abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 152 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Zpravodaj o Víně - 344

    17. 4. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4205×

    Vydáno CrossOver Games. Cygwin pod Wine spouštějící Wine. Problémy s Wine a PulseAudio. Nové verze externích programů. Změny v AppDB.

    Obsah

    Vydáno CrossOver Games

    link

    Firma CodeWeavers ohlásila svůj nejnovější produkt CrossOver Games. CrossOver Games je speciální sestavení Wine obsahující sadu proprietárních úprav a rozšíření GUI, aby celá řada her pro Windows fungovala pod Linuxem. Oficiální oznámení firmy a seznam her vypadají takto:

    Nyní mohou hráči hrát hry, které chtějí, na platformě, jaké chtějí! S CrossOver Games můžete spouštět mnoho populárních her pro Windows na vašem Intel Macu s OS X nebo linuxovém PC. Cokoliv je vám po chuti: FPS střílečky, fantasy hry, strategie, MMORPG - CrossOver Games nabízí možnost spouštět mnoho populárních herních titulů. CrossOver zahrnuje rozhraní, které je jednoduché na použití, což zajišťuje snadnou a rychlou instalaci vašich her. Jakmile je instalace hotová, hra se plně integruje do vašeho prostředí. Stačí jen kliknout a je to! A co je na tom nejlepší, můžete si to dovolit a mít to bez práce, aniž byste si museli pořizovat licenci operačního systému od Microsoftu.

    CrossOver Games je postavené na posledních verzích Wine a je založené na kombinaci práce CodeWeavers i open source komunity Wine a poté také dopilované Stefanem Dösingerem, který je naším vlastním znalcem přes hry pod Wine. Na rozdíl od ostatních produktů CrossOver, které jsou zaměřené především na kancelářský software (a tedy na maximální stabilitu), CrossOver Games si klade za cíl nabídnout vám ty poslední, nejlepší a nejžhavější vylepšení v technologii Wine. To znamená, že poslední hry poběží rychleji a lépe pod CrossOver Games než pod jinými verzemi CrossOver, ale také než třeba pod Wine. Chcete provozovat pletací software vaší maminky? Asi byste se měli poohlédnout po něčem jiném. Ale pokud potřebujete vyšší výkon na Linuxu nebo Macu, abyste pak mohli ve hře střílet vaše kámoše: vyzkoušejte CrossOver Games!

    Lidé z CodeWeavers jsou známí tím, že jsou to dobří a velmi upřímní lidé, takže vydali článek nazvaný 'krutá realita', kde jdou až na kost.

    My z CodeWeavers plně věříme v hodnoty pravdivé reklamy. Tato sekce je realistickým posouzením toho, co CrossOver Games umí a co ne. Je to obrazem našeho vlastního testování a zážitků našich testujících uživatelů. Doufáme, že vám to pomůže se rozhodnout, zda je CrossOver pro vás to pravé, či ne.

    Cygwin pod Wine spouštějící Wine

    link

    Komunita Wine se už dříve pokoušela rozjet Cygwin pod Wine. Cygwin je emulační vrstva pro POSIX pod Win32, a jako taková představuje nekompromisní test Wine. Rozchození Cygwinu je tedy výzvou, a pokud se to podaří, bude to velký úspěch. Pár novinek od Dana Kegela:

    Zdarec! Cygwin se mi normálně nainstaluje pod Wine a běží! Je tam pár zádrhelů (gcc zatím nezkompiluje "hello, world", symlinky jako ten pro vi ještě nefungují, instalátor nenastavuje správně velikost okna a mkpasswd -l se předčasně ukončí), ale shell se spustí v pohodě a běží pod ním vim! Klobouk dolů, pánové!

    Zachary Goldberg sám ozkoušel program fork z wiki stránky CygwinSupport a s Wine 0.9.52 se dostal mnohem dále, než nyní uvádí wiki stránka, nicméně narazil na chyby se zásobníkem a s Wine ze zdrojového kódu (v době mezi .58 a .59) dostal podobné chyby. Nuže, nikdo není dokonalý, ale Wine jde rozhodně kupředu!

    Problémy s Wine a PulseAudio

    link

    Nejnovější vydání Ubuntu (Hardy Heron) má PulseAudio nově jako výchozí zvukový systém. Naštěstí je tam i ALSA wrapper, který funguje s Wine. Nicméně je s wrapperem řada problémů a kus viny je i na bedrech Wine. Po ohledání se zjistilo, že uvnitř Wine je předpoklad, že existuje kanál PCM, a problémy pak také zapříčiňuje jiná chyba ve wrapperu. Na těchto věcech se pracuje. Mimo hlavní strom se navíc vyvíjí kompletní pulseaudio ovladač pro Wine.

    Tomas Carnecky se ozval se zajímavým dotazem na pár věcí a zahájil i diskuzi o PulseAudio:

    O této věci se diskutovalo před několika měsíci (asi v říjnu). Tehdy se ovšem jednalo o diskuzi na téma, zda zvukový ovladač PA dělat, nebo ne. Já bych osobně byl velmi rád, kdyby se tak stalo, třeba jen proto, že PA má nějaké bezva funkce jako nastavení hlasitosti pro každou aplikaci, transparentní přepínání sinků atd., přičemž některé z nich se nedají emulovat přes ALSA pulse plugin. Jde také o to, že příští vydání Ubuntu a Fedory budou mít PA standardně aktivní, takže pokud s tím Wine nebude dobře fungovat, objeví se stížnosti.

    Na to odpověděl Stefan Dösinger:

    Šlo a stále jde o to, že ve Wine nechceme zase další polofunkční zvukový backend. Budeme muset udržovat ALSU, protože jsou tu věci, které nám PA už vzhledem ke svému designu nebude moci nabídnout. Jde například o HW míchání nebo přímý přístup s nízkou latencí, což je zapotřebí pro hry.

    Ale samozřejmě, jak jsi řekl, pokud má někdo patche a má zájem výsledek udržovat, rádi to přijmeme. Ale myslím si, že žádný ze současných vývojářů v oblasti zvuku (neboli Maarten) nemá v plánu trávit čas prací na PA backendu.

    Stefanův názor je z velké části sdílen většinou vývojářů, což znamená, že se v nejbližší době ve stromu žádný PulseAudio driver neobjeví. Trevor Davenport už ale nějakou dobu dělá na ovladači mimo strom. Stav projektu:

    Stav je nyní takový, že mám pročištěný celý zvukový výstup s výjimkou řešení chyb (např. když server PulseAudio neběží). Funguje mi také vstup a dsound, ale tam je ještě na pročištění třeba zapracovat. Doufám, že koncem týdne budu mít čas alespoň zaslat patch, aby se mohla rozpoutat debata.

    Nové verze externích programů

    link

    Vyšlo wineasio 0.7.4, které pro Wine poskytuje ovladač ASIO napojený na JACK. ASIO je nejběžnější ovladač s nízkou latencí pro Windows, takže je často používán v softwaru pracujícím se zvukem. Tato verze opravuje především problémy s výkonem.

    PlayOnLinux se dostal k verzi 2.1.0. Ujasňuje názvy některých funkcí, v menu ukazuje názvy jazyků místo kódů, ve zdrojovém kódu už není žádná francouzština a přibyl maďarský překlad. Mnoho lidí si stěžovalo, že program je příliš závislý na připojení k Internetu. To bylo vyřešeno zavedením instalačních balíčků s příponou .pol. Dále se změnilo logo programu a došlo také na nějaká vylepšení kódu.

    Změny v AppDB

    link

    Změny od správců programů

    link
    ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
    Robot Arena 1.0.0.4 Garbage (0.9.50) Bronze (0.9.58) +1
    Robot Arena Demo Garbage (0.9.51) Bronze (0.9.58) +1
    Jane's Fighters Anthology 1.02 F Gold (0.9.52) Bronze (0.9.58) -2
    TREPCAD 3.4.0 Silver (0.9.57) Bronze (0.9.58) -1
    Battlefield Vietnam 1.0 Garbage (0.9.56) Gold (0.9.58) +3
    uTorrent 1.7.7 1.7.7 Gold (0.9.56) Silver (0.9.58) -1
    Battlefield Vietnam 1.2x Garbage (0.9.56) Gold (0.9.58) +3
    Delphi Delphi for PHP Garbage (0.9.56) Bronze (0.9.58) +1
    Arindal All Versions Bronze (0.9.21) Garbage (0.9.58) -1
    Madden NFL 2004 Demo Garbage (0.9.20) Silver (0.9.58) +2
    EverQuest 2 Gold (0.9.53) Silver (0.9.58) -1
    S.T.A.L.K.E.R. : Shadow of Chernobyl 1.x Gold (0.9.57) Bronze (0.9.58) -2
    Sim Theme Park 2.0 Garbage (0.9.51) Silver (0.9.58) +2
    Sim Theme Park 1.0 Garbage (0.9.41) Silver (0.9.58) +2
    Star Trek Legacy 1.0 Bronze (0.9.55) Platinum (0.9.58) +3
    Skype 3.6 Garbage (0.9.55) Bronze (0.9.58) +1
    Total Annihilation Total Annihilation + Core Conti... Gold (0.9.57) Garbage (0.9.58) -3
    Prince of Persia: The Two Thrones 1.0 Bronze (0.9.42) Silver (0.9.56) +1
    Snes9x 1.51 Gold (0.9.51) Platinum (0.9.58) +1
    Family Tree Maker 2006 Bronze (0.9.55) Silver (0.9.58) +1
    IDOS 1.1x Bronze (0.9.54) Gold (0.9.58) +2
    EVE Online 4.10.x Premium Gold (0.9.57) Bronze (0.9.58) -2
    ZSNES 1.5 Platinum (0.9.57) Gold (0.9.58) -1
    Chuzzle Deluxe 1.0.1 Gold (0.9.51) Platinum (0.9.58) +1
    Dungeon Keeper 2 1.x Silver (0.9.51) Bronze (0.9.58) -1
    Sniper Elite 1.0 Silver (0.9.46) Garbage (0.9.58) -2
    Unreal Tournament 3 Retail Bronze (0.9.52) Garbage (0.9.58) -1
    ETQW SDK 1.4 Garbage (0.9.55) Gold (0.9.58) +3
    PSPad 4.5.3(2298) Bronze (0.9.35) Platinum (0.9.58) +3
    .kkrieger chapter 1 beta Gold (0.9.51) Platinum (0.9.58) +1
    Celková změna +14

    Změny od uživatelů

    link
    ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
    Sins of a Solar Empire 1.0 Gold (0.9.55) Silver (0.9.58) -1
    Crimsonland 1.9.8 Garbage (0.9.57) Gold (0.9.58) +3
    World of Warcraft 2.3.x Silver (0.9.57) Gold (0.9.58) +1
    Word 2003 Gold (0.9.57) Silver (0.9.58) -1
    Need for Speed III: Hot Pursuit Retail Garbage (0.9.57) Bronze (0.9.58) +1
    Dreamweaver CS 3 Garbage (0.9.44) Bronze (0.9.58) +1
    Asda Story en 2 0130 1749 Gold (0.9.54) Bronze (0.9.58) -2
    SimCity 4 1.1 638 Rush Hour Bronze (0.9.50) Gold (0.9.55) +2
    Counter-Strike: Source Retail / Steam Platinum (0.9.57) Gold (0.9.58) -1
    Battlefield 1942 1.6x Gold (0.9.56) Platinum (0.9.58) +1
    Dawn of War: Dark Crusade 1.1 Garbage (0.9.57) Silver (0.9.58) +2
    Master of Orion 2: Battle at Antares 1.31 Silver (0.9.57) Garbage (0.9.58) -2
    Steam All Versions Silver (0.9.57) Platinum (0.9.58) +2
    Psychonauts 1.x Gold (0.9.48) Garbage (0.9.58) -3
    Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy 1.x Platinum (0.9.56) Gold (0.9.57) -1
    Stata 9.2 Bronze (0.9.41) Silver (0.9.58) +1
    Halo: Combat Evolved 1.x Garbage (0.9.57) Gold (0.9.58) +3
    Warhammer 40,000: Dawn of War 1.x Silver (0.9.54) Garbage (0.9.58) -2
    Windows Media Player 9.0 Bronze (0.9.56) Silver (0.9.58) +1
    Winamp 5.x free "Full" version Bronze (0.9.56) Silver (0.9.58) +1
    Supreme Commander: Forged Alliance 1.0 Garbage (0.9.56) Silver (0.9.58) +2
    Acrobat Pro 6.0 Bronze (0.9.48) Silver (0.9.58) +1
    Pirates of the Caribbean 1.0 Platinum (0.9.49) Garbage (0.9.58) -4
    Star Wars: Knights of the Old Republic 1.03 Silver (0.9.55) Gold (0.9.57) +1
    Flash 8 Platinum (0.9.56) Bronze (0.9.58) -3
    In the groove 2 r9 Garbage (0.9.49) Bronze (0.9.58) +1
    Call of Duty 4: Modern Warfare 1.4 Silver (0.9.57) Garbage (0.9.58) -2
    Celková změna +2

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Událo se v týdnu 15/2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Zpravodaj o Víně (dílů: 42)

    Zpravodaj o Víně - 339 (první díl)
    <—« Zpravodaj o Víně - 343
    »—> Zpravodaj o Víně - 345
    Zpravodaj o Víně – 25. 6. 2014 (poslední díl)

    Související články

    Zpravodaj o Víně - 343
    Zpravodaj o Víně - 342
    Wine aneb nalijme si čistého vína
    Corel PHOTO-PAINT 9 for LINUX
    Mail virus pro Linux
    Staré dobré hry
    Hry v Linuxu
    Kulečníkové simulátory
    Jaderné noviny
    Distribuční novinky

    Odkazy a zdroje

    Wine Weekly Newsletter 344

    Další články z této rubriky

    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    progdan avatar 17.4.2008 00:28 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Vzhledem k tomu, ze obcas neco jeste zahraju, zacinam vazne uvazovat o tom, ze si CrossOver objednam. 7 stovek za kvalitni herni pozitek v Linuxu zas IMHO neni tolik.
    Mimochodem asi nekdo nevite jak je na tom CrossOver nebo Wine s Borland Delphi nebo Borland Developer Studio, co? Nemam moznost to ted zkouset ale pokud by to slapalo, mohl bych windows zformatovat definitivne a to by mi udelalo velkou radost :)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    17.4.2008 09:09 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    taky o tom premyslim :-)
    Metal smajdalfe, METAL!
    17.4.2008 09:15 Robertek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Delphi budu testovat, máme v práci multilicenci a učej se na tom děti. Ale nevim kdy, kdybys mě předběhl tak dej vědět.
    17.4.2008 09:50 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    no... kdysi (koncem 2007) jsem delphi (vlastnim licenci jen na delphi 5) pod wine dostal, kompilovat to zvladlo, ale treba helpy nejely a mam pocit ze mel potize debug - nicmene mne to tou dobou uz tak netrapio, takze jsem tomu moc nedal. Pokud by to melo byt spolehlive, tak spis windowsy do virtualniho stroje. Lazarus znate? :)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    progdan avatar 18.4.2008 18:14 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Lazarus znam, i v nem delam, ale vetsina zakazniku chce software na Windows, coz me svazuje :)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Jardík avatar 17.4.2008 00:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Kdy se v tabulkách objeví Crysis?
    Věřím v jednoho Boha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.4.2008 00:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    A tam byly nějaké změny?
    17.4.2008 09:12 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Bohužel jen k horšímu :(
    Václav 17.4.2008 07:53 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    druhý odstavec oznámení firmy, konec první řádky - nemělo by tam být CodeWeavers?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.4.2008 09:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Jo, díky. Opraveno.
    17.4.2008 09:01 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Jak lze resit problem, kdyz v aplikaci spustene ve wine nefunguje klavesa enter? Vse ostatni funguje, jen ta jedina nejdulezitejsi klavesa ne... Jedna se o Lingea Lexicon, kdy nejde odentrovat hledani slova...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.4.2008 10:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Lingea Lexicon taky používám pod Wine a Enter mi jde.
    17.4.2008 10:59 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Případně taky si můžete převést tu databázi do formátu Stardictu.
    17.4.2008 11:34 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    V 0.9.59? Mi ani kamarádovi (Kubuntu / OpenSuse) ne-e.
    I am Jack's wasted life.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.4.2008 11:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    0.9.59, Gentoo, jede.
    17.4.2008 12:05 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Tak to je nějaká zrada. A verze Lexiconu? U mě "Lingea Lexicon 2002, ver. 4.0".

    Každopádně je to dost nepříjemná buga, překlady realizuji zapnutím volby "přebírat hesla ze schránky", napsáním slova, ctrl+shift+← , ctrl+c, ctrl+v, což není nic pohodlného...
    I am Jack's wasted life.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.4.2008 12:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    ver 4.13
    17.4.2008 14:23 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Já mám verzi 4.10, a enter nejede. Chystám se tedy nahlásit chybu do bugzily, a provést testování regrese. Ve verzi 0.9.58 to funguje, takže to stačí obejít její instalací (pro Ubuntu jsou staré verze zde)
    17.4.2008 14:35 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Aha, tak v nejnovějším GITu už to zase jede, takže nic hlásit nebudu. Zkoušel jsem i Lexicon 4.13, a tam to taky funguje.
    Nuphar avatar 17.4.2008 16:09 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    openSUSE, wine-0.9.59 a ENTER nejde. Ve starších verzích to šlapalo výtečně.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.4.2008 16:26 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Jak už jsem napsal. Stačí si stáhnout verzi 4.13 a nebo počkat na 0.9.60.
    Nuphar avatar 17.4.2008 16:45 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Omlouvám se, ale jsem mimo. Co stáhnout? Dobře. Počkám na novou verzi... :)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.4.2008 21:02 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Nuphar avatar 17.4.2008 21:18 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Ď, už to funguje :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    krab1k avatar 17.4.2008 14:51 krab1k | skóre: 11 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    V třetím odstavci by mělo být "vyšší" místo "vyší".
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.4.2008 14:55 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Díky, opraveno.
    Nuphar avatar 17.4.2008 16:11 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Mimochodem, netušíte někdo, jak do Wine dostat Microsoft Data Access Components 2.1 (or later) nebo něco, co dělá stejnou službu? Jde o nevyřešenou chybu OLE error 80004001 a pár podobných drobností. Jedná se o nějaký problém s XML...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.4.2008 16:24 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    A winetricks nepomůže? Je tam mdac25 a mdac27, mdac28.
    Nuphar avatar 17.4.2008 16:44 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Winetricks jsem poznal náhodou před pár dny a nepomůže to. Tedy posunul jsem se k chybě 80040152 :-D Ale kritická funkce stále nefunguje...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.4.2008 16:47 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    dobrej článek :-)
    17.4.2008 21:10 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344

    Jako první krok zkuste smazat (nebo překopírovat) ~/.wine, jestli to s čistou konfigurací nepojede.

    Nevím, o jaký program se jedná, takže vám nemohu pomoci, ale pokud něco nejde, tak by bylo dobré nahlásit to do bugzilly.

    Další možnost je tu chybu obejít. Jestli je to hlásí chybu v ole32, tak by mohlo pomoct použít nativní ole32; případně ještě zkoušet další knihovny, které program používá (které knihovny se používají se zjistí spuštění s WINEDEBUG="loaddll").

    Nuphar avatar 17.4.2008 21:32 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Dobrý večer, program to dělá i při čisté instalaci. V bugzille se o té chybě již diskutovalo, ale nezdá se, že by byla plně vyřešena... Jde o program GeneMarker pro práci s DNA. Nefunguje práce se standardy v XML, které se používají k porovnání mého vzorku s referenčním vzorkem. Výpis při startu programu je: wine GeneMarker.exe
    err:ole:COMPOBJ_DllList_Add couldn't load in-process dll L"C:\\windows\\system32\\msxml4.dll"
    err:ole:create_server class {88d969c0-f192-11d4-a65f-0040963251e5} not registered
    err:ole:CoGetClassObject no class object {88d969c0-f192-11d4-a65f-0040963251e5} could be created for context 0x5
    err:ole:COMPOBJ_DllList_Add couldn't load in-process dll L"C:\\windows\\system32\\msxml4.dll"
    Ukončen (SIGTERM)
    Zkoušel jsem tam i nahrát knihovny z Windows, kde ten program běžel a akorát jsem si rozkopal Wine... A taky nechápu, proč se mi některé programy (třeba tento) nezobrazuje v liště spuštěných aplikací. :-) Ale to je detail :-) Každopádně děkuji za snahu o pomoc
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.4.2008 23:10 Petr Dlouhý | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344

    Nevím, v čem konkrétně máte problém. Zkusil jsem stáhnout demo, nainstalovat a spustit. Vyhlásí to několik errorů, ale nakonec to naběhne. Načítat data jsem nezkoušel, protože samozřejmě žádná nemám. Hlásí mě to ale úplně jiné errory než vám.

    Ve vašem výpisu ale je problém s nenalezeným msxml4. Pokusil bych se ho tedy nainstalovat pomocí winetricks (po jeho instalaci mi to již nehlásí ani žádné errory při startu, kromě nějakých licenčních problémů - to bude asi tím demem).


    Jestli bych vás mohl poprosit, tak jestli se vám to nakonec povede rozchodit, tak jestli byste nemohl napsat záznam do Appdb, protože tam o GeneMakeru nic není. Dalším lidem by to jistě pomohlo.


    Problém s nezobrazováním programů psaných v Delphi v liště je již spraven v nejnovějším GITu (bug 12264)

    PS: prosím přikládejte ty výpisy jako soubor, jinak se ta diskuze stane nepřehlednou

    Nuphar avatar 18.4.2008 00:17 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Jsem Vám hluboce zavázán. Program funguje tak jak má. Mockrát děkuji! Teď už to nabíhá jen s pár hláškami v konzoli: err:ole:CoGetClassObject class {6c736db1-bd94-11d0-8a23-00aa00b58e10} not registered
    err:ole:CoGetClassObject no class object {6c736db1-bd94-11d0-8a23-00aa00b58e10} could be created for context 0x1
    err:ole:CoGetClassObject class {ecabb0c0-7f19-11d2-978e-0000f8757e2a} not registered
    err:ole:CoGetClassObject no class object {ecabb0c0-7f19-11d2-978e-0000f8757e2a} could be created for context 0x1
    (snad se za ten krátký výpis nebudete zlobit), žádné chyby v okně to nehlásí. Demo je plně funkční (krom ukládání), takže jakákoliv hláška je chybou. Sice mi nová okna vyskakují kam chtějí a okně, kde se ukazuje průběh analýzy jsou podivné paznaky (z obrázkové sady), které se při překopírování do Kate změní na Analyse... completed. :-) Program nabíhal i bez této opravy, ale při načtení dat byla prázdná volba standardů (bez kterých vzorek nelze zanalyzovat), takže byl prakticky nepoužitelný. Teď to již funguje. Úžasné. Do databáze to hned přidám. Děkuji!
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    stativ avatar 18.4.2008 17:23 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    Ad. paznaky) Nainstalujte si pomocí winetricks ještě corefonts. Tyhle problémy má více aplikací (jmenovitě Photoshop nebo Maya PLE).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Nuphar avatar 18.4.2008 17:39 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    MS fonty jsem měl už dříve přes balíčkovací systém a ani jejich opětovné dodání přes winetricks nepomohlo. Ale to vůbec nevadí, protože blbne jen jedno podružné s výpisem. Méně příjemné je, že některá dialogová okna vyskakují do pozadí (otevření souboru vůbec nelze dostat do popředí) a program se (jako Lingua) nezobrazuje v pruhu úloh. Ale to jsou detaily. Hlavně že to dělá, co má. :-) Děkuji za všechny rady.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    nescius avatar 20.4.2008 21:30 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 344
    zkuste si pohrát s nastavením okeního manageru kwin -> "speciální nastavení aplikace" dokáže vyřešit skoro vše
    18.4.2008 07:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše admin
    PS: prosím přikládejte ty výpisy jako soubor, jinak se ta diskuze stane nepřehlednou
    Trochu jsem to zkrátil - stejně se to jen opakovalo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.