abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

    17. 6. 2009 | David Kolibáč | Recenze | 4683×

    Mozilla Prism (dříve Webrunner) je projekt, jehož cílem je umožnit používání webových aplikací s většinou výhod aplikací desktopových a začlenění webových aplikací do uživatelského prostředí desktopu.

    Desktop vs web

    V posledních letech se ve velkém rozmáhají různé webové aplikace, především webmaily. Díky nim je možné mít přístup ke svým datům téměř odkudkoliv, člověk je závislý už jen na dostupnosti přístupu k internetu. Tento rozvoj kráčí ruku v ruce s rozšiřováním mobilních zařízení, zrychlováním připojení k síti a interpreterů JavaScriptu. Některé webové aplikace se tak mohou co do použitelnosti a funkčnosti vyrovnat těm klasickým, které běží na uživatelských počítačích. Jenže pořád tady máme problém, a tím je ergonomie... Pro zkontrolování nově došlých e-mailů je nutno spustit webový prohlížeč, vlézt na příslušnou adresu, podívat se a buď nechat kartu (nebo okno) otevřenou (a muset ji přeskakovat při procházení všech karet), nebo celou akci pravidelně opakovat. Navíc, pokud se zhroutí prohlížeč, zablokuje se tím pádem i přístup k e-mailové schránce.

    Oproti tomu u klasických desktopových aplikací není problém nastavit si skrývání do oznamovací oblasti, spouštění po startu systému atp. A uživatelské rozhraní desktopových aplikací obsahuje jen to, co je nezbytně nutné, tedy žádná přebytečná tlačítka, panely a tak dále.

    Řešení jménem SSB

    Vývojáři se vydali cestou vytvoření nebo upravení webového prohlížeče pro účely webových aplikací. Výsledkem je koncept nazvaný Site-Specific Browser, zkráceně SSB.

    SSB nemusí obsahovat všechno, co najdeme ve webovém prohlížeči. Většina prvků uživatelského rozhraní je zbytečná, některé funkce pro surfování na webu jsou také zbytečné. Oproti tomu se SSB chová jako běžná desktopová aplikace – zabírá samostatné okno i samostatný proces, umí se schovat do oznamovací oblasti atd.

    Jedním z (ne)příjemných efektů je skutečnost, že SSB je v podstatě vězením, v němž je uvězněna jedna webová stránka. Z této stránky se bez odděleného webového prohlížeče nelze dostat.

    Ale chování se jako běžná samostatná webová aplikace není vše, co koncept SSB nabízí. Specializovaný prohlížeč může webovým aplikacím poskytovat framework pro ukládání dat i na stroj klienta (pro zrychlení nebo i umožnění používání webové aplikace offline), možnost změny vzhledu aplikace podle platformy klienta a tak dále.

    Mozilla Prism

    V minulém oddílu jsem v podstatě již popsal, co to Mozilla Prism je a co více či méně umožňuje. Co je ale uvnitř? Především XULRunner, ale oproti Firefoxu chybí například chrome. Oproti běžnému prohlížeči je poskytováno specializované javascriptové APIGUI pro vytváření nových desktopowebových aplikací a integrace do desktopového prostředí.

    Prism dospěl poměrně nedávno do betaverze směřující k verzi 1.0, přičemž je k dispozici pro MS Windows, Mac OS X i GNU/Linux, a to buď jako samostatná aplikace, nebo jako rozšíření do Firefoxu (přidává do menu Nástroje/Tools novou položku umožňující vytvoření aplikace z právě prohlížené webové stránky).

    prism nastaveni

    Při „vytváření“ samostatné aplikace Prismem se nám otevře dialog, v němž si můžeme nastavit URL daného webu, ikonku, umístění na ploše (nebo v menu) a název nové aplikace, dále především zobrazování různých součástí uživatelského rozhraní, konkrétně lišty nástrojů, stavového řádku a zobrazování zpráv o činnosti programu. K úpravám toho, co do tohoto dialogu zadáme, se v současné době nelze dostat jinak než editací konfiguračního souboru v ~/.webapps/jmeno-aplikace/webapp.ini.

    Vytváření nové aplikace Mozilla Prism prism wiki

    Po spuštění nové aplikace se otevře příslušná webová stránka, v jejímž rámci lze normálně fungovat. Při pokusu o přejití na stránku mimo dotyčnou aplikaci se otevře běžný webový prohlížeč. Z obvyklých funkcí a nastavení je možné si pouze překonfigurovat proxy a volbu písem, dále už funguje jen tisk a konzole JavaScriptu. Do budoucna se počítá s podporou rozšíření; přes menu (je k dispozici jen při zobrazeném stavovém řádku) lze otevřít Správce rozšíření, ale nevím o žádném rozšíření, které v Prismu v současné době fungovalo.

    Docela nepříjemnou vadou je, že Prism, pokud nedetekuje připojení k Internetu, pracuje v „offline módu“, ze kterého se ale nelze dostat tak jako v jiných prohlížečích odškrtnutím položky v menu. Já používám připojení přes telefon, přičemž GNOME PPP funguje nezávisle na NetworkManageru, takže Prism se o mém připojení nedozví... a tudíž není právě použitelný.

    Mozilla Prism a aplikace YouTube... offline

    Mimochodem, všimněte si podobnosti výslovnosti slov prism (/'prizəm/) a prison (/'prizən/) (anglicky „vězení“).

    „Konkurence“ a konkurence

    Jako (proprietární) konkurence Mozilly Prism bývá často uváděn MS Silverlight, Adobe AIR nebo Google Gears. To je ovšem mystifikace --- MS Silverlight se nemůže stavět na roveň aplikaci, je to obdoba Adobe Flashe užívaného v Adobe AIR, což je skutečně konkurence pro Prism. Google Gears v tomto kontextu ani nemá smysl příliš komentovat, jedná se o framework určený pro použití v SSB, nikoliv ale o soupeře.

    Adobe AIR je skutečně SSB tak jako Mozilla Prism. Používá WebKit, umožňuje využívání Flashe a přidává i vlastní framework pro webové aplikace. Existuje pro MS Windows, Mac OS X i GNU/Linux.

    Vede tudy cesta?

    Těžko říci. Někdo považuje SSB za úžasnou věc, někdo za zbytečnost. Skutečnost je ale taková, že právě díky tomuto konceptu mohou být klasické desktopové aplikace nahrazeny těmi webovými; k tomu ovšem bude moci dojít až ve chvíli, kdy budou SSB umožňovat používání webových aplikací i offline, a to s přístupem k vlastním datům (například e-mailům). Nahlédneme-li třeba do novinek ve Firefoxu 3.5 a do plánů na další verze, je jasné, že to nebude za dlouho.

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kouzer avatar 17.6.2009 05:54 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

    Nefunguje odkaz na http://prism.mozilla.org/, asi tam má být http://prism.mozilla.com/.

    Linux user #448944.
    Fluttershy, yay! avatar 17.6.2009 06:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Díky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.6.2009 14:49 Viktor Matys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

    Trochu off topic bych chtěl autorovi poděkovat za to, že mi poradil, že odinstalováním network manageru už nebudu muset odklikávat fajfku "pracovat offline" v Epiphany. Network Manager se mi osvědčil na notebooku s wi-fi, jinak mi jeho smysl těžce uniká a jak Debianu, tak v Ubuntu ho u klientů ochotně odinstalovávám (a síť funguje lépe). Jen na mém desktopu jsem ho jaksi zapomněl :o) Navíc se už nemusím koukat na ikonku oznamující, že mé funkční pevné připojení do sítě neexistuje.

    17.6.2009 15:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Přesně tak, taky jsem na notebooku nahodil NetworkManager (ač používám KDE), na desktopu s pevným připojení smysl nemá...
    Akorát mě štve, že mi (na notebooku) pokaždý přepisuje resolv.conf a tudýž ruší dnsmasq, není na to ňákej patch?
    17.6.2009 18:39 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Co měla znamenat ta poznámka "ač používám KDE"? Vy snad v KDE používáte nějakou Gnomí utilitu na NetworkManager? Pro KDE přeci existuje skvělý NetworkManager plasmoid, sám jej spokojeně už velmi dlouhou dobu používám (byť pořád ještě nevyšla stabilní verze, problémy se SVN trunkem jsem snad nikdy neměl).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    17.6.2009 19:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    na NetworkManager? To nedává smysl, NetworkManager JE Gnomí utilita. V KDE jsou plasmoidy se stejnou funkčností, ale nemají s NetworkManagerem nic společného.

    Mně vyhovuje NetworkManager, konkrétně verze pro dhclient. dhcpcd u mě totiž nefunguje, nevím jestli tohle ty plasmoidy umí, ale stejně bych asi spíš používal NM...
    17.6.2009 19:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    eh sorry, zapomněl jsem na networkmanager service, ten applet je pokud vím GTK2...
    18.6.2009 09:38 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    NetworkManager je daemon zcela nezávislý na Gnome! Nepleťte si to prosím s utilitami (frontendy) na jeho ovládání.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    thingie avatar 17.6.2009 20:24 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Tak ukazuje hezky, ale nějak se mi neobtěžuje cokoliv ovládat. Klikám a klikám, ale k té wifině se nepřipojí.
    Růžové lži.
    17.6.2009 22:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    A je určitě chyba v tom plasmoidu? Nezkoušel jsi spustit NM v shellu jako NetworkManager --no-daemon? Von pak vypíše všecko do stdoutu a můžeš podle toho zjistit, jestli připojení probíhá OK...
    thingie avatar 18.6.2009 01:31 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Já nevim. Asi to budu muset nějak vyřešit. Ale tak, vzhledem k tomu, že stačí to prostě odstřelit a pustit nm-applet, tak to není dvakrát priorita…
    Růžové lži.
    kozzi avatar 17.6.2009 22:47 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    jj presne nejak ho rozbili, driv mi fungoval ok
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    20.6.2009 16:06 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    jak se říká, ať žije wicd
    17.6.2009 16:00 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

     Mozilla Prism jsem nezkoušel, ale Adobe AIR používám, některé aplikace tam jsou moc pěkné (viz Fractal4D)

    17.6.2009 16:09 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Zrovna o víkendu, jsem si stěžoval, že něco takového by se hodilo Díky za tip.
    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    Joseph avatar 17.6.2009 17:45 Joseph | skóre: 7 | blog: No_bullshiting_please | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    mozilla prism ma hlavne problem s tym ze ked pristupujete k aplikacii ku ktorej vedie cesta cez https a mate vlastnu CA tak nemate moznost importovat CA. Toto tiez sposobuje problemy v pripade ze mate klientske certifkaty. Existuju skarede hacky ako importovat vo firefoxe a skopirovat db a podobne.
    אם אין אני לי, מי לי; וכשאני לעצמי, מה אני; ואם לא עכשיו, אימתי.(פרקי אבות, פרק א, משנה יד
    otasomil avatar 17.6.2009 21:42 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

    Tezko rict kam az zajdou online aplikace. Kazdopadne koho by dnes napadlo si nekde warezit ci kupovat  treba offline mapy kdyz mame treba mapy.cz, google.maps.cz ......

    O mnozstvi dat co bychom museli mit na disku ani nemluve, problem s aktualizacema ....

    Vetsina mladych ani nevi ze na email se da pouzit treba Thunderbird ci obecne nejaky desktopovy klient a pouzivaji jen webove rozhrani.

    Na druhou stranu zase treba nevi ze existuji webove aplikace namisto originalniho ICQ klienta. Ze je nejaka miranda ci pidgin to je uplne pase ......

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.6.2009 17:38 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Tak o meebu a podobných se dozví brzo. Protože chtějí na icq i ze školy :).
    Baník pyčo!
    otasomil avatar 18.6.2009 20:38 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem

    A ve skole to zacina. Tam si na to zvyknou a uz nebudou chtet nejake programky.

    Jednou jsem byl na navsteve u znameho - je gamesak a u  PC sedela 12 sestra jeho pritelkyne a hrala flashove hry.

    Proc ?

    No protoze je mohou hrat i ve skole nebo u kamaradu a netreba nic stahovat, warezit ....

    O vymakanou 3D grafiku patrne ani mladez moc nestoji.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.6.2009 21:51 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Osobně to vidím spíš jako pozitivní věc. A když trochu přeženu, skoro vidím ve flashových hrách, tedy některých, návrat "invenčního" přístupu: výborný nápad, jednoduché (ale neodpuzující) zpracování, skvělá hratelnost. Pravda že ta skutečná invence často chybí, ale to ta děcka nemůžou vědět :-)

    Upomínám se teď konkrétně na jednu flashovku, ve které jsem měl kuličku uprostřed "světa", jehož otáčením jsem musel kuličku dopravit na nějaké místo. A ona ta mrcha měla nepěknou setrvačnost, občas se obracela gravitace… prostě bych si to teď dal znovu, jenže nevím, kde to roste :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    19.6.2009 08:49 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Neverball, stokrát lepší než nějaká Flashová předělávka ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    19.6.2009 09:05 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Díky za link, ve 3D to může být ještě větší maso :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    20.6.2009 03:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Je to návykovka :-)
    mirec avatar 21.6.2009 09:16 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Skutočná návykovka je to až s tabletom a hdaps s emuláciou joysticku - video.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    11.6.2011 22:12 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla Prism: Mezi desktopem a webem
    Vyšla nová verze WebRunneru (4.0.1), což je pokračovatel Prism (vývoj zastaven) a v Kubuntu 11.04 funguje :).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.