abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNU Screen

    1. 9. 2006 | Petr Sýkora | Tipy a triky | 40515×

    Pomůcka, kterou důvěrně zná snad každý milovník příkazové řádky, a přesto o ní není příliš slyšet. Tento článek se pokusí ukázat základní využití tohoto skvělého nástroje.

    Co to vlastně je?

    Screen sám sebe označuje za "full-screen window manager that multiplexes a physical terminal between several processes", což by se dalo přeložit jako "celoobrazovkový správce oken, který rozmnožuje terminál mezi více procesů". Nenechte se zastrašit. V zásadě jde o to, že se vytvářejí "okna" (windows), která se z hlediska procesů uvnitř tváři jako normální terminály a poté se s nimi různými způsoby pracuje. Například taková základní funkce je, že se dané okno zobrazí na terminálu a vstup z terminálu je přeposílán tomuto oknu.

    To by samo o sobě ještě nebylo tak skvělé, ale screen umí s okny dělat mnohem zajímavější kouzla. Například jde screen odpojit od terminálu na pozadí (detach), zatímco procesy spuštěné uvnitř běží nerušeně dál. Nebo třeba rozdělit si terminál na dvě oblasti.

    Díky své popularitě se dostal do balíčkových repozitářů většiny distribucí, a tak by neměl být problém s jeho instalací.

    První spuštění

    Dost bylo teorie a nyní praktická ukázka. Spustíme si tedy screen.

    screen

    Na první pohled se pouze smazal obsah terminálu a nahoře je jen jeden řádek s výzvou. Stiskneme-li ^a ? (nejdříve zmáčknout Ctrl-a, pustit a poté zmáčknout ?) objeví se obrazovka s nápovědou screenu.

    Pro pochopení této nápovědy je nutné vědět, že veškeré klávesové zkratky v programu screen se skládají z ^a a nějakého dalšího znaku. Pro stručnost se v nápovědě uvádí pouze druhý znak, pokud je u jednoho příkazu více znaků, znamená to, že daný příkaz je vyvolán kterýmkoliv z nich. Pokud jsou tedy například u příkazu detach uvedeny dvě varianty, ^D a d, znamená to, že po stisknutí ^a ^D (Ctrl-a Ctrl-d) se stane totéž, co po stisknutí ^a d.

    Stisknutím klávesy Enter se vrátíme zpět k našemu oknu.

    Více oken

    K čemu více oken? Třeba v případě, kdy jsme připojeni přes SSH na vzdálený počítač a najednou zjistíme, že jeden terminál nám nestačí — například chceme mít naráz spuštěnou kompilaci nějakého balíčku a při tom se hrabat v nastavení jiného. Otevírat nové SSH spojení by bylo neefektivní.

    Nové okno se nejjednodušeji vytváří pomocí klávesové zkratky ^a c. Zkuste si tedy nejdříve spustit nějaký program v prvním okně. Poté si pomocí výše uvedené zkratky otevřte nové okno. Nyní zmizelo vše, co jste měli v terminálu, a objevil se nově spuštěný shell.

    Cyklit mezi okny lze pomocí klávesové zkratky ^a n v jednom směru a pomocí ^a p ve směru opačném. Pro vyvolání seznamu všech oken slouží zkratka ^a ". Pro lepší orientaci v tomto seznamu lze nastavit jména jednotlivých oken, a to klávesovou zkratkou ^a A (pozor, A je Shift-a), kterou se nastavuje jméno aktuálního okna. Mezi prvními deseti okny lze přepínat také pomocí ^a [číslo okna]. Okna se číslují od 0 — tedy ^a 0 nás přepne na první okno, ^a 1 na druhé...

    Odpojení a připojení k terminálu

    Představme si nyní modelovou situaci. Jsme připojeni ke vzdálenému terminálu přes SSH a máme rozdělanou nějakou práci. Najednou se potřebujeme odpojit, přesunout se k jinému počítači, tam se připojit a pokračovat v práci.

    Přesně na podobné účely se velmi hodí funkce detach, která odpojí screen od terminálu. Po stisknutní klávesové zkratky ^a d vše zmizí, tedy až na hlášení [detached].

    Pomocí programu ps se lze přesvědčit, že screen je stále spuštěný, jen nemá přiřazený žádný terminál. Nyní je možné s klidným svědomím se třeba i odhlásit, a opětovně se přihlásit, a procesy spuštěné uvnitř screenu si toho ani nevšimnou.

    Screen se zpátky připojuje k terminálu pomocí parametru -r. Pokud na pozadí čeká pouze jedna spuštěná instance screen, tak se bez ptaní obnoví. Pokud ale na pozadí čeká více spuštěných instancí, screen -r pouze výpíše jejich seznam ve tvaru pid.tty.host. Tento výpis můžeme získat kdykoliv spuštěním screen -ls. K připojení k danému screenu povětšinou stačí zadat pid dané instance, tedy screen -r [pid], kde [pid] nahradíme číslem PID. Ve výjimečných situacích může být nutné zadat celou identifikaci, tedy screen -r [pid.tty.host]. Zajímavým doplňujícím parametrem je -d, který říká, že pokud instance, ke které se snažíme připojit, je již připojena k nějakému terminálu, chceme ji nejdříve od toho terminálu odpojit a pak připojit k aktuálnímu.

    Rozdělení terminálu na více regionů

    Je sice pěkné mít více oken, ale zatím jsme uměli mít zobrazeno pouze jedno okno naráz. Bylo by pěkné mít například v horní polovině obrazovky otevřenou manuálovou stránku k nástroji, který se snažíme v dolní části terminálu používat. Není nic jednoduššího, než zmáčknout ^a S, čímž rozdělíme terminál na dva stejně velké regiony. Mezi jednotlivými regiony se přepíná pomocí ^a <TAB>. V jednotlivých regionech fungují klávesové zkratky na přepínání oken tak, jak jsme zvyklí.

    Historie a schránka

    Jelikož při použití screen prakticky nefunguje prohlížení historie v terminálovém emulátoru, má screen funkci s názvem "copy/scrollback mode". Stisknutím ^a [ (^a ^[, či ^a <ESC>) jej zapneme. Nyní se můžeme pohybovat kurzorem nahoru, dolu, doleva, či doprava pomocí šipek, hjkl, či pomocí PgUp, PgDown,^U,^D a dalších. Tento mód lze vypnout pomocí <ESC>.

    Pokud zmáčkneme mezerník, označíme začátek (konec) kopírované oblasti. Konec (začátek) označíme jednoduše tak, že kursorem najedeme na danou pozici a opět zmáčkneme mezerník. Tím se zároveň vrátíme do normálního módu. Z této schránky se vkládá pomocí ^a ].

    A to je vše, přátelé

    Tímto jsem popsal ty nejzákladnější funkce programu screen. Mnohé další jsou popsány v jeho manuálové stránce. Další užitečné informace lze najít na oficiální stránce, či u strýčka Google.

           

    Hodnocení: 98 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.9.2006 00:46 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Jojo, tento nástroj miluju. Spolu s Elinksem a Vimem si bez screenu u počítače takříkajíc "ani ruce neumyju" ;-) Brzy už to bude jinak, ale zatím jsem kvůli monitoru Xka nebyl schopen provozovat, takže ... SCREEN. Dokonce jsem po jisté době začal ve Windows "přepínat" okna pomocí Ctrl + a ;-) Prostě killer aplikace, důvod pro přechod na Linux :-)
    1.9.2006 17:15 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Přesně! Screen a Vim mají u mě uptime nevýdaný :-D
    1.9.2006 20:00 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    *nevídaný*
    1.9.2006 01:41 balino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Celkom uzitocna vecicka je si pridat do .screenrc toto:

    hardstatus alwayslastline "[%H] %w "

    Clovek potom vie, ake ma naotvarane okna a na akom stroji je prihlaseny.

    Zajimavy je aj prepinac -x , ktory umoznuje pripojit sa k attachnutemu terminalu t.j. ze mozu na tom robit dvaja ludia naraz.(uzitocne, ked clovek vysvetluje, ako sa nieco konfiguruje)

    Tiez som to pouzival na emulaciu lepsieho terminalu na horsom seriovom terminali. Proste, ked sa pustil links bez screenu, tak zacal vydavat divne pazvuky a dal sa len vypnut :D, musel to napravit administrator (nepomohlo ani killnut proces z druheho terminalu). A vobec, na starom rozheganom terminali mat viac okien, to bol sen :D
    1.9.2006 08:02 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Ten prepinac "-x" je ... ja nemam slov ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    1.9.2006 01:42 hub | skóre: 26 | blog: bg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Jenom se zmíním, že existuje trošku podobný prográmek dtach.
    Brabi avatar 1.9.2006 02:10 Brabi | skóre: 8 | blog: Fiend's records | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Řádka bez screenu, to se dost těžko představuje :-) . Možná tak na desktopu s X, kde si člověk pootevírá xtermů kolik chce, ale třeba při přihlašování přes ssh? Ale stejně je screen pro některé překvapivě neznámý. Jednoho takového človíčka jsem znal, pěkně si piloval užívání bg a fg :-) .
    Pets are always a great help in times of stress. And in times of starvation too, o'course.
    1.9.2006 03:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    "celoobrazovkový správce oken, který rozmnožuje terminál mezi více procesů"
    rozmnožuje ? Určitě existuje lepší překlad, v tomto případě by lepší bylo i "multiplexuje".
    Jelikož při použití screen prakticky nefunguje prohlížení historie v terminálovém emulátoru,...
    Mohl bys to nějak přiblížit? (např. distro) Mě historie funguje normálně (tj. šipkami nahoru a dolů se zobrazují předchozí příkazy)
    Quando omni flunkus moritati
    1.9.2006 04:54 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Já bych taky hlasoval pro multiplexuje. Možná kdyby to bylo někde mezi články o vyšívání a prací na zahrádce, ale tady na ábíčku mi to přijde divné :-)

    Jinak, tím prohlížením historie se myslí spíš možnost v terminálu scrollovat nahoru a dolu, prostě podívat se na starší výpis. To nejde. To o čem mluvíš je věcí bashe, tam není důvod, proč by to mělo přestat fungovat.

    Jenže to je pro mne dost zásadní nevýhoda, zatímco výhody využiju jenom velmi, velmi zřídka. Takže v praxi používám screen na jedinou věc, totiž že si v něm nechávám běžet bittorent klient na routeru -- jde to v pohodě v pozadí a můžu se k tomu kdykoliv zase připojit.
    Copak toho není dost?
    1.9.2006 06:57 Jar-Jar Blinks | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen - historie
    ale jde scrolovat historii terminalu ....

    staci zmacknout ctrl+a [ ... rezim oznaceni pro kopirovani a sipkama scrollovat jak je libo a co historie staci ... a pokud je prohlednuto zmacknout treba ESC ...

    .....toz tak -)
    1.9.2006 09:45 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen - historie
    No jo, ale to mi vůbec nevyhovuje. Dost ošklivá zkratka a to přepínání zpátky a tak.
    Copak toho není dost?
    1.9.2006 15:05 PSIkappa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen - historie
    Co sa tyka toho scrolovania, tak skuste si toto pridat do .screenrc a potom normalne pouzivat sipky hore a dole:
    # Yet another hack:
    # Prepend/append register [/] to the paste if ^a^] is pressed.
    # This lets me have autoindent mode in vi.
    register [ "\033:se noai\015a"
    register ] "\033:se ai\015a"
    bind ^] paste [.]
    
    Ma to len jeden hacik, ze to funguje len do momentu kym neprepnete okno.
    Mikos avatar 5.9.2006 02:03 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Mýlíš se, klasické scrollování funguje i ve screenu, stačí si do ~/.screenrc přidat tyto řádky:
    defscrollback 10000
    termcapinfo xterm*|rxvt* ti@:te@
    termcapinfo xterm*|rxvt* OL=10000
    
    A funguje to pak přesně jak bys očekával, jako bys ani ve screenu nebyl ;-) Scrollback buffer je v tomto případě nastaven na 10000 řádků :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Nikola Ciprich avatar 7.9.2006 22:56 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    tisicere diky!!!
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    Merguian avatar 1.9.2006 08:02 Merguian | Chrudim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    No tak já víc rozumím slovu rozmnožuje, i když přesně nevystihuje podstatu :-) Slovu multiplexuje nerozumím. Krom toho, když jde použít české slovo, tak to udělám.
    Josef Kufner avatar 1.9.2006 08:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Jojo, není to přesné, ale lepší než "multiplexuje". Tím spíš, když o pár slov vedle to je v nepřeloženém tvaru.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.9.2006 08:59 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Souhlas. Jde o informativní článek, ne o odbornou naučnou literaturu. České slovo je pro začátečníky vždy lepší jak cizí výraz.
    1.9.2006 09:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Když už to muselo být něco takového, tak to mělo být spíš ,sdružuje`. Ale nemělo to být vůbec.
    Copak toho není dost?
    2.9.2006 11:51 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    rozmnožuje ? Určitě existuje lepší překlad, v tomto případě by lepší bylo i "multiplexuje".
    Jak je napsáno na počátku článku, článek je určen především pro začátečníky a snažil jsem se volit slova dle tohoto záměru, a tedy nepřekládat anglický termín — který mi navíc připadá zbytečně nečitelný pro neznalého — tím, že mu přidám českou koncovku. Přesto uznávám, že slovo rozmnožuje není příliš šťastně zvoleno. Holt je to můj druhý článek a ještě mám co pilovat.
    Mohl bys to nějak přiblížit? (např. distro) Mě historie funguje normálně (tj. šipkami nahoru a dolů se zobrazují předchozí příkazy)
    Měl jsem opravdu namysli ne historii zadávaných příkazů, ale obsahu terminálu. Tedy něco, čím se v klasickém linuxovém terminálu scrolluje pomocí S-PgUp a S-PgDown.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    2.9.2006 14:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Možná by bylo lepší něco jako "sdružuje" - např. celoobrazovkový správce oken, který sdružuje více procesů v jednom terminálu. Furt to sice není ono, ale je to lepší než rozmnožuje.
    Měl jsem opravdu namysli ne historii zadávaných příkazů, ale obsahu terminálu.
    Už mi bylo vysvětleno.
    Quando omni flunkus moritati
    2.9.2006 22:22 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Když už si mám pod rozmnožováním představit cosi co má něco společného s multiplexováním, tak to bude proces k multiplexování právě opačný :-)
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 1.9.2006 09:25 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Díky za článek. Konečně se s tím naučím :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    1.9.2006 09:30 lex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Jeste jednu zajimavou vlastnost ma screen. Umozni mi bezet "graficke" Linux aplikace (treba mc) na terminalu, ktery neni podporovan. Nevim jak to presne funguje, ale pokud se z Unix serveru prihlasim pomoci ssh na Linux PC a spustim mc, tak je vysledek hodne osklivy. Pokud na Linux PC nejprve spustim screen, tak mam mc jak ma byt a jeste barevne. Nevim jak to presne funguje ale libi se mi to.. ;-)
    1.9.2006 09:59 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    muzete v ncurses třeba udělat "grafickou" Linux aplikaci (třeba 3D FPS :) a přes screen pařit z libovolného terminálu v libovolném systému, aniž by tam ncurses bylo obsaženo?
    1.9.2006 10:45 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Můžete zkusit místo spouštění screenu nastavit

    export TERM=screen

    Ale proč se zbavovat screenu, že? ;-)
    Pavel Dobeš avatar 1.9.2006 10:05 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše GNU Screen ro cygwin
    Existuje neco obdbneho pro cygwin? K pocitaci s cygwin se prpojuji se tam pres ssh, screen by se hodil, ale nenasel jsem ho :-(

    Diky PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    1.9.2006 11:21 Miroslav Novak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Ve screenu je pekna moznost prekladu kodovani. Treba kdyz mam terminal co nepodporuje unicode, ale treba jen latin2, tak pouziju ^a :encoding utf-8 iso8859-2 a muzu pracovat unicodove.

    Jinak ted mi screen trochu zlobi. Kdyz vytvarim nove okno ^a c, tak screen dlouho ceka nez vytvori to nove okno, a pak pise interrupted system call pri zapisu do /var/run/utmp. Tak jsem tam zkusil dat prava pro zapis vsem, ale stejne to nepomohlo. Nevite nekdo cim to muze byt?
    1.9.2006 11:36 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše par clanku o screenu uz vyslo na linuxzone
    http://www.linuxzone.cz/index.phtml?ids=6&idc=1242

    tak na ne treba hodte voko a skuste navazat :@))
    -- RTFRFC --
    1.9.2006 16:46 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Umi screen menit cislo(prehodit) okna? (mam v okne jedna kompilaci, v okne dva bash a chtel bych to prehodit)
    K tomu rozdeleni na regiony mohl byt napsano jak ten region zrusit ;)
    1.9.2006 17:16 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    K tomu rozdeleni na regiony mohl byt napsano jak ten region zrusit ;)
    ^a Q
    1.9.2006 19:52 R/W
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Jenom si taky prisadim, protoze screen pouzivam nejen pri pristupu pres SSH, ale i v Xkach v jednom screenu-prece jenom je prijemnejsi se prepinat pres CTRL-A [0-9] nez mit chaos v deseti xtermech na jedne plose, pripadne jeste v kombinaci napr. s Firefoxem, gvimem a podobne.

    Jinak, ja osobne si mapuju escape sekvenci na CTRL-P, protoze CTRL-A je v shellu funkce "presun kurzoru na zacatek radku" (neboli HOME) a pouzivam to docela casto. A taky se mi hodne casto stavalo, ze jsem dal CTRL-A a pak jsem chtel mazat jakoby DELETE a pouzival jsem CTRL-D, cili jsem vyvolal CTRL-A CTRL-D, coz je detach.

    Jinak krome CTRL-A Q (coz je uzavreni ostatnich oken a nechani aktivniho okna) funguje jeste CTRL-A X, ktera naopak zavre aktualni okno.

    Dale k ESCAPE CTRL-P mam namapovano CTRL-P p na PREV (predchozi okno) a CTRL-P SPACE (dalsi okno) a CTRL-P o (prepnuti na predchozi okno).

    Jinak se da taky pomoci CTRL-A H zapnout logovani obsazu, takze si pak muze clovek projit zpetne celou historii, coz se dela v okne.

    Screen je ale skvely hlavne v tom, kdyz se pres SSH pripojim k serveru, neco delam a spadne spojeni. Obvykle kdyz SSH spadne, tak se posila nejaky signal bezicim aplikacim a obvykle se ty aplikace ukonci. Kdyz to ale bezi ve screenu, tak se screen pouze odpoji a programy bezi dal, takze se pak staci znovu pripojit k serveru a tam se pripojit ke screenu a makam dal:)
    Josef Kufner avatar 2.9.2006 11:59 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Screen je ale skvely hlavne v tom, kdyz se pres SSH pripojim k serveru, neco delam a spadne spojeni. Obvykle kdyz SSH spadne, tak se posila nejaky signal bezicim aplikacim a obvykle se ty aplikace ukonci. Kdyz to ale bezi ve screenu, tak se screen pouze odpoji a programy bezi dal, takze se pak staci znovu pripojit k serveru a tam se pripojit ke screenu a makam dal:)
    Je to signál SIGHUP a posílá se při chcípnutí terminálu obecně, mezi což se počítá i chcípnutí spojení s terminálem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.9.2006 21:17 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    kdyz nechcete mit chaos v 10 xtermech pouzivejte mrxvt ktery umi taby...krome mnoha jineho
    -- RTFRFC --
    6.9.2006 12:38 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    taby ovlada aj gnome-terminal, aj kterminal, ale screen, to je ina uroven.
    Najlepsie je mat 10 xtermov a v kazdnom z nich screen s 10-timi oknami :-))
    1.9.2006 21:07 koli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Nevite jestli screen neumi neco jako zamceni terminalu? Potrebuji spustit aplikaci ktera periodicky vypisuje nejake informace(pouziva ncurses), tak aby byl vystup videt, ale nebylo mozne s terminalem nic delat(aplikaci ukoncit, apod.)
    1.9.2006 21:14 Libor Tvrdík | skóre: 2 | blog: Linuxová kapsička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    man vlock, ale to je trochu OT ne?
    1.9.2006 22:16 PSIkappa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    RTFM!

    C-a C-x (lockscreen) Lock this terminal.
    3.9.2006 18:59 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    vytahnout klavesnici?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    4.9.2006 10:16 judas | skóre: 7 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Pokial viem, screen take nieco nevie. vlock aj (RTFM!) <C-a><C-x> locknu screen uplne, takze nevidiet priebeh vykonavania programu.

    Jedine, co ma napada, a co mi prave funguje pre mc a htop, je presmerovat standardny vystup aplikacie do nejakeho FIFO suboru, locknut session a v nejakom inom okne, mozno pod nejakym inym userom, tento subor catovat.
    mkfifo fifo
    mc >fifo
    
    cat fifo
    
    Tiez si pozrite program script.
    4.9.2006 22:03 neldor
    Rozbalit Rozbalit vše Neco podobneho pro X aplikace
    Nevite nekdo o necem podobnem pro X aplikace? Neco (asi nejaky X server, ktery by ovsem ve skutecnosti nic nevykresloval primo), co by umoznovalo spustit X aplikaci na jednom X serveru (treba pres SSH tunel), a bez jejiho preruseni se od ni odpojit, a pripojit opet znova treba na jinem pocitaci (jinem X serveru)?
    5.9.2006 09:16 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neco podobneho pro X aplikace
    Hledej VNC, nebo NX. Něco jsem o VNC napsal do blogu
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.9.2006 17:48 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Na screenu se mi docela libi hardstatusline, ale ma jednu vadu - kdyz ji prepisuji escape sekvenci, tak se prepisuje jen v pripade, ze jsem v tom konkretnim okne, jinak ne. Lze toho dosahnout tim, ze se za escape sekvenci jeste vlozi beep (\a), ale to zase jenom zpusobi prepis a uz to nepipne. Zkombinovat obe veci dohromady mi nejak nejde ...

    Nerozumite tomu nekdo? Nemate nekdo odkaz na nejaky manual, ze ktereho to lze pochopit? Precetl jsem nejake obrovske howto, je tam vsechno mozne, ale tohle ne ...

    Netusite nekdo, zda si 2 nezavisle screeny na stejnem pocitaci dokazi posilat copy-paste buffer?
    8.9.2006 00:09 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen
    Netusite nekdo, zda si 2 nezavisle screeny na stejnem pocitaci dokazi posilat copy-paste buffer?
    man screen

    A hledat ^A > a ^A <, případně readbuf a writebuf.

    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    vencour avatar 14.10.2008 11:29 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU Screen

    Doplnění: od gtktermu jsem utekl ke screenu, sériová konzole je poté o dost použitelnější :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.