejde samozrejme jen i vizualni faktor), ze jakakoli multi-xxxx nas dovede do sracek.

    Na tom je to cele postavene. Rasa a inteligence je proste v dost velke prime umere, at se to nekomu libi nebo ne. Rasa a socialni usporadani je proste v dost velke prime umere, at se to nekomu libi nebo ne.

    I kdyz jsem knih a publikaci na toto tema precetl vcelku dost, presto budu jiste za tento fakt oznacen za extremistu a debila. Holt, je to proste to tema :)

    Stejne jako kdyz toreador vytahne svuj cerveny satek.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    2.11.2009 18:24 Filip Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    I kdyz jsem knih a publikaci na toto tema precetl vcelku dost, presto budu jiste za tento fakt oznacen za extremistu a debila.

    Vůbec ne, pokud to budete schopen aspoň nějak rozumně podložit. Bohužel, a vcelku nepřekvapivě, jste se o to ani nepokusil.
    hikikomori82 avatar 2.11.2009 11:17 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tusim to bol Dzingischan kto povedal nieco v zmysle "Nic netrva navzdy, iba zmena je vecna" - odporucam video Izrael napriec historiou Mal by si sa s tym zmierit a najblizsich 30 rokov sa ti bude zit lepsie.
    2.11.2009 11:43 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Já bych ten citát typoval spíš na Hérakleita.
    2.11.2009 12:27 fx-295
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    souhlasím zcela. náprava je snadná:

    1) sebrat občanství ženám, důchodcům, vězňům a úředníkům

    2) stanovit právo muže znásilnit každou, kterou si zamane

    3) třetí svět vybombardovat, samozřejmě humanitárně, je to vlastně pro jejich dobro

    4) konečně donutit CIA vypustit extrémě nakažlivý virus, co působí jen na nebělochy

    5) každý stát by se svým sousedem měl válčit alespoň jednou za dekádu, tím by znikl důvod mít víc dětí a velké státy by byly regulovány víc, protože mají víc sousedů

    6) autora tohoto komentáře a blogu nahoře dát na léčení
    vencour avatar 2.11.2009 12:36 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Ad 6) jak dát autory do léčení? Mazat na frontu a ukažte se, jak zvládáte evoluci ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Petr Bravenec avatar 2.11.2009 12:34 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    houska avatar 2.11.2009 13:36 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    pekne
    JiK avatar 2.11.2009 15:22 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    to sedi jak prdel na hrnec!
    3.11.2009 00:06 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Díky. Velice dobře napsáno.
    belisarivs avatar 2.11.2009 16:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Taky s touhle demagogii o vymirani nesouhlasim.

    Jak vis, ze pro CR neni optimalni treba populace 2 milionu lidi?

    A duchodovou reformu bych udelal ve stylu (nastrel):

    Vymeri se duchod +- jak dnes a vysledek se vynasobi koeficientem ktery se stanovi podle poctu deti.

    Mas s manzelkou 2 deti s maturitou, ktere pracuji? Koeficient bude 1. Mas vice negramotnych deti na davkach pripadne zadne dite? Koeficient bude 0 (nebo alespon podstatne nizsi).

    Mas vice nez 2 deti s maturitou, pripadne maji vyssi vzdelani ... bude koeficient vetsi nez 1. Cili, je potreba motivovat. Ne rozkazovat.

    Dalsi z nutnosti bude patrne setreni si na duchod.
    IRC is just multiplayer notepad.
    JiK avatar 2.11.2009 16:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Usmevne. A na kolik v tom systemu budes zpoplatnovat expresni doktorat ze z Plzne? :-)

    Proc ta posedlost tituly? Proc to tve hnusne pohrdani (a financni znevyhodneni) rodicu lidicek, co maji treba ucnak a jsou sikovni & pracoviti remeslnici, instalateri, kovari, nebo prodavaci? Automechanik vydela (a na dani odvede) vic nez 2 blabolivi docenti socialni ekologie. Nemyslis si, ze poctivy pracat jest spolecnosti prinosnejsi nez urednik s inzenyrem na ekononomickospravni fakulte nejake venkovske university, ktery byl do 30 ziven z dani, nebo absolvent ci dokonce docent hudebni vedy, gender studia ci socialni ekologie? Ze inflace titulu, kdy se podle kvoty rozdava Bc na konci devitiletky, je cesta do pekel, nikoli ke "vzdelanostni spolecnosti"? Co kdyz bude ditko podnikatel, treba novy Bata ci Steve Jobs, ktery da praci tisicum lidi?

    Jak zmeris prinos doktora fyziky, treba dela na jaderne fuzi, na 99% bude jeho prace k hovnu, ale mozna pomuze vyresit klicove otazky lidstva jako druhu...

    Proc to zhodnoceni nemit podle toho, kolik tve deti odvedli (a dostali) na danich?

    Anebo, proc komplikovat, a proc z toho nevynechat stat a jeho nenasytne paraziticke uredniky, a mit duchod podle toho na jaky ti tve deti vydelaji a jak jsi je vychoval??
    belisarivs avatar 2.11.2009 17:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Chapu. Proste existuji lidi, pro ktere je problem pochopit vyznam slova "nastrel". Patrne jsem to mel kvuli tobe psat v kazde vete s podrobnym vysvetlenim.

    Do detailu jsem nechtel zachazet kvuli prehlednosti.

    Rika se, ze rypani se v detailech za soucasneho nepochopeni myslenky prozrazuje nizsi intelekt. Delej si jak chces a odpovidej si jak chces. Pointa lezi jinde. Chtel jsem multikulti neutralnimi pravidly odfiltrovat velke davky za pocetnou rodinu, ktera je nadelana pouze kvuli davkam.

    Vzdelanejsi clovek z vyssi pravdepodobnosti odvede statu vice penez nez naopak. Predpolkadam, ze teorie o sledovani kolik kdo vydelava a odvadi statu by fungovala maximalne u velkeho bratra. Proto jsem uvedl jenom obecne neosobni veci jako vzdelani a jestli clovek pracuje.

    Inflace titulu je problem skol. To sem neplet. Jestli stat plati skoly podle poctu absolventu je ted vedlejsi. Nikdo nerika, ze tomu takto musi byt porad.

    Pokud bude ditko prachate, tak se jeho rodice (pokud jej dobre vychoval) nizsi duchod nedotkne. A pokud diteti nedopral rozumne vzdelani, bylo by fer aby se ho dotknul. A opravdu nehodlam delat vyslechy jestli dite chtelo na ucnak samu, nebo ho chtel mit rodic co nejdrive z krku ale stydel se za to, ze by melo jenom zakladku.

    Studium Gender Studies a podobnych nesmyslu se zase odrazi na financni situaci ditka coz bude pro rodice dostatecne motivujici na to, aby mu takovy nesmysl rozmluvil.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 21:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Proste existuji lidi, pro ktere je problem pochopit vyznam slova "nastrel".
    Problém je prostě v tom, že ten tvůj nástřel letěl hodně šejdrem a nakonec zasáhl do vlastní řady. V takovém případě ti vysvětlování v každé větě nepomůže.
    Vzdelanejsi clovek z vyssi pravdepodobnosti odvede statu vice penez nez naopak.
    Pravděpodobnost je hezká věc, ale člověk, jehož děti celý život makají "jenom" s učňákem, se jí moc nenají.
    Predpolkadam, ze teorie o sledovani kolik kdo vydelava a odvadi statu by fungovala maximalne u velkeho bratra.
    Říká ti něco termín finanční úřad?
    Studium Gender Studies a podobnych nesmyslu se zase odrazi na financni situaci ditka coz bude pro rodice dostatecne motivujici na to, aby mu takovy nesmysl rozmluvil.
    Absolventi těchto oborů se naopak dost rychle přisají na státní rozpočet. To je v podstatě jistý příjem do konce života.

    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:33 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Proste existuji lidi, pro ktere je problem pochopit vyznam slova "nastrel".
    Problém je prostě v tom, že ten tvůj nástřel letěl hodně šejdrem a nakonec zasáhl do vlastní řady. V takovém případě ti vysvětlování v každé větě nepomůže.
    Ano. I s tim jsem pocital. Mne slo o ten princip za na zaklade toho, jestli si dany clovek za sebe vychoval "nahradu", by se mu pridelil duchod. Ciste motivacni zalezitost. To, jaky by byl nakonec pouzit mechanismus, je nepodstatne. Mne slo o princip.
    Vzdelanejsi clovek z vyssi pravdepodobnosti odvede statu vice penez nez naopak.
    Pravděpodobnost je hezká věc, ale člověk, jehož děti celý život makají "jenom" s učňákem, se jí moc nenají.
    Mel jim doprat lepsi vzdelani. Mam dva sourozence a vsichni mame vysku. A nebyli jsme kdo vi jak bohati. Spise naopak. Ono to jde. Kdo chce, hleda zpusob. Kdo nechce, hleda duvod.
    Predpokladam, ze teorie o sledovani kolik kdo vydelava a odvadi statu by fungovala maximalne u velkeho bratra.
    Říká ti něco termín finanční úřad?
    Ano. Rika. Nepopiram, ze nemam prehled o tom, co vsechno se tam vyhodnocuje. Nemuzu vedet vsechno. Ale presto to nema vzhledem k moji idei nejakou navaznost.

    Mne slo o to, aby byli rodice motivovani k poskytnuti lepsiho vzdelani vlastnim detem. Prilis komplikovana metodika je jenom zivna pudo pro pravniky a cernotu.
    Studium Gender Studies a podobnych nesmyslu se zase odrazi na financni situaci ditka coz bude pro rodice dostatecne motivujici na to, aby mu takovy nesmysl rozmluvil.
    Absolventi těchto oborů se naopak dost rychle přisají na státní rozpočet. To je v podstatě jistý příjem do konce života.
    Coz je ale zase problem jinde. A ma byt resen tam, kde to prisavani nastava.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Mel jim doprat lepsi vzdelani.
    Ježkový voči proč??? Na co člověk, který se bude celý život rejpat v autech, potřebuje vysokou školu? Nebo snad nutně potřebujeme, aby zametač chodníků měl maturitu a automechanik alespoň dva doktoráty?

    Poměřovat užitečnost společnosti dosaženým vzděláním je kardinální pitomost. Ale bohužel je to v naší společnosti rozšířený nešvar, rodiče nutí děti studovat, "musíš mít vysokou školu, jinak nebudeš nic," bez ohledu na to, k čemu má to dítě vlohy. Když má někdo předpoklady pro nějakou manuální práci, nevidím jediný důvod, proč ho (nebo jeho rodiče) postihovat za to, že nepromarnil státní peníze a nedělal zbytečně šest let školu.
    Nepopiram, ze nemam prehled o tom, co vsechno se tam vyhodnocuje. Nemuzu vedet vsechno. Ale presto to nema vzhledem k moji idei nejakou navaznost.
    Má. Na to, aby bylo možné zjistit, kolik jsi odvedl na daních, není již teď potřeba nic zavádět. Stát potřebný údaje má. (Pokud ty sám nepodáváš daňový přiznání, dělá to za tebe zaměstnavatel.)
    Mne slo o to, aby byli rodice motivovani k poskytnuti lepsiho vzdelani vlastnim detem.
    A mě šlo o to, aby se lepší vzdělání nepoměřovalo vysokostí školy a dosaženými tituly. Jestliže člověk bez vzdělání odvede měsíčně na daních sto litrů a dá práci lidem, kteří následně odvedou další daně, je pro společnost užitečnější, než podprůměrný absolvent vysoké školy.
    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 3.11.2009 09:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Mel jim doprat lepsi vzdelani.
    Ježkový voči proč??? Na co člověk, který se bude celý život rejpat v autech, potřebuje vysokou školu? Nebo snad nutně potřebujeme, aby zametač chodníků měl maturitu a automechanik alespoň dva doktoráty?
    Nepotrebuje. Rikam snad nekde ze ano?

    Zametac chodniku neni nikterak prestizni a dobre placena prace. Clovek s poradnou vyskou ji delat nebude. Nebude-li ji mit, tak proste rodic nedostane tak velky duchod protoze za sebe nevychoval nahradu, ktera by hradila jeho duchod.
    Když má někdo předpoklady pro nějakou manuální práci, nevidím jediný důvod, proč ho (nebo jeho rodiče) postihovat za to, že nepromarnil státní peníze a nedělal zbytečně šest let školu.
    Kdyz bude rozumne reseno skolstvi, nevidim v tomhle problem. Vysku nemusi udelat kazdy i kdo na ni nema. A pokud ji nekdo zvladne, bude mit kvalifikaci na dobre placene zamestnani.
    Nepopiram, ze nemam prehled o tom, co vsechno se tam vyhodnocuje. Nemuzu vedet vsechno. Ale presto to nema vzhledem k moji idei nejakou navaznost.
    Má. Na to, aby bylo možné zjistit, kolik jsi odvedl na daních, není již teď potřeba nic zavádět. Stát potřebný údaje má. (Pokud ty sám nepodáváš daňový přiznání, dělá to za tebe zaměstnavatel.)
    Budiz. Tak by se pouzil jiny zpusob vymery duchodu. Ale porad je to nepodstatne. Proste je vymeren duchod tak nebo onak. To neni stezejni. Jak rikam, jadro je v tom, ze rodic musi vychovat nekoho, kdo jej zastoupi. Pokud nevychova, nech se pripravi na nizsi duchod a at si treba spori.
    Mne slo o to, aby byli rodice motivovani k poskytnuti lepsiho vzdelani vlastnim detem.
    A mě šlo o to, aby se lepší vzdělání nepoměřovalo vysokostí školy a dosaženými tituly. Jestliže člověk bez vzdělání odvede měsíčně na daních sto litrů a dá práci lidem, kteří následně odvedou další daně, je pro společnost užitečnější, než podprůměrný absolvent vysoké školy.
    Zajiste. Ovsem toto neni pravidlem. Obvykle to byva naopak. Vychazel jsem s mou ideou z neznalosti fungovani financaku. Coz je moje chyba.

    Paklize se muze pouzit pro vymeru duchodu jina metrika, nemusime toto uz resit.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.11.2009 10:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Zametac chodniku neni nikterak prestizni a dobre placena prace.
    To jistě ne. Ale co ten automechanik, který je dost šikovný a užitečnější, než kdyby vychodil ekonomku a tu dílnu manažeroval? Já vím, dělá rukama, není to prestižní práce. To není ani pekař ani traktorista a přesto by ses bez nich neobešel, i když jsi vysokoškolák.
    Kdyz bude rozumne reseno skolstvi, nevidim v tomhle problem. Vysku nemusi udelat kazdy i kdo na ni nema.
    Což by nicméně podle schématu důchod podle vzdělání vedlo na to, že jeho rodiče budou mít nižší důchod...
    Quando omni flunkus moritati
    houska avatar 3.11.2009 09:10 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    pripadne maji vyssi vzdelani ... bude koeficient vetsi nez 1.
    ... nevim proc ale vzpomnel jsem si na nezamestnaneho JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryka Laholu
    2.11.2009 16:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Divis se? Ja se divim spis opaku, ze mnoho paru, pres svou ekonomickou situaci, si ridi dite uz v dobe, kdy jeste nemaji zajistene zakladni existencni pozadavky, jako treba bydleni. Proste ekonomicky zodpovedni lide si prece nejdriv splati sve stavajici dluhy (napr. hypoteku), nez si poridi dalsi zdroj znacnych nakladu (dite). A poridit si vlastni bydleni (vcetne splaceni pripadnych dluhu) je zalezitost pro lidi s prumernym prijmem tak na deset let. Takze pokud lide v 25 letech vyjdou ze skoly (dnes ma skoro kazdy vysokou), tak nejdriv v 35 letech maji sanci zalozit si rodinu. A pokud bude zavedeno skolne, tak k tomu pribyde jeste tak minimalne 5 let splaceni dluhu za studia.

    Kazdopadne, pro mnoho paru je touha po diteti prilis silna, a tak si poridi dite 'na dluh'.
    belisarivs avatar 2.11.2009 18:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Cekat az se zplati hypoteka na 10 a vice let je opravdu genialni zpusob jak nemit deti vubec.

    Neni moc dobry napad (specialne pro zenu) mit deti v 35 letech, tim spis kdyz chce mit deti vic (myslim, ze optimalni rozestup je 3 roky). Cili 3 deti to mame posledni dite ve 41 letech. No nevim. Rekl bych, ze je to docela kravina.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 20:24 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Z toho vyplívá že lidé co moc matematicky přemýšlí děti mít už nebudou, hypotéky se neberou na 10 ale na 30 let :)
    2.11.2009 21:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Rekl bych, ze je to docela kravina.
    První dítě v 35 letech? Výraz "docela kravina" je k tomu poměrně podhodnocený. Doktoři tvrdí, že správný věk ženy pro první dítě je dvacet let (a AFAIK je to proto, že je politicky neprůchodné říkat, že správný věk je v patnácti) Pětatřicet let (u ženy) je krásný nášlap na dítě se vrozenými vadami a jakékoliv těhotenství po čtyřicítce se automaticky považuje za rizikové (tzn. okamžitý odchod na mateřskou atd.)

    Ale jinak je ten příspěvek, na který reaguješ, krásným dokladem k tomu dokumentu odkazovaném výše - #84
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 23:32 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Coz tedy pekne ukazuje, kam vede ekonomicky zodpovedne jednani v soucasne spolecnosti.
    2.11.2009 23:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ne, to jenom ukazuje, jaké nesmysly někdo může považovat za ekonomicky zodpovědné jednání.

    Jednak - jak už bylo upozorněno v příspěvku výše, hypotéky se uzavírají taky na dobu delší než 10 let. Nahoře je 30 let, ale i kdyby to bylo jenom dvacet, tak je dost pravděpodobné, že mladá paní manželka už bude neplodná.

    Za druhé - co je špatného na tom platit hypotéku a pořídit si dítě? Člověk, který umí jenom trochu myslet hlavou, si snadno spočítá, kolik mu po splátce hypotéky zbývá. Bydlet má kde. OK, může se něco pos..., nebude na splátky, ale to se může stát, i když člověk s dítětem počká. A v takovém případě co? Začít odznova, dítě si pořídit v šedesáti a vychovávat ho v domově důchodců?

    Za třetí - když někdo řekne, že nemá na to, aby si pořídil dítě, tak se nechce vzdát svého pohodlí a je to buď lhář, nebo člověk, který podlehl sebeklamu. Vzhledem k našemu sociálnímu státu mají na to, aby si pořídili dítě, všichni*. Nemusí to být snadné, s malými příjmy to povede na nějaké změny v životním stylu (sbohem, dovolená u móře), ale vždycky to nějak jde.

    A vymlouvat se na ekonomickou zodpovědnost je jenom jiný způsob, jak říci, že nemám na to, abych měl dítě.

    * připouštím ojedinělé výjimky v případě, kdy člověk má příliš vysoké nezbytné náklady sám na sebe, protože se například dlouhodobě léčí s nějakou těžkou chorobou
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 00:18 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > jaké nesmysly někdo může považovat za ekonomicky zodpovědné jednání.

    Za ekonomicky zodpovedne jednani povazuji nejdriv splatit sve dluhy, nez se poustet do vyznamne nakladnych aktivit, ktere neprinesou ekonomicky prospech (a takove aktivity financovat az z cisteho vydelku).

    > Za druhé - co je špatného na tom platit hypotéku a pořídit si dítě?

    Kdyz si prumerny clovek poridi hypoteku, mel by pocitat s tim, ze kdykoliv muze prijit o soucasne zamestnani, nalezne zadne nebo jen hur placene, a bude muset extremne minimalizovat sve mesicni naklady, aby mohl platit splatky, pripadne nebude vubec moci platit splatky a prijde o bydleni. Do takove situace si ridit deti me prijde nezodpovedne.

    > Vzhledem k našemu sociálnímu státu mají na to, aby si pořídili dítě, všichni*.

    No, ono na tu plasmovou televizi nebo zahranicni dovolenou take maji vsichni - urcite se najde nekdo, kdo jim s vhodnym urokem na to pujci.
    3.11.2009 08:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Kdyz si prumerny clovek poridi hypoteku, mel by pocitat s tim, ze kdykoliv muze prijit o soucasne zamestnani, nalezne zadne nebo jen hur placene, a bude muset extremne minimalizovat sve mesicni naklady, aby mohl platit splatky, pripadne nebude vubec moci platit splatky a prijde o bydleni. Do takove situace si ridit deti me prijde nezodpovedne.
    A není tedy jednodušší prostě rovnou skočit pod vlak? Protože stejně tak by měl ten průměrný člověk počítat s tím, že jeho i partnera(ku) srazí auto těsně poté, co dítě přijde na svět, což je vzhledem k tomu dítěti taky ekonomicky nezodpovědné. Kdyby se všichni řídili podle nejhorší možné varianty, nikdy bychom se nevyhrabali z jeskyní.
    No, ono na tu plasmovou televizi nebo zahranicni dovolenou take maji vsichni - urcite se najde nekdo, kdo jim s vhodnym urokem na to pujci.
    Mají všichni == se svým příjmem bez půjček od providentu.
    Za ekonomicky zodpovedne jednani povazuji nejdriv splatit sve dluhy, nez se poustet do vyznamne nakladnych aktivit, ktere neprinesou ekonomicky prospech (a takove aktivity financovat az z cisteho vydelku).
    Paráda. Drž se toho. Když nebudeš mít potomky, nebudou se sklony k tomuto náhledu šířit dál.
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 13:58 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A není tedy jednodušší prostě rovnou skočit pod vlak? Protože stejně tak by měl ten průměrný člověk počítat s tím, že jeho i partnera(ku) srazí auto těsně poté, co dítě přijde na svět, což je vzhledem k tomu dítěti taky ekonomicky nezodpovědné.
    Nemluvim o nejhorsi mozne variante, ale o spatne variante, ktera ma rozumnou pravdepodobnost. A pravdepodobnost, ze v poslednich 10 letech prumerny clovek alespon jednou prisel o praci a byl delsi dobu bez zamestnani, se da celkem rozumne odhadnout a je urcite nezanedbatelna
    Paráda. Drž se toho. Když nebudeš mít potomky, nebudou se sklony k tomuto náhledu šířit dál.

    Myslim, ze tyto sklony siri memeticky bez ohledu na geneticke linie. :–)
    2.11.2009 23:55 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pořídit si na dluh bydlení je v pořádku, pořídit si na dluh dítě je špatně? Dítě je samozřejmě také investice, i v dnešní době důchodů a sociálních jistot (která pomalu, ale jistě spěje ke krachu a skončí), je dítě investicí do stáří (samozřejmě závisí na tom, jak si ho člověk vychová, ale potřeba péče platí o většině investic).

    S plným titulem Mgr./Ing. se dá v pohodě z VŠ odejít i v 24, před zavedením "devítky" to šlo bez problému už v 23 (pět let od maturity v 18), já končil asi měsíc po 23 narozeninám a rozhodně jsem se nijak nepřetrhl. Kdybych fakt chtěl, případně byl trochu chytřejší, určitě by to šlo stihnout o rok dřív. A předpokládám, že některé VŠ jsou co se týče potřebné námahy a energie ještě snazší. Ale souhlasím s tím, že roztahané socialistické školství, kde se vše probírá pomaloučku, aby stíhali i blbí, záškoláci nebo zhulenci, je docela klackem pod nohy těm, co chtějí založit rodinu mladí.

    Nesouhlasím s tím, že by dítě bylo zdroj značných nákladů. Zadarmo není, ale těch nejnutnějších peněz nesežere moc. Co máme malého, tak nám furt někdo ze známých nabízí starší oblečení, kočárky, hračky, autosedačky (a to ani auto nemáme :-)), židličky, postýlky, vaničky.... většinou za odvoz.

    Jasně, že čím víc bude potřebovat dospěláckých věcí, tím slabší bude tahle nepřetržitá charita a někdy od 15 asi ustane úplně. Ale zatím jsem si za rok a něco z těch nutných výdajů všiml akorát trochy jídla a vyšších výdajů na energie (zejména praní plen), což v současnosti odpovídá zhruba přídavkům na děti. Předpokládám menší zlom s okamžikem, kdy začne chodit do školy, ale že by se to mělo začít byť jen blížit výdajům na úrovni běžných splátek hypotéky, tomu nevěřím. Asi tak od těch patnácti začne taky chtít hodně peněz na nějaké koníčky, ale to už si zase už může pomalu začít trochu přivydělávat.

    Můžeš uvažovat o tom, že rodina bude mít s ženou na rodičovské propad příjmů, ale i to je (pokud neuvažujeme premiantku s hvězdnou manažerskou kariérou) obecně přeceňováno. Péče o dítě vytěžuje jiným způsobem než pracovní povinnosti, žena například stihne daleko víc prací v domácnosti, má víc času na to zodpovědně a šetřivě nakupovat. Taky stihne vařit a když si mohou manželé dát večer dobré jídlo, které ze surovin vyjde mnohokrát levněji než v restauraci, těžko to penězi vyjádříš. Stát tu má velké mezery v tom, že práce z domova je pro zaměstnavatele zbytečně komplikovaná, ale co se dá dělat.

    Jasně, že můj popis je lehce zidealizovaný, na druhou stranu má blíž k realitě než ty popisy hrůz rodičovství, které často různě čtu. Je to o životních prioritách, řeči o ekonomické zodpovědnosti bývají jen výmluvou tam, kde někdo pár k dětem přemlouvá.
    3.11.2009 00:29 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Dítě je samozřejmě také investice,

    Nemyslim si, ze by to byl v dnesni spolecnosti vyznamny faktor. Spis si lide IMHO dite porizuji pro uspokojeni vlastni vnitrni touhy po diteti.

    > je dítě investicí do stáří (samozřejmě závisí na tom, jak si ho člověk vychová, ale potřeba péče platí o většině investic).

    Myslim, ze v tomhle ohledu spousta lidi podleha sebeklamu kontroly. Co z ditete bude je spis nahodny proces, ktery je take castecne ovlivnen vychovou rodicu.

    > Nesouhlasím s tím, že by dítě bylo zdroj značných nákladů. Zadarmo není, ale těch nejnutnějších peněz nesežere moc.

    Jsou zde znacne naklady uslych prilezitosti.

    > Stát tu má velké mezery v tom, že práce z domova je pro zaměstnavatele zbytečně komplikovaná, ale co se dá dělat.

    V cem? (zejmena co se tyce interakce zamestnavatele a statu) O takovem problemu nevim.
    3.11.2009 08:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Myslim, ze v tomhle ohledu spousta lidi podleha sebeklamu kontroly. Co z ditete bude je spis nahodny proces, ktery je take castecne ovlivnen vychovou rodicu.
    Tohle tvrzení neodpovídá pozorování.
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 13:59 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Tohle tvrzení neodpovídá pozorování.

    Mas k tomu odkazy na nejake relevantni sociologicke studie?
    3.11.2009 14:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ne, mě stačí metoda kouknu a vidim
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 14:28 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    ktera je prave silne ovlivnena ruznymi sebeklamy, selekcnimi biasy a podobnymi vecmi.
    3.11.2009 17:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Když už jsi u toho, ty ke svému tvrzení nějaké odkazy na relevantní sociologické studie máš?
    Quando omni flunkus moritati
    3.11.2009 17:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nemam, jenze me tvrzeni je v podstate prazdne tvrzeni - rika, ze zatim nemame teorii, ktera by rozumne umoznila predvidat vysledek daneho jevu (*).

    (*) dobra, kdybych tvrdil, ze to opravdu je nahodny proces, tak bych to mel dokazat. Nicmene to jsem rict nechtel a me tvrzeni bylo zamysleno tak, ze jediny model, ktery pro to zatim mame, je nahodny proces, protoze poradne nerozumime vsem vyznamnym faktorum, ktere ten jev ovlivnuji.
    kyknos avatar 3.11.2009 17:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    My nemáme genetiku, memetiku a všeliké pavědy typu psychologie? :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    3.11.2009 18:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A oni uz vyprodukovaly dostatecne detailni teorie, ktere by umoznily predvidat, jaky konkretni vliv na vychovu ma genetika, konkretni zpusob a intenzita vychovy rodicu, blizke okoli, a vseobecna spolecnost?
    kyknos avatar 3.11.2009 18:38 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Dost detailni aby tvé řeči o pouhé náhodě vypadaly jako nesmyslné plácání.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    3.11.2009 18:47 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Myslim, ze uz jsem v predminulem prispevku dostatecne ujasnil, jak jsem to s tou nahodou myslel. Tedy ze rozhodne nikoliv jako nahoda v matematickem smyslu.
    kyknos avatar 3.11.2009 14:04 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Myslim, ze v tomhle ohledu spousta lidi podleha sebeklamu kontroly. Co z ditete bude je spis nahodny proces, ktery je take castecne ovlivnen vychovou rodicu.
    to mi zni skoro jako lysenkismus :))
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.11.2009 16:43 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pokud tuto civilizaci jednou zlikvidují "barbaři", pak to bude především kvůli naší iracionalitě, nenažranosti a lenosti, díky kterým jsme nedokázali využít naši drtivou technologickou a kulturní převahu, vrozenou tvořivost (která třeba asijcům, zvyklým dělat vše šablonovitě na povel, není tolik dána) a svobodomyslnost.
    Rozmnožování za každou cenu a návrat kamsi do 1. poloviny 19. století nám nepomůže. Spíš bychom se měli zamyslet třeba nad tím, zda je k něčemu dobré zasviňovat si životní prostor záležitostmi jako je extrémní vlezlá reklama, dovoz laciného šmejdu, který likviduje náš průmysl atd...Dobré také bude se zamyslet nad tím, zda je pro naši budoucnost optimální udržovat na výsluní různé pochybné existence, které kromě kecání a přesouvání krabic nikdy nic nevyprojektují, nepostaví, nic pořádného nezorganizují, ale proti těm, kteří tvoří hodnoty si často žijí jako prasata v žitě. Zatraktivnit pořádnou práci a vrátit se v tomto k normálu - to je stěžejní.
    belisarivs avatar 2.11.2009 18:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pokud tuto civilizaci jednou zlikvidují "barbaři", pak to bude především kvůli naší iracionalitě, nenažranosti a lenosti, díky kterým jsme nedokázali využít naši drtivou technologickou a kulturní převahu, vrozenou tvořivost (která třeba asijcům, zvyklým dělat vše šablonovitě na povel, není tolik dána) a svobodomyslnost.
    Japonci nejsou asiati nebo nejsou svobodymyslni a jednaji na povel a vubec nejsou vynalezavi?
    Rozmnožování za každou cenu a návrat kamsi do 1. poloviny 19. století nám nepomůže. Spíš bychom se měli zamyslet třeba nad tím, zda je k něčemu dobré zasviňovat si životní prostor záležitostmi jako je extrémní vlezlá reklama, dovoz laciného šmejdu, který likviduje náš průmysl atd...Dobré také bude se zamyslet nad tím, zda je pro naši budoucnost optimální udržovat na výsluní různé pochybné existence, které kromě kecání a přesouvání krabic nikdy nic nevyprojektují, nepostaví, nic pořádného nezorganizují, ale proti těm, kteří tvoří hodnoty si často žijí jako prasata v žitě. Zatraktivnit pořádnou práci a vrátit se v tomto k normálu - to je stěžejní.
    A jak toho chces dosahnout? Sablonovite na povel? Rozkazes kdo se ma mit dobe a kdo spatne? Lidi si vybiraji sami. Ze se to tobe nelibi neni prekvapive. Na tom moc pekneho neni. Ale rozkazes lidem?
    IRC is just multiplayer notepad.
    kyknos avatar 2.11.2009 20:13 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Japonci nejsou asiati nebo nejsou svobodymyslni a jednaji na povel a vubec nejsou vynalezavi?

    Tak kdybych měl vzít nějaký národ pro ilustraci těchto asijských vlastností (či možná předsudků, já tam osobně nebyl), byli by to Japonci :)

    A je fakt že má občasná komunikace s Japonci v Evropě jemně naznačuje, že to předsudky nejsou...
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:20 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Japonci nejsou asiati nebo nejsou svobodymyslni a jednaji na povel a vubec nejsou vynalezavi?

    Tak kdybych měl vzít nějaký národ pro ilustraci těchto asijských vlastností (či možná předsudků, já tam osobně nebyl), byli by to Japonci :)
    Myslim, ze tohle je hodne individualni. Ja neznam zadneho Japonce. Ale jsem maximalne ochoten uznat, ze tam maji ponekud jinou kulturu. Ale myslim, ze svetu dali prilis mnoho vynalezu nez abych je povazoval za nevynalezave.

    Pokud by se tu vic rozsirili prave Japonci, nenamital bych zhola nic.
    A je fakt že má občasná komunikace s Japonci v Evropě jemně naznačuje, že to předsudky nejsou...
    Bohuzel, ale je to tak kvantitativne nevyznamny vzorek, ze z toho nejde vyvodit zhola nic. Treba to pravda je. Treba ne. Protoze neznam zadneho Japonce, nemuzu soudit a radeji k nim pristupuju jako k jinym lidem.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:35 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Co se týče Japonců, přiznám se, že ty jsem na mysli až tak úplně neměl. Přejali např. od Západu demokracii a svým způsobem se dají dnes považovat za součást západního světa. Šablonovité myšlení na povel jim ale vlastní také je. Dokáží spoustu věcí lépe než my a dokáží vyrábět ve špičkové kvalitě, ale ve srovnání s "euroameričany" nejsou příliš tvůrčí - téměř vše co produkuje jejich průmysl má minimálně ideový původ v USA či v Evropě. Bohužel u nás teď využití tvůrčího potenciálu lidí žalostně upadá. V lidech to je, ale jakoby o to nikdo neměl zájem. Kšeftovat a žvanit je snazší.
    Jinak vůbec nikomu nechci předepisovat jak se má mít - to je oblíbené klišé rádobypravičáků. Jde o atmosféru ve společnosti a o to, jaké třeba dětem předkládáme vzory.
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:40 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jo. V tomhle muzu souhlasit.

    A s tim predepisovanim: "Proste jsem byl jenom zvedav, jak bys toho chtel dosahnout. Prece jenom si neumim predstavit, ze by nekdo jenom tak z dobreho pocitu z dobre vykonane prace prestal hrat fotbal nebo ja nevim co a sel treba kutat uhli do dolu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:49 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Kutání v dole nás asi nezachrání. Ale máme-li nějaký pud sebezáchovy, tak nějak sami, v rodinách, školách apod. musíme dětem dávat trochu jiné vzory než jsou vidět dnes. Maník, kopající do míče, žvanil, turboprávník z Plzně či někdo, šíbující s penězi a zbožím sem a tam s civilizací dopředu nepohnou. Pokud toto nějakým přirozeným způsobem nepochopíme, nemáme naději.
    2.11.2009 23:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Otázka je, jestli a jak snadno je možná cesta zpátky. Řekl bych, že přesouváním zboží (a finančních produktů obzvlášť) se dneska živí už příliš mnoho lidí, než aby to šlo jen tak ukončit.

    Což mi připomíná tenhle článek - http://lwn.net/Articles/357652/ - hezký obrázek toho, kolik peněz se točí v něčem tak nesmyslně provedeném, jako jsou softwarové patenty. Jeden by skoro řekl, že tyhle patenty vůbec nejsou k tomu, aby chránily zájmy toho, kdo něco vymyslel, ale aby se měli na čem živit právníci a patentoví trollové.

    Mimo jiné, tohle je něco pro JiKa - nedávno jsi tady psal, jak těžké je získat patent na něco. Přečti si ten článek, třeba konečně uvěříš, že u softwarových patentů to tak úplně nebylo a není...

    Quando omni flunkus moritati
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 00:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Řekl bych, že přesouváním zboží (a finančních produktů obzvlášť) se dneska živí už příliš mnoho lidí
    U toho zboží je to snad jasné - např. u potravin: jak nakrmit město, jako je New York bez mohutné přepravní struktury proviantu? :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.11.2009 08:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nebylo to myšleno přesouvat fyzicky - i když vím o případu, kdy se z Polska dovezlo dřevo do Itálie, tam bylo přepapírováno na dřevo z Itálie a vezlo se zpátky do Polska, aby se z toho mohl vyrábět kvalitní nábytek z italského dřeva, což také není příliš efektivní využití zdrojů.
    Quando omni flunkus moritati
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 16:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jo, to s tím dřevem odpovídá realitě .. smutné realitě.
    Připomíná mi to vtip, když dělali po válce nové hranice mezi Polskem a SSSR. Došli k chaloupce se starou babičkou a ptali se jí, zda chtějí žít v Rusku nebo Polsku. Ona jim odpověděla: "Raději v Polsku, protože jsem slyšela, že v Rusku bývají kruté zimy"
    Jo jo, předsudky a známé značky dělají hodně .. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kyknos avatar 3.11.2009 16:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    zima je krutá, když nemáš na žrádlo ani čím topit
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 18:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To jo, ale jestli vede hranice podél levého plotu nebo pravého plotu té chalupy už na krutost zimy nemá vliv :-D :-D
    I když možná ano. Podle zákonů jedné země mohla babka do lesa na dříví, podle zákonů druhé nikoliv ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.11.2009 18:32 kuly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    No, to jsi v tom světě moc rozumu nepobral.
    kyknos avatar 2.11.2009 20:02 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To je moc :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 2.11.2009 20:20 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ze populace klesa neni problem - naopak, cim min lidi tim lepe. Je nas moc.

    A ekonomika? Zvysuje se produktivita prace. A to tak, ze moc. Dnes jeden clovek zastane to, co pred sto lety lidi moc... Krom toho pro praci lide proste treba nejsou, jiz brzy za nas muzou pracovat roboti. Muzeme byt vsichni duchodci (at uz vekem nebo proste z lenosti) a stejne muzeme mit vsechno co budeme chtit. Nebo prinejmensim vsechno, v co doufal clovek v dobach, kdy deti bylo vice. Hezky to bylo popsano kdysi v Ikarii v povidce Navsteva u mrtveho...

    Problem je nekde uplne jinde a s poctem deti nesouvisi. Lide jsou ovce a muze se nam stat, ze sice budeme mit penize, ale budeme zit v nove totalite. V tom je problem.

    A pokud ma nekdo pocit, ze je deti malo, at je dela sam. A pokud snad chce abych mel deti ja, at mi zaplati a budu o tom uvazovat :).
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.11.2009 20:39 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Lidem hlavně vadí, čí populace klesá. Asi by nikomu z nás nevadilo, kdyby Indů a Číňanů bylo méně. :-)
    Krom toho pro praci lide proste treba nejsou, jiz brzy za nas muzou pracovat roboti.
    Problem je nekde uplne jinde a s poctem deti nesouvisi. Lide jsou ovce a muze se nam stat, ze sice budeme mit penize, ale budeme zit v nove totalite. V tom je problem.
    Tak totalita, kde by na nás dohlíželi roboti (jako ti od Asimova), by mi ani nevadila. Už teď bych všechny politiky a podobnou verbež nahradil "with a very small shell script".
    belisarivs avatar 2.11.2009 21:52 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    At je vsech kolik chce.

    Mne se sice nezamlouva, ze behem nekolika dekad muzeme byt ve vlastni zemi mensina, nicmene to je spis obava z neznameho. Sam proti Arabum nic nemam. Naopak v historii se ukazali mnohem civilizovanejsi nez Evropane a to co se deje v Arabskych zemich dnes nemusi nic znamenat protoze to vypovida pouze o tom, ze mimo jine tam jsou i nejaci fanaticti blazni. A ne za by podobni volove v Evrope nebyli. Chuliganu co se jsou schopni rezat na potkani jenom proto ze par magoru behalo za jakymsi nafouklym kusem kuze o neco pomaleji nez jinych par magoru, nebo blaznu shopnych (pri)zabit nekoho jenom proto, ze se nenarodil s tou spravnou barvou kuze TM, mame v Evrope na hromadny export.

    Ja moc Arabu neznam (jenom jsem jich potkal par na skole a prisli mi normalni), ale zdravy rozum mi rika, za tak jako mezi nami, tak u mezi nimi bude majorita relativne rozumna a nebude se chtit opasat trhavinou a odpalit se na Vaclavaku uprostred davu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:03 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Já to neříkám kvůli rase, ale kvůli množství (představují více než 1/3 populace). A.C.Clarke v jednom ze svých románů uváděl populaci Země 3 miliardy lidí v kombinaci s tím, že Země nedokáže tolik lidí uživit (a ten člověk se až nepříjemně často trefil do svých předpovědí). Sice máme na Zemi 6 miliard lidí, ale ne všichni žijí v dostatku.
    2.11.2009 22:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    a ten člověk se až nepříjemně často trefil do svých předpovědí
    Počet lidí, které je možné uživit, je závislý na dostupné technologii. A autoři sci-fi se dost často trefují do toho, jaké technologie budou, ale většinou přestřelí, kdy budou.
    Quando omni flunkus moritati
    2.11.2009 22:21 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A taky asi netušil, že se dožije doby, kdy bude populace 6 miliard. :-)
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:14 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ano to beru. Ale problem prelidneni Cinanu je jejich problem. Nebyt v jejich vedeni komunisticka strana, tak jsem klidny uplne.

    A Indove? At si funguji. My si budeme fungovat po svem. Tak je to v poradku.

    Je smula, ze ne vsichni ziji v dostatku. Nicmene ja s tim nic neudelam a ani s tim nic delat nehodlam. Proc? Ne, nejsem sobec. Taky nejsem nadsen z toho, jak na tom jsou. Nicmene si musi pomoci sami. To je jedina cesta.

    Dej hladovemu rybu a nasytis jej na den. Nauc ho lovit ryby, a nebude mit hlad do smrti.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:26 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Taky mi to žíly netrhá a rozhodně se nedá říct, že bych kvůli tomu neusnul. Tedy zatím. Až se jejich problém začné dotýkat mého dostatku, tak mě to začne trápit hodně, teď mě to stále trápí jen hypoteticky.
    2.11.2009 22:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nauc ho lovit ryby, a nebude mit hlad do smrti.
    Vzhledem k tomu, že kromě velryb jsou dneska ohrožení už i tuňáci, začíná tohle úsloví být poněkud úsměvné...
    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ze populace klesa neni problem - naopak, cim min lidi tim lepe. Je nas moc.
    Presne tak. Evropa je uz hodne zalidnena. Myslim, ze kdyz populace v Evrope pozvolna prirozene poklesne na polovinu az tretinu, tak to bude docela idealni.
    A ekonomika? Zvysuje se produktivita prace. A to tak, ze moc. Dnes jeden clovek zastane to, co pred sto lety lidi moc... Krom toho pro praci lide proste treba nejsou, jiz brzy za nas muzou pracovat roboti.
    Prijde na to jakou praci myslis. Zdaleka ne vse jde automatizovat. Cloveka proste nenahradis. A pokud zmaknes tak dokonaleho robota, ze i tohle zvladne, nevis okamziku, kdy se ti na to nevybodne.
    Muzeme byt vsichni duchodci (at uz vekem nebo proste z lenosti) a stejne muzeme mit vsechno co budeme chtit.
    Tohle je dost osemetna vec. Prilisna zavislost na cemkoliv je nebezpecna.
    Problem je nekde uplne jinde a s poctem deti nesouvisi. Lide jsou ovce a muze se nam stat, ze sice budeme mit penize, ale budeme zit v nove totalite. V tom je problem.
    Souhlasim. A rekl bych, ze tohle souvisi s lenosti. Lidem se nechce venovat se svym detem. Tak zavedou spehovani vsech "v zajmu ochrany vlastnich deti", kterou maji zastavat oni sami. Nechce se jim resit to a ono, tak se zavede ministerstvo lasky. Vzdyt se staci podivat na to, ze i pres to co tu vyvadeli komunisti je dneska pomerne dost lidi voli (ano, je to dano i tim, ze vetsina se na volby vykasle, zatimco komunisti jdou volit vsichni, kdyby tomu tak nebylo, nedostali by se komunisti ani do parlamentu). A proc? Jeden bolsevik mi rekl, ze mu dali zadarmo byt. Na otazku co myslel tim zadarmo, jestli delnik nedostal vyplatu za svou praci, uz mi neodpovedel.

    A to je ono. Proc resit veci jako starost o deti, starost o strechu nad hlavou, o zamestnani, kdyz to vsechno muzu sverit statu, ktery prece vi nejlepe co potrebuju.
    A pokud ma nekdo pocit, ze je deti malo, at je dela sam. A pokud snad chce abych mel deti ja, at mi zaplati a budu o tom uvazovat :).
    Coz o to, delani deti je samo o sobe docela zabava a delal by to asi kazdy i zadarmo. Teda, kazdy, kdo nehledi do budoucnosti a nepremysli.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kyknos avatar 2.11.2009 22:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Prijde na to jakou praci myslis.
    Veskerou tu praci potrebnou k zajisteni masy duchodcu - produkci jidla, rizeni mhd, zajisteni vsech zakladnich potreb. To vsechno muzou delat roboti.

    Praci, kterou skutecne musi delat lide, nebude problem zajistit ani s desetinovou populaci.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    belisarivs avatar 2.11.2009 22:34 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tak to potom jo.
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.11.2009 22:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Veskerou tu praci potrebnou k zajisteni masy duchodcu - produkci jidla, rizeni mhd, zajisteni vsech zakladnich potreb.
    Když se podívám kolem sebe, občas bych řekl, že navíc je potřeba ještě zajistit produkci něčeho, na co si ta masa důchodců bude moci stěžovat.
    Quando omni flunkus moritati
    vencour avatar 3.11.2009 00:11 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    A co místo konzumní zábavy/reklamy nutit důchodce myslet?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 08:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    A internet je docela dobrý zdroj nejen zábavy, ale i studia a informací.. :-) Bývalí spolužáci mé matky vzájemně komunikují přes skype, icq, již začínají i na Facebooku a to jsou lidé kolem 75 let, základní práce s počítačem je již samozřejmostí, to je určitě pozitivní jev.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.11.2009 08:39 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    nutit důchodce myslet
    již začínají i na Facebooku
    Mnoho místních by asi nesouhlasilo. :-)
    Dalibor Smolík avatar 3.11.2009 12:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nejde o to, jesti Facebook ano či ne, v každém případě je to pro seniora určitá forma myšlení a učení se novým technologiím. A je jedno, zda si píše s kamarádem na Facebooku či Skypu nebo zda jen hraje online hry. Cvičí si prostě mozek a to je důležité.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.11.2009 00:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Já bych zase někdy řekl, že zrovna tohle není vůbec žádný problém… :-)
    3.11.2009 10:24 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pár krát som už rozmýšľal o tom, či by bolo lepšie mať za suseda nejaký odstrašujúci príklad belocha alebo normálneho černocha, ktorý vedie pokojný život.

    V princípe by sa mi to asi nepáčilo, keby sa tu v SR-CR rozrastali africko-arabské rasy (bol som aj v Saudskej A. a nie je to nič, čo by som si chcel zopakovať), na druhú stranu, žijúc nejaký čas v Paríži a podobných mestách viem, že si na to človek tak nejak zvykne a po pár týždnoch sa nad tým nepozastavuje.

    Je to ťažké a neviem sa rozhodnúť čo je lepšie. Kretén môže zobrať akúkoľvek podobu.
    Polívčička byla..
    3.11.2009 10:55 Klára
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pokud se někdy setkáme, připomeň mi, abych ti předvedla svůj výtisk LDP. I když, možná by byl lepší nějaký výkladový anglický slovník.

    belisarivs avatar 3.11.2009 11:09 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Tohle jsem nejak nepobral. Mohla bys to rozepsat i pro nas blbe?

    Chces ho tim trisknout po hlave nebo co?
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.11.2009 17:50 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    skoro 200 prispevku a jeste ani jediny o tom, kdo to vsechno zavinil. Je tu sice jeden prispevek o prezidentovi, ale ten hovori o Masarykovi a ten za to vsechno skutecne nemuze.

    Pan Smolik to jiste potvrdi, hospodarstvi je minimalne z 50% psychologie a toho vyuzil ten co jeste nepodepsal skutecne nehorazne. Namluvil vam Vsem, ze potrebny a uspesny clovek je ten, ktery chodi nekam na 8 hodin do prace a tam neco dela.

    Ten gauner se vubec neobtezoval vysvetlit, ze je rozdil v tom, jestli nejaky urednik prendava lejstra z prave strany stolu na levou nebo nejaky 'programator' bastli neco v php a nebo jestli nekdo vytvari hodnoty ve fabrice. Pan profesor zadupal do zeme veskere myslenky, ktere nemely nic spolecneho s ekonomikou. Vysledky vidime v Plzni. Spolecnost se definuje pres vyplatni pasku a znacku auta.

    Kdyby byl na miste profesora nejaky skutecny odpovedny obcan, tak by sdelil, ze zena, ktera se stara o dite doma kona pro spolecnost 10 x tolik, nez nejaka fiflena z VSE , ktera dochazi kazdy den do nejake kancelare a tam s udelanejma nehtama roznasi sefum kafe. Ale ten nezodpovedny lump nerika celych 20 let nic jineho nez: ta sekretarka je mnohem dulezitejsi pro spolecnost nez jakakoliv matka od dvou deti. Kdo jiny by mel dat spolecnosti orientaci nez vedouci politik. Ale nas pan profesor prohlasil zlodeje podnikatelem roku a vyznamenal prumerneho zpevaka, aby nam vsem sdelil:

    bud jako Gott nebo ja, bud zadobre s jakymkoliv rezimem a najdi si skulinky, aby si se mel osobne lepe nez ten prumer. Nezapomen si namlouvat, zes toho dosahl vlastni pili a pricinenim. Take si uvedom, ze vsechno neni dokonale a urcita mira korupce a zlodejny neni vlastne naskodu. Mej vzdy pripravenu baterku neb nevis kdy se zase zhasne a mej u sebe vzdycky rukavice, neb penize jsou spinave.
    3.11.2009 18:26 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > hospodarstvi je minimalne z 50% psychologie a toho vyuzil ten co jeste nepodepsal skutecne nehorazne.

    Uz podepsal :–) .
    vencour avatar 3.11.2009 18:29 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...

    Dade, pokud byl listopad 89' o tom, že podnikatelsky aktivní převezli ty politicky aktivní, tak je to ještě před érou Klause zakopaný pes. Ti, co hrabali pro sebe, odstavili od moci ty, co aspoň mluvili o nějakém společném prospěchu. Na youtube jsou videa s Jakešovým projevem, má to hlavu a patu, je to jiné, než ty sestřihy, co pak po Listopadu kolovaly, zakoktávání, mumlání a tak. Sám to moc nepamatuju aspoň teď se v tm patlat nechci. Vim, že nevim.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    3.11.2009 20:20 Nick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Vy ale ten vliv pana "profesora" na ten svrab ve kterým dnes žijeme opravdu ale opravdu přeceňujete ;)
    3.11.2009 20:26 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    "Pan profesor" je často pouhá metafora. Jakási personofikace všeho zlého v současném světě, ztělesnění všech jeho prohnilostí a temných koutů.
    belisarivs avatar 3.11.2009 20:28 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ac Dada nemusim, tak v tom, ze toho Klaus hodne zpackal, jasem s nim zajedno. Jeho obsesi timto skodlivym clovickem sice nechapu, ale fakt, ze Klaus se pricinil o zpackani prechodu na normalni spolecnost (byt to taky nebylo jednoduche) je neoddiskutovatelny.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.11.2009 20:30 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Proběhlo to v jiných zemích, které si prošly stejně zkurvenou dobou, nějak lépe a čistěji? Mám dojem, že jsme dopadli ještě relativně dobře, přes všechny ty Kožené a podobně.
    belisarivs avatar 3.11.2009 20:40 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    To, ze to nekde dopadlo jeste hur nic neznamena.

    Taky se muzeme utesovat tim, ze se mame lip jak v Mongolsku nebo Ugande. Bude to k necemu?
    IRC is just multiplayer notepad.
    kyknos avatar 3.11.2009 20:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Uz to ten blb podepsal, ted at si dela co chce. Jen nam po nem zustane ta nehorazna "vyjimka".
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    belisarivs avatar 3.11.2009 21:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Opatrne. Hanobeni hlavuy statu je trestny cin trestany snad vic nez vrazda.

    Tu vyjimku bych za tak nehoraznou zase nepovazoval. Proste tam za Anglii a Polsko pripsali jeste nas. Spis me prekvapuje, jak ma jeden clovicek s v podstate zanedbatelnou moci moznost neco takto zkomplikovat.

    On ten Sudetonemecky Landsmansaft ma taky kus masla na hlave.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kyknos avatar 3.11.2009 21:49 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Je to senilní dement. A to není žádné hanobení, nýbrž diagnóza. Krom toho ten paragraf už naštěstí zrušili.

    Vyjímka je nehorázná, protože omezuje práva občanů ČR.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    mkoubik avatar 3.11.2009 22:36 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Pozor, neplést si "omezuje práva občanů" a "nezavádí nové "sociální jistoty"".
    belisarivs avatar 3.11.2009 23:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Nepopiram, ze o te vyjimce vim skoro kulove. Neznas o tom nejaky matros na webu?
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.11.2009 00:19 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Je to velmi jednoduche. Soucasti LS je charta fundamentalnich prav obacanu EU. Jakasi evropska obdoba LZPS. A zatimco obcane normalnich statu si budou moci proti lidska prava porusujicimu zakonu branit jak u domaciho ustavniho soudu (podle domaci ustavy ci lokalni obdoby LZPS), tak u evropskeho soudu (podle teto charty), tak druha moznost pro zakony prijate ceskym parlamentem odpada (*).
    4.11.2009 01:35 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Jinak jeji presne zneni (pro Polsko a VB, Ceska varianta ma byt AFAIK stejna) je uvedeno na http://en.wikipedia.org/wiki/Lisbon_treaty v sekci Opt-outs.
    4.11.2009 00:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    > Jen nam po nem zustane ta nehorazna "vyjimka".

    Co se tyce te vyjimky, tak je jeste nadeje:

    1) zatim nebyla skutecne schvalena (jenom se to predjednalo na summitu) - mozna ji nakonec parlamenty clenskych zemi neschvali.

    2) I kdyby byla nakonec ta vyjimka schvalena, nejspis vejde v platnost az nejakou dobu po LS. Mozna by tedy slo napadnout tuto vyjimku u evropskeho soudu prave kvuli porusovani charty lidskych prav EU.
    Dalibor Smolík avatar 4.11.2009 00:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ano, souhlasím s tím, že 50 % hospodářství je psychologie .. Jen bych nebyl tolik příkrý v hodnocení Klause: po 40 letech systému, který s ekonomikou neměl nic společného, chtěl zdůraznit její důležitost jako nositele vývoje. Ale to neznamená, že by jiné oblasti činnosti byly méně důležité. I když to řada lidí špatně pochopila. Zloděj není totéž co podnikatel a to, že někdy tyto pojmy splývaly, byly špatným pochopením nového směru po roce 1989 - toho, že ve slušné společnosti se nekrade ..
    Ohledně Gotta je to sporné. Nicméně je ten člověk pojem, který k naší zemi patří. Něco dokázal - každý zpěvák tohle neumí. Když se v Německu zeptám, co ví o České republice - řekne: Škodovka, pivo, Becherovka, Gott ..Je opravdu ten zpěvák průměrný?
    Neargumentuji proti vám, dade, spíš volím jen jiný úhel pohledu. Je mi jasné, že vývoj v této zemi moc dobrý není a budoucnost nevidím moc růžově ...<>
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.11.2009 09:23 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    IMHO ten, kterého raději nezmiňujme, žádnou důležitost zdůrazňovat nechtěl. Šlo mu vždy hlavně o něj samého a tenkrát prostě byla po ruce příležitost nakrmit hypertrofované ego. Ekonomika byla věc o které aspoň z rychlíku něco věděl a mohl na lidi dělat dojem gurua.
    Uznávám, že nebýt něj určitě se objevil někdo podobný. Tenkrát prostě byla poptávka po tom, aby lidem někdo zvyšoval sebevědomí, dával jednoduché recepty a označoval nepřátele. A tak se nadlouho (pro jednoduché jedince dodnes) stali "škůdci lidu" všichni ti, kdo si dovolili pochybovat o tom, že primitivní pravičáctví je cestou z marastu komunistického režimu. Pojmům jako morálka, solidarita, poctivost atd... se lidé začali vysmívat ještě více než za bolševika.
    Zadejte někdy do vyhledávače na Youtube klíčová slova: Karel Kryl demokracie, klikněte na ten flash (strážci čistoty OSS si to stáhnou) a poslouchejte. Pochopíte, jaký byl Kryl vizionář. Popsal to před 17 lety naprosto přesně a je to bohužel čim dál aktuálnější. O to smutnější, že jeden jeho bývalý kolega, který jako udavač Stb na něj krátce před pádem režimu donášel, je dnes obecně považován málem za svědomí národa a je pochopitelně velkým pravičákem a kámošem těch "správných" modrých. Člověku se chce nefalšovaně zvracet, kam jsme to dotáhli.
    Dalibor Smolík avatar 4.11.2009 10:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Karla Kryla si hluboce vážím a jeho slova mám jako memento. Nicméně po revoluci nastala pro písničkáře jeho typu obtížná doba, ve které se těžko orientovali. Jeden z mála, který to dokázal, je právě Nohavica. Na stejné úrovni, jako Nohavica byl i Hutka. Oba byli před listopadem oblíbení, byli "buřiči". Aféra, která se na Nohavicu provalila, byla však trochu bouří ve sklenici vody. Ve skutečnosti nikomu neublížil a jeho vina byla sporná (chtělo by to bližší studium problematiky, pokud by to někdo tady z nás chtěl zkoumat - třeba se pletu).
    Bez ohledu na to, co se stalo v létě 1989 - třeba si přebrali přítelkyni - je mezi oběma písničkáři propastný rozdíl. Nohavica vydal spoustu titulů a tvrdě pracuje. Hutka zůstává v intencích roku 1989. Možnosti měli oba stejné, jsou podobného ražení. Není tady trochu závist ze strany Hutky? Trochu to tak na mě dělá dojem. Nohavica samozřejmě není svědomím národa, je to zpěvák, který zpívá, vydává cédéčka a DVD (většinou zdarma na netu - může si to dovolit, na jeho koncerty lidé houfně chodí) ..co ještě po něm chceme?
    Ekonomika byla věc o které aspoň z rychlíku něco věděl
    No to snad žertujete ..Jeho ekonomické přednášky ve světě jsou považovány za fundované, maximálně vyvolávají světovou kritiku (což se v případě nějakého diletanta nestane, i kdyby blábolil nesmysly). Klaus však nikdy neuměl své myšlenky podat tak, aby tomu rozuměli obyčejní lidé. To mu samozřejmě zazlívám.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.11.2009 11:36 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Hutku neřeším. Koneckonců mně sympatický nikdy nebyl. Zajímavé by ovšem bylo co by se psalo o tom pánovi z Ostravy, pokud by nebyl příznivcem té jediné správné modré strany. Teď je to "bouře ve sklenici vody", při trochu odlišných politických názorech by "už jako dítě trhal mouchám nožičky". Toto neměření stejným metrem a selektivní míra viny je pro nás v posledních 20 letech typické.
    Pokud vím, našeho Ekonoma venku berou jako provinčního ješitu a nikoliv jako odborníka či dokonce vědce, jak se rád tváří.
    Dalibor Smolík avatar 4.11.2009 08:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Ten gauner se vubec neobtezoval vysvetlit, ze je rozdil v tom, jestli nejaky urednik prendava lejstra z prave strany stolu na levou nebo nejaky 'programator' bastli neco v php a nebo jestli nekdo vytvari hodnoty ve fabrice
    Tahle otázka je mnohem složitější. Ten skutečný rozdíl je pouze v tom, zda je práce potřebná a je prováděná efektivně. Jinak v tom rozdíl není. Příklad: soustružník - mistr vyrábí skvělé výrobky, ale vinou špatného vedení podniku jsou příliš drahé a tím je práce soustružníka znehodnocena.
    Na druhou stranu ten programátor vytváří podmínky pro efektivní práci (pružné uvádění údajů, které dobré vedení umí vyhodnotit) a jeho práce je nesmírně záslužná.
    Úředník na svém místě (i když ho platíme z daní) také udělá kus práce. Nebo je to přesně naopak.
    Úspěšný člověk byl v minulém režimu ten, který chodil na schůze, uměl dobře mluvit, byl straník a měl dobrý třídní původ. Po revoluci se Klaus snažil vysvětlit, že tudy cesta nevede a peníze nejsou jen přerozdělovací prostředek, ale míra úspěšnosti firmy nebo země. Ano, Klaus to přehnal s tím zdůrazňováním finanční stránky - souhlasím. Ale byl protiváha Havlovi, který hlásal "lásku proti nenávisti" - což je druhý protipól chápání světa.
    Jak je to ve skutečnosti, u nás pochopí bohužel snad až další generace lidí, kteří již ten provotní porevoluční "Klondike" nezažili.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.11.2009 12:42 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    jsem rad, pane kolego, ze uz jste z toho Ontaria zase tady doma. Je to neuveritelne, ale v dobe Vasi nepritomnosti bylo jasne videt, jak to upada. Krome nekolika dalsich kolegu (je priznacne, ze jsou i v tomto threadu), je to dost bida, nemastne neslane diskuze.

    Jiste jste blogy z doby Vasi nepritomnosti prosel a jiste to take tak citite. Zejmena to, jak chce nase soucasna mlada generace zvysit kvalitu webu tim, ze budou prepisovat ty anglicke komixy do cestiny. Je to k breku, co?

    Jinak souhlasim s tim co pisete. Chapu take, ze jako ekonoma vas 'pravda a laska' oslovuje mene, kdyz holt vite, ze i bilance musi souhlasit. Samozrejme, ze se pratelstvi nenajime, ale absence tech vyssich idealu nas prijde hodne draho. Mam tu cest videt v podledni dobe do nekolika statnich stavebnich zakazek a jsem sokovan, co beha u nas za lidi. Musel bych o tom napsat clanek, jak zdrcujici ty poznatky jsou; sedel jsem leta u pocitace a svet venku se me dotykal jen zcasti, ale dnes jsem presvedcen, ze tech 20 let napachaly vetsi skody nez komuniste.

    Mladych lidi, kteri chteji neco dokazat, je mi skutecne lito.
    4.11.2009 12:44 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    samozrejme, ze to ma byt pod prispevkem pana Smolika.

    100% jsem kliknul na 'odpoved' a ne na 'novy pripevek', asi tam maji panove chybu.
    Dalibor Smolík avatar 4.11.2009 18:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Samozrejme, ze se pratelstvi nenajime, ale absence tech vyssich idealu nas prijde hodne draho
    Ale v tom se vůbec nerozcházíme! Ty vyšší ideály musejí jít ruku v ruce s tou ekonomikou. Co je důležitější při cestě přes oceán? Dobrý a výkonný motor pro loď nebo vhodná paluba a rozumné podmínky pro cestující při plavbě?
    Ano, cestující potřebují pohodlnou palubu, dobrý servis a nikde nesmějí být krysy v podpalubí. Je možné se přít, kdo bude mít palubu lepší a kdo horší. Jenže právě podmínkou je ten výkonný motor, jinak loď zůstane někde na vlnách uprostřed moře - a tím motorem je ekonomika. Jak jistě cítíte, samotný motor lidi nepřepraví, ale bez motoru to nejde také.
    Jinak kvalita řemeslníků a stavařů je dnes katastrofální. Útěchou není, že ani v té Kanadě to není slavné. Řemesla upadají. A je to rozhodně škoda.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.4.2010 18:26 tomasj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vymíráme, potichu pomalu ale jistě...
    Chtel bych pridat jeste jeden pohled z jineho uhlu. Podle toho co jsem zazil osobne nebo znam ze sveho okoli je jednou z pricin poklesu porodnosti i zcela diskriminacni prostredi pro otce v CR. Soucasna realita je takova, ze v pripade rozchodu/rozvodu (bez ohledu na vinu a duvod) jsou deti svereny matce a otci je stanoveno vyzivne. Sanci ziskat vlastni dite do stridave pece ma otec v podminkach ceske justice naprosto minimalni a tak mu zbyva jen platit a platit nebo skoncit v kriminale. Soucasny vyvoj (viz napr. navrh tabulek vyzivneho od ministryne Kovarove) smeruje k jedinemu - uplne likvidaci rodiny v CR. Nechapu, proc by chlap mel jit do takto rizikove hry: 50% manzelstvi v CR se rozvadi, 70% navrhu na rozvod podavaji zeny (proc by je podavaly, kdyby to pro ne nebylo vyhodne?), v 95% pripadu jsou deti svereny matce a otci stanoveno tucne vyzivne. Panove, jeste mate chut mit deti? Za soucasne situace mate cca 50% sanci (kalkulace vyse nezahrnuje deti nesezdanych rodicu), ze prijdete nejen o vlastni dite, ale i o sanci zit dustojny zivot.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.