abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    20.12.2008 11:58 | Přečteno: 2555×

    Pro můj domácí server jsem zvažoval Ubuntu. Pro můj notebook jem zvažoval Ubuntu. Stáhl jsem 8.10 a to tedy koukám...

    Objevil jsem spoustu zajímavých features? Nebo jsou to bugy? možná o každého trochu...

    Bulletproof X

    Tahle úžasná feature znemožňuje nainstaovat Ubuntu na můj notebook. Ubuntu totiž při pokusu o start X-serveru zcela zamrzne. Editace xorg.conf nepomáhá, zvláštní je, že v recovery modu nefunguje síť a tedy ani apt z internetu. dpkg-reconfigure se mě vůbec neptá na rozlišení,jenom na klávesnici :-) Ostatní distribuce buď najedou do Xorg ve špatném rozlišení, v horším případě Xorg spadnou a zkončím v konzoli. V ubuntu bohužel jen black-screen a 100% tuhý počítač.

    nano

    Domá mám knížku od Milana vychodila. Hned několikrát tam je zmíněno, že unix je variabilní systém a každý uživatel tak může používat svůj oblíbený editor. (v řetězci jednoúčelových programů lze kterýkoli z nich měnit podle obliby). V Ubuntu jsem dotěďna jednoduché nejčastější editace používat mc, i když mi wiki cpe to jejich nano. V nejnovější verzi ubuntu jsem zaregistroval, že při pokusu o editaci souboru v mc pomocí F4 se mi vnutí nano. Ke je má svoboda volby?

    Ubuntu je jdnouživatelský systém

    Pogrom na roota už dospěl do stavu, kdy už neexistuje ani kdesu. :-) Co mě však vytáčí je, že někdo v roce 2008 vyrábí jednouživatelský systém. Pokud mi chcete někdo oponovat představte si následující situaci:

    Moje přítelkyně, běžný user, sedí u PC. Chtěla by provést nějaký administrační úkon. Zavolá tedy mě - administrátora. V normálním systému otveřu konzoli, a pomocí kdesu tento úkon provedu. V ubuntu žádný root není... dobrá, mohu si ho odblokovat, ale není v něm kdesu, takže z ploch mojí přítelkyně neudělám vůbec nic.

    vnucené doporučené závislosti

    Při pokusu nainstalovat firefox do Kubuntu systém automaticky přivalí půlku Gnome. Proč? Protože nějakého inteligenta v Debianu napadlo, že doporučený = nutný a Ubuntu teď následovalo Debian policy (oficiání zdůvodnění) a zavedlo tuto skvělou vlastnost. Jelikož se mi nelíbila, rozhodl jsem ji zrušit. První pokus byl editovat apt.conf v /etc/apt/. Žádný takový soubor v Ubuntu 8.10 neexistuje. Tak jsem ho vytvořil a tuto vlastnost zakázal. O té doby apt nefunguje a vykládá něco o zbytečném smetí na konci tohoto souboru. Pokusil jsem se tedy vytvořit soubor s jedním řádkem podle návodu v podadresáři, kde jsou všechny konfigurace aptu uvedeny v jednořádkouvých souborech s čísly. Stejný výsledek.... Vzdávám to.

           

    Hodnocení: 16 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    H0ax avatar 20.12.2008 12:17 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ohledně mc a nano na F4 se jedná o výchozí nastavení i v debianu testing. Je třeba v mc jít do Nastavení - Konfigurace - Použít interní editor. Tato změna je i pro mě záhadou hned po automatické a mnou nechtěné instalaci citadel-* serveru a komponent i když instaluji zcela holý systém :-)
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    20.12.2008 14:13 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ohledně citadel-*: to se instaluje proto, že spousta balíků závisí na mail-transport-agent a citadel je tuším první podle abecedy. Doporučuju explicitně instalovat jiný mailserver.
    H0ax avatar 20.12.2008 14:34 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Vím, ale dřív to býval exim, jednoduchá věc. A při instalaci stable, kdy nezaškrtneš ani base system, se ani ten exim nenainstaluje jestli si to pamatuju dobře. Ale v testingu dostaneš citadel a kromě smtp máš pop a imap což mě děsně štvalo :-D
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    21.12.2008 18:34 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ano, pri instalci stable "bez niceho" se nenainstaluje ani exim.
    20.12.2008 12:17 troll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Měl jsem podobné pocity v Ubuntu už před 4 lety, ale je pravda, že tehdy jsem toho tolik neuměl, tak těžko srovnavat...

    Každopádně význam ubuntu vidím v (pro někoho skutečně) nenásilné výchově... ...znám pár zkušenějších uživatelů, kteří po dlouhé době s ubuntu ubuntu opouštějí, protože pochopili o čem posixové systémy jsou...
    lmanik avatar 20.12.2008 12:21 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Pokus o rekord ve psaní blogpostů? Spravuji pár desktopových pc s ubuntu a nemám s ním žádné problémy.
    A komu to cpes?
    20.12.2008 12:50 rugg3d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Mas svobodu volby, zvol jinou distribuci, kdyz se ti tahle nelibi ;-)

    onion avatar 20.12.2008 12:53 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Co to meleš o jednouživatelském systému? Stačí napsat "sudo su", zadat heslo a už máš normálního roota ;-) Nejsem nijak velký příznivec Ubuntu, používám ho asi 3 týdny na noťasu (jinak jsem byl odkojen na Gentoo a poslední dobou na OpenSuSE) a nemůžu si stěžovat. Na editaci textů používám Vim (fakt někdo používá pro konfiguraci systému mc a jeho vestavěný editor?? :-D To mi přijde jako docela masochismus ;-) ), když mě začne štvát psaní sudo, tak napíšu výše zmíněné sudo su a mám normálního roota. Jedinou připomínku kterou shledávám pravdivou je problém s Xkama - když je třeba ručně shodím, tak se na nějaký čas zaseknou a je třeba je několikrát resetovat, než se dostanu do konzole - nicméně tohle bude spíš bug než feature.

    20.12.2008 13:02 qk | skóre: 15 | blog: qk_develop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    muzu se jenom zeptat na duvod prechodu z opensuse na ubuntu? Zrovna sem si dal novy opensuse na notebook, tak co mne ceka :)

    Jardík avatar 21.12.2008 19:14 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Mě na opensuse dodnes nefunguje touchpad - teda funguje nahovno - dá se hejbat myškou jen na horní levé pětiné touchpadu a nikde to nejde změnit, gsynaptics je nahovno, tam to nejde taky, ono v žádném linuxu nejde normálně nastavit touchpad - od konfiguračního programu požaduji nastavení okrajů na touchpadu, volba akce při tapnutí do rohu, nastavení citlivosti, velikost scrollovacích ploch, zapnout/vypnout drag&drop při tapání, změna rychlosti ukazatele. Není toho zas tak moc, ale žádné distro mi tohle ještě uživatelsky příjemnou cestou nezaručilo. Metoda vytváření debilního pravidla pro HAL rozhodně přívětivá není.

    --- offtopic --- Dneska se mi podařilo rozchodit OS X 10.5.6 na NB, super systém. Koukám, jak od něj gnome kopíruje, co se dá, ale bohužel špatně. OS X má hustý dialogy, které vyjíždějí z hlavního okna, něco takového bych v gnome taky rád viděl. Taky v gnome okopírovali tu eject šipečku, jenom jí nedotáhly, protože v os x se zvýrazní, když na ni najedete. Ale na ty debilní klávesový zkratky si na OS X nezvyknu, používat alt místo ctrl ... Asi zkopčim trochu grafiky a vlastností a opečuju si gnome, vytvořím skin, opečuju cheese (imho taky hezká kopie podobného programu v os x, jenom trochu méně funkční). OS X se mi neuvěřitelně rychle vypíná, ale to bude asi nějaký bug. Kliknu na vypnout, zmizí mi lišta a dock (s hezkým efektem) a do sekundy je to vypnutý (né žádný suspend, ale opravdu vypnutý).
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 21.12.2008 19:15 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    s/nezaručilo/neumožnilo/g

    Věřím v jednoho Boha.
    Jakub Lucký avatar 21.12.2008 19:30 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tuším, že asi zase nabíhám na flame, nicméně:

    Synaptic touchpad

    Nastavuje se v xorg.conf a umí:

    * okraje

    * rohy

    * citlivost

    * scrolovací plochy včetně circular scrollingu

    * tapání

    * akceleraci ukazatele

    Jinak doporučuju u Mac Os X zůstat, bude to tak nejlepší
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jardík avatar 21.12.2008 21:44 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Jistě, nastavuje se v xorg.conf, když není zapnutá autodetekce HW xorg serverem, jinak to nastavení nefunguje (teda alespoň mně) - to ale stejně není uživatelsky přívětivé - každou chvíli restartovat xserver kvůli nastavení jedný věci. Ano, je tu utilitka pro nastavení přes shm, ale ta se musí spouštět a chvíli trvá, než to např. session manager spustí a když pohybuju myší dříve, tak pak následuje hnusný cuk.

    Samozřejmě je uživatelsky přivětivé nastavovat v xorg.conf okraje, kdyź ani nevidím, o kolik se mi změní ve skutečnosti. To např. ve Windows otevřu okýnko a tam si krásně posunu "pohyblivítkem" kam potřebuji a hned vidím, kam jsem to posunul. BTW ten OS X je taky na tohle nějaký labilní a nenabízí mi konfiguraci touchpadu, ale to může být neoriginálním Apple HW.

    Věřím v jednoho Boha.
    Jakub Lucký avatar 21.12.2008 22:10 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    a /etc/init.d/gdm reload znáš?

    Ale uznávám, že ty jednotky jsou tam nějaké zvláštní...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jardík avatar 22.12.2008 14:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    To stejne restartuje xserver, nebo minimalne ukonci sezeni.

    Věřím v jednoho Boha.
    Jakub Lucký avatar 22.12.2008 14:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 13:05 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Mě zas přijde jako masochosmus něco jako Vi. Budeš se divit, ale mám k němu dokonce i knížku. Ale proto abych změnil hodnodtu z true na false nehodlám ztrácet čas učením se něčeho, co mi nepřináší žádné výhody zato to má zcela středověké ovládání. Ty možná rád jezdíš na oslovi, ale já preferuji řidičský průkaz. Je to jen otázky priorit.

    jinak saozřejmě vůbec nečteš co píšu, jinak by jsi nepsal takový blábol se sudo su.  Není sebemenší důvod psát sudo su, ldyž můžu napsat su. (roota vždy zprovoznuju jako první po instalaci). Problém je, že v GUI je ti sudo su úplně na hovno. Alternativu ke kdesu prostě nemáš a jako root tudíž žádné okno neotevřeš.

    mirec avatar 20.12.2008 13:25 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    No ja považujem editor vi tiež za masochizmus ale nevidím dôvod naň nadávať (do doby kým ma v ňom niekto núti písať).

    Taký vim je už samozrejme iné kafé. Včera som sa pustil do trošku pokročilejších základov vim-u (keďže som si trochu porezal prst a v takom prípade radšej niečo čítam než kodím, mimochodom neviete ako vyprať krv? z klávesnice to išlo relatívne ľahko vodou ...) no a za tých pár minút som zistil, že pri editácii textu je to neuveriteľne flexibilný a efektívny nástroj. Je veľmi dobre použiteľný namiesto IDE, kvalitné doplňovanie, efektívne a jednoduché ovládanie, extrémne efektívne nahradzovanie pomocou regulárnych výrazov ...

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    20.12.2008 13:44 none | skóre: 10 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Zakrvavene veci pred pratim najprv namocit do studenej vody.

    20.12.2008 13:39 balanar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    kdesudo?

    20.12.2008 14:08 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    kdesudo je v případě desktopu s přihlášeným účtem mojí přítelkyně na nic. Přítelkyně nemá administrátorská práva. kdesudo se podívá do sudoers, a zahlásí chybu, protože přítekyně tam nemá záznam. Kdesudo nelze, alepsoň pokud vím, použít k přihlášení jako jiný uživatel (administrátor).

    20.12.2008 13:44 wraith4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Jeden hloupý dotaz, asi mi nco uniklo - proč je mi v GUI "sudo su" na hovno?

    20.12.2008 13:53 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Ze stejného důvodu, proč je ti v GUI třeba cat na hovno. V GUI se používá gksudo nebo gksu. (Mimochodem, jak má podle tebe v GUI fungovat su?)

    20.12.2008 14:51 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

     (Mimochodem, jak má podle tebe v GUI fungovat su?)

     

     

    uplne stejne jak v konzoli

    20.12.2008 17:20 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    to je samozřejmě naprostá hovadina. Někde na wiki ubuntu je dokonce příklad toho, jak použití su s grafickou aplikací vede k nemožnosti přihlásit se do GUI. :-)

    20.12.2008 17:39 wraith4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Já jsem ukázka toho, že to hovadina není... nikdy jsem  s tím problém neměl

    20.12.2008 17:48 wraith4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    S tou nemožností přilásit se do GUI... jediné, co mě napadá je problém s právy u .ICEauthority, který mám defaultně ošetřený v init skriptech (nevým jak Ubuntu)... A že má aplikace ošklivý skin, to mě při administračních zásazích, opravdu zajímá až na posledním místě. každopádně je to lepší, než kvůli jedné utilitce tahat půlku KDE nebo GNOME :D

    20.12.2008 17:37 wraith4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Právě... na svém desktupu žádné gksu,gksudo ani noc podobného nemám... používám sudo a su, normálně přez ně spouštím Xkové programy a nikdy jsem nenarazil na problém. Tak opravdu nevím...


    onion avatar 20.12.2008 14:14 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Aha, Vim je středověk ... dnes je IN notepad? Tak to pak jóó ;-)

    20.12.2008 15:37 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    sudo su není blábol. Mezi "su" a "sudo su" je zásadní rozdíl. Ale to byste nejdřív musel pochopit princip fungování těchto dvou příkazů a alespoň základní princip Identit v Linuxu obecně.

    V Ubuntu není povolen root, místo toho přistoupili na používání mechanizmu "sudo". Jestli je to dobrá, nebo špatná volba, to nechme stranou (mě osobně se to třeba moc nelíbí, ale respektuji to, několik Ubuntu systémů spravuji a nemám potřebu tam "povolovat roota", sudo mechanizmus svůj účel plní dobře).

    Spouštět z konzole kdesu mi přijde jako kravina, potřebnou alternativou je přeci sudo, ne? A s otevíráním oken jsem také problém neměl, ikdyž, teď abych pravdu řekl, nevybavuji si, kdy jsem naposled potřeboval otevírat nějaká "okna" jako root, krom Synapticu (aptitude nemam moc rád...).

    Práva potřebná k administraci systému Vám mechanizmus sudo poskytne (pokud jste si konfiguraci nerozházel) a v Ubuntu si prostě vybrali tuto cestu. Funguje to, alespoň pokud mohu říct. Ubuntu není moje oblíbená distribuce (ArchLinux rulez ;)). Pokud potřebuju administrovat Ubuntuidní systém, otevřu terminál (v GUI), nějak si obstarám rootovský shell (obvykle pomocí "sudo bash", ale záleží na náladě, možností je dost) a dále již administruji obvyklým způsobem (tzn. spouštím Synaptic, píšu příkazy, edituji konfiguráky pomocí Vimu, apod...).

    -miky

    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    20.12.2008 17:30 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Musím vám to předžvýkat, očividně jste natvrdlý:

     

    Uživatel A, je obyčejný user. To znamená že nemá záznam v sudoers!. Kčemu je mu sudo, sudo su? k hovnu!

    Přijde k němu uživatel B administrátor a chce spustit nějakou administrační aplikaci v GUI. V normálním systému napíše kdesu + jméno aplikace + agrumenty. Co napíše v ubuntu? Nic! kdesu neexistuje, a sudo/sudo su nefunguje, protože je přihlášený uživatel A a ten není v sudoers a sudo neví, že do klávesnice ťuká uživatel B.

    20.12.2008 18:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    No a nemůžeš si to kdesu doinstalovat?
    Ale vzhledem k tomu, že to je Ubuntu, čekal bych prostředí Gnome, takže proč kdesu a ne gksu?
    20.12.2008 19:17 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Ano. Samozřejmě kdesu v kde, gksu v gnome. Jelikož jsem napsal kdesu, bude to asi tím, že používám kde. Ale pro náš případ je to nepodstatné. Gnome a gksu je stejný případ.

    Znova opakuji. kdesudo není kdesu.  Už si tu připadám jak u blbejch. Kdesu spouští program pod rootem. Kdesudo spouští program pod aktuálním uživatelem s tím, že mu povolí to, co má v sudoers. Jestliže je aktuální uživatel bez administrátorských práv, je celá utilita kdesudo na hovno, protože nechci spouštět program pod uživatelem, který nemá administrátorská práva ale pod jiným, který je má. V normálních systémech to je root.. Pomůže jedine kdesu, které v ubuntu v posledních vezrích neexistuje

    20.12.2008 20:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    ále sakra, nevšim sem si, že mi to tam hodilo kdesudo... :-(
    20.12.2008 18:21 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Možná to jen nechápu, ale su B v tom případě nefunguje (následovaný třeba sudo apt-get)?
    20.12.2008 23:10 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    může mi uživatel administrátor B vysvětlit, co mu brání otevřít si (jako libovolný uživatel) terminál, spustit si "su B", naťukat své heslo a následně administrovat systém obvyklým způsobem?

    Přesně toto jsem měl totiž na mysli tou větou

    Mezi "su" a "sudo su" je zásadní rozdíl. Ale to byste nejdřív musel pochopit princip fungování těchto dvou příkazů a alespoň základní princip Identit v Linuxu obecně.

     

    -m.

    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 16:19 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    1) Vi(m) opravdu nemá středověké ovládání. Vi(m) má ovládání jiné a pokud vám nevyhovuje, není důvod ho zatracovat... Nepochybuji o tom, že by nemělo být default v distribuci, jako je Ubuntu, ale je to asi jediný editor, které najdete univerzálně na různých Unixech, který navíc velké spoustě lidí vyhovuje. Netroufal bych proto prohlašovat vim za osla a něco jiného za auto. Je to prostě jiný přístup a vim dokáže být řekněme, těžce efektivní

    2) Jako root jde okna normálně spouštět. su(resp sudo su, resp cokoliv, co vám dá UID == 0 prompt) a pak normálně spouštět i okenní aplikace. Pokud se takto nedaří okno spustit (Can't find display :0 ) pak je problém v nastavení...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 17:24 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Tak nevím, připadá mi, že já mluvím o voze a vy o koze. Představte si, že jste uživatel. Obyčejný uživatel přihlášený do KDE/Gnome. Popište mi, jakým způsobem spustíte GUI aplikaci jako administrátor? (napřilad přišel administrátor a chce něco opravit a podotýkám, že vy jste user bez sudo-práv!)

    20.12.2008 18:17 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    su

    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 18:40 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Takový uživatel to nemá co spouštět...

    Od toho je tu sudo -u user_s_root_právy
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 19:04 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    pardon, není to celé... varianty jsou dvě...

    su user_se_sudo_právy

    nebo: sudo -u user_s_root_právy sudo command

    Prostě, poselství je jasné... Ten uživatel to nemá co používat... Pokud chcete spouštět něco pod rootem u uživatele, který to nemá povoleno (asi cíleně), pak je nutné využít někoho, kdo to povoleno má... To není bug, ale feature... Pokud vám to nevyhovuje, změňte distro, nebo si udělejte workaround... Ale to je váš problém, ne toho distra, distra problém to bude, až vás bude 50%...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 19:21 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Ano. Takže vaše babička potřebuje provést administrační úkon xyz (něco upravit na svém pc). Babička nemá administrátorská práva (počítač jí spravuji já). já spustím kdesu program, napíšu heslo roota (které babička nezná), provedu úkon a zavřu okno.

    Vy se jak debil odhlásíte (nebo přepnete uživatele), poté přihlásíte se jako někdo jiný, provedete úkon pomocí kdesudo, odhlásíte se a nakonec přepnete zpět na babičku...

    A tomuhle vy říkáte skvělá feature? A prosil bych vysvětlit bezpečnostní výhody tohoto vašeho druhého postupu.... :-D

    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 19:48 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    A tomuhle vy říkáte skvělá feature? A prosil bych vysvětlit bezpečnostní výhody tohoto vašeho druhého postupu.... :-D
    Mluvil jsme o jiné feature, a to, že uživatel, který nemá sudo právo nemůže spustit pod rootem aplikaci, to je v pořádku...

    Zesměšňování (a urážení) protistrany není slušné, ale budiž, je to váš boj (a má blokace)
    Ano. Takže vaše babička potřebuje provést administrační úkon xyz (něco upravit na svém pc). Babička nemá administrátorská práva (počítač jí spravuji já). já spustím kdesu program, napíšu heslo roota (které babička nezná), provedu úkon a zavřu okno.
    ne, já bych jen provedl su můj_uživatel, pak sudo su a pak prováděl co potřebuju.

    Pokud není root oprávněn startovat grafická okna pod jiným uživatelem, pak to považuji za chybu distribuce a hlásím bug...

    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 20:00 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    nenene, ty jako debil pouzijes kdesu, me staci shell

    20.12.2008 19:23 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    povoleno to mám já, ale ubuntu nemá nástroj, jak bych to mohl provést, aniž bych se musel přihlásit do své session.

    21.12.2008 00:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    nebo: sudo -u user_s_root_právy sudo command

    A já bloud si myslel, že nic perverznějšího než 'sudo su' v tomto oboru vymyslet nejde… :-)

    pavlix avatar 24.12.2008 15:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tahle preverze stejně nefunguje, ne? :D

    Ale radit autorovi blogu nebudu... akorát by mi řekl, že jsem debil :). Radši pomůžu někomu, kdo to ocení.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    GandY avatar 21.12.2008 10:43 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Frustráciu z vi/vim chápem, ja som na začiatku tiež nechápal ako to môže niekto používať. Čo nechápem je, keď niekto o tom píše a namiesto toho, aby si priznal svoju neschopnosť/lenivosť (a radšej nič nenapísal), tak uráža. Neverím, že na svete je toľko masochistov. Skôr si myslím, že veľa ľudí prekonalo počiatočnú frustrácia (predsalen z celého sveta sú naň kladné referencie a toľko luďí sa nemôže mýliť :)), namiesto urážok sa ho naučili používať a pridali sa k mase spokojných ľudí, ktorí pokladajú editor vi/vim za efektívny nástroj na úpravu textu.

    Tvoje prirovnanie by som trošku pozmenil. Budeme vychádzať, že vieš šoférovať auto, ale lietadlo nie, lebo ma príliš zložité ovladanie. Teraz si predstav, že máš prepraviť stovky ľudí na vzdialenosť 2000km a k dispozícii máš jeden autobus alebo jedno dopravné lietadlo ...

    21.12.2008 13:25 JKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Souhlas. Ale já jsem v situaci, kdy mám přepravit se a přítelkyni do divadla na druhém konci města, a vy mi říkáte, že se kvůli tomu mám učit pilotovat letadlo. To je prostě na hlavu.

    GandY avatar 21.12.2008 20:16 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Mne nejde o to, aby sa všetci naučili pilotovať lietadlo, ale aby aspoň neurážali pilotov/lietadlá ;).

    Ja nepociťujem potrebu urážať niekoho kto nepoužíva vi/vim, ale nachápem niekoho, komu sa niečo nechce učiť, alebo to nevie pochopiť a  kvôli tomu začne urážať!

    22.12.2008 15:41 wire64
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    ale Ubuntu mě nutí letět do divadla letadlem (nano)..... A pokud se mi to nelíbí, musím si explicitně obvolávat celé město jestli někde nemají taxíka (mc)

    pavlix avatar 24.12.2008 15:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tak potom nechápu, proč to Ubuntu používáš a nepoužíváš radši Visty.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.12.2008 14:24 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Já používám vim od rána do večera už léta. Přesto každého od vim odrazuji - říkám, je to velmi efektivní nástroj a nejlepší editor, který znám, ale s naprosto nezvyklým ovládáním. Najděte si raději normální editor s normálním ovládáním. Nikomu tedy nelžu, a nemaluji růžové pentličky, a když do toho půjde, má motivaci, kterou získal sám od sebe.

    Většině lidí naučení se vimu nic nepřinese, budou v něm dělat stejně jenom základní akce. Vim je efektivní tehdy, pokud složitější úpravy textů dělá častěji, nebo využije jeho multiplatformovosti, že má všude stejné prostředí. Případně už znal vi předtím. Jeho ovládání se IMHO vyplatí učit jen tehdy, když děláte víc, než jen občasné editace plain textu.

    Proto nechápu neustálé věty typu "jsi líný se učit X", za X se dosaďte co chcete, nejenom vim/Linux/... Prostě pokud to člověk nevyužije, nebo mu to nepřenese zisk, naopak se chová evolučně úspěšně, když jde jednodušší cestou. Lenost je matka pokroku, a bez lenosti dodnes sedíme na větvích.

    GandY avatar 21.12.2008 20:23 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Mne nevadí keď je niekto lenivý, mne vadí (respektíve to neviem pochopiť) keď uráža na základe tej lenivosti. Ja nikomu nenútim vi/vim a obyčajným používateľom odporúčam jednoduché editory (napr. kate, mcedit ...) .

    Jardík avatar 21.12.2008 19:15 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    V OS X se taky píše sudo su a nikomu to nevadí. Kolikrát za den to napíšete?

    Věřím v jednoho Boha.
    21.12.2008 19:20 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Asi tak 60x... :D
    AraxoN avatar 20.12.2008 13:19 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    mcedit sa dá používať bez toho aby si zapol mc

    Dalibor Smolík avatar 20.12.2008 13:30 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Já používám editor pico, je i v základní instalaci a velmi intuitivně se ovládá. :-)


    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    robotics avatar 20.12.2008 13:57 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    ted sem chvilku nevedel jestli mu rikas pič... nebo jestli se ten editor jmenuje pico :-)

    Ilfirin avatar 20.12.2008 13:58 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ježiš :-D. Na první přečtení jsem intepretoval "pico" jako oslovení.
    Dalibor Smolík avatar 20.12.2008 22:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    To bych si nedovolil :-D Píšu zásadně s diakritikou, záměna tudíž není možná

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.12.2008 14:45 Sedeki | skóre: 17 | blog: sedeki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Skutečné pico není svobodný editor, v běžných distribucích je to jen link na nano:)

    Mnozí spadnou dolů a jen málokteří spatří znovu slunce.
    Grunt avatar 20.12.2008 14:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Já používám editor pico

    Tak ten byl dobrý. Bez diakritiky by byl ještě lepší.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.12.2008 15:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    jj taky jsem se při prvním přečtení neomylně ten háček nad c přidal :-D
    Grunt avatar 20.12.2008 17:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Škoda, že se Vim jmenuje tak jak se jmenuje. Toto by bylo geniální motto.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    AraxoN avatar 20.12.2008 17:51 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Ja používam vim - človek privykne aj na smrť. ;-)

    Grunt avatar 20.12.2008 14:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    sudo su

    Na wikině je doporučováno spíše sudo -i

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.12.2008 17:30 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    pro GUI? tady asi nikdo neumí číst!

    21.12.2008 09:41 jgv | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Stale nechapu, co porat resis s tim GUI. No mam taky Ubuntu (ke spokojenosti) a zkus tedy tohle:

    Otevri gnome-terminal (nerikej mi, ze se ti nelibi a chces xterm! ;-) ) a zadej sudo -s

    Jsem v shellu, jako root. Nejsem explicitne v sudoers. Jsem ale ve skupine admin - ale to by melo byt normalne defaultne nastavene ze zalozeni uctu pri instalaci. GUI aplikace normalne otevru.

    Jendа avatar 21.12.2008 12:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Jsem ale ve skupine admin
    Bingo! A co když nechci, aby právě přihlášený uživatel byl ve skupině admin (nemohl zadáním svého hesla získat roota)?
    21.12.2008 17:10 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    odebrat ho ze skupiny admin?
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Jendа avatar 21.12.2008 17:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ale to pak nebude zase fungovat to sudo -s :-D
    21.12.2008 17:41 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ty jo, ty ses taky dobre mimo realitu. Jako uvedom si, ze 10 MB RAM je trochu moc. Prober se a udelej neco na max 4 MB...
    20.12.2008 13:13 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Není to spíš tak, že ty windowsovatíš?

    lmanik avatar 20.12.2008 13:18 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    +1
    A komu to cpes?
    vlastikroot avatar 20.12.2008 14:39 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    -2
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    20.12.2008 16:22 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    +3

    21.12.2008 20:41 jilak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    -4

    Fluttershy, yay! avatar 22.12.2008 08:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    +5
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.12.2008 15:43 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    -6
    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    Jakub Lucký avatar 22.12.2008 15:55 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Nějaká soutěž, kdo umí napočítat dál?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jendа avatar 22.12.2008 18:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    +125... +126... +127... (buffer overflow) -128... -127... :-D
    unknown_ avatar 22.12.2008 16:15 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    +7
    20.12.2008 14:09 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    bez Windows? :-D To bych byl umělec...

    20.12.2008 14:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Nevim jak v Ubuntu, ale v Debianu:

    2) mc v Debianu odjakziva implicitne pouziva preferovany editor oproti internimu -  preferovany editor se zvoli nastavenim promenne EDITOR. jedina zmena je v tom, ze driv byl preferovany editor vi, ted je preferovany editor nano. Nastav si tedy promennou EDITOR, nebo zmen nastaveni v mc.

    3) k cemu kdesu, admin prese pusti terminal a na nem da su (nebo sudo ci co).

    4) mne v Debianu jde instalovat balicky bez doporucenych zavislosti naprosto bez problemu (pouzivam povetsinou aptitude). aptitude sice defaultne instaluje i doporucene zavislosti, ale to jde snadno vypnout v nastaveni aptitude.

     

    Grunt avatar 20.12.2008 14:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    I když si myslím, že nejsem jeden z těch co by jen tak pro radost nekonstruktivně rýpali(<- a teď šutry do mě), tak dnes si to prostě nemůžu odpustit:WTF?!

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.12.2008 15:14 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Myslim, ze to neni jen Ubuntu. Nedavno (pred pul rokem) jsem instaloval CentOS5 (s KDE) na starsi stroj (PII) bez zvukoveho hw a kdyz jsem chtel po instalaci odebrat aplikace pro praci se zvukem, tak mi yum chtel odebrat malem i X server. Mozna by to slo nejakym nasilnejsim postupem, ale to jsem zase nechtel delat, at si to nejak nerozhasim.

    Kam jsme se to dostali :-(

    Asi se zacnu seznamovat se Slackwarem

    Dejv
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    menphis avatar 20.12.2008 15:17 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Uz kdyz jsem videl nazev zapisku na hlavni strane abicka, vedel jsem kdo ho napsal.
    20.12.2008 15:28 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Sice se moc ve všech těch verzích *buntu nevyznám, ale AFAIK Ubuntu má GUI postavené na Gnome a kdesu mi podle začátku názvu přijde jako část KDE. Nemůže být problém v tomhle? Nemá gnome něco jako gsu? Jinak tady www.abclinuxu.cz/ucebnice/zaklady/x-window/vzdaleny-pristup je popsáno, jak spouštět okna přes su. Přípdaně se dá také použít ssh -X.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Grunt avatar 20.12.2008 15:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Nemá gnome něco jako gsu?

    gksu

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.12.2008 17:32 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    ano kdesu je pro KDE, gksu pro gnome. Nechtěl jsem to vypisovat pro všechny prostředí a alternativy.

    20.12.2008 22:05 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Tak kde je problém? Naistaluju (na to GUI zcela určitě není potřeba, takže stačí su) potřebný program a je to:)

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Jendа avatar 20.12.2008 22:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tak kde je problém?
    Že by v tom, že v II kdesu není?
    20.12.2008 23:29 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Proto jsem se ptal na gksu. Pokud ani to v distribuci není, tak ssh server a klient snad ano.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Jendа avatar 21.12.2008 12:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Proto jsem se ptal na gksu.
    Je, a při instalaci natáhne celé GNOME.
    tak ssh server a klient snad ano
    Ano, to je asi nejjednodušší možnost.
    21.12.2008 12:44 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

     

    Proto jsem se ptal na gksu.
    Je, a při instalaci natáhne celé GNOME.

    Ubuntu moc neznám, tak se možná pletu - ale není tam Gnome základní prostředí? Takže už v tom systému stejně je a dodatečná instalace gksu toho zas tolik navíc nenatáhne.

     

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    unknown_ avatar 21.12.2008 12:45 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    gksu je v ubuntu defaultne, neni potreba jej doinstalovavat.
    21.12.2008 12:51 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    V tom případě už vůbec nechápu, v čem je problém...

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    unknown_ avatar 21.12.2008 12:55 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ja taky nechapu co autor furt resi.
    Jendа avatar 21.12.2008 13:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Řeší to, že nemá Ubuntu s GNOME, ale s KDE. A to buď přímo Kubuntu, nebo nainstaloval minimální systém a pak ručně doinstaloval KDE.
    unknown_ avatar 21.12.2008 13:27 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Aneb proč je strašná blbost rozlišovat Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/cokolivbuntu, protože to jako obvykle všechny mate. Psal v blogu Ubuntu, což zmaneá s Gnome. Asi se neumí vyjadřovat.
    20.12.2008 15:32 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Prvni tri body souvisi maximalne s tim, ze jsi nepochopil jak to pracuje. Muj odhad:

    1. Problem bude s nejakym vstupnim zarizenim, tudiz editace xorg.conf opravdu nepomuze (pokud nevypnes tamtez automaticke pridavani vstup.zarizeni), edituj konfiguraci HALu. (pokud by me nekdo chtel za odhad s vstupnimi zarizenimi a "nefunkcnosti" X napadnout, tot moje zkusenost z instalace Ubuntu 8.10 pred tydnem).

    2. Jaky editor se pouziva, to je dano ostatne jako vetsina veci v Ubuntu / Debianu spravou alternatives. Tudiz na rozdil od jinych distribuci tady mas tu svobodu celkem velikou, jen vedet jak ji pouzit...

    3. Nauc se pouzivat sudoers

    Jardík avatar 21.12.2008 19:22 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Editace xorg nepomůže, protože tam není NoAutodetectDevices.

    Věřím v jednoho Boha.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 16:04 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    I já musím ze své bývalé pozice moderátora forum.ubuntu.cz říct, že Ubuntu se hodně přizpůsobilo Windows userům, ovšem hodně na úkor power-userů... A občas je s některýma věcma, které Ubuntu zavádí, těžké lidem poradit...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    cezz avatar 20.12.2008 16:34 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    No tak to by chcelo par prikladov kde sa Ubuntu windows uzivatelom prisposobuje na ukor power userov.. Lebo IMHO mas len rovnaky problem ako autor blogpostu..

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 17:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Já už Ubuntu nepoužívám dlouho, jediná verze, kterou jsem kdy měl, byla 6.06LTS, kterou jsem udržel až do doby 7.10 a pak jsem přešel na Debian... Ale věci jako grafické volovinky při startu, často dost šílené dependencies nebo preference rozházených konfiguráků pro klikátko, další klikátka, která sice vesměs fungují, ale když nefungují, tak je skoro nemožné něco zjistit...

    btw: já synaptic vůbec nepoužívám, čistě apt-get v mixed environment (testing-*unstable*-experimental), ale některé balíčky jsou v Ubuntu prostě hloupé (snaha vecpat FF2 )

    jako editor používám jedině vim, konfiguráky edituju zásadně rukou...

    Nepochybuju o tom, že bych dokázal všechny uvedené problémy vyřešit za malé až minimální námahy, ale Ubuntu mi s postupem mého power-userovství přestalo vyhovovat. Nezatracuju ho, ale sleduju tento trend u velké spousty lidí, co znám a se kterýma jsem u Ubuntu začínal...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    cezz avatar 20.12.2008 17:49 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

     

    věci jako grafické volovinky při startu

    Bootsplash? Ktory power user ma problem zmazat jedno slovo v /boot/menu.lst ? 

    často dost šílené dependencies

    Zrovna zavislosti su na 99% rovnake aj v Debiane, to si si moc nepomohol.. Vo vacsine pripadov je to o tom, ako dany balicek autor skompiloval. Samozrejme dala by sa uprednostnit aj minimalna verzia, ale kolkym uzivatelom by takto autor vyhovel? To je proste uskalie binarnych balickov.. Mne osobne nejaky ten megabajt na disku navyse nevadi.. U balickov, kde to ma zmysel existuje napriklad no-x verzia, ale to urcite kazdy power user vie. Ak neexistuje, power user si kludne spravi apt-get source a spravi balicek k obrazu svojmu...

    nebo preference rozházených konfiguráků pro klikátko

    Zatial som sa nestretol s tym, ze by sa cokolvek klikatelne nedalo nastavit "rucne" - koniec koncov, to je to co pod povrchom robia vsetky "klikatka", rozhadzane konfiguraky su imho skvela vec, len namiesto search v editore ked tak urobis rgrep nad adresarom. Zvycajne su navyse konfiguraky takto pekne strukturovane a napriklad dalsi balik nema problem pridat si svoju konfiguraciu do samostatneho suboru.. Nevidim miesto, kde by power user bol akokolvek v nevyhode..

    další klikátka, která sice vesměs fungují, ale když nefungují, tak je skoro nemožné něco zjistit...

    Viz predchodzi bod.

     

    btw: já synaptic vůbec nepoužívám, čistě apt-get v mixed environment (testing-*unstable*-experimental), ale některé balíčky jsou v Ubuntu prostě hloupé (snaha vecpat FF2 )

    FF2 v Ubuntu uz nejaky ten release nie je.. Snaha mat stable release browsera v LTS sa mi zda pomerne pochopitelna, ale mozno ako pouzivatel testing, unstable a experimental s tym mas problem, to chapem.. Opat nevidim dovod preco by power user nemohol pouzit napriklad backporty..

     

    jako editor používám jedině vim, konfiguráky edituju zásadně rukou...

    Podobne, ale kludne pouzijem "klikatko" ak to ma zmysel.. (napr. nebudem konfigurovat wpa supplicant, ked mozem jednoducho kliknut na wireless siet a zadat heslo)

     

    Nepochybuju o tom, že bych dokázal všechny uvedené problémy vyřešit za malé až minimální námahy, ale Ubuntu mi s postupem mého power-userovství přestalo vyhovovat. Nezatracuju ho, ale sleduju tento trend u velké spousty lidí, co znám a se kterýma jsem u Ubuntu začínal...

    Ja osobne v tomto az taky zasadny problem nevidim.. Obcas ma akurat prekvapi trosku cudna zavislost niektorych balikov na inych, ale v zasade ide zvycajne len o par kB na disku navyse, co je v dobe megabitovych pripojeni a GB diskov malickost.

     

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2008 18:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Zrovna zavislosti su na 99% rovnake aj v Debiane, to si si moc nepomohol..

    Metabalíčky...

    Zatial som sa nestretol s tym, ze by sa cokolvek klikatelne nedalo nastavit "rucne" - koniec koncov, to je to co pod povrchom robia vsetky "klikatka"...

    Jenom si to někdy to klikátko přepíše, že...

    ...v zasade ide zvycajne len o par kB na disku navyse, co je v dobe megabitovych pripojeni a GB diskov malickost.

    Jak pro koho...

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 19:05 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Celé +1
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 19:04 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Bootsplash? Ktory power user ma problem zmazat jedno slovo v /boot/menu.lst ?
    To jsem napsal špatně (chápu nepochopení), myslel jsme tím Compiz

    S tím za mých let na Ubuntu fóru bylo problémů dost (a já takovou věc v defaultu nechci)

    často dost šílené dependencies
    Zrovna zavislosti su na 99% rovnake aj v Debiane, to si si moc nepomohol.. Vo vacsine pripadov je to o tom, ako dany balicek autor skompiloval. Samozrejme dala by sa uprednostnit aj minimalna verzia, ale kolkym uzivatelom by takto autor vyhovel? To je proste uskalie binarnych balickov.. Mne osobne nejaky ten megabajt na disku navyse nevadi.. U balickov, kde to ma zmysel existuje napriklad no-x verzia, ale to urcite kazdy power user vie. Ak neexistuje, power user si kludne spravi apt-get source a spravi balicek k obrazu svojmu...
    Některé závislosti jsou opravdu nadbytečné, pravidelně se o tom bavíme s Vojtěchem Trefným...
    nebo preference rozházených konfiguráků pro klikátko
    Zatial som sa nestretol s tym, ze by sa cokolvek klikatelne nedalo nastavit "rucne" - koniec koncov, to je to co pod povrchom robia vsetky "klikatka", rozhadzane konfiguraky su imho skvela vec, len namiesto search v editore ked tak urobis rgrep nad adresarom. Zvycajne su navyse konfiguraky takto pekne strukturovane a napriklad dalsi balik nema problem pridat si svoju konfiguraciu do samostatneho suboru.. Nevidim miesto, kde by power user bol akokolvek v nevyhode..
    Já jsem se s tím několikrát bohužel potkal... Asi je to o náhodných zkušenostech

    další klikátka, která sice vesměs fungují, ale když nefungují, tak je skoro nemožné něco zjistit...
    Viz predchodzi bod.
    Víte jak blbě se někomu radí, když vám řekne: To klikátko nefunguje? Věřte mi, že hodně... Když vám dá chybovou hlášku po commandu, to je obvykle dost jiná...
    FF2 v Ubuntu uz nejaky ten release nie je.. Snaha mat stable release browsera v LTS sa mi zda pomerne pochopitelna, ale mozno ako pouzivatel testing, unstable a experimental s tym mas problem, to chapem.. Opat nevidim dovod preco by power user nemohol pouzit napriklad backporty..
    Balíček firefox-2 ... No a co jsem se s některými Ubuntisty bavil, není to žádný med to donutit pracovat když musíte kvůli některým závislostem mít FF3
    Ja osobne v tomto az taky zasadny problem nevidim.. Obcas ma akurat prekvapi trosku cudna zavislost niektorych balikov na inych, ale v zasade ide zvycajne len o par kB na disku navyse, co je v dobe megabitovych pripojeni a GB diskov malickost.
    O tom já nepochybuju... Ale já reflektuji svou zkušenost a reakce několika mých přátel/známých, především moderátory z Ubuntu fóra, kteří se časem čím dál tím více na Ubuntu dívají skrz prsty (byť ho používají), což mi přijde škoda, protože odliv zkušených uživatelů dle mého směřuje (neříkám že tam je nebo bude) ke ztrátě kvalitní podpory v komunitě...

    Shrnuto: Ať si každý používá co chce, kdy chce, jen říkám, že já jsme od Ubuntu odešel z důvodů, že mi spíše házelo klacky pod nohy, než by mi pomáhalo ve snaze ponořit se do hloubky a takových lidí je víc (často lidi, kteří se snaží sami rozvíjet a ostatním pomoct a často dají přednost prvnímu před druhým, což by teoreticky nemuseli).

    Já nepochybuju o tom, že všechny tyhle nedostatky power-user zvládne... Ale ono je (ve výsledku určitě) jednodušší přejít...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 22:19 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Já jsem se s tím několikrát bohužel potkal... Asi je to o náhodných zkušenostech
    Vidis, a ja zatim ne. Copak treba?
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 23:35 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Matně vzpomínám, už je to taky dlouho... A já jsem se pak těm klikátkům taky vyhýbal... ale pamatuju na /etc/network/interfaces
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 23:43 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ale zrovna tohle nepovažuju za majoritní problém...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 23:49 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Jen by mě zajímalo, jestli někdo pochopil, že nekritizuju Ubuntu... Jen říkám, že to tak cítím... A navíc si nemyslím, že je špatně, že se přiblížilo Windows userům...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    cezz avatar 20.12.2008 16:30 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Vsetky spominane "problemy" su len nechapanim toho, ako veci funguju pod povrchom. Spoliehal si sa na nejaky model fungovania bez toho, aby si chapal, preco to tak je (pricom prave moznost pochopit to je IMHO jedna z najvacsich vyhod linuxu) Ostatni uz ti v komentaroch na vsetky tvoje problemy (mozno az na tie s Xserverom, tam je to pre nedostatok info vestenie z gule) dali odpovede - nebudem ich opakovat.

    Nastav si defaultny editor na svoje nano, alebo skus Vim, znie to ako casto opakovany blabol, ale aj na zmenu true na fase je to skvely editor - venuj tomu ten den-dva a potom skus napisat vo Vim nieco vacsie, aby sa ti to ulozilo, je to dobra investicia.

    Skus viac pouzivat shell, mozno zistis, ze mc je len zbytocna nadstavba. (sam ho nemam na vacsine svojich strojov, nepamatam sa, kedy som ho naposledy pouzil)

    Nauc sa pouzivat sudoers a mozes napriklad svojej sestre povolit spustat len package manager a nic ine - bezpecne a jednoducho.

    Skus pouzivat konzolove apt-get, alebo aptitude, poskytnu ti omnoho vacsiu flexibilitu vo volbe balickov.

    Linux je flexibilny a rovnako aj Ubuntu. Nic zasadne sa nezmenilo, len je mozno iny default..

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    20.12.2008 17:35 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    používám apt-get, aptitude a zypper. Konzoli mám velmi rád. Nelíbí se mi cpaní jediné správné cesty. Když spouštím mc, spouštím ho proto, že to tak chci. Až budu chtít spouštět nano, spustím nano a nebudu spoštět mc. A vo tom to je!

    20.12.2008 16:50 Mykonou | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Jeste napis neco podobne "informativniho" na OpenSuse at splnis normu ...

    I TY muzes byt echt linuxak!
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2008 17:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    O KDE4 taky!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2008 17:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    A Windows linuxovatí!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jakub Lucký avatar 20.12.2008 17:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Souhlasím
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    20.12.2008 19:35 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Jednoznačně! Začalo to C:\Users\ a Powershellem, bůhví jak to skončí :-)
    21.12.2008 18:47 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Ano, je to tak. Proste konvergence. Windows budou mit cim dal tim vic featur z unixu (viz treba UAC ve Vistach), zatimco do linuxovych distribuci se bude drat porad vic windowsovitosti.

    Jenze zatimco udelat z Linuxu "Windows" tak, aby to osalilo bezneho uzivatele, neni zas tak tezke (nektere distribuce se na to dokonce zameruji), udelat z Windows "Linux" bohuzel nejde.
    20.12.2008 17:58 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    takže >

     

    root na gui + uživatel bez práv?? takže jednoduše

    buď

    $su "uživatel_s_právy_sudo"

    $sudo/gkdudo program

     

    nebo program s integrovaným policykitem pustit jako uživatel a pak dát volbu odemknout....

     

    no jo jsou tu lidi, kteří si stěžují, ale stále nemají ani tucha, jak to funguje...

    Darth Phantom avatar 20.12.2008 19:42 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Domá mám knížku od Milana vychodila.
    Asi si měl na mysli knížku Viléma Vychodila Operační systém Linux: Příručka českého uživatele. Nějak se ti roztrhl pytel s těmi blogy v poslední době :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    20.12.2008 21:17 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    widle patří do hnoje, jdu instalovat Xubuntu ....

    20.12.2008 23:07 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Ach jo. Vážně máte zapotřebí pořád psát takovéto bulvární zápisky? Ubuntu nepoužívám, ale tyhle ukázky "windowsovatění" mi připadají směšné. Silně například pochybuji o tom, že nelze nastavit mcedit místo nano. Zajímalo by mě, kde berete neustále chuť a hlavně čas na psaní podobných bludů. Mimochodem, uživatelé Ubuntu si jistě všech těchto (hrozných, katastrofálních, neslýchaných, sprostých) chyb všimli a přesto se rozhodli zůstat svému systému věrni. Je mi líto, že některé zapisky v blozích na abičku (ty vaše) mají úroveň článků v Blesku o tom, jak slečna xyz "ukázala kalhotky". Nejsem sám, kdo vás na to upozorňuje, prosím zamyslete se nad tím;-)

    viz. reakce na předchozí články:

    www.abclinuxu.cz/blog/wireblog/2008/12/opravdu-muze-za-vsechno-nvidia#13

    www.abclinuxu.cz/blog/wireblog/2008/12/kde-4-desktop-pro-ichtyly#11

    www.abclinuxu.cz/blog/wireblog/2008/12/seznam.cz-ceska-parodie-na-internetove-sluzby#29

    Max avatar 20.12.2008 23:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Hmm, ty si opravdu nedáš pokoj. Když něco nevíš, nebo ti hned něco nejde, tak jdeš plivat špínu do blogu?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.12.2008 05:09 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Já používám Arch, ale každé distro má své problémy. Někde je málo svobody, jinde až příliš. (Tedy příliš mnoho odpovědnosti.) Věřím, že třeba takovéhle peripetie by se v Ubuntu prostě nestaly.

    To je pořád ta samá diskuse ve stylu

    • nekompletní, ale snadná klikací konfigurace proti mnohem sofistikovanější, ale náročnější editaci souborů.
    • pravidelné a důkladně otestované verze se staršími balíčky proti rolling updates s případnými překvapivými bugy.
    • triviální instalátor typu „třikrát klikni“ proti méně přívětivému, který ale umožní zvládnutí nestandardních situací.

    Jestliže Ubuntu windowsovatí, nemusí to mít pouze negativní důsledky. Pro uživatele s hlubším zájmem o věc může posloužit jako skvělý vstupní bod do světla UNIXu. Pro běžné klikálky se pak může stát plně vyhovujícím pracovním prostředím, které umí všechno co Windows, jen s tím rozdílem, že nemá viry a má (ve srovnání s Windows) skvěle fungující správu software.

    Mluvím trochu z vlastní zkušenosti. Než jsem před čtyřmi lety definitivně přešel na ArchLinux, používal jsem nějakou dobu (tehdejší) Mandrake. Pro získání úvodních znalostí mi posloužil skvěle a jakmile jsem se začal cítit jeho rozhraním pro konfiguraci omezován, zvolil jsem méně „regulovanou“ distribuci.

     

    Darth Phantom avatar 21.12.2008 11:44 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Já používám Arch, ale každé distro má své problémy.
    To je právě dobře, ať si aždý používá, co chce. Články z Blesku "Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí", "Nebudeme muset vzít zákon do vlastních rukou?", "Já muslim" jsou možná tak vhodné na stránky Šípu a super.cz, než na blog abclinuxu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    unknown_ avatar 21.12.2008 11:48 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    +1
    21.12.2008 14:26 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Tedy jestli články o Linuxu nepatří na abclinuxu, tak mi asi něco uchází.

    Z mého pohledu tedy -10000 za komentář.

    21.12.2008 15:51 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    Myslím, že nešlo ani tak o téma, ale způsob podání a informační hodnotu.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Darth Phantom avatar 21.12.2008 16:05 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Na blog si může psát každý, co chce. Ať už o Linuxu, nebo o něčem jiném. Mě se jen nezamlouvá bulvární a ničím nepodložený způsob podávání informací ve stylu Blesku, jak je možno pozorovat v tomto blogu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    21.12.2008 16:13 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tak čti jen digest, neomezuj nás ostatní, kteří si chteme užívat neregulovaných blogů... :-)
    Darth Phantom avatar 21.12.2008 16:15 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Dobrá, už mlčim :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    21.12.2008 17:07 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Jen at si pise, aspon se dozvime neco o razovitem lidu ostravskem.

    Krom toho xdg-su -c, pyco.
    unknown_ avatar 21.12.2008 11:39 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    Tak teda první děs je, žes vůbec někdy uvažoval o nasazení Ubuntu na server. A kdo ti brání si upravit konfiguraci nano? Nebo dokonce zdrojáků, vždyť přece máš tu svobodu! To o jednouživatelským systému - proč mám pocit, že v Ubuntu je gksu a ne kdesu (to je pro KDE)?? K firefoxu - vždyť přece máš svobodu vybrat si web browser, tak když ti jeden nevyhovuje, proč nezkusíš jinej? Nebo proč si neupravíš závislosti, vždyť přece máš tu svobodu! Nebudeš náhodou další z těch, pro který je "svoboda" to, co se hodí jim?
    21.12.2008 14:59 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí

    No nevím, já používám Xubuntu a ty problémy nemám. Ale pokud někomu nevyhovuje ubuntu, ať přejde na jinou distribuci, ne ???. Ale, jak píšeš, tvoje přítelkyně je BUF, tak ubuntu je pro ni ideální.

    pavlix avatar 22.12.2008 08:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    tvoje přítelkyně je BUF, tak ubuntu je pro ni ideální.
    Nevím o tom, že by se aplikační programy v ubuntu nějak zvlášť lišily od ostatních. Takže mi přijde že pro jeho přítelkyni je ideální to, co on umí administrovat.... a těžko říct, co by měl administrovat člověk, kterému vadí nenastavené heslo na roota a je mu zatěžko to jedním příkazem opravit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 22.12.2008 08:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pomalu ale jistě windowsovatí
    V ubuntu je pokud vím stejný root jako všude jinde a stejné sudo jako všude jinde. To že ti instalátor sám od sebe nenabídl nastavit heslo na roota je překážka leda pro takyadmina začátečníka.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.