abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Snížení spotřeby počítače v Linuxu

    28. 8. 2007 | Alois Nešpor | Hardware | 14605×

    Poslední verze linuxového jádra nabízejí několik možností, jak snížit spotřebu energie a prodloužit tak například výdrž notebooku na baterie. Jak to nastavit, využít a měřit, se dozvíte v článku.

    Úvod

    K vyzkoušení novinek v oblasti šetření energie úpravou jádra mě inspiroval linuxpowertop.org a úryvek Jaderných novin o snížení spotřeby notebooků. Ačkoliv se tento článek snaží být univerzální, přece jen některé funkce či možnosti (powertop, patch Linux-PHC a další) se týkají především platformy Intel. U AMD jsem bohužel na podobný projekt nenarazil, což ovšem neznamená, že s procesory AMD tyto funkce nejsou dostupné.

    Snížit odběr energie při chodu z baterie můžeme několika způsoby, jednak na úrovni hardwaru (např. snížení jasu LCD, vypnutí TV-out či Bluetooth) a pak také na úrovni softwaru (jádro, programy).

    My se budeme věnovat té náročnější oblasti, která není pro úplné začátečníky - linuxovému jádru. Nejdříve se však podívejme, jakým způsobem lze ušetřit energii bez kompilování jádra. Vzhledem k tomu, že autor používá architekturu x86_64, je možné, že pro architekturu x86 mohou být již některé funkce implementovány přímo v jádře a není potřeba dodatečně patchovat.

    Periférie

    Nejjednodušším způsobem, jak snížit spotřebu energie, je snížit jas u LCD na minimum - třeba pomocí xbacklight, čímž lze ušetřit 1 - 3 W. Dalším jednoduchým způsobem je vypnout rozhraní jako TV-out (pokud je standardně zapnut BIOSem) či periférie, které nejsou využívány jako např. Bluetooth či WiFi (ušetří se cca 0,6 - 1 W). Vypnutí TV-out:

      #xrandr --output TV --off

    Software

    Ze programů se budou asi nejvíce hodit Laptop Mode Tools, které jsou skvělé pro snížení spotřeby disku a procesoru. Případně můžeme použít samostatné programy hdparm, cpufrequtils a cpufreqd.

    Nyní přejdeme k tomu složitějšímu, k nastavení "úsporného" jádra.

    Jádro: použité funkce a patche

    Ke snížení je potřeba nejnovější jádro 2.6.22 a dále jsou použity některé patche, které mohou být označeny za "experimentální", nejsou tedy ještě standardně v jádře či se na nich ještě pracuje, ale počítá se, že budou do jádra zařazeny v nejbližší době. Již nyní je lze však použít na vanilla jádro.

    High Resolution Timers - časovače s vysokým rozlišením

    Časovače s vysokým rozlišením jsou založeny na implementaci bezčasového [tickless] jádra a také funkci "dynamické Hz" (dyntick). Časovače s vysokým rozlišením (CONFIG_HIGH_RES_TIMERS) umožňují POSIXovým časovačům a funkci nanosleep(), aby byly tak přesné, jak jen to dovoluje hardware (kolem 1μsec na běžném hardwaru). Jde o transparentní funkci - je-li zapnuta, jsou prostě časovače o hodně přesnější než se stávajícím rozlišením v Hz.

    Patch hrt obsahuje jak bezčasové jádro (tickless), tak také cpuidle a High Resolution Timers a je k dispozici vždy pro příslušné jádro.

    Tickless (dyntick) - bezčasové jádro
    Funkce bezčasového jádra (CONFIG_NO_HZ) umožňuje přerušení časovače "na vyžádání": nemá-li v okamžiku, kdy systém přestane pracovat, vypršet žádný časovač dejme tomu 2 vteřiny, bude systém naprosto nečinný 2 vteřiny. To má pomoci ochladit procesory a ušetřit energii.
    CPUIDLE
    CPUIDLE se nově stará o power managment procesoru (avšak jiným způsobem než snižování napětí/změna frekvence). Původní C-state neumí s bezčasovým jádrem pracovat. Cpuidle obsahuje nové algoritmy, které umožňují další snížení spotřeby energie.
    Ondemand CPUFREQ governor
    Ondemand CPUFREQ governor je výborný v tom, že sníží frekvenci procesoru, pokud není vytížen, avšak obsahuje chybu v interakci mezi bezčasovým jádrem a vícejádrovým procesorem. Tato chyba se projevuje tak, že procesor běží na maximální frekvenci zbytečně dlouho. Pro odstranění této chyby použijeme ondemand-fix.patch.
    Active Link Power Management
    Mnoho AHCI SATA řadičů má funkci, která umožňuje šetřit energii tím, že vypnou SATA větev, když je disk v klidu. Tato funkce dokáže ušetřit až 1 W na jednu SATA větev. Patch ahci-link-power-management-2.6.22.patch.
    Linux-PHC
    Linux Processor Hardware Control aka 'undervolt 'je patch pro linuxové jádro, který umožňuje nastavení voltáže jádra procesoru. Cílem je snížit napětí a tím i celkovou vyzařovanou teplotu notebooku; procesor pak jede na menší frekvenci a šetří se baterie. Projekt je určen zatím pouze pro starší Intel Pentium-M a vyžaduje speedstep-centrino cpufreq ovladač. V novějších verzích se chystá také podpora pro novější procesory založené Intel Core a také podpora AMD K8. Patch linux-phc-0.2.10-2.6.22.patch.

    Tvoříme vlastní bezčasové jádro

    Nejdříve si připravíme vanilla jádro. Stáhneme linux-2.6.22.tar.bz2 a dále opravný patch patch-2.6.22.1.bz2. V pracovním adresáři vytvoříme adresář "pokus", ve kterém se budou nacházet všechny soubory a patche, a ve kterém budeme pracovat.

    Rozbalíme jádro:

    cd pokus
    tar xvfj linux-2.6.22.tar.bz2

    Dále aplikujeme opravný patch pro jádro:

    cd linux-2.6.22
    bzcat ../patch-2.6.22.1.bz2 | patch -p1

    Aplikace dalších patchů:

    patch -Np1 -i ../patch-2.6.22-hrt6.patch
    patch -Np1 -i ../ondemand-fix.patch
    patch -Np1 -i ../ahci-link-power-management-2.6.22.patch

    Po aplikaci nezbytných patchů můžeme nastavit jádro. Mnoho lidí také používá soubor .config ze své předešlé kompilace jádra, který se upraví již jen o rozšíření poskytnuté čtveřicí patchů - samozřejmě při stejné verzi jádra.

    Nastavení a kompilace jádra

    Nastavení jádra v konzoli:

    make menuconfig

    menuconfig

    Přidání funkce časovače s vysokým rozlišením a bezčasového jádra:

    Processor type and features  --->
       [*] Tickless System (Dynamic Ticks)
          [*] High Resolution Timer Support

    hrtimers2

    Přidání CPU idle:

    Power management options  --->
       CPU idle PM support  --->
          [*] CPU idle PM support
             ---   Governors
             [*]  'ladder' governor
             [*]   'menu' governor

    cpuidle

    Povolení ondemand či jiného governoru a AMD/Intel ovladače:

    Power management options  ---> 
       CPU Frequency scaling  ---> 
          [*] CPU Frequency scaling 
          [*] 'ondemand' cpufreq policy governor
          [*] AMD Opteron/Athlon64 PowerNow!
          [*] Intel Enhanced SpeedStep (deprecated)
              #pouze pro starší procesory
          [*] ACPI Processor P-States driver

    ondemand_governor

    Pokud chcete pro měření spotřeby použít utilitu powertop, je třeba ještě pro ni v jádru povolit sběr dat - Collect kernel timers statistics.

    Kernel hacking  --->
       [*] Kernel debugging
       [*]   Collect kernel timers statistics

    timer_stats

    Je třeba nastavit další volby jádra, které jsou potřeba pro správnou funkci vašeho specifického hardwaru. Co a jak víte určitě již sami. Po nastavení můžeme již jádro zkompilovat příkazy:

    make bzImage modules modules_install

    Po úpravě vašeho bootovacího zavaděče můžete počítač restartovat a vyzkoušet nové funkce. Pro měření spotřeby jsem použil powertop. Spolehlivost měřených výsledků není zaručena (nejedná se o fyzické měření wattmetrem či UPS), k porovnávání však postačí. Nevýhodou powertop je, že funguje pouze na bezčasovém jádře a je určen pro platformu Intel.

    Závěr

    Spotřeba na testovacím notebooku při provozu na baterii je nyní při částečně sníženém jasu LCD (nikoliv úplně) cca 16,2 W. Při zcela sníženém jasu LCD, vypnuté WiFi a Bluetooth se spotřeba snížila na nějakých 13,8 - 14,2 W a výdrž baterie přesáhla 3 hodiny a 15 minut. Reálný nárůst času při chodu na baterii je okolo 30 minut v závislosti na množství komponent, které jsou v chodu.

    powertop

    Budu rád, pokud se vám podaří snížit odběr energie a zvýší se doba, po kterou lze notebook používat na baterii, a pokud se podělíte o své případné zkušenosti v diskuzi.

    Časem se tyto patche stanou běžnou součástí jádra a nebude již třeba složitějšího nastavování a kompilování. Máme se tedy na co těšit! Zmizí tím jeden z poměrně častých nářků uživatelů, že jiné operační systémy jsou úspornější.

    powertop1

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Heidelberg avatar 28.8.2007 00:07 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    "patchpatch-2.6.22.1.bz2" - neměla by tam být mezera?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.8.2007 17:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Opraveno.
    28.8.2007 00:09 Ses | skóre: 16 | blog: Nevím nic, ale zato to vím správně | Ivančice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Nejdříve se připravíme vanilla jádro.

    Jinak díky za článek, pěkný shrnutí...
    Nikdo mi nerozumí. Jsem záhadný.
    Michal Fecko avatar 28.8.2007 00:33 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Dobre aj ked drahe riesenie znizenia spotreby notebooku je nahradit "klasicky" 2,5" hdd SSD 2,5 diskom. Usetrena energia - 10 - 20% + mensie teplo + rychlejsi pristup k udajom (nevyhody: vysoka cena, male velkosti SSD diskov v sucasnej dobe, mozno znizena zivotnost(?)). Kazdopadne ak si kupim v buducnosti NB tak jedine s 32/64G ssd diskom.
    28.8.2007 01:23 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše SSD: veliká škoda peněz!
    Nechci rýpat, pánové, ale mnohem lepší investicí než hypovaný flash harddisk je zkrátka koupit nějakou silnější baterii... Dokonce i přikoupení drahé sekundární baterie (třeba do drive-bay u těch kusů, které to umožňují) vás přijde na míň než levnější SSD disk. A nezískáte tím jen 20 minut výdrže navíc.

    P.S.: 2.5" 5400 ot. disky dnes odebírají asi 3W při seeku, a kolem 1W v klidu. Čili vidíte, že SSD disk je jak ta příslovečná atomovka na komára.
    28.8.2007 07:11 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    lepsi reseni, dokonce bez nutnosti extra investice, je prebootovat do xp, krome nizke spotreby, tam narozdil od linuxu automaticky a bezproblemu funguji i takove funkce jako standby a hibernate (to vse dokonce uz pres sedm let;)
    frEon avatar 28.8.2007 07:56 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    voni sou windows zadarmo? to je mi ale novinka.

    ps: di si prudit nekam jinam, todle je misto pro lidi co se chtej neco dozvedet a ne pro prudily jako ty. nikdo tady neni na tvy rady zvedavej!
    Talking about music is like dancing to architecture.
    28.8.2007 09:40 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    a proc by mely byt xp zadarmo? jsem psal, ze neni treba zadna extra investice, protoze v >90% pripadu dostanes be reci xp (vistu) v cene ntb a ze si je pak treba smazes a das tam linux, je uz tvuj problem.
    28.8.2007 10:50 ByCzech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Ale proč bych to měl dělat tak hloupě? Při koupi svého notebooku, jsem nechtěl bundlované Windows XP professional, byla mi tedy odečtena PLNÁ cena tohoto SW dle ceníku dodavatele. Takže tvé řešení = investice v řádu tisíců Kč.
    egg avatar 28.8.2007 10:56 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Ale to je extra investice. Cena WXP je pochopitelně přičtena k ceně železa.
    28.8.2007 11:10 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    jak jsem uvadel, v drtive vetsine pripadu JE system soucasti ceny notebooku, takze v te vetsine pripadu to NENI extra investice, to ze si zlomek kupujicich nejak poridi holy ntb, ani nestoji za zminku.
    egg avatar 28.8.2007 11:18 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    To je naprostá demagogie, běž trollovat jinam.
    28.8.2007 11:22 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    cena za systém je součástí ceny za notebook pokud je předinstalovanej systém za prachy. takže pokud mam možnost koupit dvě totožný železa, jedno s widlema a druhý bez widlí, tak je v jejich cenách rozdíl. takže to JE extra investice do widlí.
    28.8.2007 11:48 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    zrejme jsi nepochopil, co znamena 'extra', extra = navic, tj. pokud si koupim notebook, tak za xp navic platit nemusim, protoze uz je to nedilnou soucasti toho notebooku (zapocitano v cene) - toto je drtiva vetsina pripadu, nakupu novych notebooku, prodeje notebooku bez systemu jsou zanedbatelne a nema smysl to dal rozebirat. zdar linuxacci :o)
    28.8.2007 12:12 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Napíšu to velmi jednoduše:
    Před rokem jsem si kupoval notebook ASUS A6J-Q008 BEZ Windows. Cena: 36000Kč s DPH

    Cena notebooku ASUS A6J-Q008 s Windows XP Prof v té době byla 40000Kč s DPH.

    Rozdíl 4000Kč pro vás asi není dost extra, že?
    28.8.2007 12:27 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    neco ti poradim chlapce, nauc se pozorne cist, to je asi to nejlepsi, co pro sebe muzes udelat ;-)
    28.8.2007 13:16 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    lepsi reseni, dokonce bez nutnosti extra investice, je prebootovat do xp
    nemam XP, ntb sem koupil levněji bez XP, s XP by mě notes stál o minimálně tři litry víc. to že si nějakej kokos jako pj koupí notes s XP a myslí si, že distributor mu je milostivě přibalil zadarmo je leda tak blbej fór.
    28.8.2007 13:20 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Hmm, vidim ze si tady celkem honis triko s Windows, trollujes a zbytecne prudis...

    Windows si zaplatis VZDY, at je mas predinstalovane (OEM verze) nebo si je koupis (retail). Navic je k Windows dobra podpora ovladacu, kterou vetsinou poskytuje treti strana, tedy vyrobce. Ten sve produkty zna, a vi ze obsahuji spoustu chyb (nejen NVIDIA), spoustu nedodrzenych standardu a specifikaci (obcas kazdy vyrobce, nekteri permanentne). To vsak nevadi, protoze specificke ovladace pro Windows chyby "opravi"ci obejdou. Vysledek? Funguje 99,5% pocitacu.
    To vse si uzivatel zaplati.

    Jak jiste vis, dle tvych odbornych prispevku, u Linuxu je situace trochu odlisna. Ne kazdy vyrobce Linux podporuje (at uz umyslne, ci neumyslne) a nedelaji pro Linux ovladace (AMD/NVIDIA/jini) jako treba Intel. Pak kdyz ma napsat vyvojar na zcela "neznamy" kus HW ovladac, je to dost tezke, kdyz nejsou znamy specifikace, ani standardy, kterych se drzi ci nedrzi. Vysledek ? nejakych dejme tomu 95% komponent je kompatibilnich a 5% proste nefunguje jak ma. A kvuli tem nekolika procent nekompatilniho HW se cely proces znacne zpozduje, zvlast, kdyz dane komponenty jsou klicove. Takove ACPI nebo cipsety, to je pro vyvojare opravdu radost...

    Linux se snazi jit jinou cestou nez Windows, je to otevreny system, vetsinou zdarma, ale podpora pro nej neni tak vyborna, jako u Windows, kde si podporu pro svuj OS Microsoft muze dovolit zaplatit.

    To jen tak na uvod teto problematiky. Rad zodpovim tve pripadne dotazy, klidne se ptej pres mejl. Budu taky rad, pokud prestanes se svymi bludy a irelevantnimi poznamkami, ktere k dane problematice popsane jsou zbytecne.

    28.8.2007 14:32 b*d | blog: b_d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Hmm a ja tu mam dva ntb HP, ktere s Windows nehibernuji a windows vydrzi na baterku max 1,5h. Nastaveni ruznych wifi siti je ve Windows kategorie sama pro sebe, bt ma pro kazdy telefon ten podporovany program vyrobce, proto musim mit 3 programy na totez (nokia, motorola, siemens).

    Nehibernuji a nevydrzi, protoze tam musi bezet antivir, antimalware a firewall.

    Hry se na tom parej taky docela blbe - bud ty ovladace rvou cosi o tom, ze jsou omemzene moznosti graf karty nebo to zacne trhat kdyz se taha ze swap i kdyz pameti je dost.

    Kmobiletools resi vsechny 3 telefony v jednom programu a wifi popr. site i pro lidi co nejsou administratori (root) se nastavi samy popr. si zvoli jenom profil kde zrovna jsou (kancelar, doma a chalupa :-)

    A dalsi vec - mi co pouzivame linux si proste kupujeme vsechno intel (nebo nvidia) a nemame problem.
    28.8.2007 14:39 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    panove, pokud byste snad meli pocit, ze mam neco proti linuxu, tak to je omyl, snazim se s linuxem skamaradit (byt jsem z 90% uzivatelem xp), kdyz objevim chybu, reportuju, takze se snazim i nejak prispet, ale myslim ze soucasna situace s powermanagemetem skutecne neni dobra a ani uvedeny postup to nezachrani, protoze je neprijatelne komplikovany pro vetsinu lidi, tak jako obecne potize se suspend/hibernate, takove zakladni veci proste musi fungovat by default a pokud ne, linux se na desktop nikdy nerozsiri. a protoze jak se zda, je zde vic lidi, kteri nechteji cist pozorne, dale upresnuji muj prvni prispevek, ze prebootovat do xp bez nutnosti investice navic (extra) plati pro drtivou vetsinu majitelu notebooku, ale existuji vyjimky, kteri si notebook poridili bez systemu, pro konkretne tyto specialni pripady vyse uvedene neplati.
    28.8.2007 15:10 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!

    ano, souhalsim s tim, ze powermanagment a suspend musi fungovat v zakladu.
    Jak jsi si mohl precist v clanku, tento postup je predzvesti toho, co nas ceka nekdy ve verzich 2.6.24-2.6.27(odhad). Cili se situace zacina zlepsovat a komunita i vyvojari vi o tomto problemu a je snaha tu pokrocit, viz Jaderne noviny nebo tento clanek.

    msk avatar 1.9.2007 13:08 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Nemusi. Mam linux aj windows na 3 kompoch a v zivote som ani v jednom nepouzil ziaden suspend.
    31.8.2007 22:31 quanti | skóre: 16 | blog: ch1x0r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    To je zajimave, ze ani na jednom notebooku, ktere jsem si porizovala, zadne windows nebyly. Dva z nich byly sice repasy, ale ani s tim tretim nebyl problem - radsi jsem si za jejich cenu do sveho cenoveho stropu priplatila na dvd-rw mechaniku a vetsi disk. Nikdy mi zasadne nechybely, a to ani v otazce power managementu (ale navody z clanku si projdu a vyzkousim).
    29.8.2007 12:42 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Až začne MS něco dělat s lidma, kteří si Windows ukradnou, pak bude možné argumentovat tím že nejsou zadarmo. Aktuálně zadarmo jsou (teoreticky ne, prakticky ano).
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    svido avatar 28.8.2007 08:22 svido | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Prave od toho mame kvalitni OS jako je napr. Linux. Tam si to hezky nakonfigurujes, vis?

    M$ Widle to mozna umi 7 let, ale take 7 let jsou nestabilni, se*ou se a hlavne nefunguji jak maji. Vis co, nabootuj si Widle, pomodli se a hlavne nechod na forum, ktere nema s Widlema nic spolecneho.
    28.8.2007 09:43 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    a kdyz je linux tak kvalitni os, proc se tady resi veci zcela samozrejme, jako ze system nema nesmyslne zatezovat cpu a plytvat proudem.
    28.8.2007 09:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Však on (Linuxový kernel) nezatěžuje systém zbytečně a neplýtvá proudem. Na rozdíl od Aera a podobných blbostí...pokud opravdu nebudu chtít ničím plýtvat, můžu vybalit starou 486kovou desku nebo pořídit nějaký ARM board a jet pěkně z konzole, prakticky bez spotřeby, nebo jen s nenáročným grafickým prostředím. Ale to bude tím, že Windows jako systém pro průměrného uživatele spotřebu pořádně řešit nemůže, protože při syndromu rakovinného růstu fíčur to opravdu nejde. Radikálně se spotřeba dá řešit jen radikálními kroky, které průměrný uživatel nepřijme. (Ještě radikálněji se dá snížit způsobem, který zase nepřijme průměrný programátor. ;-))
    28.8.2007 09:53 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    tvoje kecy o 486 jsou naprosto ireleventni, zde je debata o pocitacich, ktere jsou schopne podat vykon, pokud je treba, ale pokud je system idle, tak musi byt usporne, coz s linuxem jaksi nejde dohromady, dukazem je tento clanek;-)
    28.8.2007 12:48 Plane
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Tento článek je naopak důkazem, že to jde.

    Irelevantní je lozit do odborné diskuze a propagovat tu systém teleshoppingové kvality, vážně nechápu, co tě k tomu vede..
    28.8.2007 13:05 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Protože je to pí*us, jako všichni jemu podobní...oni to prostě takhle dělají...
    28.8.2007 14:32 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Laskave drz nervy na uzde a neuchyluj se k vulgarismum. S trollem se nediskutuje, trol se ignoruje. Vse ostatni je ztrata casu.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    29.8.2007 00:02 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Nervy s tím nemají co dělat, jelikož vytočit mě můžou pouze lidé, kteří mají na víc, ale z nějakého důvodu tak nečiní, což ale zjevně není tenhle případ. :-) (Nicméně za některými názory si stát budu, klidně třeba i na hlavě. :-))
    29.8.2007 12:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Zajímavý postřeh:

    Slova "Ty mě nemůžeš naštvat!" většinou slýchávám od lidí, kteří zrovna mají tepovou frekvenci na dvojnásobku své obvyklé hodnoty a v tváři rudou zář :-) Neříkám, že je to tvůj případ, jen si myslím, že je vhodné na to upozornit v této souvislosti :-)
    26.12.2007 05:28 wdolek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!

    nechci se tu nejak vehementne zastavat mrkvosoftu - take mi leze krkem a visty povazuji za velkej ulet.. nicmene by me velice zajimalo, co myslite tou nestabilitou. ano, u win 95 neco bylo, u 98 jeste vice.. u ME to bylo hned na vymenu.. 2k take sem tam.. ale XP mam uz par let a drzi se - az na dva vypadky zpusobene hardwarem sem nemel nikdy zadny problem..

    a kdyz se tu mluvi o cene - snazim se par mesicu zkamaradit s linuxem, ale.. obcas mi pride - cena 3500 za to, ze mam system, ktery sice neni otevreny, ale ma podporu (msdn), ma vetsinu toho co se da nastavit (ze linuxar vidi wokna jednou za rok a v nabidce start se nedoklika neceho neznamena, ze to wokna neumi - sam se obcas divim, co ve widlich de nastavit - a neni pristupne primo z nabidek !).. zkratka dat 3.5k a nestarat se mi obcas pride jako rozumna investice: linux nainstaluju, mam v zakladu (fedora, ubuntu, opensuse) trilion aplikaci ktere hned davam pryc - nepotrebuji je, nechci je - nechapu proc jsou mi vnucovany (po instalaci woken delam to same).. pak resim vseljake ovladace (vim - za to linux nemuze, vyrobci sou hovada), kodeky a nastaveni - ve woknech par kliknuti, v linuxu instalace balicku a prepisovani minimalne jednoho konfiguracniho souboru - a to se jeste bojim jestli to vubec pujde pro muj hw, pro mou verzi jadra, pro mou verzi cehokoliv *..

    linux je dobry system, stabilni, s minimem chyb a kdyz uz nejake sou, jsou rychle opravovany.. ale mam takovy pocit, ze linux dnes ma jeste daleko do systemu, ktery by byl pouzitelny na desktopu pro normalniho uzivatele..

    * - takova instalace multimedialnich klavesnic (protoze s gnome sem skoncil, kde je zalostne pomale a tak sem odkazan na manualni nastaveni) mi dava poradne zabrat, instalace programu pro komunikaci s mobilnim telefonem - bt funguje, adresa zarizeni je znama ale pc-telefon se nespoji a muzu se stavet treba na hlavu, vsechny navody ktere sem precetl pocitaji s tim, ze to fungovat bude... nastaveni webove kamery - hardwerove rozpoznana ale opet ve vysledku nefunkcni.. to je opravdovy luxus - ja vim, je to prece zadarmo, tak co bych chtel - ze?

    ps: ne, opravdu nejsem radek hulan :D.. a omlouvam se za flejmoidni prizpevek.. ale :) uz sem se vazne nemohl udrzet

    28.8.2007 08:35 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    hele, ja widle k notebooku musel koupit. kdyz konecne po deseti minutach nabootovaly, vyskocilo 8 chybovych hlasek, ktere jsem musel odklikat, nez jsem se vubec mohl prihlasit. prihlasovalo me to cca 2 minuty a kdyz me to konecne prihlasilo a kliknul jsem na tlacitko start, pul minuty se nic nedelo.

    potom je mi docela k nicemu, ze to s tema widlema vydrzi o 10 minut dele na baterce, kdyz to tech deset minut stejne jenom startuje a zdrzuje.
    28.8.2007 08:38 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    nakonec doslo na klasicky scenar "widle reknete papa"
    28.8.2007 09:50 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    to byla tvoje chyba, ze sis nekoupil ntb uz odladeny s xp, a vlastne proc sis xp vubec kupoval, kdyz jsou podle tebe tak spatny? a kdyz jsme u toho startu, xp mi na testovacim notebooku startuji cca minutu, vcera jsem po delsi dobe zkousel mandrivu, doba byla asi tak 3x delsi a powermanagement? docela k placi: vetrak se tocil trvale, v xp zridka, pri bezne office praci prakticky vubec, a suspend/hibernate? podobne: suspend2ram uspal, ale po probuzeni nesla sit (network restart nezabral), suspend2disk nefungoval vubec o tom, ze by tyto funkce byly v systemu integrovany (volby v KDE) muze prip. uzivatel, ktery s linuxem na desktopu chce ztracet cas, jen snit...
    28.8.2007 09:58 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    jo sorry, to nebyly xp, ale visty - ale ty jsou novejsi, tak by mely byt lepsi a rychlejsi, ne? nebo to plati jen u opensource? a proc jsem si je koupil? protoze thinkpad t60 se bez nich bohuzel nedodava :(

    jinak jedna zkusenost s win xp - na notebooku compaq presario 1200 - dokonce nesly ani nainstalovat, vzdycky to ten notebook zavarilo, protoze nezapinaly vcas vetrani. jedine reseni bylo umistit mezi 12 cm vetraky, pak se to nainstalovalo (ale tech 80 stupnu je fakt moc). myslel jsem si, ze je to jen vec toho instalatoru, ale i nainstalovane tohle delaly - kdyz jsem tam spustil cokoliv narocnejsiho, nez firefox (stacil starcraft nebo prehrani dvdcka), notebook se utopil a chcipnul. linux s tim problem nemel, tam jsem byl bezne na max. 40 stupnich a nechciplo to nikdy.
    28.8.2007 10:07 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    takze sis koupil ntb thinkpad bez systemu a pak sis koupil krabicovy visty? myslim, ze ses do toho trochu zamotal, vid? :o)
    28.8.2007 11:15 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    nevim, kde beres, ze krabicovy, byly to oemka a bez tech to koupit neslo.
    28.8.2007 11:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Nevím co máš za kde, ale já ty funkce tedy integrovány mám. Tady a taky tady..

    Navíc mám taky nakonfigurované tlačítka a po sklopení víka se provede automatický s2disk.
    28.8.2007 09:16 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    "automaticky a bezproblemu"
    Zajímavé, mně to taky chodí automaticky a bez problémů, na jakémkoli notebooku, který jsem vzal do ruky.
    "dokonce bez nutnosti extra investice"
    A jak už někdo poznamenal, oni už začali dávat XPčka zadarmo, nebo nás jen ponoukáš k trestnému činu? Víš snad, že to se taky nemá?
    28.8.2007 09:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    A já se bláhově pokoušel ten notebook s XP probudit po desítkách minut. Teď už je mi jasné, proč to nešlo – měl jsem počkat 7 let. Jestli ono to "automaticky" a "bezproblémů" nebude jak kdy a jak kde. Stejně jako u Linuxu.
    28.8.2007 10:03 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    tvoje reakce jsou nejaky divny, asi potrebujes vysvetleni, takze: kdyz nekdo napise, ze uz pres sedm let urcita featura funguje, znamena to, ze poprve byla v systemu uvedena zhruba pred sedmi lety, tj. konkretne od uvedeni windows 2000.
    28.8.2007 14:08 Majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    když sou ty windows tak skvělý, tak mi vysvětli proč mi baterka s windows vydrží méně než s linuxem, nehledě na to že windows mi po naběhnutí plochy ještě půl hodiny chroupou. A to mám prosím povypínaný všechny ty úžasný fičury (a to ses dušoval, že se na widle nemusí ani šáhnout. jistě, že musí!). To že se linux musí zkonfigurovat, to beru jako samozřejmost, takže to neřeším. nehledě na to, že rozchození suspendu je záležitost 5 minut. A jinak já nemám žádný beztikový kernel, nebo extra patch.
    Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
    29.8.2007 04:04 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    No, já mám zkušenosti opačný - až 20 minut navíc (3000mAH baterka, CPU P-II spotřeba 10-12W) ve Windows XP. Liší se to stroj od stroje, ale většinou uživatelé potvrzují výhodu na straně windows...
    29.8.2007 14:43 Majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    To se mi ani nechce věřit, když pomyslím, že windows neustále swapuje. Já teda zatím s kým jsem mluvil, tak všichni tvrdí, že jim linux vydrží v provozu déle.
    Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
    28.8.2007 14:45 Palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Ty si vazny debilko. Ale vsak v Linuxe funguje sleep a hibernate tiez uz N rokov. Teraz sa to iba vylepsuje a po vsetkych zmenach bude Linux aj napr. proti Viste ovela pokrocilejsi. Ty proste nevies o com hovoris. Nastuduj si hlbsie tuto problematiku ak chces prispievat na taketo fora. Toto nie je zive.
    29.8.2007 12:54 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Sleep a hibernate "funguje" v Linux asi tak že je stále hrubě experimentální, musíš aplikovat X patchů z Y webů, kompilovat vlastní jádro (což většina ještě distribucí "vylepšuje" z prostého vytvoření bzimage a initrd na dosti komplikovanou tvorbu plnohodnotného balíčku). Jo a seznam ovladačů které jsou se suspendem nekompatibilní je také roztomilý. Já zkoušel několik distribucí, a na ani jednom ze dvou NTB které mám k dispozici, mi suspend (na hibernaci kašlu) out-of-box nikdy nefungoval. Poslední pokus bylo tuším Ubuntu 7.0, to mě obzvlášť "potěšilo", když na nVidii spustilo desktop v 640x480, a tvářilo se že nic lepšího ten hw neumí. :)))

    Upřímě řečeno, Linux na desktopu saje. Přiznejme si to.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    29.8.2007 14:23 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Mno a já zase nikdy nedostal do ruky notebook, na kterém by to nefungovalo. Pravda, ve Slackwaru s tím bylo trošku víc práce, ale byly na to balíčky (nebo aspoň tarbally). Jestli to není spíš tím, že saje šmejdské železo?
    30.8.2007 16:16 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Šmejdské železo, asi ano. Jen mi trochu vrtá hlavou jaké magické runy byly asi použity ve zdrojácích Windows 2000, že ten rezavej šmejd instantně mění v magický meč Excalibur :) :) :) BTW jde o Dell C600.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    30.8.2007 16:32 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Hmm, a odkdy Dell zaručeně dělá všechno dokonalé? Pokud je mi známo, tak magické runy Windows ve značném procentu případů tvoří zpotvořený VM pro ACPI kód, který si "čirou náhodou" dokonale rozumí s podobně zkripleným kompilátorem od Microsoftu, který "náhodou" používá většina výrobců. Obojí samozřejmě mimo normu. No každopádně Gentoo Wiki tvrdí, že hibernace v Dell C600 funguje.
    5.9.2007 17:41 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Uživatelé přece nemohou za to, že Linux ACPI vyvíjejí lidé pomýlení natolik, že chybný spec je pro ně důležitější než realita.

    FreeType byl podobný příběh: v jedné ruce mizerný spec, v druhé tuny .TTF souborů. Ale vývojáři byli natolik rozumní, že když něco udělali podle specu a nefungovalo to, tak se na spec vykašlali. Proč to u ACPI neudělali taky? Si myslím že to slovní šermování "zpotvořeným VM od Microsoftu" jsou jenom výmluvy, nic jim přece nebránilo ten jejich zpotvořit taky.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    5.9.2007 18:45 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    "Linux ACPI vyvíjejí lidé pomýlení natolik, že chybný spec je pro ně důležitější než realita."
    Prosím??? Já měl za to, že Linux ACPI vyvinul Intel? Oni napsali VM podle specifikace, kterou sami napsali, proč by vývojáři Intelu měli psát něco jiného v dokumentaci a něco jiného v kódu?
    6.9.2007 12:38 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Nerozumím. Chceš říct že Windows (tzv pomršená ACPI VM) nefunguje na deskách od Intelu (které obsahují v BIOSu ACPI kód dle specu)? Nebo si intel nechává třetí stranou psát BIOS, který není podle jejich specu?

    Windows mají s ACPI méně problémů než Linux- to je fakt. Čím je tedy způsobeno?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    6.9.2007 13:15 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    "které obsahují v BIOSu ACPI kód dle specu"
    Nevím o tom, že na opravdu intelích deskách by byly nějaké problémy. Nebyl by příklad? Každopádně takové věci jako intelí desky od jiných výrobců a notebooky určitě BIOS od Intelu nemají. Třeba můj Dell tvrdí, že má BIOS od Dellu.
    30.8.2007 16:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    což většina ještě distribucí "vylepšuje" z prostého vytvoření bzimage a initrd na dosti komplikovanou tvorbu plnohodnotného balíčku
    Místo padesáti příkazů stačí zadat jeden a všechno od konfigurace po vytvoření balíčku se udělá samo, to bych nazval zlepšením bez uvozovek.
    Quando omni flunkus moritati
    5.9.2007 17:33 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Já s tím měl na debianu nějaké problémy, už si nepamatuju přesně jaké. Přidával jsem do jádra nějaký nestandardní qdisc, a jádro sice přeložit šlo, ale balík z toho vytvořit nešel. Dělal jsem to podle návodu, a ty jejich skripty místo vytvoření balíku na čemsi padaly. Musel jsem studovat kilobajty shellu, a hledat kde se co nastavuje blbě; chyba byla tuším v názvu patchvané release nebo tak něco, ten skript to neskousl.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    5.9.2007 18:01 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    make-kpkg si pouzil?
    28.8.2007 14:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Zadam vsechny rozumne ctenare, aby trolly ignorovali. Typicky troll je zamindrakovany pubertak, ktereho strasne moc bavi vytacet vsechny okolo. Nemuzete jej presvedcit argumenty, protoze mu nejde o predmet diskuse. On vas chce jen drazdit a bavi se vasimi reakcemi. Kdyz jej budete ignorovat, prestane jej to bavit a najde si jinou obet.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Fluttershy, yay! avatar 28.8.2007 18:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    SADÁM ale asi není puberťák.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.8.2007 20:27 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Mel jsem asus a majiteli uplne stejne konfigurace ale s windows se ani nesnilo o vydrzi na baterku ktere jsem dosahoval s debianem (5,5hod) takze tolik k uzasnym windowsum a jejich spotrebe :-)

    V soucasne dobe mam podobne vysledky s HP a realne jsem to testoval s bundlovanymi uzasnymi a neprekonatelnymi windows Vista.
    Jiří Hubka avatar 29.8.2007 07:42 Jiří Hubka | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Nevěděl jsem, že XP jsou staré už 7 let !
    29.8.2007 12:58 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Suspend mi bezvadně fungoval (na IBM ThinkPad 750) už na WIN95 SR1. BTW plná instalace Windows sebrala na disku asi 70MB.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    30.8.2007 11:38 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    No tak stary suspend byl ale spis APM suspend, nez ACPI suspend, ne? APM suspend mi v notebooku pod Linuxem fungoval vyborne uz taky pred cca 7 lety.
    28.8.2007 09:35 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    ja by som odolny SSD bral.

    baterka do ultrabay nie je Li-Ion a ked to clovek casto nepotrebuje, je to zbytocne
    29.8.2007 04:10 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    Jo, ale silnější/druhá baterie je vždycky finančně výhodnější, když vám jde o prodloužení výdrže. SSD je extra drahá možnost, jak tomu trošku pomoct, když už baterii vylepšit nemůžete.

    IMHO se to montuje spíš kvůli té odolnosti a exkluzivitě (něco jako pozlacený touchpad), protože až zas tak moc energie neušetří. Možná taky kvůli nějakému malému nárůstu výkonu.
    3.4.2008 12:51 Moon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD: veliká škoda peněz!
    SSD Bych si koupil jen proto, že je u něj rychlý přístup. Neduh WIN je neustálé swapování. Takže srovnáváte NESROVNATELNÉ.
    28.8.2007 00:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Linux Processor Hardware Control aka 'undervolt 'je patch pro linuxové jádro, který umožňuje nastavení voltáže jádra procesoru.
    Existuje něco podobného i pro paměti? Trochu jsem hledal, ale nenašel...
    Quando omni flunkus moritati
    Stanislav Brabec avatar 3.9.2007 13:17 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Nedávno prošla v jaderných novinách informace o odpojování napájení od nevyužívané paměti. Nevím, jestli se to ale dostalo do fáze implementace - znamená to před takovou operací přeskupit paměť.
    4.9.2007 00:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Já bych právě potřeboval napětí zvýšit - mám paměti, které umí malé napětí a pomalé časování a větší napětí a rychlé časování. Bohužel výrobce se rozhodl, že do SPD dá tu první možnost a BIOS mi neumožňuje to nastavení změnit ručně (časování ano, napětí ne)

    Proto se ptám, jestli existuje patch na změnu napětí pro paměti.
    Quando omni flunkus moritati
    Stanislav Brabec avatar 4.9.2007 13:45 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    V tom případě pomůže jedině dokumentace od čipsetu základní desky. Pokud to jde, často stačí jediný setpci příkaz. Jen vědět jaký. Nejlepší, co jsem našel ke své desce, byly konfigurační PCR soubory pro Windowsovský WPCREDIT.
    28.8.2007 09:01 juvi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Moje dosavadní měření spotřeby (ze sítě): Sempron64/2800, čipset via, nvidia 5200, disk, dvd..., vše na OpenSUSE 10.2 ~70W při běžné kancelářské práci. Přehrávání multimédií ~75W, OpenGL hry ~100-110W.

    Athlon dvojjádro 3800+ (65W), čipset nforce, nvidia 5200, vše při běžné kancelářské práci ~80W. Totéž s procesorem Athlon dvojjádro 35W asi o 5 W méně.

    Proxy - malé PC od Compaqu (P2/350) ~50W.

    LCD 19" ~25-35W podle jasu, CRT 17" ~50W.

    Vcelku mě překvapil vcelku běžný kancelářský notes, který si vzal při běžné práci ~30-40W - čekal jsem méně.
    28.8.2007 13:32 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Jaky presne byl ten nforce chipset u toho Athlonu?
    28.8.2007 09:04 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Mozna by se hodilo jeste zapnout hotplug CPU a vypinat nepotrebna jadra na dualcore strojich.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    28.8.2007 09:34 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    a vypnute jadro nie je napajane? iba zvysis zahrievanie procesoru...
    28.8.2007 09:35 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    A jaký by byl smysl vypínání, kdyby jím nebylo odpojení napájení? ;-) Nenapájený obvod zcela určitě zahřívání nezvyšuje.
    28.8.2007 09:37 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    napriklad taky, kde sa to jadro nachadza v oddelenom CPU?

    napis mi navod ako to spravit a budem ti vdacny
    28.8.2007 09:54 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Asi jsem z dotazu něco nepochopil, nicméně pokud jestli nějaký dnešní procesor nevypíná nepoužívané části, tak bych ho považoval vadný. (Kdysi dávno stačila pro malý příkon statická CMOS logika, dnes už nepomáhá ani CMOS a holt se to musí vypínat.)
    28.8.2007 10:14 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    no, porad mi ako vypnutim jadra na core 2 duo usetrit energiu. no, asi mam teda "vadny" kus...
    29.8.2007 10:11 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    ...(Kdysi dávno stačila pro malý příkon statická CMOS logika, dnes už nepomáhá ani CMOS a holt se to musí vypínat.)
    To bude asi tím, že se pořád zvyšuje taktovací frekvence :-)
    Nemám rád NVidii!
    29.8.2007 10:18 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    To bude jen jeden důvod...parazitní proudy jsou sfiňa, žerou energii a zahřívají čip i v úplně statickém stavu, a člověk se jich zbaví jen tím, že do celé nepoužívané části čipu uřízne napájení. A čím menší jsou hradla, tím je to horší. Tipuju, že bez ohledu na frekvenci. :-)
    29.8.2007 13:09 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Nojo, dneska by se už asi nemělo mluvit o "leakage current" a Ron, teď je kanál v CMOS prvku ve stavech "trochu sepnuto", nebo "spíš vypnuto" .-) BTW ve skříni mám funkční desku s 386DX40, včetně kopru. Jak na CPU tak na FPU není ani větráček, ani pasivní chladič, a dokonce ani žádný heat spreader! Když to běží, jsou čipy na sáhnutí vlažné, rozhodně ne horké. Jediné co na tom stroji trochu topí je 100W zdroj.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    28.8.2007 09:43 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    muzete to trochu rozvest?
    never use rm after eight
    28.8.2007 11:48 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Jiste
    Napriklad na stolnim AMD X2 CPU. kdyz vypnu jedno jadro, tak teplota celeho dualcore jde dolu o nekolik stupnu. Tam kde se min topi se take min spotrebovava energie.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    atan avatar 29.8.2007 00:18 atan | skóre: 21 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    muze se zeptat jako ho vypinas? jestli se nemylim, tak ho jde jen prevest do stavu idle. coz neni vypnuti.
    29.8.2007 06:34 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Ciste vypnuti to samozrejme neni. To tusim u dualcore zatim jen tak nejde, ale i tak je to z pohledu teploty vyznamne. hned jak budu mit nejaky notebook tak to otestuju i na cistou spotrebu.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    atan avatar 29.8.2007 10:19 atan | skóre: 21 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Tak v tom pripade to s hot plug cpu nema nic spolecneho.
    29.8.2007 11:03 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    S hotplug cpu to ma spolecneho hodne, protoze bez tohohle subsystemu v jadre se nedaji jednotliva jadra vypinat.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    29.8.2007 15:45 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Tak jsem to mirne otestoval s pro mne ponekud prekvapivym vysledkem
    pro AMD X2 se pri vypnutem jednom jadru snizi teplota o prumerne 4 stupne na obou jadrech. Odber jsem zmerit nemohl, protoze to je stolni stroj.
    pro Intel Core2 Duo se teplota obou jader pri jednom vypnutem jadru zvedla o 4 stupne a odber narostl o cca 250mA.

    To by mne tedy zajimalo, co to intel dela za smejd, ze nepouzivanim casti CPU jeho odber roste ...
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    29.8.2007 16:03 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    mna by zaujimalo ci je to architekturou core 2, alebo je chyba v linuxe, ze offline jadro neprechadza do stavu > C0 (ak je chyba v linuxe, nemam im to za zle, pretoze vypinanie jadier za ucelom znizenia spotreby je prinajmensom divne a neefektivne -- napr. aj preto, ze sa takto zahrieva len to jedno jadro 2x tolko)
    28.8.2007 09:29 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Jeste jde ve fstabu zakazat aktualizace ATIME (access time) a prodlouzit commit interval (synchronizace zurnalu) - snizi se tak cetnost pristupu k disku: /dev/hda3 / ext3 defaults,noatime,errors=remount-ro,commit=30 0 1
    28.8.2007 09:36 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    zislo by sa tam napisat aku verziu RandR ten xbacklight a xrandr na popisovany postup vyzaduje (a ake X.org ho obsahuje)
    28.8.2007 12:26 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    asi jak na jaky ovladac, treba xf86-video-intel nepracuje se starsi verzi nez je xrandr 1.2
    28.8.2007 12:28 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    a aky X.org obsahuje RandR 1.2?
    28.8.2007 13:05 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    mam za to, ze aktualni x.Org 7.2 pouziva xrandr 1.0.2 (nebo nasledujici 1.2.0), nejnovejsi xrandr, ktery je treba i v Archlinuxu je verze 1.2.2 .
    28.8.2007 13:31 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    AFAIK server musi podporovat RandR 1.2 inac si mozem s utilitkou tak akurat...
    28.8.2007 15:13 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    ano, ovsem, coz xserver 1.3.0.0 umi... zalezi uz jen na distribuci jak moc nove verze podporuje.
    28.8.2007 15:23 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    xserver-xorg 7.1.0-16

    preto som sa pytal odkedy to je podporovane...
    28.8.2007 16:14 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    jj, je to to nejnovější co bude v dalším vydáním X.org..
    28.8.2007 09:37 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Zajimalo by mne jak resite uspavani wifi. Vim, ze to resi nejak iwconfig, ale dost dobre jsem to nepochopil, nebo to na mem NB nefunguje.

    Dejme tomu ze mam zapnutou WIFI, jsem na netu, ale treba 5minut nic na netu nedelam. Da se programem iwconfig nastavit aby se po urcitem case WIFI karta uspala, ale zaroven po odeslani paketu opet probudila?

    Mam na mysli podobnou cinnost jako program diald pro modemy.

    Zatim to resim pomoci:

    iwconfig eth1 txpower off atd..., ale rad bych to nejak zautomatizoval.
    28.8.2007 09:39 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    niektori ludia reportuju, ze usporny rezim wifi zerie menej nez vypnuta wifi (ja tomu moc neverim, ale daleko od pravdy to tiez nebude)
    David Heidelberg avatar 28.8.2007 21:37 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    S tím si dovolím nesouhlasit.

    Dám následující příklad z HTC Wizard(100 % baterie):

    po 1 hodině s wifi:

    95% - vypnutá

    80% - slabý výkon 70% - střední výkon

    50% - maximální výkon

    Je to jen přibližně, na slabý výkon jí téměř nepoužívám a s vypnutou je možné, že i kolem 98%...
    29.8.2007 00:15 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Záleží na konkrétním hardwaru, každej chipset je podporovanej jinak a je klidně možný, že u některejch karet vypínání nefunguje vůbec (např. proto, že je pak problém je zapnout), zatimco úsporný režimy fungujou (a samozřejmě je to možný i naopak).

    P.S.: Pokud se nepletu, HTC Wizard je PDA a pokud na něm máš Windows, pak už vůbec neni co řešit, to by prostě fungovat mělo, jinak je něco špatně :-)
    28.8.2007 13:07 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu

    nevim co mas za kartu, WiFi s cipsetem od intelu : iwpriv ethX set_power 1

    protoze iwconfig ethX power ovladac nepodporuje.
    28.8.2007 23:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Největší úspory dosáhneš pomocí rmmod ath_pci případně jiného modulu :-)
    29.8.2007 14:52 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    To asi ano, ale pochopte mne. Nechci rucne suspendowat wifi a rucne ji nahazovat nebo totez provadet s moduly. To je podobna cinnost jako strkat TP kabel to switche pokud chci na sit a naopak. Pokousim se hledat reseni, ktere to bude delat za mne.
    29.8.2007 19:31 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Poradne NTB maji HW tlacitko na zapnuti/vypnuti wifi ;-)
    29.8.2007 20:41 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    ale ne vsechny v linuxu funguji...
    Stanislav Brabec avatar 3.9.2007 13:31 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu

    iwconfig eth1 txpower off vypne pouze automatickou regulaci vysílacího výkonu.

    Používám toto: WLAN On/Off scripts

    Řízení spotřeby ale umí ifup/ifdown většiny distribucí (dokonce i busybox verze), pokud se to napíše do příslušného konfiguráku.

    Potvrzuji významnou úsporu energie u Prism2.5 karty (výdrž baterie stoupla ze cca 3,5h se zapnutým WiFi na 10h) a snížení teploty karty.

    vlk avatar 28.8.2007 09:46 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    na mojom laptope DELL Latitude D800 mam taku "zahadnu" vec ohladne spotreby, ktora ma dost mrzi. trosku zadrbnem aj s windowsom (dufam ze mi to odpustite, ale ide mi len o porovnanie) v ktorom je spotreba okolo 14W a v linuxe mam bezne okolo 21W!!, a zistil som aj cim to asi je ... spaleny vykon ide do tepla prave na grafickej karte, ale po roznych testoch som zistil ze:

    - v cistej konzole je spotreba podobna ako vo windows - 14W

    - grafika s opensource ovladacmi (nv) okolo 17W

    - grafika s proprietarnym ovladacom okolo spominanych 21W

    ..graficku kartu mam nvidia geeforce 4200G 64MB a zaujimalo by ma ci som sam kto ma taky problem, ci je to len na mojej grafickej karte,,, pisal som aj do nvidie na podporu, ale zjavne nic stym neriesia kym som sam so spominanym problemom (bezna vec). skusal som rozne verzie ovladacov, dokonca aj rozne distribucie, vlastne skompilovane jadro ... stale to nepomohlo, v powertop mam najvyssie usb-cka - ovladace nvidia tam niesu, a procesor je na 0%

    ono jedna vec v tych ovladacoch sa mi zda "cudna" vo windows je volba "zapnut kontrolu spotreby" alebo nieco podobne, uz neviem, ale v linuxe nvidia ovladace vobec nemaju podobnu volbu ktora by mala nieco spolocne so spotrebou.
    You don't exist, Go away !
    28.8.2007 12:32 peto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Ja som na nvidii asi pred rokom notebookove ovladace na win ani nenasiel, vraj to dodava vyrobca notebooku, samozrejme dodaval par rokov stare, kde ta kontrola spotreby nebola, ja som mal o nieco novsie, ked to nvidia este dodavala/podporovala. Takze ich pristup ohladom tohto nie je o nic lepsi ani pre windows. V mojom dalsom notebooku bude urcite intel grafika, hlavne ked uz konecne maju hw podporu shaderov a podobnych veci (vraj sa znatelne zvysil vykon).
    Podla toho powertop to bude asi cisto hw zalezitost (podtaktovanie/vypnutie niektorych jednotiek GPU). Ja som mal podobny problem so spotrebou tiez, ale s ATI kartou na desktope (win vs lin +10W) a asi po roku som sa dockal fixnutia, ale v praxi som nemal moznost to zmerat.
    31.8.2007 09:59 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    U ATI (driver radeon) na to byl Option "DynamicClock" v xorg.conf. Treba ma nv neco podobneho?
    28.8.2007 10:05 Temaris
    Rozbalit Rozbalit vše dynticks a radeon
    Primarnim ucelem dynticks (NO_HZ option) je umoznit procesoru fungovat ve vyssich C-state (/proc/acpi/processor/.../power) a tim usetrit vice energie. (Muj notebook obvykle jede na C2). Kdyz se ale procesor probouzi prilis casto z duvodu nejakeho jaderneho casovace, tak se ani do C3+ nedostane - tedy dynticks moc nepomuze.

    Z meho testovani vyplyva, ze nejvice se procesor probouzi kvuli fglrx nebo radeon modulum - takze pri pouziti Xek s temito drivery se ani pri dynticks nicmoc neusetri (prosim zadny flame ohledne nvidia vs amd, nemam moznost nvidii vyzkouset a pouze konstatuji fakta). Dalsi skupinou driveru jsou na USB HID - pri pripojeni USB klavesnice se opet procesor probouzi prilis casto na to, aby se poradne uspal.

    Co z toho plyne? Na notebooku s amd grafickou kartou a pripojenou usb klavesnici si nejde nic moc polepsit, zase na druhou stranu na cestach se muze tato informace hodit. Bylo by jeste zajimave vyzkouset vesa driver pro Xka, ale to prenecham jinym.
    28.8.2007 10:18 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dynticks a radeon
    jediny stav, kedy procesor "jede" je C0. vsetko ostatne su usporne stavy kedy sa nevykonavaju ziadne instrukcie. a ak sa ti nedostava na C3, tak asi nemas USB suspend.
    28.8.2007 11:19 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    překlep - vyzařovanou teploty notebooku

    díky za článek
    28.8.2007 12:28 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    díky za info o překlepu, snad to někdo z abíčka opraví.
    28.8.2007 14:22 Majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Taktéž se přidám k poděkování. Brzy budu nasazovat na notebooku. Už se těším ;)
    Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
    28.8.2007 14:40 b*d | blog: b_d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu - AMD
    28.8.2007 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Ta tapeta v poslednim screenshotu 'cat earth | grep water' se mi hrozne libi, kde se to da stahnout? ;-)
    David Heidelberg avatar 29.8.2007 02:34 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Jiří Hubka avatar 29.8.2007 08:12 Jiří Hubka | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Třeba tady :) http://kde-look.org/content/show.php?content=60048
    20.1.2009 10:32 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    29.8.2007 13:03 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    ... umožňují POSIXovým časovačům a funkci nanosleep(), aby byly tak přesné, jak jen to dovoluje hardware...
    ... umožňují POSIXovým časovačům a funkci nanosleep(), být tak přesnými, jak jen to dovoluje hardware ...

    Takhle to je lepší, ne?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Black.Stone avatar 29.8.2007 20:46 Black.Stone | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    V konzoli pri vypnutem podsviceni, wifi a bluetooth, ondemand profil a bralo 12W :D Ale je to trosku nepouzitelne, nicmene bezna prace, podsviceni napul, wifi zaple, ondemand profil 16-18W. Mam hp nx7400 s Celerem M430.

    Jeste dodam ze CONFIG_NO_HZ mi nefungovalo se suspend2 konkretne pri probouzeni z RAMek to cekalo na nejake udalosti aby se to probralo, takze jsem treba musel mackat furt klavesy na klavesnici aby se to probralo... Nicmene bylo to na 2.6.21 tak snad v dalsich to uz bude opravene...
    2.9.2007 10:36 Jooky (inactive) | skóre: 39 | blog: Jooky | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    S tymto som sa aj ja stretol, nejak sa potom nepreberie casovac :o) takze ked niesu prerusenia ak system je uplne zastaveny. suspend2 sa este stym moc nekamarati. Ako to vyzera v najnovsiom som zatial nepozeral.
    29.10.2007 23:20 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Jo tuhle informaci jsem tu hledal, stejnej problem. Na Archlinuxu je to v distribucnim jadru zsapnuty, tak si musim vyrobit svoje vlastni. Ted uz vim, ze to neni jenom muj problem. Pouzivam klasicky suspend to ram z jadra.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    3.9.2007 22:13 jirka d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Mozna troschu s krizkem po funuse a trochu IMHO, ale s nastavenim systemu bezicim s Xkama (at to byl Linux ci FreeBSD) na notebooku byl vzdycky jeden zasadni problem, ktery se mi nepodarilo uspesne vydrzet. A to at nekteri chteji nebo ne, bylo to, ze Linux/FreeBSD jakkoliv vymazlenej k tomu, aby byl co nejuspornejsi tak i se stejnymi aplikacemi (jednoducha kancelar - OOo, Firefox, Thunderbird) bezel Linux/FreeBSD vzdy o pul az tri ctvrte hodiny kratsi cas nez stejny system se stejnymi aplikacemi pod Windows. To byl zrovna u me duvod, proc Windows pouzivat, jinak je mi jedno, jaky system je pod kapotou, mobilita je pro me celkem dulezita a tohle byl pomerne zasadni problem. Skoda, ze se takove srovnani (nebo aspon sem na podobny nenarazil) nedela prubezne. Preci jenom od doby (cca pul roku) kdy jsem delal tenhle test (predem rikam opravdu vyladenym nastavenim jadra, Xek..atd...) uz Linus nejake to jadro porodil...
    5.9.2007 15:56 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše [OT] bezpečnost
    užitečný článek, díky za něj. co se týče notebooků, je asi dobré kromě prodloužení výdrže zaměřit se taky na bezpečnost. je sice hezké že existují všelijaké způsoby šifrování diskových oddílů, i celých disků, ale k čemu to všechno, když člověku ukradnou notebook v momentě, kdy na něm jsou šifrované disky připojené, aplikace spuštěné, a počítač je ve stadiu hibernace (což u notebooků bývá zvykem).. existuje na tohle nějaké šikovné a účinné řešení ?
    5.9.2007 16:02 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    ja lockujem xscreensaverom obrazovku pred akymkolvek uspanim (automaticky).

    alebo teraz po novom pouzivam vlock 2.0:

    vlock -a -n
    5.9.2007 16:08 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    tak to je snad samozřejmost, zajímalo by mě nějaké účinné řešení :)
    5.9.2007 16:26 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    heslo je ti malo ucinne? co by si chcel?
    5.9.2007 16:30 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    možná jsi mě pochopil trochu jinak, já chci předejít tomu, aby si zloděj přečetl moje data z disku, který si z notebooku může lehce vytáhnout.
    5.9.2007 17:59 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    tak ho musi rozsifrovat
    5.9.2007 18:28 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    jasně, hned mě nenapadlo že používáš šifrování a zamykání současně.. ale stejně, vlock se musí používat na textové konzoli - nebo je to u 2.x jinak ? a co jsem zkoušel zamykátka pro X, šly jednoduše obejít s pomocí ^AltBS, no a když má zrovna člověk okna spuštěná startx-em, útočník se takhle dostane jednoduše k shellu.
    5.9.2007 18:41 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    ja nepouzivam, to ty si spominal sifrovany disk.

    spominany "vlock -a -n" (vo verzii 2.0) je rovnaky ako stary "vlock -a" -- zamkne vsetky virtualne konzoly a ich prepinanie a navrch si vytvori novu (takze funguje aj z X). navyse je tam aj parameter -s, ktory zakaze SysRq
    5.9.2007 23:17 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    tak už mám kandidáta. truecrypt a jeho auto-dismount vypadá zajímavě
    5.9.2007 23:29 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    jediny dovod na nejaky dismount vidim len aby sa nenarusila integrita (ale neviem ci to neriesia inak, pretoze pad systemu je mozny vzdy)

    preco?
    6.9.2007 12:52 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    protože jsem to zatím nezkoušel, tak jenom ocituju kus truecrypt version-history:

    Auto-Dismount facility, which can be set to dismount a volume after no data has been written/read to/from it for specified number minutes. It can also be set to dismount all mounted TrueCrypt volumes when:
    - user logs off
    - entering power saving mode
    - screen saver is launched

    6.9.2007 14:05 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    viem co to robi, ale naco to je dobre? (mozno okrem toho zachovania integrity v pripade vypnutia/resetu)
    7.9.2007 11:59 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    když si přečteš můj úvodní příspěvek a soušasně si uvědomíš, že připojený šifrovaný disk se v podstatě chová jako nešifrovaný, tak to z toho nevyplývá ?
    7.9.2007 12:27 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    lenze ty nemozes odpojit disk s vypnuteho pocitaca, pripojit ho inde a cakat, ze to bude fungovat :)
    7.9.2007 14:54 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    řekl jsem něco takového ? co když útočník bude znát fintu, jak vlock obejít, nebo si to dokonce vlocknout zapomeneš ?
    7.9.2007 15:08 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    je to automatika, mozem kludne zabudnut.

    a ja nesifrujem, takze je mi to jedno. inac vlocku verim a nebal by som sa toho.

    ale stale ma zaujima na co konkretne su tie dismounty dobre a ci nie je skor nebezpecne po kazdom prebudeni stale zadavat heslo/kluc
    Stanislav Brabec avatar 7.9.2007 21:18 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    Každý paranoik přece ví, že zamykající aplikace může mít chybu. V případě enormního zájmu se dostat k datům stačí zadat bezpečnostní audit příslušného kódu. Divil byste se, co se při takovém auditu najde chyb téměř v každé aplikaci.

    Každý paranoik také ví, že zařízení s připojeným kryptovacím oddílem stačí připojit k logickému analyzátoru, dostat se tak k heslu a datům.

    Proto se paranoikův oddíl automaticky odpojuje, pokud u konzole nikdo nesedí nebo pokud má systém podezření, že nejde o právoplatného uživatele. Neodpojit ho před uspáním naprosto nepřipadá v úvahu.

    A opravdový paranoik nikdy neodemyká šifrovací oddíl v nedůvěryhodném prostředí, a ani nezná heslo. Od toho má čipovou kartu, nejlépe s biometrickým analyzátorem. Dobrý biometrický analyzátor odepře přístup i v případech, že majitel není psychicky v pohodě, a tím vyloučí i případ brute force útoku na majitele zařízení.
    7.9.2007 21:43 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [OT] bezpečnost
    paranoik nezabuda vsetkym programom nastavit non-executable stack :)

    vlock pouziva na autentifikaciu PAM, takze pripadnu chybu hladat tam
    the.max avatar 26.10.2007 06:11 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snížení spotřeby počítače v Linuxu
    Nema nekdo napad, co mam povolit v jadre, abych videl v powertopu momentalni spotrebu?Misto toho tam mam hlasku: no ACPI power usage estimate available. Notebook ThinkPad x41, jadro 2.6.23 a Gentoo.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.