abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 24/2007

    15. 6. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4455×

    Firmy Linspire a Microsoft uzavřely dohodu. Linus Torvalds, GNU GPLv3 a OpenSolaris. Microsoft najal Toma Hanrahana. Mandriva vylepšila svůj web pro eTraining. Granular Linux 0.90 Test. Karoshi 5.1.3. Zenserver 0.5. openSUSE 10.3 Alpha 5. Distribuční rada: nastavujeme stmívání konzoly.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) Tribe 1 (první alfaverze). Turecký Pardus dospěl k verzi 2007.2 beta (Barış, pojmenováno podle jednoho z vývojářů). MoLinux 3.0 Beta je distribuce založená na Ubuntu, jež je podporována vládou ve španělském území Kastilie-La Mancha. Vyšel druhý release candidate distribuce Skolelinux 3.0, také známé jako Debian-Edu. Poslední novinkou je Berry Linux 0.81 založený na Fedora Core 6.

    Firmy Linspire a Microsoft uzavřely dohodu

    link

    Společnost Linspire oznámila uzavření dohody s Microsoftem. Linspire získává licenci na instant messaging s přenosem hlasu: jde o Microsoft RT Audio Codec, který bude využit pro zajištění kompatibility komunikace mezi programem Pidgin na straně Linuxu a Microsoft Office Communicator spolu s Windows Live Messenger na straně druhé. Dále byly licencovány kodeky Windows Media 10 a TrueType fonty Microsoftu (včetně Arial, Georgia, Times New Roman a Verdana). Jak už se stává zvykem, zákazníci Linspire jsou chráněni před (nejistým) rizikem porušování patentů Microsoftu Linuxem. Další oblastí spolupráce budou formáty dokumentů - podobně jako u Xandrosu.

    Linus Torvalds, GNU GPLv3 a OpenSolaris

    link

    Linus Torvalds, který byl k počátečním návrhům GNU GPLv3 velmi kritický, svůj názor trochu změnil. Nejprve řekl, že Linux pod GPLv3 nepovažuje za pravděpodobný, ale za alespoň možný. Nyní řekl, že je pragmatik, a pokud Sun Microsystems opravdu uvolní OpenSolaris pod GPLv3, bylo by hloupé, aby tu byla dvě svobodná jádra s nekompatibilními licencemi: „Nemyslím si, že je GPL 3 tak dobrá licence jako GPL 2, ale na druhou stranu jsem pragmatik, a pokud se můžeme vyhnout tomu, že bychom měli dvě jádra s dvěma rozdílnými licencemi, a neshodám tím způsobeným, alespoň vidím pro použití GPLv3 důvod.“

    Na druhou stranu pak popsal Sun v negativním světle. Řekl, že Linux Sunu na obchodním poli značně ublížil a už jen z důvodů soutěže a konkurence nemá Sun zájem Linuxu pomáhat. Údajně určitě chtějí využít prostředky Linuxu (především ovladače), ale Linus si nemyslí, že chtějí dát něco zpět - tedy uvolnit ZFS způsobem, aby jej bylo možné používat v Linuxu. Sun chce prý hlavně vypadat dobře a má zájem přetáhnout talentované vývojáře, kterých má Linux mnoho. Každopádně však považuje uvolnění OpenSolarisu pod GPLv3 za dobrou věc, třebaže nebude pro Linux z hlediska kódu přínosná. Jonathan Schwartz, výkonný předseda Sunu, zareagoval: popsal, v čem se jeho pohled na věc liší. Jsou to prý společnosti, kdo spolu soutěží, a ne komunity. Jonathan na závěr svého blogového zápisku Linuse pozval na večeři do svého domu, kde by mu chtěl všechno z očí do očí vysvětlit. Chce prý spolupráci, nechce nic negativního.

    Microsoft najal Toma Hanrahana

    link

    Microsoft najal Toma Hanrahana, který byl dříve ředitelem inženýringu v Linux Foundation. Bude ředitelem interoperability s Linuxem a bude spravovat laboratoř pro interoperabilitu mezi Novellem a Microsoftem. Tom Hanrahan zahájil svou linuxovou kariéru v IBM, kde dohlížel na práci mnoha vývojářů a údržbářů Linuxu. V září 2003 přešel do Open Source Development Labs, které se později změnily v Linux Foundation. V Microsoftu bude nyní pracovat na spolupráci systémů v oblastech virtualizace, formátů dokumentů, správy Windows Server a adresářových služeb.

    Mandriva vylepšila svůj web pro eTraining

    link

    Mandriva oznámila vylepšení svého webového rozhraní pro eTraining tak, aby se dal snáze používat. Navíc jsou zdarma k dispozici dva nové kurzy - jeden o uprmi a rpmdrake, druhý o Mandriva Flash. Uživatelé Mandriva Linuxu navíc mají přístup k novým školením:

    • Mandriva Certification for Enlightened Beginners (MCB) - úvod do Mandriva Linuxu a svobodného softwaru. Pokrývá programy běžně používané na pracovních stanicích: kancelářský software, multimediální nástroje, správu souborů, úpravu prostředí atd.
    • Mandriva Certification For Advanced Users - kurz pro ty, kdo už relativně dobře Linux zvládají, a chtějí své znalosti prohloubit. Kurz se dotýká instalace a konfigurace systému, stranou nezůstává ani úvod do některých principů funkce GNU/Linuxu.
    • Mandriva Certification For Networking Administrators - slouží pro lidi, kteří budou využívat Mandriva Linux ve firemním prostředí. Po zvládnutí plné konfigurace počítače navazuje možnostmi zabezpečení a optimalizace serveru.

    Granular Linux 0.90 Test

    link

    Granular Linux 0.90 je založený na PCLinuxOS a se svou jednoduchostí používání je vhodný hlavně pro začátečníky. Nabízí prostředí KDE a Xfce s vlastním grafickým stylem. Sada multimediálních programů nabízí Amarok, XMMS, VLC Media Player, Kaffeine a programy pro úpravu a správu obrázků. Kancelářské programy zastupuje KOffice spolu s KPDF. Síťová výbava je obvyklá, tedy webový prohlížeč a poštovní klient z Mozilly, Kopete pro IM komunikaci a nástroje pro stahování souborů. V nabídce jsou poté všechny hry KDE, K3b, SuperKaramba a další.

    granular granular granular granular

    Karoshi 5.1.3

    link

    Karoshi (5.1.3) je systém s jednoduchou instalací a správou určený do školních prostředí. Dokáže v síti spolupracovat s klienty MS Windows XP a 2000 a tenkými a tlustými klienty na Linuxu - do budoucna se počítá i s Mac OS X. Nabízí podporu zdarma i za peníze a je založen na PCLinuxOS. Karoshi byl vytvořen tak, aby ve školách nevznikaly problémy kvůli tomu, že nikdo nerozumí Linuxu natolik, aby ho dokázal plně spravovat - na správu prý stačí základní znalosti.

    karoshi karoshi karoshi

    Zenserver 0.5

    link

    Zenserver 0.5 je výsledek práce týmu Zenwalk na serverové verzi své distribuce. Od předchozí verze došlo k mnoha změnám - Zenserver nyní běží na jádře 2.6.19.7 s patchem GRSecurity, nabízí vývojové nástroje, PHP, MySQL, Lighttpd, Sambu, Postfix, ale také vlastní nástroj ZSAdmin pro správu systému. ZSAdmin lze použít pro aktivování skriptovacích jazyků pro web přes Lighttpd, konfiguraci xinetd, MySQL a dalších součástí. Instalační CD má pouhých 263 MB.

    openSUSE 10.3 Alpha 5

    link

    OpenSUSE 10.3 Alpha5 má oproti předchozí alfaverzi několik zajímavých změn. Kromě čerstvého jádra 2.6.22-r4 nabízí glibc 2.6, Emacs 22.1 nebo OpenOffice.org 2.2.1-rc3. U některých balíčků byla zmenšena jejich velikost a byly pročištěny závislosti. U jiných zase došlo k radikálnějším změnám v podobě přejmenování a rozdělení na více - účelem těchto změn je zmenšit velikost systému a umožnit instalaci z jediného CD. Novinkou jsou instalační CD ve veriantách s KDE a s GNOME - protože je to naprostá novinka, očekávejte chyby; přímo v oznámení je použit výraz „pre-alpha“. Pokud je openSUSE instalováno z CD, je uživateli nabídnuto spuštění sítě a případná instalace přídavků do systému. Za nejprotivnější chyby byla označena nefunkčnost ifup/getcfg, takže síť spouštějte přes NetworkManager. Další zásadní chybou je naprosto rozbitý konfigurační soubor GRUBu po aktualizaci či fakt, že při instalaci nejsou přidány žádné vzdálené repozitáře.

    Distribuční rada: nastavujeme stmívání konzoly

    link

    Určitě jste si už někdy v konzoli všimnuli stmívání, pokud s ní delší dobu nepracujete. Tato vlastnost se dá snadno změnit - lze ji zakázat nebo nastavit časový limit do jedné hodiny. Změnu nastavení provedeme takto:

    setterm -blank # zakáže stmívání
    setterm -blank 30 # nastaví stmívání po 30 minutách

    Druhou zajímavou volbou je nastavení vypínání monitoru (VESA powerdown) po uplynutí časového limitu od zavedení stmívání.

    setterm -powerdown
    setterm -powerdown 15 # nastaví vypínání po 15 minutách

    Toto nastavení bychom mohli někam uložit, aby se spouštělo např. po našem přihlášení. Další variantou je aktivovat ho přímo pro danou konzoli:

    setterm -powerdown 15 > /dev/vcs1 # pro první konzoli

    Jméno /dev/vcs1 se může lišit, někde hledejte např. /dev/vc1.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.6.2007 00:27 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    ja bych spis rekl ze se torvalds tesi na vykradani jadra opensolaris :))))))))
    15.6.2007 07:20 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    no, ono to muze byt i naopak. osobne bych nejakou rozsirenou distribuci s kernelem openSolarisu uvital...
    jalinh avatar 15.6.2007 07:59 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Něco jako Nexenta?
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    15.6.2007 08:54 kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Když se dva perou, tak třetí (MS) se směje. Co zabrání, aby MS nevykrádal OSS. Kde není žalobce, není ani soudce. Chá chá.
    15.6.2007 09:54 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    A co mu v tom brani ted?

    Nicmene si nemzslim, ze by MS ve velke mire porusoval open source licence, i kdyz neni k dispozici zdrojovz kod jeho programu, lecos by napovedel i binarni kod.

    A zalovat muze prakticky kdokoli, vcetne Novellu a RedHatu ci SUNu - smlouva nesmlouva, kdyz by slo o velke prachy, tak by prilis nevahali(samozrejme by nejspis doslo k mimosoudnimu vyrovneni).
    15.6.2007 09:55 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Kdyz krici microsoft, ze oss krade jemu dusevni vlastnictvi tak se muzete po***. Predpokladam, ze po vypusteni FUP (nevidel jsem zadny dukaz) o vykradani windows jste byl velice rozhorcen.... Kdyz ale pouziva windows linuxove veci tak se jeste smejete. Vas moralni pohled na svet bych chtel mit - byl bych bohatej a pravdepodobne nekde na Seichelach.. Zas na druhou stranu takhle mam klidne svedomi i spanek, spoustu pratel a jsem spokojenej se svym zivotem. Sice to neni to ceho si tato spolecnost vazi, ale pro me je to dulezitejsi nez penize nebo moc (coz je vlastne to same)
    pavlix avatar 17.6.2007 22:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Co to je za výkřiky, tady?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.6.2007 00:32 AltOS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Heh, husty... Hned dalsi dve na bazi PCLOS...
    15.6.2007 01:40 anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Tiez si myslim. Torvalds je taka pekna figurka vo svete linuxu. Na jednej strane opora pre vsetkych ludi, na druhej strane posobi dost nerozvazne. Odmieta BSD licenciu (uznava on vobec open source? :)), o GPLv3 najskor vravi, ze _nikdy_ pod nou nevyda jadro, zrazu je to inak, kazdy druhy nazor v lkml.org je o nicom a nedava zmysel, proste ludia, spamatajte sa uz konecne, Linux mozno bol pri vzniku linuxu, mozno je na cele linuxu, ale urcite nie je ten najdolezitejsi. A nech sa do mna Linusovci kludne zacnu navazat, respektive cela GPLv2 komunita, lebo Sun sa naozaj chova ferovo. A pokial vyda OpenSolaris pod GPLv3, takisto bude pod GPLv# aj ZFS a na co im budu patenty? Niektori ludia sa nevedia zmierit s tym, ze Sun je velka spolocnost, urcite treba respektovat aj jej OS a takisto treba brat do uvahy, ze to nie je komunita, ale velka spolocnost.
    jalinh avatar 15.6.2007 08:03 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    GPLv3 najskor vravi, ze _nikdy_ pod nou nevyda jadro, zrazu je to inak,...
    já to ale pochopil tak, že změnil názor na základě změn v GPLv3. V takovém případě mu nemůžeš vytýkat že si nestojí za svým.
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    15.6.2007 08:07 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    ja myslim ze je to z nej trosku citit... zalekl se opensolarisu.. :-D
    15.6.2007 08:19 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    myslím, že SUN ma vlastné problémy a aj preto otvoril solaris... nemyslím, si, že solaris je nejaký vážny konkurent linuxu (teda minimálne v oblasti desktopov), ale konkurencia je rozhodne dobrá vec, takže veci to len prospeje....
    15.6.2007 09:25 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    na desktope se business nestavi :) takze to ze je beryl a dalsi uchylarny penize do kasicky Sunu neprida :))))))))
    15.6.2007 09:19 anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Presne tak, on sa boji, len a len sa boji, sun je konkurent, pretoze ma zazemie, ma dobry HW aj SW. A ked povie niekto, ze _nikdy_ nevyda nieco pod niecim, tak aj ked sa to zmeni, klame. Pochopis to ty linusova ovecka? Keby povedal nieco ako, ze asi pravdepodobne nevyda linux pod gplv3, tak nic nenamietam, ale on povedal, ze _nikdy_ linuxove jadro pod gplv3 nevyda, co je zasadny rozdiel. Vidiet, co to s nim robi, ta administrativna praca.
    15.6.2007 09:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    A ked povie niekto, ze _nikdy_ nevyda nieco pod niecim, tak aj ked sa to zmeni, klame.
    To je ale blbost :-). Když se něco změní, tak už to není to samé co dřív.
    15.6.2007 14:04 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Vy jste rodičům jako malý kluk nesliboval že nikdy nebudete pít pivo? Já jo. Ale stejně ho piju. :-) Takže tohle Linusovy můžu těžko vytknout. Spíše lidi, co rezolutně říkají *nikdy* jsou zvláštní.
    pavlix avatar 17.6.2007 22:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    ROFL
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 17.6.2007 22:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    ja myslim ze je to z nej trosku citit... zalekl se opensolarisu.
    Myslím si, že nezalekl :). Spíš asi objevil prostor pro spolupráci, který by si bez gpl3 zavřel.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.6.2007 08:14 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    "najskor vravi, ze _nikdy_ pod nou nevyda jadro, zrazu je to inak" - o GPLv3 sa diskutuje už pár pekných mesiacov (možno aj rok?) a ešte sa nejaký čas bude, takže je logické že sa jeho postoj vyvíja.
    Taktiež samotná licencia sa zmenila
    15.6.2007 07:20 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Jo jo. Linusovi tece do bot. Nejdirive teatralne odmita GPL3, jenze kdyz SUN vyda openSolaris pod GPL3 muze se stat, ze nektere distribuce zacnou misto Linuxu pouzivat Solaris.... :-D
    15.6.2007 08:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    muze se stat, ze nektere distribuce zacnou misto Linuxu pouzivat Solaris.... :-D
    To těžko - leda až po té, co by si Solaris vzal z Linuxu ovladače, bez kterých je distribucím na houby.
    15.6.2007 09:03 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Takto by som to nevidel. Ked vyjde GPL3 zacnu na nu prechadzat viacere projekty. Takze skor ci neskor na nu prejdu vsetci, pretoze GPL2 nemoze vyuzivat kod GPL3, ale naopak je to mozne (ak je tam "or later"). Zaujimalo by ma, ci je v jadre to "or later" zahrnute. Lebo ak nie je, moze mat linux s tym este znacne problemy. Projekt nemoze zmenit licenciu, bez suhlasu vsetkych co prispeli. No a co sa tyka jadra, tak ich bude docela dost.
    15.6.2007 09:23 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Nemuze menit licenci na nekompatibilni. Muze ale zacit prijimat jen kod pod licenci GPL2+ a tak postupne vsechny GPL2only nahradit. A pak ze dne na den prejmenovat na GPL3.

    I kdyz zadna sranda b to asi nebyla a Solaris by po celou tu dobu vyzobaval tresnicky.

    Kdyby Sun nechtel delat problemy, dal by to pod GPL2+ a jen tam, kde se obava problemu, zvolil GPL3.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    15.6.2007 13:01 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Vsak to by asi slo priohnout tim ze budou souhlasit autori 90% kodu (ti se snad dokazi ozvat). A zbytku se verejne oznami ze budeme pausalne souhlasit. Kdo se ozve ze nesouhlasi, tak jeho kod bude vyhozen a prepsan.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    15.6.2007 13:14 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    ne. to by muselo byt spis tak, ze kdo se neozve ze souhlasi bude vyhozen a prepsan....
    15.6.2007 19:27 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Tyhlety aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty souhlasící/nesouhlasící přepsané/nepřepsané zakázala! :-D
    23.6.2007 07:18 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    LoL
    pavlix avatar 17.6.2007 22:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Proč by Sun měl dělat problémy?

    Proč by zveřejnění jádra od Sunu pod GPL libovolné verze mělo dělat problémy?

    Lidi, nebuďte fanatici!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.6.2007 08:36 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Nepodsouvej mi fanatismus. Mě osobně je téměř jedno, jestli za pár let budu pracovat na GPL Linuxu nebo GPL Solarisu.

    Mám jen svůj názor na to, že SUN bude již podruhé vybírat licenci pro OpenSolaris a opět zvolí tak, aby přebírání kódu do Linuxu nebylo možné. A tentokrát tak, aby mohl z Linuxu přebírat on. To IMHO není náhoda.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    pavlix avatar 17.6.2007 22:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Jasně, a Torvalds se z toho pos***, že nějaké distro bude používat jiné jádro, že?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.6.2007 12:08 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše setterm -powerdown
    A teď se přiznejte, komu funguje vypínání monitoru na virtualní konzoli na současných jádrech.
    19.6.2007 15:21 marallo | skóre: 4 | blog: marallo | Dubnica nad Vahom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: setterm -powerdown
    mne bez problemov...
    diakritiku neuznavam, a na chyby kaslem...
    19.6.2007 21:05 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: setterm -powerdown
    Mohl bych poprosit o verzi jádra a util-linux? Mně vypínání přes DPMS nefuguje už hodně dlouho (někdy od 2.6.11). Jediný efekt je blank, ale off ne a ne.
    15.6.2007 16:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    to jak microsoft uzavira pakty a vytvari si laborator na "interoperabilitu s linuxem"
    se mi moc nelibi. Sou to takove tiche krucky ... lidi nad tim mavaj rukou,
    ale von pak vytahne eso z rukavu a ... no proste mam z toho strach.
    nelibi se mi jak infiltruje linuxove spolecnosti.
    pavlix avatar 17.6.2007 22:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Máš z toho strach? Takže u tebe je Microsoft úspěšný.

    Se mnou to kromě fascinace nic nedělá :), takže jsem za vodou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    freshmouse avatar 16.6.2007 00:52 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Musím se přiznat, že mě už ty DN moc nebaví. Vždycky vyjde pár alfa verzí, pak dvě stě distribucí založených na Ubuntu s tím zaručeně nejjednodušším ovládáním (= jsou tam kodeky MP3 a hezká výchozí tapeta), pak nějaká firma uzavře spolupráci s MS... Skoro by se na to vyplatilo udělat šablonu.

    (Tedy, dneska je to zrovna docala odlišené, ale tak nějak obecně to platí.)

    Možná by bylo lepší psát je po 14 dnech...
    freshmouse avatar 16.6.2007 00:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Ale neberte to jako negativní reakci, nechci si stěžovat, že tu máme články.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.6.2007 11:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Ono je to zrovna docela odlišné vždy - v každých DN se ještě píše o dalších věcech (tentokrát Linus a GPLv3, Mandriva eTraining; minule Tux500; atd.)

    Otázka je, kdo by to četl, kdyby zde byly 14 dnů staré novinky.
    freshmouse avatar 16.6.2007 11:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Nechci být nelogický, ale 14 dní není o tolik víc, než 7. :-D
    freshmouse avatar 16.6.2007 11:30 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Ale, jak už jsem řekl, DN mají vynikající hodnocení, takže evidentně nemám většinový názor.
    16.6.2007 16:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Vždycky vyjde pár alfa verzí, pak dvě stě distribucí...
    A proto se to jmenuje Distribuční novinky :-)

    Obecně však myslím, že Luboš píše o nových distribucích i linuxových událostech velmi dobře. Jsem moc rád, že tu seriál podobného formátu máme.
    freshmouse avatar 16.6.2007 22:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2007
    Ani já v žádném případě nechci popírat, že Luboš tuhle práci dělá dobře.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.