abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

    včera 09:00 | Zajímavý software

    Briar (Wikipedie) je aplikace poskytující peer-to-peer šifrované posílání zpráv a diskusní fóra. Briar nespoléhá na centrální server. Zprávy jsou synchronizovány přímo mezi uživateli pomocí Bluetooth, Wi-Fi, Toru nebo také offline (SD karty a USB disky). Dosud byl podporován pouze Android. Včera byla na Twitteru oznámena první beta verze Briar Desktopu pro Linux. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitLabu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 08:00 | IT novinky

    Vývojáři linuxové distribuce Manjaro ve spolupráci s výrobcem počítačů Minisforum na Twitteru představili mini počítač s předinstalovaným Manjaro Linuxem DeskMini UM700 × Manjaro Linux s Ryzen 7 3750H a Radeon RX Vega 10. Cena začíná na 499 $.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.1. 14:00 | Komunita Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    20.1. 07:00 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 7.0. Nově umožňuje vytvářet online formuláře, vylepšuje správu revizí dokumentů, přidává možnost zaheslovat tabulky, efekty v prezentacích či tmavý motiv vzhledu.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 22
    20.1. 06:55 | Bezpečnostní upozornění

    Stránky s titulky OpenSubtitles.org byly hacknuty. Již v létě. Hacker získal emailové adresy a přihlašovací údaje všech uživatelů. Doporučena je změna hesla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    19.1. 16:22 | Nová verze

    Monitorix (Wikipedie), svobodný software pro monitorování služeb a systémových zdrojů, byl vydán ve verzi 3.14.0. Přibyly tři nové moduly: nvme.pm, amdgpu.pm a nvidiagpu.pm.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.1. 15:55 | Komunita

    Spolek OpenAlt napsal otevřený dopis Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Ministerstvu vnitra ČR k Bezpečnostním doporučením pro vývoj otevřeného software ve veřejné sféře: "Kromě samotného faktu, že takový dokument vůbec vzniká, velmi oceňujeme jeho zveřejnění a možnost zasílání připomínek formou komentářů (issues) i konkrétních návrhů na změny (pull requesty)".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    19.1. 08:00 | Komunita

    Do svidanija, Igor, a dík za NGINX. Igor Sysoev, autor webového serveru nginx (2002) a spoluzakladatel stejnojmenné společnosti (2011), opouští NGINX a F5. Chce trávit více času se svými přáteli a rodinou a věnovat se osobním projektům.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    19.1. 07:00 | Nová verze

    Wine, vrstva umožňující běh aplikací určených pro MS Windows, bylo vydáno v nové hlavní verzi 7.0. Novinky zahrnují vylepšenou podporu např. vstupních zařízení nebo motivů vzhledu, více v oznámení vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    19.1. 06:00 | Zajímavý software

    Open source syntezátor Surge XT byl vydán ve verzi 1.0.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GPLv3. Více v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Jestliže jste používali distribuci CentOS Linux, jejíž konec byl oznámen před rokem, kam jste přešli?
     (32%)
     (1%)
     (6%)
     (18%)
     (1%)
     (5%)
     (36%)
    Celkem 186 hlasů
     Komentářů: 14, poslední 14.1. 14:44
    Rozcestník



    Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    16. 12. 2009 | Andrej Kruták | Recenze | 16932×

    Napriek tomu, že vo svete mobilných telefónov je Maemo novým operačným systémom, jeho prvá verzia bola vydaná v roku 2005 spolu s tabletom Nokia 770. Žiadna z predchádzajúcich verzií však priamo nepodporovala mobilné hovory. V tomto pokračovaní seriálu o N900 teda zistíme, nie len ako je na tom N900 ako multimediálny minipočítač – ale aj to, kam sa v ňom dostala podpora bežných telefónnych funkcií.

    Obsah

    Maemo

    link

    Operačný systém N900ky sa dá považovať za „najlinuxovejší“ komerčne vyvíjaný systém pre mobilné telefóny, ktorý je aktuálne dostupný. Srdcom systému je Linuxové jadro, nad ktorým beží distribúcia Maemo založená na Debiane. Ako balíčkovací systém je použitý apt/dpkg, grafický subsystém je tvorený relatívne štandardným X serverom, (kompozitným) okenným manažérom je Matchbox a hlavná časť GUI prostredia je tvorené prostredím Hildon. Oficiálne je dostupná aj česká lokalizácia prostredia, vo vývojových repozitároch je dokonca možné nájsť i slovenskú (neviem v akom stave). Osobne ale na počítačoch najradšej používam anglický jazyk, preto aj screenshoty v článku sú v angličtine.

    V praxi nie príliš používaná, ale pre pokročilých užívateľov veľmi príjemná vlastnosť, je aj možnosť dostať sa, bez akéhokoľvek hackovania na štýl jailbreak, k root účtu – stačí jednoducho nainštalovať balík gainroot. Vďaka tomu je možné aj kľúčové systémové komponenty nahradiť za iné, dokonca bez obmedzení typu DRM – a komu by vadilo tých niekoľko uzavretých častí systému, môže si miesto Maemo 5 nainštalovať napr. Mer. Podobne rýchlo sa dá dostať aj k softvéru typu Midnight Commander, Vim, OpenSSH (server), FTP server, Python, GCC atď… K týmto pokročilejším nástrojom sa, ak bude záujem, ešte vrátime v niektorom z ďalších článkov. V nasledujúcich riadkoch sa ale najprv pozrieme na prostredie, ktoré Maemo ponúka v aktuálnej verzii pre bežného užívateľa.

    Jedným zo základných prvkov systému Maemo 5 je integrácia kontaktov do jedného zoznamu (pomocou forku Evolution data servera) – nech už sa jedná o telefonické, ICQ, Jabber či Skype kontakty. Podobne aj posielanie krátkych správ sa odohráva v jedinej aplikácii, ktorá kombinuje komunikáciu pomocou sms s komunikáciu cez rôzne instant messenging protokoly (naďalej je ale možné nainštalovať si napr. Pidgin a používať tak špecializovanú aplikáciu). Snaha o integráciu sa prejavuje napríklad aj v správe pripojenia k internetu – Maemo sa, z užívateľského hľadiska, snaží minimalizovať rozdiel medzi Wifi a 3G/EDGE pripojením.

    Pracovná plocha

    link

    Po prvom spustení a konfigurácii zariadenia sa človek ocitne na poloprázdnej hlavnej ploche. Na prvý pohľad ide o krok späť oproti konkurencii – ale len dovtedy, kým človek zistí, ako je toto prostredie prepojené a konfigurovateľné. Celý systém je premyslený do detailov – a myslím, že na ňom veľmi vidieť, že so sebou neťahá bremeno spätnej kompatibility a príbuznosti s 5-10 rokov starými mobilnými systémami. Na druhej strane ho trápi pár nedoriešených vecí, ktoré však budú pravdepodobne rýchlo opravené aktualizáciami. Napríklad drvivá väčšina aplikácií je pripravená len na prácu v horizontálnej orientácii (mne osobne toto ale nakoniec príliš neprekáža) a telefónnej aplikácii chýba niekoľko funkcií bežných aj u najlacnejších mobilov.

    Hlavná časť užívateľského prostredia je tvorená (v počiatočnom nastavení) 4 virtuálnymi plochami, medzi ktorými sa dá jednoducho presúvať ťahom prsta cez displej. Každá z plôch je (po kliknutí na voľné miesto) konfigurovateľná a môže obsahovať rôzne odkazy a widgety (hodinky, kalendár, rss čítačku atď.). Veľmi efektná je možnosť uložiť si na plochu niektoré z kontaktov, pričom pod ikonou kontaktu sa potom zobrazuje dostupnosť toho-ktorého kontaktu cez priradené „IM adresy“ (tento status sa zobrazuje aj v zozname kontaktov). Ukážka, ako plocha a práca s ňou vyzerá je na nasledujúcich obrázkoch a videu:

    nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Osobne som si myslel, že najzásadnejší problém so zariadením bude pre mňa predstavovať absencia hardvérových tlačidiel na prednej strane prístroja – vo Windows Mobile totiž bolo napríklad tlačidlo na ukončenie hovoru/návrat na plochu veľmi užitočné. Po niekoľkodňovom používaní ale musím uznať, že implementovaný spôsob ovládania je veľmi rýchly a návykový. V ľavom hornom rohu obrazovky je takmer stále zobrazená tlačidlo s ikonou, pomocou ktorého sa vyvoláva správca úloh – a po druhom kliknutí zoznam základných aplikácií:

    nokia n900 nokia n900

    Správca úloh neponúka priveľa funkcií (aktuálne iba prepínanie a zabíjanie úloh), ale vďaka kompozitnému manažérovi okien sú náhľady v jednotlivých oknách „real-time“ – takže napríklad vidno postup inštalácie v manažérovi balíkov, zmeny v konzole atď. Zoznam aplikácií nie je (zatiaľ) konfigurovateľný vôbec.

    Ďalšou časťou prostredia, ktorá veľmi prispieva k rýchlosti vykonania bežných akcií, je stavová lišta hneď vedľa tlačidla správcu úloh. Okrem toho, že obsahuje hodinky a ďalšie informácie o prístroji (a je rozšíriteľná pomocou 3rd party programov – v priložených screenshotoch je tam vidno graf vyťaženia procesora a pamäti), po kliknutí na túto lištu sa zobrazí ponuka, pomocou ktorej je možné napr. nastaviť budík, pripojiť sa k wifi/bluetooth, zmeniť status v nakonfigurovaných instant messengeroch či prepnúť systém do tichého módu. Podobne základné úkony urýchľuje aj bočné vypínacie tlačidlo – po jednom stlačení zobrazí rýchle menu (prepnutie do offline módu, vypnutie prístroja, spustení telefónnej aplikácie, zabezpečenie prístroja, zabitie aktuálnej úlohy), po dvoch zariadenie prepne do zamknutého režimu.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Základné funkcie

    link

    Okrem štandardného zoznamu kontaktov, zoznamu hovorov, a možnosti ukladať jednotlivé kontakty na plochu je samozrejme možné z telefonickej aplikácie volať aj ľubovoľnému inému kontaktu ručným zadaním čísla. Nečakaná vlastnosť je možnosť telefonovať cez Skype, vrátane hlasitého odposluchu. Naopak jednou z nedoriešených vlastností je aktuálna nemožnosť využitia prednej kamery na videohovory. Medzi chýbajúce funkcie zatiaľ patria aj nastavenie rôznych zvonení pre jednotlivé kontakty, či možnosť poslať zo zoznamu hovorov SMSky aj na známe čísla = tie, ktoré sú priradené ku kontaktom.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Ako už bolo spomenuté, textová komunikácia integruje rôzne služby do jedného rozhrania – a tak si už ani v mobile netreba zvykať na rôzne prostredia pre rôzne komunikačné protokoly. Funguje doplňovanie slov, počítanie znakov, smajlíky…

    nokia n900 nokia n900

    V tomto rozhraní však už „nepracuje“ emailová komunikácia – pre tú je poskytnutá osobitná aplikácia, podporujúca HTML správy s prílohami a protokoly POP3, IMAP a SMTP. Údajne je do istej miery implementovaná aj podpora Microsoft Exchange – a na ďalšom vylepšení kompatibility, hlavne s verziou 2003, sa pracuje.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Ďalšími štandardnými, často používanými aplikáciami budú aj kalendár, poznámkový blok a správca súborov. Ich funkcie sú vcelku postačujúce, na druhej strane sa zatiaľ nedočkáte pokročilých vlastností typu zobrazovania menín (napr. z externého kalendára) alebo hromadného premenovávania súborov.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Multimédiá, web a mapy

    link

    Maemo5 „od výroby“ obsahuje podporu pre mnoho bežných druhov formátov súborov – od obrázkov (napr. JPEG a PNG) cez PDF súbory až po audio a video. Všetky spomenuté „prehliadače“ podporujú ako normálny, tak full-screen módy a pracujú prekvapujúco rýchlo.

    Audio, video

    link

    Prehrávač médií kombinuje prehrávanie videa aj audia, podporuje MP3, tagy aj zobrazovanie obalov albumov. Okrem toho je možné doinštalovať podporu dekódovania aj pre súbory OGG a FLAC – aj keď aktuálne, z toho čo som čítal, je ich dekódovanie menej optimalizované ako dekódovanie MP3. Napriek tomu, že prehrávač zrejme zatiaľ nedosahuje kvalitu najlepších konkurentov, je veľmi dobre použiteľný – a treba povedať že aj relatívne málo zaťažuje CPU. Ani po hodine prehrávania MP3 hudby sa stav baterky väčšinou nemení. Komu by ani toto všetko nestačilo (napr. preto, že video prehrávač zatiaľ nepodporuje titulky), v repozitároch je port MPlayer-a a ďalších multimediálnych prehrávačov. Je však otázka, či tieto prehrávače používajú DSP jednotku N900, ktorá výrazne urýchľuje multimediálne operácie.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900

    Firefox alias microB

    link

    Veľkým lákadlom N900/Maemo5 pre bežných užívateľov je integrácia jadra Firefoxu (samotný prehliadač sa volá „microB“) – dokonca je možné priamo použiť rozšírenia (add-on-y) určené pre Firefox. Webový prehliadač podporuje aj históriu (dokonca s náhľadmi), záložky a prácu vo viacerých oknách. V prípade, že človek potrebuje čo najväčšiu plochu na prehliadanie, „Firefox“ je možné prepnúť do fullscreen módu. Bezproblémovo by v ňom mala fungovať väčšina webov, AJAX, internetové bankovníctva (okrem tých, ktoré používajú Javu; tá nie je v Maemo aktuálne podporovaná – a je otázne, či niekedy bude) atď.

    Flash

    link

    Mnoho užívateľov tohoto servera to asi nenadchne, ale prehliadač obsahuje aj Flash plugin – takže nie je problém pozerať si webové videá, prípadne si zahrať niektorú z tisícov flashových hier či kliknúť na flash reklamu :-)). Flash sa ale aj tu správa podobne ako na desktope – napr. video na YouTube bez problémov vyťaží CPU na 100 %. To môže byť v fajn zimných mesiacoch, keďže zariadenie sa pritom celkom citeľne zahrieva – otázne je, ako dlho to vydrží batéria. K zbaveniu sa flashových reklám môže pomôcť napr. Adblock Plus, ktorý je dostupný priamo v oficiálnych repozitároch Maemo.

    nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900 nokia n900


    Na další straně: Mapy, fotoaparát, kamera, geek stuff, intalace aplikací, připojení k PC.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    tomboytom-deviant avatar 16.12.2009 01:27 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    I'am the Antipope, like a lion kills an antelope...
    zoul avatar 16.12.2009 07:24 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Nene, tohle je přeci Elektronyk Supersonyk. Come and fly away in my rocket, have no money in my pocket!
    grubber avatar 16.12.2009 13:37 grubber | skóre: 6 | blog: grubber | Břeclav / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Ten Zlad mě taky hned praštil do očí :-D
    17.12.2009 16:48 lada1234
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Mě taky.
    corwin78 avatar 16.12.2009 08:21 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Díky za pěkný článek. Potěšila mě podpora OGG a FLAC. Ptal jsem se na to už pod několika recenzemi N900 a na různých fórech a nikdo mi neodpověděl. U toho OOo přes SSH už jsem se těšil, že jede přímo na N900 :-/ Nicméně, myslíš, že by to šlo rozchodit? Klidně bych si zaplatil i tu předinstalovanou Office aplikaci, ale pochybuji, že podporuje OASIS Open Document formát.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Daniel Kvasnička ml. avatar 16.12.2009 09:11 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Potěšila mě podpora OGG a FLAC.
    To moc nechapu proc :-) http://tuomas.kulve.fi/blog/2009/11/07/n900-battery-duration-ogg-vs-mp3/ (druhy test je de fakto irelevantni, bezny uzivatel si tezko bude do telefonu instalovat specialni kodek z Githubu...) Skoda, ze neotestoval taky AAC, kdyz ho N900 umi.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    belisarivs avatar 16.12.2009 09:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Bezny uzivatel taky nebude pouzivat vorbis. Cili ten druhy test relevantni je.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 16.12.2009 10:05 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Furt je vetsi pravdepodobnost, ze si nainstaluje podporu pro OGG z Extras nez ze bude resit ten Github...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    andree avatar 16.12.2009 10:33 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    no pokial viem, tak OOo behal na starsich tabletoch N800/810 - vid napr. tento blog .. myslim ze vzhladom k parkrat vykopnnejsiemu hardware by to s N900 nemal byt zasadnejsi problem, az sa na to niekto pozrie... :)
    16.12.2009 11:18 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Podle free má N900 256 MB vnitřní paměti, s mými 384 na PC se OOo dá používat. Debian má balíčky s OOo-3.1.1 pro little endian ARM, takže bych tipoval, že technicky je vše připraveno.
    17.12.2009 19:23 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Ahoj, na N810 mi OOo chodi, ale je to docela porod. Dost se nacekas, ale jinak je to uplne bez omezeni, klidne i export do PDF, kvuli tomu to tam mam.
    17.12.2009 22:08 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Nokia dlouho nechtěla mít s ogg cokoli společného právě proto, že jeho implementace jsou dost nenažrané a vypadá to, že už nebude lepší. Asi by do něj nešla ani teď, ale když už dělá linuxový mobil, tak k tomu ogg přišla jako slepý k houslím.
    17.12.2009 23:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    To je zažraný mýtus. Ano, původní libvorbis byl náročný. Ale za prvé je třeba srovnávat kvalitu zvuku. K čemu je rychlý kodek MP3, když se nedá poslouchat? Za druhé za ty roky se libvorbis zlepšil. Za třetí výkon dnešních mobilních strojů je o řád, možná o dva jinde, takže dnes nám žere výkon úplně něco jiného. A za čtvrté vznikla fixed-point implementace Tremor. Tudíž jediný problém může být, že výrobci nedělají kodeky hardwarové. Ale to je skutečně jejich problém, když se schizofrenně vymlouvají na nulovou nabídku, přestože poptávku mohou tvořit jen oni.
    Rezza avatar 18.12.2009 10:38 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    No spis se Nokia Oggu boji kvuli patentum moznym... Jinak v N900 je DSP, MP3 je dekodovana teda v HW... Bohuzel Ogg pak neni.
    16.12.2009 08:36 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Moc díky za skvělý článek. Ten telefon se mi líbí čím dál víc. Jen ta cena ... .
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    Daniel Kvasnička ml. avatar 16.12.2009 08:56 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Proc v clanku neni ani slovo o moznostech over-the-air synchronizace kalendaru a kontaktu? Co se tyka podpory Exchange, je podporovan normalne push mail a kalendare? iCal subscriptions, CalDAV to umi? Tyhle veci mi pripadnou jako jedny z hlavnich vlastnosti chytrych mobilu s OS... K cemu je potencialnimu zajemci dobre, ze se v pristim dile budete vrtat ve filesystemu a v ovladacich, kdyz se z clanku ani nedozvi, jak muze telefon treba propojit s Google Calendarem nebo jinym (treba na vlastnim serveru provozovanym) online kalendarem...? Stejne tak sync pres kabel (kdyz uz to jinak nejde) -- proc o nem v sekci "Propojeni s PC" neni ani slovo?

    Jinak ty mapy startuji 20 - 30s pokazde...? To by z toho delalo ve vetsine pripadu celkem dobry drasac nervu... vetsinou kdyz potrebuju mapy a GPS, jsem v situaci, kdy cim drive, tim lepe...

    A ten Flash, to je fakt neuveritelne... :-D Pro prohlizeni videi z YouTube flash potreba neni. Vimeo uz ma taky mobilni verzi, kde sice neni vsechno, ale casem bude. A opravdu ten zlomek ostatnich videi na netu stoji za patalie s Flashem...?
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    andree avatar 16.12.2009 10:26 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    no tie srandy so synchronizaciou atd. tam nie su hlavne preto, ze autor take veci nepouziva :-)) iste je neprofesionalne odkazovat na konkurencne clanky - kazdopadne v nich sa daju tieto informacie dohladat... ja som sa sustredil na veci, ktore si myslim, ze by linuxaka (=mna sameho) zaujimali viac, nez nejaky exchange, ktory som v zivote nevidel :) pop3/imap/smtp ako zaklad funguju, je mozne ze 95% ludi na tomto serveri to bude viac ako stacit...

    inak co sa tyka tych iCal/calDAV, tak o tom som viac menej pisal - osobne som zatial nenasiel ziadnu moznost pouzit externy "subor" s kalendarom... ak to tam je, tak je to pekelne skryte... :)

    mapy.. bohuzial, pokazde... v aktualnej verzi.. ako poor-man's vizualnu navigaciu by to asi slo pouzit, na geocaching vobec.. :)

    flash videa - ano, ty a ja pouzijeme radsej mplayer alebo zoutube, ktory cpu pri prehravani nevytazi skoro vobec (v porovnani s flashom).. na druhej strane si urcite sam vies predstavit skupinu ludi, ktori ked uvidia flash v browseri (nie len ako video, ale napr. aj ako hru), tak povedia "wow" - a myslim ze prave pre nich to je urcene.. :)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 16.12.2009 13:41 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    ja som sa sustredil na veci, ktore si myslim, ze by linuxaka (=mna sameho) zaujimali viac, nez nejaky exchange, ktory som v zivote nevidel :)
    Ja taky ne, ale Gmail a Google Calendar se pres nej daji pouzivat, proto jsem ho zminil :-) Podle diskusi na googlich webech to v soucasnosti funguje jen pro kalendare a kontakty a to jeste ne vsem.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Rezza avatar 16.12.2009 18:00 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Na Zimbru se mi nepodarilo pripojit, jinak zatim jeden jen 2007... 2003 podpora bude po updatu (ted je otazka co Zimbra pouziva? ci je to jiny bug)
    Fluttershy, yay! avatar 16.12.2009 09:29 Fluttershy, yay! | skóre: 89 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Pokud bude někdy volná, rád bych na ni portoval TMW...
    War on Xmas ✊ no gods, no masters ✊ coup by powerpoint
    16.12.2009 10:50 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Nejlinuxovější mobil byl, je a ještě dlouho bude Openmoko. Jinak nic proti téhle Nokii, když jsem si koupil N770, tak jsem nemohl uveřit, jak je to dotažený a použitelný systém.
    16.12.2009 11:32 newman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    N770 je mobil?
    16.12.2009 13:16 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Kdo říkal?
    16.12.2009 11:48 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Openmoko je taky linuxovy, az je nepouzitelny - dodnes na to neexistuje ziadna distribucia, ktora by sa normalne pouzivat.
    16.12.2009 12:30 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    dodnes na to neexistuje ziadna distribucia, ktora by sa normalne pouzivat.
    Jaká je definice "normálního používání" telefonu?
    16.12.2009 13:07 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Napriklad ze funguje wifi, bluetooth a gprs a daju sa jednoducho nastavit. Alebo ze po pripojeni USB kablom k PC mozem jednoducho prenasat subory (mass storage).
    16.12.2009 13:24 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Tohle všechno funguje a jde nastavit z GUI. Mass storage taky funguje, ale kdo by ho používal, když to umi udělat síť přes USB a dá se nahrávat přes SFTP (funguje v linuxu, windowsech a navíc se nemusí odpojovat SD karta)? Viz nějaké screenshoty

    Mimochodem rozdíl mezi Openmoko a ostatními telefony je, že Openmoko se vyvíjí. Když si koupíte kterýkoliv jiný telefon, tak za rok bude pořád stejný a pravděpodobně co se týče OS tak i nepodporovaný. Openmoko bude za rok 2x lepší. Škoda, že se OM víc nerozšířilo.
    16.12.2009 13:37 trekker.dk | skóre: 71
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Openmoko OK, ale ještě jsem neviděl, že by to bylo jinde než ne FreeRunneru a ten bych teda osobně nechtěl - žádná klávesnice.
    Quando omni flunkus moritati
    16.12.2009 14:23 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    To jo, kdyby to mělo klavesnici, tak by se to určitě líp prodávalo. Nebo měli udělat víc modelů se stejným vniřkem, jeden s klávesnicí jeden bez.
    16.12.2009 14:38 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Openmoko OK, ale ještě jsem neviděl, že by to bylo jinde než ne FreeRunneru
    SHR má v repozitářích verzi pro jakýsi telefon E-ten (nebo tak nějak, nechce se mi to teď hledat - ale jen pro jeden konkrétní model toho výrobce), který klávesnici má.

    Jinak virtuální klávesnice by byla dobře použitelná, kdyby Freerunner neměl tak vysoké okraje kolem displeje. Ale i takhle je to lepší než jsem se obával (taky mám k virtuálním klávesnicím nemalou averzi), používám Easy Keyboard z opkg.org.
    16.12.2009 16:04 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    QtMoko som videl, je to hrozna zlatanina (zlepenec Qtopie nad framebufferom a X), oproti Qtopii je to brutalne pomale (divne je, ze niektore verzie nie). USB mass storage mi nikdy nefungovalo. Konfiguracia tej siete je netrivialna zalezitost, uz len preto, ze ten isty rozsah IP mam na lokalnej sieti. Odpajanie nejakej SD karty ziadneho pouzivatela nezaujima - to su veci, co maju fungovat automaticky.

    Openmoko sa vyvija, lenze za 2 roky sa stale nikam nedostalo.
    16.12.2009 23:18 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Pokud je to slepenec, tak jsou cele Qt slepenec. Pouziva to ciste Qt z Nokiiho gitu. Ze jdou pustit X aplikace je jenom bonus. Pomale to bylo asi do verze 8 (od te doby vyslo dalsich 8 verzi). kvuli chybe v Qtopii - a tom prave pisu, ze se to porad zlepsuje. S tou SD kartou jsem to myslel tak, ze kdyz je to mass storage modu, tak v tu chvili telefon tu kartu nevidi. SSH pristup tohle omezeni nema. Ja se nehadam, ze Openmoko je oproti Nokii z uzivatelskeho hlediska nejak super. Jenom tvrdim, ze je vic linuxove nez Nokia a ze funguje dobre i jako telefon.
    17.12.2009 00:03 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    IMHO je na trhu už moc smartphonů, chtělo by to, aby nějaký výrobce přišel s předělávkou beagleboard/gumstixu (nebo vlastní implementací) s klasickým velkým USB portem (host), ethernetem, ... a prodával to jako kapesní počítač s velikostí "smartphone" :-D

    Drom avatar 17.12.2009 00:37 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Cekam na to jako na smilovani :)
    Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
    17.12.2009 09:45 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    .... s klasickým velkým USB portem (host), ethernetem, ... a prodával to jako kapesní počítač s velikostí "smartphone" :-D

    No to by asi vypadalo dost zajímavě. USB snad, ale ethernetová zástrčka je docela velká... a příruční jaderný reaktor by asi musel být v základním příslušenství ;-) Nebo aspoň klika, jakou u původního návrhu OLPC. Otázkou je, kolik lidí by si to koupilo, protože by to nejspíš bylo hodně drahé :-(
    17.12.2009 14:31 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    A 3.5mm audio in + 3.5mm audio out. V podstatě už takové řešení (včetně ethernetu) existuje, včetně LCD panelu, .. jen dodělat kryt a baterii (CAD papíry jsou dostupné).

    Kaacz avatar 17.12.2009 11:38 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    ..to uz tu davno je ... kup si N810

    Mam N810, tam flaknu USB kabel k tomu dodany, na nej pridam redukci F/F a zapnu USB Host Mode. No a pak se tam proste vrazi ruzne geek hracky ..

    - jako treba USB/RS232 a uz jsem na konzoli zarizeni typu Cisco, Juniper, Sun servery ..

    - nebo treba USB/Ethernet a muzu si nachytat tcpdumpem komunikaci ...

    Jen je treba (jako vzdy u linuxu), zjistit si, jestli pro dane prevodniky mam moduly

    N900 je nasledovnik N810 a pokud neco z toho neumi ted, bude to diky otevrenosti a komunite umet velice brzy

    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    16.12.2009 14:41 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Aha, já myslel, že telefon je hlavně k telefonování. Ale jak píše kolega dole, taky nemám pocit, že by zrovna tohle nefungovalo (připouštím, že u mého Freerunnera WiFi trochu zlobí, ale taky rozhodně nemám aktuální verzi SHR).
    Rezza avatar 16.12.2009 18:01 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Proto jsem FR strelil a N900 je presne to co mel FR byt - normalne pouzitelne zarizeni, ovsem tezce hackovatelne. To N900 je - kdyz si to koupi bezny Franta odvedle - muze to pouzivat a ja si tam muzu hrat pres ssh kdyz chci.
    16.12.2009 12:28 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Kde je zaver clanku?
    Ja ctu napred zaver, potom pripadne cely clanek. Muzete priste napsat zaver?
    16.12.2009 12:49 Tomáš Kaluža
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Dobrý den, když jsem viděl tu forwaraovanou OO.o, nopadl mě dotaz. Zkoušel jste použít x2go (http://www.x2go.org/)? Ta používá NX knihovny a pro práci se vzdálenou plochou je mnohem rychlejší než forwardování přes ssh (vyzkoušeno na EC2).

    Podle jejich webu by měli mít i verzi pro Maemo, ale zatím jsem neznal nikoho, kdo by ji mohl vyzkoušet.
    Kaacz avatar 17.12.2009 11:39 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Pripadne si tam rovnou dat NX klienta, na N810 davno je, urcite nebude problem aby chodil i na N900 ..
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    16.12.2009 14:47 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    fungujú tam aplikácie s OpenStreetMap databázou ? (teda spoľahlivo a bez problémov)

    napr: Maemo Mapper alebo Gosmore ?
    andree avatar 18.12.2009 22:27 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    gtk a qt aplikacie by mali byt relativne prenositelne - a napr. je na OSM priamo v repozitaroch osm2go ... a ked funguje ten maemo mapper na starsich tabletoch, neni asi zavaznejsi dovod preco by nemali nadalej...
    16.12.2009 14:58 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Hezké čtení, ale při pohledu na screeshoty mám čím dál víc pocit, že ten 3.5" displej je na to malý (nedávno jsem pár dní intenzivněji používal Nokii N800 a zrovna na WWW jsem měl často pocit, že by to aspoň trochu větší být mohlo... a to N800 má 4" displej). Možná ještě pro mladší s dobrýma očima by to šlo, ale...

    Taky by mě zajímala skutečná výdrž na baterku naměřená autorem?

    Je vidět, že vývojáři Maemo 5 a aplikací udělali dost práce na synchronizaci a PIM aplikacích (i jinde), ale přijde mi to prostředí příliš cílené na vizuální dojmy (tj. náročné na systémové prostředky) a méně účelné :-(

    Taky ty popisované nedostatky v hardware nepotěší (třeba starou N800 považuji za zařízení prakticky bez chyb a výrobních nedodělků - tedy kromě absence klávesnice).

    Uvažoval jsem o postupné náhradě Freerunnera a Nokie N800 jednou krabičkou (konkrétně touto), ale zatím mě od toho většina recenzí úspěšně odrazuje :-(
    16.12.2009 15:40 Martin Povolny
    Rozbalit Rozbalit vše uroven podpory Flash
    Dobre odpoledne,

    jsem stastnym uzivatelem Nokia 700 a nasledne Nokia N810. O N900 uvazuju, ale cena mi prijde prehnana.

    Nicmene, pro mne zasadni je uroven fungovani flashe. Konkretne bych chtel nektereho ze stastnych majitelu pozadat, jestli by mohl vyzkouset ctecku knih O'Reilly Safari -- http://my.safaribooksonline.com/mysafari.

    Nova verze ctecky, kterou O'Reilly nasadil pred cca rokem, mi na N810 nefunguje. Pokud by na N900 fungovala, byl by to pro me argument pro upgrade.

    Diky!
    Rezza avatar 16.12.2009 18:11 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uroven podpory Flash
    Uz shanim ucet ;-)
    Rezza avatar 16.12.2009 18:21 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uroven podpory Flash
    Jen v preview - je tam nejaky HTML View beta - tuze pomale, ale jede. Takze na konfort trebas zapomenout, ale jako nouzovka...
    16.12.2009 17:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Prej "sme v blanici" :-D Netřeba dodávat víc :-D
    Sex is distinct from gender. I didn't have gender with your mom last night.
    16.12.2009 17:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Jo a ještě bych se zeptal: umělo by to nějakým způsobem USB-host? Tahle schopnost mi totiž u těhle věciček stále chybí...
    Sex is distinct from gender. I didn't have gender with your mom last night.
    andree avatar 16.12.2009 18:11 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    vid 54 stranove vlakno, ktore ti neda odpoved :) pokial viem, nik sa zatial nepokusil ani o hardware upravu (resp. upravu usb kabla, podobne ako so starsimi tabletmi) - ani sa dostat za hranice distribucneho kernelu (pokusy o aktivaciu hosta, ktore som doteraz "videl", boli vsetky trivialne pomocou `echo host >/sys/...usb/mode` )...

    takze tazko robit zavery - chipset to podla specifikacii podporuje, otazka je, ako je to zadrotovane - a ak to je zadrotovane blbo, ci sa to da obist softwarovo (ale zdrojaky kernelu naznacuju vela moznosti :) )... :)
    Fluttershy, yay! avatar 16.12.2009 18:26 Fluttershy, yay! | skóre: 89 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    V N800 byl na to nějaký patch, s káblem (speciálním) mi to fungovalo. Káblu se klidně za dvě piva zbavím.
    War on Xmas ✊ no gods, no masters ✊ coup by powerpoint
    16.12.2009 20:09 Stanislav Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Neni ani treba specialni kabel, staci jen USB redukce samice-samice. Overeno
    Fluttershy, yay! avatar 16.12.2009 20:46 Fluttershy, yay! | skóre: 89 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Mně to s ní nefungovalo, už ani nevím proč.
    War on Xmas ✊ no gods, no masters ✊ coup by powerpoint
    16.12.2009 23:14 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Mně to s ní nefungovalo, už ani nevím proč.
    Mě to na N800 funguje ;-) Pokud je USB zařízení moc nenažrané (třeba USB-VGA adaptér), tak to ovšem nejede (stačí ovšem použít obyčejný napájený USB hub a je to). Jinak USB flashdisky apod. to zvládá v pohodě.
    16.12.2009 23:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    cájk - to se mi líbí... K těmto Vánocoum si to už asi nenadělim, no ale dobudoucna o tom budu uvažovat... ;-)
    Sex is distinct from gender. I didn't have gender with your mom last night.
    Kaacz avatar 17.12.2009 11:44 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    N8x0 i N900 podporuji USB On The Go (OTG) .. tzn, ze kdyz se tam vrazi hostovy kabel, je z toho automaticky host .. To je provedeno 1 pinem navic v tom mikro-USB.

    Nastesti to neni potreba, staci na bezny dodany kabel narazit redukci F/F a softwarove zapnout Host Mode

    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    andree avatar 17.12.2009 12:45 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    v aktualnej verzii jadra sa na n900 host mod neda povolit softwarovo (resp. zatial nik nezistil, ako na to).. ale snad sa to casom zisti...
    17.12.2009 15:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Ok díky za info.
    Jen bych dodal, že ten pátej pin je v micro-USB vždy, čiste kvůli vendor-specific záležitostem jako může být například tohle. Dost ostatnín výrobců jej prostě nechávaj nezapojený.
    Sex is distinct from gender. I didn't have gender with your mom last night.
    16.12.2009 23:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Stejně je to zvláštní, že Nokia na jednu stranu vlastní/financuje vývoj Qt a na druhý nasazuje Maemo, který má GUI nad GTK+.
    Něco jsem ale zahlíd někde na wiki nebo tak o podpoře nejdřív comunity(?) Qt libs v Maemo 5 a pak oficiálně v Maemo 6.
    Jak to Nokia myslí? Člověk by čekal, že Qt nějak mobilně nasadí, když už tenhle framework tak mohutně podporuje...
    Sex is distinct from gender. I didn't have gender with your mom last night.
    16.12.2009 23:55 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    Však (pokud se nepletu) Maemo6 bude komplet Qt ..

    Drom avatar 17.12.2009 00:43 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Pokud ja vim, je to tak.

    (Jednoho to rozplace, ja kdyz videl na takovym udelatku bezet gnome-panel... :'()
    Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
    17.12.2009 10:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    O důvod víc, proč počkat na nějaký pozdější model. Ne že bych měl něco proto GTK - právě naopak! Ale djview4 je v Qt.
    Kaacz avatar 17.12.2009 11:58 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    Novy Model ???? proc ? .. tohle neni obyc foun. Sem si muzes flaknout skoro cokoliv. Treba komplet jakekoli distro ktere podporuje ARM treba s KDE4. Ale to neni upravene na maly displej. Proto existuji ty upravene knhovny GTK v Hildon verzi. Maemo 6 na QT neni natolik odlisne, aby nebehalo na N900, je to spis Maemo 5.1. proste to same prekopane na QT, ktere na N900 bezi svizne. Uz ted tam muzes mit QT aplikace zaroven. Par jich na N810 s Maemo 4 mam. Az to dodelaji, tak to proste vymenis. Maemo 6 je defakto QT verze Maemo 5 vyvijena pro N900 - da se rici.. V puvodni roadmape Maemo 5 byly dve vetve: Hildon (GTK) a Fremantle (QT) ale stale oboji Maemo 5. A protoze to nestihli vcas, nematou lidi a proste to bude v pristi verzi Maemo.

    S N810 jsem na tom hur. Maemo 5 pro svuj kompozitni pristup vyuziva HW akceleraci grafiky, ktera v N810 neni :-( Nekdo by to musel forknout a prepsat to na starsi min vykonny HW.

    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    andree avatar 17.12.2009 12:50 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    n810 obsahuje 2d/3d akcelerator ( vid http://wiki.maemo.org/Nokia_N810 ) - ale dlhu dobu neexistovali ovladace.. niekde som cital, ze TI nejake uvolnil a ze sa na tom pracuje... myslim ze vsetky N8x0 by mali mat ten isty chipset (+- nejake drobne odchylky)
    17.12.2009 13:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Nový model proto, že u tohoto vypustili ten joypad..
    17.12.2009 16:56 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Az to dodelaji, tak to proste vymenis.
    Ale Nokia sa ešte nevyjadrila, či sa to bude dať (aspoň teda oficiálne - samozrejme, že geekom nezabráni nič :-) )
    SomaFM commercial-free internet radio
    Kaacz avatar 27.12.2009 14:18 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    QT pod Maemo 5 - koho to vic zajima ..

    http://blogs.forum.nokia.com/blog/kate-alholas-forum-nokia-blog/2009/12/01/hildonized-applications-for-maemo-5-with-qt4.5.3-and-qt4.6

    hildonzed aplications v tomto pripade neznamena GTK .. je to jiz synonymum na upravu dialogu pro maly touch lcd .. i kdyz hildon byly puvodne upravene verze GTK menu a dialogu ..

    a tu je prastara roadmapa

    http://blogs.forum.nokia.com/blog/kate-alholas-forum-nokia-blog/maemo/2008/05/30/maemo-future-roadmap-in-linuxtag

    Nokia mela puvodne v planu mit na N900 rovnou QT, ale proste to delaji poradne a pomaleji .. diky tomu se QT znacne zmenilo .. QT4.6 je jiz vhodne od velkych non-touch LCD stolnich kompu po male touch-lcd mobilnich hracicek.
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    17.12.2009 22:16 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Nasadí. A nejen v Maemo. Usilovně se pracuje na kompletním portu do S60.
    18.12.2009 19:50 g
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Co kdyz tam dam roota a nejakym zpusobem se mi podari "rozsekat" system...? Jde pak nejak ten puvodni sys. obnovit?
    andree avatar 18.12.2009 22:23 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    bootloader by mal byt viac-menej napevno zadrotovany - takze nech uz s tym spravis cokolvek, nemal by byt problem tam znovu dat "firmware" odznovu (s tym, ze asi prides o vela veci, mozno aj data)...
    19.12.2009 03:41 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    Nikoli, na bugzille nokie jsem se dozvěděl, že "flashovací" prostředí (přes USB) obstarává malý kernel s initrd, nastarovaný bootloaderem. A bootloader je na eMMC, tudíž - pokud by se povedlo nějak vynulovat bootloader na eMMC, bylo by to nepříjemné (hádám, že klasický přehmat typu

    dd if=/dev/zero of=/dev/...
    
    by stačil k "bricknutí"). Teoreticky vzato je řešením umožnit boot z microSD karty (třeba při zmáčknuté nějaké klávese / volume up spolu s power), to ovšem potřebuje podporu v hardwaru. A něco jako záchranný read-only NOR (see Freerunner) N900 - podle dostupných informací - nemá.

    18.12.2009 22:51 BadGuy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil

    Zdravím, chtěl bych říct, že pro majitele Nokie N900 byl založen nový web + fórum na MyMaemo.cz.

    Doufám, že nespamuju, pokud jo, tak to klidně smažte:-)

    20.12.2009 23:37 mikael
    Rozbalit Rozbalit vše N900 jako modem?
    Jak se da pouzit N900 jako modem?
    21.12.2009 12:52 mikael
    Rozbalit Rozbalit vše Re: N900 jako modem?
    Tak uz jsem to nasel tady: http://anidel.blogspot.com/2009/10/n900-as-modem-for-ubuntu-910.html
    kyknos avatar 21.12.2009 15:43 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Kdyby se dala nekde koupit, tak to udelam.

    Jenze to je jako vzdycky v tehle zemi:

    "prosim, vezmete si moje penize"
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    22.12.2009 00:55 chris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Taky bych jí neměl, nebýt toho že jsem se: a) zapsal do pořadníku b) zjistil kdy a v kolik přijede těch 2hých 15 kusů před vánoci do prodejny c) v den D a hodinu H dojel si do té prodejny, a na místě, 10minut po příjezdu dodávky, jsem si ohlídal, že se na mne, jakožto 13.tého z 15, opravdu dostane. Připadal jsem si, jak když člověk chtěl koupit za socíku bycikl :-[

    Pár prvních zkušeností: pokud máte v pořádku oči(palm měl přecijen o něco větší základní font a já už 2 roky odkládám návštěvu optika), tak neváhejte, je to fakt mazec. Mimochodem efektivni rozlišení displaye: truecolor 267 ppi. Neboli plně srovnatelné s kvalitním archovým ofsetovým tiskem. Poučka že obrazovka má 72ppi fakt už trochu zastarala :-) O možnosti(nikoliv však nutnosti) použítí stylusu ani nemluvě.

    Komunikace na libovolný způsob. gsm-sms-voip-skype-jabbervoice-...

    Síťování na libovolný způsob: usb-wifi-bt-mobil, prostě co je zrovna nejvýhodnější

    Chce to sice odvahu, ale po 4. dnech jsem nevydržel a povolil si nejen extras-testing, ale i extras-devel repo, a ten příval free věcí co se každý den líhne je nutno zažít. Připomíná mi to nejlepší doby palm os. Pár příkladu z mé dnešní várky instalací:

    IR remote: jakekoliv, prostě linux, takže cokoliv co umí lirc, včetně downloadu device a skinů

    BT remote: emulace keyboardu a myši via BT a tudíž vzdálené ovládání compu

    DOSbox: takže ano, zrovna hledám v zálohách uložené pozice a staré dobré dos gamesy...

    Pár dalších postřehů: Kalkulačka: hp42s-free, nejgeniálnější(RPN) kalkulačka co jsem kdy viděl, díky maemu jsem ji objevil i pro desktop. Pokud někdo preferuje TI, tak je jich k dispozici asi 6 :-)

    Další dostupné emulátory: AtariST, spektráč, sega,...

    Podcasty: no problem.

    Remoting: vnc, ssh, rdesktop, openvpn, ciscovpn,rsync,...

    Inverzni remoting: sshd, x11 forward (například na velkou obrazovku+klavesnici desktopu), vncserver, sftp, lighthttd,...

    Voice recorder. Foťák plně dostačující jako fotozápisník(ano, jelikož je to nesmyslný 5Mpix, 2-3Mpix by bohatě stačili, ale masy jsou tupé a hrají hru na megapixly... tak přiměřeně velikosti chipu šumí, ale pro fotky mám osobně nastavenou laťku kvality hodně vysoko, poctivou digitální zrcadlovkou, když z N900 ukazuju fotky lidem co maj fotomobily, tak děsně juchaj jak je to skvělé)

    Video: PAL výstup velmi čistý, btw, v rámci podpory ogg je nejen vorbis a flac audio, ale i theora video...

    FM Radio: vysílá, přijímá

    BT DUN: k dispocizi, ale kdo by se zdržoval s pc-->bt-->mobil a omezoval se rychlostí BT, když je N900 via usb tj. pc--usb--N900-->high_speed_mobil_data asi nejrychlejší současný datový modem pro data>=3G.

    USB mass storage: ta vnitřní 32GB je snad SLC nebo co, je to mrcha stejně rychlý jako můj červený Voyager GT :-O

    Fajnovost na závěr: mno třeba to, jak si člověk via něco(wifi,usb,mobil) streamuje inetové rádio a pomocí FM vysílače si ho posílá do repráků autorádia nebo pokojových repráků :-)

    Baterie: snesla by se silnější, ale kam s ní když to má mít klávesnici(což má mít). Treo mělo 1650, tohle má cca 1380. Při výše popsaném používání mi vydrží tak 2 dny. Což není problém, ono usb power je dneska všude. Reálná výdrž, až to pro mne nebude horká novinka, bude odhaduju tak 3*24hodin na jedno nabití, ono to člověku fakt nedá to používat jako mobil+PDA, a používá to jako universal-portable-comp, takže 5 dní jako na treu z toho nebude.

    P.S. Pro zaryté Palmisty jako já (cosi_kdysi_handera330_cosi_TX_VX_Treo650 posledních 5 let): na efektivitu původního Palm OS zapomeňte, kategorie PDA prostě bohužel přestala existovat. Ale používat se to jako PDA dá. Ovšem nadruhou stranu, všechno to, co člověku v posledních letech malinko chybělo třeba na Treu, především unicode, přes síťování ala unix a konče třeba kvalitním balíčkovacím systémem, má N900 dokonalé. Mno a pokud si člověk uvědomí možnosti Trolltech/Nokia Qt 4kové řady a možnosti doladění ergonomie čistě via sw, tak imho není co řešit pro čtenáře tohoto serveru. Navíc deb balíček Garnet VMbeta pro N800(emulator Palm OS) funguje i na N900, jen nejsem sto, i přes dvojitou registraci, od garnetů získat emailem ten download odkaz, kdoví kde se ty emaily po cestě ztrácejí...Přecijen pro Palm mám desítky aplikací, a né všechno (Lingea Lexikon, databáze knihy jízd teď na konci roku) už je přeportováno.

    P.P.S. Pokud se pohybujete primárně na trase (škola/práce)--(doma/apod) tak vlastně ani nepotřebujete data via mobil :-), ty se jako nejdražší a nejpomalejší variata hodí až když je člověk někde v síťových pustinách kde jiná cesta k netu nevede.

    Kaacz avatar 27.12.2009 14:23 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    2 upresneni:

    a) remoting: + vyborne je NX, umoznuje se "utrhnout" stejne jako MS RDP ..

    b) k ciscovpn: bohuzel nativni zpusob (obaleny ipsec na portu 10000 jak ho nabizi Cisco VPN concentrator 3000) se tam dostat neda, protoze ten klient neni opensource :-( ten binarni blob pro x86 CPU se urcite prikompilovat pod ARM neda .... Na druhou starnu - zkousel jsem nekolik klientu jeste na PDA s WindowsMobile 5/6 .. taky to neumel zadny z nich.
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    the.max avatar 23.12.2009 12:21 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    v Alze ji prej maji celkem bezne.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    kyknos avatar 23.12.2009 12:34 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    v alze je stale "na ceste" a objednanou ji tam mam uz snad mesic

    navic popravde receno koupit neco tak draheho v alze se mi opravdu nechce
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    5.1.2010 00:13 ggg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Kouknete na tohle... http://www.youtube.com/watch?v=U6zNfBczub8
    21.3.2010 22:11 kuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    Dobrý den chtěl bych se zeptat jak obnovit nokia N900 najednou se mi vypnul telefon a pak sem ho zapnul a ono mi to tam pise:Installing software update.Please do not interrupt.0%. A furt se znova zapíná a vypíná.Nevím co stím mam dělat.Jestli nekdo vite co stym mate delat prosim napistemi na email:laclik9@seznam.cz Děkuji
    7.5.2010 15:50 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N900 – Maemo 5: Nejlinuxovější mobil
    tady jsou nejake informace, ale o linuxu ani zminka ;] http://nokia.katalogmobilu.cz/mobilni-telefon/nokia-n900/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.