abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 800 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj

    10.2.2021 13:50 | Přečteno: 1754× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 10.2.2021 15:03

    V závěru minulého blogpostu jsem se zmínil o šabloně, která počítá správné hodnoty aby i při procentuálním nastavení velikosti bylo možné skládat rozdělené obrázky k sobě. Dnes bych se rád zmínil o existenci dalších pomocných šablon, které slouží k různým účelům.

    Wiki – webová stránka věčně živá

    To je fakt který si hodně lidí neuvědomuje.

    Skutečností je, že většině lidí vyhovuje pasivní konzumace informací. Čumí na web, stejně jako na televizi a vůbec jim nepřijde na mysl, že by se na tvorbě jeho obsahu mohli také podílet. Jsou zvyklí se dívat na web jako na list papíru, kde někdo něco napsal. A většinou to taky tak funguje. Někdo něco někam napíše a pak to tam visí, a visí… dokud majitel serveru nepřestane financovat provoz a veškerý obsah jeho webu skončí v prdeli.

    S MediaWiki se to má podobně, až na jeden dosti podstatný detail – a to že je od samého počátku navžena pro kooperativní práci a proto obsahuje řadu mocných nástrojů, které ji usnadňují. Její možnosti jsou tak obrovské, že si je neuvědomuje ani většina uživatelů i správců.

    Pro mne je to především nástroj. Nejsem příliš systematický člověk. Vždycky mne zajímalo hodně věcí ale můj mozek přerušení nezbytné pro multitaskingové operace moc rád nemá. Podobné je to i s mojí RAM. Není tak velká, aby se tam udrželo všechno a i můj HDD už na ten objem informací nestačí. Wiki je tedy pro mne ideální nástroj, který mi pomáhá v situaci, kdy marně lovím v paměti nějaký detail.

    Ovšem skutečná síla MediaWiki se projeví teprve tehdy, až na tvorbě obsahu začne participovat víc lidí, protože zprostředkuje informace těch co jsou ochotni je sdílet těm, co by se k nim jinak nikdy neměli možnost dostat.

    Považuji za ohromné štěstí, že mohu spolupracovat na tvorbě obsahu s kamarádem, který to pochopil. Přispěla k tomu nečekaná životní situace, která paradoxně s koronavirem nijak nesouvisí, ačkoliv se odehrála zhruba ve stejnou dobu, kdy vypukla i současná koronavirová panika.

    Měl problémy s uchem a na CT hlavy se ukázalo, že měl v hlavě nádor. Sice nezhoubný, ale okamžitá operace byla nezbytná. Kuchli ho ven, ale bez následků se to neobešlo. Podle toho co říkal, je to jako by mu v hlavě odstřeďovala prádlo bubnová pračka. Dá se s tím žít, ale ne chodit do práce, takže to skončilo invalidním důchodem. To by mu až tak nevadilo. Horší je, že s takovým handicapem se nedá dělat systematická práce, na jakou byl zvyklý. A to byl přesně ten moment, kdy přišel na chuť wiki.

    Jeho koníčkem je badatelská práce. Díky tomu, že byl – na rozdíl ode mne – schopen systematické práce, napsal řadu knih, které jsou dnes cenným zdrojem informací. Jenže kniha už jednou vydaná je mrtvá. Chybu zpětně neopravíte a takové omyly se pak tradují desítky let a jen těžko se vyvrací. Obzvláště, jste-li v daném oboru považován za nejvyšší autoritu. Oproti tomu je tvorba obsahu wiki nikdy nekončící budování katedrály. Vždycky tam najdete něco co se dá vylepšit, upřesnit či opravit. A jak zjistil, v současné situaci mu hodně pomáhá, že se dá cokoliv rychle dohledat. A díky tomu, že do toho paralelně hrabu já, nemusí všechno sám dotahovat. Vzájemně se doplňujeme. A moje změny ho zas upozorňují na to co by se hodilo doplnit. Nesmírně tím stoupla naše produktivita práce. Pokud vás to zajímá, můžete se podívat na WikiApiary, kde si můžete zobrazit graf nově založených stránek a článků. Během pouhého půl roku se počet stránek zvednul o 4 tisíce (z původních 11 tisíc). Naše spolupráce ale toho přinesla víc než prudký nárůst obsahu.

    Šablona ToDo

    Díky naší spolupráci jsem se mohl více soustředit na psaní technických manuálů, s postupy jak co dělat. A také vznikly i nové šablony, které jsou pro naši wiki specifické, i když je pochopitelně může použít i kdokoliv jiný.

    Kromě již v minulém blogpostu zmíněné šablony I-size, jsem vytvořil šablonu ToDo, která nám usnadňuje práci při korektuře knih. O tom, co tato korektura obnáší se rozepisuji v článku Korektury digitalizovaných knih a slovo o logice psaného textu. Podstatné je, že ověření stránky musí udělat jiný uživatel než ten, který udělal základní korekturu. Jenže v seznamu odkazů na stránky elektronické knihy v indexu nepoznáte, kterou stránku jste dělali vy a kterou někdo jiný.

    Proto jsem potřeboval vytvořit šablonu, která by mi vracela pouze seznam stránek, které zpracoval někdo jiný než já. A tak vznikla šablona ToDo, která přesně tohle dělá. Přihlášenému živateli zobrazuje jen ty stránky, které nejsou dokončené a čekají na jeho ověření či zpracování. Ovšem to není jediná šablona, která byla vytvořena pouze jako pomocný nástroj.

    Šablona transstat

    Tuhle šablonu jsem vytvořil poté, co jsem dopsal manuálovou stránku k rozšíření AccessControl. Zajímalo mne totiž, na kolik by vyšel její překlad do angličtiny, či jiného jazyka. Se čtením anglického textu problém nemám, stylem massa bob se taky jakž takž byť za silného bolení hlavy domluvím, ale na to abych přeložil tak rozsáhlý text nemám. Čas, jazykové znalosti ani morál. Chtěl jsem tedy nabídnout, těm co si nevystačí s automatickým překladem z translatoru, aby si mohli na překlad přispět. Pokud by se s tím nechtěli poprat sami.

    Ovšem u multijazyčné wiki jsou i jiné stránky, ať již přeložené, nebo čekající na překlad, u kterých mě zajímala hodnota překladu. Pokud by vás tedy zajímalo, jak vypadá použití šablony transstat, nakoukněte sem.

    Hop na

    A taky jsem (konečně) udělal i další sofistikovanou šablonu hop, pro interaktivní linky z obsahu na kapitoly, z textu na poznámky v bibliografii, či z indexu na hesla v textu. Ani nevím, jestli má vůbec smysl něco dál vysvětlovat. Párkrát jsem to zkusil, ovšem bez úspěchu. Ale pokusím se.

    Jde o to, že standardní link u MediaWiki vedou vždy na určitou konkrétní stránku – v případě elektronickýc knih je to podstránka, identifikovaná číslem. Ovšem pokud máte z těchto stránek vygenerovánu celou knihu coby singlepage dokument, je to na prd, protože vás to hodí z této stránky na onu podstránku. Na singlepage stránce je pro vás klíčová kotva a její unikátní id (o její vygenerování se stará šablona na). Jenže takový link by zas nefungoval na podstránce. Proto jsem tedy udělal šablonu, která tohle řeší.

    Je to stupido. U podstránky se vygeneruje link na podstránku, za který se přilepí skok na id kotvy. A u singlepage stránky se tam vrazí jenom ten skok na id kotvy.

    Šablona block

    A úplně nakonec se zmíním o šabloně block, kterou používám na sofistikované pozicování bloků textu. Všechno podstatné obsahuje dokumentace k šabloně, takže bych tímto dnešní litanii ukončil.

    Na téma MediaWiki zde ode mne v minulosti vyšlo…

    1. (11.3.2015)MediaWiki - rozšíření Translate - kromě rozšíření Translate zde padla zmínka také o rozšíření AccessControl.
    2. (12. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki - příklad využití rozšíření ExternalRedirect.
    3. (14. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki dál - popisuje, jak v prostředí MediaWiki modifikovat textové zprávy k rozšíření ConfirmAccount.
    4. (15. 3.2015) Od čuňáren ke korektnímu obsahu MediaWiki - popisuje jak u multijazyčné wiki využívat možnosti rozšíření ParserFunctions
    5. ( 1. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - opět - popisuje jak využít možností rozšíření ParserFunctions MyVariables k modifikaci nabízeného obsahu wiki na základě autentifikace.
    6. ( 2. 4.2015) MediaWiki - dynamicky generované stánky - názorná ukázka využití rozšíření DynamicPageList (third-party) pro dynamicky generované stránky v MediaWiki. Kromě toho se zde objevila zmínka or rozšíření Loops a Variables, které umožňují v šablonách využívat smyčky a uživatelsky definované proměnné.
    7. ( 3. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - proč? seznámení s tím, jak a proč jsem se dostal k MediaWiki
    8. (17. 8.2018) Čuňačíme v MediaWiki - responzivní obrázky blogpost o tom, jak donutit MediaWiki aby responzivně pracovala s obrázky. Součástí je šablona mé provenience, která využívá kromě již uvedených rozšíření navíc rozšíření ImageSizeInfoFunctions
    9. ( 3. 4.2019) Čuňačíme v Mediawiki – RecentChanges bez javascriptu
    10. (10. 4.2019) MediaWiki.org - překlad dokumentace
    11. (20. 5.2019) Wikimedia Hackaton 2019
    12. (12. 7.2020) Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    13. ( 7. 1.2021) Čuňačíme v MediaWiki - responzivní obsah II., o pomocné šabloně I-size
           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.2.2021 14:15 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    No krásně se to čte. Nejlepší stránky jsou ty, u kterých se musí lomcovat s oknem, aby je šlo vůbec číst. To i to ábíčko s designed z roku 1820 není problém číst na 2021 zařízení.
    10.2.2021 14:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Se svým 4K monitorem jdi do prdele.
    10.2.2021 14:29 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Spíš jdi do prdele se svou senilní amatéřinou, ostuda tohle dát na web.
    10.2.2021 14:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Ostuda je házet anonymně blátem. Tím screenshotem jsi demonstroval jenom svoji tupost, jelikož si neumíš ani zvednout velikost písma.
    10.2.2021 15:04 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Prober se dinosaure. Demonstruješ akorát svoji demenci, písmo neřeší 40cm obrázky. Jsi prase a ještě se tím chlubíš.
    10.2.2021 15:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Je-li někdo z nás dvou dementní, pak to seš ty, protože ses nenaučil pracovat s okny. A můj hluboký obdiv mají ti co tě naučili psát, i když by si za to spíš zasloužili pár facek.
    10.2.2021 15:11 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Jojo, není nic lepšího než v tiling manažeru šermovat s okny, aby šel přečíst jeden usmolený web. To je tak na prd ta MediaWiki, nebo jsi ty ten nuzák, že nenapíšeš ani jednu šablonu správně? Se divím že dalším požadavkem ke čtení webu není si stoupnou na hlavu, protože wORkS oN MY maCHinE.
    10.2.2021 15:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Nuzák seš ty, protože neumíš napsat nic než tohle. Ale pokud tady chceš dál demonstrovat svoji duchaplnost, beze všeho. Diskuze na abclinuxu unese vše.
    10.2.2021 15:20 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Však také tady nejsme na Twitteru, Facebooku, či jiné obskurní platformně, kde o internetovém bytí a nebytí rozhoduje banda buzíků či soudruhů. Ideální prostředí.
    10.2.2021 15:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Mimochodem. Docela by mě zajímalo, jak hezky se ti zobrazuje Wikipedia.
    10.2.2021 15:22 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Úplně v pohodě, obrázky mají v nějakém boxu, zapadá to do layoutu.
    10.2.2021 15:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    I jen se pochlub se screenshotem. Fakt by mě zajímalo, jak se ti čtou ty blešky…
    10.2.2021 15:32 aleš opica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Bezevšeho. Absolutně žádný problém na 32", (anglickou) wikipedii čtu každou chvíli. Slepý na rozdíl od tebe nejsem, takže blešky to nejsou.
    10.2.2021 17:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Tak ti přeju aby ti ten tvůj ostrozrak vydržel co nejdýl. Já mám wiki pro ty co čtou hlavně na mobilu.
    10.2.2021 16:17 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Tomu kdo klesne na úroveň druhého ... dobře tak.
    10.2.2021 17:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Pro vás jsem to nepsal.
    10.2.2021 19:17 VV.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    +1
    10.2.2021 15:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    U Firefoxu se k tomu používá Ctrl + kolečko myši.
    randy avatar 16.2.2021 14:25 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Potom sa tie odporne urobene screenshoty zobrazia normalne? Ctrl+scroll len zmeni velkost pisma, obrazky zostanu rovnako hnusne a roztiahnute na celu sirku. Ze som ja na toto vobec klikol...
    R>
    16.2.2021 17:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj
    Sorry, ale opravdu nevidím důvod, proč bych měl, kvůli čistě demonstračním účelům dělat screenshoty ve vysokém rozlišení. Hnusně to vypadá proto, že je to bitmapa. A ta bude vypadat po přeškálování blbě vždy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.