abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktopu

    15. 11. 2006 | Martin Tesař | Recenze | 12217×

    Článek navazuje na recenzi instalace a zabývá se základní orientací v desktopovém prostředí, jeho lokalizací, správcem balíčků a instalací programů v nové verzi Kubuntu.

    V minulém článku jste měli možnost spolu se mnou sledovat dva způsoby instalace nové verze Kubuntu: instalaci běžného uživatele a instalaci alternativní, v režimu OEM (Original Equipment Manufacturer, tj. instalaci např. prodejce počítače). V tomto volném pokračování se zaměřím na konfiguraci desktopu na míru uživateli, hlavně lokalizaci do češtiny, popíšu správce balíčků pro pohodlnou instalaci programů a jak doinstalovat podporu MP3. Budu při tom simulovat činnost administrátora, který nastavuje operační systém v režimu OEM pro zákazníka podle jeho požadavků.

    Instalace v OEM režimu (popsaná v předešlém článku) se liší od běžné instalace v tom, že založí automaticky uživatele "oem", který má stejně jako první uživatel při běžné instalaci práva k výkonu povelu sudo, a může tak jako administrátor nastavit operační systém podle požadavků zákazníka. Na konci úprav spustí připravený skript, který konto uživatele "oem" bezezbytku vymaže, a připraví systém na založení nového "prvního" uživatele při příštím přihlášení (viz konec článku).

    Lokalizace do češtiny

    I když je celé pracovní prostředí LiveCD v angličtině, při volbě české jazykové varianty instalace bude v češtině kromě rozložení klávesnice i průvodce instalací. To se týká i instalace z alternativního instalačního CD, tedy i instalace v OEM-režimu. Ke konci instalace upozorňuje instalátor na to, že na instalačním CD nejsou všechny potřebné lokalizační soubory a nabízí je stáhnout z repozitářů. Můžete však kvůli urychlení vlastní instalace tuto část instalace přeskočit, neboť Kubuntu nabízí pohodlné doplnění jazykové podpory i z hotového desktopu.

    Po instalaci českou variantou instalátoru získáte alespoň počeštěné desktopové prostředí KDE; některé programy, jako např. OpenOffice.org, však zůstanou anglicky. Pomoc je však snadná a elegantní: naleznete ji v hlavní nabídce KDE pod položkou Systém > Jazyková podpora. V následně otevřeném dialogu, nazvaném Language Selector (jde o konfigurační nástroj qt-language-selector, ten a některé další "vnitřnosti" systému si ponechají anglickou verzi) lze vybrat celou řadu jazyků, jejichž podporu si v systému přejete, mezi nimi i češtinu a slovenštinu.

    kubuntu 6.10: 01_language_selector_supported_languages

    Lokalizační balíčky se stahují z repozitářů přes Internet (kromě toho po vás bude správce balíčků požadovat instalační CD-ROM jako jeden ze zdrojů - jak se tohoto požadavku zbavit, se dočtete o něco níže v části věnované správci balíčků). Stahované balíčky zahrnují nejen české soubory k OpenOffice.org, ale také k programům GIMP, Aspell, Thunderbird, Firefox atd. - navzdory tomu, že tyto programy nemáte ještě nainstalovány.

    kubuntu 6.10: 02_adept_batch_downloading

    Nástroj správce balíčků Adept (podrobnější popis dále v článku) také všechny balíčky pomocí dpkg automaticky nainstaluje a vygeneruje potřebná locales. Zřejmě jediná moucha na eleganci procesu lokalizace je, že když nástroj svou práci dokončí, musíte jej "ručně" ukončit zavřením okna (případně klávesovou zkratkou Alt+F4). Pro ukončení není k dispozici ani dialogové tlačítko, což by navzdory hlášení "done" mohlo nechat prostor pro obavy, zda je celý proces lokalizace již opravdu u konce.

    kubuntu 6.10: 03_adept_batch_instalace_jazykove_podpory

    Prověrka úspěšnosti lokalizace v OpenOffice.org dopadá na výbornou: nejenže je rozhraní kancelářského balíku hned po startu česky, ale připravena je i česká kontrola pravopisu a česká nápověda. Po spuštění skriptu oem-config-prepare při instalaci v režimu OEM (viz konec článku) je ovšem třeba jako nový uživatel nastavit české rozhraní z nabídky OpenOffice.org (Tools > Options > Language Settings > Languages > User Interface).

    kubuntu 6.10: 04_lokalizovane_ooo

    Orientace nového uživatele

    Po startu desktopového prostředí vás nečeká automaticky upozornění na nápovědu, kterou některé distribuce řeší patřičně pojmenovanou ikonkou na ploše anebo dokonce spuštěním prohlížeče s uvítacím proslovem. V Kubuntu vás nečeká na ploše ikonka žádná a Konqueror si musíte spustit sami. Pak teprve spatříte odkazy na "Uživatelskou příručku pro Kubuntu Desktop" i "Uživatelskou příručku pro Server" a "Poznámky k verzi", které jsou optimisticky v češtině. Velmi záhy ovšem zjistíte, že vlastní text těchto užitečných dokumentů je zatím pouze anglicky. Také nápověda k prostředí KDE (dostupná přes nabídku Nápověda) je i po lokalizaci dosud česky pouze částečně.

    kubuntu 6.10: 05_konqueror_prvni_spusteni kubuntu 6.10: 06_uzivatelska_prirucka_obsah

    Zajímavou novinkou přístupu k běžnému uživateli je úprava grafického prostředí, která skrývá systémové adresáře v souborovém manažeru a otvíracích a ukládacích dialozích. Běžný uživatel tak ve výchozím nastavení spatří pouze adresář /home (uživatelské soubory) a /media (připojovaná zařízení a oddíly disků), což zabrání zbytečnému zmatku, pokud při běžných úkonech náhodou mezi systémové adresáře zabloudí.

    kubuntu 6.10: 07_konqueror_korenova_slozka_neviditelna

    Tento krok se může setkat s jistou nevolí pokročilých uživatelů Linuxu, kteří jsou již na tradiční zobrazovaní zvyklí a mají pocit určitého ochuzení. Designeři této vlastnosti však nechtějí nic měnit ani na tradiční struktuře systémových adresářů, ani upírat pokročilým uživatelům pohled na ně. Protože jde pouze o optické opatření, lze v souborovém manažeru nebo v každém dialogu skryté adresáře pomocí nabídky Pohled > Zobrazit skryté soubory opět zviditelnit, stejně jako ostatní běžně skryté soubory. Příkazové řádky se navíc toto optické opatření netýká, proto zejména pro administrátorské úkony není třeba zvyklosti vůbec měnit.

    kubuntu 6.10: 08_konqueror_ukazat_skryte_soubory kubuntu 6.10: 09_otviraci_dialog_ooo_zobrazovat_skryte_soubory kubuntu 6.10: 10_otviraci_dialog_ooo_skryte_soubory_zobrazeny

    A pokud si přejete nechat např. z důvodů výuky zobrazovat určité adresáře (třeba /etc nebo /usr) stále, stačí jejich názvy odmazat nebo zakomentovat v konfiguračním souboru .hidden, umístěném v kořenovém adresáři. Ten stačí také prostě přejmenovat nebo dokonce smazat, abyste získali tradiční chování prostředí KDE. Také každý další adresář vytvořený (administrátorem) v kořenovém systému určený např. pro sdílení souborů v síti, je ve výchozím nastavení viditelný, neboť pro jeho skrytí je třeba jej v souboru .hidden výslovně jmenovat. Na první pohled jde o skvělý nápad, který rozšiřuje možnosti nastavení KDE. Skrytím systémových adresářů jako by desktop Kubuntu naznačoval konečně pokrok od polotovaru k profesionálně designovanému systému, který má uživatel především používat a ne ho zkoumat a upravovat.

    kubuntu 6.10: 11_obsah_souboru_hidden

    kubuntu 6.10: 12_konsole_vytvorit_sdileny_adresar kubuntu 6.10: 13_konqueror_viditelny_sdileny_adresar kubuntu 6.10: 14_otviraci_dialog_ooo

    Správce balíčků a instalace programů

    Chtě nechtě se uživatel či administrátor nového Kubuntu bude muset seznámit s balíčkovacím systémem, protože ačkoliv čerstvě nainstalované Kubuntu nabízí základní desktopové programy, díky dodržování svobodné licence je třeba některé programy a nástroje doinstalovat, například obligátní podporu MP3 souborů.

    Kubuntu však nezůstává pozadu za pohodlností instalace nových programů, která se v uživatelsky přátelských linuxových distribucích stala standardem. Pokud znáte někoho, kdo stále ještě trvá na předsudku, že instalovat programy v Linuxu znamená hledat osobně po Internetu balíčky s podivnými koncovkami (.rpm, .deb atd.), podrobně studovat přiložený návod a následně kompilovat "svatou trojkombinací" (configure; make; make install), která nezřídka končí zlověstným error, předveďte mu, jak snadno a elegantně se instalují programy v Kubuntu.

    Pro ty, kteří byli odkojeni grafickým (klikacím) uživatelským prostředím a bez myši nedají ani ránu, je v Kubuntu připraven jako grafická nadstavba nad správcem balíčků Adept Manager, k němuž se dostanete přes nabídku KDE a položku Systém. Poněkud může pokazit dojem, že jeho rozhraní zůstává v angličtině, i když pak komunikuje částečně česky. I přesto se v něm můžete poměrně intuitivně pohybovat a například nalézt program Firefox a nainstalovat ho zvládne navzdory popisům v angličtině snad každý.

    kubuntu 6.10: 15_adept_manager kubuntu 6.10: 16_adept_manager_nainstalovat_firefox

    Nejprve programy ze seznamu přes tlačítko Požadavek nainstalovat vyberete a pak dáte příkaz k instalaci vybraných programů tlačítkem Apply Changes. Předtím se ještě vyplatí získat seznam posledních aktualizací přes tlačítko Fetch Updates. Správce balíčků se postará o nalezení programu v repozitáři distribuce a o jeho stažení a instalaci už bez vašeho zásahu. Po instalaci programu vyhoví Adept Manager i šťouralům toužícím po komplexních informacích o právě nainstalovaném balíčku: můžete si zkontrolovat závislosti i umístění nainstalovaných souborů.

    kubuntu 6.10: 17_adept_manager_downloadign_firefox kubuntu 6.10: 18a_adept_manager_packages_relationships kubuntu 6.10: 18_adept_manager_instalace_firefoxu kubuntu 6.10: 18b_adept_manager_installed_files

    V hlavní nabídce KDE se také automaticky objeví v kategorii Internet nová položka: Firefox Webový prohlížeč, která také zbrusu nový Firefox 2.0 v české verzi (pakliže máte v systému nainstalovanou podporu češtiny, viz výše) spustí.

    Více si lze snad přát už jen to, aby byl lokalizační tým Kubuntu brzy posílen a všechna uživatelská rozhraní komunikovala výhradně česky. To vám připomene i přednastavená domovská stránka právě nainstalovaného Firefoxu, která by měla otevřít soubor /usr/share/ubuntu-artwork/home/locales/index-cs_CZ.html - ten ale zjevně bohužel (ještě) neexistuje.

    kubuntu 6.10: 19_firefox_soubor_nenalezen

    Důležitá část obsluhy Adept Manageru je přidávání a povolení nových repozitářů softwarových balíčků, díky nimž získáte přístup k ohromnému množství programů distribuovaných s nejrůznějšími licencemi. Například podporu MP3 souborů získáte pouze tehdy, povolíte-li repozitáře typu universe, resp. multiverse.

    Díky Adept Manageru nemusíte otvírat konzolový terminál a hledat konfigurační soubory, ale vystačíte si plně s grafickým rozhraním: stačí z hlavní nabídky (menu) vybrat položku View > Manage Repositories a po kliknutí pravým tlačítkem myši na řádky s adresami repozitáře buď povolit anebo zakázat podle přání. Zde můžete např. zakázat, aby správce hledal jako první balíčky na CD-ROM, anebo naopak v offline systému povolit pouze toto médium. A samozřejmě přidat jednoduše nějaké další podle přání. Česká verze instalátoru už přednastavila a povolila ty hlavní z cz.archive.ubuntu.com, takže se k řadě programů dostanete bez jakékoliv úpravy.

    kubuntu 6.10: 20_adept_manager_enable_repository

    Pro instalaci podpory MP3 však z licenčních důvodů musíte ručně povolit repozitáře multiverse, čehož dosáhnete tím, že povolíte adresáře universe a dopíšete k údaji universe (kliknutí na slovo vám umožní zapisovat) ještě multiverse. Potom nainstalujte balíček libxine-extracodecs, pro podporu MP3 v K3b pak libk3b2-mp3, pro JuK balíčky libarts1-mpeglib a libakode2-mpeg.

    Možná si také oblíbíte (anebo už oblíbili) pro instalaci programů apt-get z příkazové řádky, případně textový dialogový program aptitude; užívat můžete všechny tři podle libosti. O upozornění na dostupné aktualizace se stará Správce aktualizací, který se ohlásí malou ikonkou v SysTray (ve výchozím nastavení vpravo dole před displayem hodin). Asistent pak navrhne stažení dostupných aktualizací a také je sám rychle nainstaluje. Tento asistent je pak na rozdíl od vlastního rozhraní Adept Manageru převážně v češtině.

    kubuntu 6.10: 21_apt_get_instalace_gimp kubuntu 6.10: 22_aptitude

    kubuntu 6.10: 23_upozorneni_na_aktualizace

    kubuntu 6.10: 24_vitejte_ve_spravci_aktualizaci_adept kubuntu 6.10: 25_adept_updater_seznam_aktualizaci kubuntu 6.10: 26_adept_updater_downloading

    kubuntu 6.10: 27_adept_instalace_upgradu kubuntu 6.10: 28_adept_updater_aktualizace_dokoncena

    Stejně jako je převážně v češtině Adept Installer, který se na rozdíl od "manageru" stará pouze o instalaci či odinstalaci programů pomocí přehledného rozhraní. Nováček do něj patrně zabloudí ze všeho nejdřív, neboť ho najde v nabídce KDE pod položkou Přidat/odstranit programy. Je velmi jednoduchý na pohled i na ovládání, ale několikrát mi při listování kategoriemi softwaru spadl, což nedělá nejlepší dojem.

    kubuntu 6.10: 29_adept_installer

    Konečná úprava OEM instalace

    Po všech těch úpravách, které jako uživatel "oem" provedete, a když už chcete počítač předat zákazníkovi, připravíte systém spuštěním skriptu

    $ sudo oem-config-prepare

    na přihlášení nového uživatele po příštím restartu. Znovu je třeba zdůraznit, že nastavení neprováděná s právy administrátora, jakož i soubory uložené v adresáři /home/oem i tento adresář sám, budou při této proceduře vymazány - tak, aby zákazník dostal čistý počítač, pouze s administrátorskými úpravami.

    Malou skvrnou na kráse je pak po restartu konfigurační dialog opět v angličtině: uživatel bude muset vybrat jazyk, rozluštit a správně vyplnit své jméno, uživatelské jméno (username) a heslo. Je to pochopitelné z hlediska možných vícejazyčných nastavení operačního systému, ale asi by do budoucna neškodilo přemýšlet o řešení, kdy se změní jazyk celého dialogu alespoň ihned po výběru jazyka.

    Závěrem

    Tento malý rozhled uživatele čerstvě nainstalovaného Kubuntu 6.10 dává tušit, že jde o velmi kvalitní operační systém. Pokud jste čekali díky nadpisu článku nějaké ty strasti, pak vás musím zklamat: bylo jich naprosté minimum a většinou se týkaly chybějících překladů do češtiny, a to jak některých částí systému, tak nápovědy a dokumentace. Především z tohoto důvodu bych se zdráhal nechat jazykově nevybaveného laika o samotě s čerstvou instalací - zde má *ubuntu projekt ještě mezery.

    Na druhou stranu je však třeba říct, že ovládání správce balíčků Adept je logické a pohodlné i pro laiky. A v článku popsaná lokalizace a instalace programů fungovala bezchybně, stejně jako poněkud pokročilejší experiment s úpravou pro psaní japonštinou. Jasné plus získává Kubuntu také drobnostmi, které zpříjemňují užívání i administraci, jako je příprava systému v OEM-režimu nebo optické zneviditelnění systémových adresářů pro běžné uživatele. Ty dávají této distribuci image průkopníka linuxového desktopu hledícího směrem, který byl v historii Linuxu zatím spíše zanedbáván.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 15.11.2006 01:06 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktopu
    mozna by nebylo od veci zminit uzasny nastroj Automatix2 ktery do ubuntu doinstaluje vsechny nezbytne veci, nutne pro normalni provoz. Poresi se tim veci s kodekama, wine, flashem, mplayerem, skype, googleearth, binarni ovladace, prehravani a tvorba DVD....vsechny ty veci, ktere maj licence v sede zone a ortodoxni GNU puristi je odmitaj, nicmene pro bezneho uzivatele jsou nezbytne. Jinak proste cele slavne Ubuntu smaze, rekne si ze Linux je blbost a necha si od kamarada z hospody nainstalovat ukradene Win XP SP2. Nerikam, ze to nejde nainstalovat i jedno po druhem, ale takto mame za 15 minut nainstalovany Ubuntu, funkcni system, a za dalsich 15 minut vytuneny a funkcni pocitac, a to bez desitek hodin studia for a dokumentace.
    15.11.2006 11:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Doporučený způsob je easyubuntu, který toho sice obsahuje méně (multimédia, flash a spol tam jsou), než automatix, na druhou stranu pracuje spolehlivě.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    15.11.2006 15:35 erchamion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Podle mych osobnich zkusenosti je nejlepsi nainstalovat si tyhle veci (MP3, flash apod.) rucne. Po pouziti easyubuntu i automatixu uz jsem se potkal s divnym chovanim systemu (padani aplikaci apod).
    23.11.2006 20:29 cinester | blog: cinester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    +1
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.11.2006 07:58 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    To GUI Adeptu je naprosto katastrofalni, zdesil jsem se pri zkouseni Kubuntu, desim se i ted. Zlaty Synaptic -- ciste, minimalisticke, na prvni pohled viditelne to, co se pouziva, v menu pak to, co mene.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    karoliner avatar 15.11.2006 08:24 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Katastrofální Synaptic - naprosto nepřehledný, ikonky jsou hnusné, prostě fuuuuj. Zlatý Adept!
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    18.11.2006 10:35 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Radeji se vrat k Windous...
    Milhouse avatar 15.11.2006 09:29 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Nejni lepsi moznosti, nez moznosti volby doinstalovani Synapticu do KDE. Zavislosti nejsou velke. Rad Synaptic pouzivam, i kdyz nejni nad jednoduchost prikazove radky :D(alespon vetsinou).
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    15.11.2006 10:26 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Kubuntu? dekuji nechci!
    Ubuntu je pry stare africke slovo. Víte co znamená? ubuntu znamena - "neumim nakonfigurovat Debian" :o) Tahle hricka si myslim uz davno neplati, a ubuntu podle meho timto ztraci smysl. Ja sam jsem pred chvili zmigroval ze SUSE (problem Novel + Microsoft) a po tydnu pouzivani jsem pochopil, proc drtiva cast lidi pouzivajici GNU/Linux nakonec u debianu zkonci. Ta "rychlost" oproti jinym "desktopovym" distribucim je velmi znatelna. A magicke sluvko "apt-get install" ma taky svoje kouzlo... APT je proste APT. Timto dekuji panum z Novellu a Microsoftu, ze me donutili zkusit neco jineho, neco mnohem lepsiho :o).

    A ted k K/Ubuntu (dale jen Kubuntu, -GNOME nesnasim). Jelikoz Kubuntu pouziva stejny instalator jako DEBIAN, nainstalovat Kubuntu je tedy stejne tezke jako DEBIAN. Kubuntu ma sice i instalacni live-CD, ale to je pro 99% lidi naprosto nevhodne, nebot automaticky prepisuje MBR, aniz by se uzivatele na cokoli ptalo. Naopak se mi velmi libi graficky instalator Debianu. Je to v podstate "textova instalace" v bledemodrem, jen je udelana v GTK+ a lze pouzivat mys. Naproti tomu instalace Kubuntu 6.10 v textu (kvuli MBR pro me jedina rozumna) pri pocedure "instalace zakladniho systemu" zamrzne na 6%, a 5-10 minut se nic nedeje. To ze pocitac pracuje dava tusit jen pracujici CD-ROM. po teto "pauze" da instalator teprv uzivateli vedet, ze nezahalel a nezamrzl....

    Presunme se tedy k nainstalovanemu Kubuntu. Nektere funkce Adeptu mi byly dlouho zahadou. Napriklad prijit na to jak pridat zdroj do repozitaru byla kovbojka na dva dny... Zatimco ostatni graficke instalatory (Synaptic, Yast a dasli) maji prehledne kolonky, do kterych se vsechny ty udaje typu "adresa" "deb" "src" "main" "universe" "multiverse" atd... prehledne daji natukat, v adeptu je jen jedna velka kolonka a zadne vysvetleni, jak to do ni vsechno naflakat za sebe.... zlaty Synaptic! Navic mi neni jasne proc nekdo vymyslel Adept, kdyz Kpackage je podle meho soudu mnohonasobne lepsi, ale pro Kubuntu jsem ho nenasel.... A cotreba multimedia? Onanovat nad tim jak jsem free, kdyz neprehravam ani .mp3 mi prijde vrchol uchylnosti.... Dalo by se to cekat spise u Debianu, ale ne u "linuxu pro Lidi"... O to vetsi byl pro me sok, kdyz Debian .mp3 po defaultni instalaci prehrava bez problemu.....

    Co k tomu dodat... muj nazor je ten, ze nejlepsi je Original! Ne levne kopie. A jelikoz se povazuji za velkeho zacatecnika, a presto jsem bez problemu Debian nainstaloval, nakonfiguroval, doinstaloval Multimedia....atd, skoro mi to prijde ze Ubuntu ztraci smysl.... Jak rikam. Nejlepsi je Original...
    15.11.2006 10:58 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Dlouhá léta jsem používal RedHat (od verze 6.1 až do 9), pak Slackware a nakonec jsem skončil u Ubuntu. Umím si nastavit téměř vše. Rozumím mnoha věcem. Přesto mám na notebooku i stolním počítači Ubuntu. Záhada? Proč pokročilý uživatel používá Ubuntu a ne Debian, který si zvládne nastavit i začátečník jako ty? Proč? Protože! Protože mi filozofie Ubuntu vyhovuje a nepotřebuju nikomu ukazovat "jak ho mám velkého".

    Také můžu stále používat ve belké míře terminálu a Ubuntu mě v tomto nijak neomezuje (oproti Debianu).

    Taky tu melete něco o tom jak jste "free", když neřehráváte mp3 a jaká je to blbost. Ale migrujete od Novellu kvůli jeho spojení s Microsoftem? Ujasněte si své myšlenkové pochody.

    btw. mám rád všechny distribuce co používají apt =)
    15.11.2006 11:39 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Ehm. prosil bych ujasnit rozdil mezi "filozofii Debianu" a "filozofii Ubuntu".

    Navic bych byl rad, kdyby jste mi vysvetlil ...cituji "nepotřebuju nikomu ukazovat "jak ho mám velkého"." ,nebot zcela nechapu, k cemu z meho prizpevku se to vztahuje a mam pocit ze je to uplne mimo misu...

    Jak vas omezuje debian v pouzivani terminalu?? (Vetsi blbost jsem nikdy neslysel!)

    Na GNU/Linux jsem presel kvuli praktikam Microsoftu, kvuli tomu, ze MS sikanuje svoje zakazniky. Rozhodne jsem na GNU/Linux nepresel kvuli toho, ze je "free" !!! Mimochodem, ujasnit sve myslenkove pochody by jste si mel vy! Jak tvrdite, "filozofie Ubuntu" je vam velmi blizka. Proc tedy prvni co udelate po instalaci (free) Ubuntu je, ze nainstalujete proprietarni kodeky a jiny ne-free software??? Trosku schizofrenie nemyslite?

    APT dneska pouzivaji snad vsechny distribuce, pote co vznikl apt pro RPM... zalezi na uzivateli co se rozhodne pouzivat.....
    16.11.2006 00:23 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Jak tvrdite, "filozofie Ubuntu" je vam velmi blizka. Proc tedy prvni co udelate po instalaci (free) Ubuntu je, ze nainstalujete proprietarni kodeky a jiny ne-free software??? Trosku schizofrenie nemyslite?
    Protože je to v naší zemi naprosto legální, a protože si chce uživatel poslechnout písničky v nejrozšířenějším hudebním formátu. Nechápete na tom snad něco?
    16.11.2006 07:22 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Na tom chapu zcela vse. Co nechapu je prosazovani samotne myslenky "only-free" uzivatelem, na ktereho jsem reagoval. Jestlize tento uzivatel prosazuje tuto myslenku, proc si tedy dobrovolne instaluje proprietarni software?

    Ja tyto ideje nezastavam, vy jak jsem pochopil take ne, takze vam komercni kodeky zcela jiste, stejne jako me, nevadi. Ale ten pan prede mnou se ohanel only-free-softwarem...
    17.11.2006 08:17 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Co nechapu je prosazovani samotne myslenky "only-free" uzivatelem, na ktereho jsem reagoval. Jestlize tento uzivatel prosazuje tuto myslenku, proc si tedy dobrovolne instaluje proprietarni software?
    Tak to jste asi filosofii Ubuntu vůbec nepochopil - Ubuntu se nesnaží být free za každou cenu jako třeba Stallmanovo Ututo nebo gNewSense. Ubuntu se snaží být plnohodnotným svobodným OS a proto nabízí uživatelům i svobodu si nainstalovat nesvobodný software, když to uznají za vhodné. ;-)
    17.11.2006 17:01 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Co je problemem Ubuntu:?
    Problemem Ubuntu je to, ze je pry natolik "pro lidi", ze vznikaji dalsi odvozeniny z ubuntu, aby je tito "normalni lidi" mohli vubec pouzivat...

    http://distrowatch.com/?newsid=03851#0
    17.11.2006 18:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Už jste s tím trapný. To, co odkazujete, je distribuce, která obsahuje kodeky a lze ji legálně distribuovat a používat v zemích, kde je to možné. Ubuntu je děláno pouze v jediné verzi - tak, aby ho bylo možné ditribuovat a používat všude s tím, že kdo chce, si může kodeky relativně velmi jendoudše a rychle doinstalovat. Co na tom nechápete?

    Až bude mít ten "krásný a hodný" Debian takové spustitelné a instalovatelné standardní CD jako "ošklivé a zlé Ubuntu", pravidelný apředvídatelný půlroční vývojový cyklus s novými řadami program,ů a až bude mít tak uživatelsky přítulný a jednoduchý instalátor a prostředí, které nevypadá jako ve Windows 95, pak si sem teprve přijďte vyvádět a vyřvávat.
    17.11.2006 20:43 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Škoda, být tam jenom první odstavec, byl by to jeden z nejrozumnějších příspěvků, které jsem od tebe kdy četl (žádné výkřiky se spoustou linků, ale vlastní názor). Ovšem ten druhý jsi si teda mohl odpustit, protože jsi se dostal na stejnou úroveň jako JK. Myslím, že primárním cílem Debianu není mít pravidelný půlroční cyklus, přítulný instalátor, ... a prostředí v Debianu může vypadat úplně stejně, jako v Ubuntu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.11.2006 21:23 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    "Ovšem ten druhý jsi si teda mohl odpustit, protože jsi se dostal na stejnou úroveň jako JK."

    Jsem si toho vědom, chtěl jsem jen ukázat na to, jak je taková argumentace, postup a chování absurdní. Pokud to někdo nepochopil, pak se skutečně omlouvám, záměr byl jiný.
    17.11.2006 20:45 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Až bude mit Ubuntu každý týden aktualizované nové instalační CD/DVD jako má Debian, až bude umět instalátor bez chyby nastavit zdroje pro apt.... pak se mi teprve ozvěte.

    viz. cdimage.debian.org

    PS. Ubuntu bude vzdy vypadat jako Win95, nebot pouziva GNOME!
    17.11.2006 21:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    "Až bude mit Ubuntu každý týden aktualizované nové instalační CD/DVD jako má Debian"

    Když už jsme u toho, tak Ubuntu to nepotřebuje, jelikož nová vydání vycházejí v půlročních intervalech a po instalaci se stáhne obvykle maximálně tak několik (desítek) MB aktualizací - podle použitého prostředí a programů.

    "až bude umět instalátor bez chyby nastavit zdroje pro apt"

    A na co by to potřeboval?

    "Ubuntu bude vzdy vypadat jako Win95, nebot pouziva GNOME!"

    Grafická stránka Ubuntu je na diametrálně odlišné úrovni než GNOME v Debianu. Pokud chcete tvrdit, že ne, tak asi špatně vidíte.

    http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=751 &slide=4&title=ubuntu+6.10+screenshots http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=724 &slide=35&title=debian+installer+etch+beta+3+screenshots

    Navíc to přece není o vzhledu, který se dá široce přizpůsobit. Pokud vám nevyhovuje GNOME, dává vám projekt Ubuntu řešení v podobě "samostatného" projektu Kubuntu se svými obrazy CD a DVD včetně možnosti bezplatného zaslání. Poskytne vám toto Debian? Nikoliv.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 17.11.2006 22:04 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    PS. Ubuntu bude vzdy vypadat jako Win95, nebot pouziva GNOME!
    Hadat se o tom, co je hezci nema smysl. Ale tahle veta je naprosto evidentni kravina :-D
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    18.11.2006 07:27 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Tady jakakoli diskuze asi nema smysl. Reci o tom, ze Debian ma prostredi jako Win95 uvedl diskutující:

    17-11-2006, 18:29 Petr Tomeš | Sokolov

    Ale vy si opet vsimate pouze reakce. Ale puvodce teto "stupidni myslenky" nechavate bez povsimnuti.... Zacinam mit oprvadu pocit, ze co Ubuntak, to dislektik... dalsi diskuze opravdu nema smysl..
    18.11.2006 21:42 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Jistě, ovšemže. Neumíte reagovat, diskuse tedy nemůže pokračovat. Ano, za tím si stojím, že to grafické provedení, se který mse uživatel Debianu setká v GNOME - a na které sjem zde odkazoval pomocí snímků obrazovky - je někde na úrovni Windows 95 a nesnese srovnání se standardním grafickém provedení Ubuntu 6.06/6.10. To je prostě fakt, který uzná každý, kdo se na ty snímky obrazovek podívá.
    19.11.2006 00:32 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    To je totiz tak. On si kazdy to GNOME vyumelkuje po svem. Me osobne prijde GNOME v Ubuntu stejne HNUSNE jako vsude jinde. Takze pro me plati GNOME=Win95.
    19.11.2006 09:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Me osobne prijde GNOME v Ubuntu stejne HNUSNE jako vsude jinde. Takze pro me plati GNOME=Win95.
    Škoda, že úroveň svých příspěvků občas shodíš nějakým úletem podobným tomuto. S většinou toho, co jsi tu jinde napsal, se dá buď souhlasit nebo rozumně polemizovat. Takovéhle flamebaity však celkový dojem dost kazí.
    19.11.2006 09:51 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    To je ciste muj osobni esteticky nazor. Zduraznil jsem, ze si GNOME kazdy zkrasli po svem. Hodnoceni, ze je GNOME hnusne a nebo "pro negramotne" vyjadruji muj osobni nazor a odpor k tomuto prostredi na zaklade zkusenosti z pouzivani. Samozrejme hodnoceni je vec subjektivni, proto nazor nekoho jineho muze byt naprosto opacny... a ja to respektuji a nikomu svuj necpu. Nechtel jsem vyvolat flame, spise ukazat, ze tyto hodnoceni jsou RELATIVNI, a kazdy si to svoje prostredi predstavuje uplne jinak. Takze co nekomu pripada jako vrchol propracovanosti muze druhemu pripominat W95 a naopak. Je dobre ze si muzeme vybrat, a nejenom KDE vs. GNOME...
    19.11.2006 10:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je problemem Ubuntu:?
    Já ti tvůj názor neberu. Jen konstatuji, že jde o zbytečný flamebait.
    16.11.2006 18:30 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Nerekl jsem, ze je rozdil mezi filozofii Debianu a Ubuntu. To jste si vycucal z prstu. Rozdil mezi nimi delate spis vy. Protoze vam zrejme na Ubuntu neco v porovnani s Debianem vadi.

    Nepotrebuju narozdil od vas, ukazovat jak ho mam velkeho. Tudiz tady nedelam z ostatnich uzivatelu blbce, jenom kvuli tomu, jakou distribuci pouzivaji. Uvedomte si, ze ne kazdy umi nastavit Debian a to ze jste to zvladl vy, neznamena, ze to dokaze kazdy. A vy proste zevseobecnujete, ze kdo nenastavi Debian je pako. Co na tohle rict?

    "Jak vas omezuje debian v pouzivani terminalu."

    To jste spatne pochopil. Nebo jsem to spatne napsal. Myslel jsem to tak, ze terminal muzu pouzivat stejne v Ubuntu jako v Debianu.

    "Proc tedy prvni co udelate po instalaci (free) Ubuntu je, ze nainstalujete proprietarni kodeky a jiny ne-free software??? Trosku schizofrenie nemyslite?"

    Ale me to nevadi. Ty vy tady sirite poplasnou zpravu, ze prechazite od Novellu na Debian, jenom kvuli tomu, ze zpolupracuje s Microsoftem. Filozofie Ubuntu (respektive Debianu) se mi libi. Ale neni jenom ta, ohledne jakesi spolecenske smlouvy s uzivateli, ze bude navzdy svobodna.

    Ad. apt a RPM. Sam rikate, ze original je original.
    17.11.2006 11:23 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Instaloval jste vcera Debian? Ja ano. To ze se mi to povedlo, neni ukazkou toho "jako ho mam velkeho", ale toho, ze Debian, ktery byl kdysi pouze pro zkusene, je dneska velice lehce nainstalovatelny a konfigurovatelny. Pokud vam to uniklo, tak Debian ma STEJNE instalacni nastroje jako Ubuntu. Takze mi opet nepodsouvejte neco, co jsem vubec nerekl. Lepe by bylo pouzit hlavu na neco jineho, nez na to aby vam neprselo do krku! Debian neni pro borce, ale pro obycejne lidi. A jestlize Ubuntu prvoplanovite vzniklo proto, ze obycejni lide nedokazali vyuzit obrovskych zdroju Debianu, prijde mi, ze se zvysujici se jednoduchosti Debianu Ubuntu stale vice ztraci smysl...zvlaste proto, ze v podstate z Debianu zije.

    Tolik muj svobodny nazor.

    Misto toho, mi tady podsouvate "jak ho mam velkeho" a jine nesmysly, ktere jsem nikdy netvrdil. To ze je podle me Debian stejne lehce instalovatelny a konfigurovatelny jako Ubuntu, vam asi lezi v krku a tak kopete kolem sebe! Lepe by bylo, kdyby jste se 10x zamyslel, nez neco vypustite do eteru, protoze cim vice regujete, tim vice odpovidate uplne na neco jineho, nez co jsem napsal ja. Vase komplexy me nezajimaji.

    Opuste to, ze se vam, Debian kdysi nainstalovat nepovedlo. ANO me se to kdysi take nepovedlo, ale dnes je situace uplne jina. Tolik muj prizpevek. Clovek s prumernym IQ to pochopi za 5 minut. Vam to ale asi nedoje... bohuzel.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.11.2006 12:31 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    +1
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    15.11.2006 11:22 befree
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Já jsem začátečník ( pořád ještě i po roce používání). Po instalaci mi sice Amarok mp3 ani internetové rádio nepřehrál, ale XMMS jo. Pak jsem zjistil, že Automatix má už verzi i pro 6.10, tak jsem nainstaloval vše, co jsem chtěl.Jediný problém jsem měl při instalaci Javy, když to v okně terminálu chtělo potvrdit na konci "OK" - klikal jsem myší, mačkal ENTER a ono nic. Nakonec jsem po delší době přišel na to, která klávesa mi to "OK" zpřístupní.To ale samozřejmě nesouvisí s Kubuntu :-)
    15.11.2006 11:43 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    APT je proste APT. Timto dekuji panum z Novellu a Microsoftu, ze me donutili zkusit neco jineho, neco mnohem lepsiho :o).
    Pořád je mi záhadou, proč spousta Debianistů pořád prosazuje apt, když takové aptitude je minimálně o řád lepší, pouze neumí pracovat se src balíky (nebo umí, ale já to tam nenašel).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.11.2006 12:32 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Nejde o apt vs. aptitude, ale o apt vs. rpm & zbytek sveta ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    15.11.2006 13:39 papundekl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Proc srovnavate apt s rpm ? I kdyz uznavam, ze je to lepsi nez srovnavat apt s grubem :) Zasadni vadou apt je, ze nekontroluje podpisy. Proto je normalnimu paranoikovi naprosto k nicemu.
    15.11.2006 20:08 AloneInTheDark | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    apt podpisy kontroluje a to od verze 0.6, pokud se nepletu.
    Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced.
    16.11.2006 18:03 papundekl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Podporuje a pouziva jsou dve ruzne veci :) Takze otazka zni: je to defaultne pouzivane? Pokud nekdo podstrci do repozitare balicek, vyzada si apt neco?
    15.11.2006 15:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Jenže, proč rovnou neukazovat imho ten nejlepší balíčkovací software, co je v distribuci k dispozici? Navíc, srovnávat se dá rpm, ebuild, dpkg, což jsou nízkoúrovňové nástroje. Ale i tak si myslím, že je aptitude lepší než urpmi, yum, apt-get, emerge :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.11.2006 21:33 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Z mych zkusenosti z FC4 muzu rict, ze vsechno je lepsi nez yum :-) Ale terba uz to neni pravda.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    15.11.2006 21:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Z mych zkusenosti z FC4 muzu rict, ze vsechno je lepsi nez yum :-)
    I drátem do voka? :P

    Koukám, že tu zase propukly závody, kdo dočurá vejš a dál anebo (postpubertálně) kdo má větší péro. Kdybyste radši připomínkovali článek ;)
    15.11.2006 22:29 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Já s nikým nezávodím :-P, pouze konstatuji, že ze všech package managerů, které jsem za svůj život potkal, byl a je aptitude ten nejvychytanější. Proto nerozumím, proč se všude cpe apt, který není tolik dobrý* jako jeho následovník.

    * možná jde o historický relikt, podobně jako ifconfig, nebo ruční kompilace
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 16.11.2006 08:22 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    No, uz jsem Fedoru dlouho nepouzival, drat jsem v oku taky dlouho nemel, tak to ted nepovim.

    Jenom rikam jake jsou moje zkusenosti ...a nejen moje, takze na tom asi neco bude. Kazdopadne docuram vejs a mam vetsi pero, o tom zadna :-P ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    karoliner avatar 15.11.2006 17:59 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Prostě jste neschopný používat KUbuntu. Nechápu co je těžkého na zapsání jednoho řádku s repozitářem (nevíte jak se píšou mezery?) do Adeptu. Vůbec bych si neodvážil tvrdit, že Debian je lepší než *buntu anebo *buntu že je lepší než-li Debian. Ať si každý vybere co chce.
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    15.11.2006 18:28 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    A to ze tam maji byt prave mezery je avizovano kde?

    Vychazim z presvedceni, ze Debian jsem nainstaloval, zkofiguroval a pouzivam bez problemu. V Ubuntu jsem musel neustale resit ruzne otravne nefungujici ci chybejici blbosti...
    karoliner avatar 15.11.2006 18:44 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Nikde, to vidím. Já jsem taky KUbuntu nainstaloval, zkonfiguroval a nemám žádný problém. Můj žák, kterému jsem KUbuntu doporučil to také zvládnul na první pokus a na nic si nestěžuje. Stejně tak manželka s KUbuntu na svém PC je naprosto spokojená. To samé můžu říct o instalaci a používání Debianu (stable i testing) na dalších PC v škole.
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    15.11.2006 19:23 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Jednoduchy priklad. Rozhodl jsem se do 6,06 nainstalovat Operu neb je Qt. Opera v repozitarich nebyla. Stahl jsem ji tedy z Opera.com. Balicek ovsem chtel nejakou knihovnu. Knihovna ale v repozitarich nebyla. Tak jsem ji zadal do vyhledavace, a zjistil jsem ze tu samou knihovnu hleda 150 lidi po celem svete. proste nebyla.

    A takovych chybejicich balicku/knihoven jsem schanel spousty... repozitare ubuntu vs. repozitare debianu, to je jako trabant vs. mercedes. Jako "softwarove narocnejsi" uzivatel jsem v ubuntu proste postradal kde-co. V tomto je Suse nebo debian daleko dal!
    15.11.2006 20:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    To byl opravdu jednoduchý příklad, který se ale vůbec nedal za pomoci takového google vyřešit během cca 30 sekund :-)

    Jinak, do Ubuntu je možné přidat debianí repository. Stačí si trochu pohrát s prioritami v sources.list. Ale co to tu říkám, takový pokročilý uživatel, jako vy, tohle všechno jistě ví :-P
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    15.11.2006 20:39 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    tak to je hezke, ze jste mi dal link na Operu.com asi mluvim cinsky. chybela v 6.06 nejaka knihovna, ktera nebyla k nalezeni. A Balicek opery mi bez te knihovny byl jaksi na h*vno.

    Ale vy jste tady pan odbornik :o)
    15.11.2006 21:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Tohle byl ten druhy a relevantni odkaz na wiki.ubuntu.cz/Opera, pricemz druhy zpusob tam uvedeny, je instalace z repository. Me trvalo cca 30 sekund tuhle stranku najit a podle ni se zaridit. Nedoslo mi, ze google vraci jine vysledky s ohledem na nastaveni browseru (coz nenavidim).

    Ad debiani repository ... ja vam preci vubec Ubuntu necpu, ale pokud tvrdite, ze je v Debianu vice sw, nez v Ubuntu, nemate pravdu, protoze znam par lidi, co v nem klidne pouzivaji i Debiani repository (pochopitelne maji nastavene priority v sources.list a pouzivaji aptitude, aby meli komfort pri reseni pripadnych konfliktu).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    16.11.2006 00:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Bylo by dobré, abyste se nad sebou zamyslel a zastyděl nad těmi pitomostmi, které papouškujete v diskusích na řadě linuxových serverů v posledních dnech.

    Instalace Opery 9 do Ubuntu 6.06 LTS patří mezi linuxovými distribucemi ty nejjednodušší, mám to osobně vyzkoušené: http://www.ubuntu.com/news/opera9
    16.11.2006 07:25 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    asi mluvim cisnky spanelsky, nebo mluvim s negramotnymi lidmi. Toto neni problem ktery jsem resil ja: http://www.ubuntu.com/news/opera9 Toto je reseni jineho problemu!!!!!!! umite cist, nebo to jen nechcete pochopit!
    17.11.2006 21:12 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Chtěl jste používat Operu 9, a podle dané stránky si ji nainstalovaly tisíce lidí po celém světě. Pokud to neumíte vy, pak je problém někde u vás, ne v Ubuntu.
    18.11.2006 11:44 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Ano. omlouvam se vyvojarum Ubuntuza to, ze v Ubuntu chybi nejaka knihovna. Muzu za to ja. Stejne tak muzu za to, ze je v africe hladomor, taky za korejskou jadernou bombu muzu ja. Omlouvam se vsem, ze je dneska blbe pocasi, a taky ze je zeme kulata. prominte.
    15.11.2006 20:42 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Prominte, ale vysvetlete mi na co bych do ubuntu rouboval Debiani repository??? Trosku schizofrenie ne? Vzdyt o tom mluvim, ze kvuli repository jsem si poridil rovnou Debian.

    Mimo to, pokud to nevite, tak Ubuntu se prave rozhodlo zmenit nejake parametry svych DEB balicku, takzeo budouci kompatibilite si tak moc jisty nejsem!
    15.11.2006 22:01 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Vy jste se ale dnes pěkně rozohnil :). Drtíte Ubuntu tady, na Rootu,... Každopádně díky za váš názor. Já ho jako spokojený uživatel Ubuntu nesdílím, ale to nevadí.

    [rejp]Tím, že váš názor zopakujete x-krát nikterak nezvýšíte jeho váhu :)[/rejp]
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    16.11.2006 07:33 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Ja jsem se nerozojnil na Ubuntu, ale nad nekterymi lidmi. Nez napisu, ze neco nejde, 10x si overim z ruznych zdroju, ze to fakt nejde a ze je to bug. Kdyz napisu, ze jsem mel problem s Operou kvuli knihovne, tak tu zacne kazdy druhy machrovat s odkazem na wiki. Doda jaky jsem idiot, ze je to tak snadne a podobne. Problem je v tom, ze ani jeden z odkazu vubec neresi problem, ktrery jsem zadal. Zcinam mit pocit, ze co Ubuntak do dislektik, ktery neumi cist! Ale hlavne ze jsem vul, co tomu nerozumi, neprecetl si Wiki, a nehledal v Googlu. fakt super diskuze je s vami ubuntaky... :o)
    belisarivs avatar 16.11.2006 15:14 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    No, vim, ze jsem mel problemy s Operou taky. I se Skype (ale ten jsem uz zrusil). Problem je tusim v tom, ze Opera potrebuje neco jako libqt3-mt. Jde to vyresit tak, ze si nainstalujete staticky linkovanou Operu. Alespon ja to tak rozjel. Jak je to v Ubuntu nevim. Mam Debian a nejvetsiho ze vsech :D
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.11.2006 17:42 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    ja mam taky Debian, a to je v teto diskuzi asi problem :o)
    karoliner avatar 16.11.2006 20:08 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Problémem v této diskuzi jste vy. Plivete na *buntu kvůli Opeře ačkoliv jádrem problému není samotná distribuce ale aplikace a vaše neschopnost problém vyřešit. Kdybych měl měnit distribuce jenom kvůli tomu, že některé aplikace jdou obtížněji zprovoznit, tak skončím u kuličkového počítadla. *buntu není ideální, ale v některých situacích mi vyhovuje stejně dobře jako v jiných Debian (nevidím mezi nima žádný rozdíl). Uznejte, že jste změnil distribuci (Debian za Debian) jenom díky vaší nekompetentnosti, lenosti, neschopnosti, bezradnosti, neznalosti :-)
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    17.11.2006 11:32 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Distribuci Kubuntu jsem nezacal pozivat kvuli mnoha vecem, ktere mi Ubuntu vadi, a ktere v Debianu nejsou. Ubuntu nepouzivam proto, ze je jen kopii Debianu neprinasejici zadnou pridanou hodnotu, coz by nevadilo, ale ma manohem mene balicku.

    Ad)nebyl jsem schopen. Tento problem nebyl schopen vyresit nikdo na foru ubuntu.com!!!

    Jste DEMAGOG. Na svete je rekneme 200 distribuci. Podle vasi logiky jste 199x nekompetentni, liny,neschopny a bezradny jenom proto, ze vam ani jedna z tech 199 nesedi a vyhovuje vam Ubuntu....

    Proste se smirte, ze mi nesedi Ubuntu, a mam na takovy nazor plne pravo. Misto reakci typu: "jste blby, slo to vyresit jednoduse" jste radeji mohli rici, co se vam na ubuntu libi, nebo co se vam nelibi na Debianu. Tyto vase invektivy jsou zcela mimo misu, nebot, kdyby to slo vyresit tak jednoduse, jak tvrdite, asi bych tady nediskutoval.... Jestlize je ubuntu opravdu tak privetive pro obycejne lidi, vysvetlete mi, proc jsem nainstaloval a bezproblemu konfiguroval SUSE, Fedoru, Debian, Mandrivu, Knoppix (ano i knoppix jde instalovat na HDD), ale s tak uzasne jednoduchym a uzasnym Ubuntu jsem se neskutecne babral 10x vice casu, nez spodle vas s obtiznym Debianem.... Neni to padle na hlavu?
    belisarivs avatar 17.11.2006 13:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Myslim, ze by nebylo na skodu se trochu zklidnit a prestat se tak nevychovanym zpusobem navazet do ostatnich. Ja Vam nazor neupiram (celkems nim i souhlasim), ale to jak jej prezentujete se mi nelibi.

    Co jsem videl Ubuntu, tak to ma docela hodne balicku. Pravda, hodne je jich neoficialnich (tim nemyslim dalsi zdroje z apt-get.org apod. ale takove ty plf apod.). Tech balicku je tusim 15-16000. Coz je dost.

    Memu strycovi Ubuntu prinesl podporu pro jeho wifi kartu prism, ktera v puvodnim jadre neni, ale celkove me taky moc nenatchl. Totalni vytuh v primem prenosu po zmene rozliseni v tom klikacim nastroji Kubuntu hned po nainstalovani neni zrovna ukazkou stability Linuxu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    karoliner avatar 17.11.2006 13:48 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Já se s vámi nechci hádat. Nevím proč se vám nepodařila práce s Ubuntu, třeba špatná konstalace hvězd, erupce na slunci... Mě se zatím veškeré instalace různých distribucí (Mandrake-Mandriva, Slackware, SUSE, Slax, Debian, Fedora, VidaLinux i *buntu) dařily - asi jsem měl více štěstí než-li rozumu. Je mi jedno, která distribuce vám sedí, nemám důvod hanit jakoukoliv distribuci (už jenom proto, že na jejich tvorbě nemám absolutně žádný podíl), ale na druhou stranu nebudu mlčet, když někdo fanaticky útočí na distribuci, kterou používám.

    Vzhledem k tomu, že jsem KUbuntu instaloval na cca 30 různých počítačů a na žádném z nich jsem se nesetkal s problémem disfunkčnosti Opery, tak vám bohužel nemůžu říct, kde je zakopaný pes.

    Demagog jsem - to klidně přiznám. Ale nepochopil jste mou výtku - já nekritizuju počet distribucí a jejich změny (taky jsem jich asi 5 vyzkoušel), ale připadá mi směšné měnit distribuci jenom kvůli webovému prohlížeči. Distribuce jsem měnil buď kvůli baličkovacímu systému anebo způsobu konfigurace.

    Kdo prosím vás tvrdí, že je Debian obtížný? :-D Mě příjde stejně snadný jako cokoliv jiného...

    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    17.11.2006 14:30 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Najdete si prizpevek "15.11. 10:26 JK" a najdete v nem, kde hanim UBUNTU! Protoze lzete!
    karoliner avatar 17.11.2006 17:37 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    V celé této diskuzi vedete žabomyší válku Debianu proti *buntu. A politikaření
    Najdete si prizpevek "15.11. 10:26 JK" a najdete v nem, kde hanim UBUNTU! Protoze lzete!
    tomu všemu dává korunu.
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    17.11.2006 20:41 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    vyhybate se odpovedi. Jste lhář!
    17.11.2006 21:10 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    A vy jste anonym, který není schopen se za své názory podepsat pravou identitou. Jak nízké a přízemní, viďte?
    17.11.2006 21:56 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    "Opera v repozitarich nebyla."

    To je prostě evidentní případ vaší neshcopnosti a lži:

    http://www.ubuntu.com/news/opera9
    18.11.2006 17:43 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    "After the launch of Ubuntu 6.06 LTS, Canonical is pleased to announce the availability of Opera 9 for Ubuntu."

    Přeložte si tuto větu z odkazu, který jste mi sám dal, a pokud máte alespoň elementární znalosti jazyka anglického, pochopíte sám, jak se zde neskutečně ztrapňujete, protože jste právě potvrdil to, co jsem tvrdil já.
    18.11.2006 21:23 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Ano, pro Ubuntu 6.06 LTS je dostupná Opera 9, kterou ani nejste schopen podle návodu a obrázku na stránce nainstalovat, přestože já s tím neměl problém a neměli ho tisíce dalších lidí. Tak už s těma pitomostma přestaňte.
    19.11.2006 00:35 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Dovolim si to přeložit, protože buď neumíte anglicky, nebo si sedíte na vedení.

    "Po vydání Ubuntu 6.06 LTS, je nyní Canonical potěšen, že vám může oznámit uvedení Opery pro Ubuntu."

    Jestli vůbec rozumít časové souslednosti této věty zjistíte, že Ubuntu 6.06 tu bylo dříve než Opera pro Ubuntu. Je uplně jedno o kolik dní, či týdnů šlo. Každopádně to potvrzuje, že v určité době prostě v repozitářích NEBYLA!
    19.11.2006 00:45 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Dovolim si to přeložit, protože buď neumíte anglicky, nebo si sedíte na vedení.

    "Po vydání Ubuntu 6.06 LTS, je nyní Canonical potěšen, že vám může oznámit uvedení Opery pro Ubuntu."

    Jestli vůbec rozumít časové souslednosti této věty zjistíte
    Já si Vás dovolím upozornit, že anglicky umím velmi dobře.

    že Ubuntu 6.06 tu bylo dříve než Opera pro Ubuntu. Je uplně jedno o kolik dní, či týdnů šlo. Každopádně to potvrzuje, že v určité době prostě v repozitářích NEBYLA!
    Nebyla tam zhruba 5 týdnů po vydání Ubuntu 6.06 LTS, jehož životnost bude na pracovních počítačích 3 roky.

    Můžete ve svých příspěvcích používat velká písmena a vykřikníků, kolik chcete, a kopírovat je na jiné linuxové servery, ale to nic nemění na tom, že to tvrzení není relevantní, jelikož v současné době neplatí. Uživatelé, čtenáři a diskutující z takového tvrzení nemají žádný užitek, naopak dsotávají naprosto zavádějící informaci. Takže ještě jednou, pokud chcete a potřebujete za každou cenu kritizovat Ubuntu, budete si muset vymyslet jiné, lepší důvody.
    19.11.2006 07:31 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Vtip je v tom, že ja tady vubec nekritizuji Ubuntu. Jestli neco kritizuji, tak je to chovani nekterych Ubuntaku tady. Na mem nazoru, ze Ubuntu v posledni dobe ztraci smysl, nevidim nic spatneho. Muj nazor je zameren smerem ke komfortu uzivatele. Kterému by prospělo sjednocení. Mohu mít přece pocit, že Ubuntu nepřináší žádnou podstatnou přidanou hodnotu navíc, a tudíž mi přijde zbytečné....

    Ano. 5 týdnů? Tak vidíte. Já jsem Kubuntu6.06 nepoužíval ani týden. Protože mi to prostě přišlo zmatené a nefunkční. Na takový nízor přece mám právo, a to není důvod na výkříky o mé blbosti a neschopnosti.

    Naopak, pokud vám Ubuntu plně vyhovuje, já osobně jsem za to rád, obvzláště že nemusíte používat Microsoft Windows...

    Pokud tady vedu spory, tak pouze s některými obobami, které čiste softwarovou diskuzi převádí doroviny osobní.... (Nechápu, že někdo může zbožnovat software a zuby nehty ho bránit před kritikou)
    19.11.2006 13:25 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    Mohu mít přece pocit, že Ubuntu nepřináší žádnou podstatnou přidanou hodnotu navíc, a tudíž mi přijde zbytečné....
    No vidíte, a právě třeba tu Operu 9 si v Debianu přes standardní repozitáře nenainstalujete. V Ubuntu na to stačí několik kliknutí v nástroji Přidat/odebrat programy.

    Podstatná hodnota Ubuntu navíc je třeba to, že přivádí Linux na pracovní stůl mezi běžné lidi. Poskytuje spustitelné i instalační CD v jednom a lze si je bezplatně objednat a zaslat až domů, což je naprosto zřejmý přínos směrem k atraktivitě pro uživatele. Jednodušší a pohodlnější instalaci systému a třeba i instalaci Opery 9 (podobně ostatních programů) oproti Debianu pro ty zájemce, kteří ji upřednostňují před Firefoxem, jsem zmínil také. Rovněž i bezesporu atraktivnější výchozí vzhled Ubuntu oproti Debianu (a to ať se na mně nikdo nezlobí, vždyť například i ty ikony na ploše a v nabídkách byly provedené na mnohem vyšší úrovni ve Windows 95 než v nejnovějším Debianu s GNOME) jsem uváděl. A pokračovat bych mohl dlouho.
    21.11.2006 12:40 b3tl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu? dekuji nechci!
    boze ty si ale debil hajis tady svoji pravdu a pritom mam takovej pocit ze linux pouzivas tak pul roku a ted si objevil distro s apt like instalerem a siris vykriku typu debian da best a ostatni je shit (coz je dost casta vlastnost novejch ovecek ;) ). Nikdo ti neodpira pravo na nazor a nikdo ti nevnucuje ?buntu, ale ty tu porad vykrikujes nepravdy. Operu samo nainstalujes z commandliny kdyz si nejdriv povolis repository a kdybys pouzil aptitude tak by ti urcite ani zadna knihovna nechybela ostatne i na debianu puzivam aptitude. Sam mam temer vsude na ntb a desktopech kde to jde kubuntu a na serverch je vsude debian , kamarad pouziva debiana na ntb a existuje spousta softwaru ktery ja v repozitory mam a on v debianu ne takze musi kompilovat nebo hledat alternativu ....... proste sorry ale zadnej problem kterej si tady nastinil mi nepripada tak slozitej aby stredne znalej uzivatel internetu neumel najit na googlu odpoved a s tim jak pises ze sis zvladnul nainstalovat i slozity debian (coz si vubec nemyslim protoze debian se instaluje minimalne sest let dost podobne tj jednoduse az na to ze to nebylo v gtk ale v ncurses bez mysi kterou k nicemu nepotrebuju imho windows sou taky v textu) tak myslim ze pokud nejsi slepej tak bys tu nemlel o tom ze ti chybej knihovny a kdesicosi kdyz je naprosto evidentne problem mezi klavesnici a zidli .... sorry ale lidi jako ty nepomahaj ani komunite debianu ani linuxu vseobecne
    15.11.2006 11:12 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktopu
    Presne takhle bez problemu jde nainstalovat (K)ubuntu i jako virtualni masina do VMWare, pracuje spolehlive, az me to prekvapilo tak, ze behem nekolika tydnu se pro me stane primarnim systemem. Ale nez se to stane, tak musi byt vyresene jeste dalsi veci - jak je to se zalohou systemu? Mate zkusenosti s partimage, mondo nebo neco podobneho, co mi udela zalohu cele partition i s boot sektorem, a v pripade ztraty dat/ zniceni celeho disku jde system cely obnovit do posledniho zalohovaneho stavu? V diskusich jsem nasel jen navody pomoci taru, metr dlouha radka s ruznymi prepinaci, takove reseni mi neprijde optimalni.
    15.11.2006 11:41 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Pokud pouzivas distribuci zalozenou na apt, tak ti muze pomoct i jina varianta:

    zatarovat /etc, /home, /boot/grub/menu.lst a /usr/local/ (z local mozna staci bin) dpkg --get-selections > selections.lst fdisk -l /dev/hda > partitions.txt (nebo jiny disk, viz. cat /proc/partitions) dd if=/dev/hda of=mbr.bak bs=512 count=1

    a tohle vsechno vypalit/prekopirovat jinam

    pokud jsi nedelal nejake velke zasahy do systemu, tak mas vsechno dulezite zazalohovano a pro obnoveni ti staci instalacka + pripojka k netu...

    Jestli ale mas hafo mista a malo casu, je dd if=/dev/hda a spol. lepsi varianta...

    J.
    15.11.2006 12:06 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Prave ze mam malo mista a malo casu :) (jako vsichni Cesi, porad tvrdime ze mame vseho malo), proto bych chtel na zalohovani pouzit neco jako Acronis True Image nebo Northon Ghost, ale zdarma. Koukal jsme na g4l - neumi palit DVD, pouze zalohu posilat na ftp, partimage - viz diskuse, neumi obnovit zalohu na mensi disk, dd - zalohuze i prazdne sektory. Tak co pouzivat zdarma?
    15.11.2006 13:45 jdobry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    partimage

    napriklad minidistro http://www.sysresccd.org a muzes zalohovat na disk/scp/samba/nfs/ftp nebo partimaged server
    15.11.2006 15:15 ivan | skóre: 17 | blog: ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Jestli netrvate na klikatku, tak na zalohy/obnovy celych filesystemu je tu uz od praveku "dump/restore", ten umi:
    1. zalohovat pouze pouzite inody
    2. inkrementalni zalohy
    3. obnovu do mensi partition
    4. jde ho pouzivat i vzdalane

    Neumi ale zalohovat MBR ani nevytvori cilovy filesystem pro obnovu Taky si nejsem jistej jestli umi obnovit i LABEL filesystemu. Obavam se, ze neco jako "mksysb" pro linux zatim nikdo nenapsal.
    15.11.2006 18:29 neveceral | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    zkuste se podívat na http://rubyforge.org/projects/lnbackup/ http://sbackup.sourceforge.net/HomePage http://www.feyrer.de/g4u/ http://freshmeat.net/projects/g4l/ možná i http://backuppc.sourceforge.net/info.html
    15.11.2006 18:31 neveceral | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    ještě doplním odkaz na http://www.ubuntuforums.org/search.php?searchid=9817121
    16.11.2006 04:30 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Pouzivam mondo, palim zalohy na DVD a obnova je jak prochazka ruzovou zahradou. Vyhoda je ze pouziva pro obnovu puvodni kernel ktery v systemu bezel v dobe zalohy, takze i kdyz potrebujete nejake exoticke moduly treba pro raid, tak to zvladne. Bud to umi uplne automaticky obnovit system do puvodniho stavu, nebo mate moznost nektere veci zmenit (napr. velikost partition, formatovat/neformatovat, typ FS) a i vybrat ktere soubory obnovit (pokud to nemaji byt vsechny). A krome interaktivniho interface se necha i skriptovat. Na mondo nedam dopustit.
    15.11.2006 11:39 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Automatix doporucuji nepouzivat, rad kurvi system. To stejne nainstalujete behem 10 minut rucne.

    Jinak bych chtel upozornit na stranku wiki.ubuntu.cz , ktera je teda zamerena spise na Ubuntu, ale zajimave veci tam najdou i Kubuntaci. Je tam spousta navodu, ktere se muzou hodit nejen zacinajicim uzivatelum. A pokud byste *buntu instalovali naprostym laikum, tak si tam muzou precist, jak pouzivat si spustit terminal, jak vypalovat cd, a podobne...
    15.11.2006 12:30 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Automatix pouzivam, a nakurveni systemu jsem si nikterak nevsiml ... muzete prosim napsat, oc se konkrtne jedna ??? Navic posledni dobou Automatix prosel nekolika aktualizacema, ktere spise system vylepsili. Budte prosim konkretni.
    15.11.2006 14:07 Josef Průša | skóre: 4 | blog: Linux_Domino_etc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Hmm - Automatix občas po sobě neuklidí a nechá "upravenou" verzi sources.list. Nechá tam i ty "ilegální" repositáře a to může být trochu problém. Zažil jsem několikrát ale poměrně nepravidelně. Třeba už to nějak vyřešili.
    15.11.2006 15:15 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    Ano toto se skutecne muze stat, ale porad mi neni jasne, jak sources.list muze nabourat system ??? Myslite, ze by se mohla s "ilegalnich" repositaru treba stahnout nejaka spatna aktualizace atp. ???? To muze byt problem, ovsem ja vetsinou kdyz neco aktualizuji tak vim co a odkud, no a pokud by mi vadil sources.list, tak mam zalozeny puvodni. Ale jak jsem psal pouzivam a zatim jsem nenarazil na nic, co by mi v tomto smeru prestalo fungovat, ci aby mi naboural nejaky configurak. Uplne nejlepsi by vsak bylo, aby nejaky podobny soft byl hned v distribuci a instaloval se hned v zakladu i do menu. Neco jako ma mandriva drakconf, ale ne v tom smyslu aby udelali klikatka i na to, na co uz nastroje jsou, to je taky blbost. Proste ubuconf pro instalaci binarnich blbosticek a ilegalnich kodeku .... atd.
    15.11.2006 22:48 Venda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    emerge rulez
    16.11.2006 17:45 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    primlouval bych se za popis zasadnejsich veci systemu, nez uvadet/popisovat vzhled a vkladat screenshoty jednotlivych programu. temi zasadnejsimi vecmi mam na mysli, jak spolehlive funguje na notebooku suspend to ram/disk, konfigurace wifi (wpa, moznosti autentizace, wpa-psk, wpa-tls, peap...), funkce VPN klienta (Ipsec/l2tp/pptp), tj. jak se treba pripojim k nejrozsirenejsim vpn serverum (m$, ci$co) atp.. ono obecne je napr. powermanagementu v linuxu venovano malo prostoru v recenzich jednotlivych dister a pak se treba stava, ze takova zakladni vec, jako vypinani monitoru (LCD) nefunguje (podsviceni bezne trvale sviti, jen je zobrazena cerna), asi to lze poladit upravou xorg.conf, ale podobne veci by mely byt pristupne pres GUI, jinak linux na desktopu nema sanci!
    16.11.2006 19:49 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    primlouval bych se za popis zasadnejsich veci systemu, nez uvadet/popisovat vzhled a vkladat screenshoty jednotlivych programu. temi zasadnejsimi vecmi mam na mysli, jak spolehlive funguje na notebooku suspend to ram/disk  
    Nemám.
    , konfigurace wifi (wpa, moznosti autentizace, wpa-psk, wpa-tls, peap...), funkce VPN klienta (Ipsec/l2tp/pptp), tj. jak se treba pripojim k nejrozsirenejsim vpn serverum (m$, ci$co) atp..
    Nemám, nevedu.
    ono obecne je napr. powermanagementu v linuxu venovano malo prostoru v recenzich jednotlivych dister a pak se treba stava, ze takova zakladni vec, jako vypinani monitoru (LCD) nefunguje (podsviceni bezne trvale sviti, jen je zobrazena cerna), asi to lze poladit upravou xorg.conf, ale podobne veci by mely byt pristupne pres GUI, jinak linux na desktopu nema sanci!
    Já bych se za další článek, který by se věnoval právě tomuto, přimlouval taky. Tož autoři, do toho!

    ;)
    18.11.2006 22:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše diskuze
    Diskuze k popukání. JK si dovolil navážet do Ubuntu a hned se seběhla smečka ochránců. Do toho všeho Petr Tomeš se svými silnými slovy a prázdnými řečmi. Co víc si přát? Snad ještě trochu o chybějících knihovnách a spokojených uživatelích...:-)
    18.11.2006 22:58 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: diskuze
    Do toho všeho Petr Tomeš se svými silnými slovy a prázdnými řečmi.
    Takové vyjádření mi přijde ještě prázdnější, už proto, že není konkrétní.
    18.11.2006 23:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: diskuze
    Milý Petře. Napsal jsem to proto, že tvé příspěvky v této diskuzi jsou často kořeněny siláckými výrazy, ale přitom jsou to často jen legračně hádavé štěky, ve kterých se zaměřuješ na slova či věty vytržené z kontextu, případně vehementně argumentuješ proti něčemu, o čem se vlastně nemluvilo. A mně to celé přijde k popukání. Nic ve zlém.
    18.11.2006 23:26 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: diskuze
    OK, máte pravdu. Příště se to nestane. Čtenářům a diskutujícím se omlouvám, stydím se a mrzí mě to.
    19.12.2006 23:42 Fair Man
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktop
    K té instalaci Mp3 podpory - po spuštění Amaroku či jak se to jmenuje (kompletně přejdu na Kubuntu až po koupi notebooku, tak za půl roku) jsem chtěl pustit mp3 písničky, řeklo mi to, že pro to nemám podporu, jestli ji chci nainstalovat.

    Dal jsem OK, pustilo se stažení balíčku atd a kromě zadání root hesla jsem nemusel dělat vůbec nic, celé se to samo nainstalovalo a hudba hrála.... :)

    Prostě skvělý :) Už se těším na notebook, až si Windows XP a Kubuntu vymění role (XP záloha a jedna dvě hry, Kubuntu práce a žití)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.