abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 773 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    pavlix avatar 9.6.2007 14:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Dovolím si nesouhlasit. Mě osobně toho na Windows chybí mnohem víc.

    Takže říct obecně, že Linux je na desktop nevhodný je nesmysl. Na můj desktop nejsou vhodné windows.

    Na menší servery se Linux hodí výborně, to souhlasím. Na druhou stranu to vypadá, že si myslíš, že jen na menší. Vzhledem k tomu že na linuxu běží i ty hodně velké, např. známé výtvory IBM, je to trošku mimo mísu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:18 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co ti na Windows chybi? Nechci tento system nejak moc obhajovat, take mi na nem dost veci vadi, ale kdyz shrnu vsechny klady a zapory a porovnam je s linuxem, tak pro desktop mi z toho stejne vyleze windows lepe.

    Zaucuju se v soucasne dobe jako administrator male firmy (200 lidi), ktera bezi na W2k3. Abych se priznal, tak si nedokazu ani predstavit, jak by se dali nektere ukony, ktere bezne na serveru delam, udelat stejne rychle i na linux/unixu...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    V první řadě mi na windows chybí úplně všechno. Po instalaci je tam jen pár Microsoftích aplikací, ještě ne moc dobrých (media player, internet explorer, apod).

    Po instalaci většiny Linuxových distribucí máš kompletní desktopové prostředí se spoustou aplikací.

    Samozřejmě máš možnost kombinovat windows i s mnoha opensorce aplikacemi (jinak tě softwarové vybavení například na práci s dtp a grafikou vyjde několikanásobně dráž než tě stál počítač). Ale ani tak není mnoho z nich na windows k dispozici.

    Naproti tomu mi na Linuxu nic nechybí ryze windowsího nechybí (ani nemůže, přecházel jsem z Windows 98).

    Ale to je čistě můj názor na můj desktop. Narozdíl od tebe ho nepřisuzuju většině.

    Co se týče nasazení na serveru, zkus se podívat do praxe a nejen planě diskutovat. Nebo mi chceš tvrdit, že se velké unixové servery nepoužívají?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 15:34 khell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    V první řadě mi na windows chybí úplně všechno. Po instalaci je tam jen pár Microsoftích aplikací, ještě ne moc dobrých (media player, internet explorer, apod). ...
    Že ve většině distribucí (pokud člověk nemá zrovna "fresh from the factory" distro) je většina aplikací mírně až tragicky zastaralá, o tom se samozřejmě nemluví, to není politicky korektní (nemluvě o občas problémové lokalizaci). Že se správci repozitářů namnoze taky zrovna nepřerazí, co se aktualizace aplikací týče, o tom se nemluví také (údržba repozitářů stojí čas a peníze, což jsou přesně věci, které se OSS nedostává jako celku a které by bylo možno vynaložit účelněji někde jinde - proto to také namnoze s repozitáři vypadá, tak jak to vypadá). Jistě, vždy je možno instalovat generické binární verze nebo dokonce kompilovat přímo ze zdrojáků. Ovšem to poněkud popírá smysl a cíl balíčkovacích systémů a repozitářů, že.

    Stručně. V případě "mission critical" aplikací typu OpenOffice nebo Mozilla je současný model distribuce SW v Linuxu doslova balvan na krku uživatele a paradoxně, systém Windows, tím že je od základu prázdný, umožňuje uživateli lépe sledovat vývoj jeho aplikace.
    9.6.2007 15:44 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tohle mi taky dost vadilo. Divím se, že správci repositářů nedají určitá práva změn i velkým softwarovým firmám. Aby například mozilla mohla hned po vydání nové verze aktualizovat všechny balíčkovací systémy. Snad by to nebyl takový problém...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 16:03 khell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Přesně tak. Zatímco ještě u takové OOo zpoždění -nějak- pochopit dokážu (spousta distribucí přizpůsobuje vzhled OOo svým standardům a to se otestovat prostě musí, málo platné), co chce kdo testovat na bezpečnostních patchích Mozilly? Ty je naopak zapotřebí dostat mezi lidi ASAP. Linux v tomto směru až přespříliš spoléhá na "security from obscurity" a to je špatně.
    9.6.2007 20:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > co chce kdo testovat na bezpečnostních patchích Mozilly?

    A oni nejake jsou?

    Alespon podle toho, co jsem slysel, tak mozilla/firefox nema dobre oddelene bezpecnostni patche a proste vydavaji nove verze. Proto je problem generovat bezpecnostni patche pro distribuce, ktere nechteji upgradovat na nove verze v ramci sve stabilni rady.

    Jinak bezhlavym upgradem mozilly/firefoxu je mozne toho mnoho rozbit - napr. ostatni prohlizece zalozene na gecku (galeon, epiphany, ...), spoustu baliku s pluginy a jinymi rozsirenimi ...
    9.6.2007 23:06 khell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To je určitě pravda.

    Bohužel, pravda také je, že to uživatele nezajímá. Uživatel má ve Windows verzi "XYZ", zatímco v Linuxu např. verzi "XYZ-2".

    A popravdě, je mnoho bezpečnostních děr, které jsou multiplatformní a když "nepřifrčí" z repozitáře ani po několika týdnech update (a je teď jedno, jestli změní číslo verze nebo ne), tak začne být na místě otázka, není-li třeba něco někde špatně.
    9.6.2007 20:32 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > Divím se, že správci repositářů nedají určitá práva změn i velkým softwarovým firmám

    Proc by meli? Kazda softwarova firma si muze provozovat vlastni repositar, coz je administrativne mnohem jednodussi.
    9.6.2007 20:30 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > je většina aplikací mírně až tragicky zastaralá

    U Debianu, ktery ma povest nejzastaralejsi distribuce, to jsou obvykle tak 2-3 roky. to bych vubec nepovazoval za zastarale. Koneckoncu nove verze komercnich aplikaci nevychazeji o moc casteji.
    9.6.2007 20:38 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tak to mi prijde opravdu dlouha doba.

    Pred dvema lety byla snad Opera 8.5, to uz je dnes dost velky starecek.

    OpenOffice 2.2 odstranuji nektere zavazne chyby, to si na ne mam 2 roky pockat?
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 20:58 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > OpenOffice 2.2 odstranuji nektere zavazne chyby, to si na ne mam 2 roky pockat?

    Bezpecnostni opravy distribuce obvykle backportuji i do starsich verzi.
    9.6.2007 23:01 khell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To je bezesporu pravda.

    Ale nebylo by prostě lepší místo backportů posunout verzi směrem vzhůru, zvlášť pokud nejde o major revision? Bavíme se o aplikacích, nikoliv o kernelu nebo základních systémových knihovnách, to ať si řeší každá distribuce podle uvážení a to může být uživateli nakonec jedno, jakou konkrétní verzi má (samozřejmě, tak dlouho, dokud vše funguje, tak jak by mělo) a ať si proti svým verzím udržuje aplikace.

    U aplikací jsou mezi verzemi jisté rozdíly a číslování verzí bylo kdysi zavedeno právě proto, aby byly rozdíly snadno identifikovatelné. Navíc není nikdy jisté, jestli byly backportovány všechny vlastnosti nové verze.
    10.6.2007 00:05 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    temi chybami jsem nemyslel jen ty bezpecnostni. Impress z verze 2.0 napriklad obsahoval chyby, ze jste mu "vytrhli" panel snimku z jeho puvodniho umisteni a uz tam nesel dat zpatky. Stalo se z nej navzdy samostatne okno. Cely Impress se tak stal temer nepouzitelny...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    10.6.2007 00:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Temer nepouzitelny kvuli tomu, ze snimky byli v samostatnem oknu? To bud jste neco duleziteho nerekl, nebo silne prehanite.
    10.6.2007 00:40 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ne, neprehanim. To stredni okno se pak roztahlo, takze bud bylo videt okno snimku a pod nim kus stredniho okna a nebo stredni okno.

    to dokaze pekne zneprijemnit praci. Nebylo to tedy uplne nepouzitelne, ale znechutilo me to slusne. A kdyz clovek jeste ma pracovat na Solarisu, kde nevim, jak se prepinaji okna bez mysi, tak je to des.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    belisarivs avatar 11.6.2007 08:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A to je problem promaznout konfiguraky OO.o ve svem /home adresari?
    IRC is just multiplayer notepad.
    9.6.2007 20:50 Lukasox | HK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    V případě stable "verze".
    10.6.2007 09:52 DTX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    ..wirdos se svým pět let starým internet exprdelem, raději bych pomlčel o čerstvosti aplikací linuxu..
    otula avatar 11.6.2007 17:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Že ve většině distribucí (pokud člověk nemá zrovna "fresh from the factory" distro) je většina aplikací mírně až tragicky zastaralá, o tom se samozřejmě nemluví, to není politicky korektní
    Mluví se zde o Linuxových distrech obecně, nebo o nějaké konkrétní distribuci? Nikdo tě nenutí používat distribuci, která má zastaralé balíčky.
    (nemluvě o občas problémové lokalizaci).
    Opravdu jen občas. Kdežto pro Windows obvykle.
    Že se správci repozitářů namnoze taky zrovna nepřerazí, co se aktualizace aplikací týče, o tom se nemluví také (údržba repozitářů stojí čas a peníze, což jsou přesně věci, které se OSS nedostává jako celku a které by bylo možno vynaložit účelněji někde jinde - proto to také namnoze s repozitáři vypadá, tak jak to vypadá).
    Máš různé možnosti. Buď se angažuj ve své distribuci, přidej se k týmu a udržuj repozitáře aktualizované, nebo si pořiď Gentoo či Arch, který má balíčkovací systém velice propracovaný a umožňuje ti tvorbu vlastních balíčků jednodušeji, než je tomu u deb a rpm.
    Jistě, vždy je možno instalovat generické binární verze nebo dokonce kompilovat přímo ze zdrojáků. Ovšem to poněkud popírá smysl a cíl balíčkovacích systémů a repozitářů, že.
    U zmíněného Archu to smysl a cíl nepopírá vůbec (ABS). No a u Gentoo v tom spočívá podstata.
    Stručně. V případě "mission critical" aplikací typu OpenOffice nebo Mozilla je současný model distribuce SW v Linuxu doslova balvan na krku uživatele a paradoxně, systém Windows, tím že je od základu prázdný, umožňuje uživateli lépe sledovat vývoj jeho aplikace.
    ??? To jsi četl v Blesku, nebo to máš z vlastní hlavy? Jaké lepší sledování vývoje aplikace díky prázdnému systému? To fakt nechápu, a přitom jsem dnes ještě nic nepil.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    houska avatar 9.6.2007 14:34 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Abych se priznal, tak si nedokazu ani predstavit, jak by se dali nektere ukony, ktere bezne na serveru delam, udelat stejne rychle i na linux/unixu...
    povidej, pobavime se o tom - delam linuxoveho admina
    9.6.2007 15:10 tommy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    chyba mi poriadny WM, pouzivam bbLean , ale ten nepodporuje par veci co podporuju X, napr. stayOnTop pre hociktore okno, chyba mi poriadny terminal, za cmd.exe by som niekomu rozbil hubu ! Bohuzial to musim kazdy den pouzivat, Console je sice dobra nahrada lenze sa neda vypnut autoscroll, co ju robi pre mna nepouzitelnou. dalej my chyba poriadny multitasking, na linuxe si v pohode prepinam WoW, a Operu, na Win to chvilu trva. a samozrjme skripty...
    cezz avatar 9.6.2007 23:23 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Skus cygwin, ked nemas na vyber ;-) Minimalne ten teminal a bash by to vyriesilo..
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    jalinh avatar 11.6.2007 09:46 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co mi na Win chybí? Budu mluvit jen o desktopu, v oblasti serverů je situace jasná...
    Píšu dokumenty, ve kterých používám diakritiku 3 jazyků - v Lin vítám možnost vytvořit si vlastní klávesovou mapu, kde mám vše pohromadě - když ji nemám a musím pořád někam přepínat, brzy jsem unavenej a otrávenej. Hodně mi pomáhá, když mohu co nejvíce věcí ovládat přímo z klávesnice - tiled desktop (konkrétně wmii) je pro mne jako stvořenej. Velice mi vyhovuje možnost centrálně updatovat celej systém se všema aplikacema (něco jako aptitude u Deb). Dále potřebuji možnost si často opakující akce v systému poznamenat formou jednoduchých skriptů a ne pokaždé hledat v nabídkách kde se to, nebo ono nastavuje. Pokud mi tohle všechno Win umožní, tak o nich začnu uvažovat - ale musí mi to nabídnout nějakou přidanou hodnotu, protože než abych za ně každé 3 roky vyplázl několik tisíc, to raději klukovi koupím nové kolo O:)
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    9.6.2007 14:14 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    autor prohlasuje: "slibuji cestne, ze napriste predtim, nez zacnu neco blabolit o 'produktivite', tak se seznamin se vsim, co se za timto pojmem skryva."
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    pavlix avatar 9.6.2007 14:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ještě se vrátím k tomu začátku:
    Diskuze mezi příznivci Linuxu a Windows bývají většinou na ostří nože. Oba znesvářené tábory pokřikují na protivníka nadávky a hesla typu: Linux rulez, Windows sucks.
    Tohle je opravdu doménou malé skupiny puberťáků, případně občasných vtípků u těch ostatních.

    Já se s pokřikování a diskusemi na ostří nože téměř vůbec nesetkávám.

    Naopak mám i docela dobré přátele, kteří programují v Microsoft Visual Studiu. Pokud takový člověk má aspoň základní znalosti Unixu, myslím si, že je vše v pořádku.

    Ostré diskuse probíhají většinou mezi těma, co ani o jednom systému téměř nic neví.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:20 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ano, to máš rozhodně pravdu.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To jsem rád.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:26 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Od koho ten matroš kupuješ?
    9.6.2007 14:33 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    ?
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Webkamera se říká nekvalitní kameře připojené k počítači.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pools avatar 9.6.2007 15:23 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    nedělej si z toho chudáka legraci, on za to nemůže...
    Vivre libre ou mourir!
    houska avatar 9.6.2007 14:32 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    chyběl mi Total Commander
    http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy/Total%20Commander

    chyběl mi WinAmp
    pokud trvas na winampu tak zde

    nenašel jsem žádný program podporující moji webkameru
    ... co je to zac?

    Linux holt patří na menší servery (web, ftp, dns, mail), routery a do Virtual PC
    nesouhlasim, du.kaz
    9.6.2007 14:37 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Logitech QuickCam IM

    Díky za nápady...zkusím je.

    Těmi servery nemyslím ty, které poskytují webové služby. Tam je to celkem jasné. Myslím, korporace, které musejí spravovat velké množství uživatelksých účtů, domén, e-mailů...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    seznam.cz a centrum.cz žádné e-maily nespravuje, jo? :D

    Jinak na unixech se mail používal ještě dřív, než ho windows podporovaly (ještě dřív než vůbec byly).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:42 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To byl zrovna asi špatný příklad :D

    Zkusím to jinak: Active Directory, GPO...hm?
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Active Directory, tam nevím, v čem je problém, GPO neznám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:53 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    GPO = Group policy object.

    Umoznuje ti to dat urcite skupine pocitacu/uzivatelu nejaka specifika. Treba jim zakazes zalozku Secutiry v IE, naridis instalaci Outlooku, zmenis start nabidku, pridas tiskarnu, naplanujes spusteni programu...atd. A tyhle objecty muzes jakkoliv kombinovat...

    K tomu Active Directory:

    Jak dlouho ti trva zmenit diskovou kvotu uzivateli? Pridat prava jinemu uzivateli na jeho mailbox?

    Nebo treba Exchange:

    Kouknu a hned vidim fronty, kolik ma uzivatel ve schrance dat...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nic z toho mě nepřesvědčilo, že by zrovna v tomhle měl Microsoft lepší systém.

    Spíš mi přijde že sa spoustu peněz dosáhneš stejnýho efektu.

    Očividně porovnáváš Windows, který trošku znáš, s Linuxem, který vůbec neznáš. Měl by sis ty věci zkusit sám. Kouknout na free nástroje, placený nástroje, atd.

    Mám takový dojem, že tady ti nikdo nebude dokazovat, že to jde líp. Jsou věci, na který si musí člověk přijít sám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    houska avatar 9.6.2007 15:06 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    tak to je zrovna jedna z tech ktery jsou podporovany docela dobre, zkousel jsi mistni vyhledavani?
    http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html

    co se tyka spravovani site ... tedy windowsi klienty by pod linuxim serverem asi udelat slo, ale starat bych se o to nechtel, ne kvuli linuxu ale kvuli windows

    obdobi administrace windowsi site uz mam za sebou a ver mi s linuxem se to neda srovnat ....
    pavlix avatar 9.6.2007 14:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Heh vedle... viz předchozí (webkamera).

    seznam.cz a centrum.cz jsou dobrý důkazy :D Ale jsou i větší.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 15:54 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.6.2007 16:01 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    k cemu by superpocitaci, ktery ma jen pocitat,pocitat,pocitat byly Windows?

    Ten clanek byl IMHO o desktopech a nevim kolik lidi ma doma na stole superpocitac...

    Google je opet poskytovatel webovych sluzeb. Chtel bych spis videt zastoupeni u velkych firem z jineho oboru. CEZ, aerolinky, knihovny, burzy, atd.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 16:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    OKD, Česká pošta, pokladní systémy IBM a NCR. IBM je použita třeba v řetězcích Billa.
    9.6.2007 16:17 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ten cernobily terminal u ceske posty je linux? :) Ja myslel, ze je to DOS :D
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 16:29 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Česká pošta trvala na několika základních požadavcích. Bylo třeba zachovat původní uživatelské rozhraní, aby nebylo nutné přeškolovat uživatele. Také bylo třeba maximálně využít původní hardware a vynaložit co nejméně peněz na licence k software. Kromě toho se rozhodla pro důležitou změnu, nový systém je na rozdíl od toho původního centralizován a veškerá data tak jsou shromažďována pohromadě.
    Zdroj: Anička z říše Linuxu
    Linux ani Novell za uživatelské rozhraní opravdu nemůže.
    10.6.2007 01:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Máš něco proti textovým rozhraním na jednoúčelových terminálech?
    9.6.2007 16:19 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Baťa :)
    9.6.2007 16:40 VRtulnikk | skóre: 17 | blog: blogisek | Rokycany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Česke drahy :)
    9.6.2007 16:30 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    to vy jste tvrdil, ze Linux holt patří na menší servery. ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    pavlix avatar 10.6.2007 00:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    V tom článku píšeš jak o desktopech, tak o serverech, v komentářích to samé.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    houska avatar 9.6.2007 16:50 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    nechci se hadat, ale pokud si dobre pamatuju, tak zrovna google nebezi na linuxu ....
    pools avatar 9.6.2007 17:10 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Vypovídací hodnota tohohle není velká, ale přeci jen...
    nmap -A -T4 google.com

    Starting Nmap 4.20 ( http://insecure.org ) at 2007-06-09 16:58 CEST
    Warning: Hostname google.com resolves to 3 IPs. Using 64.233.167.99.
    Interesting ports on py-in-f99.google.com (64.233.167.99):
    Not shown: 1692 filtered ports
    PORT STATE SERVICE VERSION
    21/tcp open ftp?
    80/tcp open http Google httpd 2.1 (GWS)
    113/tcp closed auth
    179/tcp closed bgp
    443/tcp open ssl/http Google httpd 1.3 (GFE)
    Service Info: OS: Linux

    Service detection performed. Please report any incorrect results at http://insecure.org/nmap/submit/ .
    Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 192.275 seconds
    Vivre libre ou mourir!
    9.6.2007 17:21 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Je samozrejme, ze jejich webovy server bezi na linuxu. Naprosta vetsina webovych serveru je na linuxu. Me spis zajimaji servery, ktere sdruzuji uzivatele, tedy ty vnitropodnikove.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 17:26 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    a ty si fakt myslis ze LDAP vznikl v MS? :-D
    9.6.2007 17:28 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To jsem prece nerekl :)
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 18:05 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    sice je to tiskovka z roku 2000 ale pochybuji ze by menili kone uprostred behu... (teda redhat uz asi nepouzivaji -- jinak by si ho koupili ;-]) ale na vice mistech je uvedene, ze pouzivaji "customized linux"...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.6.2007 18:12 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    tam se ale opět nic neříká o desktopech... (jen jsem to zběžně prolétl)
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    eXces avatar 9.6.2007 18:34 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Obecně je to na volbě uživatele, prý půl na půl (gnu/linux vs. windows). Odkaz na to teď nemám, ale myslím si, že je to celkem uvěřitelná (a ověřitelná) informace.
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    9.6.2007 19:49 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A zajímají vás tedy desktopy, servery, které sdružují uživatele, nebo snad ještě něco jiného? Obecně mi celá tahle diskuse připadá jako krásný příklad tvrzení kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    9.6.2007 19:56 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    :D

    Zajímají mne servery, které jsem nevyjmenoval, a desktopy.

    A když se z toho zbytku vyloučí i superpočítače a aplikační servery (které v podstatě ani nepotřebují GUI), tak nám zbývají servery sdružující uživatele :D
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    .. avatar 10.6.2007 12:30 .. | skóre: 4 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    google bezi na vice vecech :), znamy je linux, bsd odnoze a kdovi co jeste. iirc pouzivaji i ruzne architektury. Chrani se tak pred nebezpecim, kdyby pouzivali jednu jedinou vec (hw+os) a byl tam kiks.
    pavlix avatar 10.6.2007 13:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Dobře dělaj, jinak dobrá informace.

    Diverzita v operačních systémech je dobrá věc.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 9.6.2007 14:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Btw, zkusil si někdy vzít do ruky novýho Appla? To je myslím docela slušnej unixovej desktop.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:39 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    NN, s Applem jsem zatím žádnou zkušenost neměl.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Chyba, nech si ho někdy předvést v nějakém Apple centru.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 9.6.2007 15:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows

    Jj, v Praze jsou na Andělu a v Bělehradský, mj. Jo, taky jsem po nich pokukoval, už třeba sloní výdrž baterky v noťasu.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    pavlix avatar 10.6.2007 01:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Výdrž baterky je lákavá.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.6.2007 01:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Kolik hodin při jakém jasu displeje je "sloní výdrž"?
    9.6.2007 15:15 khell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Aneb jak se dělá "macistická" demagogie v praxi... v původním příspěvku nebylo o "unixovém desktopu" ani slova. ;-)
    pavlix avatar 10.6.2007 13:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Předvedl jsi pěkně.

    V komentářích už se objevuje.

    Nehledě na to, je dobré se seznámit s tím co je, a nepředstírat bipolární svět.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 9.6.2007 14:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ještě jeden dotaz.... ty Windows, Total Commander a další, to sis všechno koupil?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:44 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Windows jo, Total Commander mam shareware.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 9.6.2007 14:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Windows: aspoň že tak.

    Total Commander: nevychvaluj ho, dokud si ho nekoupíš.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 14:54 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nerozumim... Shareware je plně funkční, jen otravuje uvodním okénkem (zdržení asi 0,5s)
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    fx-95 avatar 9.6.2007 15:00 fx-95 | blog: Achjo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To sice ano, ale můžeš ho používat IMHO jen 30 dní, pak je z Tebe warezák ;-)
    Most Inteligent Consumer Realize Our Software Only for Fools (and) Teenagers
    9.6.2007 15:02 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    a jo...doted jsem si toho textu tam nevsiml :D
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    houska avatar 9.6.2007 15:09 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    ... a to delas admina v siti s 200 klientama?
    jestli tohle pouzivate normalne docela si koledujete .... vis ze bys spravne v praci nemel pouzivat ani icq
    9.6.2007 15:13 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    jeste ne. teprve se zaucuju. Total commander pouzivam jen ja.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    houska avatar 9.6.2007 15:16 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    bacha na licence!
    nez si neco sam nainstalujes poptej se okolo jestli vubec smis, cti licencni podminky, ve firmach jsou ty postihy daleko vetsi nez u fyzickych osob
    9.6.2007 15:19 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    jj, ja vim. asi si ten total commander budu muset koupit.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 15:02 tommy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    akurat ze ho mozes pouzivat dni, potom porusujes licenciu........
    9.6.2007 15:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No asi se ti nezdá tak dobrý, aby si podpořil jeho autora tím, že si ho koupíš.
    pavlix avatar 9.6.2007 15:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To bych si musel přečíst jejich podmínky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 15:02 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Proste jen tvuj pohled na vec, ktery je tezce subjektivni ...

    Me osobne na win hrozne vadi user interface (kdelibs je proste bezkonkurecni) a absence balickovaciho systemu, tudiz je kazdy program uplne jiny - chybi jedna autorita co by mohla cely system zastitit,je taky hrozne velky problem. Ale jasne, ze je to jen zvykem. Kdybych byl zvyknuty pracovat s Windows a ne s GNU/Linux/KDE, tak by mi samozrejme vyhovoval vic.
    Jardík avatar 10.6.2007 00:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows

    No, on je v linuxu taky skoro každý program jiný. Jeden je pro KDE, druhý pro Qt, třetí pro Gtk1, čtvrtý pro Gtk2, pátý pro Tk ...
    Jeden je v pythonu, druhý v perlu, třetí je sice kompilovanej, ale kvůli těm dvěma musím mít perl i python.

    Věřím v jednoho Boha.
    pavlix avatar 10.6.2007 01:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Totéž platí pro všechny používané operační systémy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 10.6.2007 01:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    (tedy ty běžně používané na desktopu)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.6.2007 15:47 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jenze distro se ti (v idelanim pripade) postara o to aby tyhle rozdili nebyly a vubec si neresil jestli aplikace pouziva tu nebo tu knihovnu. A to te tak stve ze mas na desktopu python?
    9.6.2007 15:24 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ehm, takže tu máme další objektivní diskusi na téma Linux vs. Windows. To jsem rád, že tento blogpost je konečně seriozním rozuzlením tohoto dlouholetého sporu; už jsem se bál, že tyto diskuse konečně utichnou bez rozuzlení, která víra je ta pravá a které subjektivní názory objektivně řeší tento subjektivní problém.

    Opravdu je nutné toto téma neustále otvírat a hledat neexistující údajně objektivní argumenty pro rozuzlení tohoto subjektivního pseudoproblému? Imho je z principu blbost hledat objektivní argumenty k subjektivnímu problému... Ale když jinak nedáte, tak bych se připojil do diskuse s názorem: "Suck rulez!" – doufám, že takhle neurazím ani jednu skupinu :-D
    θηριον ειμι
    9.6.2007 15:32 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Amen.

    Určitě se dá najít i pár objektivních pravd. Například, že linux má menší množství aplikací, podporovaného HW a že u instalací častěji dochází k problémům.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 15:43 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A pár objektivních pravd o windows: Pro Windows také existuje mnohem více aplikací, které popírají princip oddělení uživatele o administrátora a pokud je chce člověk spustit pod běžným uživatelem tak dochází k problémům.
    9.6.2007 15:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Z pár se stala jedna, neboť za ty ostatní by mě někteří zde asi ukamenovali :)
    9.6.2007 15:45 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ano, s tímhle rozhodně souhlasím. XP mi přijdou obecně v tomhle směru dost špatně navržené. Visty by na tom měli být lépe.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 15:48 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jen povídej, já tě kamonovat nebudu :)
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 15:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Grafičnost aplikací. Grafické aplikace se velice špatně používají dávkově. Tím, že v Linuxu je většina aplikací "jen" nadstavbou nad konzolové nástroje získává linux obrovské možnosti skriptování, které ve windows chybí. Absence dcop, dbus.
    9.6.2007 16:03 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    JJ, tohle ti vyvracet nebudu. Vsak jsem to naznacil i v tom clanku, ze mi na windows chybi moznost skriptovat. To co jsem potreboval, jsem ale obesel...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    vencour avatar 9.6.2007 15:53 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows

    Aneb optimismus je nedostatek informací :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Rezza avatar 9.6.2007 15:44 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nevim jestli existuje OS, ktery podporuje vic HW a vic nejrozmanitejsich architektur nez Linux, ktery bezi fakt na vsem, kde je vic nez male mnozstvi tranzistoru :)

    Win bych mohl klidne pouzivat, ale chybi mi tam KDE... KDE 4 se nepocita, to budou jenom porty aplikaci, ale s KDELIBS se bude hned i pod Win lip programovat a prestanu byt na sebe zly, ze nedelam skutecne multiplatformni aplikace ;)
    9.6.2007 15:45 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A co BSD? To běží IMO na více platformách :)
    Rezza avatar 9.6.2007 16:04 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Na Wiki se pise, ze Linux, ale zrovna ta citace se mi moc nelibi...

    While the Linux kernel was originally designed only for Intel 80386 microprocessors, it now runs on a more diverse range of computer architectures than any other operating system.

    Ale s citaci na http://www.freeos.com/articles/4737/
    9.6.2007 16:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    9.6.2007 21:05 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To je vse, co podporuje NetBSD? Nebo jen nejaka podmnozina? Hmm, zhruba 6 architektur (XScale je snad derivat ARMu). To jen Debian je mozne nainstalovat na 10 architektur a urcite jsou dalsi, ktere podporuje Linux, ale ne Debian.
    9.6.2007 21:47 Merlyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    NetBSD podporuje asi 50 platforem. Viz netbsd.org, ale možná těžce poneseš, že Linux není ve všem nejlepší a že existuje aspon v jednom ohledu něco lepšího...
    10.6.2007 01:06 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Hmm, a mas predstavu, kolik platforem podporuje Linux pri vyuziti stejne metodiky pocitani platforem? Ja ne. Zvlast pak pokud bych mel pocitat i platformy nepodporovane primo vanilla Linuxem, ale podporovane nekterou vetvi (napr. handhelds.org nebo linux-mips.org).

    O NetBSD se casto rika, ze podporuje nejvetsi mnozstvi platforem, tak by me zajimalo, co je na tom pravdy. Nevite o nejakem relevantnim srovnani NetBSD treba s Linuxem, co se tyce podporovanych platforem?
    10.6.2007 01:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Linus se k tomu jednou vyjadřoval v tom stylu, že některá BSD sice podporují víc typů CPU, ale zase podporují o to méně ostatního hardware. :-P
    9.6.2007 20:49 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Určitě se dá najít i pár objektivních pravd. Například, že linux má menší množství aplikací
    To je diskutabilni, bez nejake serioznejsi studie bych tomu neveril.
    podporovaného HW
    Tak tomu neverim uz vubec. Kdyz se podivam jen po svem pokoji, tak tu napocitam tak 10 pocitacu, z nichz Windows by bylo mozne provozovat tak na 3-4 z nich. Linux bezi skoro na vsech.
    a že u instalací častěji dochází k problémům.

    U instalaci celeho systemu, nebo u instalaci aplikaci? U systemu bych tomu asi i veril, u instalaci aplikaci neverim. Ta je v Linuxu naprosto bezproblemova.
    10.6.2007 01:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Určitě se dá najít i pár objektivních pravd. Například, že linux má menší množství aplikací
    To je diskutabilni, bez nejake serioznejsi studie bych tomu neveril.
    Takřka všechny velké desktopové aplikace jsou nativně na windows nebo tam alespoň mají port. A některé, ač původem z Unixů, jsou dnej jen pro Windows a neobejdou se bez poslední verze .Net. :-(
    pavlix avatar 10.6.2007 01:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Linux má podle mě podporuje mnohem větší množství hardwaru než windows.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 15:56 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tož blog má být i o těch subjektivních žvástech. Kromě závěru je tam samé jájání, takže vadit může jen ten závěr. Asi se spousta lidí se potřebuje nějak vyrovnat s tím, že se vrací zpátky, vykecat se z toho, sdělit světu, že oni nejsou ti tupí co to používat neumí, ale že je to tím zpropadeným nedodělkem jménem linux. Někteří z nich mají pravdu :-)

    Rulez sucks!
    m$ lipo $m avatar 9.6.2007 15:48 m$ lipo $m | skóre: 19 | blog: čaj o páté | Redmond
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    dobre ty
    Albuquerque, New Mexico (April 4, 1975)
    multi avatar 9.6.2007 15:58 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nesouhlasim vubec snicim!
    Jedine vcem jste mel castecne pravdu je podpora HW, ALE to je chyba vyrobce (a tedy HW) navic se tomu da predchazet spravnym vyberem HW.
    Jinak to, ze jste byl psychycky zavisly na nekterych programech, ktere stejne nedosahuji kvalitou na mnoho linuxovych neni vymluva. S tim souvisi napr PSpad, vzdyz na zadnej linuxovej editor vubec nema, windouzaci si ho chvali jen proto, ze proti poznamkovemu bloku je na tom o dost lip.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 9.6.2007 16:08 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jinak to, ze jste byl psychycky zavisly na nekterych programech, ktere stejne nedosahuji kvalitou na mnoho linuxovych neni vymluva.
    Ukazkova propaganda, neni nad to zapojit psychologii ;-)
    S tim souvisi napr PSpad, vzdyz na zadnej linuxovej editor vubec nema
    To jo, treba takovej Gedit nebo Mousepad ho uplne drti ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    pools avatar 9.6.2007 17:06 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Si piš, Gedit Rullezzzzz! ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    23.12.2008 18:17 Aearsis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ty hele, používám Gentoo, ale v nem ve wine PSPad :-D Nenasel sem zadnou alternativu dosahujici jeho kvalit... Nejbliz bylo asi Kate, ale ten zase nenabizi neco typu intellisense :-D Bud a nebo sem ho tam nenasel... Proste PSPad je jeden z mala opravdu dobrejch programu pro win
    Daniel Kvasnička ml. avatar 9.6.2007 16:04 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Pokud jsi Linux bez predsudku a do hloubky vyzkousel, neco ti v nem chybi nebo ti nevyhovuje a ve Windows se ti pracuje dobre a je pro tebe jejich pouzivani cenove i casove vyhodne, tak nevidim jediny duvod, proc bys je mel opoustet.

    Na druhou stranu ale nemuzes psat takove vety jako "Na desktop se ale příliš nehodí". Na tvuj desktop. Na muj a dalsich par set tisic nebo nejakej ten milion jo. I kdyz mi taky par veci chybi (ted zrovna opravdu poradny font browser prip. s moznosti aktivovat a deaktivovat fonty za behu systemu), par veci otravuje (treba ze se mi DVD-RAM nemountuje jako RW a musim ji pokazde pres sudo remountovat), tak ve vysledku je to pro me porad nejproduktivnejsi system.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    9.6.2007 16:15 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ano, máš pravdu. Asi jsem subjektivní věc příliš zobjektivnil.

    Linux se mi strašně líbí. Určitý čas jsem byl jeho velkým zastáncem. Některé věci má řešeny opravdu geniálně a mnohokrát lépe než windows. Můžu s klidným svědomím říci, že linux kernel mi přijde daleko lepší než windows kernel. Bohužel (aspoň pro mě) linux pokulhává v ostatních věcech. Má ho nainstalovaný minorita uživatelů, takže není tolik ovladačů, aplikací a když už jsou, tak jsou vždy o trochu opožděné (balíčkovací systémy). Nestojí za ním obrovský gigant se spoustou peněz. Přestože např. Novel a další cpou do linuxu peníze, je to málo.

    Pokud by byl linux stejně flexibilní jako dnes, ale měl lépe vyřešeny balíčky, více ovladačů a podporu ze strany výrobců HW, stejně aplikací jako windows, atd. ,tak se nerozmýšlím ani sekudnu...I kdyby byl placený.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 16:22 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > ale měl lépe vyřešeny balíčky

    a kto ti moze za to, ze nepouzivas Debian?
    9.6.2007 16:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ale notak...
    9.6.2007 16:33 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    :P
    frEon avatar 9.6.2007 23:42 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    furt nejak nechapu co mas proti tem balickum. ze windows xsdny nemaj je dela v tomhle smeru lepsi? nikdo ti prece ani u linuxu nebrani shanet si software po vsech certech jako na windows, kdyz chces bleedin' edge verze.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    eXces avatar 9.6.2007 16:39 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows

    Naštěstí si zatím každý může nainstalovat co chce:-)Jen by mě zajímalo, jak se dá ve windows vzdáleně změnit IP adresa. Měl jsem server na windows a připojoval přes něj pár PC a občas bylo potřeba změnit IP adresu toho serveru, takže přesouvání, přidělávání klávesnice, myši, monitoru... Prostě nuda. Nějaký nápad jak to udělat z jiného PC?

    Vlastně tam ještě nějak nešla nastavit wifi jako AP a dát do síťového mostu, ale byly to pouze XP SP1, třeba to bylo tím. A možná to jde bez problémů ve win2k3. Asi teď budu řešit podobný problémy v práci:-(

    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    9.6.2007 16:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    nešla nastavit wifi jako AP
    Na to se myslím musí použít aplikace přímo od výrobce karty, pokud to ta umožňuje.
    9.6.2007 16:47 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nechapu, proc by to nemelo jit. At uz pres nejake free VNC, nebo pres terminal server u w2k3. Ze spojeni po odsouhlaseni zmen spadne prece nevadi.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    eXces avatar 9.6.2007 16:55 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Já neříkám, že to nejde, jen že jsem prostě nevěděl jak na to:-) Na abclinuxu jsem o tom nic nenašel a žádný jiný server neznám;-)
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    9.6.2007 16:58 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Zkus to pres nejake to VNC, treba ultravnc.com
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    kyknos avatar 9.6.2007 17:56 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    LOL. Chyběl mi Winamp a Total Commander. PSPad házel chyby :DDDDDDDDDDDDDD
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pdp7 avatar 9.6.2007 18:01 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Autor blogu je magor! Kdyz nekdo nemuze najit alternativy pro winamp a total commander, tak to fakt ROFL. Kdyz chce pouzivat pindows tak at pouziva at s tim ale neotravuje na tomto serveru!
    9.6.2007 18:13 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ja jsem ty alternativy samozrejme nasel, ale neprisly mi tak kvalitni.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pdp7 avatar 9.6.2007 18:31 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    10.6.2007 10:40 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Neprisli kvalitne? Tak to boli nejake "divne" alternativy. Pretoze uz len taky Krusade posle cely TotalSomar do Pecka ;) (v mojom pripade mc;). No a taky Amarok? Kam sa hrabe WinAMP ? Dufam, ze aspon na notepad si nasiel kavlitnu nahradu ;) alebo nie ?

    kaio
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    10.6.2007 15:03 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    NPretoze uz len taky Krusader posle cely TotalSomar do Pecka
    Mám tu čest pracovat v obou a dovolím si s uvedeným tvrzením docela důrazně nesouhlasit.
    Dalibor Smolík avatar 11.6.2007 00:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    a když ne Amarok, tak xmms
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    9.6.2007 18:28 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Myslím, že něco podobného můžu napsat i o Windows:

    Ten Windows k ničemu, nejede mi na něm /* sem si dosaďte jméno svého oblíbeného programu, který jede jen pro Linuxem */...

    Ten Windows je ale blbý systém, připojil jsem skener, ukázalo se okno pro instalaci ovladače, ale on žádný nenašel...

    Windows je na nic - občas chodím na webové stránky s nelegálním SW, pornografií apod., před týdnem mi systém ukázal modrou obrazovku a od té doby nejde nastartovat...

    Jen bych dodal, že to, co jsem napsal, si nemyslím. Jen jsem chtěl reagovat na zápisek...
    9.6.2007 18:44 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Pokud opravdu existuje plnohodnotná alternativa k Total Commanderu, PSPadu a WinAmpu, tak se omlouvám za flame.

    Já jsem ale nic takového nenašel.

    Krusader - umí to komprimaci, rozdělování a slučování souborů?

    PSPad - zde bude těch alternativ více, ale opět jsem nenašel nic, co by umělo všechno, co PSPad. Např. komprimaci HTML, přeformátování HTML, výběr barvy, geniální detekci kódování, zobrazení ASCII znaků a jejich entit, připojení k FTP, průzkumník kódu...

    WinAmp - zkoušel jsem Amarok, Audacious, BMPx a XMMS. Pokud si dobře vzpomínám, tak XMMS bylo celkem slušné...Tady bych asi WinAmp i oželel.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 18:49 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    genailni detekce kodovani ... to zni dost zajimave. muzes to popsat nejak bliz. zdrojaky by byly uplne super. zkousel jsem jen chardet a to bylo dost slaby,
    9.6.2007 18:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Geniální detekci kódování poskytuje enca :)
    9.6.2007 19:41 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    dik, kouknu na to
    9.6.2007 19:02 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    umi to detekovat vsechna pouzivanejsi kodovani. utf-8, iso-8859-2, windows-1250

    To jsem zatim nikde jinde nevidel (emacs, jedit, kedit, gedit, gvim).
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 19:18 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    nevím jak do gvimu, ten nepoužívám, ale do vimu na to jde napsat jednoduchý skript :)
    masožravá palma avatar 9.6.2007 19:18 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Mně vim, gedit i kate všechna tebou zmíněná kódování bez problémů určí a zobrazí.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    9.6.2007 19:25 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    opravdu? v tom pripade jsem mel bud nejaky jiny vim a nebo je tam nejake zakerne nastaveni, ktere jsem neobjevil.

    Kazdopadne ted si znovu instaluju openSuse 10.2, tak se na to podivam.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    frEon avatar 9.6.2007 23:46 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    vim je plny zakerneho nastavovani :-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    9.6.2007 19:40 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    takze jen cz? :-(
    pavlix avatar 10.6.2007 01:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co si tak pamatuju, tak utf-8 to moc nedetekovalo a btw, iso-8859-2 a windows-1250 nejsou příliš používaná kódování.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.6.2007 01:28 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Problémy byly spíš s iso-8859-2, ale nakonec se mi podařilo přinutit autora, aby chybu detekce opravil :)

    Teď už to detekuje správně všechny tyto tři kódování.

    Možná jak kde, ja se s nimi setkávám denně.

    80% projeků mám v utf8 15 v iso-8859-2 5 v windows-1250

    Proto jsem byl zděšený, že bych při otevírání každého souboru musel nastavovat v jakém je kódování.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 18:55 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Amarok je mnohem lepší než WinAmp.
    Rezza avatar 9.6.2007 19:25 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jezismankote, to je zbytecne... Pro autora zapisku existuje jeden jedinecny WinAMP (jo vzpominky na minulost jsou krasne, vim), Total Commander (ve Wine muze byt i uzitecny) apod...
    9.6.2007 19:29 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Zas tak spatne to neni :) WinAmp i Total Commander jsem schopen nahradit.

    Horsi je to s PSPadem. Zkousel jsem jako posledni myslim kate a dost me znechutilo odsazovani. Nekolik hodin sem se snazil nastavit, aby po odentrovani fungovalo automaticke odsazeni. Marne.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    9.6.2007 19:44 noname265 | skóre: 5 | blog: Legion_of_arch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Sám používám Kate....programuji v PHP a HTML docela dost velké projekty, v nastavení Kate je více možností odsazení...."normální", c++, python a plno dalších...Kate se mi jeví jako nejlepší editor co jsem kdy viděl...ale je to jen subjektivní názor...můžeš zkusit Quanta+, KWrite, PHPEclipse, QuantaGold....zkus zabrousit na [link]
    nothing
    9.6.2007 19:59 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    JJ, to si ještě pamatuju, že tam tohle bylo. Ale ať jsem to nastavoval jakkoliv odsazovalo mi to nějak špatně. Nevylučuju ovšem chybu mezi židlí a klávesnicí.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    David Heidelberg avatar 10.6.2007 23:31 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    pdp7 avatar 9.6.2007 19:11 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Krusader - umí to komprimaci, rozdělování a slučování souborů?
    Sice na rozdelovani a slucovani souboru pouzivam split a cat ale jsem si 100% jisty ze tohle krusader zvlada.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 9.6.2007 23:04 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co se tyka PSPadu, tak jEdit ho s klidem strci do kapsy... nevyhodu ma jen jednu a to ze se neda pouzit na F4 jako rychly editacni nastroj misto Notepadu nebo tak, jelikoz chvili trva, nez nabehne. Ale pokud hledas seriozni nastroj na vyvoj (ktery clovek vetsinou pusti jednou za den a pak v nem pracuje...alespon tak to mam s Eclipsem), tak bych byt tebou vymenil PSPad za jEdit i na Windows.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    9.6.2007 19:48 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ten Windows je ale blbý systém, připojil jsem skener, ukázalo se okno pro instalaci ovladače, ale on žádný nenašel...

    No, narozdíl od linuxu dostanete pro widle ovladače ke každému hw. Nevím proč byste tedy nenašel ovladače třeba pro svůj skener. Ledaže jste bordelář a zašantročil jste si kamsi svoje CD s těmi ovladači. Za to si ale můžete jen vy sám, výrobce s tím nemá nic společného.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.6.2007 19:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To však nemění nic na tom, že Windows sám o sobě moc věcí nepodporuje... A když pak člověk třeba kvůli ovladačům třetích stran nadává na stabilitu Windows, tak se od Windowsáků dozvídáme, že za to přece Microsoft nemůže.
    Rezza avatar 9.6.2007 20:43 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Bohuzel staci nova verze Win, vyrobce ktery se na podporu vysere a je konec... Takto jsem menil hw s brachou, kdyz prechazel z 98 na XP :) Nevim, jestli se portoval komplet HW z 2.4 do 2.6, ale porad tu byly zdrojaky a tim padem nadeje na port.
    pdp7 avatar 9.6.2007 20:44 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No, narozdíl od linuxu dostanete pro widle ovladače ke každému hw
    No a co jako? Vyrobci hw vetsinou linuxove ovladace nevytvari, ale vytvari je komunita. Ovladace pro linux se v 99,9% pripadu stahuji z internetu. Kdyz uz se na nejakem tom CD vyskytnou jsou zastarale!
    9.6.2007 21:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ovladace pro linux se v 99,9% pripadu stahuji z internetu
    Omyl, ovlasače pro linux jsou v 99,9% už na instalačním CD/DVD v distribučním kernelu :)
    pdp7 avatar 9.6.2007 21:10 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jasne. Ja myslel ty ktere v jadru nejsou, coz je opravdu jen minimum.
    pavlix avatar 10.6.2007 01:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A to si právě myslím, že není pravda.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.6.2007 01:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    http://www.abclinuxu.cz/blog/david/2005/12/28/114945
    10.6.2007 08:04 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Už to tu někdo napsal, ale raději upřesním, jak jsem to myslel.

    Běžný uživatel si přinese domů skener:

    Pokud má Linux a skener je podporován (já zatím natrefil jenom na bezproblémové kousky), skener připojí, spustí např. XSane, který (aspoň v Ubuntu) přeložen do češtiny, a může vesele skenovat. Když má více skenerů, vždy postupuje stejně.

    Pokud má Windows, skener připojí a objeví se mu okno, kde může zvolit, odkud instalovat ovladače. Ještě nikdy mi Windows žádný ovladač nenašel v jeho internetové databázi, přistupuje tedy k instalaci z CD. Musí nainstalovat software z přiloženého CD. Většinou žádný problém, jen bohužel většina přikládaných programů není přeložena do češtiny, což beru jako velké mínus. Navíc, ke všem skenerům, co jsem zatím měl (3), byly velmi nepřehledné skenovací programy, které byly navíc velmi náročné. Pokud má uživatel více skenerů, u každého je přibalen jiný software, v čemž se poté uživatel tak dobře neorientuje, když má třeba tři skenovací programy.

    Dále nechápu, proč se zhruba desetiminutová část instalace Windows (95, 98, 2000, XP; Vistu jsem zatím neinstaloval) jmenuje něco jako "Instalace hardware", když po instalaci stejně většina HW nefunguje nebo funguje velmi omezeně...
    pavlix avatar 10.6.2007 13:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co já si pamatuju, tak ve win nějakej scanovací program je. Akorát neni moc dobrej.

    Mě spíš štvala televizní karta... měla přibalenou dost špatnou aplikaci, která navíc nefungovala při spuštěném Avastu (další problém, který se týká v první řadě microsoftích OS).

    Doinstalovávání ovladačů z cdček mě taky nevýslovně prudí :).

    Mimochodem, teďka jsou problémy s driverama na Visty, za chvilku budou problémy s driverama na XP, jen ať si to užijou :). (Už dlouho odmítám přátelům pomáhat s windows, většinou se vymluvím na tom, že s tím systémem neumím).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2007 18:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Co to je za plky?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    9.6.2007 19:39 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Používání CVS/SVN i pro lokální práci je rozumný nápad, to chválím. Ale není to náhrada za zálohování, to mi nepřijde jako rozumný přístup (takže to nechválím).

    Závěr: Ten "Závěr" je příště vynech. Závěr má plynout z článku, přilepit tam pár vět spadlých shůry je trapné.
    9.6.2007 20:55 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > Ale není to náhrada za zálohování,

    Pokud CVS/SVN repository je na jinem disku, tak proc ne?
    9.6.2007 21:32 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Misto "jinem disku" ma byt "jinem pocitaci".
    Daniel Kvasnička ml. avatar 9.6.2007 21:58 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ja zalohu kombinaci rsync & DVD-RAM.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Heron avatar 9.6.2007 22:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jojo, kde jsou ty časy, kdy mi na zálohu stačilo zprvu jedno CD a vzápětí jedno DVD. To už je let.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 9.6.2007 23:20 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No tak ja zalohuju pouze svoji praci, zadny MP3, filmy nebo fotky (krome tech, co se primo tykaji prace na zakazce). A vic jak 4,5GB webu jsem jeste nestvoril :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Jiří Němec avatar 9.6.2007 20:19 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    To je jakobyste vyměnil Hummera za Lamborghini Gallardo, ale nemohl jste se zbavit zlozvyku zkracování si cesty terénem. Prostě Linux není Windows.

    Můj známy zase celý život používal unix, později linux. Je to velmi chytrý člověk, zrychluje počítačové sítě neuronovými sítěmi, pravidelně odmítá nabídky práce od googlu, přesto má s přechodem na windows neuvěřitelné problémy. Snažím se ho přesvědčit aby to sepsal, zatím se nedaří:-(
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    9.6.2007 20:26 Ludva
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Závěr jsou totální bláboly.

    Na nepodporu NTFS si postěžuj u Mrkvochvostů, že neuvolněj specifikaci...pak by to bylo o dost snazší. A mám pocit, že kdybych chtěl z Widlí zapisovat něco na svoji ReiserFS partition, tak se zapotím ještě víc než ty s tím NTFS.
    pdp7 avatar 9.6.2007 20:59 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Presne tak linux podporuje minimalne 30 souborovych systemu, windows maximalne 3!!!
    Luk avatar 9.6.2007 21:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    windows maximalne 3
    To bych netvrdil. Nativně umí minimálně (V)FAT, NTFS, ISO 9660 (+ Joliet) a UDF. Ale třeba podporu ext2 tam lze snadno přidat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pdp7 avatar 9.6.2007 21:16 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Njn kdyz ne 3 tak 4 coz je opravdu hooodne! :-D

    A ktomu ext2: akceptuje to pristupova prava?
    Luk avatar 9.6.2007 23:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    akceptuje to pristupova prava?
    Pokud vím, tak ne.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 9.6.2007 21:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    NTFS používám ve Fedoře úplně normálně (ntfs-3g), žádné problémy s tím nejsou (jen je to FUSE řešení trochu náročnější na procesor). Jestli to někde nejede, je to chyba v distribuci.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.6.2007 01:52 kaucukovnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Moje řeč, jsem v Linuxu úplný nováček, ale na NTFS disk ve Win XP stroji jsem se z Ubuntu Edgy i Feisty po síti dostal za 5 minut, opačně mi to doteď nefunguje (ne že by to bylo nějak fatální, jednosměrně si vystačím). A vůbec, na to, jak jsem se změny OS bál, se teď bráním návratu k Widlím vší silou - a to jsem je používal cca 8 let, Linux mám asi dva měsíce... Už negamesím, takže tučňáka vítám s otevřenou náručí...

    Ještě dodám, že nejsem žádný technický typ - rád vím, co v tom mém PC vlastně je (nejlépe tak, že to tam sám dám), ale mým primárním cílem není sám OS, ale jeho využití. Prostě to mít z krku, aď to funguje. Funguje!
    kozzi avatar 9.6.2007 21:47 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No, tvé hodnocení je zcela irelevantní a to hned z několika důvodů. Porovnáváš Linux, ve kterém (skoro) nic neumíš a nic o něm nevíš s Woknama, o kterých toho víš možná hodně a ve kterých umíš. Za další porovnávat Linux na základě zkušeností jen s jednou distribucí( IMHO SUSE není nic extra) je také hovadina. Jinak všechny tvě problémy jsou řešitelné. Co se týče aplikací buď použít zdařené alternativy a nebo používat wine. Hardwarová podpora je v Linuxu celkem dobrá, spíš je problém vědět jak na to :-p .
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    9.6.2007 21:48 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    5ekl bych k tomu akorát to, že vaše problémy s linuxem byly způsobeny návyky z windows. Tohle porovnání není vůbec spravedlívé neboť, jste se pokoušel, né přímo ale přeci jen, udělat z linuxu Váš windows. Jak dobře se asi spouští podpora ext3/reiserfs/apod filesystemů pod windows ? Pokud vím, tak se mi podařilo sprovoznit pouze čtení nikoliv zápis a to jen pro ext3, navíc to bylo extrémně pomalé a muselo se to dělat zvášť v programu, který byl těžce ovladatelný. Takže v takovémto testu by jednoznačně vyhrál linux. Už dnes můžete narazit na distribuce, které mají modul ntfs-3g přímo v sobě a vše se samo nakonfiguruje nebo tento ovládač nainstalujete takřka na jedno kliknutí (Ubuntu,...) Windows vs Linux je hodnocen nepravým způsobem těměř ve 100% ... Příklad ? "Nainstaluji si ten linux, ale nic mi v tom nejde, zkoušel jsem tam nahrat nějakou hru ale vůbec nevím jak na to, doma mám pár stovek her a ani jedna nefunguje ! Linux je na ho*no, už nikdy ho nechci" Myslím, že se nekteří poznávají :) A proč, že mu to nešlo ? Jednoduché, ... prostě tam strkal média určené pro windows. A hlavně ten nezvyk, udělat něco jinak než to bylo tam. "Proč bych mněl něco hledat na netu ?" - asi protože, že o tom nic nevím. Ale to 95% uživatelů (těch co přecházejí z windows) vůbec ani nenapadne a radeji to zkoušejí a diví se, že jim to nejde. Poté to vzdají a začnou nadávat co je to za bordel. Linux je na desktop vhodný stejně, spíše více než-li windows. A to z toho důvodu, že uživatel se nemusí trápit s "vedlejšími účinky" jakožto jsou viry, spam, pády, postupné spomalování.

    Teď férové srovnání ..
    1) Posadíme neznalého člověka, který nikdy pc neovládal před
     pc se vším všudy, to jest i internetem.
    2) Necháme ho ať si vyzkouší ovládání klávesnice, myši.
    3) Dále mu svěříme veškerou práci a odejdeme...
    4) Mezi tím už bude náš člověk zkoumat hlubiny jeho systému.
    5) Po měsíci příjdeme k němu a kompletně celý hdd mu sformátujeme,
     nainstalujeme mu tam ten systém, který němněl tj. v případě, že
     by začal s linuxem - windows.
    6) Odejdeme a necháme ho další měsíc pracovat a učit se...
    7) Po měsíci se jdeme zeptat co mu vyhovuje víc. A on na to:
    "Ten počítač je vážně užasný, můžu na něm dělat skoro všechno, ale ten Linux se mi líbil víc. Hlavně protože jsem se tam něco naučil, přišlo mi to mnohem jednodušší na ovládání, jen jsem najel na hlavní panel a mněl sem tam všechno úhledně seřazeno do sekcí. Třeba v sekci internet jsem mněl programy jako internetový prohlížeč, program na kecání, poštovního clienta na maily. V sekci multimédia jsem zase našel přehrávač hudby, videa. Takže jsem hned přišel na to co je k čemu, protože tam mněl navíc každý program v závorce popisek k čemu vlastně je. Další věc, která mi přišla mnohem lepší je to, že jsem mohl instalovat programy hned na jedno kliknutí, jen jsem si nějaký vybral a dal instalovat. Ale ze všeho nejvíc sem se dozvěděl v té nápovědě na té stránce co jsi mi dal, našel jsem tam opravdu všechno co jsem potřeboval vědět. Nebo mi dost pomohla ta nápověda u každého programu....." A jaký máš pocit s windows ? "No ze začátku jsem vůbec nevěděl co kde je, nějak jsem to nechápal proč je to všechno tak divně rozházené. A když jsem si doinstaloval pár věcí tak mi ten počítač nějak déle najížděl. Nejhorší bylo jak jsem musel pořád restarovat. A taky mi nešlo hned pár věcí ze začátku, třeba sem si musel doinstalovat kodeky (ale to jsem se dozvěděl až nedávno protože mi to psalo jen chybu. že to nejde přehrát) a nějaký uplně jiný přehrávač než ten co tam je normálně aby mi šly vůbec přehávat filmy. A asi 3 krát se mi stalo, když jsem se díval na televizi tak se oběvila taková ta modrá obrazovka, pak sem musel zmáčknout reset a dělalo to potom asi 10 minut nějaký scandisc, protože se něco poškodilo. Tohle se mi v linuxu teda nestalo ani jednou. A když jsem si prohlížel stránky, tak mi pořád vyskakovaly nějaké okna, které jsem musel neustále vypínat. Taky mně trochu zaskočilo, že jsem mněl v linuxu tolik programů hned na začátku, takže jsem si nemusel už nic nainstalovat ale tady mi chybělo úplně všechno, jen je tady nějaké malování ale oproti tomu co jsem mněl v linuxu to nešlo srovnat, tady mám jen par barviček a čárek a nic víc...." Takže jak byses rozhodl, budeš používat raději Linux nebo Windows ? "Určitě Linux. Na ten windows némám opravdu nervy a v podstatě jsem se tam nic nového nenaučil."

    Hezké ne ? Sice se asi nikdo z nás tak rychle tolik věcí nenaučí ale jako ukázka myslim dostačující. Každopádně myslím, že Linux je pro ty co chtějí něco umět, vlastně je učí sám. Stačí ho používat .. Windows je pak pro ty co jsou líní a neznají nic jiného než hraní protože v dneštní débě není windows na nic jiného dostačující. Všechno je to o zvyku a o tom, že se chci něco nového dozvědět. Takový člověk pak bude určitě na vyšší úrovni, bude schopen efektivně myslet a konat.
    ZeX/OS - http://zexos.org
    10.6.2007 00:29 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Napsal jsi hezký komentář, ale dost křivdíš Windows.

    Tak například: Ještě jsem neměl distribuci, kde by už byly předinstalované kodeky.

    Možná je to i hardwarem, ale ze současných 3 počítačů, co doma spravuji, je nejméně stabilní linux (openSuse). Občas se stává, že se zasekne X a musím ho trojhmatem zabít.

    Co se týče toho scandisku: stalo už se mi, že po tvrdém restartu linux nenaběhl. To se mi za celé používání Windows nikdy nestalo.

    Myslím, že srovnávat složitost linuxu a windows je také docela vtipné. Nedokážu si představit BFU, jak si kompiluje kernel. Windows prostě je OS pro BFU, který má pokročilé fičury skryté. Naproti tomu linux je víc transparentní, ale náročnější.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    10.6.2007 00:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nedokážu si představit technický stav počítače, který administruje BFU. :)
    Linux jak známo dokáže běžet ze spousty filesystémů, pokud jste si jej nainstaloval na špatný filesystém nesvádějte to na linux, ale pouze na svou hloupost.
    10.6.2007 00:35 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nainstaloval jsem si ho na dobrý filesystém :)

    Jen jsem se nemohl dostat na NTFS partition. Byla to opravdu asi chyba distra (bohužel), protože na jiném (Gentoo) mi to šlapalo normálně.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    Luk avatar 10.6.2007 00:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ještě jsem neměl distribuci, kde by už byly předinstalované kodeky.
    Tohle je známý problém. Spousta kodeků totiž "porušuje patenty", čili není obsažena v distribucích, které se šíří v oblastech, kde platí softwarové patenty (např. v USA). Pamatuji dobu, kdy i v Red Hat Linuxu byly kodeky přítomny - ale najednou tu byla verze, kde kodeky chyběly, a např. v XMMS při pokusu přehrát MP3 vyskočila hláška, proč tam kodek není.

    Chtělo by to vytvořit nějaké odvozeniny distribucí ("European Edition"), kde by byly i věci, které tam kvůli patentům běžně nejsou.
    Občas se stává, že se zasekne X
    O tom, že s X.org jsou problémy, není pochyb. Za poslední měsíc se mi X server sekl dvakrát.
    Nedokážu si představit BFU, jak si kompiluje kernel.
    Nejtragičtější je, že mnozí skalní linuxáci stále hovoří o tom, že kompilace kernelu je základní věc. Blbost! Prakticky nikdo, kdo dnes používá Linux na desktopu, si dnes kompilovat kernel nepotřebuje.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Václav 10.6.2007 00:44 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Hmm, takže: Distribuce s kodeky: PCLinuxOS, Mandriva (alespoň myslím), tuším že Arch je má od začátku taky (nevím, instalace všeho byla tak snadná že už si to nepamatuji).. teoreticky i Ubuntu Feisty, které hned nabídne a provede instalaci kodeků při pokusu o přehrání nepodporovaného formátu.

    K té složitosti: drtivá většina lidí co znám kompiluje Kernel ne proto že musí, ale že může. Můžu si zkompilovat kernel Windows? Ten scandisk je trochu křivda, několikrát jsem startoval Linux po výpadku napětí a následná kontrola ReiserFS také chvilku trvala... Ovšem porovnám-li četnost případů, scandisk je rozhodně podstatně častější.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    10.6.2007 00:53 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Je pravda, že u woken se scandisk pouští i když nějak špatně vypněš/zapněš počítač. Kontrola ale zabere jen minutku (aspon u mě), takže žádný stres.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    10.6.2007 01:20 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > Tak například: Ještě jsem neměl distribuci, kde by už byly předinstalované kodeky.

    Nevim, ktere kodeky mas na mysli. AFAIK v Debianu prehraju skoro vsechno, co jsem kdy potreboval, az na WMV9. Naopak moji znami s Windows meli problem prehrat i bezne mpeg4 filmy ve Windows Media Playeru a museli to resit instalaci ruznych sad kodeku.
    10.6.2007 08:06 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > Tak například: Ještě jsem neměl distribuci, kde by už byly předinstalované kodeky.

    Pokud vím, i na Windows se musí instalovat kodeky, po instalaci přehraje jen Windows formáty (WMA, WMV) a MP3. Ani takové OGG myslím neumí...
    pools avatar 10.6.2007 08:44 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tys měl někdy windows s předinstalovanými kodeky??? Kdyžtak mi hoď odkaz na stažení... Jo a jestli ti stable openSuse seká tak je chyba v konfiguraci ne v tom systému. O kompilaci kernelu mluvit raději nebudu a hned tě dám blokovat. Sbohem kreténe
    Vivre libre ou mourir!
    10.6.2007 14:28 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nemel, pouze jsem odpovidal na predchozi komentar, kde bylo napsano, ze linux je lepsi, protoze se tam nemuseji instalovat kodeky (coz je blbost). Zkus priste lepe cist...

    Seka se to jen parkrat do mesice. Vetsinou po delsi neaktivite. To klidne muze byt chyba primo X.org.

    Asi te zklamu, ale kernel jsem si kompiloval nekolikrat. Pred openSusem jsem mel Gentoo..
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    23.12.2008 18:32 Aearsis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    > Možná je to i hardwarem, ale ze současných 3 počítačů, co doma spravuji, je nejméně stabilní linux
    > (openSuse). Občas se stává, že se zasekne X a musím ho trojhmatem zabít.

    Dokud ho zabít můžete, je to OK, to na ctrl+alt+backspace mačkám ve win dost dlouho než mi dojde že stejně budu muset tvrdě resetnout...
    Jardík avatar 10.6.2007 00:53 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No o pádech bych s odpuštěním "držel hubu". V (K)Ubuntu se mi teď stává, že po zasunutí Dévédéčka (datové,vždy náhodné) do mechaniky se občas nic neděje - nenamountuje se. V logu nic není. Dévédéčko pak nejde vysunout, mechanika je zamčená. Příkaz eject nepomáhá. Umount hlásí, že zařízení není připojeno. Musím restartovat abych dévédéčko mohl vyndat. Změním li v fstabu filesystém z "udf,iso9660" na "auto", tak se po zasunutí dévédéčka systém zasekne a nic s ním nelze dělat. Nereaguje ani přes ssh. Musím zmáčkout reset, následuje pak docela dlouhá kontrola mého velkého disku disku, kde se opravuje něco v žurnálu a jánevímkde. Ještě, že se zatím nic nestalo mým datům. Bugreport je na launchpadu nahlášen, ale nikdo na něj neodpovídá, jako by tam nebyl. Stává se to jenom, když je aktualizován kernel a HAL ne, nebo je aktualizován HAL a kernel ne, prostě jejich náhodná kombinace.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.6.2007 01:11 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    A proč máš vlastně pro mechaniku řádek ve fstabu? Už asi rok tam vůbec není potřeba...
    Jardík avatar 10.6.2007 13:01 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Mám ho tam proto, aby mi to pan chytrý HAL nepřipojoval do /media/{jméno_disku} ale do /Removable/Dvdrom.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.6.2007 16:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Na tvém místě bych vypnul automatické mountování nebo bych nakonfiguroval HAL (vypadá to složitě, ale za 10 minut se to dá vygooglovat). Když ručně nastavíš, aby se používaly dvě věci, které se navzájem vylučují, musíš automaticky čekat problémy a ne se divit, když přijdou.

    Jinak ve vanilkovém nastavení to při zmáčknutí čudlu na mechanice odpojí médium (s hláškou, že bys ho měl prvně odpojit softwarově) a vysune ho, žádné záseky se nekonají...
    Jardík avatar 10.6.2007 22:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    No, nastavím, já jen přepsal ten mountpoint, zbytek si tam napsalo samo KUbuntu při instalaci. Ale když ten řádek vyhodím, tak to stejně blbne.
    Věřím v jednoho Boha.
    11.6.2007 13:01 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Potom za to opravdu může ubuntu. Jaké je číslo toho bugu?
    Dalibor Smolík avatar 11.6.2007 10:30 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Koupil jsem si nový stroj, finančně nenáročný s integrovanou síťovou kartou. Jako průměrný člověk, který je schopen si nainstalovat Windows (aspoň základní funkce), bych pod Linuxem neměl žádnou šanci. Stejně tak bych ji neměl, kdyby to byl jediný stroj, který by byl (po instalaci) připojen k internetu.
    Žádná linuxová distribuce nepodporovala síťovou kartu, kterou jsem tam měl (integrovanou Attansic L1 na ASUS desce). Velký problém!
    Jelikož o Linuxu něco vím a mám další stroje, tak jsem si stáhl nové jádro, na flashce překopíroval do nového stroje, instaloval a restartoval síť.
    Tohle by začátečník nikdy nezvládl a výsledkem by bylo, že by si k novému stroji patrně dokoupil Windows ...
    Nevím, kolik nových počítačů má takový problém, ale není-li popsaná situace výjimečná, bude se Linux mezi běžné obyvatelstvo rozšiřovat velmi pomalu ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.6.2007 13:10 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Nevím, kolik nových uživatelů počítače, dostane při koupi počítač bez systému a CD s Windows se slovy "si to tam nainstaluj, to zvládne i opice". V drtivé většině případů je na počítači předinstalovaný (a to znamená i nakonfigurovaný) operační systém, teda Windows ;-). Z toho jednoduše plyne, že rozcházení síťovky by měl řešit prodejce, stejně jako to řešil nebo neřešil u Windows, a ne kupující. Nejlépe tak, že bude tlačit na prodejce hardware, aby podporoval i jiné systémy než Windows minimálně poskytnutím specifikací...

    Počítač bez operačního systému většinou kupují lidé, kteří ví, jak systém nainstalovat.
    θηριον ειμι
    Dalibor Smolík avatar 11.6.2007 14:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Jo, rozumím. Pokud se týká Windows, bývají většinou předinstalované. Otázkou je, zda prodejce (myslím většinu, ne některé případy) je ochoten (za určitou sazbu) nainstalovat stejným způsobem i nějakou linuxovou distribuci.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    9.6.2007 23:35 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    komunita na abclinuxu opět nezklamala a ukázala, že se chytá každýho hovna.
    hmm
    Rezza avatar 10.6.2007 00:26 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Vyhlasuji soutez o zapis blogu s vice nez 150 prispevky v diskuzi :) Zakazane tema - Windows x Linux ;)
    10.6.2007 12:55 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    V tom případě otvírám téma vim vs. emacs, KDE vs. Gnome nebo jeste lepe krestanstvi vs. islam :-D
    θηριον ειμι
    masožravá palma avatar 10.6.2007 13:46 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Křesťanství vs. islám tady moc produktivní není, spíš křesťanství vs. ateismus :-D
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    pools avatar 10.6.2007 14:16 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    a co Bůh vs. Létající špagetové monstrum? ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    10.6.2007 16:08 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    "Nevěřící" stejně jenom věří, že v nic nevěří. ;-)
    Rezza avatar 10.6.2007 14:22 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ja oteviram tema Zena - krom Anicky a par dalsich tam bude par tisic otazek A co to je ta zena? No mozna i od Anicky :)
    Rezza avatar 10.6.2007 14:23 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Priznam se, ze ja vim, co je to zena! Videl jsem ji na obrazku!!! Hec ;)
    pools avatar 10.6.2007 14:36 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Má to něco společného se Zen Budhismem?
    Vivre libre ou mourir!
    Jardík avatar 10.6.2007 00:18 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    nemá tak dobrou podporu HW
    By mě zajímalo, kam chodí všichni na tyhle keci. Linux (jádro) podporuje mnohem více hardware než Windows (bez ovladačů třetích stran). To, že daný kus HW nelze rozchodit v Linuxu, za to Linux nemůže. Za to může jedině výrobce daného HW. Stěžujte si u něj a né tady.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.6.2007 00:33 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ja nerikam, ze je to chyba Linuse. Hodnotil jsem Linux jako celek. Jako platformu. Tzn. kernel + gnu + všechny aplikace + ovladače...

    Možná za to linux nemůže, ale koho to zajímá? Uživatele určitě ne. Ten chce mít schopný systém, kompatibilní se svým HW. Proč pro ten či onen OS nejsou ovladače je mu jedno. Prostě nejsou...smůla.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    10.6.2007 01:55 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    tak si zkuste poridit neco z tohoto.... a budete velice prekvapen co vsechno windows nepodporuji... ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.6.2007 01:05 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Panove, dekuji za krasnou diskuzi, doufam, ze byla nejen me, ale i vam prinosna. Bohuzel se musim rozloucit, protoze v pondeli mam tezkou zkousku. Muzu vam ale slibit, ze si opet obnovim druhou bootovaci partition a hodim si tam openSuse. Necekam, ze se moje stanovisko zmeni nejak dramaticky, ale je mozne ze aspon castecne ano. Je celkem mozne, ze pokud nakonec objevim vsechny potrebne alternativy, nejaky cas na linuxu zustanu.

    Zkusim tedy: Kate, jEdit a Krusader. Jeste mi ale zbyvaji dve veci, bez kterych se neobejdu :(

    Todolist od AbstractSpoonu http://www.codeproject.com/tools/ToDoList2.asp

    CaseStudio od Charonwaru

    Hledal jsem, ale zatím marně...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    pavlix avatar 10.6.2007 01:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Mám takový dojem, že pro nás příliš přínosná nebyla.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.6.2007 01:31 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tak to mě mrzí..
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    eXces avatar 10.6.2007 10:25 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows

    OpenSUSE bych asi ani moc nedoporučoval. Kámoš chtěl zkusit linux, tak jsem mu řekl ať stáhne OpenSUSE, že to zvládne a pak jsem docela koukal, měl s tím hodně velký problémy a systém je fakt hodně línej. Podle toho co jsi psal někde nahoře bych doporučil spíš něco s rolling updates - openSUSE tak podle mě koncipováno není, ne?

    ToDoList běhá pěkně pod wine, stačí do .wine/drive_c/windows/system32/ přidat chybějící knihovnu MFC42.dll. CaseStudio moc nevím co je, podívám se po tom. Jinak ten ToDoList jsem měl ve verzi na flash (portable), docela dobrá aplikace;-) Pokud vážně není nic nativního pro linux, tak by neměl být problém to naprogramovat... Třeba pro KDE, ať to může používat i Vladimír.

    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    eXces avatar 10.6.2007 10:31 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Aha, tak zrovna něco podobného jako caseStudio jsem nikdy nepoužíval, pro UML používám Umbrello a nevím jestli to umí databáze a nějaké spolupráce s nimy a co z toho vlastně potřebujete. Každopádně jsem ten casestudio bez problému spustil ve wine.
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    Rezza avatar 10.6.2007 14:26 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Je line, to je pravda... Ale zadny jiny system se mi nepodarilo nainstalit na tolik kompu zpusobem - chrousta CDecka/DVD a nabootuje do funkcniho systemu se vsim HW spravne nastavenym a softem k okamzitemu pouziti... I kdyz posledni dobou trosku zaspali a neni tak cutting edge, coz je mozna dobre - hlavne ze bezi!
    10.6.2007 14:36 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ten Todolist pres wine zkusim, diky. Je to opravdu dobry program, divim se, ze zatim neexistuje alternativa. Prijde mi to jako klicovy program na kazdeho vyvojare.

    Pokud se pristi semestr slusne naucim C a budu mit na to cas, tak bych ho mohl napsat jako semestralku :)

    CaseStudio je dobry hlavne v tom, ze umi vygenerovat SQL dotazy pro vytvoreni te struktury.

    openSuse mi take prijde lina, hlavne pri instalaci dalsiho softwaru, ale to se asi neda moc ovlivnit. Co se tyce detekce HW, tak ale neni co vytknout, tady je opravdu daleko. (Urcilo mi to spravne i i vyrobce a verzi monitoru)
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    13.6.2007 18:16 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    me to tam nebeha :(

    chybi tomu pry MSXML component...
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    10.6.2007 01:27 AndieCZ | blog: linux_pro_trotla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Tahle diskuze automaticky vede k tomu, ze se všichni pobijou...

    Není ve finále nejlepší Mac OS X?

    Luke
    10.6.2007 08:57 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Je
    hmm
    10.6.2007 10:01 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Mozna je to sice hezci, ale stabilni to moc neni. A HW na kterem se to da pustit je zbytecne predrazeny. Ale aspon se na tom da pracovat, ne jako na windows ktere aby clovek porad musel ladit a nastavovat.
    pdp7 avatar 10.6.2007 16:01 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Mac OS X je břečkoň! :-D:-D:-D
    10.6.2007 21:12 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    „Linux holt patří na menší servery (web, ftp, dns, mail), routery a do Virtual PC.“

    No tak to si ho musím honem smazat...
    Dalibor Smolík avatar 11.6.2007 00:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Ježíšmarjá ... já taky!
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.8.2007 12:57 alanos | skóre: 24 | blog: alanos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux vs. Windows
    Pořád ty samé reakce , ... to je jako bych napsal příspěvek na nějaký server typu www.abcwindowsu.cz a začal bych tam hlásat LINUX RULEZ. Taky by mě tam každý kamenoval.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.