abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)

    21. 6. 2005 | Filip Vrlík | Rozhovory | 8043×

    Miguel mluví o tom, proč by chtěl, aby se vývoj Gnome zaměřil na obyčejné, většinové uživatele - ne ty zkušené (a jak Novell zjišťoval, co vlastně takový uživatel-neprogramátor potřebuje).
    1. Filip Vrlík: Váš projekt Gnome má nový směr; směr zvaný "just works" [prostě funguje]. Nejsou zde žádná nastavení pro experty, pouze jednoduché konfigurace a tak. Ale někteří uživatelé nejsou spokojeni s tímto stylem a stěžují si. Vy ale chcete zůstat při tomto?

      Miguel de Icaza: To je na delší odpověď. Cílem Gnome je učinit počítače přístupnými pro normální lidi. Nejsme příliš velký tým. Nejdříve bych rád uvedl pár faktů. Chceme Gnome dělat tak, aby bylo použitelné pro běžné lidi, chceme aby bylo robustní, chceme aby lidi měli robustní desktop. Nechceme mít špatnou reputaci, jakou Windows pravděpodobně mají. No, ona je asi dobrá, na tom nezáleží, my ji mít špatnou nechceme. Ehm. Aby lidé při používání Gnome cítili, že je spolehlivé. Že prostě funguje.

      Mají z používání dobrý pocit. Velmi podobně jako u Mac OS. Myslím, že Mac OS je velice populární a stává se ještě populárnějším zejména ve Spojených Státech, je to velmi jednotný operační systém. A je velmi podobný Gnome. Nemá spousty vlastností nebo nastavení. Co je na Macu zajímavé - dají vám jen základ, a když pak chcete extra nástroje, tak si je vždy můžete odněkud stáhnout, a tak rozšířit jeho možnosti. Ale nemusíte mít všechny tyto nástroje, protože i bez nich se dá se systémem pohodlně pracovat. Je zde kladen velký důraz na jednoduchou použitelnost.

      Strávili jsme například na poslední konferenci hodiny díváním se na záznamy lidí. Natočili jsme lidi při používání Gnome, pozorovali jsme jejich ruce, myš, další kamera pozorovala obrazovku a další sledovala jejich obličej. Požádali jsme: "Připojte se prosím na internet." Byli to lidé používající Windows většinou reagovali takto: "OK, co mám dělat?" Našli ikonku Firefoxu, klikli na ni a dostali Firefox. A pak se zkoušeli nějak připojit. "Jak bych se jen připojil?" A tak začali prohledávat menu. Z těchto záznamů jsme pochopili, jaké chyby lidé dělají. Poučili jsme se - viděli jsme těch záznamů patnáct, možná více. Tým, který dělal výzkumy použitelnosti, byl poslán do Evropy - do Švédska, Dánska, byli po celých státech, v Německu. Udělali jsme všechny tyto studie, abychom pochopili, jak lidé používají počítač.

      Nyní tedy máme data, která využijeme k odstranění těchto problémů a překážek z Gnome. Je hodně zajímavé sledovat tyto studie, protože můžete vidět, jaké mají lidé problémy. My, jako programátoři, různé překážky a nástrahy nevidíme. Když máte problém, víte, jak se z něho dostat.

      A teď k druhé části mé rozsáhlé odpovědi, a to je přidávání nových vlastností. Vzpomínáte, jak jsem vám před chvíli říkal (v minulém díle), že máme málo lidí? Pokaždé, když přidáte dvě různé volby, pokaždé, když dáte možnost výběru. Takže můžete zvolit cestu A nebo B. Například jako checkbox. To znamená, že váš program se může vydat dvěma různými cestami. Může se dát jednou nebo druhou. Z toho plyne, že když přidáte nějakou vlastnost nebo rozšíříte váš program, musíte ho otestovat dvakrát. Jednou pro každou cestu. Jestliže vše půjde bez problémů, takto se setkají a pokračují jako jedna cesta. Nyní se však podívejme na nejhorší možný případ. Ten nastane tehdy, pokud se cesty již nesetkají a zůstanou oddělené. Musíte tedy testovat každou zvlášť. A teď si to představte s celým zástupem voleb, kdy se to štěpí a štěpí (!100). Testování se stává spletitějším a je zde možnost, že program nebude pracovat správně a bude zkrátka zahalen rouškou tajuplné nadpřirozenosti. Aplikace může dokonce spadnout a lidi si pak stěžují.

      Myslím, že Linux nemá tolik vývojářů, kolik by měl mít. Rozhodli jsme se, že uděláme základy pořádně. Jakmile jednou máte opravdu pevné základy, můžete zvažovat, co dál. Dost toho jde zvládnout i bez přidávání spousty nastavení, protože pokud dychtíte po tisících nastavení, vždy je tu ta možnost stáhnout si to ze Sourceforge nebo Freshmeat. My ale dáme lidem fungující a standardní prostředí, chcete-li však něco navíc, řekneme vám, kde to nalézt. Zároveň jsme dělali na přidávání takových malých drobností, třešniček na dortu. Tamto bylo vaše hlavní jídlo, hlavní chod a my jsme také pracovali na dezertu, na malých věcičkách pro lepší požitek. Například nová verze GTK používá pro vykreslování Cairo, celé to stojí na vektorových základech. Můžete přibližovat tlačítka, zase je oddalovat, se vším lze otáčet, můžete prostě dělat spousty divokých věcí. Hodně úsilí bylo také vloženo do hardwarové akcelerace v Cairo, takže vlastníte-li grafickou kartu podporující OpenGL, bude to opravdu rychlé. Pracovali jsme i na pěkných efektech, například nové verze přepínání plochy. Když se přesunete z jedné virtuální plochy na druhou, namísto klikání na náhled potáhnete vaši plochu a ona zarotuje jako krychle. Opravdu pěkné.

    2. Jestli tomu tedy správně rozumím, zaměřuje se Gnome na normální uživatele, nikoli experty, ale normální lidi, kteří chtějí jen používat počítač.

      A zde je prapříčina.

      nacrt

      Pokaždé, když něco znázorňujete v populaci...

    3. Gaussova křivka, použijeme Gaussova křivku (Bell curve)!

      Skvělé, přesně víš, o čem mluvím.

      Potíž je v tom, že experti jsou tito chlapci a idioti jsou tito, je jich pouze pár. Chceme tedy zaměřit naše snahy na tyto lidi, ne? Proč se nezaměřit na tyto lidi? Protože tohle je mnohem větší skupina, 89 %. Protože ostří hoši jsou tak dobří, že mohou jít na Sourceforge a sehnat si něco lepšího nebo dokonce napsat software. Pokud těmto lidem něco chybí, nebo se jim nelíbí, tak zkrátka změní konfigurační soubor, nebo mají Gentoo a překompilují si to se svým nastavením. Proto se nezajímám o tyto lidi, ehm, ne přímo nezajímám, ale nehodlám dělat věci jen pro ně, chci dělat věci pro všechny. Dává to smysl?

      Ano.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Jaderné noviny – přehled za březen 2024
    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Seriál Rozhovor: Miguel de Icaza (dílů: 5)

    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono) (první díl)
    <—« Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
    »—> Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - V (Osobní) (poslední díl)

    Související články

    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - V (Osobní)
    Rozhovor: Richard Stallman
    Rozhovor s Vladimírem Mlynářem, ministrem informatiky
    Živý rozhovor s ministrem informatiky
    Rozhovor s Pavlem Cvrčkem z týmu CZilla
    Czilla: živý rozhovor
    Rozhovor: Petr "Pasky" Baudiš
    Rozhovor: Dan Ohnesorg o CZLUG
    Rozhovor: Proč je NAVRCHOLU.cz v Javě? Michal Krause
    Rozhovor s představiteli neziskových organizací prosazujících otevřený software OSS Alliance, Liberix

    Odkazy a zdroje

    Miguee Portal

    Další články z této rubriky

    Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
    Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
    Zpověď startupu na vlně IBM
    ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
    Práce vývojáře je dobrodružství
           

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.6.2005 07:57 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Musi tu byt ten titulok?
    "A je velmi podobný Gnome." no, neviem, ja som si vzdy myslel, ze Gnome je podobne ako Mac OS.

    K tomu nastavovaniu: Kde je problem pri skryti nastavovacich nastrojov (klikacich), tak aby obycajny uzivatel (typ sekretarka) o nich ani netusil, aby s tym nemal problemy, ale zaroven, aby boli dostupne pre niekoho, kto si naozaj potrebuje nieco nastavit? Nedavat tam ziadne, alebo minimalne taketo klikatka je podla mna blbost, zvlast ked su konfiguraky, ze vraj (osobne GNOME nepouzivam), zahrabane niekde v utrobach GNOME.
    brk avatar 21.6.2005 07:59 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Amen :o(
    Pevné základy jsou samozřejmě zapotřebí, ale Gnome se čím dál víc oprošťuje od toho dobrého, co tu léta fungovalo a začíná si je stavět na vlastním písečku :o(
    USE="-qt -kde"
    21.6.2005 09:09 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amen :o(
    Napriklad ?
    brk avatar 21.6.2005 15:23 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amen :o(
    Velmi pěkným příkladem je ta síťovina uváděna níže.
    USE="-qt -kde"
    21.6.2005 10:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše prirozene reakce
    Byli to lidé používající Windows

    Kdyz se bude vychazet z navyku lidi pouzivajcich MS Windows, asi to nebude to nejprirozenejsi chovani. MS sice asi taky provadel nejake ergonomicke studie, ale co radeji testovat na "pannach a panicich", jakkoli bude asi problematictejsi takove sehnat?

    BTW. chapu, ze je to prepis zrejme z nahravky, ale je fakt nutne to "ehm"? prece jen zvukovy zaznam a psany text jsou ponekud jina media a kazde chce svoje. napr. je uplne korektni v psanem textu mluveny projev ponekud vyhlazovat, co se tyce stylistiky a gramatiky, tak aby byl pro ctenare srozumitelnejsi.

    PS. pokud se ozvou zastanci one "(pseudo)autenticnosti", tak tem bych rad pripomnel, ze se rozhovor evidentne stejne nekonal v cestine :P
    21.6.2005 12:48 Filip Vrlík | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prirozene reakce
    Ano mas pravdu, zivy rozhovor a jeho prepis v clanku jsou ponekud jine "media". A ano, mas take pravdu, rozhovor byl v anglictine. Je tedy nutne slovo upravit a mirne uhladit do stravitelne formy a samozrejme take prelozit, ze? :-) Ono "ehm" a podobne jsem tam nechal v pripadech, kdy Miguel odskocil od tematu nebo se nahle pokousel dany problem vysvetlit jinou cestou. To je prirozene a delaji to vsichni. Pouzivame v reci mimiku, gestikulace, pomlky, ruzne pazvuky atd. Kdybych ale vse proste jen vynechal, tak se v tom muze ctenar ztratit. Zvlast kdyz dve vety po sobe na sebe vubec nenavazuji a najednou se mluvi o necem jinem. V takovych pripadech tam "ehm" je a predstavuje onen preskok. Taky potom cely rozhovor vypada prirozene, ze jsme se opravdu bavili mezi sebou, vysvetlovali neco, smali se a podobne, nepusobi tak kostrbate. O to mi slo - prehlednost, srozumitelnost a prirozenost.

    Nikdo z nas asi neni anticky recnik, kupodivu ani sam Miguel. Ver mi, ze onech "mmm" je tam o hodne hodne vice. Ja taky nejsem anticky webzine autor, ale snazim se :-) Kazdopadne ale diky za konstruktivni kritiku a nazor
    21.6.2005 10:59 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Mac OS X
    Když se přesunete z jedné virtuální plochy na druhou, namísto klikání na náhled potáhnete vaši plochu a ona zarotuje jako krychle.
    Kde ja jsem to jenom videl? A, ze by Mac OS X?

    To, ze chteji delat desktop pro normalni lidi, je jejich vec. Nechapu ale, proc by se konfigurace desktopu mela zabyvat takovymi systemovymi vecmi, jako je nastavovani sitoveho rozhrani. Myslim, ze toto je uloha distributora – udelat pekne nastavovatko, ktere bude rozumet svym konfiguracnim souborum kdesi v /etc/sysconfig (pripadne jinde).

    Pokud pujdou touto cestou, tak vznikne jeden velky propletenec, v kterem se nikdo nevyzna. Uz vidim ty dotazy: „Kde si nastavim pripojeni k internetu?“ – „A pouzivas Gnome nebo KDE nebo XYZ?“
    21.6.2005 14:32 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Pokud pujdou touto cestou, tak vznikne jeden velky propletenec, v kterem se nikdo nevyzna. Uz vidim ty dotazy: „Kde si nastavim pripojeni k internetu?“ – „A pouzivas Gnome nebo KDE nebo XYZ?“
    :-) Nedávno se mě někdo ptal, jestli se vyznám v Gnome a jestli jo, tak jak se připojí CDčko.
    21.6.2005 16:31 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    V Gnome nemusím mountovať CD. Robí to samé a robí to dobre a komu sa to nepáči, môže to vypnúť.
    21.6.2005 17:41 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    gnome-volume-manager je poměrně nová věc, "nedávno" znamená "někdy vloni" :-) ale o to nejde. Jde o to, že na to abych si připojil CDčko se nemusím nutně "vyznat v Gnome", když stačí jeden příkaz v shellu.
    21.6.2005 19:03 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Člověku dalo takovou práci uniknout z posice ,toho, který rozumí počítačům`, když si pod tím každý představuje MS Windows -- a teď bude mít totéž v bleděmodrém s Linuxem, protože rozumět Linuxu bude znamenat umět něco naklikat v KDE či Gnome...
    21.6.2005 22:55 Matouš Jan Fialka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Nestraš! Ba ne, ty nestrašíš... ono se to bohužel už děje. :-(
    22.6.2005 09:35 Jakub Hegenbart
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Takze kdyz si treba v Solarisu nebo NetBSD neco "naklikam v KDE", budu okamzite "expert na Linux", jo? ;-)
    22.6.2005 12:44 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Z implikace neplyne obrácená implikace.
    22.6.2005 14:06 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Tvůj původní výrok, Yeti, je až moc reálný, také se toho dost bojím :(, většinou používám GUI jako správce více xtermů, ale tohle mě fakt už štve, stejně jako přitahování win lam na linux:(
    23.6.2005 18:11 ubuhi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    I tys byl kdysi lama - nebo jsi byl "expert" už když jsi dělal do plínek ?
    PS. Nesmáčím nafoukance a rádobygeniální vůdce lidstva...
    23.6.2005 18:13 ubuhi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Nesnáším
    23.6.2005 18:26 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    A má mít člověk radost z hejna uživatelů, které chce jenom lepší Windows zadarmo a myslí si, že tady to najdou? Jak by se tvářil spolek tankistů, kdyby se k nim najednou přihrnulo sto nových členů, kterým jde jenom o to aby to jelo co nejrychleji a chtějí tomu podřídit úplně všechno?
    Copak toho není dost?
    Majlo avatar 23.6.2005 22:42 Majlo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Určite nemá ale vyvyšovať sa a nazývať niekoho lamou za to že prišiel z windowsu tiež nie je tá správna cesta.Holt každý sme nejaký
    mario@notebook:~$ dpkg -l |grep kde |wc -l 0
    24.6.2005 08:51 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Lama není aktualní stav vědomostí. Lama je přístup.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    Majlo avatar 24.6.2005 11:08 Majlo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    No neviem, neviem v slovníku som to nenašiel :-) .Ale ak má niekto taký prístup ako má je to len na jeho škodu.Nie na škodu iných
    mario@notebook:~$ dpkg -l |grep kde |wc -l 0
    24.6.2005 15:51 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Kéž by to byla pravda.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2005 08:18 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Celkem souhlasim, ale neni to prave to o cem Miguel de Icaza mluvi, mam na mysli tu malou skupinku lidi (at uz zleva ci zprava :-)? me take celkem staci mit misto jakehokoli dektopu/wm jen plochu s nejakym hezkym obrazkem a pak uz volam jen terminaly...

    Delat vsak testy na windowsacich je imho spatne. hodne spatne. nejhorsi pocitacove navyky jsem si prinesl prave z tohoto systemu. ono je take dulezite si uvedomit, ze uzivatelske rozhrani windows je velmi zastarale a mam za to, ze jeho(win) uzivatelske rozhrani dnes spise deformuje, nez rozviji ci pomaha v praci.

    - Ze by se nabizel (jako obvykle) kompromis? neco mezi xtermem a windowsUI? spraaavne... :-D
    22.6.2005 14:56 morgan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    Jenomze dnes zel WIN = PC, jako Xerox = kopirka
    23.6.2005 10:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mac OS X
    To je něco úplně jiného. Sice se často říká xerox místo kopírka, ale ve většině případů, to není kopírka od Xeroxu, ale nějaká Minolta, Canon, Agfa apod. To je něco podobného jako specificky české lux pro vysavač (přestože prakticky nikdo nemá vysavač značky Electrolux).
    22.6.2005 12:48 seventhatom
    Rozbalit Rozbalit vše Gnome vs. MAC OS X
    Souhlasim s clankem. Je skupina lidi, kteri pouziji terminal na vse (i co jde jednoduseji klikem), ale pro normalni (pro mne) pouziti pocitace proste GUI potrebuji. Zacal jsem s linuxem pred asi 1/2 rokem a musim rict, ze me Gnome prekvapilo svou intuitivnosti (FC3). Mam (nebo nevim, jestli mel) jsem v planu prejit z Win na MAC, ale nejsem si jist, jestli to nyni potrebuji.....Mejme na pameti, ze OS neni cil, ale cesta k cili.
    23.6.2005 10:25 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše jeste jednou licence
    Tohle me pobavilo a pripada mi to jako potvrzeni meho podezreni z diskuze k prvni casti. Muze to okomentovat nektery ze zastancu mono?

    http://www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=1057
    24.6.2005 09:05 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše IceWM
    Myslim si, ze zamereni Gnome na bezne uzivatele je spravne. Neni to jediny desktop pro Linux a expert si pripadne muze zvolit desktop specialni. Ac si mohu vybrat z Gnome, KDE a jinych, tak pouzivam IceWM, protoze je dostatecne funkcni, stabilni i rychly a nedela mi potize prechazet mezi IceWM a Windows (podobne ovladani a horke klavesy). Pokud pracuji v KDE anebo Gnome, tak prepinace temer vubec nepouzivam, necham nastaveni jak je, pokud je funkcni. Na svete je mnohem vic zajimavejsich veci, nez stale ladit nastaveni desktopu... ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.